plain vanilla wrote:cyprus wrote:I ja se bojim da Komšić dugoročno ne ispadne autogol. Iako sam glasao za njega, nisam baš oduševljen njegovom drugom kandidaturom
U cijeloj toj priči postoje dva argumenta... Oba imaju uporište, ali nažalost oprečna su jedan drugom
1. Građani FBiH bez obzira na etničku pripadnost imaju puno pravo da glasaju za člana predsjedništva kojeg hoće, bio on Bošnjak ili Hrvat
2. S obzirom da Hrvati za koga god glasali, glas će im se uvažit samo ako im se Bošnjaci smiluju - faktička ravnopravnost najmalobrojnijeg konstitutivnog BH naroda ostaje mrtvo slovo na papiru, što je za većinu Hrvata neprihvatljivo
Ignorisanje bilo prve, bilo druge tačke neće dovesti do rješenja problema, već samo do dalje radikalizacije i udaljavanja stavova, od čega bi korist mogle imati samo nacionalističke frakcije u državi, a nikako normalan i običan svijet... Zato treba raditi na približavanju stavova uzimanjem u obzir svih argumenata... To što će se svako svoje priče držat ko pjan plota, a tuđu mest pod tepih definitivno nema nikakve koristi, može bit samo štete

Napokon neko da razumije sta trunim
To sam i ja u nekom postu nabrojala, Ustav garantuje ono sto u stvarnosti se ne moze provesti, i tu nastaje kratak spoj
Neko mora "biti donji", a u ovom slucaju su Hrvati
I ovo napokon treba vidjeti kao problem, i pokusati ga rijesiti, a ne trljati ljudima nos i govoriti da je Komsic Hrvat
Pa problem i jeste do ustava, ali problem je u tome sto ovaj ustav dozvoljava da se Dodik i HDZ ponasaju ovako kako se ponasaju i da ne samo da mogu blokirati svaki i pomen napretka BiH, nego je mogu i kao do sada razgradjivati.
Evo, SDP je zajedno sa ostalim platformasima naveo odredjene klauzule oko promjene ustava i to u korist Hrvata kad je izborni zakon u pitanju, ali to ne odgovara, jer taj bi ustav podrazumjevao i slabljenje apartheida u zapadnoj Hercegovini tj. slabio bi agresiju na BiH.
Imali smo sve do prije 4 godine clanove predsjednistva iz HDZ-a i sta je ucinjeno da se krene naprijed, da se moze doci u ta cetiri kantona sa majicom na kojoj pise "Ja volim BiH"?
Nema. Vrijeme je za promjene. Nije moglo na fin nacin, e sad cemo malo "majorizacijom". Ne Hrvata jer ih je puno glasalo za SDP, nego majorizaciju politike HDZ koja nije ni jedne sekunde od rata do danas posvetila uredjenju avlije u kojoj zivimo, nego upravo je stalno radila na podjeli te avlije i to na stetu i majoriziranjem onih 60% koji zive na onih 25% teritorije BiH.
Kao sto neko rece, dok je tako onda cemo se majorizirati, ali sada malo i sa druge strane. Po ustavu.
I treba mijenjati ustav, ali ne samo u tom dijelu oko biranja ovoga i onoga nego mijenjati tako da se rijesimo ludjacke kosulje koja urusava samu BiH, ugrozava vecinu stanovnika BiH (onih 60% ), majorizira tu vecinu, gdje korististi imaju samo "autohtoni predstavnici naroda" koji rade na unistenju BiH, a koji se u tome basnoslovno bogate i to na stetu i naroda i drzave, mijenjati ustav tako da covjek moze doci u svaki dio BiH sa majicom sa gore navedenim naslovom.
HDZ bi da mijenja ustav, ali samo u onom dijelu koji bi mu omogucio vlast i sa 1% osvojenih glasova u BiH.
P.S. Evo, recimo, clan predsjednistva Ivo Miro Jovic. Ucitelj po profesiji. Iz Kiseljaka. Zalaze se zivotom da grb Kiseljaka ostane kakav je do sada bio. Bez obzira sto je to majorizacija onih drugih. Jedan od prvih u HDZ-u.
Nece to vise tako prolaziti.