Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post Reply
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#51 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by plain vanilla »

cyprus wrote:I ja se bojim da Komšić dugoročno ne ispadne autogol. Iako sam glasao za njega, nisam baš oduševljen njegovom drugom kandidaturom

U cijeloj toj priči postoje dva argumenta... Oba imaju uporište, ali nažalost oprečna su jedan drugom :oops:

1. Građani FBiH bez obzira na etničku pripadnost imaju puno pravo da glasaju za člana predsjedništva kojeg hoće, bio on Bošnjak ili Hrvat

2. S obzirom da Hrvati za koga god glasali, glas će im se uvažit samo ako im se Bošnjaci smiluju - faktička ravnopravnost najmalobrojnijeg konstitutivnog BH naroda ostaje mrtvo slovo na papiru, što je za većinu Hrvata neprihvatljivo

Ignorisanje bilo prve, bilo druge tačke neće dovesti do rješenja problema, već samo do dalje radikalizacije i udaljavanja stavova, od čega bi korist mogle imati samo nacionalističke frakcije u državi, a nikako normalan i običan svijet... Zato treba raditi na približavanju stavova uzimanjem u obzir svih argumenata... To što će se svako svoje priče držat ko pjan plota, a tuđu mest pod tepih definitivno nema nikakve koristi, može bit samo štete :-)
Napokon neko da razumije sta trunim
To sam i ja u nekom postu nabrojala, Ustav garantuje ono sto u stvarnosti se ne moze provesti, i tu nastaje kratak spoj
Neko mora "biti donji", a u ovom slucaju su Hrvati
I ovo napokon treba vidjeti kao problem, i pokusati ga rijesiti, a ne trljati ljudima nos i govoriti da je Komsic Hrvat
star(i)mo

#52 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by star(i)mo »

plain vanilla wrote:
star(i)mo wrote:
plain vanilla wrote:
Pogledaj ko ga je sve podrzao..nikada nije imao ovakvu podrsku, cak ni Hrvata, a kamoli medija i politicara
Sad mu Hrvati sve oprastaju, prije oktobra nije bilo bas tako..
Volio bih da je tako kako si napisala. Ali se u glavama zap. hercegovackih jastreba apsolutno nista promijenulo nije, Komsic tamo ili 'vamo... I zato ne vidim razlog za ikakvo ustupanje ili neki fairplay.
S obzirom da si u Mostaru, bolje mozes vidjeti situaciju..Nije li izbor Komsica samo produbio jaz?
Postoje li teoretske sanse da ga ikad priznaju i prepoznaju Hrvati u Mostaru kao svog predstavnika?
Nisam u Mostaru. Uglavnom radi majoriziranih "jastreba" koji se sada pozivaju na fairplay. :D Molim te, sta bi se promijenulo da su Hrvati izabrali svog clana predsjednistva (kako je ovo jadno kad covjek procita)? Mozda bi mi dopustili da se zaposlim na zapadnoj strani ili pak da javno kazem da je ono BiH? Agresija nikad nije prestala, kako s jedne tako ni sa druge strane.
star(i)mo

#53 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by star(i)mo »

plain vanilla wrote:
cyprus wrote:I ja se bojim da Komšić dugoročno ne ispadne autogol. Iako sam glasao za njega, nisam baš oduševljen njegovom drugom kandidaturom

U cijeloj toj priči postoje dva argumenta... Oba imaju uporište, ali nažalost oprečna su jedan drugom :oops:

1. Građani FBiH bez obzira na etničku pripadnost imaju puno pravo da glasaju za člana predsjedništva kojeg hoće, bio on Bošnjak ili Hrvat

2. S obzirom da Hrvati za koga god glasali, glas će im se uvažit samo ako im se Bošnjaci smiluju - faktička ravnopravnost najmalobrojnijeg konstitutivnog BH naroda ostaje mrtvo slovo na papiru, što je za većinu Hrvata neprihvatljivo

Ignorisanje bilo prve, bilo druge tačke neće dovesti do rješenja problema, već samo do dalje radikalizacije i udaljavanja stavova, od čega bi korist mogle imati samo nacionalističke frakcije u državi, a nikako normalan i običan svijet... Zato treba raditi na približavanju stavova uzimanjem u obzir svih argumenata... To što će se svako svoje priče držat ko pjan plota, a tuđu mest pod tepih definitivno nema nikakve koristi, može bit samo štete :-)
To sam i ja u nekom postu nabrojala, Ustav garantuje ono sto u stvarnosti se ne moze provesti, i tu nastaje kratak spoj
I ovo napokon treba vidjeti kao problem, i pokusati ga rijesiti, a ne trljati ljudima nos i govoriti da je Komsic Hrvat
Slazem se. Samo cemo do normalizacije ispastati svi "pomalo", pa i Hrvati BiH.
Last edited by star(i)mo on 11/03/2011 02:43, edited 1 time in total.
plain vanilla

#54 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by plain vanilla »

star(i)mo wrote: Nisam u Mostaru. Uglavnom radi majoriziranih "jastreba" koji se sada pozivaju na fairplay. :D Molim te, sta bi se promijenulo da su Hrvati izabrali svog clana predsjednistva (kako je ovo jadno kad covjek procita)? Mozda bi mi dopustili da se zaposlim na zapadnoj strani ili pak da javno kazem da je ono BiH? Agresija nikad nije prestala, kako s jedne tako ni sa druge strane.
Ne bi se osjecali kao zadnja rupa na svirali koja ne odlucuje ni o cemu u drzavi u kojoj su konstitutivan narod
ne bi sad gledali u Covica kao u jedinog spasitelja...
Vlast bi odavno bila formirana jer Covic ne bi imao ovakvu podrsku javnosti kakvu ima..
Ima toga jos, ali poslashe me na spavanje :D
star(i)mo

#55 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by star(i)mo »

plain vanilla wrote:
star(i)mo wrote: Nisam u Mostaru. Uglavnom radi majoriziranih "jastreba" koji se sada pozivaju na fairplay. :D Molim te, sta bi se promijenulo da su Hrvati izabrali svog clana predsjednistva (kako je ovo jadno kad covjek procita)? Mozda bi mi dopustili da se zaposlim na zapadnoj strani ili pak da javno kazem da je ono BiH? Agresija nikad nije prestala, kako s jedne tako ni sa druge strane.
Ne bi se osjecali kao zadnja rupa na svirali koja ne odlucuje ni o cemu u drzavi u kojoj su konstitutivan narod
Vlast bi odavno bila formirana jer Covic ne bi imao ovakvu podrsku javnosti kakvu ima..
Dakle, nista se ne bi promijenilo... ;-)
Laku noc. :-D
travnik

#56 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by travnik »

JBT wrote:I da ne zaboravim?
S druge strane, ima li gdje usvijetu drzava gdje tako mali procenat stanovnistva (koliko ima Hrvata u zapadnoj Hercegovini) ima tolika prava u drzavi.....hajd necemo reci prava, reci cemo uticaja u rukovodjenju drzavom nego sto to imaju Hrvati u zapadnoj Hercegovini a uz to provode metode prema drugima u tom dijelu BiH kojih se ni apartheid ne bi postidio.
Ima li negdje u svijetu da ljudi i rukovodioci neke oblasti (entiteta) u nekoj drzavi tako otvoreno napada institucije drzave i propagira nepostivanje institucija iste (pa i sudstvo i Tuzilastvo) kao sto to radi Dodik?
A pri tome je najmnogobrojniji narod i gradjani strpano na 25% teritorije te drzave?
Nisam iz ZH, čak štoviše samo sam kroz to područje prolazio par puta. Međutim, interesira me doista kakva to posebna prava imaju H iz ZH? Mislim ako je toliko dobro kako se može naslutiti po pisanju sa ovog foruma, da počnem razmišljati o preseljenju.
travnik

#57 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by travnik »

plain vanilla wrote:
JBT wrote: Hrvati jesu glasali za Komsica. To je cinjenica.
Pitao sam te koliko je glasova osvojila Kristo?
I za koga ce glasati gradjani BiH ako nemaju svoga kandidata?

Problem je u tome sto se tu ne radi o tome da Komsic nije Hrvat, nije ni do toga da Komsic radi stetu Hrvatima u BiH, nego je problem sto ako nije po Covicevom i Dodikovom onda ne moze proci, onda to nije ispravno. Pa makar osvojili i 2% glasova. A kad je po njihovom onda to nije dobro za BiH. Do sada su samo razgradjivali BiH. komad po komad. Vrijeme je da se stvari dovedu na svoje mjesto. I vjerujem i da hoce.
Mora se ovo mjenjati.
Sutra ce svaka susha iz jednog kantona kociti foriranje vlasti u Bih i time je dovoditi u polozaj banana drzave ako se nesto ne promjeni.
Ovdje se 60% stanovnistva ucjenama dovodi na rub propasti zbog interesa politicke elite kod manjeg dijela, tih 40% stanovnika BiH.
A to, priznaces, nije fer.
Taman da je Komsic papa, njega vecina hrvatskog naroda nije izabrala, i to je cinjenica, neoboriva.
Za Komsica jesu glasali i Hrvati, ali su Hrvati vecinom glasali za Kristo.

Poenta je da je Ustav nakaradan, i da se ne moze reci, Hrvati poklopite se, malo vas je, dobar vam je i Komsic :-)
:thumbup: :thumbup: To je bit. Nitko nije opčinjen Borjanom, ili ne daj Bože onom spodobom IMJ, pa da se bune što oni nisu članovi Predsjedništva, već je razlog kritike upravo ovo što si navela. De facto 2 izaberu tko im odgovara, a 1 ne. U tome je ključ.

Da ne spominjemo Vlajkija. On i Komšić se po svojim stavovima, svjetonazoru i sl., ne mogu porediti, ali je princip njihovog izbora isti. Vlajki je ekstreman primjer zloupotrebe ovakvog izbornog zakona. Ekstremni srpski desničar, fašista i negator genocida na funkciji koja pripada Hrvatima. Paradoks!
popajic

#58 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by popajic »

plain vanilla wrote: To sam i ja u nekom postu nabrojala, Ustav garantuje ono sto u stvarnosti se ne moze provesti, i tu nastaje kratak spoj
Dobro si definisala stvarni problem - Ustav
Tome se treba okrenuti , a ne analizi ko ima , a ko nema famozni nacionalni certifikat.
Da Komsic odluci da se u ime Hrvata bori za Treci- ma, leg'o bi mu certifikat podobnog Hrvata preko noci .
Trunimo godinama o nakaznosti troglavog predsjednistva, a osipamo paljbu kad se napravi mali pomak - kad ljudi zaokruze covjeka , a ne krvno zrnce. :-)
Uvijek ce se neko osjecati ugrozenim, a BIH je najugrozenija bas od pobornika insistiranja na etnickim certifikatima izabranika. Zbog vec poznatih , a i tajnih aspiracija.
Ubi ko cumur ova kuknjava o ugrozenosti !
Ugrozenost cega ? Planova o daljnjem razjebavanju BIH ?
Ma, voooozdra :run:
JBT

#59 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by JBT »

plain vanilla wrote:

Pa problem i jeste do ustava, ali problem je u tome sto ovaj ustav dozvoljava da se Dodik i HDZ ponasaju ovako kako se ponasaju i da ne samo da mogu blokirati svaki i pomen napretka BiH, nego je mogu i kao do sada razgradjivati.
Evo, SDP je zajedno sa ostalim platformasima naveo odredjene klauzule oko promjene ustava i to u korist Hrvata kad je izborni zakon u pitanju, ali to ne odgovara, jer taj bi ustav podrazumjevao i slabljenje apartheida u zapadnoj Hercegovini tj. slabio bi agresiju na BiH.
Imali smo sve do prije 4 godine clanove predsjednistva iz HDZ-a i sta je ucinjeno da se krene naprijed, da se moze doci u ta cetiri kantona sa majicom na kojoj pise "Ja volim BiH"?
Nema. Vrijeme je za promjene. Nije moglo na fin nacin, e sad cemo malo "majorizacijom". Ne Hrvata jer ih je puno glasalo za SDP, nego majorizaciju politike HDZ koja nije ni jedne sekunde od rata do danas posvetila uredjenju avlije u kojoj zivimo, nego upravo je stalno radila na podjeli te avlije i to na stetu i majoriziranjem onih 60% koji zive na onih 25% teritorije BiH.
Kao sto neko rece, dok je tako onda cemo se majorizirati, ali sada malo i sa druge strane. Po ustavu.
I treba mijenjati ustav, ali ne samo u tom dijelu oko biranja ovoga i onoga nego mijenjati tako da se rijesimo ludjacke kosulje koja urusava samu BiH, ugrozava vecinu stanovnika BiH (onih 60% ), majorizira tu vecinu, gdje korististi imaju samo "autohtoni predstavnici naroda" koji rade na unistenju BiH, a koji se u tome basnoslovno bogate i to na stetu i naroda i drzave, mijenjati ustav tako da covjek moze doci u svaki dio BiH sa majicom sa gore navedenim naslovom.
HDZ bi da mijenja ustav, ali samo u onom dijelu koji bi mu omogucio vlast i sa 1% osvojenih glasova u BiH.

P.S. Evo, recimo, clan predsjednistva Ivo Miro Jovic. Ucitelj po profesiji. Iz Kiseljaka. Zalaze se zivotom da grb Kiseljaka ostane kakav je do sada bio. Bez obzira sto je to majorizacija onih drugih. Jedan od prvih u HDZ-u.
Nece to vise tako prolaziti.
Last edited by JBT on 11/03/2011 09:44, edited 1 time in total.
Haettenschweiler

#60 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by Haettenschweiler »

plain vanilla wrote:
Ma ja bona. Da nije Komšić izabran Hrvati bi objeručke prihvatili BiH kao svoju državu i učinili bi baš sve da je što brže uvedu u EU i NATO. :-)
Haj majke ti ne budi naivna. Evo ti pa pogledaj šta su tražili dok su još imali svoju vojsku, svoje penzijsko i zdravstveno, svoju vladu (paralelno sa federalom koja je postojala samo na papiru),svoje...
jutarnja zvijezda

#61 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by jutarnja zvijezda »

zao mi je hrvatskog naroda u bih kojeg brani DODIK i slicni njemu.a sta se "iza brda valja" vidjet cemo. :bih:
Real Khan

#62 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by Real Khan »

plain vanilla wrote:
JBT wrote:Pa o tome se i radi: da ne guramo prasinu pod tepih.
Svi su u BiH ugrozeni (misleci na obicne ljude), a najvise su ugrozeni Bosanci i Hercegovci, Bosnjaci i drzava BiH.
Sve ove godine guramo pod tepih cinjenicu da politicke elite kod Srba u RS-u i Hrvata u Hercegovini konstantno rade protiv BiH i ugrozavaju ostale narode i gradjane po svim osnovama.
Mislim da je kranje vrijeme da se sa s tim stane.

Koji je clan predsjednistva iz HDZ-a do sada bio bolji za Hrvate od Komsica? Sta je to Komsic uradio protiv i na stetu Hrvata u BiH?
Nisi mi odgovorila na ona postavljena pitanja?
Ne, nisu najvise ugrozeni Bosnjaci
Najugrozenija kategorija je sirotinja, ljude bez zaledja, babe i mame koji ce ih gurati, finansirati, skolovati ( pa i potplatiti profesore, ako treba), ma kako se ti ljudi zvali i gdje god da zivjeli.

Ti mene pogresno shvatas, nemam ja nista protiv Komsica, naprotiv
Ali Bosnjaci, s obzirom da su brojniji, izabrali su i Izetbegovica i Komsica
Hrvati, vecinski, nisu glasali za Komsica nego za onu Kristo..koje nema u Predsjednistvu

Znaci, Srbi sebi biraju clana Predsjednistva, Bosnjaci dva, Hrvati nijednog..
i taman da je Komsic najbolji na svijetu, ovakav nacin nije fer
Neko bi rekao da je to pitanje "realnog odnosa snaga" ili "realnost koja se mora prihvatiti", "realpolitika"... :zzzz:
plain vanilla

#63 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by plain vanilla »

Pa mozes ti reci sta hoces, ali to nije u redu..i onda stvara druge probleme
travnik

#64 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by travnik »

Nitko ne govori da bi svi H zavoljeli i prihvatili BiH da nije Komšića, ali znatno veći dio bi bio privrženiji. Naime, nacionalisti nikada ne bi, ali ovakav način izbora tjera i umjerenije i normalne H. Hajmo malo realnosti. Da se izabere srpski član Predsjedništva, on mora imati veliki dio ili većinu glasova S. Da se izabere bošnjački član, on mora imati veliki dio ili većinu glasova B. Sa druge strane, hrvatski član čak ni sam za sebe ne mora glasovati da bi bio izabran, odnosno ne mora imati niti jedan glas H. Šta to znači? Kakva se poruka šalje? Prihvatamo H, ali ne i njihove političke stavove. Želimo graditi BiH sa H, ali ne priznajemo njihov izbor. Da je kojim slučajem drugačija situacija (S ili B), isto bih razmišljao.

Najsmješnije mi je što to brane pojedinci koji kažu da su multi-kulti BiH i državu ravnopravnih naroda i građana. Kako to!? Ravnopravnost na moj način. Fino. Ovdje se govori podrugljivo certificirani i sl., ali je stvar samo u većinskoj podršci. Međutim, certificiranju su bliži pojedinci iz političkog SA, pa i forumaši, jer postoji "dobra" grupa H, tipa Komšića i oni mogu izvršavati funkcije, dok drugi ne. Zašto? Zato što ta skupina u potpunosti dijeli stavove većine B. Ništa više. Šta to znači? Možete biti birani i vršiti funkcije (H) samo ukoliko mislite kao i mi (političko SA). I onda se čudite što se buni većina H. Pa šta bi trebalo? Poklopiti se i šutiti. Malo realnosti.
JBT

#65 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by JBT »

plain vanilla wrote:Pa mozes ti reci sta hoces, ali to nije u redu..i onda stvara druge probleme

Kao da do sada nismo imali nikakvih problema, ili kao da su nam ovi dosadasnji problemi bili kao blazi. Ne. Sad je izgleda doslo vrijeme da svako ko se hoce h.bavati mora biti spreman da ce mu i uci. Pa cemo vidjeti dokle cemo.
SDP nije dobio mandat od glasaca da radi na tome da bude kao sto je bilo do sada.
plain vanilla

#66 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by plain vanilla »

travnik wrote:Nitko ne govori da bi svi H zavoljeli i prihvatili BiH da nije Komšića, ali znatno veći dio bi bio privrženiji. Naime, nacionalisti nikada ne bi, ali ovakav način izbora tjera i umjerenije i normalne H. Hajmo malo realnosti. Da se izabere srpski član Predsjedništva, on mora imati veliki dio ili većinu glasova S. Da se izabere bošnjački član, on mora imati veliki dio ili većinu glasova B. Sa druge strane, hrvatski član čak ni sam za sebe ne mora glasovati da bi bio izabran, odnosno ne mora imati niti jedan glas H. Šta to znači? Kakva se poruka šalje? Prihvatamo H, ali ne i njihove političke stavove. Želimo graditi BiH sa H, ali ne priznajemo njihov izbor. Da je kojim slučajem drugačija situacija (S ili B), isto bih razmišljao.

Najsmješnije mi je što to brane pojedinci koji kažu da su multi-kulti BiH i državu ravnopravnih naroda i građana. Kako to!? Ravnopravnost na moj način. Fino. Ovdje se govori podrugljivo certificirani i sl., ali je stvar samo u većinskoj podršci. Međutim, certificiranju su bliži pojedinci iz političkog SA, pa i forumaši, jer postoji "dobra" grupa H, tipa Komšića i oni mogu izvršavati funkcije, dok drugi ne. Zašto? Zato što ta skupina u potpunosti dijeli stavove većine B. Ništa više. Šta to znači? Možete biti birani i vršiti funkcije (H) samo ukoliko mislite kao i mi (političko SA). I onda se čudite što se buni većina H. Pa šta bi trebalo? Poklopiti se i šutiti. Malo realnosti.
E sad si i ti otisao na pogresnu stranu.
Pojam certificiranog Hrvata nije proizvod Sarajeva, nego su sebi pojedinci uzeli za pravo odredjivati ko je pravi Hrvat, a ko nije. Ko god je Hrvat, a nije u HDZ-u, dobio je etiketu zakukuljenog i zamumuljenog Hrvata. Treba biti iskren pa priznati da je HDZ taj koji je poceo brojati krvna zrnca, uzimajuci sebi za pravo dodjeljivati "titulu" Hrvata.

Odakle ikome pravo govoriti da Komsic nije Hrvat jer mu je zena Srpkinja, ili jer on kaze da je Bosanac. Pa moze covjek biti Bosanac i Hrvat, bas kao i Hercegovac i Hrvat. Samo sto je Hercegovac-Hrvat u njihovom rjecniku kompliment, a Bosanac-Hrvat predstavlja oduzimanje hrvatstva.

Uglavnom, i sami su krivi djelomicno zbog nerazumijevanja problema Komsica. Nije vazno je li Komsic certficiran ili ne, jedino sporno je da ga Hrvati nisu izabrali..i tu je trebala stati prica, na jedinoj bitnoj cinjenici
Brojati krvna zrnca je tako hitlerovski...
JBT

#67 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by JBT »

travnik wrote:Nitko ne govori da bi svi H zavoljeli i prihvatili BiH da nije Komšića, ali znatno veći dio bi bio privrženiji. Naime, nacionalisti nikada ne bi, ali ovakav način izbora tjera i umjerenije i normalne H. Hajmo malo realnosti. Da se izabere srpski član Predsjedništva, on mora imati veliki dio ili većinu glasova S. Da se izabere bošnjački član, on mora imati veliki dio ili većinu glasova B. Sa druge strane, hrvatski član čak ni sam za sebe ne mora glasovati da bi bio izabran, odnosno ne mora imati niti jedan glas H. Šta to znači? Kakva se poruka šalje? Prihvatamo H, ali ne i njihove političke stavove. Želimo graditi BiH sa H, ali ne priznajemo njihov izbor. Da je kojim slučajem drugačija situacija (S ili B), isto bih razmišljao.

Ti to imas neke ankete po pitanju tih navoda o povecanju ovoga ili onoga?
Sve da i jeste tako, sta ima veze? Do Komsica smo imali HDZ-ovce kao clanove predsjednistva. I sta se uradilo na tome da zapadna Hercegovina prihvati BiH kao svoju drzavu? Nista. Cak sta vise radilo se na jos vecoj postepenoj razgradnji iste sa sve vise podudaranja sa SDS-om i sada Dodikom.
Imali smo Borjanu Kristo kao predsjednicu Federacije i sta je bilo? Sta je uradjeno po pitanju da se svaki stanovnik Federacije osjeti komotno i na kraju krajeva slobodno u toj Federaciji?
Nista.
Osim sto je kristo nastavila zdusno raditi na HDZ-ovom planu slabljenja svega i svacega sto je bilo u korist svim gradjanima Federacije.
Iskreno govoreci, bas mi je drago sto je ispalo ovako da Komsic moze biti predsjednik. Prvo jer je gromada od covjeka, a drugo da se ima razloga mijenjati ustav, ali ne samo po tom pitanju, nego po pitanju svih majorizacija pa tako i onih u zapadnoj Hercegovini i po pitanju ovakvih ucjenjivackih blokada koje HDZ ima kao posljednju grancicu spasa da se ne utopi. Ali izgleda da nece proci. Nikad vise. I to ne zbog volje Bosnjaka, nego zbog volje Bosanaca i Hercegovaca u kojem je i pozamasan broj onih koji su nekada glasali za HDZ. A bice ih i jos vise ako SDP ostane na ovom kursu.
travnik

#68 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by travnik »

plain vanilla wrote:

E sad si i ti otisao na pogresnu stranu.
Pojam certificiranog Hrvata nije proizvod Sarajeva, nego su sebi pojedinci uzeli za pravo odredjivati ko je pravi Hrvat, a ko nije. Ko god je Hrvat, a nije u HDZ-u, dobio je etiketu zakukuljenog i zamumuljenog Hrvata. Treba biti iskren pa priznati da je HDZ taj koji je poceo brojati krvna zrnca, uzimajuci sebi za pravo dodjeljivati "titulu" Hrvata.

Odakle ikome pravo govoriti da Komsic nije Hrvat jer mu je zena Srpkinja, ili jer on kaze da je Bosanac. Pa moze covjek biti Bosanac i Hrvat, bas kao i Hercegovac i Hrvat. Samo sto je Hercegovac-Hrvat u njihovom rjecniku kompliment, a Bosanac-Hrvat predstavlja oduzimanje hrvatstva.

Uglavnom, i sami su krivi djelomicno zbog nerazumijevanja problema Komsica. Nije vazno je li Komsic certficiran ili ne, jedino sporno je da ga Hrvati nisu izabrali..i tu je trebala stati prica, na jedinoj bitnoj cinjenici
Brojati krvna zrnca je tako hitlerovski...
1. HDZ otvoreno govori, što je bolesno, licimjerno i uvredljivo, a ovi drugi ne govore, već sprovode u djelo.
2. Svatko iz BiH, priznao ili ne, je Bosanac i Hercegovac. Čak i Dodik, koji se posebno toga pere.
3. Komšić je Hrvat. Onaj tko to spori je ili neinformiran ili budala. Točno je da ga nisu izabrali H. Ne treba brojati krvna zrnca, ali nažalost u BiH se još uvijek na to treba obratiti pozornost. Zašto? Zato što će doći neki hajvan na određenu poziciju i zapošljavati samo pripadnike svoga naroda ili ugnjetavati druge. Normalnim ljudima nije bitno tko se kako zove, ali veliki dio ljudi su nacionalisti, a još k tome utjecajni. Zbog toga se to još uvijek nažalost mora gledati.
kusur

#69 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by kusur »

realnost Bosne je takva da kad god neko moze za.ebat onog drugog to se i uradi. Hrvati su pravili herceg bosnu dok su mogli, poslije su oslabili a sad ih nema dovoljno da sebi predsjednika izglasaju. sad Bosnjaci koriste svoju poziciju i furaju svoje ciljeve. srbi takodjer. i to je to, na kraju krajeva ko gubi ima pravo da se ljuti
Real Khan

#70 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by Real Khan »

plain vanilla wrote:Pa mozes ti reci sta hoces, ali to nije u redu..i onda stvara druge probleme
Paaa, ako ćemo tjerati mak na konac, onda ni Bakir Izetbegović nije "legitimni predstavnik" Bošnjaka, jer je on dobio svega 34,86% glasova bošnjačkog biračkog tijela, a ako je tačno da su samo (ili većinom) Bošnjaci birali Komšića, onda ispade da je Bakirov legitimitet još tanji jer je Komšić dobio 337.065 glasova "onih Bošnjaka" koji NISU dali svoj glas Bakiru Izetbegoviću. Postavlja se "logično" pitanje: DA LI JE TO U REDU? :D
travnik

#71 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by travnik »

JBT wrote:

Ti to imas neke ankete po pitanju tih navoda o povecanju ovoga ili onoga?
Sve da i jeste tako, sta ima veze? Do Komsica smo imali HDZ-ovce kao clanove predsjednistva. I sta se uradilo na tome da zapadna Hercegovina prihvati BiH kao svoju drzavu? Nista. Cak sta vise radilo se na jos vecoj postepenoj razgradnji iste sa sve vise podudaranja sa SDS-om i sada Dodikom.
Imali smo Borjanu Kristo kao predsjednicu Federacije i sta je bilo? Sta je uradjeno po pitanju da se svaki stanovnik Federacije osjeti komotno i na kraju krajeva slobodno u toj Federaciji?
Nista.
Osim sto je kristo nastavila zdusno raditi na HDZ-ovom planu slabljenja svega i svacega sto je bilo u korist svim gradjanima Federacije.
Iskreno govoreci, bas mi je drago sto je ispalo ovako da Komsic moze biti predsjednik. Prvo jer je gromada od covjeka, a drugo da se ima razloga mijenjati ustav, ali ne samo po tom pitanju, nego po pitanju svih majorizacija pa tako i onih u zapadnoj Hercegovini i po pitanju ovakvih ucjenjivackih blokada koje HDZ ima kao posljednju grancicu spasa da se ne utopi. Ali izgleda da nece proci. Nikad vise. I to ne zbog volje Bosnjaka, nego zbog volje Bosanaca i Hercegovaca u kojem je i pozamasan broj onih koji su nekada glasali za HDZ. A bice ih i jos vise ako SDP ostane na ovom kursu.
1. Kada se već toliko ložiš na BiH, trebao bi znati da H ne žive samo u ZH. Tako da oni nisu reprezent svih H.
2. Nitko ne govori o radu i kvalitetama članova Predsjedništva BiH, već o načinu izbora i licimjernoj etno-kombinatorici.
3. Imali smo Borjanu. Da, ali imali smo i Harisa, i Mustafu, i Mladena, i Barišu i itd. Ne govori se o učincima njihovog rada, već o načinu izbora i ignoriranju volje samo jednih. Učinci rada i kvaliteta izboram su druga teme.
4. Komšić je član Predsjedništva samo jer je poltron. Njegovi intelektualni kapaciteti, maniri, izjave, djelovanja i sl., ne zaslužuju tu funkciju. U najmanju ruku je isti kao i svi drugi članovi. Međutim, slatkoriečivost koja nikom ne donosi dobro i ulizivanje biračkom tijelu koji isto tako ne donose nikom dobro, drže ga tako popularnim, a ne rezultati njegovog rada.
plain vanilla

#72 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by plain vanilla »

Real Khan wrote:
Paaa, ako ćemo tjerati mak na konac, onda ni Bakir Izetbegović nije "legitimni predstavnik" Bošnjaka, jer je on dobio svega 34,86% glasova bošnjačkog biračkog tijela, a ako je tačno da su samo (ili većinom) Bošnjaci birali Komšića, onda ispade da je Bakirov legitimitet još tanji jer je Komšić dobio 337.065 glasova "onih Bošnjaka" koji NISU dali svoj glas Bakiru Izetbegoviću. Postavlja se "logično" pitanje: DA LI JE TO U REDU? :D
Nije, maknimo Bakira :D
Real Khan

#73 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by Real Khan »

plain vanilla wrote:
Real Khan wrote:
Nije, maknimo Bakira :D
E, vidiš, tu griješiš... Ozbiljno rečeno, Bakira smatram jednako legitimnim članom Predsjedništva kao i Komšića i Radmanovića (bez obzira što npr. ja nisam glasao za Bakira). Ustav lijepo kaže da su tri člana predsjeništva od kojih je jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin, i nigdje ne piše ništa o certifikatima, procentu glasova birača iz tih naroda, stranačkoj pripadnosti...nego je samo dovoljno da se izjašnjava kao takav i dobije najviše glasova na izborima (ne piše čijih, niti je moguće vidjeti na anonimnim listićima ko je ko)...

Nego, back to topic... Hrvatskim demokratskim zajednicama u BiH je izbor Komšića umjesto polupismene pravnice-plavuše iz Livna poslužio samo kao izgovor i mantra za nezadovoljstvo svojim položajem de facto nacionalne manjine umjesto de iure povlaštenog "konstitutivnog" (nad)naroda u BiH... Nezadovoljni su i ha-de-zeovi i esenesdeovci perspektivom koja se iza brda valja, pogotovo imajući u vidu sve lošiju ekonomsku situaciju u BiH i susjednim državama-zaštitnicama svojih de facto nacionalnih manjina... Što bi kolege velikosrpski pjesnici rekli: "Ma, ćerat ćemo se..." :D
madner

#74 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by madner »

Cuj njihov clan presjednistva. :roll: Kako neko ko zna citat moze nasjest na takve podvale.

Presjednistvo je drzavno, nema clanova koji ga ne zastupaju, ili koji samo zastupaju jedan narod. Razocaran sam pojedinim forumasima i forumasicama.
plain vanilla

#75 Re: Agresija na BiH specijalnim nacinima ratovanja

Post by plain vanilla »

Real Khan wrote:
E, vidiš, tu griješiš... Ozbiljno rečeno, Bakira smatram jednako legitimnim članom Predsjedništva kao i Komšića i Radmanovića (bez obzira što npr. ja nisam glasao za Bakira). Ustav lijepo kaže da su tri člana predsjeništva od kojih je jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin, i nigdje ne piše ništa o certifikatima, procentu glasova birača iz tih naroda...nego je samo dovoljno da se izjašnjava kao takav i dobije najviše glasova na izborima (ne piše čijih, niti je moguće vidjeti na anonimnim listićima ko je ko)...

Nego, back to topic... Hrvatskim demokratskim zajednicama u BiH je izbor Komšića umjesto polupismene pravnice-plavuše iz Livna služi samo kao izgovor za nezadovoljstvo svojim položajem de facto nacionalne manjine umjesto de iure povlaštenog "konstitutivnog" (nad)naroda u BiH... Nezadovoljni su i ha-de-zeovi i esenesdeovci perspektivom koja se iza brda valja, pogotovo imajući u vidu sve lošiju ekonomsku situaciju u BiH i susjednim državama-zaštitnicama svojih de facto nacionalnih manjina... Što bi kolege velikosrpski pjesnici rekli: "Ma, ćerat ćemo se..." :D
Necu uopste reci sta mislim o Bakiru, jer to nije tema :D
Pa dobro si dijagnosticirao problem, naravno da se osjecaju lose jer imaju mogucnosti koliko i nacionalna manjina, a istovremeno status konstitutivnog naroda.
SNSD i Srbe ne bih mijesala u ovo, oni su posebna prica, njihov je "problem" sto imaju prevelike mogucnosti..poklopili su cijelu RS, njih BiH ni ne zanima
Hrvati su zahvaljujuci ovim dogadjajima skoncentrisani na FBiH, a bojim se da i Bosnjaci polako odustaju od RS.
Post Reply