putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#51 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by jefferson »

insertdelete wrote:Kakvih likova.
Uporedjuje ugostiteljski objekat i autoput. Odmah, imam alternativu za Vatru, za autoput je nemam.
Kafa nije potrebna, cesta mi je potrebna.

Ko kaze da je odlican, ko se vozi svaki dan zna kakva su s*anja na autoputu, svako mjesec dana zatvore dio autoputa zbog nekog odrzavanja, udubljenja su vec duzi vremenski period, zimi mostovi poledjeni, ljetos radili jedan most, pa si se pravim autoputem vozio par minuta i prelazio na drugu stranu i vozio max 50, i za to ti naplate 2KM.
Gotov svaki dan nakvi se radnici motaju po autoputu, nesta rade. Zimi ko lafo se cisti autoput, idu dvije grtalice jedna pored druge, napravile kolonu u PM na autoputu, svi idu 30 na sat...i to ti odlican autoput? ne moze ih niko ni pretec, raja ih krenula uzimat zaustavnom trakom..nemas zaustavne trake na mostu..i to ti odlican autoput?
U najvecoj spici rade dvije rampe iz jednog smjera, znalo se desit da cekas po 5 min da dodjes na red, dok je par rampi prazno. Il dadne mu neko 50KM, lik izadje iz kucice i ode trazit sitno u drugoj kucici.
Samo kad novog radnika zaposle, on prvih par dana ti kaze - Dobar dan - Izvolite racun - razumijem da dosta raje ne uzima racune, njegovo je da mi da, il ponudi racun, a boli njega ona stvar hocul ja uzet racun. Il hocu da me pozdravi a ne da mi klima glavom. Ako on meni uzima pare tek tako, onda hocu i ja uslugu. A za trenutnu cijenu nema ni U od usluge.
Jel treba napravit alternativni put, kakav je u nas alternativni put, kako ga raja zove stara cesta..rupa do rupe, nijedna linija nije ocrtana, naseljeno mjesto, pjesaci hodaju cestom, nemaju kuda hodat, gledas hoces li zgazit koga..ko ce to sredit, znaci ako nema covjek novca za autoputa, koga *ebe, nek se drnda i *ebe po nakim gudurama.

Gdje si vidio telefon za hitne slucajeve na tom nasem 'odlincom' autoputu, il neko odmaraliste??
Uporedjujes cijene autoputa u ostalim drzavama. Standard u ostalim drzavama znatno veci i cijena autoputa mora bit veca.
Posto zivim vani evo ovako:

Svaki dan neko ensto popravlja na auto putu. Svaki dan naidjem na uvalu, izbocinu i sl.
Kada padne snijeg isto tako se grtalice poredaju pa i ne mozes preteci.
Pa imal iko, ali bas iko na ovom jebenom svijetu da nama ugodi???
zonbirile

#52 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by zonbirile »

mekaba wrote:Ja ne vidim ovdje neki problem.AP treba platiti ako se koristi. Ko ne zeli nek tambura okolo starim putem i gotovo.Treba regulisati pitanje oko ljudi koji voze svaki dan recimo na posao i nazad.Neki popust ili neku mjesecnu i gotovo.
NPR.u caffe "Vatra" u SA kapucino kosta 4 KM i niko se ne buni :-) AP u BiH nije skup a jako je dobar bez obzira sto neki ovdje baljegaju kako je navodno los. Zaista odlican.
-----------------------
normalno da treba platiti,ali i uvesti vinjete i ostalo.Da je loš je,kako u izvedbi,tako i u pratećim sadržajima.
potpuni stranac

#53 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by potpuni stranac »

ovi su mi najbolji što upoređuju naše cijene sa hrvatskim i sl. i samo na osnovu toga konstatuju kako kod nas ipak nije skupo. naravno, neda im se upoređivati plate i ostale gluposti...... e svakakvih gluposti ću se ovdje načitati...
Mahalac

#54 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Mahalac »

insertdelete wrote:Kakvih likova.
Uporedjuje ugostiteljski objekat i autoput. Odmah, imam alternativu za Vatru, za autoput je nemam.
Kafa nije potrebna, cesta mi je potrebna.

Ko kaze da je odlican, ko se vozi svaki dan zna kakva su s*anja na autoputu, svako mjesec dana zatvore dio autoputa zbog nekog odrzavanja, udubljenja su vec duzi vremenski period, zimi mostovi poledjeni, ljetos radili jedan most, pa si se pravim autoputem vozio par minuta i prelazio na drugu stranu i vozio max 50, i za to ti naplate 2KM.
Gotov svaki dan nakvi se radnici motaju po autoputu, nesta rade. Zimi ko lafo se cisti autoput, idu dvije grtalice jedna pored druge, napravile kolonu u PM na autoputu, svi idu 30 na sat...i to ti odlican autoput? ne moze ih niko ni pretec, raja ih krenula uzimat zaustavnom trakom..nemas zaustavne trake na mostu..i to ti odlican autoput?
U najvecoj spici rade dvije rampe iz jednog smjera, znalo se desit da cekas po 5 min da dodjes na red, dok je par rampi prazno. Il dadne mu neko 50KM, lik izadje iz kucice i ode trazit sitno u drugoj kucici.
Samo kad novog radnika zaposle, on prvih par dana ti kaze - Dobar dan - Izvolite racun - razumijem da dosta raje ne uzima racune, njegovo je da mi da, il ponudi racun, a boli njega ona stvar hocul ja uzet racun. Il hocu da me pozdravi a ne da mi klima glavom. Ako on meni uzima pare tek tako, onda hocu i ja uslugu. A za trenutnu cijenu nema ni U od usluge.
Jel treba napravit alternativni put, kakav je u nas alternativni put, kako ga raja zove stara cesta..rupa do rupe, nijedna linija nije ocrtana, naseljeno mjesto, pjesaci hodaju cestom, nemaju kuda hodat, gledas hoces li zgazit koga..ko ce to sredit, znaci ako nema covjek novca za autoputa, koga *ebe, nek se drnda i *ebe po nakim gudurama.

Gdje si vidio telefon za hitne slucajeve na tom nasem 'odlincom' autoputu, il neko odmaraliste??
Uporedjujes cijene autoputa u ostalim drzavama. Standard u ostalim drzavama znatno veci i cijena autoputa mora bit veca.
Sve si rekao i svaka ti cast na tome. Za ove sto se javljaju "a zive vani" molim da nas ne iritiraju jer kada polemisu o cijenama doticu samu srz cijeloga problema a to je STANDARD vani i nas STANDARD.
Ako hocemo europske parametre na koje se svi pozivaju super ali odmah i europske plate.
zonbirile

#55 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by zonbirile »

potpuni stranac wrote:ovi su mi najbolji što upoređuju naše cijene sa hrvatskim i sl. i samo na osnovu toga konstatuju kako kod nas ipak nije skupo. naravno, neda im se upoređivati plate i ostale gluposti...... e svakakvih gluposti ću se ovdje načitati...
---------------------------------------------
nisu gluposti,jer na međunarodnom tržištu svaka komponenta utrošena u AP košta isto,ili čak i više nego u EU,konačna cijena ista i viša po km autoputa.Upoređivanje cijena i plata moguće je u segmentu socijalnih davanjaq,vladine fiskalne politike i sl.,uglavnom onoga na šta domaći mufljuzi imaju uticak.Pa provalija između nas i njih i jeste najjasnija na arbitrarnoj ravni-tržištu.Evo uzmi LCD TV.Kada bi preveo vrstu,tip i vrijeme kupnje istog TV ovde i tamo,vidio bi razliku.Ali TV je etalon,u njemu je sadržan nečiji materijal i rad,marže,porezi,carine su u državnim rukama.Ne postoji TV za Bosnu i za Njemačku,tako je i sa autom,bijelom tehnikom i sl.Cijene u 5 deka,u odnosu na platu,razlika DRASTIČNA.
nineinchnails

#56 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by nineinchnails »

11 pf po kilometru = 2000,00 KM prosjecna plata, bas kao u Njemackoj...........
Svojevremeno su hrvatske autoceste proglasene za "najskuplje ceste u Evropi" zbog tih 11 pf po kilometru. Sta onda tek mi da kazemo?
Neke zemlje imaju razlicite tarife za domicilna auta i inostrana auta. Tako bi trebalo i ovdje uvesti....
perajic

#57 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by perajic »

niko se ne buni sto lcd kod nas kosta isto kao i u njemackoj (a cesto i dosta skuplji).
autoput je skupa investicija i ima neki minimum ispod kojeg se ne moze naplacivati da bi se moglo sve odrzavati i eventualno dalje graditi. pogotovo sto kod nas i nema neki promet, a kada nemas veliki promet moras povecati marzu da bi pokrio troskove.
za to sto su nase plate neproporcionalne male najmanju krivicu snose oni koji formiraju cijenu autoputa.
Better Man

#58 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Better Man »

Svaki dan koristim autoput i plaćam putarinu i evo moje mišljenje o istom. Onaj ko kaže da je ovo što imamo autoputa kvalitetno taj sigurno se nikad nije vozio nekim drugim autoputem. Najlošija dionica je Podlugovi-Visoko. Gdje ima u svijetu autoput koji je naget osim kod nas. Voziš od petlje u Podlugovima prema Visokom i sad ti se auto naginje u jednu stranu, sad u drugu, pa se penješ, pa spuštaš. Isto je i u obratnom smjeru. Šta ćemo sa silnim neravnimama i laganim udubljenjima, pa sastrugani dio autoputa prema Sarajevu (prije toga bila je tu neka fleka). Najkvalitetniji dio ovog jada od autoputa što imamo je dionica Visoko-Kakanj. Kao što se ima kupiti mjesečna i godišnja karta za javni prevoz, tako bi isto za nas koji svaki dan koristimo autoput trebalo da postoji takva karta koju pokažeš i prolaziš i naravno njena cijena bi trebala biti jeftinija. Neko ko svaki dan ide autoputem na posao mjesečno plaća između 88 i 92 KM putarine neračunajući odlaske mimo toga. Mislim da bi tim ljudima koji svaki dan koriste autoput za odlazak na posao i povratak kući cijena putarine ne bi trebala biti viša od 50 do 60 KM,a oni koji ga ne koriste svaki dan je normalno da plaćaju punu cijenu.
Last edited by Better Man on 27/01/2011 09:50, edited 1 time in total.
Discball

#59 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Discball »

Neki ovdje uspoređuju cijenu gradnje autoputa kod nas i vani. Svi znate da kod nas cijena autoputa po kilometru prelazi cijene koje su uobičajene vani, ali to je isključivo zbog naših lopovluka.

Kada neko gradi put kod nas (u našem slučaju slovenci) on upošljava domaću radnu snagu (koja je jeftinija od slovenske) on koristi domaće materijale (pijesak, šljunak, kamen, asfaltnu bazu itd) koje su jeftinje nego u sloveniji.

Naravno ona razlika između stvarne cijene u ugovorene završava u privatnim džepovima. Tako to kod nas ide. U Slovačkoj ako me sjećanje ne vara vinjeta 7 dana je nešto oko 5,5 EUR, u Češkoj je oko 7 EUR i obje zemlje imaju bolji standard nego mi. Za ove cijene ovdje navedene bi se moglo smatrati da su fer za naše uvjete iako su s aspekta analize koštanja radne snage i resursa u datoj zemlji daleko od fer. Kada čovjek zna da može biti jeftinije onda mora znati i da ga neko pravi budalom. U našem slučaju su to naši političari koji su u ovoj zemlji sve rasprodali za svoj osobni interes pa zašto ne bi i hebeni autoput...
srklet

#60 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by srklet »

Pa dobro majkumi je li vi kontate sta je ovdje poanta.

I ako vec spominjete ove primjere izvana zasto niko ne primjeti razliku.

Postoje razni modeli, negdje je autoput navodnop besplatan ali se pare uzmu drugaciej (nekom taksim ili sta vec) i to snose SVI VLASNICI AUTOMIBALA.
U nekim, po meni boljim primjerima, autoput se placa po kilometru, i nije jeftin, ali postoje olaksice za one koji putuju svaki dana, a tako rade gotovo svi u evropi. I ponovo primjer slovenije i njihovih izvikanih vinjeta. U svoj onoj galami oko vinjeta za tranzit ostalo je u sjeni da Slovenci placaju najmanje za svoju ne tako malu mrezu autoputeva - 100 EURA godisnje!

I sad se vratite na ovaj nas slucaj i razmislite koliko je to opterecenje za nekoga ko svaki dan vozi iz Kaknja, Zenice, Visokog...(nije ih malo) i za onaj cirkus od autoputa mora izdvojiti preko hiljadu KM godisnje, bez ostalih troskova.

Pa na sve ovo se jave ovi pametnjakovici sa pricom o alternativnoj cesti.
Gospodo draga, alternativnu cestu su nam uzeli! Alternativna cesta je trebao biti onaj stari "autoput" a novi se trebao praviti novom trasom kako je to obicaj svugdje u svijetu. Evo opet primjer Hrvatska, Njihovi autoputevi nisu isli preko starih cesta, vec su naprotiv dodatno sredili i te stare ceste tako da tamo zaista imate dobru alternativu za autoput.
Uostalom, je li iko vozio ovim nasim alternativnim cestama preko Ilijasa, Podlugova, Mostra...

Svima koji smatraju da je ovo u redu (ponavljam, ne cijena, vec odsustvo vinjeta ili slicne pretplate), iskreno zelim svakodnevnu upotrebu naseg "autoputa".
zonbirile

#61 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by zonbirile »

pa naši su obuhvatili sve modele,ali pljačke.Nema vinjeta,nema elektroničke naplate,10pf po litru goriva,dio pri registraciji,još samo od penzionerskih čekova po 1Km i opet do Zenice nema AP do 2015,do mora 2120g.
neki

#62 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by neki »

Visina putarine se ne odredjuje prema prosjecnoj plati stanovnistva nego prema cijeni gradnje autoputa, a ona se ne razlikuje puno kod nas i u Njemackoj, zbog konfiguracije terena kod nas je i puno veca..
Better Man

#63 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Better Man »

Discball wrote:Neki ovdje uspoređuju cijenu gradnje autoputa kod nas i vani. Svi znate da kod nas cijena autoputa po kilometru prelazi cijene koje su uobičajene vani, ali to je isključivo zbog naših lopovluka.

Kada neko gradi put kod nas (u našem slučaju slovenci) on upošljava domaću radnu snagu (koja je jeftinija od slovenske) on koristi domaće materijale (pijesak, šljunak, kamen, asfaltnu bazu itd) koje su jeftinje nego u sloveniji.
Naravno ona razlika između stvarne cijene u ugovorene završava u privatnim džepovima. Tako to kod nas ide. U Slovačkoj ako me sjećanje ne vara vinjeta 7 dana je nešto oko 5,5 EUR, u Češkoj je oko 7 EUR i obje zemlje imaju bolji standard nego mi. Za ove cijene ovdje navedene bi se moglo smatrati da su fer za naše uvjete iako su s aspekta analize koštanja radne snage i resursa u datoj zemlji daleko od fer. Kada čovjek zna da može biti jeftinije onda mora znati i da ga neko pravi budalom. U našem slučaju su to naši političari koji su u ovoj zemlji sve rasprodali za svoj osobni interes pa zašto ne bi i hebeni autoput...
Evo kako se krade novac na gradnji autoputa i cesta. Objavi se tender, prijave se zainteresovani, utvrdi se cijena koštannja radova, tj. koliko košta da se uradi autoput po strogim pravilima profesionalnosti. Onda jedna od prijavljeni firmi ponudi našim političarima da će isto uraditi za 30% i više jeftinije, a da razliku, tj. višak od odobrene sume između sebe podjele. Recimo gradnja neke ceste košta 100 milona KM. Jedna firma ponudi da će istu uraditi za 70 miliona, a ostatak od 30 milona će završti u đepovima političara i naravno izvođača radova. Tako dobijemo cestu lošije kvalitete, jer su korišteni materijali slabije kvalitete ili se samog materijala manje koristilo od potrebnog.
zonbirile

#64 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by zonbirile »

ovoga puta još gore,pravili dil sa firmom u stečaju.Ko li im dade bančine garancije?
Vragolan

#65 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Vragolan »

Better Man wrote:
Discball wrote:Neki ovdje uspoređuju cijenu gradnje autoputa kod nas i vani. Svi znate da kod nas cijena autoputa po kilometru prelazi cijene koje su uobičajene vani, ali to je isključivo zbog naših lopovluka.

Evo kako se krade novac na gradnji autoputa i cesta. Objavi se tender, prijave se zainteresovani, utvrdi se cijena koštannja radova, tj. koliko košta da se uradi autoput po strogim pravilima profesionalnosti. Onda jedna od prijavljeni firmi ponudi našim političarima da će isto uraditi za 30% i više jeftinije, a da razliku, tj. višak od odobrene sume između sebe podjele. Recimo gradnja neke ceste košta 100 milona KM. Jedna firma ponudi da će istu uraditi za 70 miliona, a ostatak od 30 milona će završti u đepovima političara i naravno izvođača radova. Tako dobijemo cestu lošije kvalitete, jer su korišteni materijali slabije kvalitete ili se samog materijala manje koristilo od potrebnog.
e better mene ja mislio ti ces o cjenama putarine u londonu :evil:
saim_adka

#66 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by saim_adka »

.
Last edited by saim_adka on 21/01/2017 10:17, edited 1 time in total.
Vragolan

#67 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Vragolan »

ja ove sto o kavliteti seruckaju ne kontam
ja te neravnine ne osjetim,
vecinom putujem sa sluzbenim autom, komotno se moze 200km/h, osim krivine u malesicima + kamera i mosta u cekrekcijama
Better Man

#68 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Better Man »

Vragolan wrote:ja ove sto o kavliteti seruckaju ne kontam
vecinom putujem sa sluzbenim autom, komotno se moze 200km/h, osim krivine u malesicima + kamera i mosta u cekrekcijama
Da li si kada se vozio nekim evropskim autoputem ili barem u Hrvatskoj? Neravnine ne da se osjete već se fino i vide golim okom. O nagibu atoputa, tj. naginanju prvo na jednu stranu, pa poslije na drugu uz penjanje i spustanje da ne govorim.
gurabija78

#69 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by gurabija78 »

potpuni stranac wrote:ovi su mi najbolji što upoređuju naše cijene sa hrvatskim i sl. i samo na osnovu toga konstatuju kako kod nas ipak nije skupo. naravno, neda im se upoređivati plate i ostale gluposti...... e svakakvih gluposti ću se ovdje načitati...
a ti smatras da je, obzirom na nas nizi standard, i cijena kostanja izgradnje autoputa niza nego u Hrvatskoj?
Vragolan

#70 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Vragolan »

Better Man wrote:
Vragolan wrote:ja ove sto o kavliteti seruckaju ne kontam
Da li si kada se vozio nekim evropskim autoputem ili barem u Hrvatskoj? Neravnine ne da se osjete već se fino i vide golim okom. O nagibu atoputa, tj. naginanju prvo na jednu stranu, pa poslije na drugu uz penjanje i spustanje da ne govorim.
a jesi li se ti vozio na hrvatskoj autocesti, tacnije od broda do zagreba gdje je desna traka sjebana od vagasa
pa svake godine zatvore jednu traku na nekoliko kolimetara da to poprave
ne kazem da je ovo malo jada od autoputa super, ali s obzirom na kolicinu saobracaja super je
e sad jedino da su stavljali sloj asfalta od 1m, kao u njemackoj, onda bi nas ta autocesta dosla nekoliko milijardi
sve se svodi na staru; koliko para toliko muzike
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#71 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by 1946 »

gurabija78 wrote:
a ti smatras da je, obzirom na nas nizi standard, i cijena kostanja izgradnje autoputa niza nego u Hrvatskoj?
Ne već da treba taj neki period kad bi se trebala izgradnja autoputa isplatiti produžiti, da bi se prilagodilo platežnim mogućnostima stanovništva.
udwarach

#72 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by udwarach »

saim_adka wrote:oni nemaju zakonskog osnova da naplacuju putarinu. niko nije duzan da plati i slobodno se vozite svojevoljno autocestom, jer vas ne mogu tuziti niti kazniti. da bi se putarina naplacivala, prvo moraju da budu ispunjeni svi uslovi i standardi autoceste - ni jedan dio autoceste nije prosao tehnicki prijem. cak naprotiv, svaki put mozete da tuzite nadlezne koji su vam naplatili putarinu, a vama je auto osteceno na cesti zbog zivotinja koje su zaobisle zastitnu ogradu...necu govoriti o o odmoristima, kao i sos telefonima i nedostatku odbojne ograde na pojedinim dionica (uslovi koji ne zadovoljavaju osnovne potrebe na AC)...naravno, da smo kao narod organizovaniji, postavilo bi se pitanje akciza na gorivo te dodatne naplate pri registraciji vozila.
:lol:
biva, lomi rampu!
Discball

#73 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Discball »

neki wrote:Visina putarine se ne odredjuje prema prosjecnoj plati stanovnistva nego prema cijeni gradnje autoputa, a ona se ne razlikuje puno kod nas i u Njemackoj, zbog konfiguracije terena kod nas je i puno veca..

Ne nego se uzima cijena autoputa za istu ili sličnu konfiguraciju terena po kilometru i opet kod nas mora biti jeftinija jer se koristi naša radna snaga, naši materijali koji su opet sigurno jeftiniji zbog jeftinije radne snage a da ne govorimo o raznim koncesijama koje su dodijeljene razno-raznim kamenolomima budzašto a koji su glavni izvor sirovina za izgradnju autoputeva.
potpuni stranac

#74 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by potpuni stranac »

zonbirile wrote:
---------------------------------------------
nisu gluposti,jer na međunarodnom tržištu svaka komponenta utrošena u AP košta isto,ili čak i više nego u EU,konačna cijena ista i viša po km autoputa.Upoređivanje cijena i plata moguće je u segmentu socijalnih davanjaq,vladine fiskalne politike i sl.,uglavnom onoga na šta domaći mufljuzi imaju uticak.Pa provalija između nas i njih i jeste najjasnija na arbitrarnoj ravni-tržištu.Evo uzmi LCD TV.Kada bi preveo vrstu,tip i vrijeme kupnje istog TV ovde i tamo,vidio bi razliku.Ali TV je etalon,u njemu je sadržan nečiji materijal i rad,marže,porezi,carine su u državnim rukama.Ne postoji TV za Bosnu i za Njemačku,tako je i sa autom,bijelom tehnikom i sl.Cijene u 5 deka,u odnosu na platu,razlika DRASTIČNA.
direktore, zato nije ista cijena radne snage. radnik hidrogradnje mjesec dana radi za 300KM koje na kraju i ne dobije, dok u njemačkoj radnik toliko zaradi za par dana. kamen u kamenolomima u BiH puno manje košta nego u njemačkoj, pa tako i svi drugi repromaterijali koji su korišteni a proizvode se u bih. ne misliš li da bi sve ovo trebalo uticati na cijenu putarine?
SA 071

#75 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by SA 071 »

Ne mogu da vjerujem kako neki ovdje pricaju bez ikakve argumentacije, napamet, i odmah je sve u samoj sferi lopovluka.

Kao prvo, kada govorimo o cijeni 1 km autoputa (znaci ceste, a ne mosta ili tunela koji su visestruko skuplji), cijena 1 km autoputa kod nas je izmedju 7 i 10 mil KM (prva dionica je isla do 7 mil KM, a ova zadnja oko 10 mil KM sa mostovima). Poredjenja radi u RS-u je 5 km autoputa placeno 110 mil KM (kada vec govorimo o lopovluku, mozda se mislilo na ovo s obzirom da je rijec o jednostavnijoj dionici u istoj drzavi), u Krvatskoj je cijena izmedju 50 i 60 mil kn (sto je izmedju 13 i 15 mil KM), a na Discovery kanalu sam gledao emisiju o gradnji autoputa u Velikoj Britaniji gdje je receno da cijena ide na 23 mil GBP (preko 50 mil KM).

Znaci kod nas je ubjedljivo najjeftinija izgradnja, a u skladu sa standardom drzave i autoput je izgradjen sa minimumom standarda. Ipak u poredjenju sa 5 km u RS-u nije nista losiji, ali je gotovo 3 puta jeftiniji.

Kada se spominje cijena eksploatacije, navodi se primjer zemalja u kojima je to relativno povoljno. Medjutim, bez analize cijene goriva (koja je kod nas medju najnizima u Evropi) ne mozemo posmatrati ni cijene eksploatacije. Npr. u Njemackoj je vecina cesta besplatna ali im je gorivo gotovo 1,5 Eura (jer kroz cijenu goriva oni naplaćuju putarinu za ceste). Uzmi onda Sloveniju sa svojom vinjetom od 15 Eura za 7 dana ili 55 Eura za pola godine (cini mi se).

I zacudo, ovi nasi jos uvijek nisu prodali ni milimetra autoputa nikome niti su dali koncesiju. Ali, na zalost, mozda to ucine uskoro.
Post Reply