u pravu si, borederlineri su zaista širok spektar moglo bi se reći čitava nacija sa podvrstama kojih ima barem desetak,a i simptomi nisu stalno perzistirajući, ipak ima onih krucijalnioh koji su zajednički,svima već si pobrojao; kao i ti i prije rata sam imao dodira sa raznim "psihoaktvnim" suspstancama,ali ne pretjerano, psajko mi je rekao da je to zapravo i dobrim dijelom posljedica bordera, još se na to nakačio ptsp,a i dipsomanski oblik alkoholizma,Chisum wrote:Da... jako slicna prica... s tim sto se u mom slucaju o tzv. borderline personality disorder-u nisu mogli usaglasitirasuta_riza wrote:o da, itekako, i ja ima sreću da me posjljedica ranjavanja,općenito osim u onom kratko perodidu nakon istoga , ne ograničavaju u svakodnevnom funkcionisanju u životu; razne somatske tegobe, neobješnjive neuralgije, osjećaji preskakanja srca, strah od ludila, nekontrolisani izljevi bijesa, česta dipsomanska opijanja, uzimanje i droga, te depresija i hroničan osjećaj praznine i beznađa, sve se to izredalo,a i još povremeno reda na meni,.tačno si opisao najbolji recept, život i gombanje s istim,padovi i dizanja, znam da će biti padova,ali se trudim da skupljam snage da se opet pridgnem,.uspio sam se zaposliti,i prije toga i završiti faks,.znam kako mi je uz sve ovo bilo teško,a znam da znaš i ti težinu bivstvovanja sa psih.problemima,..i da, trajniju posljedicu imam od psih.nego od fizički posljedica, usput psih. mi je dao i dg borderline personality disorder, od kojeg sam imao temelj za toga , bijes, riskantno i agresivno ponašanje,sklonost alkoholu i opijatima, btw još sam pod nadzorom psihića i imam u rezervi tablete za "nivelisanje" stanja,svako dobro!
pošto često imam nesanice i košmare, th mi je sanval pp 10 mg, te mirtazepan koji je zamijenio višegodišnji seroxat,od anskiolitika bromazepan pp, sve legale i na recept![]()
....
I pored toga sto je znano da cesto ide ruku pod ruku sa PTSP-om, medjutim, i pored agresivnih epizoda i ponasanja, nemogucnosti da kontrolisem bijes, te autodestruktivnih nagona (kao i kod tebe, alkohol i drogiranje... s tim sto je ovo kod mene pocelo davno, davno prije rata, kada sam bio panker i navijac, pa smo tada one bez ovih nagona zvali pickama, a eto, danas, ispade ja bolestan...
... vremena se mijenjaju.....), suicidalnih nagona, koji su vremenom, hvala bogu, prestali, pa preko svih ovih anksioznih poremecaja, depresivnih epizoda i cuda, dakle manje-vise stavki koje se uzimaju kao bitne kod donosenja dijagnoze borderline personality disorder, psihijatri kod kojih sam isao "na kanal", ipak nisu mogli usaglasiti da se radi o istom, iz razloga sto bi pojedini simptomi vremenom jednostavno nestajali i, ili se dugo ne bi pojavljivali, ili bi potpuno iscezavali.
Sto se tice male prepirke na relaciji Mis Mekinjas-delina... nemojte se svadjati. Nema potrebe... Nemoj da vam polupam internet, a onda sam sebe zapalim!
Salim se
Dakle, delina, ja odmah napisah - govorimo o razlicitim problemima, koji se doticu, eto, u ovom anksioznom poremecaju, s razlikom sto se kod nekih to svede na borbu sa nekoliko simptoma anksioznog poremecaja, a kod drugih su ti simptopi samo dio jedne mnogo vece, mnogo zamrsenije i mnogo komplikovanije lepeze.
Ja se slazem s tobom da se tablete trebaju izbjegavati kada je got to moguce, ali nekada jenostavno nije. Sto ne znaci da se bas i mora prica zavrsiti na ovisnosti... moj slucaj je primjer kako dam ovo svoje stanje uspio dovesti u kakav takav red, koristeci ono najbolje i iz terapije koju ti zastupas, ali i onoga sto mi je hemija ponudila, ne bi li mi olaksala dana kada ni pet kognitivnih terapija ne bi pomoglo... i mogu reci da se ipak ne smatram ovisnikom.
E'o ih, rodila ih majka... stoje mi pri ruci, jer ih jedostavno moram imati, ali s ponosom mogu reci da mi ni na pamet nije palo da uzmem koju, i tako vec dugo, dugo!
pa dobar si ti kada si odbacio "štake" tipa antidepresiva, čestitam samo tako.nadam se da ću i ja ali za sada ih uzimam,u toj sam fazi gdje me "postave na mjesto", a te sam isto koristio, i mogu ti reći da su mi pomogle,tj izvukle me iz depresije, i treba ih imati pri ruci, sada tamanim mirtazen, odn. remeron ili calixta,zavisno od proivođača