Panic attack - napad panike

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

rasuta_riza

#51 Re: Panic attack - napad panike

Post by rasuta_riza »

Chisum wrote:
rasuta_riza wrote:o da, itekako, i ja ima sreću da me posjljedica ranjavanja,općenito osim u onom kratko perodidu nakon istoga , ne ograničavaju u svakodnevnom funkcionisanju u životu; razne somatske tegobe, neobješnjive neuralgije, osjećaji preskakanja srca, strah od ludila, nekontrolisani izljevi bijesa, česta dipsomanska opijanja, uzimanje i droga, te depresija i hroničan osjećaj praznine i beznađa, sve se to izredalo,a i još povremeno reda na meni,.tačno si opisao najbolji recept, život i gombanje s istim,padovi i dizanja, znam da će biti padova,ali se trudim da skupljam snage da se opet pridgnem,.uspio sam se zaposliti,i prije toga i završiti faks,.znam kako mi je uz sve ovo bilo teško,a znam da znaš i ti težinu bivstvovanja sa psih.problemima,..i da, trajniju posljedicu imam od psih.nego od fizički posljedica, usput psih. mi je dao i dg borderline personality disorder, od kojeg sam imao temelj za toga , bijes, riskantno i agresivno ponašanje,sklonost alkoholu i opijatima, btw još sam pod nadzorom psihića i imam u rezervi tablete za "nivelisanje" stanja,svako dobro!
pošto često imam nesanice i košmare, th mi je sanval pp 10 mg, te mirtazepan koji je zamijenio višegodišnji seroxat,od anskiolitika bromazepan pp, sve legale i na recept :D
Da... jako slicna prica... s tim sto se u mom slucaju o tzv. borderline personality disorder-u nisu mogli usaglasiti :lol: :lol: ....
I pored toga sto je znano da cesto ide ruku pod ruku sa PTSP-om, medjutim, i pored agresivnih epizoda i ponasanja, nemogucnosti da kontrolisem bijes, te autodestruktivnih nagona (kao i kod tebe, alkohol i drogiranje... s tim sto je ovo kod mene pocelo davno, davno prije rata, kada sam bio panker i navijac, pa smo tada one bez ovih nagona zvali pickama :lol: , a eto, danas, ispade ja bolestan... :lol: ... vremena se mijenjaju.....), suicidalnih nagona, koji su vremenom, hvala bogu, prestali, pa preko svih ovih anksioznih poremecaja, depresivnih epizoda i cuda, dakle manje-vise stavki koje se uzimaju kao bitne kod donosenja dijagnoze borderline personality disorder, psihijatri kod kojih sam isao "na kanal", ipak nisu mogli usaglasiti da se radi o istom, iz razloga sto bi pojedini simptomi vremenom jednostavno nestajali i, ili se dugo ne bi pojavljivali, ili bi potpuno iscezavali.

Sto se tice male prepirke na relaciji Mis Mekinjas-delina... nemojte se svadjati. Nema potrebe... Nemoj da vam polupam internet, a onda sam sebe zapalim!

Salim se :lol:

Dakle, delina, ja odmah napisah - govorimo o razlicitim problemima, koji se doticu, eto, u ovom anksioznom poremecaju, s razlikom sto se kod nekih to svede na borbu sa nekoliko simptoma anksioznog poremecaja, a kod drugih su ti simptopi samo dio jedne mnogo vece, mnogo zamrsenije i mnogo komplikovanije lepeze.

Ja se slazem s tobom da se tablete trebaju izbjegavati kada je got to moguce, ali nekada jenostavno nije. Sto ne znaci da se bas i mora prica zavrsiti na ovisnosti... moj slucaj je primjer kako dam ovo svoje stanje uspio dovesti u kakav takav red, koristeci ono najbolje i iz terapije koju ti zastupas, ali i onoga sto mi je hemija ponudila, ne bi li mi olaksala dana kada ni pet kognitivnih terapija ne bi pomoglo... i mogu reci da se ipak ne smatram ovisnikom.

Image

E'o ih, rodila ih majka... stoje mi pri ruci, jer ih jedostavno moram imati, ali s ponosom mogu reci da mi ni na pamet nije palo da uzmem koju, i tako vec dugo, dugo!
u pravu si, borederlineri su zaista širok spektar moglo bi se reći čitava nacija sa podvrstama kojih ima barem desetak,a i simptomi nisu stalno perzistirajući, ipak ima onih krucijalnioh koji su zajednički,svima već si pobrojao; kao i ti i prije rata sam imao dodira sa raznim "psihoaktvnim" suspstancama,ali ne pretjerano, psajko mi je rekao da je to zapravo i dobrim dijelom posljedica bordera, još se na to nakačio ptsp,a i dipsomanski oblik alkoholizma,
pa dobar si ti kada si odbacio "štake" tipa antidepresiva, čestitam samo tako.nadam se da ću i ja ali za sada ih uzimam,u toj sam fazi gdje me "postave na mjesto", a te sam isto koristio, i mogu ti reći da su mi pomogle,tj izvukle me iz depresije, i treba ih imati pri ruci, sada tamanim mirtazen, odn. remeron ili calixta,zavisno od proivođača
rima87

#52 Re: Panic attack - napad panike

Post by rima87 »

Prije svega svaka cast za temu. Vjerujem da u BiH nas 60-70% pati od jedne vrste anskioznog poremecaja. Kod mene su slijedeci problemi....mrak pred ocima, kao da nisam stvaran kao da je san, srce lupa hoce da kroz usta ispadne, nekad srce i preskoci, kao da zastane na trenutak i onda naglo izbije, trnu obije ruke od laktova prema prstima. najgore mi je to sto imam osjecaj da ce srce stati, da cu dozivjeti srcani udar. isao sam na sve moguce preglede srca i ostalih organa, od EKG-a i Ultrazvuka i ostalih nalaza, sve hvala Bogu savrseno. ali i dalje me muci taj prokleti strah da mi srce nije u redu da ce stati, nekad kuca presporo nekad prebrzo neznam ni ja vise sta je normalno. nakon evo vec godinu i pol borbe protiv samog sebe, konacno uspjevam malo stati na noge. nisam smjeo otici u grad sam ili voziti auto sam, odmah problemi :shock:....znam samo jedno, ni u kojem slucaju ne pokusavajte suzbiti napad panike ili depresiju nekim jacim fizickim radom jer srce ce naravno jos vise da lupa....EVO NA KOJI NACIN SAM SE JA IZVUKAO

Savjet od poznatog doktora psihijatrije: Kad me uhvati najjaci napad panike, ako se zadesim u kuci, opustim se i padnem na krevet i cekam sta ce da se desi ..djeluje smiješno i nemoguće ali je i te kako moguće....na krevetu se počnem tresti, znojiti , ali ne odustajem, ležim i suočavam se sa strahom oči u oči, nakon par minuta sve prestane, kao da se ništa nije dogodilo...priznajem nisam uspio iz prva dva puta da ali sam napokon uspio, i sve je od sada normalno, jednostavno znam da mi se nista nemože loše dogoditi.....a i sam se sebi smijem, rekoh "ma neće ni Bog budala"...hehehe,čisto da razbijem situaciju....i na kraju ovog malo dužeg posta savjet: Pokušaj te da ne pijete medikamente, jer ostavljaju dugotrajne posljedice....Život je lijep, uživajte u njemu !!! :run:
dječak sa šibicama

#53 Re: Panic attack - napad panike

Post by dječak sa šibicama »

Ja se izvinjavam, ne znam jel prava tema, ali ko mi je jutros poslao pp sa pitanjem, neka posalje opet, obrisao sam sve u inboxu a nisam odgovorio (zaboravio sam), i sada ne znam kome trebam odgovoriti... moje isprike :sad:
Post Reply