Rusenje zgrade Hotela Zagreb
- Adriatic
#51 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Ma jebo hotel.
Napravićemo ljepši i bolji.......tržni centar.
- haubica_i_to_teshka
#52 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
i starijiAdriatic wrote:Ma jebo hotel.
- nokia6170
#53 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
bez obzira, imas i pravne propise koji obavezuju nadlezne vlasti da uklone bilo koji objekat koji predstavlja opasnost po gradjane.haubica_i_to_teshka wrote:@nokia, paznja je na ovom
"koji se nalazi unutar gradske ambijentalne cjeline Sarajevo, upisane na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH pod rednim brojem 546 i na koju se primjenjuje najviši režim zaštite utvrđen Zakonom o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene u skladu sa Aneksom 8"
a ne ko kupuje/prodaje, politika/nije...
ako neko ne vjeruje, neka prodje malo trotoarom pored hotela zagreb, pogotovo kada je snijeg, ledenice ili puse jak vjetar.
-
the_stick
#54 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
e jest vala, najbolje bi bilo da umjesto bbi centra i dalje stoji polu srusena sarajka... to bi bas onako bilo lijepo i reprezentativno i odlicno skloniste za pacove, beskucnike i drogerase... i to bi strasno unaprijedilo nasu privredu, otvorilo bi radna mjesta, i sto je najbitnije bilo bi tako reprezentativno za strogi centar grada... jbt ovi anti-kapitalisti se uhvate price kao da je sarajka kupljena i srusena dok je bila u punom sjaju, sa stotinama radnih mjesta, itd, itd... i onda ideje mogli su ovo, mogli su ono... ko je mogao? opcina? grad? kanton? drzava? od kojih para?
jel trebalo ostaviti i buvljak iza tramvajske stanice na MD? ovi sto se pozivaju na turiste, jel turisti dolaze da gledaju polusrusene zgrade koje su nekad, aman, bile hotel? i onda razne ideje, pravi muzej, park, hotel... ko ce praviti? opet, opcina? grad? kanton? drzava? od kojih para? ili da se cekamo da BiH postane svicarska, normalna i funkcionalna i da svi budemo sretni i siti pa da onda namisljamo kakve bi objekte mogli renovirati? a do tad da stoji ruglo u centru grada?
lako je pricati o starim vremenima kada je bilo 'bolje' i kada je citava populacija radila u 5 firmi koje su bile svjetski giganti i koje su imale toliko posla po svijetu da su mogle ovdje placati na hiljade zaposlenika koji su bili potrebni ili bespotrebni... nema toga vise... nema energoinvest tehnologiju sa kojom moze parirati japancima, amerikancima i ostalim na projektima sirom svijeta... nema ni zeljezara... nemamo mi protoka para da mozemo sebi priustiti da budemo sentimentalni... svidjalo se to nekome ili ne, svaki onaj 'bespotrebni' trzni centar otvara radna mjesta za stotine ljudi... i ako taj centar radi, super i za te ljude i za investitore... a ako trzni centar propadne, propast ce i radna mjesta kojih prije tog centra nije ni bilo, a najveca steta ode investitoru... to je nasa stvarnost i realnost... najlakse pricati kako nesto ne treba bez da se ponudi konkretna alternativa kako bi to neko napravio bolje... a ovako, ja bih rekao 'hvala Bogu pa ima stranih investitora koji su spremni donijeti pare, namiriti opstinu za lokaciju, napraviti reprezentativne objekte, otvoriti radna mjesta'...
da sada ne ulazimo u tematiku korupcije i toga kako namirivanje opstine cesto moze ukljucivati i namirivanje korumpiranih sluzbenika i ministara zbog kojih na kraju opstine ostaju kratke za razliku izmedju trzisne i prodajne cijene......
jel trebalo ostaviti i buvljak iza tramvajske stanice na MD? ovi sto se pozivaju na turiste, jel turisti dolaze da gledaju polusrusene zgrade koje su nekad, aman, bile hotel? i onda razne ideje, pravi muzej, park, hotel... ko ce praviti? opet, opcina? grad? kanton? drzava? od kojih para? ili da se cekamo da BiH postane svicarska, normalna i funkcionalna i da svi budemo sretni i siti pa da onda namisljamo kakve bi objekte mogli renovirati? a do tad da stoji ruglo u centru grada?
lako je pricati o starim vremenima kada je bilo 'bolje' i kada je citava populacija radila u 5 firmi koje su bile svjetski giganti i koje su imale toliko posla po svijetu da su mogle ovdje placati na hiljade zaposlenika koji su bili potrebni ili bespotrebni... nema toga vise... nema energoinvest tehnologiju sa kojom moze parirati japancima, amerikancima i ostalim na projektima sirom svijeta... nema ni zeljezara... nemamo mi protoka para da mozemo sebi priustiti da budemo sentimentalni... svidjalo se to nekome ili ne, svaki onaj 'bespotrebni' trzni centar otvara radna mjesta za stotine ljudi... i ako taj centar radi, super i za te ljude i za investitore... a ako trzni centar propadne, propast ce i radna mjesta kojih prije tog centra nije ni bilo, a najveca steta ode investitoru... to je nasa stvarnost i realnost... najlakse pricati kako nesto ne treba bez da se ponudi konkretna alternativa kako bi to neko napravio bolje... a ovako, ja bih rekao 'hvala Bogu pa ima stranih investitora koji su spremni donijeti pare, namiriti opstinu za lokaciju, napraviti reprezentativne objekte, otvoriti radna mjesta'...
da sada ne ulazimo u tematiku korupcije i toga kako namirivanje opstine cesto moze ukljucivati i namirivanje korumpiranih sluzbenika i ministara zbog kojih na kraju opstine ostaju kratke za razliku izmedju trzisne i prodajne cijene......
- BiH-x
#55 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
^^

Ne brini se ti za hotele, bice Hotel Kempinski u Sarajevu City Centru, a uskoro se zavrsi i rekonstrukcija BristolaAdriatic wrote:Ma jebo hotel.
-
callmethebreeeze
#56 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
rusenje nije problem ako se radi planski. meni je bbi sto puta ljepsi od sarajke. i naravno da se ne moze na mjestu hotela zagreb ocekivati park ili trg, ali bilo bi fino da se napravi neka zgrada koja nece previse odskakati od izgleda ostalih zgrada u tom kvartu. ja sam veliki ljubitelj starina i mislim da je to ono sto gradu daje sarm. bice veoma zanimljivo vidjeti sta ce tamo napraviti.
- BiH-x
#57 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Slazem se 100%callmethebreeeze wrote: ali bilo bi fino da se napravi neka zgrada koja nece previse odskakati od izgleda ostalih zgrada u tom kvartu. .
- suncica24
#58 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Ne moze se porediti primjer Sarajke, ili pak ne daj boze onog Magrosovog krsa na Marijin Dvoru, ili duplo ne daj boze Papagajke, jer ovdje govorimo o objektu koji ima neku (kakvu, sad necemo o tome) arhitektonsku vrijednost i koji je kao takav i zasticen kroz zastitu ambijentalne sredine u kojoj se nalazi.
Znaci, nije isto!
Drugo, nema to nista sa "konzerviranjem" starih vremena (a opet, konzervirali smo Vjecnicu,Stari Most, konzerviramo Ferhadija dzamiju... koja je razlika?) , pa sad da mi svi treba da vozimo fice i radimo u Unisu, Magrosu, i izlazimo u Muppet i Cabare.
Prosto receno, istorija nije pocela s nama (wow). Ako postoje historijski znacajni objekti valjda to implicira da postoji nesto posebno u vezi njih po cemu se odvajaju. Pobrisavsi to, pobrisali smo dio svoje historije. Dio svog znacaja. Dok smo uz malo vise truda koji je zahtjevao izradu takvog projekta kroz koji ce se sacuvati bitne odlike onog postojeceg ukonponiravsi ih sa novim oblicima mogli joj dati novo lice. Integracija stao-novo.
Nije topla voda. Vec princip po kojem cijela Europa nastoji da zastiti svoju historiju. Ozivljavajuci je, dajuci joj upotrebnu vrijednost i dodavajuci joj svoj pecat. Ako nekog zanima... ima primjera na izvoz.
Ali, kao sto rekoh to ipak zahtjeva malo volje i truda. Sto... kao sto opet rekoh, kod nas tesko prolazi. Pa nabodemo nekakve "nedefinisane letece objekte" umjesto vjerskih bogomolja, trzne centre usred mahalske cjeline, hotele s pogledom na Stari Most, itd, itd...
Znaci, nije isto!
Drugo, nema to nista sa "konzerviranjem" starih vremena (a opet, konzervirali smo Vjecnicu,Stari Most, konzerviramo Ferhadija dzamiju... koja je razlika?) , pa sad da mi svi treba da vozimo fice i radimo u Unisu, Magrosu, i izlazimo u Muppet i Cabare.
Prosto receno, istorija nije pocela s nama (wow). Ako postoje historijski znacajni objekti valjda to implicira da postoji nesto posebno u vezi njih po cemu se odvajaju. Pobrisavsi to, pobrisali smo dio svoje historije. Dio svog znacaja. Dok smo uz malo vise truda koji je zahtjevao izradu takvog projekta kroz koji ce se sacuvati bitne odlike onog postojeceg ukonponiravsi ih sa novim oblicima mogli joj dati novo lice. Integracija stao-novo.
Nije topla voda. Vec princip po kojem cijela Europa nastoji da zastiti svoju historiju. Ozivljavajuci je, dajuci joj upotrebnu vrijednost i dodavajuci joj svoj pecat. Ako nekog zanima... ima primjera na izvoz.
Ali, kao sto rekoh to ipak zahtjeva malo volje i truda. Sto... kao sto opet rekoh, kod nas tesko prolazi. Pa nabodemo nekakve "nedefinisane letece objekte" umjesto vjerskih bogomolja, trzne centre usred mahalske cjeline, hotele s pogledom na Stari Most, itd, itd...
Last edited by suncica24 on 07/12/2010 19:49, edited 1 time in total.
- zecko_kupuz
#59 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
To i ja govorim, blago nama, neka se gradi, ali doobroo promisliti prije izgradnje. ALTA će meni zauvijek ostati u ružnom sjećanju, jer je prosto narušila čitav kvart. Objekat djeluje uredno za jedan shopping-centar, ali veličinom i onom silnom bjelinom je "poklopila" ne samo Uniticove nebodere, već i Crkvu sv.Josipa.
Za SCC još neću ništa govoriti, vidjećemo konačan oblik i (ne)uklapanje u ambijent Marin Dvora.
Za SCC još neću ništa govoriti, vidjećemo konačan oblik i (ne)uklapanje u ambijent Marin Dvora.
- ljubav_aha
#60 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
suncica24 wrote:Da ima pameti i volje, Hotel Zagreb bi se mogao obnoviti tako sto ce se postojeca struktura (fasada i sama konstrukcija zgrade u dijelovima koji su u dobrom stanju) ocuvati u najvecoj mogucoj mjeri, uz izgradnju nove sturkture tamo gdje postojeca konstrukcija nije stabilna, tj. uz interpretaciju novim oblicima i prilagodbu objekta novoj funkciji.
Posto nema ni volje, a cini se ni puno pameti, najlakse je...rusi i sklepaj nesto iznova.
Samo se nadam da to nesto ce imati ikakvog dodira sa okolinom u kojoj se nalazi (u sto ponovo bas i nisam ubjedjena poucena dosadasnjim iskustvima)
- BSn
#61 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Adriatic wrote:Parola ovih klero-nacista koji vladaju evo već 20 godina glasi: Uništi u Sarajevu svaki objekat koji može podsjećati na prošli sistem.
To je bila ista parola i kod proslog rezima. Samo sto su oni htjeli unistiti sveukupnu historiju Sarajeva, ali je, na srecu, bilo nekoliko pametnih i odlucnih ljudi, pa su ih zaustavili. Inace bi danas kod sebilja bio parking, ili velelepna robna kuca i sl.
Nit' branim nacionaliste, nit' napadam komuniste, samo ukazujem da su i jedni i drugi isti po tom pitanju, te da su crveni, ipak, imali malo ludje i urbicidnije snove od nacionalista, mada i ovi sto duze ostaju, to sve vise lice na prethodnike im, pa prave borere, altama unistavaju izgled naselja, staklenim fasadam ruiniraju povijesne gradjevine.
Bilo kako bilo, u Sarajevu je svaka vlast samo rusila i pravila ponovno - a kako i ne bi, kad je grad zguran, a svi hoce da iza sebe ostave arhitektonski spomenik bas na relaciji M. Dvor - Bas-carsija.
Sto se tice hotela Zagreb, red je da se nesto uradi s njim, jer danas je on samo ruglo u srcu grada. Ili nek' se konzervira pa ostane spomenik proslog vremena, rata..., ili nek' se popravlja (ako moze, ako ne moze, nek' se rusi).
- madner
#62 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Ne kontam ko je spasio grad od urbicida crvenih?
Marsovci?
Marsovci?
- BSn
#63 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
madner wrote:Ne kontam ko je spasio grad od urbicida crvenih?
Marsovci?
Ko i od zelenih, a i zna se poimenicno ko.
Nit' su svi crveni isti, nit' su svi zeleni isti.
Al' su oni na vlasti isti - barem sto se tice unistavanja arhitekture prijasnjeg rezima i gradnje svoga, tj. dijele logiku "prije mene potop" po tom pitanju.
- madner
#64 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Razlika je sto zeleni nisu imali kontiunitet vladavine, niti su bas zeleni ti koji su zasluzni za vecinu projekata. Dok je kod crvenih 50 godina bilo po njihovom, tako da po definiciji ispade da su crveni odgovorni za krajni rezultat prije predavanja stafete.
- BSn
#65 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Crveni su ti koji su rusili vrijedne historijske spomenike, cak nisu imali postovanja ni prema najstarijim i najznacajnijim dijelovima grada, a samo kako bi izbrisali sve osim sebe iz povijesti.madner wrote:Razlika je sto zeleni nisu imali kontiunitet vladavine, niti su bas zeleni ti koji su zasluzni za vecinu projekata. Dok je kod crvenih 50 godina bilo po njihovom, tako da po definiciji ispade da su crveni odgovorni za krajni rezultat prije predavanja stafete.
Zeleni isto to rade, samo sto ne smatram da su oni zeljni toliko podvlacenja sebe u historiji, koliko zeljni love, ali je rezultat gotovo identican - kod prvih zauvijek unisten identitet grada, kod drugih negdje unisten fizicki, a negdje vizuelno.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#66 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Pošto je tu bio logor tokom rata kojim su rukovodili Kindže i Davorin Popović.pastirck wrote:Predlazem da se hotel Zagreb malo renovira i da se otvori muzej pripadnika HOS-a.
Pored granata i pijanih arhitekata oni su najzasluzniji sto ono ruglo lici na jos vece ruglo.
Poseban dio muzeja odvojiti za ovu dvojicu.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#67 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Gdje mogu saznati istinu?pastirck wrote:Ako nisi upoznat ko je na pocetku rata prdio/smrdio pos sobama Zagreba, bolje tišu.PipiDugaDevetka wrote: Pošto je tu bio logor tokom rata kojim su rukovodili Kindže i Davorin Popović.
Nije valjda da je stvarno tamo bio logor?
- Tranquilizer
- PipiDugaDevetka
#69 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=16023Tranquilizer wrote:http://www.istina.ba
Neću više offtopičiti,...
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#70 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Svaki dan prodjem pored ove zgrade na putu kuci i svaki put me zaplahne miris kanalizacije (da ne kazem g...a) . Vjerujem da mnogi imaju neku emotivnu vezu sa bilo cim sto ima istoriju ali ova zgrada ne samo da nema svoju osnovnu funcionalnost ali u biti i nije neki poseban primjerak arhitekture. Mislim i da je previse ostecena da bi bilo kakva renovacija bila isplativa.
S druge strane kad vidim kako su "renovirali" hotel Evropa kontam, neka je jos malo dok se lokalni nadri arhitekti ne nauce projektovati malo kulturnije.
S druge strane kad vidim kako su "renovirali" hotel Evropa kontam, neka je jos malo dok se lokalni nadri arhitekti ne nauce projektovati malo kulturnije.
-
nova_korisnica
#71 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
ima li neko info ko je vlasnik objekta?
Ako su ovi iz mobisa dosli u njegov posjed, bas me zanima da li su izmirili dugovanja...koliko se sjecam, to se trebalo prvo privatizirati, a dugovi su bili par miliona maraka....
Ako su ovi iz mobisa dosli u njegov posjed, bas me zanima da li su izmirili dugovanja...koliko se sjecam, to se trebalo prvo privatizirati, a dugovi su bili par miliona maraka....
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
#72 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Neznam ko je vlasnik ali ova Dinka Pinezic iz Mobis Electronica navodno trazi dozvolu za gradnju a najvise se bojim ove izjave
U prevodu nedaju projekat na uvidjaj javnosti za izgradnju objekta koji bi se trebao naci na lokaciji nacionalno zasticene zgrade valjda dok se ne utale sa urbanistickim zavodom, a kad dobiju dozvolu za neku turbo-arhitekturu bice kasno ili cemo opet imati 20 stranica kuknjave na forumu.Dinka Pinezić, direktorica kompanije "Mobis Electronic" kaže kako nažalost, još ne može komentirati projekt s obzirom da je postupak u toku.
"Po okončanju postupka izdavanja urbanističke suglasnosti bit ćemo u mogućnosti dati nešto više informacija“, kaže ona.
- madner
#73 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Po meni je to sasvim logicno, dok ne dobiju urbanisticku saglasnost nemaju jos nista. I sto bi se zamarali sa misljenjem javnosti ako su privatni investitori?
- Tranquilizer
#74 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Skroz logicno, urbanisticka ce im utvrditi spratnost i gabarite...a za gradjevinsku ima da se naguze

-
callmethebreeeze
#75 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
ja bih se malo vratio na ovu pricu o komunistima i navodnom unistenju grada. sta su tacno komunisti unistili, mislim koje dijelove grada? ja nisam arhitekta, ali dobro vidim i kada covjek gleda slike sarajeva iz perioda 45-89 uocljivo je da je tu bilo nekog plana, smisla (sad sto nisu polagali previse paznje estetici, to je drugi par opanaka:D)
pretpostavljam da je bilo rusenja par objekata, ali to nije ni cudo obzirom na nagli porrast stanovnistva nakon II svjetskog rata. i ovdje u svedskoj, koja nije vidjela rata, su rusene stare zgrade i nekada citavi dijelovi grada i na tim mjestima su nicale gradjevine kojih se ni jedna ozbiljna socijalisticka mahala ne bi postidila.
pretpostavljam da je bilo rusenja par objekata, ali to nije ni cudo obzirom na nagli porrast stanovnistva nakon II svjetskog rata. i ovdje u svedskoj, koja nije vidjela rata, su rusene stare zgrade i nekada citavi dijelovi grada i na tim mjestima su nicale gradjevine kojih se ni jedna ozbiljna socijalisticka mahala ne bi postidila.