Rusenje zgrade Hotela Zagreb
-
Timscho
#1 Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Federalno Ministarstvo za prostorno uredjenje izdalo je odobrenje za uklanjanje (rusenje) zgrade Hotela Zagreb.
Zanima me misljenje strucnjaka (najradjee onih koji se sjecaju te zgrade dok je jos bila u funkciji) o ovoj odluci i da li rusenje ovog objekta predstavlja stetu za grad Sarajevo s obzirom na njegovu eventualnu arhitektonsku vrijednost.
Hvala!
Zanima me misljenje strucnjaka (najradjee onih koji se sjecaju te zgrade dok je jos bila u funkciji) o ovoj odluci i da li rusenje ovog objekta predstavlja stetu za grad Sarajevo s obzirom na njegovu eventualnu arhitektonsku vrijednost.
Hvala!
- Adriatic
#2 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Parola ovih klero-nacista koji vladaju evo već 20 godina glasi: Uništi u Sarajevu svaki objekat koji može podsjećati na prošli sistem.
-
breuer
#3 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
samo nek ne diraju holiday inn!
- haubica_i_to_teshka
#4 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Emotivno sam vezan za taj dio jer sam odrastao u blizini hotela.Timscho wrote:Federalno Ministarstvo za prostorno uredjenje izdalo je odobrenje za uklanjanje (rusenje) zgrade Hotela Zagreb.
Hvala!
Znash li , mozda, shta je planirano da se gradi na toj lokaciji ?
-
defender46
#5 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Ruši se sarajevski hotel Zagreb?haubica_i_to_teshka wrote:Emotivno sam vezan za taj dio jer sam odrastao u blizini hotela.Timscho wrote:Federalno Ministarstvo za prostorno uredjenje izdalo je odobrenje za uklanjanje (rusenje) zgrade Hotela Zagreb.
Hvala!
http://www.sa-c.info/readNews/4135-rusi ... agreb.html
-
Timscho
#6 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Juce u Oslobođenju je pisalo da je odobrenje izdato firmi "Mobis Electronics" iz Zagreba koja tu planira izgraditi svoj poslovni ili prodajni objekat, cini mi se.haubica_i_to_teshka wrote:Emotivno sam vezan za taj dio jer sam odrastao u blizini hotela.Timscho wrote:Federalno Ministarstvo za prostorno uredjenje izdalo je odobrenje za uklanjanje (rusenje) zgrade Hotela Zagreb.
Hvala!
- gradskadjeca
#7 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
I ja sam za tu informaciju cuo prije godinu dana iz pouzdanih izvora, tako da je to to... sigurno.
A i moja stara je odrasla u haustora 20 metara od Hotela. Tuga.
Na ovakve vijesti se i ne obazirem vise. NORMALA
A i moja stara je odrasla u haustora 20 metara od Hotela. Tuga.
Na ovakve vijesti se i ne obazirem vise. NORMALA
Last edited by gradskadjeca on 07/12/2010 14:52, edited 1 time in total.
-
frngla
#8 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
ako je mobis, onda je zastupnistvo nokie, sto i nije lose 
- haubica_i_to_teshka
#9 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Blago tebi .frngla wrote:ako je mobis, onda je zastupnistvo nokie, sto i nije lose
- gradskadjeca
#10 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Pa i sad imas zastupnistvo nokie u Hrasnom gdje ces moci sve sto ces moci i ovdje. Da je predstavnistvo HTC-a obradovao bih se, ovako Nokia mi vise nije interesantna. Ali to nije tema.frngla wrote:ako je mobis, onda je zastupnistvo nokie, sto i nije lose
Zao mi je sto se ruse stari prepoznatljivi simboli Sarajeva. Neka bude i Rudi Cajavec na tom mjestu sto se mene tice.
To mi svakako nije bitno, ali mi je zaista zao starih gradjevina.
- Banksy
#11 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Tačno ...Adriatic wrote:Parola ovih klero-nacista koji vladaju evo već 20 godina glasi: Uništi u Sarajevu svaki objekat koji može podsjećati na prošli sistem.
Pitanje je samo čija je zapravo zgrada, čije je zemljište i jesu li riješeni vlasnički odnosi.
- BiH-x
#12 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Ima jos rusevina koliko hocete po gradu; hocete li makar pokusati da ih spasite? Ili cete, kao i uvijek, cekati dok ih vlast ne srusi, ili jos bolje; dok ne dodju Arapi ili Sandzaklije da ih sredjuju?
- haubica_i_to_teshka
#13 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Tako je radoncicu fahro, nismo se svi u ratu obogatili, ima nas koji smo izgubiliBiH-x wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Najjaci su mi ovi sto konstatno kukaju i placu za starim zgradama, a bjeze cim treba raditi nesto konkretno. Hotel Zagreb je bio u rusevinama vise od 15 godina. Ko vas je sprijecio da ga kupujete; da ga obnovite?
Ima jos rusevina koliko hocete po gradu; hocete li makar pokusati da ih spasite? Ili cete, kao i uvijek, cekati dok ih vlast ne srusi, ili jos bolje; dok ne dodju Arapi ili Sandzaklije da ih sredjuju?
- suncica24
#14 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Da ima pameti i volje, Hotel Zagreb bi se mogao obnoviti tako sto ce se postojeca struktura (fasada i sama konstrukcija zgrade u dijelovima koji su u dobrom stanju) ocuvati u najvecoj mogucoj mjeri, uz izgradnju nove sturkture tamo gdje postojeca konstrukcija nije stabilna, tj. uz interpretaciju novim oblicima i prilagodbu objekta novoj funkciji.
Posto nema ni volje, a cini se ni puno pameti, najlakse je...rusi i sklepaj nesto iznova.
Samo se nadam da to nesto ce imati ikakvog dodira sa okolinom u kojoj se nalazi (u sto ponovo bas i nisam ubjedjena poucena dosadasnjim iskustvima)
Posto nema ni volje, a cini se ni puno pameti, najlakse je...rusi i sklepaj nesto iznova.
Samo se nadam da to nesto ce imati ikakvog dodira sa okolinom u kojoj se nalazi (u sto ponovo bas i nisam ubjedjena poucena dosadasnjim iskustvima)
-
frngla
#15 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
ma nema, sve strucni ljudi, arhitekte 
- johntra
#16 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Koliko god voljeli znamenitosti grada, mislim da se ova zgrada mora rušiti, jer sadašnjim izgledom se ne može ništa više napraviti obnovom...Zgrada je pomalo prevaziđena izgledom, a koliko znam nije toliko ni stara, mislim da je izgrađena sredinom pedesetih i da je tu sigurno bila mnogo ljepša zgrada iz Austro perioda...isto tako, mislim da Mobis nije nigdje rekao da zgrada neće opet biti hotel plus njihovo poslovno sjedište...
- karanana
#17 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
sto se nesto ne uradi sa onim ruglom uz tramvajsku prugu malo prije skenderije, iris ili sta je vec bilo ondje. ono je katastrofa.
- johntra
#18 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
postoji inicijativa da se tu pravi Tehnički muzej, ali je odluka stopirana u skupštini Kantona Sarajevo od strane nekih zastupnika iz određene stranke... 
- BiH-x
#19 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Dakle, odgovor je ne? Neces pokusati da ih spasis?haubica_i_to_teshka wrote:Tako je radoncicu fahro, nismo se svi u ratu obogatili, ima nas koji smo izgubiliBiH-x wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Najjaci su mi ovi sto konstatno kukaju i placu za starim zgradama, a bjeze cim treba raditi nesto konkretno. Hotel Zagreb je bio u rusevinama vise od 15 godina. Ko vas je sprijecio da ga kupujete; da ga obnovite?
Ne mogu reci da sam iznenaden
- Tranquilizer
#20 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Pa evo sve ti piše,

Mada po ovome od dole,

Tako izmedju redova možeš skontati da su je pustili da objekat od vremena i kiše propadne da bi mogli izgraditi novu zgradu, a cini mi se da i objekat nije nešto posebno vrijedan vec je u pitanju cijelina ulicepodručje općine Centar Sarajevo, a koji se nalazi unutar gradske ambijentalne cjeline Sarajevo, upisane na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH pod rednim brojem 546 i na koju se primjenjuje najviši režim zaštite utvrđen Zakonom o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika...
"Na osnovu `Elaborata o kvalitetu zidanih zidova podruma i temelja objekta bivšeg hotela Zagreb` koji je sastavni dio projekta, a u kojem je predstavljeno loše stanje temelja objekta oštećenim nizom intervencija do sada kao i dugogodišnjim uticajem vode i vlage, te na zaključak stručnjaka geologa i konstruktivaca Instituta za građevinarstvo iz Sarajeva, Zavod za zaštitu spomenika izdao je pozitivno mišljenje na prijedlog da se izvrši razgradnja postojećih zidova i izrada nove konstrukcije"
Mada po ovome od dole,
Moguce da ce im Komisija reci "e ne može"Dopisom Komisije broj 07.2-02-74/04-92, od 04.01.2008. godine, upućenom Ministarstvu prostornog uređenja FBiH date su okvirne mjere zaštite koje ne predviđaju rušenje objekta."
-
Timscho
#21 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
E sad je to Ministarstvo dalo konacno odobrenje za rusenje.Tranquilizer wrote:Pa evo sve ti piše,
Tako izmedju redova možeš skontati da su je pustili da objekat od vremena i kiše propadne da bi mogli izgraditi novu zgradu, a cini mi se da i objekat nije nešto posebno vrijedan vec je u pitanju cijelina ulicepodručje općine Centar Sarajevo, a koji se nalazi unutar gradske ambijentalne cjeline Sarajevo, upisane na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH pod rednim brojem 546 i na koju se primjenjuje najviši režim zaštite utvrđen Zakonom o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika...
"Na osnovu `Elaborata o kvalitetu zidanih zidova podruma i temelja objekta bivšeg hotela Zagreb` koji je sastavni dio projekta, a u kojem je predstavljeno loše stanje temelja objekta oštećenim nizom intervencija do sada kao i dugogodišnjim uticajem vode i vlage, te na zaključak stručnjaka geologa i konstruktivaca Instituta za građevinarstvo iz Sarajeva, Zavod za zaštitu spomenika izdao je pozitivno mišljenje na prijedlog da se izvrši razgradnja postojećih zidova i izrada nove konstrukcije"
Mada po ovome od dole,Moguce da ce im Komisija reci "e ne može"Dopisom Komisije broj 07.2-02-74/04-92, od 04.01.2008. godine, upućenom Ministarstvu prostornog uređenja FBiH date su okvirne mjere zaštite koje ne predviđaju rušenje objekta."![]()
![]()
-
Desert Wind
#22 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
sjecam se prije rata davno imali "drzavno" takmicenje u plivanju i smjestise nas tad 2 dana u hotel zagreb, scena iz nekih mjuzikla, covjek svira na klaviru, cuje se zveckanje posudja, casa i pribora za jelo, mirise sve, romanticarski nekako - fala bogu imalo se pa se to i placalo i tu odsjednem....
tuzno je kako neke uspomene nestanu zacas prvo voljom sumarskog mentaliteta naoruzanog artiljerijom pa onda poslije antivoljom i nekreativnoscu mentalno-intelektualno hendikepiranih nepotistickih kvazistrucnjackih jarana i ljakanskobetonaškim mentalitetom...
a bilo je to lijepo vrijeme..... nimalo podsjecalo na famozni komunizam od kojeg danas bjeze ko djavo od krsta....
tuzno je kako neke uspomene nestanu zacas prvo voljom sumarskog mentaliteta naoruzanog artiljerijom pa onda poslije antivoljom i nekreativnoscu mentalno-intelektualno hendikepiranih nepotistickih kvazistrucnjackih jarana i ljakanskobetonaškim mentalitetom...
a bilo je to lijepo vrijeme..... nimalo podsjecalo na famozni komunizam od kojeg danas bjeze ko djavo od krsta....
- madner
#23 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Samo je malo malo za trzni centar, ali ima nade 
- haubica_i_to_teshka
#24 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
Shto mi je dedovina, sacuvano...BiH-x wrote:Dakle, odgovor je ne? Neces pokusati da ih spasis?haubica_i_to_teshka wrote:Tako je radoncicu fahro, nismo se svi u ratu obogatili, ima nas koji smo izgubiliBiH-x wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Ne mogu reci da sam iznenaden
Jedino ako hocesh da ti prodam stan , (da spasish od propadanja jer niko ne stanuje trenutno) lokacija ti je poznata malo blize V. Perica cirka 180 km 6-soba+djevojacka) ,plinsko prije rata ugradjeno..Mozesh ti i bazen sebi napraviti to je "dernemo".
Nisam naucio da se bogatim na tudjoj nevolji.
Eto HADzO ako te interesuje da "spasish'
-
callmethebreeeze
#25 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb
a mijadza? ima i 30 metara do one u magribiji?madner wrote:Samo je malo malo za trzni centar, ali ima nade