Rat-Bozija milost?

Rasprave o vjerskim temama.
Nele9

#51 Re: Rat-Bozija milost?

Post by Nele9 »

Great Cornholio wrote:
arte.fakt wrote: ja sam mislio da je vjerski fanatik onaj koji doslovno shvata izvrasava vjeske propise a koji pritome ne ukljucuje u njih razum i svojim postupcima i djelima ugrozavaju zivot drugih zivih bica . a islam i fanatizam bas ne idu zajedno, islam se nije niti ce se siriti silom .. . a ljudi koji zele podijeliti sa nekim svoje duhovno iskustvo , ne mozes gledati kao vjeske fanatike ..
Dobra definicija vjerskog fanatika :thumbup: Kažeš "islam se nikad nije širio silom", a da li opravdavaš širenje Osmanskog carstva, s kojim je Islam stigao u Bosnu? Vidiš li sličnosti u prihvatanju Islama od strane tadašnjih stanovnika Bosne, sa učlanjivanjem u SK u ex Jugoslaviji. Da li su bosanci i hercegovci prelazili na Islam zbog toga što su u toj vjeri vidjeli nešto uzvišeno, nadnaravno i sl. , ili zbog toga što im je to omogućavalo bolju poziciju u društvu.
Eminentni stručnjaci iz područja sociologije i antropologije već nekoliko decenija pokušavaju da odgonetnu teoriju zvanu masovni prelazak Bošnjaka na Islam. Jedina dva pretežno muslimanska naroda u Evropi su Albanci i Bošnjaci.
Većina stručnjaka se složila da se ne može govoriti o ˝interesu˝. Naravno da je kod manjeg broja ljudi i interes igrao ulogu ali su ljudi malo pametniji od mene već objasnili stanje svijesti kod Bošnjaka nakon progona od strane katoličke crkve koja je bosansku crkvu smatrala herezom. Neprijatelji islama (a i Bošnjaka) pokušavaju da nam nametnu nekakav kolektivni osjećaj krivice radi ˝izdaje˝. Da se razumijemo jasno i glasno: smatram se blagoslovljenim i počastvovanim zato što me je Svemogući Gospodar uputio u islam. Pa se onda osjećam zahvalnim svojim precima koji prihvatiše islam kao svoj pravac. A nek' se ostali zapitaju što izdadoše veru pradedovsku pagansku i prihvatiše kršćanstvo (po analogiji tih umova). :mrgreen:
Što se tiče privilegije onih koji vjeru vole... Zamolio bih te da zatražiš od neke svoje drugarice , rodice, sestre da se pokrije i da pokuša tražiti nejjednostavniji posao (recimo radnice na kasi) i mislim da će ti sve biti jasno. Jednom poznaniku (koji slijedi selefijski pristup islamu) su ponudili posao i njemu i supruzi, ukoliko on obrije bradu a ona skine hidžab. Divota jedna od privilegije.
Da bi danas kao vjernik praktičar živio u ovom društvu trebaš da imaš hrabrosti i sabura veličine kao Bosna. Iz prve ruke, velika teškoća može da bude da dobiješ 1 sat slobodno u petak za džumu iako nudiš da naradiš taj sat ili dva u zamjenu za taj jedan. Ako ideš na sastanke, malko si nepodoban lik jer ne ločeš sa poslovnim partnerima, ne šarmiraš ženski dio društva...baš si neki dosadan profesionalac.
Tako da dragi moj brate biti musliman i vidjen u džamiji ne mora značiti ništa što se tiče dunjalučkih koristi. Ali ono bogatstvo, osjećaj u srcu, posjedovanje znanjua o svome Gospodaru se ne može usporediti ni sa kakvom privilegijom na dunjaluku ili mjestom na državnom hljebu.
I na kraju...Ne mislim o ratu kao milosti već kao o iskušenju i opomeni. Do ovog rata smo imali više iskušenjai opomena a ova je bila možda najveća i najglasnija. Slažem se sa Bijelom da se ne smije dozvoliti da ovakve misli vode ka defetizmu. Ovo je prilika da se ˝izroni i pepela˝.
The Nightwatchman

#52 Re: Rat-Bozija milost?

Post by The Nightwatchman »

bozija milost? ajde mi reci da si na nekim teskim drogama, pa da odem s ove teme u uvjerenju da ne vladas racionalno svojim mozdanim vijugama (pardon, vijugicama)....

mislim, stvarno.... sick, sick, sick....

sto bolan nisi u sibir otiso. preblizu ti je svedska.

eto, rat je ko jedno sito veliko bio za muslimane. znas li sta je sito? ono za prosijavanje brasna. i kad je rat to sito zatreso dobro, u situ su ostali pravi muslimani, a onaj sav ostatak je propo kroz sito. vecina je propala u skandinaviju i njemacku. nesto malo manje ih je propalo u kanadu, australiju i novi zeland.... :oops: :oops:

ojjjjjjj, sto mi se ukaki u vikend ovako lijep.....
arte.fakt

#53 Re: Rat-Bozija milost?

Post by arte.fakt »

Nele9 wrote:
Great Cornholio wrote:
arte.fakt wrote: ja sam mislio da je vjerski fanatik onaj koji doslovno shvata izvrasava vjeske propise a koji pritome ne ukljucuje u njih razum i svojim postupcima i djelima ugrozavaju zivot drugih zivih bica . a islam i fanatizam bas ne idu zajedno, islam se nije niti ce se siriti silom .. . a ljudi koji zele podijeliti sa nekim svoje duhovno iskustvo , ne mozes gledati kao vjeske fanatike ..
Dobra definicija vjerskog fanatika :thumbup: Kažeš "islam se nikad nije širio silom", a da li opravdavaš širenje Osmanskog carstva, s kojim je Islam stigao u Bosnu? Vidiš li sličnosti u prihvatanju Islama od strane tadašnjih stanovnika Bosne, sa učlanjivanjem u SK u ex Jugoslaviji. Da li su bosanci i hercegovci prelazili na Islam zbog toga što su u toj vjeri vidjeli nešto uzvišeno, nadnaravno i sl. , ili zbog toga što im je to omogućavalo bolju poziciju u društvu.
da je se islam sirio silom i da je neko bio primoran da bude musliman nebih poslije 500 godina u BiH imali ovoliko pripadnika druge vjere , samo u egiptu u kojem su muslimani vladali 1300 godina i danas dan zivi 15 000 000 krscana ...
tranquil

#54 Re: Rat-Bozija milost?

Post by tranquil »

Rat - Božija milost?!?

Uz ovakve "religiozne" ljude, Dawkinsovo i Hitchensovo "ocrnjivanje abrahamskog Boga" mogu nazvati "smiješnim pokušajem".
Great Cornholio

#55 Re: Rat-Bozija milost?

Post by Great Cornholio »

Nele9 wrote:
Tako da dragi moj brate biti musliman i vidjen u džamiji ne mora značiti ništa što se tiče dunjalučkih koristi. Ali ono bogatstvo, osjećaj u srcu, posjedovanje znanjua o svome Gospodaru se ne može usporediti ni sa kakvom privilegijom na dunjaluku ili mjestom na državnom hljebu.
A zašto su onda sve glavešine i dan danas guraju u prve safove na Bajram namazu. :?:
Slažem se da su selefije diskriminirane, ali za sve ostale posjećivanje džamija i npr. gostovanje u tv emisijama tokom Ramazana donosi korist i to ne samo duhovnu.
Btw, ja sam ponosan na to što nikoga ne smatram svojim gospodarem, i što ne slijedim onu " kud svi turci tu i mali Mujo".
arte.fakt

#56 Re: Rat-Bozija milost?

Post by arte.fakt »

Great Cornholio wrote:
Nele9 wrote:
A zašto su onda sve glavešine i dan danas guraju u prve safove na Bajram namazu. :?:
Slažem se da su selefije diskriminirane, ali za sve ostale posjećivanje džamija i npr. gostovanje u tv emisijama tokom Ramazana donosi korist i to ne samo duhovnu.
Btw, ja sam ponosan na to što nikoga ne smatram svojim gospodarem, i što ne slijedim onu " kud svi turci tu i mali Mujo".
i sta sad si ti pametniji i superiorniji od nekoga ko vjeruje !?
Great Cornholio

#57 Re: Rat-Bozija milost?

Post by Great Cornholio »

arte.fakt wrote:
Da bih to mogao tvrditi morao bih poznavati tog nekog konkretnog vjernika, zato što svi vjernici nisu isti.
arte.fakt

#58 Re: Rat-Bozija milost?

Post by arte.fakt »

Great Cornholio wrote:
arte.fakt wrote:
Da bih to mogao tvrditi morao bih poznavati tog nekog konkretnog vjernika, zato što svi vjernici nisu isti.
dok ne upoznas pokusaj odgovoriti na "misteriju" koju sam ti postavio gore a koju si presutio ...
EdoFmjam

#59 Re: Rat-Bozija milost?

Post by EdoFmjam »

Ovo veze sa vezom nema

ako zelenasica slucajno procita:
Vidio sam eskort dame neki dan na Sickom opet, pa ti vici "nema njih dole"
minjonja

#60 Re: Rat-Bozija milost?

Post by minjonja »

primijetila sam da thetruepath ima malo cudna razmisljanja ili se barem ne zna izraziti kako treba, ali ova sad provala me je dotukla. u meni se kuha bolan, kako te nije stid reci da je rat bozija milost? i u ovom u bosni i svakom drugom ratu, nevini ljudi umiru a zlikovci se bogate. gdje je tebi to milost? jesil ti bio ovdje u ratu? sta si radio? ja sam bila beba i medju prvima smo otisli. nisam osjetila, rat ali sam se naslusala i nagledala prica. svi ljudi koji su ovdje bili dok su padale granate imaju moje postovanje i divim im se sto su normalni izasli iz rata. biram rijeci kad su te stvari u pitanju da ih ne uvrijedim, a ti ovakvu glupost provalis da je rat milost da se zna ko je musliman a ko nemusliman???? naravno tebi je bila milost jer si se uspio gore ispalit i nama solis pamet iz uredjene drzave. KAKO TE NIJE STID RECI DA JE RAT BOZIJA MILOST? jel vazno da se zna ko je musliman ko nemusliman? svako je sebi vjernik, i svako sa zdravim mozgom se moze druzit i pozdravljat i sa muslimanima i sa nemuslimanima i sa nevjernicima. svako svoje.

jao Boze dragi, pa nije nu cudo sto moram da krijem da postim, sto ne smijem vise u javnosti reci selam alejk. krivi su iskljucivo ljudi kao ti, thetruepath, zatucani likovi zbog kojih misle da su svi vjernici takvi. STIDI SE!!!
arte.fakt

#61 Re: Rat-Bozija milost?

Post by arte.fakt »

minjonja wrote:primijetila sam da thetruepath ima malo cudna razmisljanja ili se barem ne zna izraziti kako treba, ali ova sad provala me je dotukla. u meni se kuha bolan, kako te nije stid reci da je rat bozija milost? i u ovom u bosni i svakom drugom ratu, nevini ljudi umiru a zlikovci se bogate. gdje je tebi to milost? jesil ti bio ovdje u ratu? sta si radio? ja sam bila beba i medju prvima smo otisli. nisam osjetila, rat ali sam se naslusala i nagledala prica. svi ljudi koji su ovdje bili dok su padale granate imaju moje postovanje i divim im se sto su normalni izasli iz rata. biram rijeci kad su te stvari u pitanju da ih ne uvrijedim, a ti ovakvu glupost provalis da je rat milost da se zna ko je musliman a ko nemusliman???? naravno tebi je bila milost jer si se uspio gore ispalit i nama solis pamet iz uredjene drzave. KAKO TE NIJE STID RECI DA JE RAT BOZIJA MILOST? jel vazno da se zna ko je musliman ko nemusliman? svako je sebi vjernik, i svako sa zdravim mozgom se moze druzit i pozdravljat i sa muslimanima i sa nemuslimanima i sa nevjernicima. svako svoje.

jao Boze dragi, pa nije nu cudo sto moram da krijem da postim, sto ne smijem vise u javnosti reci selam alejk. krivi su iskljucivo ljudi kao ti, thetruepath, zatucani likovi zbog kojih misle da su svi vjernici takvi. STIDI SE!!!
cuj krijes da postis i ne smijes reci selam ... gdje zivis ti ??? mislim ako vec kazes da svak za sebe nesto radi , zasto se imas stiditi ? vajda oni za sebe ti za sebe ???
Static-X

#62 Re: Rat-Bozija milost?

Post by Static-X »

i meni nije jasno krije da posti - jos u bosni
drenmajster

#63 Re: Rat-Bozija milost?

Post by drenmajster »

GandalfSivi wrote:Ovo zajebancija nakva ovdje, ha? Neke svedske fore?
Jal austrijske :D :D :D :D
theTruePath

#64 Re: Rat-Bozija milost?

Post by theTruePath »

minjonja wrote:primijetila sam da thetruepath ima malo cudna razmisljanja ili se barem ne zna izraziti kako treba, ali ova sad provala me je dotukla. u meni se kuha bolan, kako te nije stid reci da je rat bozija milost? i u ovom u bosni i svakom drugom ratu, nevini ljudi umiru a zlikovci se bogate. gdje je tebi to milost? jesil ti bio ovdje u ratu? sta si radio? ja sam bila beba i medju prvima smo otisli. nisam osjetila, rat ali sam se naslusala i nagledala prica. svi ljudi koji su ovdje bili dok su padale granate imaju moje postovanje i divim im se sto su normalni izasli iz rata. biram rijeci kad su te stvari u pitanju da ih ne uvrijedim, a ti ovakvu glupost provalis da je rat milost da se zna ko je musliman a ko nemusliman???? naravno tebi je bila milost jer si se uspio gore ispalit i nama solis pamet iz uredjene drzave. KAKO TE NIJE STID RECI DA JE RAT BOZIJA MILOST? jel vazno da se zna ko je musliman ko nemusliman? svako je sebi vjernik, i svako sa zdravim mozgom se moze druzit i pozdravljat i sa muslimanima i sa nemuslimanima i sa nevjernicima. svako svoje.

Ja sam postavio pitanje,nisam nista tvrdio.Ne pali se tako brzo.Zao mi je ako zivis u tako divljoj sredini da ne smijes pokazati svoju vjeru otvoreno
The Nightwatchman

#65 Re: Rat-Bozija milost?

theTruePath wrote:

Ja sam postavio pitanje,nisam nista tvrdio.Ne pali se tako brzo.Zao mi je ako zivis u tako divljoj sredini da ne smijes pokazati svoju vjeru otvoreno
pa zamisli da ja sad pitam nekog forumasa sta on misli jesam li mu opcio s mamom.

i kad se svi upale, onda ja kazem: "ja sam samo postavio pitanje"

ma bjaaaaaaaaaaazi ba
theTruePath

#66 Re: Rat-Bozija milost?

Post by theTruePath »

The Nightwatchman wrote:
theTruePath wrote:

pa zamisli da ja sad pitam nekog forumasa sta on misli jesam li mu opcio s mamom.

i kad se svi upale, onda ja kazem: "ja sam samo postavio pitanje"

ma bjaaaaaaaaaaazi ba
To se zaista,ali bas zaista ne moze porediti jer ako procitas moje postove na ovu temu vidjet ces da sam se slozio s onima koji tu "milost" ne mogu razumjeti,ali me zanimao strucni islamski stav.Dijelom sam dobio svoj odgovor,tako da bi ovu temu zatvorio da mogu
The Nightwatchman

#67 Re: Rat-Bozija milost?

ma vala je nisi trebao ni otvarati. pravo da ti kazem. :oops:
pike

#68 Re: Rat-Bozija milost?

Post by pike »

tranquil wrote:Rat - Božija milost?!?

Uz ovakve "religiozne" ljude, Dawkinsovo i Hitchensovo "ocrnjivanje abrahamskog Boga" mogu nazvati "smiješnim pokušajem".

:lol: :thumbup:
zonbirile

#69 Re: Rat-Bozija milost?

Post by zonbirile »

tip je bolestan,tek se sada pokazao u punom svjetlu,na drugim temama se tek zagrijavao.
Locked