Rat-Bozija milost?
-
theTruePath
#1 Rat-Bozija milost?
cesto cujemo ljude kako kazu,da se nije zaratilo nebi se znalo ko je musliman ko nije.Pa sad pitam,jel se moze reci da je rat bio Bozija milost prema muslimanima ovdje? mnogi su dosli tobe na jedan ili drugi nacin nakon rata,tako da imamo skroz drugu situaciju sad.Sta mislite?
“Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. - Allah zna, a vi ne znate.” (Suretu El-Bekare, 216)
“Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. - Allah zna, a vi ne znate.” (Suretu El-Bekare, 216)
- karbofix
#2 Re: Rat-Bozija milost?
loltheTruePath wrote:cesto cujemo ljude kako kazu,da se nije zaratilo nebi se znalo ko je musliman ko nije.Pa sad pitam,jel se moze reci da je rat bio Bozija milost prema muslimanima ovdje? mnogi su dosli tobe na jedan ili drugi nacin nakon rata,tako da imamo skroz drugu situaciju sad.Sta mislite?
-
theTruePath
#3 Re: Rat-Bozija milost?
sad tema nije te prirode,ovdje rasporavljamo iz vjerskog ugla...dakle da li je ispravno reci da rat moze biti BOZIJA milost???
- karbofix
#4 Re: Rat-Bozija milost?
eh sad....ne vjerujem da je rat za bilo koga Bozija milost....ono...zena izgubi sina/muza/kcerku....Bozija milost...ne'a veze....sumnjam bash...theTruePath wrote:sad tema nije te prirode,ovdje rasporavljamo iz vjerskog ugla...dakle da li je ispravno reci da rat moze biti BOZIJA milost???
-
theTruePath
#5 Re: Rat-Bozija milost?
ja se skroz slazem s tobom, al me zanima ako ima neki strucniji tekst koji se bavi tom temom
- arte.fakt
#6 Re: Rat-Bozija milost?
karbofix wrote:eh sad....ne vjerujem da je rat za bilo koga Bozija milost....ono...zena izgubi sina/muza/kcerku....Bozija milost...ne'a veze....sumnjam bash...theTruePath wrote:sad tema nije te prirode,ovdje rasporavljamo iz vjerskog ugla...dakle da li je ispravno reci da rat moze biti BOZIJA milost???
onaj koji nas je stvorio zna sta je najbolje za nas ... mi ne znamo u cemu je hajr ...
- tekma
#7 Re: Rat-Bozija milost?
Zamisli sada da kada bi se ti tom logikom posluzio kod odgoja tvoje djece koje si stvorio sa tvojom suprugom.arte.fakt wrote:
onaj koji nas je stvorio zna sta je najbolje za nas ... mi ne znamo u cemu je hajr ...
Da ti samo znas za njihov hajr a ne dadnes im to da sa sobom ponesu, da im zatajis dobre i lose strane zivota.
Kako ce mo mi ne znati u cemu je hajr, dabome da znamo i to znanje prenosimo na druge.
- arte.fakt
#8 Re: Rat-Bozija milost?
“Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. - Allah zna, a vi ne znate.” (Suretu El-Bekare, 216)tekma wrote:Zamisli sada da kada bi se ti tom logikom posluzio kod odgoja tvoje djece koje si stvorio sa tvojom suprugom.arte.fakt wrote:
Da ti samo znas za njihov hajr a ne dadnes im to da sa sobom ponesu, da im zatajis dobre i lose strane zivota.
Kako ce mo mi ne znati u cemu je hajr, dabome da znamo i to znanje prenosimo na druge.
- tekma
#9 Re: Rat-Bozija milost?
Pa mi haman napamet zivimo...volite, nevolite, dobro, lose...On zna...arte.fakt wrote:“Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. - Allah zna, a vi ne znate.” (Suretu El-Bekare, 216)tekma wrote:Zamisli sada da kada bi se ti tom logikom posluzio kod odgoja tvoje djece koje si stvorio sa tvojom suprugom.arte.fakt wrote:
- arte.fakt
#10 Re: Rat-Bozija milost?
Allah dž.š. je rekao Davudu a.s.: "Ti hoćeš jedno, a Ja drugo i dešava se onako kako Ja hoću. Kad se prepustiš onome što Ja hoću, pružiću ti ono što ti hoćeš. A ako se ne pokoriš Mojoj odredbi, namučićeš se sa onim što ti hoćeš, a ipak će biti onako kako Ja hoću."tekma wrote:
Pa mi haman napamet zivimo...volite, nevolite, dobro, lose...On zna...
- Warhead
#11 Re: Rat-Bozija milost?
Rat nije bio Bozija milost. Ovakvim tezama aminujes zlocinacke pohode, pa ispada da je Srebrenica dobro djelo, jer da ne bi rata ne bi znali da smo muslimani. Njesra.theTruePath wrote:cesto cujemo ljude kako kazu,da se nije zaratilo nebi se znalo ko je musliman ko nije.Pa sad pitam,jel se moze reci da je rat bio Bozija milost prema muslimanima ovdje? mnogi su dosli tobe na jedan ili drugi nacin nakon rata,tako da imamo skroz drugu situaciju sad.Sta mislite?
- Azamo
#12 Re: Rat-Bozija milost?
Za nekog je kazna,za nekog iskušenje a za nekoga je milost.
-
nista novo
#13 Re: Rat-Bozija milost?
Kazu da su pola stanovnistva ove planete potencijalne ubojice, a pola su dobre duse, znaci rat je kad pobijedi zlo u covjeku nad dobrim, i nema to veze sa vjerom, sa nicim, rat je samo trenutna pobjeda zla nad dobrim, tj. vjecna borba dobra i zla...
- GandalfSivi
#14 Re: Rat-Bozija milost?
Ovo zajebancija nakva ovdje, ha? Neke svedske fore?
- black
#15 Re: Rat-Bozija milost?
a shta mislish bili ti ikada zivio i radio u shvedskoj
- GandalfSivi
#16 Re: Rat-Bozija milost?
Bio sam, Stokholm super grad. Bozja milost, reklo bi se. Mada nije uvijek tako bilo, cuo sam da su u ratu samo jednom sedmicno meso jeli...
- arte.fakt
#17 Re: Rat-Bozija milost?
ma jasta swedska ne ratuje al zato proda oruzja za pravo dobre pokolje u svijetu ....
-
MUNAFIK
#18 Re: Rat-Bozija milost?
upravo takoAzamo wrote:Za nekog je kazna,za nekog iskušenje a za nekoga je milost.
- arte.fakt
#19 Re: Rat-Bozija milost?
Azamo wrote:Za nekog je kazna,za nekog iskušenje a za nekoga je milost.
tacno tako
-
Gost1515
#20 Re: Rat-Bozija milost?
Kome je milost, ja mu iskreno želim da mu se Bog smiluje u kući njegovoj.
- black
#21 Re: Rat-Bozija milost?
ma ono sam ja pitao postavljacha temeGandalfSivi wrote:Bio sam, Stokholm super grad. Bozja milost, reklo bi se. Mada nije uvijek tako bilo, cuo sam da su u ratu samo jednom sedmicno meso jeli...
- bijela
#22 Re: Rat-Bozija milost?
ne bih rat nazvala milošću, mislim da je to nepoznavanje značenja termina "rahmet".theTruePath wrote:mnogi su dosli tobe na jedan ili drugi nacin nakon rata
ako govorimo o grupi ljudi kojima je rat bio povod da život sagledaju iz nove prespektive, pa su u toku ratnih nedaća pronašli svoj put ka Bogu, onda bih rat nazvala opomenom (koju su oni, jel, primjetili i reagovali),
kako kaže Kur'an nakon govora o potopu za vrijeme Nuha, alejhi-selam:
I Mi to ostavismo kao pouku, - pa ima li ikoga ko bi pouku primio?...
...i kakve su bile kazna Moja i opomene Moje!
nekome je možda bila i kazna.
ali, ovo milost nije.
(pogotovo ako stvar promatramo na način da je milost među prvim principima Božijeg usmjeravanja ka stvorenjima - prve riječi u Mushafu su: Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom...;
nakon negiranja svekolike Božije milosti dolazi Njegova opomena;
a u kur'anskim kazivanjima o prošlim narodima nereagovanju na opomenu često slijedi kazna)
i sva ova priča, naravno, ne isključuje historijske razloge uzroka i povoda agresije.
-
HZArnel
#23 Re: Rat-Bozija milost?
Moj efendija/hodza je nasao jedno dobro tumacenje rata u Bosni,naravno,iz ugla islama.
Kaze ovako,muslimanima zlo moze biti ili iskusenje ili opomena jer su krenuli stranputicom.
Razloge u opomeni je nasao i za mene vrlo logican odgovor,bez prepisivanja kojekakvih cudotvornih dejstava,u tome da smo prije rata bili komunisti,trazili se,bili razjedinjeni,a usput i komunizam je od nas zahtijevao ateizam.
A sa druge strane islam je vjera koja sputava razdor,koja svojim idejama vodi na pravi put,cak i onda kada izuzmemo samu poentu vjerovanja tj.vjerovati u allaha dz.s. i koja ujedinjuje.
A po drugoj strani za iskusenje sam sam nasao odgovor u rijecima jednog muslimana iz saudijske arabije koji mi je jednom rekao,vama(Bosancima)je nagrada veca za pridrzavanje islamskih propisa,jer je vama znatno teze odrzati se na pravom kursu.
Kaze ovako,muslimanima zlo moze biti ili iskusenje ili opomena jer su krenuli stranputicom.
Razloge u opomeni je nasao i za mene vrlo logican odgovor,bez prepisivanja kojekakvih cudotvornih dejstava,u tome da smo prije rata bili komunisti,trazili se,bili razjedinjeni,a usput i komunizam je od nas zahtijevao ateizam.
A sa druge strane islam je vjera koja sputava razdor,koja svojim idejama vodi na pravi put,cak i onda kada izuzmemo samu poentu vjerovanja tj.vjerovati u allaha dz.s. i koja ujedinjuje.
A po drugoj strani za iskusenje sam sam nasao odgovor u rijecima jednog muslimana iz saudijske arabije koji mi je jednom rekao,vama(Bosancima)je nagrada veca za pridrzavanje islamskih propisa,jer je vama znatno teze odrzati se na pravom kursu.
-
theTruePath
#24 Re: Rat-Bozija milost?
lijepo receno i od hodze i od saudijcaHZArnel wrote:Moj efendija/hodza je nasao jedno dobro tumacenje rata u Bosni,naravno,iz ugla islama.
-
theTruePath
#25 Re: Rat-Bozija milost?
Mada "opomenu" moze neko tumaciti i kao milost..bijela wrote:ne bih rat nazvala milošću, mislim da je to nepoznavanje značenja termina "rahmet".theTruePath wrote:mnogi su dosli tobe na jedan ili drugi nacin nakon rata
ako govorimo o grupi ljudi kojima je rat bio povod da život sagledaju iz nove prespektive, pa su u toku ratnih nedaća pronašli svoj put ka Bogu, onda bih rat nazvala opomenom (koju su oni, jel, primjetili i reagovali),
kako kaže Kur'an nakon govora o potopu za vrijeme Nuha, alejhi-selam:
I Mi to ostavismo kao pouku, - pa ima li ikoga ko bi pouku primio?...
...i kakve su bile kazna Moja i opomene Moje!
nekome je možda bila i kazna.
ali, ovo milost nije.
(pogotovo ako stvar promatramo na način da je milost među prvim principima Božijeg usmjeravanja ka stvorenjima - prve riječi u Mushafu su: Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom...;
nakon negiranja svekolike Božije milosti dolazi Njegova opomena;
a u kur'anskim kazivanjima o prošlim narodima nereagovanju na opomenu često slijedi kazna)
i sva ova priča, naravno, ne isključuje historijske razloge uzroka i povoda agresije.