Koga je to Emir K. izdao

Post Reply
hadžialagić

#51 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by hadžialagić »

Bosnohercegovac wrote:
hadžialagić wrote:Kusturica je izdao sebe, svoju porodicu i Bilećane. Zato se i osjeća izgubljenim.
Izdao ih je tako što ih je sklonio u Herceg Novi kad je počeo rat? Izdao roditelje ateiste, tako što se krstio? Trebalo je čovjek iz Pariza da se 92. doseli u Sarajevo? Koje je Bilećane izdao? Bošnjake muslimane, Bošnjake ateiste ili sve zajedno?
Informacije će ti biti potpuna ako kažeš koliko ljudi od tih kojima je pomognuto da se "sklone iz svoje kuće sa svoga (bez da je bilo ratnih djejstava tu)" se vratilo u Bileću, koliko je pri tome vjerskih objekata uništeno, za koliko se još nestalih traga? Evo jedan ilustrativan članak (Bileća bez povratka: Grad u kojem opstrukcija najbolje prolazi). Pogledaj jedno autentično svjedočanstvo Bilećanina o tom pomaganja sklanjanja iz kuća. Šta je to čime se danas Bileća može podičiti? Za 10-tak godina je broj radnih mjesta pao sa 3.100 na 2.250.

Mnogo ljudi je produkt vremena u kom su živili. Tako i taj ateizam. On se pozivao na vjeru svojih predaka.

Trebao je da šuti, baš kao i babukin sin, da se drži one šutnja zlata vrijedi.

I Mehmed Meša Selimović je porijeklom iz Bileće.
stari grad Visegrad

#52 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by stari grad Visegrad »

exliberal wrote:I ja sam mislio da je vjera nesto licnoali........ To sto je Kusturica presao na neku drugu vjeru je njegov izbor i problem ne problem politicara, uostalom to sto je Kusturica nosio ime Emir ga automatski svrstava u muslimana?
Ocito da je mnogima na ovom forumu ogroman grijeh ako se neko odrekne islama i predje u drugu vjeru..............uzmite procitajte njegov intervju u SB.....ima par pametnih recenica u tom tekstu koliko god da se nekima licno nesvidja
Ocito da ti imas predrasuda da o tome da drugi imaju predrasuda.
Koga je briga za Emirom Nemanjom Kusturicom. NIKOG NIJE BRIGA, da je 100 puta promjenio i vjeru i promjenio narodost, to nikog nije briga.
Roditelje je jedino izdao, jer da je bio covek onda bi se presalto u druge za vrijeme zivota roditelja, a ovako je ispalo da se presalto u druge nakon smrti roditelja i to zbog planine i para. To me debelo bash brige, srbijanski seljaci mu komsije :lol:
hadžialagić

#53 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by hadžialagić »

mig wrote:@hadžialagić @theTruePath

U svakom slucaju, ja ni po kom osnovu ne mogu biti Vlahinja, a jos manje Karavlahinja :D

Sto se tice komentara:

"Radom SPC i pojedinih prosvjetara zaboravili su svoje porijeklo (baš kao i Nemanja)"

mogu reci samo jedno: ja sam rodjena pod okriljem SPC, ali vise nisam pravoslavne vere. Ne smatram da sam se time odrekla svog porekla ili da sam sada manje Srpkinja od nekoga ko je pravoslavne vere. Isto vazi i za Emira. Iako veliki broj ljudi to ne shvata, vera nije nesto sto se nasledjuje samim rodjenjem, to je licna stvar svakog pojedinca. Nacionalnost ne mozemo da biramo, ali veru i te kako mozemo.
Ja samo pokušah uprošteno da pojasnim otkud to Vlasi i značenje te historijske činjenica. Da nije plod mašte, niti dnevno-političkog blebetanja. Sadašnje stanje možeš promjeniti - pa i nacionalnost i vjeru, ali ne i historiju - svoje porijeklo. To možeš samo kriti, ali ne vidim radi čega? Ne čini nas to ljudima, nego naša djela i postupci. Treba pratiti svoja uvjerenja, jer svi mi imamo svoj život i treba da ga živimo u skladu sa svojim shvatanjima.
exliberal

#54 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by exliberal »

osa wrote:kusturica nikog nije izdao, on je jednostavno taj i takav....
Osa nije problem Kusturica i njemu slicni.....problem je sto je mnogima izdaja zemlje nesto sto se moze oprostit ( iako je mozda ta izdaja bila uzrok stradanja mnogih) ali izdaja vjere bilo koje je nesto sto se neoprasta....to samo pokazuje koliko je balkan zaglavio u srednjem vjeku
stari grad Visegrad

#55 Re: Koga je to Emir K. izdao

O Vlasima imas napisano u mnogim istorijskim knjigama ( mozda nema u srpskim, mozda su taj dio htjeli zamagliti). U bosanskom narodu se prica o Vlasiima, cak ih neki i dalje zovu vlasima po straome. Kad se spc prosirila na teritoriju Bosne i Hercegovine u 19 vijeku te svi vlasi najednom postadose srbi :-D
Last edited by stari grad Visegrad on 07/11/2010 16:27, edited 1 time in total.
mig

#56 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 18:38, edited 1 time in total.
osa

#57 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by osa »

exliberal wrote:
osa wrote:kusturica nikog nije izdao, on je jednostavno taj i takav....
Osa nije problem Kusturica i njemu slicni.....problem je sto je mnogima izdaja zemlje nesto sto se moze oprostit ( iako je mozda ta izdaja bila uzrok stradanja mnogih) ali izdaja vjere bilo koje je nesto sto se neoprasta....to samo pokazuje koliko je balkan zaglavio u srednjem vjeku
nema se njemu šta opraštati, on svoju zemlju nikad nije izdao, a najsmješnije su mi priče o prijelazu s neke vjere na neku drugu, pa nije to nogometni klub, on tko stvarno vjeruje taj će i u "svojoj" vjeri naći ono u što vjeruje, sve ostalo je interes, na neki način...
exliberal

#58 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by exliberal »

stari grad Visegrad wrote: Roditelje je jedino izdao, jer da je bio covek onda bi se presalto u druge za vrijeme zivota roditelja, a ovako je ispalo da se presalto u druge nakon smrti roditelja i to zbog planine i para. To me debelo bash brige, srbijanski seljaci mu komsije :lol:
Znaci sad ja odlucim da prihvatim hindu vjeru izdat cu roditelje.....mislim glupo ti razmisljanje kako cu ih izdat ako ih nastavim postovat i cijenit kao sto sam i prije?????
Jos jednu mi stvar objasni....sta je smjesno sto su mu srbijanski seljaci komsije....jel to neka razlika izmedju njega kojem su srbijanski seljaci komsije ili recimo Sidana kojem su bosancki seljaci komsije......dali bi bilo bolje da je u Parizu ...dali bi se i onda smijao ?
sa obzirom na...

#59 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by sa obzirom na... »

Prvo bi rekao da nemam nista protiv mijenjanja vjere, to je osnovno ljudsko pravo.
Problem nastane kada , nazovimo ih preobracenici, konvertiti je ruzna rijec, pocnu vaziti o tome kako su oni konacno spoznali pravu istinu a ko biva oni pripadnici njegove bivse vjere su u teskoj zabludi...
To je generalni problem koji ja imam sa konvertitima bilo koje provinciencije, sto imaju potrebu da tu svoju ISTINU propagiraju na sve moguce nacine, nasao si svoju pravu vjeru i naciju, cestitam, ali pusti mene i druge da sam sebe definisem a ne da me ti glupog poducavas ko sam ja u stvari....
Povezao bi ovde Lepu Brenu i Kusturicu, Kusturica je rekao da nije prije presao na pravoslavlje jer nije to mogao uraditi svom ocu, cekao je da umre..
Kada su pitali Brenu da li je presla na pravoslavlje, ona je negirala tvrdeci da nikad ne bi mogla to uraditi svojim roditeljima.
Ko ne zna, Brenin otac je umro neki dan
hadžialagić

#60 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by hadžialagić »

Bosnohercegovac wrote:
U narednih desetak godina, koristeći novonastale svjetske prilike, a služeći se raznim podvalama, lažima i ucjenama kakve može smisliti samo mozak u srpskoj glavi, zauvijek su prestala biti bošnjačka slijedeća sela:
Zanimljiv izvor, ali ja ponovo ne vidim ovdje nikakvu Kusturičinu izdaju. Niti je tih godina bio u Bosni, niti je imao uticaj da neko spali ili sačuva nešto. Čovjek je samo izražavao svoja uvjerenja.

Nema se možda Bileća čime podičiti, ali čime se mogu podičiti Ljubinje, Gacko, Čajniče, Rudo, Sokolac, Han Pijesak...?

Nije mogao šututi jer je takav čovjek, a da je mogao šutiti nikad ne bi ni postigao ono što je postigao, niti bi znali ko je uopće Emir Kusturica.
Nečiji stav (dopadao se nama ili ne) o nekom događaju ili dešavanju ne mijenja da se to zaista i desilo. Je li tako ili nije? Ovo što si ti citirao je stav, a ono što se desilo su činjenice.

Zanimljivo je i to da briga prema predacima prestaje na majci i ocu? Zašto se ne bi posvetila briga i održavanju, posjećivanju grobova djedova, pradjedova, itd. ako već neko traži sponu sa prošlošću. Nevažno da li su dijelili naša uvjerenja i religiozna osjećanja. Da ga taj neko nije stavio negdje dok su čuvali ovčice ili šta već, ne bi bilo ni nas. Zar ne?

Mudar čovjek govori samo kad treba, a ostali blebeću i kad treba i ne treba.

On je postigao to što jeste jer je bio privilegovan da studira na mjestu gdje je ponešto mogao i naučiti, imao je talenta, bio podoban sistemu u kom je živio i eto ga. Vremenom je nešto i naučio, ali je imao i pravio masu grešaka i kao osoba i kao wannabe političar.
stari grad Visegrad

#61 Re: Koga je to Emir K. izdao

exliberal wrote:
stari grad Visegrad wrote: Roditelje je jedino izdao, jer da je bio covek onda bi se presalto u druge za vrijeme zivota roditelja, a ovako je ispalo da se presalto u druge nakon smrti roditelja i to zbog planine i para. To me debelo bash brige, srbijanski seljaci mu komsije :lol:
Znaci sad ja odlucim da prihvatim hindu vjeru izdat cu roditelje.....mislim glupo ti razmisljanje kako cu ih izdat ako ih nastavim postovat i cijenit kao sto sam i prije?????
Jos jednu mi stvar objasni....sta je smjesno sto su mu srbijanski seljaci komsije....jel to neka razlika izmedju njega kojem su srbijanski seljaci komsije ili recimo Sidana kojem su bosancki seljaci komsije......dali bi bilo bolje da je u Parizu ...dali bi se i onda smijao ?
Da je Emir promjenio vjeru i narod za vrijeme zivota svojih roditelja onda bih ja mislio da je to ok.
Ali je promjenio nakon smrti roditelja, znaci iza njihovih ledja i zato mislim da to smrdi. Jer da je bio "uvjeren u drugu vjeru i drugi narod" onda bi stao pred roditelje i to rekao. Ovako ih nije mogao gledati u oci te je to uradio nakon njihove smrti. Narocito je sumljivo mjenjati vjeru i narod u serd krvavog rata. Emir se pokazao ko guzica, stavio se u sluzbu Milosevicevog rezima radi koristoljublja. Trebao Milosevicu jer je Srbija pravila propagandu protiv Bosne i Hercegovine-mogu zamisliti naslove u svjetskim novinama: svi su to srbi, eto i Emir presao u srbstvo. To je u mashineriji sanu teatra i sirenja lazne slike u svijetu.

Da se razumijemo jedna je stvar promjeniti vjeru i narod, a druga je stvar sluziti fashistickom rezimu. To je to sto vrijedja bosanko-hercegovacki narod, ne prelazak vec sluzenje fashistima i ubicama.

Jedan intelektualac bi izabrao radije da zivi medju intelektualcima nego sa seljacima. :lol:
Sidran zivi u Gorazdu sa gorazdacima a ne na selu.
bosanski

#62 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by bosanski »

theTruePath wrote:Isplati li mu se to ako je vecina naroda za ono sto trenutno prica? on je prije svega poltiicar i mora da se bori za opstanak u toj politici.Vi ste et gnostici(sta god to bilo) ali koliko bi on dobio kad bi se udvarao tebi i ocu tvom? nista! ovako,kad prica "izdao nas,presao na srpsku vjeru" ...prosjecnog muju to "pali"
woow, napisa se ti svasta,
prvo u svom postu vrijeđaš nečija religiozna načela
drugo, nema se on meni i ocu mom i inom sta udvarati. postoji ustav, postoje univerzalna ljudska prava i nek se toga drži.
Bakirov stav je na nivou komentara u vijestima sa-x a'la Pipo, akademik... ne čitam to više pa ne znam ko su više trovači. Mogao je reći ono što je već @Bingov buraz rekao, ili odverglati ono poznato "pio viski sa miloševićem", a on je upotrijebio vokabular Riste Đoge. "Prešao na srpsku vjeru"... zamisli samo da je predsjednik Tadić komentarisao bilo koga od Bošnjaka riječima "ah njegovi su prodali vjeru za večeru" "turska vjera" itd..
BiH-x

#63 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by BiH-x »

bosanski; da li si ti glasao za Bakira?
Dont Forget

#64 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Dont Forget »

Pa roditelji od Kusturice su ateisti bili i pravi komunisti jer pravi komunisti su ateisti kao Lenin, Marx, Tito itd.

Tako da Emir Kusturica nije imao nikad nikakve veze sa Islamom u vjerskom smislu isto kao i nejgov otac Murat Kusturica i majka Senka Numankadic.

Bilo je mnogih ovakvih slucajeva u gradovima kao Sarajevo, Mostar, Tuzla itd

Pa i sam Dzemal Bijedic je dao sinovima imena Dragan i Milenko.

A Kusturica je klasician primjer ludog umjetnika koji je nekad bio genijalan umjetnik pa jednom podpuno puko.
osa

#65 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by osa »

Dont Forget wrote:Pa roditelji od Kusturice su ateisti bili i pravi komunisti jer pravi komunisti su ateisti kao Lenin, Marx, Tito itd.

Tako da Emir Kusturica nije imao nikad nikakve veze sa Islamom u vjerskom smislu isto kao i nejgov otac Murat Kusturica i majka Senka Numankadic.

A Kusturica je klasician primjer ludog umjetnika koji je nekad bio genijalan umjetnik pa jednom podpuno puko.

nema "normalnog " umjetnika, jer da je normalan ne bi bio umjetnik....
bosanski

#66 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by bosanski »

BiH-x wrote:bosanski; da li si ti glasao za Bakira?
ne, ali je on moj predsjednik.
BiH-x

#67 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by BiH-x »

bosanski wrote:
Kako to ako nisi glasao za njega?
BiH-x

#68 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by BiH-x »

Dont Forget wrote:Pa roditelji od Kusturice su ateisti bili i pravi komunisti jer pravi komunisti su ateisti kao Lenin, Marx, Tito itd.

I to znaci da nije bio musliman? Dao je i kcerki ime Azra, pa sta...
bosanski

#69 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by bosanski »

BiH-x wrote:
bosanski wrote:
Kako to ako nisi glasao za njega?
pa nisam glasao ni za Komšića ni za Radmanovića pa su moji predsjednici i ja poštujem instituciju koju oni predstavljaju zemlje koju volim.
bosanski

#70 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by bosanski »

Neka me neko ispravi ako nisam u pravu ali Bakir I. je povrijedio Ustav BiH, odnosno zakon o Slobodi vjere koji kaže:

Član 4.

1. Svako ima pravo na slobodu vjere i uvjerenja, uključujući slobodu javnog ispovijedanja, odnosno neispovijedanja vjere. Isto tako, svako ima pravo prihvatiti ili promijeniti vjeru, kao i slobodu - bilo sam ili u zajednici s drugima, javno ili privatno - da na bilo koji način očituje svoja vjerska osjećanja i uvjerenja obavljanjem obreda, izvršavanjem i pridržavanjem vjerskih propisa, držanjem do običaja i drugih vjerskih aktivnosti. Svako ima pravo na vjersku pouku, koju će vršiti samo osobe koje na tu službu imenuje službeno tijelo ili predstavnik njegove crkve ili vjerske zajednice, kako u vjerskim ustanovama tako u javnim i privatnim predškolskim ustanovama i osnovnim školama i višim nivoima obrazovanja što će se regulirati posebnim propisima.
Član 5.

1. Zabranjena je svaka diskriminacija koja je zasnovana na vjeri ili uvjerenju a koja je definirana u članu 2.1.

2. Zabranjena su također sljedeća djela:

a. napadi i uvrede vjerskih službenika;

b. napadi i oštećenja vjerskih objekata ili druge imovine crkava i vjerskih zajednica;

c. aktivnosti ili djela usmjerena na raspirivanje vjerske mržnje protiv bilo koje crkve ili vjerske zajednice ili njenih članova;

d. omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere;

e. javna upotreba službenih simbola, znamenja, atributa i naziva crkve ili vjerske zajednice bez saglasnosti nadležne vlasti crkve ili vjerske zajednice;

f. osnivanje udruženja vjerskih službenika ili vjernika bez odobrenja nadležne vlasti crkve ili vjerske zajednice, niti postojeća takva udruženja, osnovana bez nadležne crkvene vlasti, mogu postojati bez nadležnog odobrenja;

g. izazivanje, podržavanje ili pozivanje vjerske netrpeljivosti i mržnje.

inače zakon preuzet sa : http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=237
exliberal

#71 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by exliberal »

stari grad Visegrad wrote: Jedan intelektualac bi izabrao radije da zivi medju intelektualcima nego sa seljacima. :lol:
Sidran zivi u Gorazdu sa gorazdacima a ne na selu.
Odakle ti znas gdje bi jedan intelektualac izabrao da zivi.....jesi li to ti intelektualac ?...opet te pitam sta je lose zivit sa seljacima....od seljaka mozes mnogo stosta naucit....mozda bi i ti trebao malo vise da se druzis sa njima pa da vidis da ima ljudi svugdje , ne samo po velikim gradovima.
eh da i Gorazde su ko veliko mjesto...u p... m.... velicine
michio

#72 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by michio »

Džemal Bijedić je u partizanima bio Vidosav! Nije mogao biti Atif.
NightSkyWalker

#73 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by NightSkyWalker »

Svako ima pravop na vjeru koju izabere. Ali reci da nema nista supacki u prelasku na srpstvo u momentu kada muslimani bivaju trijebljeni od od srba je stvarno snijesno. :-?

Sad ce ispasti da je Bakir onaj koji je los, a Nemanja dobri. :oops: :roll:
theTruePath

#74 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by theTruePath »

BiH-x wrote:

I to znaci da nije bio musliman? Dao je i kcerki ime Azra, pa sta...
Pa nije bio musliman,cak je ateisticku sahranu imao
BHCluster

#75 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by BHCluster »

Dont Forget wrote:takozvana ''srpska vjera''? sta je to?

to uopste nepostoji!

a Kusturica Emir kao i njegovi roditelji su bili ateisti tako da sumljam da su imali razloga da zale spaljene dzamije po Bosni.
A sto je onda gradio Crkve...
Post Reply