Koga je to Emir K. izdao

Post Reply
bosanski

#1 Koga je to Emir K. izdao

Post by bosanski »

Frapirala me je rečenica Bakira Izetbegovića data u intervjuu za TV1 (Senadov dnevnik), gdje je rekao da je Emir Kusturica izdajica jer je u toku dešavanja u BiH "kad su paljene džamije itd.." prešao na srpsku vjeru :shock: .
Meni kao bosanskom muslimanu zaista ne smeta ako je neko prešao na neku drugu vjeru (kolosjek) dapače drago mi je jer je neko na ovaj ili onaj način pronašao Put. Ne bih polemisao o Emiru Kusturici i koga je on i ako je izdao nego o očitom kršenju ljudskog prava svakog čovjeka u ovom slučaju je pravo na vjeru (pa makar i srpsku OMG :roll: (valjda narod zna) ) od strane Bakira I., budućeg mog predsjednika :shock:
Vaše mišljenje ?
michio

#2 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by michio »

Za očekivati je od Bakira još sličnih izjava kojima ismijava sebe pa i mene iako kao Bošnjak iz RS uopšte nemam mogućnost da biram bošnjačkog predstavnika. Šta će, Šajin jaran.
Zlata M.

#3 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Zlata M. »

bosanski wrote:Frapirala me je rečenica Bakira Izetbegovića data u intervjuu za TV1 (Senadov dnevnik), gdje je rekao da je Emir Kusturica izdajica jer je u toku dešavanja u BiH "kad su paljene džamije itd.." prešao na srpsku vjeru :shock: .
Meni kao bosanskom muslimanu zaista ne smeta ako je neko prešao na neku drugu vjeru (kolosjek) dapače drago mi je jer je neko na ovaj ili onaj način pronašao Put. Ne bih polemisao o Emiru Kusturici i koga je on i ako je izdao nego o očitom kršenju ljudskog prava svakog čovjeka u ovom slučaju je pravo na vjeru (pa makar i srpsku OMG :roll: (valjda narod zna) ) od strane Bakira I., budućeg mog predsjednika :shock:
Vaše mišljenje ?
:mrgreen: ... al' smo zato dobili masu fudbalera i inih sportista ! :-) (eno na 'religiji') ... ni meni ovo nikad nije bilo jasno ... ni likovanje kad neko prihaja, ni ogorcenost kad neko odhaja. Bez veze skroz. :-)
Bušman

#4 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Bušman »

Ma Bakir ili se pogresno izrazio ili je idiot. U svakom slucaju, Kusturicina je licna stvar koju ce vjeru prakticirati, a Bakirovo nije uopce da to komentarise. Medjutim, odnos Kusturice prema Sarajevu i BIH (ne kao prema mjestu rodjenja i odrastanja, nego kao mjesta u kome su stradali ljudi) njegov umjetnicki autoritet srozava na nulu. Njegovi filmovi su i dalje odlicni, ali to ne mijenja cinjenicu da je primitivni kreten :D
nosara

#5 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by nosara »

Barem ga citirajte kako treba... Nije akcent na prelasku, vec na cinjenici da je ovaj zijancer gradio crkve, dok su ovi njegovi rusili dzamije... Tipicno kustino proseravanje...
BolanBolan
Location: "Get the fuck out of London, you dumb fucks. Get to Bruges."

#6 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by BolanBolan »

Misliš na "narandžastog" predsjednika...=D
Phosphorus

#7 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Phosphorus »

Ala ga pres*a temom.
Dont Forget

#8 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Dont Forget »

takozvana ''srpska vjera''? sta je to?

to uopste nepostoji!

a Kusturica Emir kao i njegovi roditelji su bili ateisti tako da sumljam da su imali razloga da zale spaljene dzamije po Bosni.
nosara

#9 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by nosara »

BolanBolan wrote:Misliš na "narandžastog" predsjednika...=D
Mislim ono sto napisah...
Alkos

#10 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Alkos »

A u redu je kad Kusturica pljuje po Bakiru da nije dao da ga zovu Zuti, vec Zeleni i da je bacao virsle zbog svinjetine?!?

Mislim puca mi k i za jednim i za drugim, ali supak je prvi poceo pljuvati!!
nosara

#11 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by nosara »

Dont Forget wrote:takozvana ''srpska vjera''? sta je to?

to uopste nepostoji!

a Kusturica Emir kao i njegovi roditelji su bili ateisti tako da sumljam da su imali razloga da zale spaljene dzamije po Bosni.
Znaci ateisti su ravnodusni na zlocin prema vjernicima...? U kojoj pecini...? :roll:
bosanski

#12 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by bosanski »

Alkos wrote:A u redu je kad Kusturica pljuje po Bakiru da nije dao da ga zovu Zuti, vec Zeleni i da je bacao virsle zbog svinjetine?!?

Mislim puca mi k i za jednim i za drugim, ali supak je prvi poceo pljuvati!!
možda je šupak počeo prvi ali zar moj predsjednik treba da se pljuje sa šupcima???? Šta je sa sprovođenjem ustava, osnovnim ljudskim pravima? Šta ako je kusta gradio crkve i jeo svinjetinu??? Šta??? Ko je pio viski sa Miloševićem u Dejtonu kad se raskrajala Bosna??? 100% nisam ja al je 100% neko drugi.
Ko nas to zavadi i do kada će neuspješne zanatlije bili oni i arhitekti uzimat si za pravo da vode državu?
Zlata M.

#13 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Zlata M. »

to uopste nepostoji!
Ovo te, kao potencijalnog sagovornika, totalno diskvalifikuje.
Postoji, naravno ... mozes da na to gledas blagonaklono ili sa averzijom ... ali - postoji. Nepotrebno unosis emocije u ovu diskusiju i tako vrijedjas one koji sa stvarnim uzrokom tvoga bijesa, blage veze nemaju. :roll:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Pravoslavlje
nosara

#14 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by nosara »

Zlata M. wrote:

to uopste nepostoji!
Ovo te, kao potencijalnog sagovornika, totalno diskvalifikuje.
Postoji, naravno ... mozes da na to gledas blagonaklono ili sa averzijom ... ali - postoji. Nepotrebno unosis emocije u ovu diskusiju i tako vrijedjas one koji sa stvarnim uzrokom tvoga bijesa, blage veze nemaju. :roll:
http://bs.wikipedia.org/wiki/Pravoslavlje
Naravno da ne postoji... Pa nije pravoslavlje srpski ekskluzivitet... Valjda, pobogu, ima i srba-ateista...

bake nije bez veze ovo bubno... Jer svi Bosnjaci su, jel' te, vjernici-muslimani, jel' te (u njegovom svijetu staklenih perli)...
BiH-x

#15 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by BiH-x »

Jos jedna tema o Kusturici :roll: Pa zar ga toliko volite?
Hemel

#16 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Hemel »

Đurđevdana 2005. Kusturica je kršten u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao Nemanja Kusturica u manastiru Savina, u blizini Herceg Novog.[36][37] Kasnije je o svom poreklu govorio: "Moj otac je bio ateista i uvek se deklarisao kao Srbin. Dobro, možda smo mi bili Muslimani 250 godina, ali smo bili pravoslavci pre toga i duboko u sebi uvek bili Srbi, vera to ne može promeniti. Mi smo postali Muslimani samo da bi preživeli Turke."[38] U intervjuu za bosanskohercegovačku televiziju OBN 2009. godine rekao je da je gledajući knjige utvrdio da je njegova porodica ustvari bila srpska, te da mu je vrlo važno kad umre da se zna ko je bio.[39]
Sada je postao Srbin da bi prezivio velikosrpstvo. :lol: :lol:

http://www.e-novine.com/index.php?news=21709

http://www.slobodnaevropa.org/content/a ... 70356.html

sljam se radja, zivi i umire kao sljam...
vee-jay

#17 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by vee-jay »

bosanski wrote:Frapirala me je rečenica Bakira Izetbegovića data u intervjuu za TV1 (Senadov dnevnik), gdje je rekao da je Emir Kusturica izdajica jer je u toku dešavanja u BiH "kad su paljene džamije itd.." prešao na srpsku vjeru :shock: .
Vaše mišljenje ?
hmmm, ne zelim da branim doticnog, ali izgleda da ga uistinu uopce nisi razumio. :roll:
bosanski

#18 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by bosanski »

BiH-x wrote:Jos jedna tema o Kusturici :roll: Pa zar ga toliko volite?
NIJE TEMA O KUSTURICI NEGO O BUDUĆEM PREDSJEDNIKU PREDSJEDNIŠTVA BIH KOJI JE IZJAVIO NEŠTO U RANGU DODIKOVOG "SRBIMA NEĆE SUDITI SUDIJE BOŠNJACI (MUSLIMANI). WHATEVER"

P.S.
.EBO TE KUSTA - NE VOLIM MU NI FILMOVE
Last edited by bosanski on 07/11/2010 14:00, edited 1 time in total.
palamuda

#19 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by palamuda »

Ne mogu da vjerujem šta pričata, al izgleda da vas je postratna srpska propaganda zadojila. Kusturica je bio i bit će smeće svakog naroda kojem bude pripadao, ako ni zbog čega onda zbog epova o Karadžiću i Mladiću. Što se tiče Bakira dao je komentar, on to misli i šta. Pa i ja mislim da je Kusurica masni i nepočešljani idiot hoće li biti tema o meni. Čudno je što uopšte mediji daju prostor za raspravu o ovom tipu, pa on je Dodikovo i Vasićevo mezimče, jadnik.
hadžialagić

#20 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by hadžialagić »

Zlato ne prodaji mu*a pod bubrege. Srpska vjera ne postoji. Kao što ne postoje ni srpska imena, već slavenska, itd... SPC prodaje takvu maglu - svi Srbi - jedna vjera - jedna teritorija. Pa može li Srbin biti ateista ili vjernik neke druge religije?

Dapače, Crkva bosanska (prvi bosanski did - Jeremija (1010-1024)) je starija od SPC (postala samostalna prvi put tek 1346 godine) ili CPC (koja je nedavno povratila samostalnost).

Kusturica je svakako porijeklom iz Bileće. Što je to zaboravio, njegova je stvar.

Babukin sin je i na tome pokazao koliko je plitak. Lafo zagovara nekakve dogovore i toleranciju, a proziva izdajnikom nekoga ko je iskoristio svoje pravo na slobodu (makar to bilo i na pogrešan način i nama se ne dopadalo).

Takve se stvari govore u kafani ili ispred granapa sa pivom u ruci, a ne na tv kao državnik.
Last edited by hadžialagić on 07/11/2010 14:05, edited 1 time in total.
theTruePath

#21 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by theTruePath »

Nije BIH Svicarska,niti bi Svicarska bila Svicarska da neka njena poznata licnost u sred konflika s drugom zemljom druge vjere predje na tu drugu vjeru ;)
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#22 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by A1fa »

O Bakiru (Ich bin ein Belgrader) Izetbegoviću ne bih ovom prilikom, ali evo jednog finog teksta kojeg slučajno nađoh o toj ljudskoj spodobi..

VELIKI BAL KOD SOTONE
Posted on January 22, 2008 - Filed Under Svakodnevna jadikovka | 42 Comments

PRVI PUT S KUSTURICOM NA JUTRENJE

KUSTENDORF LJETA GOSPODNJEG 2008.

Kad bih ovaj tekst pisala sutra, vjerovatno bi bolje izgledalo, ali ako ostavim da prenoći, onda će, znajući sebe, dobar dio ljutnje izvjetriti.
Zato, krećem odmah, da vas ne ostavim uskraćenim za kakvu pikanteriju koju su imali priliku doživjeti oni koji su bili dovoljno ludi da posjete privatni festival na privatnom posjedu Profesora, kako ga vole zvati ili Kuste, kako smo ga zvali, mi, kužni, iz Sarajeva , iz kog je otišao i koje je prekrižio.
Može on iz Sarajeva, ali Sarajevo iz njega nikada…
Kada mu je PR festivala rekao da dolazi novinarka Federalne televizije, nije bio oduševljen, naprotiv, rekao je : ” Odjebi to, ba. ”
Ni u Kanu me ne dočekuju raširenih ruku, pa idem tamo, analogno tome, zaputih se ja u Drvengrad, ako ništa , barem nije daleko.
A daleko je, vjerujte mi da jeste.
Daleko od svake logike, zdravog razuma, ljudskih svjetonazora.
Daleko od svake etike, taman onoliko koliko smo Emir i ja, iako često sjedeći za istim stolom, bili daleko jedno od drugog.
Zašto?
Najprije zbog toga što ja nemam problema s identitetom, hvala nebesima na tome, dok nisam upoznala Emira Nemanju Kusturicu Profesora i nekrunisanog mećavničkog cara, nisam ni znala koliko je važno da znaš ko si i šta si, da nemaš problema s tim, ni potrebu da to dokazuješ.
Ni na jednom mjestu na svijetu nisam vidjela toliko količinu podignutih po tri prista i po tri puta krštenja u svim potrebnim i bespotrebnim prilikama.
Maja Kusturica voli podići tri prsta kad joj recimo sin Stribor svira.
Stribor se voli tri puta prekrstiti kad je u restoranu, za stolom. Valjda molitva prije jela, šta li ?!
Emir, a boga mi i Nele, vole se prekrstiti na sceni, u vrijeme nastupa No smoking orkestra.
Dunju Kusturicu, ćerku Nemanje i Maje, ne smijem dušu griješiti, nisam vidjela da se krsti.
Ispade Dunja porodični antihrist.

Iskupilo se na Kustendorfu finog svijeta.
Sve ”osvedočeni prijatelji srpskog naroda”. Nikita Mihalkov, sjajan reditelj i beskrajno šarmatan čovjek, borac za srpska prava, koji kaže ” nije važno šta, već s kim”. Drugi osvedočeni prijatelj srpskog naroda bio je Petar Handke.
Čovek voli pa voli Srbe.

Filmski festival u režiji Emira Kusturice nalikuje njegovom filmu ”Podzemlje” . Utisku doprinose dva kina smještena u podrum, iznad kojih su restorani i sl. pa se zaista ima utisak da odozgo svima komanduje.
Ako se nekome ne da ići na projekcije studentskih filmova prikazivanih u glavnom takmičarskom programu, tu je Emir, da potjera narod u kino. Kad nema Emira (čitaj kad je u sauni u svojoj kući u Drvengradu ili u bazenu ili u teretani) onda supruga Maja tjera narod u kino.

Ovaj dokazani antiglobalista koji u svojim lokalima prodaje samo domaće sokove Biosfera, pa volj ti Kusta kupinu ili malinu, sa sve Kustinom glavom na etiketi, u tim istim lokalima nema Coca-Colu, jer on je antiglobalista, pa u skladu s tim u svojoj biblioteci ima najzajebaniju plazmu ( TV, ne Bambi :P ) prezire PC i ima Mekove računare, pa pored zdravih planinskih jabuka koje služi u poslastičarnici, na sve strane se mogu vidjeti Mekove jabučice.

U nezvaničnom razgovoru koji smo vodili uz točeno pivo (sreća pa se to uklapa u antiglobalistički koncept) otračao mi je svoje bivše sarajevske prijatelje, rekavši za neke takve gadarije koje rijetko kome mogu pod kožu.
Kada sam ga pitala za Čedomira Kolara, rekao mi je da je đubre. To isto mi je i Čeda rekao za njega. A ja više vjerujem Čedi. Jer nije antiglobalist, jer ima Oscara i jer je pored toga jedan od najskromnijih ljudi koje sam u životu srela. I jer je radio s Kusturicom, a ja to ni najvećem dušmaninu ne bi poželila i kada glumci mantraju o njegovoj energiji i ljepoti stvaranja s njim, ubijeđena sam da to rade iz straha :D

Za Danisa Tanovića je rekao :” Nisam gledao film tog malog”.
Za Emira Hadžihafizbegovića, da će na njega, ako ga nastavi prozivati, krenuti sa svojom vojskom koju ima u Mećavniku. :P

Trebam li dalje nabrajati :)

Vjerovatno ste svi čuli,čitali, vidjeli nešto o groblju loših filmova u Kustendorfu i sahrani filma ”Umri muški 4”.
Da bi sve bilo premorbidno potrudili su se nabavivši pravi kovčeg i zvoneći sa zvaonika prave crkve. Nekro party ala Kusta. Strašnooo.
Ukratko, moje iskustvo poznavanja duševnih bolesnika mi kaže da je Emir Kusturica u onome, što psihijatri nazivaju remisija, a to je otprilike proces oporavka nakon teške psihičke krize, poput akutne psihoze ili nervnog sloma, kad se bolesnik dobro osjeća, ali ne znači da je izliječen i niko ne zna kad se bolest može ponoviti. Dok pije lijekove, dobro je. Nadam se da ih Emir redovno uzima.

Kad zatvorim oči vidim Kusturicu.
Kad ih otvorim u glavi mi još uvijek tutnja njegova ili Striborova muzika (jedina dva CD-a koji se u restoranu ”Prokleta avlija” slušaju ) Iako je sve bilo inspirisano Andrićevim djelima, ne zna koliko je ispravno postupio kad je centralnom objektu dao ovakav naziv.

Emir Kusturica tvrdi da ljudi okupljeni oko Čedomira Jovanovića kontrolišu 90 % medija u Srbiji.
Ljudi okupljeni oko Kusturice , novinari iz Beograda , u vrijeme preliminarnih rezultata, tvrdili su mi kako bi glasali za Čedu.
Upitah jednu babu koja je najviše potencirala tu priču šta radi na Mećavniku, umjesto na glasačkom mjestu i kako joj se uopšte Kusturica sa sve Koštunicom uklapa u tu njenu pročeda priču.
Baba mi reče da svako ima pravo na mišljenje.
Jebi ga baba, ne razumemo se, očito.
Miki Manojlović je bio dva dana na Kustendorfu i otišao je da glasa.
Živi u Francuskoj i nije mu svejedno.
Bravo Miki.
Na Kustendorfu su poželjni Voja Koštunica, Matija Bećković ( koji kao i Maradona i recimo Felini ima svoju ulicu) poželjna je novinarka Kurira i novinar Glorije koji je stigao danas želeći Emira slikati u kuhinji valjda za rubriku Šta poznati jedu. Nije pristao što me čudi…
Vrlo su poželjni novinari Politike kojih je došlo komada dva, da šefa, pardon predsjednika upravnog odbora Politike, fino ispoštuju.
Tekstovi su im bili za ispovraćati se zbog nemanja minimum dostojanstva.

Elem, kod Kuste, svi su poželjni osim onih koji danas žive u Sarajevu.
Da bi kod Cara bio u vrh astala, trebaš izbjeći iz Sarajeva, ako nisi na početku rata, onda barem sad, nikad nije kasno.
Dobiti državljanstvo Srbije.
I glasati za Velju Ilića ili Tomu Nikolića.
Ja bih da ostanem nepoželjna ako ikako može.
Makar i sa jedinim neuspjehom u karijeri.
Naime, prvi put me je neko odbio za intervju.
Ali i s tim se živi.
Život je čudo ;)
Zlata M.

#23 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by Zlata M. »

hadžialagić wrote:Zlato ne prodaji mu*a pod bubrege. Srpska vjera ne postoji. Kao što ne postoje ni srpska imena, već slavenska, itd... SPC prodaje takvu maglu - svi Srbi - jedna vjera - jedna teritorija. Pa može li Srbin biti ateista ili vjernik neke druge religije?

Dapače, Crkva bosanska (prvi bosanski did - Jeremija (1010-1024)) je starija od SPC (postala samostalna prvi put tek 1346 godine) ili CPC (koja je nedavno povratila samostalnost).

Kusturica je svakako porijeklom iz Bileće. Što je to zaboravio, njegova je stvar.

Babukin sin je i na tome pokazao koliko je plitak. Lafo zagovara nekakve dogovore i toleranciju, a proziva izdajnikom nekoga ko je iskoristio svoje pravo na slobodu (makar to bilo i na pogrešan način i nama se ne dopadalo).
(volim samo sto ljudi biraju rijeci kad se nekom obracaju ... :) )
Ne moras pisati referate, kolega. U nasim glavama je srpsko = pravoslavno, to je ona prva pomisao, zar ne ? ... bez da uvlacimo stotine istorijskih i inih cinjenica ... ( izuzev kad kroz dubookoumne tekstove zelimo zbuniti sagovornika :) )
bingov buraz

#24 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by bingov buraz »

Kusturica nije vise zanimljiv ni vaskama u onoj njegovoj zabiti ali svako malo ga neko iz Sarajeva ozivi,sinoc Hadzifejz prije mjesec Sidran sutra neko drugi.Pljujte ga ljudi dajte mu dusevne hrane jebo vas on.
BiH-x

#25 Re: Koga je to Emir K. izdao

Post by BiH-x »

bingov buraz wrote:Kusturica nije vise zanimljiv ni vaskama u onoj njegovoj zabiti ali svako malo ga neko iz Sarajeva ozivi,sinoc Hadzifejz prije mjesec Sidran sutra neko drugi.Pljujte ga ljudi dajte mu dusevne hrane jebo vas on.
:thumbup:
Post Reply