Pogrešno ime Republika srpska?
- karanana
#51 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
ovo republic of srpska je ni tamo ni vamo. ili stavite serbian republic ili ostavite na srpskom republika srpska. mada, posto su ovo entiteti koji su dobili takve nazive u daytonu i posto je njihovo ime takvo kakvo jeste uklesano u ustav, mislim da ovo na engleskom republic of srpska dobija sasvim novo znacenje od ustavnog imena republika srpska. na engleskom ovo za stranca nije genericko ime nego je zaista dobrodoslica u nekakvu republiku a to RS nije nego je entitet sa dvorjecnim nazivom republika srpska.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#52 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Ibran Mustafić ne posmatra, on djeluje,...ATENŠN! EKŠN!Desert Wind wrote:E moj pipi ideja jePipiDugaDevetka wrote:Al' ja hoću da budem u'apšen od strane organa iz bh. entiteta R.S., a ne da nešto tajno i po noći prskam.Desert Wind wrote:
štoš rezat coece uzmes dobrog crnog pipsa (ili plavog i zutog) nacrtas hashimaili napises jednostavno BIH
napišeš БОСАНСКУ i BOSANSKUal sto bi samo tebi to bolo oci.... a hiljade drugih to mirno posmatrali...
Srebrenica juni/juli 2010.g. Autor: Ibran Mustafić

-
bicebolje
#53 Re: Neustavno ime Republika srpska?
Mislim da bi srozavanje Ustavnog suda BiH i korupcija u istom bilo za BiH daleko pogubnije od naziva RS.PipiDugaDevetka wrote: @bicebolje, šta kažeš na mogućnost upotrebe člana Ustava koji kratko glasi: IMT (Imal' Mene Tu)?
- nokia6170
#54 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Naziv Republika Srpska moze samo promijeniti Parlamentarna skupstina Bosne i Hercegovine koja je nadlezna za svaku izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine, pa tako i one odredbe koja kaze od cega se Bosna i Hercegovina sastoji.
Sve pise u ustavu, samo treba citati.
End of story
Sve pise u ustavu, samo treba citati.
End of story
- Loulou
#55 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Eh, @nokia6170 je to, jednom prilikom, lijepo objasnio.Desert Wind wrote:Jes meni smijesno ovo Republic of Srpska![]()
![]()
![]()
U Daytonskom mirovnom sporazumu, u originalnoj verziji (na engleskom jeziku), naziv Republika Srpska se ne prevodi na engleski kao Republic of Srpska, nego zadržava izvorni naziv.
Ko ne vjeruje, nek' se uvjeri:
http://www.state.gov/www/regions/eur/bo ... agree.html
Tako da je to Republic of Srpska - što je babi milo...
- Dozer
#56 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Pored parlamenata, Ustava i slicnih odavno utvrdjenih nebuloza, ime RS se moze promijeniti na identican nacin kako je i nastalo, a raspon kalibara je danas mozda i veci nego onda kada se RS "pravila".
Ne pozivam na rat, da se zna, ali nesto sto je nastalo kako je nastalo, poput RS, tesko da ce tek tako i nestati nekim drugim nacinom.
Demografija cini cuda, to svi znamo, ali da bi demografija promijenila sadasnje stanje potrebno je bar jos 50-100 godina. Pri tome, treba imati na umu da ni ta demografska promjena vjerovatno nije u cilju onima koji dogovorno i napravise ovo sto imamo.
A onda, ako se samo malo referisemo na istoriju, vidjecemo da do nove "kalibracije" na ovom prostoru i nema jos puno - svega nekih 35 godina, sto se, s obzirom na postojece stanje, slobodno moze skratiti na 15-20, ako ne i manje.
Onda, ako se pogleda i na cinjenicu da svijet nema blage veze kako da rijesi BH problem, nije nimalo iskljuceno da bi upravo taj svijet presutno "odobrio" da Bosnjaci malo pociste Srbe, odnosno da ih naguraju u istocni dio BiH, uz granicu sa Srbijom, i tako se rijesi teritorijalna nekonzistentnost trenutne RS. A u RS su svjesni da bi sada bili vrlo brzo pocisceni i da su odnosi snaga iz '92 ostali bas tamo - u '92.
Last edited by Dozer on 01/11/2010 11:37, edited 2 times in total.
- harač
#57 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Nije neustavno iz razloga što sam Ustav BiH sadrži taj naziv, a Ustav BiH, koliko god bio diskriminatoran (i kontradiktoran), ne može biti suprotan sam sebi. Ustavni sud BiH tu ne može ništa jer on po definiciji u samom Ustavu BiH taj isti ustav "mora štititi" (to objašnjava zašto je odlučivao kako je odlučivao povodom izbornih prava, odnosno manjka istih). Sulejman Tihić je upravo nakon takvih odluka Ustavnog suda BiH povukao svoju apelaciju povom imena RS, da kasnije ne bi bilo res judicata.PipiDugaDevetka wrote:Da li je, s obzirom na ovaj 1. član Ustava bh. entiteta Republike srpske,http://www.skupstinabd.ba/ustavi/rs/Ustav_bosanski.pdf wrote:I. OSNOVNE ODREDBE
Član 1
Član 1, koji je zamijenjen Amandmanom XLIV, zamjenjuje se
Amandmanom LXVII, koji glasi:
"Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet.
Republika Srpska samostalno obavlja svoje ustavotvorne,
zakonodavne, izvršne i sudske funkcije.
Republika Srpska je jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i
Hercegovini.
Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, Ostali i građani,
ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici
Srpskoj."
samo ime Republika srpska neustavno? Kako to promijeniti ako jeste neustavno?
To što nije neustavno ne znači da se ne treba mijenjati - ne zbog "Republika", već zbog "Srpska".
Toliko o tome.
- and
#58 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
slobodno reži,ovdje je jedino ustavno ovo dobrodošli.PipiDugaDevetka wrote:Nego, hoću li ja rezati ovu tablu ili neću?
Ima li spasa, pa makar to bilo u Strasbourgu u slučaju 'apšenja?
grb nije,treba pisati entitet republika srpska,a i u engleskoj verziji ustava nema ovo republic of.
- karanana
#59 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
jeli ono vec rezano pa neko zavario?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#60 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Ovako ću i ja, kao slučajno, sa svojim ''Vučkom''=golf2-1984.godište, razvaliti baš ovu tablu sa slike, pa šta bude.karanana wrote:jeli ono vec rezano pa neko zavario?
- felipe kajetano
#61 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Kad ce se razvaljivat u Doboju
?....ajde malo eksNa 
- PipiDugaDevetka
#62 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Kad postavite rampe na ''GP'', eto naske,...da pravimo Ekšn!felipe kajetano wrote:Kad ce se razvaljivat u Doboju?....ajde malo eksNa
Last edited by PipiDugaDevetka on 01/11/2010 11:50, edited 1 time in total.
- felipe kajetano
#63 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
ma kontam tablePipiDugaDevetka wrote:Kad postavite rampe, eto naske,...da pravimo Ekšn!felipe kajetano wrote:Kad ce se razvaljivat u Doboju?....ajde malo eksNa
- karanana
#64 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
pipi, idemo udruzeno samoubilacki.
ti ovu u brodu a ja onu na juznom ulazu u doboj i tu ih presjecemo.
samo dogovorimo vrijeme.
samo dogovorimo vrijeme.
- mO k3
#65 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
vidis da se nea para da se ove table obnove...and wrote:slobodno reži,ovdje je jedino ustavno ovo dobrodošli.PipiDugaDevetka wrote:Nego, hoću li ja rezati ovu tablu ili neću?
Ima li spasa, pa makar to bilo u Strasbourgu u slučaju 'apšenja?
grb nije,treba pisati entitet republika srpska,a i u engleskoj verziji ustava nema ovo republic of.
- felipe kajetano
#66 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
karanana wrote:pipi, idemo udruzeno samoubilacki.
samo dogovorimo vrijeme.
moj @karanana i ti bi izgleda sve ucinio za 70 djevica
- PipiDugaDevetka
#67 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Popraviće, pa napisati: WEЛЦОМЕ ТО РЕПУБЛИКА ОФ СРПСКА!
- manolito
#68 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
hajd i ti felipe ovu jednu tablu srusifelipe kajetano wrote:karanana wrote:pipi, idemo udruzeno samoubilacki.
samo dogovorimo vrijeme.
-
lemma
#69 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
ma uzeti one "farba-bombe" u kesama ili čemu već i slučajno ti ispadnu iz ruku i igrom slučaja pogode ovu tablu.. i šta reći..
- karanana
#70 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Велкам туPipiDugaDevetka wrote:Popraviće, pa napisati: WEЛЦОМЕ ТО РЕПУБЛИКА ОФ СРПСКА!
све ѕа дјевице.
- cigara
#71 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
lemma wrote:ma uzeti one "farba-bombe" u kesama ili čemu već i slučajno ti ispadnu iz ruku i igrom slučaja pogode ovu tablu.. i šta reći..
- felipe kajetano
#72 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
manolito wrote:hajd i ti felipe ovu jednu tablu srusifelipe kajetano wrote:karanana wrote:pipi, idemo udruzeno samoubilacki.
samo dogovorimo vrijeme.
ja rusim za 35 al' pravih..molim lijepo bez ovih sa rekonstrukcije himena
- PipiDugaDevetka
#73 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Vidi šta je napisao @zavrzlama kojeg plagiraju i mediji kupeći njegovu pamet sa Foruma Sarajevo-x:felipe kajetano wrote:karanana wrote:pipi, idemo udruzeno samoubilacki.
samo dogovorimo vrijeme.
Prema tome, @karanana i ja smo spremni i živote dati za čast i obraz srpskog naroda u BiH!zavrzlama wrote:cega se pametan stidi budala se ponosi.....
pobiti svoje komsije,porusiti sve njihove bogomolje do posljednje,promijeniti imena gradova,izvrsiti etnicko ciscenje svega sto nije srpsko i takvu tvorevinu nazvati imenom jednog naroda je cist fasizam i svako onaj kome je ovo ime,obiljezje i krsne slave nesto normalno,taj podrzava fasizam....
ime manjeg entiteta,obiljezja i krsne slave u istom su smisljeno uradjene da se srbima kao narodu onemoguci suzivot sa drugim i ljubav prema BIH....medjutim velikosrbi su napravili najveci previd i stratesku gresku sto su ovo uradili..ubili su srbbima ljubav prema BIH a to je i najsigurniji put u njihovo postepeno nestajanje iz BIH(sto se i desava)
promjena ovih diaskriminirajucih elemanata je najvise u interesu samih srba...a vrijeme ce pokazati zasto..
- felipe kajetano
#74 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
PipiDugaDevetka wrote:
Prema tome, @karanana i ja smo spremni i živote dati za čast i obraz srpskog naroda u BiH!
ne znam za tebe, al @karanani su samo djevice u glavi
- karanana
#75 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
....a djevice dolaze samo kao bonus/gratis glavnom cilju - spasavnju obraza.