Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kreso_atac wrote:Pajero generacija 92-97. i konacno bih se u svemu slozio sa kiberluskonijem, o tome se govori cijelo vrijeme, ja cu grandu prvi dio motoru mijenjati na 250 hiljada milja - lanac. kako ce pajero, ili eto ne znam koji evropljan biti super nakon toliko
ja ne znam da li se ti salis ili?kakav crni reduktor?pogoni se lancem kao i na kockici i nema mu smrti,sve ce prije na tom auto crknuti nego reduktor.
dokaz zelis?ja licno sam kacio za pajera mercedesa 1919 i vukao istog i vidi cuda nije mi crkao reduktor.
znas koja je bila prva stvar koju sam na pajeru mijenjao?turbina nakon 400.000 km.
mani se te price kako je grand/ciroki najbolji auto na svijetu.taj motor,redni sestak,koji je zasluga japanaca je najbolja stvar na cijelome autu,ostalo je ispod klase ili u rangu sa ostalima a nikako nesto najbolje na svijetu.
sve japance je lakse odrzavati sa onim sto imas od dijelova,ulja i ostalog nego amere koji ako nemaju bas ono ulje koje je fabrika rekla onda imaju malenih problema sa mjenjacem ili se varam
i da G ce sazvakati svaki americki 4x4 auto od generacije wilija pa do generacije najnovijeg granda.
242 motor u Jeepu je ponajbolji motor ikad ugrađivan u terence (nebrojeno puta proglašen) i nema nikakve veze sa Japancima. U pitanju je AMC-ev motor, kojeg je Chrysler malo preradio.
Možda G i podere kojeg amerikanca, ali ćeš za lovu G-a kupit bar 2-3 Wranglera recimo. Za 30% vrijednosti ćeš od tog Wranglera sastaviti zvijer da joj niti jedno tvorničko auto ne može opepelit, bar što se offroada tiče. Ako i jeste bolji, nije bolji 2-3 puta. U tome je fol.
A što se tiče da je sve ostalo ispod klase ili u rangu... No coment, fakat
amc eagle je inace koristio cije motore?ciji je to motor sustinski?
ispod prosjeka klase je izgled unutrasnjosti,elektronika.
sta je iznad prosjeka klase?ako cemo o tome da je klasa drustvo pravih 4x4,ne lade nive i inih.
g je skuplji zato sto je bolji od 90% njih i to u svim segmentima primjene ne samo off-a.
miskovic je za 30% vrijednosti najjeftinijeg pravog terenca napravio babarogu koja ce poderati 90% naknadno sastavljenih slicnih babaroga.
nije poenta porediti fabriku sa preradom.
nemam ja nista protiv granda,kockice ni protiv americkih auta generalno ali ukivati bilo koji auto u zvijezde i pri tome dobrih 20 legendi 4x4 svijeta nazvati smecem e to je van pameti.
e da neki dan me zove drug i trazi felge 6x139 za wranglera,pitam ja otkud na wrangleru 6 sarafa felga,kaze ma stavio sam od patrola diferencijale zato krutog prednjeg sa sperama i zadnjeg istog takvog
Možda si ti Bakire imao dobrog iskustva sa Pajerom, ja sam imao itekako lošeg i iz ličnog iskustva ti govorim šta se dešavalo. Wrangler Rubicon serijski kažu da je najmoćniji na terenu od svih (stock izvedba znači), nisam vozio, provjerio nisam, po karakteristikama koje ima nema razloga da ne vjerujem. Mercedes G i Puch su svakako u samom vrhu za off road, Puch kao malo siromašniji, ali Mercedes malo skuplji ipak od ostatka. Što se Pajera tiče, mada nije mjesto gdje ćemo o njemu pričati, ali evo da repliciram. Znaš li šta znači zelen dim iz diferencijala ili reduktora? Ako ne raspitaj, ako znaš super, e to se desilo sa dva Pajera koja sam ja vozio, i to baš pri ogromnom opterećenju. Btw kakva i dan danas radim sa Ćirom. Meni je dovoljno bilo da zaključim da Pajero ne može to odraditi, i da ne pokušavam sa njim dalje. I što neko reče, Wranglera možeš za relativno sitne pare opremiti da grize na sve živo, da mu nema ravnog i da otpili tri G-a. Ali takođe možeš uzet i verziju za "prašine", bez blokada. I što se tiče motora 4.0 Inline, on nema ništa japansko, to je nasljednik 258 motora koji je također bio Chryslerov proizvod. Istina da Ćiro ima japanske krvi u mjenjaču (AW4) koji su dosta zahvalni. Isto tako si neupućen u 42RE mjenjač. Istina da strada od NEPROPISANOG ulja, znači ATF +3 se mora sipati, a to je drugo što sipate/sipaju Dexron III, tj kupite muda za bubrege. I tu strada, to je činjenica od koje niko ne bježi, i isto tako činjenica je da sa pravilnim održavanjem prevali stotine kila milja bez reparacija. U Grandu reduktor 242 (onaj sa 2WD) zna takođe poluditi (ali ne u srži, nego samo linkage), i generalno ne važi kao neuništiv, ali kombinacija 4.0 motor i NV247 reduktor je jednostavno neuništiva, iza toga stojim i mogu pokazati bilo kada, bilo gdje. Svake godine sam učesnik na Croatia Trophy off road druženju, i uvijek sam ZA bilo kakvu akciju sa vozilima. I nisam rekao da je Grand najbolje auto na svijetu, ali jest najbolji na terenu od svih iz High Class SUV domena. Ništa, ti i dalje goni tog Pajera, za lovište, soft off road je super, malo troši, pouzdan jest, ali za hard - nikad prijatelju, koliko god ti njega volio. Jednostavno nema te krvi.
I za Pick Up segment, i generalno američka vozila whow je to super opisao. Pickup (barem američki) je vozilo koje se eksploatiše na sve moguće načine i koje mora to sve izdržati bez žaljenja. I prevelika je to mašinerija (mislim na američku industriju) da bi generalizovani mi rekli da ne valja ili valja.
whow wrote: Nova Corvetta je dream comes true za lovu manju nego sto je potrbno izdvojiti za Gofa GTI .
Golf GTI kosta negdje oko $24k a corvetta z06 preko $70k, mislim poredjenje je bas na mjestu . Cak i najeftinija corvette je oko petobanke sto bi bilo 2 puta vise od GTI-a. Corvette zr1 ide cak preko $115k a to je vise nego i porche carrera gt3 coupe koji je oko $110. To je mozda malo mjerodavnije poredjenje. Nesto si se ti tu malo zaHebo.
Vozio sam z06, par mjeseci stara. Dobar auto, 7 litara i preko 500ks pod haubom, naravno zadnji pogon, 6 brzina manuelni (mislim da automatik uopste nije ni opcija), ples na vodi . Meni je bila pretiha, ne mislim na izolaciju vec na auspuh tako da joj se mora staviti custom exhaust da ima zvuk kakav takvom autu i dolikuje. Unutrasnjost mozda malo jeftina, nisam ni siguran da je ono koza (mozda neki skaj), to me zacudilo jer ameri inace bas na tom segmentu ne stede. Ipak, super auto, nemam zamjerki, ko nece porschea nek uzme corvettu.
Sto se tice ostalih "amera" mislim da je jedino Cadillac napravio dobar iskorak u odnosnu na konkurenciju, prvenstveno Lincolna. Modeli su im pravo lijepi, po performansama ne zaostaju, oni sigurno grabe naprijed. Ostalim ce sigurno trebati neko vrijeme da se izvade iz krize u koju su zapali pohlepnom i pogresnom politikom.
@ kreso_atac
ja sam ih imao vise,pajera konkretno,nove nisam vozio,ali prvu i drugu generaciju jesam i nisam imao problema sa reduktorom,sa time nikad,s druge strane imao 2 x ciro,jedan sa 2,1 td drugi sa 4,0 ali prije pajera.pajero je bolji auto za mene i uvijek ce biti.
2,1 td je vec opjevano smece kao i 2,5 sto i sam znas,a na 4,0 se raspao mjenjac brzo.
ja isto tako kao ti zivim sa autima konkretno sa pajerima i vozim i odrzavam i prodajem dijelove.
zadnja recenica tvog posta drago mi je sto si ucesnik inih zvucnih druzenja,ja nisam,ali nisam ppk da ne znam sta je hard i mene pajero u hardu nije iznevjerio i nije mi bitno koliko trosi.
ja cu i dalje voziti i voljeti pajera vise nego ciru,granda ili nesto slicno
Normala sve regularno, ista stvar kod mene sa Jeepom, dokle god nemam problema tjeram ih, sređujem, dotjerujem i to je to. Ako ti kažeš da voziš hard sa njim ok je to, ali ja još nisam vidio da je neko odnio pehar na hardu sa Pajerom. Bez ljutnje, samo iznosim svoje zapažanje. A Ćiri si morao nasuti dexron pogotovo ako si NJEMU mjenjač uništio, koji inače ima japanski dnk, ne amerikanac.
P.S. Svejedno moraš priznat da su reduktor jako komplikovano riješili Oko njega sa skidanjem/stavljanjem i to moraš ostaviti dan, dok kod jeepa ide na princip "odšarafi"
Last edited by kreso_atac on 23/10/2010 19:07, edited 1 time in total.
zato je mjenjac na 4 sarafa i dva nosaca za razliku od jeep-a
ja vozim hard za sebe a ne za pehar,kad mi prahne odem
trenutno se spremam,trazim v6 osnovu,pa cemo nesto da pravimo
Last edited by Bakir1 on 23/10/2010 19:09, edited 1 time in total.
Generalno je americka autoindustrija u velikom šitu medjutim da imam bas para a da u opciju dodje nesto do 70 000 dolara ja bih sebi kako tako priustio ovu Super Snajku... mislim cijena je bezveze za ovakvu mrcinu....
Valjda ustedim dovoljno i bude benzina kad mi se osusi jaran da imam sa cim da si popravim raspolozenje i pokupim kakvu postenu i finu
Ovo je definitivno jedna od najnenadjebivih zvjercina na svijetu - 800 KS i 195 milja na sat nek neko preracuna.
Ima nesto sirovo divljacki brutalno u sebi i to mi se jako svidja kod ovih stock americkih misicavih auta tipa 300C Hemi Dodge Magnum i slicno...
a koji pajero?ja nisam imao automatika ni u v6 samo manuelci,meni se na ciri raspao mjenjac i ne samo meni nego se pocesto raspadne,za pajera ne znam,nije mi niko nikada trazio a nisam ga nikada ni imao
ako si mislio na aisin mjenjace evo lista sta kaze wikipedija ne vidim aw-4 u pajeru http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ai ... nsmissions
Gdje je Jeep na Dakar reliju, a gdje Mitshubishi i VW?
2.1, 2.5 i 3.2 TD su jedni od najgorih motora, mada ih je pravio VM, koji je bio u vlasnistvu GM (cini mi se).
Chrysler Voyager je svojevremeno u Evropi nosio titulu najkvarljivijeg vozila (zajedno sa Carnivalom).
Mislim da ce Niva proci kuda i Wrangler, a Defender onuda kuda i Wrangler Rubicon.
Nego, sto propadose tolike USA marke Pontiac, Saturn, Oldsmobile?
Taurus vs Mondeo?
Americki vs evropski Focus?
Ne budite smijesni.
2003. CG MUP dobio/kupio Explorera 4.0 V6 (III generacija) i Defendera Td5, i prijatelj kaze da su konstantno imali probleme sa Explorerom cim je presao 50000 km (poslije 5 godine nisu ih vise ni popravljali), dok Defender i dan danas gazi.
da, da, kaže prijatelj, komšijine tetke rođak i tako to... 2.1 td je renaultov, a 3.2 td nikad nije išao u Jeepa... 2.5 jeste, i to stoji da je loše... nemaš pojma, nema smisla više s tobom raspravljat, voz
@Bakir1 pogledaj na wikipediji stranicu o pajeru, ima opcije 5 speed manual čini mi se i aisin automatic 4 speed...
mišmaš wrote:da, da, kaže prijatelj, komšijine tetke rođak i tako to... 2.1 td je renaultov, a 3.2 td nikad nije išao u Jeepa... 2.5 jeste, i to stoji da je loše... nemaš pojma, nema smisla više s tobom raspravljat, voz
@Bakir1 pogledaj na wikipediji stranicu o pajeru, ima opcije 5 speed manual čini mi se i aisin automatic 4 speed...
Nije 3.2 vec 3.1 disel u Granda.
A ovo za Forda ne mora mi niko ni reci vidim i sam, parkirani ispred MUPa pojela ih prasina, gume izduvane. Ja sam ga samo pitao zasto se ne voze.
A eno se i Buick okrenuo pravim vrijednostima, kopira Opela (mada ni to nije neka sreca).
A pogledajte ovo
Ovako su i Korejci krenuli u Evropu (imitacija drva, plastika, skaj) pa su propatili dok se nisu opametili.
A kad pomenuh prije Carnivala (prethodnog) sjecam se da ga je zastupnik reklamirao kao vozilo sa 5* po americkom NCAP testu, a po Euro NCAP-u jedva je dobio 3*.
samo moze u Americi.
EsadCo wrote:
U sportski coupe (Mustang) sa 300 KS ugraditi polukrutu osovinu i rucni mjenjac sa 5 brzina, to samo moze Amer. Enterijer je na razini Kineza
ja i sta je pisac htio da kaze
inace, ovaj novi mustang interior je preslikani interer iz starog mustanga, model tamo iz '66 i sama izrada je typicna americka tradicija, pa sad neko voli neko ne voli, sve je to subjektivno. Takodjer, ovaj tvoj interijer sa slike je pocetni interijer mustanga koji se inace radi u vise izvedaba sa vecim ili manjim razlikama sve zavisno koliko si spreman platiti i cijena moze ici preko $50K+, gdje je sve iz temelja uradjeno nanovo, dok medjuvremenu imas recimo mustang pocetni sa V6 ovaj gore sa slike, pocetnom cijenom od $22K i sa 300KS, i kao takav vazi za najpristupacnije za priustiti sportsko auto, i tu amerima svakako treba kapu skinuti!
whow wrote: Nova Corvetta je dream comes true za lovu manju nego sto je potrbno izdvojiti za Gofa GTI .
Golf GTI kosta negdje oko $24k a corvetta z06 preko $70k, mislim poredjenje je bas na mjestu . Cak i najeftinija corvette je oko petobanke sto bi bilo 2 puta vise od GTI-a. Corvette zr1 ide cak preko $115k a to je vise nego i porche carrera gt3 coupe koji je oko $110. To je mozda malo mjerodavnije poredjenje. Nesto si se ti tu malo zaHebo.
Vozio sam z06, par mjeseci stara. Dobar auto, 7 litara i preko 500ks pod haubom, naravno zadnji pogon, 6 brzina manuelni (mislim da automatik uopste nije ni opcija), ples na vodi . Meni je bila pretiha, ne mislim na izolaciju vec na auspuh tako da joj se mora staviti custom exhaust da ima zvuk kakav takvom autu i dolikuje. Unutrasnjost mozda malo jeftina, nisam ni siguran da je ono koza (mozda neki skaj), to me zacudilo jer ameri inace bas na tom segmentu ne stede. Ipak, super auto, nemam zamjerki, ko nece porschea nek uzme corvettu.
Sto se tice ostalih "amera" mislim da je jedino Cadillac napravio dobar iskorak u odnosnu na konkurenciju, prvenstveno Lincolna. Modeli su im pravo lijepi, po performansama ne zaostaju, oni sigurno grabe naprijed. Ostalim ce sigurno trebati neko vrijeme da se izvade iz krize u koju su zapali pohlepnom i pogresnom politikom.
inace, Cadillac se poceo odvajati od GM, tj poceli su bas od nedavno skidati GM oznaku sa svojih vozila , poceli su da prave zasebnu grupaciju, radi konkurencije evropi i japanu te da ih se ne poistovjecuje sa GMom