Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
strongwoman

#51 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Warhead wrote:
HAVANA wrote:Jarane, ja tebe ne vidjeh nikad na humanitarnim...al zato tenkove i politiku brstiš pravooooo...
Je li ti imas nesto konstruktivno da dodas? Jadan ti je taj pokusaj diskreditacije. Kad se nema argumenta onda se rovi po proslosti. Da mozda ne radis u nekom od ovdasnjih medija (Avaz recimo)?

A sto se tice humanitarne je li ti mjera i konacan dokaz ucesce na formu i kakve veze to ima i sa cim sto sam napisao na ovoj temi?
Warhead ... moram ti reci da si pogrijesio... HAVANA je jedan od najvecih humanista koje znam i za ciji trud i rad znam i izuzetno cijenim...
Ne bi bilo lose kad bi se mnogi ugledali na njega (eto.. iako se ne deklarise kao vjernik.... ipak puno, puno pomaze i nije imun ni na ciju nevolju)...

@Havana - tema je mozda i bila

ALI MENI NIKAKO NIJE JASNO... kako vam uspijeva uvijek odvuci vodu na svoj mlin!!!
Kako ne mozete shvatiti poentu postavljenog posta...
Zeljela sam samo da pisemo o necemu zajednickom.... necemu lijepom...

Osim toga, religija je vjera... svako vjeruje u nesto... u Boga, u ljubav, u ovo u ono... Ja vjerujem u Boga i Njegovo odredjenje... al' mi nikada nije palo na pamet da sam zbog toga mozda nesto bolja od onoga vjeruje, al' ne praktikuje, il od onoga koji ne vjeruje ... Otkud ja to mogu znati...
HAVANA

#52 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by HAVANA »

Tema je dobra i ja stvarno nisam imao namjeru da je kvarim, niti sam to uradio...samo, zasmetale su mi neke stvari... :wink:
Warhead

#53 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Warhead »

strongwoman wrote:Warhead ... moram ti reci da si pogrijesio... HAVANA je jedan od najvecih humanista koje znam i za ciji trud i rad znam i izuzetno cijenim...
Ne bi bilo lose kad bi se mnogi ugledali na njega (eto.. iako se ne deklarise kao vjernik.... ipak puno, puno pomaze i nije imun ni na ciju nevolju)...
Cijenim to zaista, medjutim ja ga nisam niti pokusao optuziti da nije humanista niti bilo sta drugo u vezi toga.
strongwoman

#54 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

HAVANA wrote:Tema je dobra i ja stvarno nisam imao namjeru da je kvarim, niti sam to uradio...samo, zasmetale su mi neke stvari... :wink:
:thumbup: znam da nisi ... ipak si ti meni jedan od najdrazih forumasa i veliki insan

Nego... ja da nastavim sa temom???
strongwoman

#55 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Baby Blue - :thumbup:
strongwoman

#56 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Poslanik s.a.w.s., kaže: "Pomažite slabe! Opskrba i pomoć će vam stići preko njih!" (Muslim, Ahmed, br. 21627.) tj. tražite slabe i obespravljene poput siromaha, siročadi, udovica – pomozite njih Allah dž.š., će vas pomoći!

Ovaj hadis podržava i hadis iz Buharijinog sahiha, koji glasi: "Nećete biti pomognuti i opskrbljeni osim preko slabih i nemoćnih među vama!" (Sahihul-Buhari, br. 2739.)
ljubav_aha

#57 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:čovjek (bilo vjernik, bilo nevjernik) trebao bi, na prvom mjestu, unutar sebe osjećati potrebu da čini dobro. religijske smjernice su tu, da ga podsjete na njegovu prirodu, onu dobru prirodu (budući da je on insan, jel, zabravko).
stoga, govoriti o superiornosti vjerničkog dobročinstva nad nevjerničkim, u dunjalučkim realnostima - nema smisla i bezobrazno je.

no, nije li poznata sufijka, Rabija el-Adevijja rekla (a ta izreka se spominje i u misticizmima drugih religija):
"voljela bih kada bih mogla ugasiti vatru džehennema i uništiti ljepote dženneta - pa da ljudi čine dobro samo zbog Božijeg zadovoljstva"?
mislim da bi se, u kontekstu, posljednih par postova, sintagma "Božije zadovoljstvo" sasvim realno mogla zamijeniti sa "više dobro", "humanizam", i sl.

:-D :thumbup: opet cu dodati,kucni odgoj i ponasanje roditelja takodjer su faktori ucenja pomganja drugima :-D
ljubav_aha

#58 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:Osim toga, religija je vjera... svako vjeruje u nesto... u Boga, u ljubav, u ovo u ono... Ja vjerujem u Boga i Njegovo odredjenje... al' mi nikada nije palo na pamet da sam zbog toga mozda nesto bolja od onoga vjeruje, al' ne praktikuje, il od onoga koji ne vjeruje ... Otkud ja to mogu znati...

:-D :thumbup:
Ahmmed

#59 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Ahmmed »

"Da je Bog htio sljedbenicima jedne vjere bi vas učinio. Ali on hoće da vas iskuša u
onome što vam je dao. Zato se natječite u dobru. Bogu ćete se svi vratiti pa će vas On o
onome u čemu ste se razilazili obavijestiti." (Poglavlje El-Ma'ide/Trpeza, 5: 48)

"A da je tvoj Gospodar htio uistinu bi svi koji su na Zemlji vjernici bili. Pa zar
da ti ljude prisiljavaš da vjernici budu!?" (Poglavlje Junus, 10: 99)

"Bog vam ne priječi da dobro činite i pravedni budete prema onima koji se protiv
vas nisu borili i koji vas iz kuća vaših nisu protjerali..." (Poglavlje El-Mumtehane, 60: 8
NIN

#60 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by NIN »

Warhead wrote:Ako je cinjenica, a jeste, da veliki broj vjernika daje iskljucivo zbog nastojanja da ostvari nagradu na onom svijetu, onda ako bi se njihov sistem vjerovanja preko noci srusio to bi imalo i te kako efekta na takvu vrstu davanja. Predpostavimo da svi preko noci postanu ateisti, onda je sigurno da bi bar jedan dio ili prestao davati u potpunosti ili bi smanjio izdatke po tom osnovu. To bi u krajnjem slucaju uticalo i na kolicinu investicija u apsolutnom iznosu. Pitanje je samo koliko, a ne da li bi.
Razlog zasto se ovo ne bi desilo je cinjenica da bi iz njihove perspektive drustvo zapravo ostalo jedini opipljiv autoritet tako da bi vjernici koji bi postali ateisti jednostavno morali kalibrirati svoje motive u odnosu na to drustvo jer, ruku na srce, ovo bi ujedno bio i jedan od kljucnih faktora za prezivljavanje. Dakle, ravnoteza bi se jako brzo uspostavila tako da bi kolicina investicija naposlijetku bila ista.

Ova dinamika bi se jednostavnije mogla predstaviti na taj nacin ako uvidimo da je cijeli koncept odnosa izmedju vjernika i boga zapravo projicirana socijalna interakcija na individualnom nivou koja je kontnstantna unutar odredjenog drustva. Odnos covjek-bog je zapravo utemeljen na razmjeni bas kao i reciprocni altruizam i razmjena je ta koja determinira covjekov status u drustvu dok je status taj koji je direktno proporcionalan njegovoj sposobnosti da obezbjedi potomstvo.

Ljudi nisu ni svjesni da je sva nasa aktivnost, pa i ona religijska zapravo motivirana upravo tim drustvom - od kupovine auta, odabira skolovanja, sto svog sto svojih potomaka, mjesanja u odabir supruznika za svoju djecu, kupovine odjece, nakita, pa do samog (ne)praktikovanja religioznosti.
Warhead

#61 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Warhead »

NIN wrote:
Warhead wrote:Ako je cinjenica, a jeste, da veliki broj vjernika daje iskljucivo zbog nastojanja da ostvari nagradu na onom svijetu, onda ako bi se njihov sistem vjerovanja preko noci srusio to bi imalo i te kako efekta na takvu vrstu davanja. Predpostavimo da svi preko noci postanu ateisti, onda je sigurno da bi bar jedan dio ili prestao davati u potpunosti ili bi smanjio izdatke po tom osnovu. To bi u krajnjem slucaju uticalo i na kolicinu investicija u apsolutnom iznosu. Pitanje je samo koliko, a ne da li bi.
Razlog zasto se ovo ne bi desilo je cinjenica da bi iz njihove perspektive drustvo zapravo ostalo jedini opipljiv autoritet tako da bi vjernici koji bi postali ateisti jednostavno morali kalibrirati svoje motive u odnosu na to drustvo jer, ruku na srce, ovo bi ujedno bio i jedan od kljucnih faktora za prezivljavanje. Dakle, ravnoteza bi se jako brzo uspostavila tako da bi kolicina investicija naposlijetku bila ista.
Vidis to bi mozda bilo tako da svaka osoba ima dvostruki motiv (drustvo i nagradu na onom svijetu) pa kad jedan iscezne onda se to kao izbalansira. I pod takvim uslovima bi se dalo raspravljati da li bi se to izbalanisralo ili ne. U svakom slucaju mnogo realniji scenario je da postoje i oni koji imaju samo jedan motiv, kao i veliki broj onih koji nemaju motiva uopste pa i ne daju (u stvari imaju sebicni motiv da ostavljaju sebi i tako uvecavaju vlastiti imetak). Ti si sam napisao da vjernik daje zato sto ima sebicni interes da ostvari neku korist od strane vise sile, implicirajuci cak da su takve osobe i sebicnije nego ateisti jer ocekuju vecu korist. E sad, ako se ispostavi da od te koristi nema nista oni onda gube jedini motiv koji imaju, i vise ne daju uopste jer nemaju apsolutno nikakv motiv za to.
NIN wrote:Ljudi nisu ni svjesni da je sva nasa aktivnost, pa i ona religijska zapravo motivirana upravo tim drustvom - od kupovine auta, odabira skolovanja, sto svog sto svojih potomaka, mjesanja u odabir supruznika za svoju djecu, kupovine odjece, nakita, pa do samog (ne)praktikovanja religioznosti.
Ne bih se bas slozio i mislim da si pretjerao sa ovim boldiranim. Sta je ovdje uzrok a sta posljedica? Ne mozemo o ovome raspravljati ovako u paketu vec treba svaku stvar posmatrati pojedinacno. Npr. kupovina auta ok, ali ima mnogo situacija kada religija ima i te kako uticaj na drustvene aktivnosti. Evo samo npr. uzmi da si vjernik i da ti je zabranjeno da pijes alkohol, je li onda apstiniras zbog drustva ili zbog religije?
strongwoman

#62 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Uvazene kolege mogu li vas zamoliti da ne ometate cas :-D i ako mi dopustite vratila bih se zadanoj temi...

Muhamed a.s. je rekao: “Ko bude mučio nešto što ima dušu a ne pokaje se Allah će njega mučiti na Sudnjem danu“ bilježi Ahmed

Ovdje prije svega mislimo na koride, borbe pasa, pijetlova i drugo zavađanje životinja, radi primitivnih strasti i vrlo čudnih uživanja. Bilježi Et-Tirmizi hadis da je Muhamed a.s. zabranio svako zavađanje životinja. Stoga vjernici ne smiju biti uključeni u organizaciju takvih manifestacija niti treba da budu prisutni na njima.
NIN

#63 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by NIN »

Warhead wrote:
NIN wrote:
Vidis to bi mozda bilo tako da svaka osoba ima dvostruki motiv (drustvo i nagradu na onom svijetu) pa kad jedan iscezne onda se to kao izbalansira. I pod takvim uslovima bi se dalo raspravljati da li bi se to izbalanisralo ili ne. U svakom slucaju mnogo realniji scenario je da postoje i oni koji imaju samo jedan motiv, kao i veliki broj onih koji nemaju motiva uopste pa i ne daju (u stvari imaju sebicni motiv da ostavljaju sebi i tako uvecavaju vlastiti imetak). Ti si sam napisao da vjernik daje zato sto ima sebicni interes da ostvari neku korist od strane vise sile, implicirajuci cak da su takve osobe i sebicnije nego ateisti jer ocekuju vecu korist. E sad, ako se ispostavi da od te koristi nema nista oni onda gube jedini motiv koji imaju, i vise ne daju uopste jer nemaju apsolutno nikakv motiv za to.
Itekako da bi imali motiv jer, kako rekoh:
NIN wrote:Ova dinamika bi se jednostavnije mogla predstaviti na taj nacin ako uvidimo da je cijeli koncept odnosa izmedju vjernika i boga zapravo projicirana socijalna interakcija na individualnom nivou koja je kontnstantna unutar odredjenog drustva. Odnos covjek-bog je zapravo utemeljen na razmjeni bas kao i reciprocni altruizam i razmjena je ta koja determinira covjekov status u drustvu dok je status taj koji je direktno proporcionalan njegovoj sposobnosti da obezbjedi potomstvo.
A sto se ovoga tice:
Warhead wrote:
NIN wrote:Ljudi nisu ni svjesni da je sva nasa aktivnost, pa i ona religijska zapravo motivirana upravo tim drustvom - od kupovine auta, odabira skolovanja, sto svog sto svojih potomaka, mjesanja u odabir supruznika za svoju djecu, kupovine odjece, nakita, pa do samog (ne)praktikovanja religioznosti.
Ne bih se bas slozio i mislim da si pretjerao sa ovim boldiranim. Sta je ovdje uzrok a sta posljedica? Ne mozemo o ovome raspravljati ovako u paketu vec treba svaku stvar posmatrati pojedinacno. Npr. kupovina auta ok, ali ima mnogo situacija kada religija ima i te kako uticaj na drustvene aktivnosti. Evo samo npr. uzmi da si vjernik i da ti je zabranjeno da pijes alkohol, je li onda apstiniras zbog drustva ili zbog religije?
Ako uzmes premisu da je religija socijalni mehanizam, tj. produkt drustva onda ces lako uvidjeti da vjernik zapravo apstinira vise radi svoje okoline nego sto se to na prvi pogled nama cini. Naime, kad smo vec kod tvog pitanja vezano za apstinenciju, dinamika religijskih odnosa se temelji na onim socijalnim, prizemnijim odnosima koje karakterisu nase drustvo. Covjek ako pripada odredjenoj grupi, koja koristenje opojnih sredstava smatra drustveno nepodobnim (projicirano u boziju naredbu), on nece imati pretjerane koristi ako bude pio alkohol. Recimo, imat ce slabije sanse da osnuje porodicu i tako obezbjedi potomstvo, dok ce ga s druge strane moriti briga oko bozije srdzbe. Na isti nacin mozemo sagledati ostale devijacije unutar odredjenih drustava kao sto su nevjernistvo u Saudijskoj Arabiji ili religioznost u Sovjetskom Savezu npr. Religija je de facto jedan od socijalnih mehanizama i kao takva je produkt drustva, a ne, kako neki misle, da je drustvo produkt religije, barem sto se mene i naucnog pristupa tice.

Razmisli malo o motivima kad je u pitanju sminkanje, oblacenje, uljudnost, srdacnost, prestiz projiciran na kojekakva pomagala kao sto su auti, satovi, telefoni, racunari, onda moralna nacela i odstupanje od istih, motivi koji vode glavnu rijec kad su u pitanju nasa prijateljstva, da li ides u dzamiju 'nako il' si iskren i predan vjernik i kakvog sve uticaja to moze imati na jedinku i njen status unutar odredjene grupe ljudi kojoj ista pripada i za koju je vezana.
NIN

#64 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by NIN »

strongwoman wrote:Uvazene kolege mogu li vas zamoliti da ne ometate cas :-D i ako mi dopustite vratila bih se zadanoj temi...

Muhamed a.s. je rekao: “Ko bude mučio nešto što ima dušu a ne pokaje se Allah će njega mučiti na Sudnjem danu“ bilježi Ahmed

Ovdje prije svega mislimo na koride, borbe pasa, pijetlova i drugo zavađanje životinja, radi primitivnih strasti i vrlo čudnih uživanja. Bilježi Et-Tirmizi hadis da je Muhamed a.s. zabranio svako zavađanje životinja. Stoga vjernici ne smiju biti uključeni u organizaciju takvih manifestacija niti treba da budu prisutni na njima.
Izvinjavam se i evo predlazem @Warheadu da otvori novu temu gdje bi mogli prebaciti suvisan materijal sa ove i tako nastaviti dijalog na novoj temi.

:)
strongwoman

#65 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

NIN wrote: Izvinjavam se i evo predlazem @Warheadu da otvori novu temu gdje bi mogli prebaciti suvisan materijal sa ove i tako nastaviti dijalog na novoj temi.

amsa66

#66 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by amsa66 »

strongwoman wrote:
HAVANA wrote:Tema je dobra i ja stvarno nisam imao namjeru da je kvarim, niti sam to uradio...samo, zasmetale su mi neke stvari... :wink:
:thumbup: znam da nisi ... ipak si ti meni jedan od najdrazih forumasa i veliki insan

Nego... ja da nastavim sa temom???

:) :thumbup: :sax:
amsa66

#67 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by amsa66 »

strongwoman wrote:Uvazene kolege mogu li vas zamoliti da ne ometate cas :-D i ako mi dopustite vratila bih se zadanoj temi...

:thumbup:
Warhead

#68 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Warhead »

NIN wrote:
Warhead wrote: Vidis to bi mozda bilo tako da svaka osoba ima dvostruki motiv (drustvo i nagradu na onom svijetu) pa kad jedan iscezne onda se to kao izbalansira. I pod takvim uslovima bi se dalo raspravljati da li bi se to izbalanisralo ili ne. U svakom slucaju mnogo realniji scenario je da postoje i oni koji imaju samo jedan motiv, kao i veliki broj onih koji nemaju motiva uopste pa i ne daju (u stvari imaju sebicni motiv da ostavljaju sebi i tako uvecavaju vlastiti imetak). Ti si sam napisao da vjernik daje zato sto ima sebicni interes da ostvari neku korist od strane vise sile, implicirajuci cak da su takve osobe i sebicnije nego ateisti jer ocekuju vecu korist. E sad, ako se ispostavi da od te koristi nema nista oni onda gube jedini motiv koji imaju, i vise ne daju uopste jer nemaju apsolutno nikakv motiv za to.
Itekako da bi imali motiv jer, kako rekoh:
NIN wrote:Ova dinamika bi se jednostavnije mogla predstaviti na taj nacin ako uvidimo da je cijeli koncept odnosa izmedju vjernika i boga zapravo projicirana socijalna interakcija na individualnom nivou koja je kontnstantna unutar odredjenog drustva. Odnos covjek-bog je zapravo utemeljen na razmjeni bas kao i reciprocni altruizam i razmjena je ta koja determinira covjekov status u drustvu dok je status taj koji je direktno proporcionalan njegovoj sposobnosti da obezbjedi potomstvo.
Huh, ovaj tvoj odgovor me podsjeca na onaj cuveni sketch Pythonovaca kad filozofi igraju fudbal pa nakon sto padne gol, ide rasprava o tako prostoj cinjenici:

"The Germans are disputing it. Hegel is arguing that the reality is merely an a priori adjunct of non-naturalistic ethics, Kant via the categorical imperative is holding that ontologically it exists only in the imagination, and Marx is claiming it was offside". :-) :-) :-)

Zato prizemlji malo pa objasni, ako ja dajem sad svaki mjesec humanitarnu zato sto zelim nagradu od Boga i onda se uvjerim da od nagrade nema nista, zasto ne bih rekao da vise ne dam ni marke, jer mi drzava svakako uzima dovoljno preko plate pa nek se oni brinu o socijalno ugrozenim. It is as simple as that. Je li ti tvrdis da bi bilo suprotno i da bih rekao nesto drugo?
NIN wrote: Ako uzmes premisu da je religija socijalni mehanizam, tj. produkt drustva onda ces lako uvidjeti da vjernik zapravo apstinira vise radi svoje okoline nego sto se to na prvi pogled nama cini. Naime, kad smo vec kod tvog pitanja vezano za apstinenciju, dinamika religijskih odnosa se temelji na onim socijalnim, prizemnijim odnosima koje karakterisu nase drustvo. Covjek ako pripada odredjenoj grupi, koja koristenje opojnih sredstava smatra drustveno nepodobnim (projicirano u boziju naredbu), on nece imati pretjerane koristi ako bude pio alkohol. Recimo, imat ce slabije sanse da osnuje porodicu i tako obezbjedi potomstvo, dok ce ga s druge strane moriti briga oko bozije srdzbe. Na isti nacin mozemo sagledati ostale devijacije unutar odredjenih drustava kao sto su nevjernistvo u Saudijskoj Arabiji ili religioznost u Sovjetskom Savezu npr. Religija je de facto jedan od socijalnih mehanizama i kao takva je produkt drustva, a ne, kako neki misle, da je drustvo produkt religije, barem sto se mene i naucnog pristupa tice.

Razmisli malo o motivima kad je u pitanju sminkanje, oblacenje, uljudnost, srdacnost, prestiz projiciran na kojekakva pomagala kao sto su auti, satovi, telefoni, racunari, onda moralna nacela i odstupanje od istih, motivi koji vode glavnu rijec kad su u pitanju nasa prijateljstva, da li ides u dzamiju 'nako il' si iskren i predan vjernik i kakvog sve uticaja to moze imati na jedinku i njen status unutar odredjene grupe ljudi kojoj ista pripada i za koju je vezana.
Slazem se da treba nova tema, samo ne znam koji naslov da stavimo?
strongwoman

#69 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Allahov Poslanik kaže: "Dobra djela čuvaju čovjeka od nesreće i zlih posljedica. Milostinja koja se daje tajno, ublažava Allahovu srdžbu. Pažnja koja se iskazuje prema rodbini produljuje život. Svako dobro djelo smatra se sadakom." (Taberani)

"Darežljiv čovjek blizak je Allahu i ljudima; blizu je Dženneta, a daleko od vatre. Škrt čovjek je daleko od Allaha i daleko od Dženneta, a prikučen vatri džehennemskoj. Darežljivi neznalica bliži je Allahu od pobožnog tvrdice." (Tirmizi)

Allah, dž.š., kaže: Što god vi udijelite, On će to nadoknaditi, On najbolje opskrbljuje. (Sebe', 39)
ljubav_aha

#70 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:Allahov Poslanik kaže: "Dobra djela čuvaju čovjeka od nesreće i zlih posljedica. Milostinja koja se daje tajno, ublažava Allahovu srdžbu. Pažnja koja se iskazuje prema rodbini produljuje život. Svako dobro djelo smatra se sadakom." (Taberani)
hm,kako je uopste tako nesto zakljucio :!: :?:
BHF_Manijak

#71 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:
strongwoman wrote:Allahov Poslanik kaže: "Dobra djela čuvaju čovjeka od nesreće i zlih posljedica. Milostinja koja se daje tajno, ublažava Allahovu srdžbu. Pažnja koja se iskazuje prema rodbini produljuje život. Svako dobro djelo smatra se sadakom." (Taberani)
Vidi stvarno, kako je Poslanik mogao tako neto zakljuciti...Morao da se igrao eci peci pec... :mrgreen: :lol: Sad smo poceli preispitivati i rijeci Poslanika...Zanimljivo u najmanju ruku, interesuje me nastavak!
strongwoman

#72 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Nastavak ce biti kada ljubav-aha prestane ometati cas :D uz molbu da ne ismijava rijeci koje upucuju na dobro...
ljubav_aha

#73 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote:Nastavak ce biti kada ljubav-aha prestane ometati cas :D uz molbu da ne ismijava rijeci koje upucuju na dobro...
BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:
Vidi stvarno, kako je Poslanik mogao tako neto zakljuciti...Morao da se igrao eci peci pec... :mrgreen: :lol: Sad smo poceli preispitivati i rijeci Poslanika...Zanimljivo u najmanju ruku, interesuje me nastavak!
postavila sam komentar jer nije logican,a koji vas dvoje niste ni pokusali lijepo obrazloziti,naravno,automatksi ste me optuzili da ismijavam jer je tako nesto polanik rekao,svaku put ista rekacija :shock: :!:

nadam se da mozete obrazlotiti misao koju sam podvukla u postu,hvala
strongwoman

#74 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

ljubav_aha wrote:
storngwomen,hvala

ali.... sto zelim reci ... jos nisam srela osobu koja nesto nije darovala u vlastitom zivotu;od osmijeha do paketa teskog 10- kg.; ali svako i dalje posjeduje sebicne strasti,a koje nisu iskljuciv uzrok nesrecama i losim psljedicama :!:
Niko nije ni rekao da su strasti iskljuciv uzrok nesrecma i losim posljedicama, ali u mnogome, mnogome doprinose tome.... i u vecini slucajeva se upravo zbog sebicnosti mnoge lose stvari desavaju u okruzenju, kako sirem tako i uzem....
Ali ne mozes tvrditi da ne postoji proporcija izmedju darezljivosti i sebicnosti...
Sto si darezljiviji, valjda je logicno da si time manje sebicniji ....
strongwoman

#75 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by strongwoman »

Od stvari kojima je neophodno da čovjek teži kako bi bio blag i mudar su: milost; prezir i izbjegavanje ružnog govora, griješenja i grubosti u govoru; dobročinstvo prema onome koji se prema tebi ogriješio; opraštanje onome koji ti je nepravdu učinio; uspostavljanje veza s onim koji ih prekida; iskorjenjivanje pogrešnog ubjeđenja da je blagost nemoć, opraštanje slabost, a ostavljanje i odlazak od neznalice strah.
Post Reply