Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Locked
ljubav_aha

#51 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

sa druge teme,zasto je sve uopste krenulo naopkao pocetkom 20 vijeka
ljubav_aha wrote:Bosniaks – The struggle for recognition
Members of the 19th century Illyrian movement, most notably Ivan Frano Jukić, emphasized Bosniaks (Bošnjaci) alongside Serbs and Croats as one of the “tribes” that constitutes the “Illyrian nation”.

With the dawn of Illyrian movement, Muslim intelligentsia gathered around magazine Bosnia in the 1860s promoted the idea of a Bosniak nation. A member of this group was father of Safet-beg Bašagić, a famous Bosniak poet. The Bosniak group would remain active for several decades, with the continuity of ideas and the use of the archaic Bosniak name. From 1891 until 1910 they published a magazine titled Bosniak. By the turn of centuries, however, this group has all but died out, due to its most prominent members either dying or deciding for Croat identity, the latter including Safet-beg Bašagić himself.

The administration of Benjamin Kallay, the Austria-Hungarian governor of Bosnia and Herzegovina, enforced the idea of a unitary Bosnian nation (Bosanci) that would include the Catholic and Orthodox Bosnians as well as Muslims. The idea was fiercely opposed by Croats and Serbs, but also by a number of Muslims. This policy further clouded the Bosnian ethnical issue and made the Bosniak group seem as pro-regime. After Kallays death in 1903, the official policy slowly drifted towards accepting the three-ethnical reality of Bosnia.Muslim National Organization (MNO), a political party founded in 1906, was a major opponent of the regime and promoted the idea of Muslims as a separate entity from Serbs and Croats. A group of dissidents that, among else, subscribed with the Croat Muslim identity formed a party named Muslim Proggressive Party (MNS), however it received little popular support and faded away in the next few years.

The first constitution of Bosnia and Herzegovina from 1910 explicitly mentioned Serbs, Croats and Muslims as the “native peoples”. This was reflected in the elections held soon thereafter, when the electoral was divided into a Serb, Croat and Muslim ballot. MNO, Serb National Organization (SNO) and Croat National Community (HNZ) received almost unanimous support in their respective ballots, and their members formed the parliament, albeit this parliament had little power in the Austria-Hungarian province of Bosnia and Herzegovina. All translations of the Constitution into native languages used lower-case M for Muslims as followers of Islam (This is because the proper nouns such as Muslim and Christian were and still are written in lowercase letters in Bosnian (Serbo-Croatian) language).

svi su krivi,nisu im dali nezavisnost na vrijeme,ah ta politika
Pitar s Kariba

#52 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Pitar s Kariba »

Alija Izetbegović je bio čovjek, političar, državnik, islamski mislilac kako neko reče i o svakoj ovoj njegovoj životnoj ulozi bi se dalo raspravljati. Imao je tešku ulogu u teškim vremenima. Imao je dobrih poteza, imao je grešaka. Imao je vrlina, imao je i mana.
Ono što je meni prvo na pameti kada pomislim na Aliju Izetbegovića je moral. Bio je dobar i moralan čovjek, nažalost i previše za politiku i vrijeme u kojem je živio. Je li bio isto tako dobar političar teško je reći, ali mislim da nismo imali boljeg.
Bio je čovjek koji se istinski trudio da održi mir u Bosni. Naravno, i morao je zbog praktične pozicije naroda kojeg je predstavljao, kao najmalobrojnijeg i najslabijeg, ali mislim da je to radio čak i više zbog svojih opredjeljenja i miroljubivosti. Toliko se trudio da očuva mir da nas je to znatno koštalo još lošije početne pozicije na početku rata. To je taj paradoks razlike između dobrog čovjeka i dobrog političara.
Dalje, mislim da je rijedak primjer u istoriji, ustvari, ja ne mogu da se sjetim nijednog, da čovjek koji se nalazio na čelu jednog naroda, koji je praktično bio pred istrebljenjem, ostavljen i žrtvovan od strane međunarodne zajednice i svjetskih sila, u najkritičnijim momentima, apeluje, moli i kumi svoj narod i vojsku da sačuva dostojanstvo i moral, suzdrži se od osvete i terorizma i da čuva vjerske svetinje onih koji žele i trude da ga istrijebe svim silama! Ako neko zna za sličan primjer neka kaže. Koliko znam veliki Čerčil baš i nije bio tako saosjećajan i lišen ostvetoljubivosti prema recimo Drezdenu ili Berlinu.
Mnogi su skloni da danas kritikuju Aliju i okrivljuju ga za stanje u kojem se država nalazi danas. Pa vi pričate kao da je Alija bio predsjednik SAD-a i pod svojom komandom imao najjaču vojsku na svijetu, pa sad bio nesposoban da povlači prave poteze. On je igrao partiju šaha, simultanku sa više protivnika, pardon neprijtelja i to krvoločnih, a igrao je crnim figurama i pri tome nije imao ni kraljicu ni topove, ni lovce ni skakače (ostaju samo pijuni, a i njih je falilo) pri čemu su na drugoj strani protivnici imali sve to. Njegovi potezi su rijetko bili izraz njegovih želja već su bili iznuđeni i jedini mogući s obzirom na okolnosti i situaciju. Prve poteze su povlačili drugi a mi smo morali da gledamo šta nam preostaje i kako da preživimo. Vodio je narod, neformiran kao takav, narod bez nacionalne i državotvorne svijesti, državu bez sistema i institucija i vojsku bez oružja. Sve to je trabalo formirati i ustrojiti pod bjesomučnim napadima , agresijom i pod sankcijama. Kolko je uspio i je li moglo bolje... teško je reći... ali, kad se analiziraju rezultati Alije kao političara ove gore pobrojane stvari se moraju imati na umu.
I jebale vas više zlatne kašike, šta ste se svi uhvatili tih kašika. Treba biti fakat glup ili dobro zlonamjeran pa u toj izjavi ne prepoznati običnu, jednokratnu ratnu propagandu koja je imala za cilj da bar malo podigne moral i osokoli u onom jadu i belaju.
ljubav_aha

#53 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

Pitar s Kariba wrote:Alija Izetbegović je bio čovjek, političar, državnik, islamski mislilac kako neko reče i o svakoj ovoj njegovoj životnoj ulozi bi se dalo raspravljati. Imao je tešku ulogu u teškim vremenima. Imao je dobrih poteza, imao je grešaka. Imao je vrlina, imao je i mana.
Ono što je meni prvo na pameti kada pomislim na Aliju Izetbegovića je moral. Bio je dobar i moralan čovjek, nažalost i previše za politiku i vrijeme u kojem je živio. Je li bio isto tako dobar političar teško je reći, ali mislim da nismo imali boljeg.
Bio je čovjek koji se istinski trudio da održi mir u Bosni. Naravno, i morao je zbog praktične pozicije naroda kojeg je predstavljao, kao najmalobrojnijeg i najslabijeg, ali mislim da je to radio čak i više zbog svojih opredjeljenja i miroljubivosti. Toliko se trudio da očuva mir da nas je to znatno koštalo još lošije početne pozicije na početku rata. To je taj paradoks razlike između dobrog čovjeka i dobrog političara.Dalje, mislim da je rijedak primjer u istoriji, ustvari, ja ne mogu da se sjetim nijednog, da čovjek koji se nalazio na čelu jednog naroda, koji je praktično bio pred istrebljenjem, ostavljen i žrtvovan od strane međunarodne zajednice i svjetskih sila, u najkritičnijim momentima, apeluje, moli i kumi svoj narod i vojsku da sačuva dostojanstvo i moral, suzdrži se od osvete i terorizma i da čuva vjerske svetinje onih koji žele i trude da ga istrijebe svim silama! Ako neko zna za sličan primjer neka kaže. Koliko znam veliki Čerčil baš i nije bio tako saosjećajan i lišen ostvetoljubivosti prema recimo Drezdenu ili Berlinu.
Mnogi su skloni da danas kritikuju Aliju i okrivljuju ga za stanje u kojem se država nalazi danas. Pa vi pričate kao da je Alija bio predsjednik SAD-a i pod svojom komandom imao najjaču vojsku na svijetu, pa sad bio nesposoban da povlači prave poteze. On je igrao partiju šaha, simultanku sa više protivnika, pardon neprijtelja i to krvoločnih, a igrao je crnim figurama i pri tome nije imao ni kraljicu ni topove, ni lovce ni skakače (ostaju samo pijuni, a i njih je falilo) pri čemu su na drugoj strani protivnici imali sve to. Njegovi potezi su rijetko bili izraz njegovih želja već su bili iznuđeni i jedini mogući s obzirom na okolnosti i situaciju. Prve poteze su povlačili drugi a mi smo morali da gledamo šta nam preostaje i kako da preživimo. Vodio je narod, neformiran kao takav, narod bez nacionalne i državotvorne svijesti, državu bez sistema i institucija i vojsku bez oružja. Sve to je trabalo formirati i ustrojiti pod bjesomučnim napadima , agresijom i pod sankcijama. Kolko je uspio i je li moglo bolje... teško je reći... ali, kad se analiziraju rezultati Alije kao političara ove gore pobrojane stvari se moraju imati na umu.
I jebale vas više zlatne kašike, šta ste se svi uhvatili tih kašika. Treba biti fakat glup ili dobro zlonamjeran pa u toj izjavi ne prepoznati običnu, jednokratnu ratnu propagandu koja je imala za cilj da bar malo podigne moral i osokoli u onom jadu i belaju.

sto je aktivno radio u politici rizikujuci zivote neduznog naroda :!:
Hemel

#54 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Hemel »

Rahmet mu dusi.
Klodovik

#55 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Klodovik »

ljubav_aha wrote:
Šta je Izetbegović konkretno trebao (u)činiti? Ili ako ne on, taj pretpostavljeni sposobni političar umjesto njega? Eto, navedi samo pet najvažnijih tačaka.

Narod je glasao za Abdića.
PasoDzigera007

#56 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by PasoDzigera007 »

Pitar s Kariba wrote:Alija Izetbegović je bio čovjek, političar, državnik, islamski mislilac kako neko reče i o svakoj ovoj njegovoj životnoj ulozi bi se dalo raspravljati. Imao je tešku ulogu u teškim vremenima. Imao je dobrih poteza, imao je grešaka. Imao je vrlina, imao je i mana.
Bio je čovjek koji se istinski trudio da održi mir u Bosni. Naravno, i morao je zbog praktične pozicije naroda kojeg je predstavljao, kao najmalobrojnijeg i najslabijeg, ali mislim da je to radio čak i više zbog svojih opredjeljenja i miroljubivosti. Toliko se trudio da očuva mir da nas je to znatno koštalo još lošije početne pozicije na početku rata. To je taj paradoks razlike između dobrog čovjeka i dobrog političara.
Dalje, mislim da je rijedak primjer u istoriji, ustvari, ja ne mogu da se sjetim nijednog, da čovjek koji se nalazio na čelu jednog naroda, koji je praktično bio pred istrebljenjem, ostavljen i žrtvovan od strane međunarodne zajednice i svjetskih sila, u najkritičnijim momentima, apeluje, moli i kumi svoj narod i vojsku da sačuva dostojanstvo i moral, suzdrži se od osvete i terorizma i da čuva vjerske svetinje onih koji žele i trude da ga istrijebe svim silama! Ako neko zna za sličan primjer neka kaže. Koliko znam veliki Čerčil baš i nije bio tako saosjećajan i lišen ostvetoljubivosti prema recimo Drezdenu ili Berlinu.
Momcino,ziv i zdrav mi bio 100 godina,zajedno sa svojom cijelom porodicom. Aferim ti bilo za ovaj tekst!
popajic

#57 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by popajic »

kamen spoticanja wrote:
popajic wrote:@kamen spoticanja,
Onaj kome je BIH bila sredstvo,a ne cilj od mene zasluzuje debeli disrispekt.
tabiriti o ovome vec vise od 20 god je ravno totalnom sljepilu i mazohizmu.
pogledaj na sav ovaj jad i bijedu od drzave,pa saberi 2 i 2.Mozda ti se otvore oci.Ne vjerujem...ali probaj !
ama pusti se demagogije za stranacke potrebe...pitam te sta je bila alternativa...? kad je sjekira bila naostrena a vratovi za klanje spremni...bernard henry levy "ljiljan i pepeo"...obavezno citat...pa ces vidjet kolika je bila manevraska sirina i sta mu je bio cilj...no ako ces pljuckat po ustaljenoj matrici,kazi da se ne trudim dzaba...ili da pricamo konkretno... :wink:
Alternativa je uvijek bilo...Ali iz velo poznatih razloga nisu bile interesantne.
napr - ne sjedas za "pregovaracki"sto sa agresorskom bandom.( osim "ako" ne asikujes sa mastanjima o trecini vlastite avlije)
Napr- ne postavljas vlastitog deliju od sina da "cuva"drzavni trezor u koji se slijevaju medjunarodne donacije ,jer ne zelis da te pamte kao nemoralnog ratnog profitera...dok narod u koji se kunes krvari....
NApr.-ne poklanjas pola drzave agresoru jer ti to nije babovina, à i po ustavu nemas na to pravi.A ako si nakaznim mirom(Dayton) zelio spasiti narod...pa,jadan ne bio, trebao si zemlju podijeliti prije nego sto je narod izginuo.
Sitnice su ovo,sitnice....o aminovanju pljacke,aminovanju poslusnog primitivizma,ufuravanju Bosni neprimjerenog i stranog islamizma....ih,covjece- 20 God. Bi mi trebalo da ti sve rastabirim. I to apsolutno ne po nekoj partijskoj liniji nego cisto ljudkoj,bosanskoj.
Pitar s Kariba

#58 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by Pitar s Kariba »

ljubav_aha wrote:

pa ja sam rekao - mislim da nismo imali boljeg!
ili ja barem ne mogu da se sjetim ko bi to na njegovom mjestu manje rizikovao živote nedužnog naroda?
jutarnji

#59 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by jutarnji »

popajic wrote:napr - ne sjedas za "pregovaracki"sto sa agresorskom bandom.( osim "ako" ne asikujes sa mastanjima o trecini vlastite avlije)
"Sa teroristima se nikad ne pregovara"...zvuci poznato, samo sto to u praksi provode oni koji imaju nosace
aviona, a ni oni nisu bas doslijedni.
popajic wrote:Napr- ne postavljas vlastitog deliju od sina da "cuva"drzavni trezor u koji se slijevaju medjunarodne donacije ,jer ne zelis da te pamte kao nemoralnog ratnog profitera...dok narod u koji se kunes krvari....
Dobro, ovo mu nije trebalo, pod uslovom da i ovo nije neka suplja stranacka, au biti se svodi na, mamicu mu
a sta je falilo da mene tamo postave...
popajic wrote:NApr.-ne poklanjas pola drzave agresoru jer ti to nije babovina,
Imao si sansu da se zaletis prema Banjaluci i das svoj doprinos u oslobadjanju okupirane teritorije. Sto nisi?
popajic wrote:I to apsolutno ne po nekoj partijskoj liniji nego cisto ljudkoj,bosanskoj.
Ma ja
arte.fakt

#60 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by arte.fakt »

naravno sve sami pametnjakovici nakon 20 godina , svi znaju kako je trebalo uraditi a kad je trebalo il su bili podrumu il su se ufatili noge ...

A.I. Rarmet ti dusi ...
ljubav_aha

#61 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by ljubav_aha »

Pitar s Kariba wrote:
ljubav_aha wrote:

pa ja sam rekao - mislim da nismo imali boljeg!
ili ja barem ne mogu da se sjetim ko bi to na njegovom mjestu manje rizikovao živote nedužnog naroda?

to i jeste dio istog problema,jer je nemoguce da je Alija bio sam,a znamo , od pocetka sukoba,on nije nikad bio sam ;-)
popajic

#62 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by popajic »

Pitar s Kariba wrote: Ono što je meni prvo na pameti kada pomislim na Aliju Izetbegovića je moral.
.
I meni to prvo padne na pamet !
Prisjetim se (izmedju ostalog) kako je nimalo prisiljen odbio ponudu za ukidanjem SDS-à uz obrazlozenje da ce lako naci zajednicki jezik sa Krajisnikom.
Kasnite sa diskusijama o Aliji brat bratu 20-ak godin :-)
popajic

#63 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by popajic »

@jutarnji,
Probudi se...sanjas li, sanjas..
jutarnji

#64 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by jutarnji »

ljubav_aha wrote:to i jeste dio istog problema,jer je nemoguce da je Alija bio sam,a znamo , od pocetka sukoba,on nije nikad bio sam
Ovo neka haiku poezija, sta li????
popajic wrote:Prisjetim se (izmedju ostalog) kako je nimalo prisiljen odbio ponudu za ukidanjem SDS-à uz obrazlozenje da ce lako naci zajednicki jezik sa Krajisnikom.
Pa eto sad imas na vlasti socijaldemokrate u ausvicu, kako idu dogovori sa njima?
popajic wrote:@jutarnji,
Probudi se...sanjas li, sanjas..
Ne sekiraj se ti za mene, tanak si ti kakvih je jutarnji sreo, mislim tih namazanih.
svako dobro
XXS

#65 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by XXS »

Prvi i posljednji predsjednik predsjednistva R BIH.
Grobar Bosne i Bosanstva.

Bosnjacima je osigurao malo vise od 20% teritorije nekadasnje R BIH za eventualni Bosnjakistan.
osa

#66 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by osa »

XXS wrote:Prvi i posljednji predsjednik predsjednistva R BIH.
Grobar Bosne i Bosanstva.

Bosnjacima je osigurao malo vise od 20% teritorije nekadasnje R BIH za eventualni Bosnjakistan.

nemojte sve na njega, nešto je ido bošnjaka samih....
voajer

#67 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by voajer »

To da je bio predsjednik u teshkim vremenima, jeste, ali ga niko tamo nije tjerao. Da je bio dorastao situaciji, ochito da nije. I na poziciji predsjednika nije predstavljao svoj narod vec sve gradjane BiH- to odmah da rjeshimo.
"Greshke" nisu bile male, nego epske, kao i cijena koju smo svi za njih platili:
- potpuna nespremnost za otpor agresiji i sukob sa Miloshevicevim kolaboraterima ( rezultat etnichko cicsenje u prvim mjesecima rata, genocid, silovanja, patnje bez granica)
- vojna nesposobnost koja se granichi sa imbecilnoshcu na ovom podruchju
- pregovori sa pobunjenicima
- drzanje glavnog grada sa svim njegovim ljudskim, logistichkim i vojnim kapacitetima u obruchu
- pustanje enklava u istochnoj Bosni niz vodu, sa rezultatom kojeg svi dobro poznajemo
- islamizacija inache sekularne ABiH i ostalih drzavnih struktura ( o mudzahedinima necu ni da pricham )
- diplomatska nesposobnost prvog ranga, rezultirala u nesprjechavanju dogovora Miloshevic- Tudjman te otvaranju nebuloznih tema na pregovarachkim stolovima za kojim je sjedio- rezultat je nebulozna drzava u kojoj zivimo
- POTPISIVANJE SPORAZUMA U TRENUTKU KADA SMO UPRKOS NJEGOVOM VODSTVU NAPOKON DOSHLI U SITUACIJU DA OSLOBODIMO ZEMLJU

Zahvalan sam mu samo za ochit doprinos neraspirivanja mrznje prema narodima chiji su nashi muchitelji bili pripadnici. U vezi ovog ostalog, mogao je vala ostati u pdruchju za kojeg ga tako plaho hvalite- teorija islama ili kako li vec.

Kad se sve sabere, desilo se eto da je svoje odbjegle ovchice ipak okupio u Cericevo stado (ono sto je prezivilo), onako izbezumljene strahotama kroz koje ih je proveo. Kome je Alija bio predsjednik ne treba umrjet da zna kako dzehenem izgleda- teorija islama u praksi valjda, sta li...
Last edited by voajer on 16/10/2010 22:03, edited 3 times in total.
voajer

#68 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by voajer »

...
hogar_strasni

#69 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by hogar_strasni »

Misljenja sam da Alija Izetbegovic sam po sebi nije bio los covjek,ali isto tako i nebas odvise inteligentan i sposoban politicar.Sam Mate Granic u jednoj emisiji kaze(prvo hvaljeci Aliju kao dobrog covjeka)da je Tudjmanu Alija nudio svu teritoriju Hercegovine juzno od Konjica.Valjda kao da se radi o njegovoj privatnoj teritoriji sa kojom moze da raspolaze kako on to zeli.Naravno sve u cilju da bi pridobio Tudjmana za neke druge ciljeve koje je imao u glavi.Onda cinjenica da je odbio da se ugasi SDS takodjer govori o njegovoj naivnoj prirodi koju Vodja jednog naroda ne smije da ima.Jedno je biti dobar vjernik i covjek a drugo dobar Vodja i Politicar.Ipak mi ga je na jednu ruku i zao jer nikada nije bio prihvacen kao predsjednik na citavoj teritoriji Bih,pa da je bar kao Tudjman uspio da oslobodi zemlju od svih njenih neprijatelja to bi onda dalo mnogo vecu tezinu njegovoj vladavini. Neku noc i bivsi Predsjednik Crne Gore Momir Bulatovic bas opisuje svoje susrete sa A Izetbegovicem pred sam rat i kaze da je Alija stvarno bio za mirno rjesenje problema u Bih i da je bio uvjeren da do rata nece ni doci.(sto i jeste najveca greska u njegovoj politickoj karijeri)
StupskaBitanga

#70 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by StupskaBitanga »

Da je proklet dan kad je on rođen
Nemojte me smatrati radialnim ali smatram da će njegov sin dovršiti posao koji je on je započeo a to je fildžan država
Alija i kompanija totalna idiotarija
BiH-x

#71 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by BiH-x »

Potpisujem svaku rijec
kamen spoticanja

#72 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by kamen spoticanja »

popajic wrote:
kamen spoticanja wrote:
popajic wrote:@kamen spoticanja,
Onaj kome je BIH bila sredstvo,a ne cilj od mene zasluzuje debeli disrispekt.
tabiriti o ovome vec vise od 20 god je ravno totalnom sljepilu i mazohizmu.
pogledaj na sav ovaj jad i bijedu od drzave,pa saberi 2 i 2.Mozda ti se otvore oci.Ne vjerujem...ali probaj !
ama pusti se demagogije za stranacke potrebe...pitam te sta je bila alternativa...? kad je sjekira bila naostrena a vratovi za klanje spremni...bernard henry levy "ljiljan i pepeo"...obavezno citat...pa ces vidjet kolika je bila manevraska sirina i sta mu je bio cilj...no ako ces pljuckat po ustaljenoj matrici,kazi da se ne trudim dzaba...ili da pricamo konkretno... :wink:
Alternativa je uvijek bilo...Ali iz velo poznatih razloga nisu bile interesantne.
napr - ne sjedas za "pregovaracki"sto sa agresorskom bandom.( osim "ako" ne asikujes sa mastanjima o trecini vlastite avlije)
Napr- ne postavljas vlastitog deliju od sina da "cuva"drzavni trezor u koji se slijevaju medjunarodne donacije ,jer ne zelis da te pamte kao nemoralnog ratnog profitera...dok narod u koji se kunes krvari....
NApr.-ne poklanjas pola drzave agresoru jer ti to nije babovina, à i po ustavu nemas na to pravi.A ako si nakaznim mirom(Dayton) zelio spasiti narod...pa,jadan ne bio, trebao si zemlju podijeliti prije nego sto je narod izginuo.
Sitnice su ovo,sitnice....o aminovanju pljacke,aminovanju poslusnog primitivizma,ufuravanju Bosni neprimjerenog i stranog islamizma....ih,covjece- 20 God. Bi mi trebalo da ti sve rastabirim. I to apsolutno ne po nekoj partijskoj liniji nego cisto ljudkoj,bosanskoj.
koja alternativa...sta je bila alternativa? pricas suplju o trezoru,o babovini,bosnjackoj avliji ko da senada avdica slusam...pusti to ...kazi mi sta je bila alternativa?
evo malo samo da se podsjetis kakvo je bilo medjunarodno ozracje u vezi s Bosnjackom populacijom u to vrijeme...pa ces shvatit da smo dovedeni pred svrsen cin...a opstali smo i sacuvali granice :wink:
Clinton Tapes' :
" Bosanska vlada je zahtijevala ukidanje embarga, da bi se stanovnici sami mogli braniti stvarajući vojnu ravnotežu neprijateljskih snaga koja bi vodila do političke ravnoteže.

Clinton je rekao da su evropski saveznici blokirali odluku ukidanja embarga. Svoju odluku su argumentovali opravdanim humanitarnim razlozima, govoreći da bi više oružja značilo samo više krvoprolića. Ali, u četiri oka, rekao je predsjednik, ključni saveznici su rekli da bi nezavisna Bosna bila „neprirodna“ kao jedina muslimanska nacija u Evropi. Rekao je da su se upravo protivili embargu jer je ono garantovalo bosanski hendikep. Kad sam izrazio zaprepaštenost takvim cinizmom, podsjećajući na tragediju evropskih Jevreja za vrijeme Drugog svjetskog rata, predsjednik Clinton je samo slegnuo ramenima. Rekao je da je posebno francuski predsjednik Francois Mitterand bio direktan u izjavama da Bosni nije mjesto u Evropi i da su britanski zvaničnici govorili o bolnoj, ali realističnoj uspostavi kršćanske Evrope."

U pismu do kojeg je došao "Dnevni avaz", Major podsjeća Hoga da "na osnovu prijethodnih razgovora u Kabinetu i drugim mjestima, Vlada Njenog Kraljevstva nije promijenila svoj stav u pogledu sljedećih političkih rješenja".
- Nismo saglasni da niti sada niti ubuduće naoružavamo ili obučavamo Muslimane u Bosni i Hercegovini vojnom opremom. Mi ćemo i dalje pomagati da se nametne i ostane na snazi embargo na oružje UN-a u ovom području. Iako pouzdano znamo da Grčka, Rusija i Bugarska isporučuju oružje i vrše obuku u Srbiji, Njemačka, Austrija, Slovenija, čak i Vatikan, na sličan način pomažu Hrvatsku i snage HVO-a, od posebno je značaja da pouzdano znamo da takva nastojanja u korist muslimana u tom području od strane islamskih zemalja i grupa nisu uspješna - obavještava Mejdžor i dodaje:
- Do završetka i konačnog ishoda situacije na terenu, to jest podjele Bosne i Hercegovine i onemogućenja stvaranja iste kao "ISLAMSKE DRŽAVE" u Evropi, koja se ne može tolerisati, nastavit ćemo da slijedimo ovu politiku. Dalje, greška napravljena kada su naoružavani i obučavani afganistanski borci protiv snaga višeg SSSR-a i njihovih takozvanih "islamskih boraca" sada u drugim dijelovima u svijetu, kao u Bosni i Hercegovini, ne smije se ponoviti. Ovo bi moglo dovesti do ozbiljnih problema kod muslimanskog stanovništva koje je emigriralo u Evropsku zajednicu, Sjevernu Ameriku.

Major dalje preporučuje Hogu da pogleda pismo iz Sjedinjenih Država pod naslovom "Iranska odskočna daska za Evropu", od 1. septembra 1992. godine.
On dodaje da "s razlogom ovi kriteriji postaju sve relevantniji, te je neophodno da naša unutrašnja služba sigurnosti obrati posebnu pažnju na muslimanske zajednice u zapadnim zemljama, a posebno ovdje u Velikoj Britaniji".
Sva pogubnost tadašnje britanske politike prema Bošnjacima u BiH potvrđuje sljedeći pasus Majrovog pisma, čija autentičnost je uzalud pokušana biti osporena.
- Sve dok se situacija u bivšoj Jugoslaviji ne smiri, mi moramo po svaku cijenu biti sigurni da se niti jednoj zemlji koja se može smatrati "muslimanskom" ne govori o političkim akcijama Zapada na ovom području, posebno vezanim za Tursku. Iz tog razloga, neophodno je da se nastavi s prevarom "Vance-Owenovim" mirovnim razgovorima da bi se događala kakva-takva akcija sve dok Bosna i Hercegovina ne prestane postojati kao važeća država, a njeno muslimansko stanovništvo ne raseli iz svoje zemlje - naglašava Major.

Iako ovo može izgledati tvrda politika, dodaje on, "moram da insistiram kod Vas i onih koji donose političke odluke u uredu za vanjske i poslove Zajednice, kao i vojnim službama, da je ovo ustvari prava politika i od najboljeg interesa za stabilnu Evropu u budućnosti, čiji sistem vrijednosti se bazira i mora ostati baziran na hrišćanskoj civilizaciji i etici".
Bivši britanski premijer još obavještava Hoga da "ovakav stav ima svaka druga evropska i sjevernoamerička vlada i zato nećemo intervenisati u ovom području da spasimo muslimansko stanovništvo ili da ukinemo embargo na oružje".
- Iako znam da se u potpunosti ne slažete sa mnom ili ministrom odbrane po ovom pitanju, važno je da svi mi zauzmeno zajednički front sa onim u Parlamentu i zemlji po ovom pitanju - zaključuje Major u svom pismu Hogu.
Muslimane na Zapadu treba ubijediti da se ne smiju suprotstavljati našem pogledu na svijet u "Novom svjetskom poretku" i da su, zbog neaktivnosti takozvanih muslimanskih vlada u svijetu, jer nisu uradili ništa da se suprotstave uništenju muslimana iz Bosne i Hercegovione, a nisu ispunili svoje obaveze da provedu do 15. 1. 1993. godine zaključke Islamske konferencije, te da ako Zapad ne spasi Muslimane, potpuno nemoćni da nam se suprotstave, jer mi kontroliramo njihove vlade - navodi se još u Majorovom pismu.

:wink: nego ustani kad ga spomenes
kamen spoticanja

#73 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

popajic wrote:
Pitar s Kariba wrote: Ono što je meni prvo na pameti kada pomislim na Aliju Izetbegovića je moral.
.
Prisjetim se (izmedju ostalog) kako je nimalo prisiljen odbio ponudu za ukidanjem SDS-à uz obrazlozenje da ce lako naci zajednicki jezik sa Krajisnikom.
sjecas se da je taj sds potpisao sve sto su mu stavili na sto poslije dejtona...problemi nastadose kad na vlast dodje ratom i zlocinima ne okaljani mile dodik...ili trebam dodatno pojasnit
osa

#74 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

Post by osa »

kamen spoticanja wrote:
popajic wrote:
.
sjecas se da je taj sds potpisao sve sto su mu stavili na sto poslije dejtona...problemi nastadose kad na vlast dodje ratom i zlocinima ne okaljani mile dodik...ili trebam dodatno pojasnit
koga su svesrdno podržale sve demokratske snage među bošnjacima a bogami i međunarodna zajednica, kakva procjena...
kamen spoticanja

#75 Re: Alija Izetbegović - duh i naslijedje

osa wrote: koga su svesrdno podržale sve demokratske snage među bošnjacima a bogami i međunarodna zajednica, kakva procjena...
nemoj to plaho naglas ovde...neki su mu cak i tepali ...kako ono bi "micha,micha"... :D
Locked