(Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sheilak

#51 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by sheilak »

Ja sam se prije znala pocesto zastidjeti umjesto tih bosanskih "velicina", kad vec oni nisu bili u stanju da zazovu crven u obraze zbog svojih izjava, ponasanja ili nedostatka kicme. Stid je isprva ustupio mjesto preziru te blagom podsmjehu kada su neki vjecno istaknuti clanovi drustva ( u svim sistemima) u pitanju.

Inace, imam instinktivnu odbojnost prema razvikanim talentima: prema muzicarima, piscima, filozofima, glumcima. Ne vjerujem u njihov talent ili vrijednost jer su najvrijedniji medju nadarenima po pravilu tihi, zagonetni, nenametljivi. Toliko zaljubljeni u svoj poziv, toliko mu posveceni da zaborave na svijet oko sebe. Po pravilu ne znaju izvuci kapital iz svog rada i budu necijenjeni i, na kraju, zaboravljeni.

Rijetki su oni koji mogu odoljeti zovu novca, a jos rjedji oni, koji, i nakon sto kapitaliziraju svoja djela, zadrze svoje dostojanstvo. Kod nas ih nema.

Haj'mo se zato osvrnuti za drugim osobama, dostojnim naseg postovanja. Ima ih jako puno u nasoj blizini, ali ne sjaje paunovim perjem.

Ja cu navesti samo jednog od mnogih: prof. Vladimir Premec . :)
gurabija78

#52 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by gurabija78 »

ismb wrote:Zaslužne mirovine (penzije) grada, ako ne i države
Jovan Divjak
Obitelj Karima Zaimovića
Halid Bešlić
Marko Vešović (like him or not)
TRIO
Zdravko Grebo
Branko Đurić
Mugdim Henda
Mladen Vojičić Tifa
Mirovine (penzije) grada, ako ne i države
Zdravko Čolić (naravno, zato jer je ostao Sarajlija)
Goran Bregović (naravno, zato jer je ostao Sarajlija)
Dino Dervišhalidović (al' da je mjesečno pokupi u Švabiji)
Fazla
Bono Vox
Petar Luković
Miroslav Ilić (raspitajte se zašto)
Hanka Paldum
Enes Begović
obitelj Safeta Isovića
Vinko Puljić
Midhat Paravlić
Branko Klubička
Senad Hadžifejzović
EKV Milan nasljednici
Mirovine (penzije) gradske, ako ne i države
Bill Clinton
Tony Blair
Sva ekipa koja piše za site Peščanik
Kompletna ekipa Nadrealista (hvala, ali velika hvala na svemu) (osim naravno dole navedenom)
Svi sportski klubovi koji su nastavili s radom od 04.06.1992 do 14.12.1995. (s naglaskom na Želju :mrgreen: )
Građani ovog grada s adresom na dan 06.04.1992. pa sve do 14.12.2010 (s najmanje 30 mjeseci "žalosnog" ali (barem kako bi trebalo) najpoštivajućeg staža)
Izgon iz grada, tj. zabrana ulaska do dana njihovog oprosta, do kojeg treba doći konsensuzom, s najmanje 400 000 izašlih glasača
Ljiljana Smajlović
Emir Kusturica (ili whatever he is presenting himself now)
Smiljko Šagolj
Bora Đorđević
Zoran Janković (Nele Karajlić)
Dijana Čuljak

P.S.
Znam (oh, naravno da znam) da će moja lista proizvesti komentare koji će reći - ovaj je trebao, ovaj nije, a gdje ti je ovaj, a šta misliš o onome... Ovo je moja lista, lista osobe od prvog dana u borbi u Bosni 92 (ko je bio znati će), do dana izlaska 18.01.1994. Otvoren ( :-) ) sam za svaki prijedlog, primjedbu i ostalo...
sta je tacno problem sa Ljiljanom Smajlovic, mislim fakat, ne znam?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#53 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Pera Trta »

Problem je što je dokazani branilac lika i djela Ratka Mladića (u stvari, to je samo jedan od problema).
dr.Gonzo

#54 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by dr.Gonzo »

Dovoljno mi je pogledati 2 minute ovog filma, pa da Sidranu sve halalim :lol:

Shoshana

#55 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by Shoshana »

Odlican povod za razmisljanje kome dati i koliku kolicinu povjerenja. Jerbo, mnogi od tih 'voljenih' su bili voljeni jer su bili dobri humoristi, pisci, fudbaleri, pjevaci itd. A ne zato sto su bili pametni, posteni, politicki korektni, obrazovani, nesvrstani itd...

Milsim da su oni oduvijek bili takvi kakvi su, a da smo mi u njima vidjeli samo ono sto smo htjeli u njima vidjeti.
sofist

#56 Re: (Ne)dostojanstveno starenje naših "veličina"

Post by sofist »

sheilak wrote:
Ja cu navesti samo jednog od mnogih: prof. Vladimir Premec . :)
Kad sam diplomirao moji profesori Vladimir Premec i Nevad Kahteran mi rekose da idem iz Bosne, jer me u njoj nista dobro ne čeka. Hvala im na iskrenosti.
Post Reply