Najveći derbiji na Balkanu
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- The Nightwatchman
#51 Re: Najveći derbiji na Balkanu
a otkad je turska na balkanu?
- vukovi zv
#52 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Turska je svojim jednim malim djelom na Balkanu,uglavnom se ne smatra balkanskom zemljom,al eto reko da malo proširim temu, a i turski fanaticu su jedni od najboljih u Evropi,posle grčkih možda i najbolji....The Nightwatchman wrote:a otkad je turska na balkanu?
- vivaldi
#53 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Ama nemoj zajebavati. Ne postaje se navijac u 18 godini vec puno ranije. Da bi navijao za neki klub naravno da te mora necim privuci (rezultati i navijaci).cyprus wrote:U mom slučaju pogrešno. Ja se vodim logikom - moj grad, moj klub, dakle (FK) SARAJEVOvivaldi wrote:...Da vi zivite u Ugljeviku ili Banovicima cisto sumnjam da bi bili freneticni navijaci Rudara.... Dakle ne navijam ja iz ovih razloga što si ti spominjo, fasciniranje velikim navijačkim grupama (nisam fasciniran Hordama, ni generalno tim navijačkim furkama). Znači da nisam rođen na Koševu, i da ne živim čitav život u SA, ne bih nikad navijao za Sarajevo ili bilo koji klub koji nije iz mog mjesta/grada, a pogotovo države...
Ljudi i u velikim i u malim mjestima vole fudbal. E sad mi ti reci za koga bi navijao da si se rodio u Olovu, Kalesiji, Palama, Han Pijesku, Varesu, Kresevu, Vlasenici, Cazinu, Kladusi, Mrkonjicu, Nvesinju, Gacku, Foci, Rogatici, Jablanici, Konjicu, Busovaci, Kladnju, Milicima, Livnu, Duvnu, Drvaru, Glamocu, Bosankim Pterovcima, Samcima, Dubicama, Novima, Sanskom mostu, Kljucu, Ljubinju, Vakufu...
To je besmisleno. Ova mjesta nemaju ni stadione, ni klubove, ni navijace..sve su to neke seoske-amaterske lige. Kod nas (mislim na bivsu jugu, a i sire) ni veliki gradovi vise nemaju klubove u prvim ligama, katasrofalne rezultate vec punih 20 godina.. Naravno da se to sve odrazi na navijace i simpatizere.
Meni je sasvim logicno da se cijela hrvatska i srbija polarisu na Dinamo, Hajduk /Zvijezdu i Partizan.
Kod nas je malo drugacija situacija jer veliki gradovi: Zenica, Tuzla, B.Luka, Mostar..uglavnom imaju standradno prvoligaske klubove, a neki pristojni rezultati apsolutno nisu rezrevisani za samo sarajevske klubove.
- cyprus
#54 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Ne zajebavamvivaldi wrote:Ama nemoj zajebavati. Ne postaje se navijac u 18 godini vec puno ranije. Da bi navijao za neki klub naravno da te mora necim privuci (rezultati i navijaci).
Redom za: Stupčanicu, Bosnu K, Romaniju, Han Pijesak, Vareš, Kreševo, Vlasenicu, Krajinu, Krajišnik, Slobodu MG, Velež N, Mladost G, Sutjesku, Mladost R, Turbinu, Igman K, Busovaču, Konjuh, Boksit, Troglav, Tomislav, Finvest, Šator, Mladost BP, Borac BŠ, Borac BD, Slobodu BN, Podgrmeč, Ključ, Leotar, Radnik DV/Slogu GV...vivaldi wrote:Ljudi i u velikim i u malim mjestima vole fudbal. E sad mi ti reci za koga bi navijao da si se rodio u Olovu, Kalesiji, Palama, Han Pijesku, Varesu, Kresevu, Vlasenici, Cazinu, Kladusi, Mrkonjicu, Nvesinju, Gacku, Foci, Rogatici, Jablanici, Konjicu, Busovaci, Kladnju, Milicima, Livnu, Duvnu, Drvaru, Glamocu, Bosankim Pterovcima, Samcima, Dubicama, Novima, Sanskom mostu, Kljucu, Ljubinju, Vakufu...
Da, većina voli pobjednike, jače, veće, bolje ... Ali zašto onda navijati i za reprezentaciju BiH, kad postoje Brazil, Argentina, Španija, Njemačka...vivaldi wrote:To je besmisleno. Ova mjesta nemaju ni stadione, ni klubove, ni navijace..sve su to neke seoske-amaterske lige. Kod nas (mislim na bivsu jugu, a i sire) ni veliki gradovi vise nemaju klubove u prvim ligama, katasrofalne rezultate vec punih 20 godina.. Naravno da se to sve odrazi na navijace i simpatizere.
Pa meni je drago da je kod nas situacija nešto razuđenija nego kod komšija. Nije mi samo drago što dobar dio populacije za broj 1 ima klubove iz susjednih država. Ali dobro šta se može...vivaldi wrote:Meni je sasvim logicno da se cijela hrvatska i srbija polarisu na Dinamo, Hajduk /Zvijezdu i Partizan.
Kod nas je malo drugacija situacija jer veliki gradovi: Zenica, Tuzla, B.Luka, Mostar..uglavnom imaju standradno prvoligaske klubove, a neki pristojni rezultati apsolutno nisu rezrevisani za samo sarajevske klubove.
Last edited by cyprus on 17/07/2010 12:36, edited 1 time in total.
- cyprus
- Deriguz
#56 Re: Najveći derbiji na Balkanu
da, ali sta da nisi iz Sarajeva lave... kontas... Sarajevo... najveci grad... najveci izbor klubova
Sta da nisi iz Sarajeva, nego iz nekog manjeg mjesta ... bil tad navijao za svoje
Sta da nisi iz Sarajeva, nego iz nekog manjeg mjesta ... bil tad navijao za svoje
- cyprus
#57 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Rekao sam - bih. U slučaju da bi moj tim igrao neke niže lige, normalno imao bih i nekog favorita u Premier Ligi, ali ne bi mi bio broj 1Deriguz wrote:da, ali sta da nisi iz Sarajeva lave... kontas... Sarajevo... najveci grad... najveci izbor klubova
- vukovi zv
#58 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Majstore čestitke za komentar,treba bit iskren ne može se uostalom svak rodit u Beogradu,Sarajevu,Zagrebu.vivaldi wrote:Ama nemoj zajebavati. Ne postaje se navijac u 18 godini vec puno ranije. Da bi navijao za neki klub naravno da te mora necim privuci (rezultati i navijaci).cyprus wrote:U mom slučaju pogrešno. Ja se vodim logikom - moj grad, moj klub, dakle (FK) SARAJEVOvivaldi wrote:...Da vi zivite u Ugljeviku ili Banovicima cisto sumnjam da bi bili freneticni navijaci Rudara.... Dakle ne navijam ja iz ovih razloga što si ti spominjo, fasciniranje velikim navijačkim grupama (nisam fasciniran Hordama, ni generalno tim navijačkim furkama). Znači da nisam rođen na Koševu, i da ne živim čitav život u SA, ne bih nikad navijao za Sarajevo ili bilo koji klub koji nije iz mog mjesta/grada, a pogotovo države...
Ljudi i u velikim i u malim mjestima vole fudbal. E sad mi ti reci za koga bi navijao da si se rodio u Olovu, Kalesiji, Palama, Han Pijesku, Varesu, Kresevu, Vlasenici, Cazinu, Kladusi, Mrkonjicu, Nvesinju, Gacku, Foci, Rogatici, Jablanici, Konjicu, Busovaci, Kladnju, Milicima, Livnu, Duvnu, Drvaru, Glamocu, Bosankim Pterovcima, Samcima, Dubicama, Novima, Sanskom mostu, Kljucu, Ljubinju, Vakufu...
To je besmisleno. Ova mjesta nemaju ni stadione, ni klubove, ni navijace..sve su to neke seoske-amaterske lige. Kod nas (mislim na bivsu jugu, a i sire) ni veliki gradovi vise nemaju klubove u prvim ligama, katasrofalne rezultate vec punih 20 godina.. Naravno da se to sve odrazi na navijace i simpatizere.
Meni je sasvim logicno da se cijela hrvatska i srbija polarisu na Dinamo, Hajduk /Zvijezdu i Partizan.
I nije to samo kod nas da ljudi navijaju za klubove iz drugih sredina,koliko je takvih primjera u svijetu,pa koliko jedan Liverpool,Celtic,Juventus,Barca,Real,Manchester United imaju navijača širom svijeta,mada opet nije to ta fanatičnost.
Ja prvi sam navijač kluba grada u kom živim,znači navijač FK Drina,al isto tako realno od svoje 5 godine navijam za Partizan i hipotetički sutra da igra sa FK Drina vjerovatno bi bio sa grobarima na stadionu.Isto tako kažem nije isto,iako mnogi žele politizovat,navijat za neki strani klub,o kojem imamo kontakt putem medija i za neki klub iz bivše nam države gdje daleko više pratimo,osjećamo idemo na utakmice,čak se i bijemo,naravno ponavljam bez obzira koji je to klub,bez obzira da li sarajlija navija za partizan,novosadjanin za hajduk,piroćanac za želju,pazarac za Sarajevo.
Isto tako treba bit realan da prosječan ljubitelj fudbala i ne ide na stadion u svom gradu da odgleda neki sportski dogadjaj a kamo li da u većini sredina imaju osnovane navijačke grupe...
- Meho Kodro
#59 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Mandarinski derbi doline Neretve, veliki je "belaj" izmedju ta dva kluba, bude i po 2000 ljudi na utakmiciemirchata wrote:de malo vise informacija o tim klubovima..historija,nivo takmicenja,ma bilo kakav podatak..stvarno volim fudbal i svaki dan prosirujem znanjeMeho Kodro wrote:Neretva - Neretvanac

http://hr.wikipedia.org/wiki/NK_Neretva_Metkovi%C4%87
http://hr.wikipedia.org/wiki/NK_Neretvanac_Opuzen
- Bosanski_kralj
#60 Re: Najveći derbiji na Balkanu
cyprus wrote:Rekao sam - bih. U slučaju da bi moj tim igrao neke niže lige, normalno imao bih i nekog favorita u Premier Ligi, ali ne bi mi bio broj 1Deriguz wrote:da, ali sta da nisi iz Sarajeva lave... kontas... Sarajevo... najveci grad... najveci izbor klubova
- vukovi zv
#61 Re: Najveći derbiji na Balkanu
to je derbi ,to je pakao, ko nije doživeo kažu uživo da nije pratio fudbal u Grčkoj...
- vivaldi
#62 Re: Najveći derbiji na Balkanu
cyprus wrote:Redom za: Stupčanicu, Bosnu K, Romaniju, Han Pijesak, Vareš, Kreševo, Vlasenicu, Krajinu, Krajišnik, Slobodu MG, Velež N, Mladost G, Sutjesku, Mladost R, Turbinu, Igman K, Busovaču, Konjuh, Boksit, Troglav, Tomislav, Finvest, Šator, Mladost BP, Borac BŠ, Borac BD, Slobodu BN, Podgrmeč, Ključ, Leotar, Radnik DV/Slogu GV...
Naravno da je najbolja posjeta u ex yu dobra stvar, ali nije dobra pozadina dobrog dijela te posjete. Mi u svakom kolu imamo 2-3 nacionlisticka derbija, gdje ljudi ne dolaze bas zbog fudbala vec zbog..znas cega. Druga stvar je ta sto su nam ostali sportovi teska dubioza.cyprus wrote:Pa meni je drago da je kod nas situacija nešto razuđenija nego kod komšija.
- pirmin
#63 Re: Najveći derbiji na Balkanu
NIje balkanski, nije najveci ali po meni jedan vrlo kvalitetan derbi kojeg dozivjeh uzivo:
Srecu se godisnje 4 puta i svaki put je atmosfera nabrijana kao da im je posljednji.
Srecu se godisnje 4 puta i svaki put je atmosfera nabrijana kao da im je posljednji.
- vukovi zv
#64 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Ma htjeli mi to priznat ili ne posjeta na stadionima bivše Juge je katastrofalna.
Situacija je vrlo loša,to statistika govori,evo samo nekoliko primjera koji idu u prilog ovoj mojoj tvrdnji.
Beograd grad od 2 miliona ljudi,na prvenstvene utakmice Partizana dodje 5000 ljudi,jedino na derbiju bude 25000-30000,Zvezda ima nešto veću posjetu zadnjih godina ali i ona je smješna nekih 7000 po meču,i ovako žalosni podaci su super kad se pogleda situacija na ostalim stadionima JSL gdje se na pojedinim ne nadje ni 100 ljudi.Naravno problem fudbala u Srbiji je taj što veliki centri ne igraju u najjačem fudbalskom takmičenju,pa tako Kragujevc,Zrenjanin,Niš,Novi Pazar,Vranje,Kraljevo ne gledaju mečeve JSL,a sigurno da bi na svakoj utakmici ovih klubova bilo minimum 5000 ljudi.
Situacija u BiH je procentualno bolja,jer ipak većina centara ima ekipu u PL,mada realno situacija je vrlo loša,Sarajevo glavni grad koji ima više od pola miliona ljudi,na utakmicama Sarajeva se nadje 2-3000 ljudi,osim derbija,Željo ima za naše prilike dobru posjetu mada i to je slika u zadnje dvije sezone,Borac ima takodje dobru posjetu i zapravo ta dva kluba dižu prosjek gledanosti PL.Pored ova dva svjetla primjera ima mnogo više onih tamnijih,npr. utakmice Olimpika ne prati 100 ljudi,u Modriči katastrofalne posjete,Leotar,Travnik,pa ni Široki osim na većim utakmicama nemaju baš veliku posjetu,Laktaši isto tako.Isto tako i u BiH bi bar po meni stanje bilo daleko bolje ukoliko bi timovi iz nekih većih centara ušli u PL poput:Radnik(Bijeljina)Jedinstvo (Brčko)Jedinstvo (Bihać)...
Ni u Hrvatskoj stanje što se tiče posjete nije ništa bolje a to se najbolje vidi na velikoj dvojci Dinamu i Hajduku gdje je posjeta katastrofalna osim kad igraju medjusoban duel,mada u zadnjih nekoliko godina i taj derbi je sve lošije posjećen.Što se tiče ostalih posjeta Rijeka i Osijek imaju solidnu posjetu za hrvatske prilike,Cibalija 1000 ljudi po utakmici,Varteks tu negdje,a dosta klubova ima do 300 ljudi,što je još jedan od dokaza da Hrvatska sve ukupno gledano ima i najlošiju posjetu na stadionima kad se sve uzme u obzir,jer ipak svi veći centri imaju klub u najjačem takmičenju.
Situacija u ostale tri zemlje Crnoj Gori,Sloveniji i Makedoniji je još lošija,al to je donekle i opravdano ipak su to zemlje s manjim brojem kvalitetnih timova,fudbalskih sredina,pa i stanovništva je daleko manje.Prosjek u ove tri zemlje je slab u Sloveniji prelazi 1000,Makedoniji je tu negdje,a u Crnoj Gori je oko 600 gledalaca...
Ovom prilikom sam samo one neke najvažnije statističke podatke uzeo u obzir,a slika na većini stadiona je katastrofalna u pogledu posjećenosti.
Na osnovu odredjenih podataka u zadnjih pet godina što se tiče posjete prosječne na mečevima stvari stoje otprilike ovako: Srbija 2700 po utakmicic,Bosna I Hercegovina 2200,Hrvatska 2100,Slovenija 1350,Makedonija 1100,Crna Gora 670.
Situacija je vrlo loša,to statistika govori,evo samo nekoliko primjera koji idu u prilog ovoj mojoj tvrdnji.
Beograd grad od 2 miliona ljudi,na prvenstvene utakmice Partizana dodje 5000 ljudi,jedino na derbiju bude 25000-30000,Zvezda ima nešto veću posjetu zadnjih godina ali i ona je smješna nekih 7000 po meču,i ovako žalosni podaci su super kad se pogleda situacija na ostalim stadionima JSL gdje se na pojedinim ne nadje ni 100 ljudi.Naravno problem fudbala u Srbiji je taj što veliki centri ne igraju u najjačem fudbalskom takmičenju,pa tako Kragujevc,Zrenjanin,Niš,Novi Pazar,Vranje,Kraljevo ne gledaju mečeve JSL,a sigurno da bi na svakoj utakmici ovih klubova bilo minimum 5000 ljudi.
Situacija u BiH je procentualno bolja,jer ipak većina centara ima ekipu u PL,mada realno situacija je vrlo loša,Sarajevo glavni grad koji ima više od pola miliona ljudi,na utakmicama Sarajeva se nadje 2-3000 ljudi,osim derbija,Željo ima za naše prilike dobru posjetu mada i to je slika u zadnje dvije sezone,Borac ima takodje dobru posjetu i zapravo ta dva kluba dižu prosjek gledanosti PL.Pored ova dva svjetla primjera ima mnogo više onih tamnijih,npr. utakmice Olimpika ne prati 100 ljudi,u Modriči katastrofalne posjete,Leotar,Travnik,pa ni Široki osim na većim utakmicama nemaju baš veliku posjetu,Laktaši isto tako.Isto tako i u BiH bi bar po meni stanje bilo daleko bolje ukoliko bi timovi iz nekih većih centara ušli u PL poput:Radnik(Bijeljina)Jedinstvo (Brčko)Jedinstvo (Bihać)...
Ni u Hrvatskoj stanje što se tiče posjete nije ništa bolje a to se najbolje vidi na velikoj dvojci Dinamu i Hajduku gdje je posjeta katastrofalna osim kad igraju medjusoban duel,mada u zadnjih nekoliko godina i taj derbi je sve lošije posjećen.Što se tiče ostalih posjeta Rijeka i Osijek imaju solidnu posjetu za hrvatske prilike,Cibalija 1000 ljudi po utakmici,Varteks tu negdje,a dosta klubova ima do 300 ljudi,što je još jedan od dokaza da Hrvatska sve ukupno gledano ima i najlošiju posjetu na stadionima kad se sve uzme u obzir,jer ipak svi veći centri imaju klub u najjačem takmičenju.
Situacija u ostale tri zemlje Crnoj Gori,Sloveniji i Makedoniji je još lošija,al to je donekle i opravdano ipak su to zemlje s manjim brojem kvalitetnih timova,fudbalskih sredina,pa i stanovništva je daleko manje.Prosjek u ove tri zemlje je slab u Sloveniji prelazi 1000,Makedoniji je tu negdje,a u Crnoj Gori je oko 600 gledalaca...
Ovom prilikom sam samo one neke najvažnije statističke podatke uzeo u obzir,a slika na većini stadiona je katastrofalna u pogledu posjećenosti.
Na osnovu odredjenih podataka u zadnjih pet godina što se tiče posjete prosječne na mečevima stvari stoje otprilike ovako: Srbija 2700 po utakmicic,Bosna I Hercegovina 2200,Hrvatska 2100,Slovenija 1350,Makedonija 1100,Crna Gora 670.
-
El_comadante
#65 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Široki - Zrinski je isto derbi jer su to jedina dva kluba sa Hrvatskim preznakom u PL a i uvijek su bili u vrhu naše lige. ovo važi sam za period iza rata.
-
sofist
#66 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Evo kakve su nekad te utakmice bile. Piksi, Prosinečki, Đurovski, Vokri, Jusufi, Đukanović, Katanec, Musemić, Cvetković, Mrkela... Multietnički do jaja. A na frizurama bi im svaki taksista pozavidio.
-
ramus
#67 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Definitivno najbolji derbi po meni je PAOK-Aris a najjači navijači Paokovi...imao sam čast da prisustvujem jednoj njihovoj utakmici,to se ne može rečima objasniti!!!
http://www.youtube.com/watch?v=hi8u7ghQ ... embedded#!
http://www.youtube.com/watch?v=hi8u7ghQ ... embedded#!
- fosil
#68 Re: Najveći derbiji na Balkanu
sofist wrote:Evo kakve su nekad te utakmice bile. Piksi, Prosinečki, Đurovski, Vokri, Jusufi, Đukanović, Katanec, Musemić, Cvetković, Mrkela... Multietnički do jaja. A na frizurama bi im svaki taksista pozavidio.![]()
Joj Djukanovica tarabe
- Obuca9
#69 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Što Husref dobi štos u usta na 01:45sofist wrote:Evo kakve su nekad te utakmice bile. Piksi, Prosinečki, Đurovski, Vokri, Jusufi, Đukanović, Katanec, Musemić, Cvetković, Mrkela... Multietnički do jaja. A na frizurama bi im svaki taksista pozavidio.![]()
-
IsmetHoro
#70 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Zeljeznicar - Olimpic
-
kotace
#71 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Ja prvi sam navijač kluba grada u kom živim,znači navijač FK Drina,al isto tako realno od svoje 5 godine navijam za Partizan i hipotetički sutra da igra sa FK Drina vjerovatno bi bio sa grobarima na stadionu.Isto tako kažem nije isto,iako mnogi žele politizovat,navijat za neki strani klub,o kojem imamo kontakt putem medija i za neki klub iz bivše nam države gdje daleko više pratimo,osjećamo idemo na utakmice,čak se i bijemo,naravno ponavljam bez obzira koji je to klub,bez obzira da li sarajlija navija za partizan,novosadjanin za hajduk,piroćanac za želju,pazarac za Sarajevo.
Isto tako treba bit realan da prosječan ljubitelj fudbala i ne ide na stadion u svom gradu da odgleda neki sportski dogadjaj a kamo li da u većini sredina imaju osnovane navijačke grupe...[/quote]Ti si lave pravi navijac,ocam
Zasto navijati za jedan klub kad mozemo za dva ili cak tri.....
Isto tako treba bit realan da prosječan ljubitelj fudbala i ne ide na stadion u svom gradu da odgleda neki sportski dogadjaj a kamo li da u većini sredina imaju osnovane navijačke grupe...[/quote]Ti si lave pravi navijac,ocam
- respo
#72 Re: Najveći derbiji na Balkanu
procitah sve postove
uh
neko pita poo cemu je velez zrinjski derbi kad nemaju titule ili bilo sta osvojeno
nije sve ni u titulama
vratnik vrbanjusa je derbi nad derbijima a nisu nikad igrali u najvisem rangu takmicenja
nije sva prica ni u titulama ima tu jos milion stvari preko nacionalnih do mahalskih razlika itd
prica o posjeti na stadionima
normalno da neki zagrebcanin/splicanin/beogradjanin/sarajlija nece doci na utakmicu i trosi svoje slobodno vrijeme preko vikenda na utakmice javora lokomotive olimpika modrice ili koje vec ekipe uz postovanje prema njima
kad malte ne isto to moze gledati i na lokalnom igralistu kad se raja podjeli pa igraju fuce
eh dokle dodjosmo
po izboru kluba za koji se navija
moj grad moj klub je fina "politika" ako bi izuzeo sve ostale faktore
posebno u danasnja vremena na ovim prostorima
ja ti peti deseti izbjegli bili u ratu u bg/zg/sa
kao mali zavolili fudbal navijali za najvece klubove tu i vratili se na svoju "njivu" normalno da cu onda navijati za sarajevo zvezdu ili hajduk bez obzira sto u mom mjestu postoji fk donje mjesto fk gornja mahala itd
skolovanje u vecim sredinama isto tako
dodje neko npr iz zenice na skolovanje u sa i uz raju ovo ono svidi mu se grad fazoni upozna duh jos mozda neku zanimljivu pricu uz taj i taj klub i eto novog navijaca
da ne pricam za povratnike iz "dijaspore"
izbjegao u minhen odrastao uz elbera i sta ja znam normalno da ce navijati za bayern nego za zelju sarajevo da ne pominjem manje klubove
i po mom nekom misljenju najvise tih da ih nazovem vangradskih navijaca cini mi se ima hajduk i cini mi se da su oni i najvjerniji klubu
citava dalmacija juzno od splita navija za hajduk
dok za dinamo zagreb i okolina i onda pojedinacni primjeri iz svakog grada
beograd ko beograd podijeljen na 2 uglavnom a tu ionako zivi skoro pola drzave ostatak zemlje pojedinacno
bosna posebna prica svako svoj tor i slabo da ces cuti da neko iz jednog tora navija za nekog iz drugog
dotace neko titulu zvezdinu u KES-u
pa nije jedina na balkanu koja je osvojila ima tu i steaua
napisa ja svasta pomalo ajd do druge prilike
uh
neko pita poo cemu je velez zrinjski derbi kad nemaju titule ili bilo sta osvojeno
nije sve ni u titulama
vratnik vrbanjusa je derbi nad derbijima a nisu nikad igrali u najvisem rangu takmicenja
nije sva prica ni u titulama ima tu jos milion stvari preko nacionalnih do mahalskih razlika itd
prica o posjeti na stadionima
normalno da neki zagrebcanin/splicanin/beogradjanin/sarajlija nece doci na utakmicu i trosi svoje slobodno vrijeme preko vikenda na utakmice javora lokomotive olimpika modrice ili koje vec ekipe uz postovanje prema njima
kad malte ne isto to moze gledati i na lokalnom igralistu kad se raja podjeli pa igraju fuce
eh dokle dodjosmo
po izboru kluba za koji se navija
moj grad moj klub je fina "politika" ako bi izuzeo sve ostale faktore
posebno u danasnja vremena na ovim prostorima
ja ti peti deseti izbjegli bili u ratu u bg/zg/sa
kao mali zavolili fudbal navijali za najvece klubove tu i vratili se na svoju "njivu" normalno da cu onda navijati za sarajevo zvezdu ili hajduk bez obzira sto u mom mjestu postoji fk donje mjesto fk gornja mahala itd
skolovanje u vecim sredinama isto tako
dodje neko npr iz zenice na skolovanje u sa i uz raju ovo ono svidi mu se grad fazoni upozna duh jos mozda neku zanimljivu pricu uz taj i taj klub i eto novog navijaca
da ne pricam za povratnike iz "dijaspore"
izbjegao u minhen odrastao uz elbera i sta ja znam normalno da ce navijati za bayern nego za zelju sarajevo da ne pominjem manje klubove
i po mom nekom misljenju najvise tih da ih nazovem vangradskih navijaca cini mi se ima hajduk i cini mi se da su oni i najvjerniji klubu
citava dalmacija juzno od splita navija za hajduk
dok za dinamo zagreb i okolina i onda pojedinacni primjeri iz svakog grada
beograd ko beograd podijeljen na 2 uglavnom a tu ionako zivi skoro pola drzave ostatak zemlje pojedinacno
bosna posebna prica svako svoj tor i slabo da ces cuti da neko iz jednog tora navija za nekog iz drugog
dotace neko titulu zvezdinu u KES-u
pa nije jedina na balkanu koja je osvojila ima tu i steaua
napisa ja svasta pomalo ajd do druge prilike
- Jack Be Nimble
#73 Re: Najveći derbiji na Balkanu
partizan zvezda
Ostalo je sve sranje, barem sada.
Ostalo je sve sranje, barem sada.
-
Normalan.ba
#74 Re: Najveći derbiji na Balkanu
FK Kolina (Ustikolina)- FK Rudar (Miljevina) bar prije,sad ne znam 
-
kotace
#75 Re: Najveći derbiji na Balkanu
FK Famos-OFK Hrasnica ,gradski derbi
p.s. za ove lole, par postova prije:zvezda(sranje),partizan(sraaaaanje) Izvinjavam se na rijecniku ,al kao patriota,lokal patriota i saso mange patriota nemadoh vremena traziti,u rijecniku prikladnije rijeci