Najveći derbiji na Balkanu
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- vukovi zv
#1 Najveći derbiji na Balkanu
Ova tema nije otvorena da bi vrijedjala po bilo koj osnovi bilo koga,naravno navijačke netrpeljivosti i podjebavanja u domenu dozvoljenog,naravno bez mržnje su dozvoljena.Isto tako ova tema ne treba da služi za promociju i podizanje jednog kluba, a spuštanje svih ostalih,naravno subjektivnost i navijačka strast su dozvoljene.
Isto tako, bio bih vrlo sretan da se velika većina uključi u diskusiju, po stoti put ponavljam samo bez ikakvih elemenata mržnje,jer tema je sportska i nek ostane na fer i korektnom,naravno navijačkom duhu. A nadam se da isto tako ova tema neće biti shvaćena kao provokacija, već kao želja da se čuju razna mišljenja i vidjenja ne samo ovih derbija koje ću navesti već i svih onih o kojima se možda toliko puno ne zna i o kojima možda prosječan poznavalac najvažnije sporedne stvari na svijetu nije dovoljno upoznat.
Na osnovu odredjene analize koju sam uradio kako bi imao osnov i što jasniju sliku o derbijima na Balkanu,uzeo sam nekoliko bitnih parametara: uspjeh klubova kroz istoriju,kvalitet takmičenja,broj navijača koji klub ima,značenje imena derbi,još neke parametre koji su itekako potrebni da bi se došlo do što kvalitetnijeg sagledavanja značenja samog imena derbi i veličine sportskog dogadjaja koji se karakteriše tim imenom.
Evo samo nekih po meni najvećih derbija na Balkanu:
Galatasaray - Besiktas (Turska)
Olympiacos - Panathinaicos (Grčka)
Crvena Zvezda - Partizan (Srbija)
Dinamo Zagreb - Hajduk (Hrvatska)
Steaua - Rapid (Rumunija)
Sarajevo - Željezničar (BiH)
Levski - CSKA Sofia (Bugarska)
Fenerbahce - Galatasaray (Turska)
Olympiacos - PAOK (Grčka)
Aek - Panathinaicos (Grčka)
Fenerbahce - Besiktas (Turska)
Vojvodina - Partizan (Srbija)
Vojvodina - Crvena Zvezda (Srbija)
Borac BL - Željezničar (BiH)
Sarajevo - Borac (BiH)
Rapid - Dinamo Bukurešt (Rumunija)
Radnički Niš - Crvena Zvezda (Srbija)
Velež - Sarajevo (BiH)
Vardar - Rabotnički (Makedonija)
Naravno ovo su samo neki od navedenih,sigurno i najveći,a ima tu još dosta tzv. gradskih i nekih lokalnih derbija,opet podsećam da je stvar samo o fudbalskim derbijima na prostoru Balkana...
Isto tako, bio bih vrlo sretan da se velika većina uključi u diskusiju, po stoti put ponavljam samo bez ikakvih elemenata mržnje,jer tema je sportska i nek ostane na fer i korektnom,naravno navijačkom duhu. A nadam se da isto tako ova tema neće biti shvaćena kao provokacija, već kao želja da se čuju razna mišljenja i vidjenja ne samo ovih derbija koje ću navesti već i svih onih o kojima se možda toliko puno ne zna i o kojima možda prosječan poznavalac najvažnije sporedne stvari na svijetu nije dovoljno upoznat.
Na osnovu odredjene analize koju sam uradio kako bi imao osnov i što jasniju sliku o derbijima na Balkanu,uzeo sam nekoliko bitnih parametara: uspjeh klubova kroz istoriju,kvalitet takmičenja,broj navijača koji klub ima,značenje imena derbi,još neke parametre koji su itekako potrebni da bi se došlo do što kvalitetnijeg sagledavanja značenja samog imena derbi i veličine sportskog dogadjaja koji se karakteriše tim imenom.
Fenerbahce - Besiktas (Turska)
Sarajevo - Borac (BiH)
Velež - Sarajevo (BiH)
Naravno ovo su samo neki od navedenih,sigurno i najveći,a ima tu još dosta tzv. gradskih i nekih lokalnih derbija,opet podsećam da je stvar samo o fudbalskim derbijima na prostoru Balkana...
Last edited by vukovi zv on 15/07/2010 22:54, edited 1 time in total.
-
north
#2 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Vardar-Rabotnički???vukovi zv wrote:Ova tema nije otvorena da bi vrijedjala po bilo koj osnovi bilo koga,naravno navijačke netrpeljivosti i podjebavanja u domenu dozvoljenog,naravno bez mržnje su dozvoljena.Isto tako ova tema ne treba da služi za promociju i podizanje jednog kluba, a spuštanje svih ostalih,naravno subjektivnost i navijačka strast su dozvoljene.
Fenerbahce - Besiktas (Grčka)
Sarajevo - Borac (BiH)
Velež - Sarajevo (BiH)
Kolika bude posjeta na tom "derbiju" i po čemu zaslužuje da nosi naziv derbi??'
- vukovi zv
#3 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Vardar i Rabotnički sam uzeo iz razloga da se ne bi ljutili ljubitelji fudbala u Makedoniji,ipak je to njihov najveći derbi,a što se tiče posjete ona i nije nešto naročito velika poslednjih godina,al imajući u vidu uspjehe klubova to su dva najuspješnija kluba u Makedoniji,a i Komiti su najjača navijačka grupa u Makedoniji...

- Gusztav
#4 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Više od polovine navedenih, nije ni "do koljena" derbiju Aris - Paok.
Zaboravio...............
Zaboravio...............
- vukovi zv
#6 Re: Najveći derbiji na Balkanu
evo jos nekoliko gdje je atomsfera bas uzavrela:
Karsiyaka - Goztepe
Radnički Kragujevac - Partizan
Timisoara - Steaua
Čelik - Sarajevo
p.s. svakako i Aris -Paok
Karsiyaka - Goztepe
Timisoara - Steaua
Čelik - Sarajevo
p.s. svakako i Aris -Paok
-
meskogn
#8 Re: Najveći derbiji na Balkanu
najveci derbi je naravno kad igraju nk teocak i nk gnojnica
prva utakmica zadnje kolo za opstanaLIGASKA UTAKMICA/da ne bude zabune/ 90 i minut 0:0,95 minut0:0,100i minut 0:0,105 minut 0:0....u 110 minut izmisljeni penal i 1:0/i plus 3 crvena kartona za goste/
utakmica se s razlogom ponistava
druga utakmica ponovljena igra se u bari voda do koljena 5:2 za teocak
prva utakmica zadnje kolo za opstanaLIGASKA UTAKMICA/da ne bude zabune/ 90 i minut 0:0,95 minut0:0,100i minut 0:0,105 minut 0:0....u 110 minut izmisljeni penal i 1:0/i plus 3 crvena kartona za goste/
utakmica se s razlogom ponistava
druga utakmica ponovljena igra se u bari voda do koljena 5:2 za teocak
- campa_xxx
#9 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Od 100 najvecih gradskih derbija na svijetu, onaj izmedju Zeljeznicara i Sarajeva je na 25 mjestu!
http://www.footballderbies.com/index.php
- kokuz_sa
#10 Re: Najveći derbiji na Balkanu
te nase tj bosanske derbije mozes komotno sve obrisat osim zeljo sarajevo i dodaj zrinjski-velez..
jer tu je jedino rivalitet gdje se utakmice ne namjestaju..a to zeljo borac..il naopako..il bilo koji drugi klub..sve tekme namjestene..tak da od derbija tu nista nema..
jer tu je jedino rivalitet gdje se utakmice ne namjestaju..a to zeljo borac..il naopako..il bilo koji drugi klub..sve tekme namjestene..tak da od derbija tu nista nema..
-
slusam.ba
#11 Re: Najveći derbiji na Balkanu
malo si fulio..inace najaci derbi je zvezda-partizan..u novije vrijeme nije los sarajevo-zeljo a za jedno 100 godina velez-zrinjski ce biti ko old firm glasgow-celtcvukovi zv wrote: Fenerbahce - Besiktas (Grčka)
.
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#12 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Ispravi ovo na brzinuvukovi zv wrote: Fenerbahce - Besiktas (Grčka)
- Logovan
#13 Re: Najveći derbiji na Balkanu
campa_xxx wrote:Od 100 najvecih gradskih derbija na svijetu, onaj izmedju Zeljeznicara i Sarajeva je na 25 mjestu!![]()
ma glup je ovo poredak pravo
gdje je ovdje barcelona - real madrid
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#14 Re: Najveći derbiji na Balkanu
brate citaj malo City Derbieszlo87 wrote:campa_xxx wrote:Od 100 najvecih gradskih derbija na svijetu, onaj izmedju Zeljeznicara i Sarajeva je na 25 mjestu!![]()
ma glup je ovo poredak pravo![]()
najveći derbi iz BiH da bude na 25. mjestu
bezveze skroz.... ne umanjujem ja značaj vječitog derbija između sarajeva i želje ali malo realnosti ne bi škodilo
a real barca
http://www.footballderbies.com/honours/index.php?id=13
Code: Select all
Rivalries
Spain title= Barcelona - Real Madrid 8.6
Croatia title= Hajduk Split - Dinamo Zagreb 8.4
Netherlands title= Ajax - Feyenoord 8.1
France title= Paris St. Germain - Olympique Marseille 7.8
Turkey title= Trabzonspor - Fenerbahce 7.8
Mexico title= Chivas - America 7.7
Portugal title= Porto - Benfica 7.7
Greece title= PAOK Saloniki - Olympiakos Piraeus 7.6
England title= Arsenal - Manchester United 7.5
Netherlands title= PSV Eindhoven - Ajax 7.3
Belgium title= Anderlecht - Club Brugge 7.2
Portugal title= Sporting Lisbon - Porto 7.2
Greece title= Panathinaikos - PAOK Saloniki 7.2
Netherlands title= Feyenoord - PSV Eindhoven 6.9
Greece title= PAOK Saloniki - AEK Athens 6.8
Australia title= Sydney FC - Melbourne Victory 6.4
Slovenia title= Olimpija Ljubljana - NK Maribor 6.2
Azerbaijan title= Kapaz - Neftci
Last edited by bordo gandalf on 15/07/2010 20:24, edited 1 time in total.
- campa_xxx
#15 Re: Najveći derbiji na Balkanu
GRADSKI DERBIJI ... citaj malo!zlo87 wrote:campa_xxx wrote:Od 100 najvecih gradskih derbija na svijetu, onaj izmedju Zeljeznicara i Sarajeva je na 25 mjestu!![]()
ma glup je ovo poredak pravo![]()
najveći derbi iz BiH da bude na 25. mjestu
bezveze skroz.... ne umanjujem ja značaj vječitog derbija između sarajeva i želje ali malo realnosti ne bi škodilo
- Logovan
#16 Re: Najveći derbiji na Balkanu
campa_xxx wrote: GRADSKI DERBIJI ... citaj malo!
ne znam šta mi bi ali haj desi se svakome
- vukovi zv
#17 Re: Najveći derbiji na Balkanu
raja ma gledao sam i ja različite sajtove i bodovanje najvećih vječitih derbija,tako da im ne treba puno vjerovati,a jasno je da je najveći fanatizam u Grčkoj.
Realno svaka čast veličinama iz Španije al na njihovim tekmama je pozorišna atmosfera,baš kao i u njemačkoj,italijanska liga je što se tiče navijanja najjača kada se gledaju lige 5...
Realno svaka čast veličinama iz Španije al na njihovim tekmama je pozorišna atmosfera,baš kao i u njemačkoj,italijanska liga je što se tiče navijanja najjača kada se gledaju lige 5...
- felipe kajetano
#18 Re: Najveći derbiji na Balkanu
vukovi zv wrote:
- vukovi zv
#19 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Opet ponavljam nije cilj da nikog od klubova uzdižem,al to je derbi koji je jedan od najposjećenijih na Balkanu,bar kada se radi o zemljama bivše nam države...Treba imati u vidu da na utakmicama ova dva kluba u Kragujevcu se okupi 15000 ljudi....felipe kajetano wrote:vukovi zv wrote:
- karanana
#20 Re: Najveći derbiji na Balkanu
vrbanjusa-vratnik
- felipe kajetano
#21 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Ma ne znam bas, gdje god da gostuje C.Z ili Partizan se skupi toliko ljudi, tako je npr. i u Krusevcu kad dolaze ova dva kluba....al' ajde, uzimam za shodno da mozda ne znam da izmedju Radnickog i Partizana postoji neki veci rivalitet.
- vukovi zv
#22 Re: Najveći derbiji na Balkanu
To je derbi ,ne kao vječiti ali derbi,iako u zadnjih nekoliko godina Radnički posrće ,al dok je igrao u najjačem takmičenju bilo je 15000 uvijek,a i navijačka grupa je četvrta po brojnosti,zapravo to je drugi grad uz Niš gdje vječiti nemaju više navijača od domaćina....felipe kajetano wrote:Ma ne znam bas, gdje god da gostuje C.Z ili Partizan se skupi toliko ljudi, tako je npr. i u Krusevcu kad dolaze ova dva kluba....al' ajde, uzimam za shodno da mozda ne znam da izmedju Radnickog i Partizana postoji neki veci rivalitet.
- karanana
#23 Re: Najveći derbiji na Balkanu
u novom sadu bude vise navijaca vjecitih od domacih vojvodinaca?
- vukovi zv
#24 Re: Najveći derbiji na Balkanu
ma jest tužno ,al to je činjenica,zapravo na derbijima sa vječitima,bude 1500 firmaša i 3-4000 navijača vječitih,bar koliko ja to pratim ovih 10 godina,prije je bilo drugačije,opet kažem naveo sam prave navijače,ne brojim one koji nisu članovi navijačkih grupa....karanana wrote:u novom sadu bude vise vjecitih navijaca od domacih vojvodinaca?
- Šibicar
#25 Re: Najveći derbiji na Balkanu
Smiješno je da neko gura bilo koju utakmicu u Srbiji pod derbi,osim one izmedju Partizana i Zvezde.
http://www.youtube.com/watch?v=HbjKegTG ... re=related
I ovo mi je neki derbi
Delija ima 5 puta više na "gostovanju" u Novom Sadu.
Ionako 95% Srbije navija za Partizan ili Zvezdu,a ostali klubovi mogu da kupe samo mrvice.
http://www.youtube.com/watch?v=HbjKegTG ... re=related
I ovo mi je neki derbi
Ionako 95% Srbije navija za Partizan ili Zvezdu,a ostali klubovi mogu da kupe samo mrvice.