Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
VerticalHairFactor
#51 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Ma ako se Srbi ne osjećaju Bosancima, a ni Hrvati, OK je to, ne moraju se ni osjećati... Mislim, neko priča o reprogramiranju, o vehabijama (opet), i sličnim nebulozama. Pa još je u Načertaniju jasno spomenuto da se "Bošnjacima treba posvetiti posebna pažnja i među njima širiti srpstvo"; o kakvom reprogramiranju trebamo govoriti? Današnji pravoslavci i katolici mrze ovu zemlju i žele joj nestanak - mrze i riječ Bosna, a kamoli nešto drugo - jer su se nesrećom stavili na stranu susjeda, koji imaju pretenzije prema njoj. Desilo se, i šta da se radi, sad nema uzmaka. Što bi Dodik rekao "istoriju treba izbrisati u BiH"...
Dokaz za to da su ovdje Srbi i Hrvati je, tobože, etničkog karaktera, biva ovdje su svi bili etnički Srbi/etnički Hrvati, ovisno o ideologiji. Danas svi znamo da su to besmislice, kao što znamo da je nacija imaginarna kategorija u smislu porijekla.
Ja razumijem ljude koji mrze ovu zemlju i mrze narod koji se identificira s njom, ali mislim da im to neće pomoći da ljepše žive ovdje, ili pored nje...
Dokaz za to da su ovdje Srbi i Hrvati je, tobože, etničkog karaktera, biva ovdje su svi bili etnički Srbi/etnički Hrvati, ovisno o ideologiji. Danas svi znamo da su to besmislice, kao što znamo da je nacija imaginarna kategorija u smislu porijekla.
Ja razumijem ljude koji mrze ovu zemlju i mrze narod koji se identificira s njom, ali mislim da im to neće pomoći da ljepše žive ovdje, ili pored nje...
-
breuer
#52 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
hvala tebi na savjetima, samo, u 99% slucajeva se treba baviti svojim poslovima, ne tudjim, SAMO TO NIJE LAKOosa wrote:u 99% slučajeva, krivicu treba tražiti u sebi, samo to nije lako....
- ilo
#53 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
ma samo vi razglabajte, nećete daleko stići .. ja znam da se izjašnjavam kao ostali i ako to ostali podrazumijeva Bosanac/Hercegovac i znači pripadnost ovoj državi, onda sam ta .. muslimanka jesam, ne treba čitav svijet znati to, ali da dolazim iz Bosne i Hercegovine, ne da treba, nego MORA !! i ponosim se tim !
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#54 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
To sto Dodik i slicni njemu bulazne,pusti to,to je jeftina i prljava politika.Dodik o referendumu a Hare o ukidanju RS,dobro i jednom i drugom,svak dobija poene od svojih biraca,ne bi me cudilo da to rade u dogovoru.VerticalHairFactor wrote:Ma ako se Srbi ne osjećaju Bosancima, a ni Hrvati, OK je to, ne moraju se ni osjećati... Mislim, neko priča o reprogramiranju, o vehabijama (opet), i sličnim nebulozama. Pa još je u Načertaniju jasno spomenuto da se "Bošnjacima treba posvetiti posebna pažnja i među njima širiti srpstvo"; o kakvom reprogramiranju trebamo govoriti? Današnji pravoslavci i katolici mrze ovu zemlju i žele joj nestanak - mrze i riječ Bosna, a kamoli nešto drugo - jer su se nesrećom stavili na stranu susjeda, koji imaju pretenzije prema njoj. Desilo se, i šta da se radi, sad nema uzmaka. Što bi Dodik rekao "istoriju treba izbrisati u BiH"...
Last edited by Ecci on 26/02/2013 12:27, edited 1 time in total.
-
Maestor
#55 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Imas li ti meni da prilozis dokaz da su se stanovnici danasnje Bosne i Hercegovine izjasnjavali kao bosnjaci prije 1993 godine?Imas li ti meni da prilozis dokaz da su se stanovnici danasnje Bosne i Hercegovine izjasnjavali kao Srbi i Hrvati prije 200 godina?
- ilo
#56 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Maestor wrote:Imas li ti meni da prilozis dokaz da su se stanovnici danasnje Bosne i Hercegovine izjasnjavali kao bosnjaci prije 1993 godine?Imas li ti meni da prilozis dokaz da su se stanovnici danasnje Bosne i Hercegovine izjasnjavali kao Srbi i Hrvati prije 200 godina?
1992. si mislio/la ..
kao Bosanci da, Bošnjaci i ne baš
- Obuca9
#57 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Kako nema?Delboy.Trotter wrote:A imaš li neki primjer u Bošnjaka tog baštinjenja predturske istorije. Osim naravno deklarativnog u pojedinim radovima pojedinih autora.
Ima li neki detalj u kulturi, običaju, folkloru, ili neki transparentniji primjer kolektivnog sjećanja?
Evo hodaj Sarajevom, obilazi malo ulice pa ćeš vidjeti ima li. Hodaj malo lijevom obalom Miljacke, pa digni glavu i pogledja kako se zove ta ulica, nije li ona tabla "Obala Kulina bana" znak sjećanja na predtursko doba? Ili ulica "Aleja Bosne srebrene", "Kotromanića", "Bana Borića", "Bosanskih banova", "Bosanskih kraljeva", "Franjevačka" i tako dalje.
Nije li neki vid baštinjenja i spominjanja te tradicije izreka koja se u narodu i dan danas često koristi "Od Kulina bana i dobrijeh dana" ili pjesmica koja se uči u školi (ne znam da li još uvijek, iza rata se učila): "Kulina bana vojska je, vojska je, a cija nije nek stane,nek stane."
Što se običaja tiče, tu baš nisam kompetentan, ali znam da sam čuo da dosta običaja koje gaje današnji Bošnjaci i vežu za Islam, uopšte nemaju veze sa izvornim Islamom, negu su ustvari preuzeti upravo iz crkve bosanske, sigurno ima neko ko se bolje razumije u to da to malo bolje pojasni.
Last edited by Obuca9 on 05/07/2010 13:24, edited 3 times in total.
- nokia6170
#58 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Kako objasniti da su Srbi, iz Srbije, ljude iz Bosne i Hercegovine zvali Bosnjacima u 19. vijeku?Kukuruz wrote:
Hmmm..., zar Bosnjak nije samo turski/turkofonski izraz za Bosanac? Potpuno ozbiljno, njhova rec za Bosanac koja ovde dobija novi smisao, a ja kazem unosi i smutnju.
Pored tolikih silnih dokaza u prilog tome, ljudi jednostavno ostaju sljepi pored vlastitih ociju i ne zele da cuju drugu stranu medalje, vec samo furaju svoju mantru.
Last edited by nokia6170 on 05/07/2010 13:28, edited 1 time in total.
- Hemel
#59 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
nokia6170 wrote:Pa ti si upravo sam potvrdio moju tezu iz ranijeg postaDelboy.Trotter wrote:
Jedno znam sigurno. Nisu se izjašnjavali kao Hrvati i Srbi.
Ali dolaskom A-U nastupio je nacionalni preporod koji je tresao čitavu Europu i zahvatio je i ova dva naroda.
Muslimani su, budući da je Islam univerzalna vjera koja u drugi plan gura nacionalno, ostali po strani od tih zbivanja. Čak se nisu ni trudili da izgrade svoj nacionalni status i zadovoljili su se nedefiniranim statusom. Da ne idemo dalje do Dž. Bijedića i A. Izetbegovića i današnjih dana.![]()
Prije Turaka i u vrijeme Turaka postojali su Bosnjaci...i to Bosnjaci Mohamedanci i Bosnjaci Krscani/Hriscani.
To sto su Bosnjaci Mohamedanci dali prednost Islamu (koji ne poznaje naciju), a Bosnjaci Krscani/Hriscani pod uticajem Beograda i Zagreba krajem 19 vijeka i pocetkom 20. vijeka u vecini prevrnuli na Hrvatstvo i Srpstvo...apsolutno ne znaci da se historija moze promijeniti samo da bi nekome bila ljepsa za oci i usi.
Meni se cini da su poprilicno svi na ovim balkanskim prostorima izgubljeni sa identitetom...jedni u pokusaju da isprave svoje greske iz proslosti i obnove svoj nekadasnji identitet, a drugi da isprave historiju radi zadrzavanja svog sadasnjeg identiteta (koji vala i nije nesto vele star..malo jaci od 100 godina).
upravo tako...
nije greska ako se dugo traga za pravim identitetom vec je greska imati pogresan identitet i zivjeti sa njim
-
VerticalHairFactor
#60 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Eh sada, od vajkada, pogledaj Bošnjake po Hrvatskoj, pa, Boga mi, i Saudijskoj Arabiji: http://www.bushnak.com/content/people.aspx?id=1Maestor wrote:Imas li ti meni da prilozis dokaz da su se stanovnici danasnje Bosne i Hercegovine izjasnjavali kao bosnjaci prije 1993 godine?Imas li ti meni da prilozis dokaz da su se stanovnici danasnje Bosne i Hercegovine izjasnjavali kao Srbi i Hrvati prije 200 godina?
Mislim svugdje su nosili to svoje narodno ime sa sobom, ovom je dedo prije 300ak godina otišao u Saudiju za vrijeme Osmanlija i ovako nazvao svoj narod kada su ga pitali odakle je (slična prezimena su Nejsaburi - Nišaporac; Bukhari - stanovnik Buhare; Endelusi - Andalužanin; Bošnjak - Bosanac, iz Bosne). Dakle nije rekao ni Kruwati ni Sirbi, jedino s čime se poistovijetio bila je Bosna - on nije znao prije 300 godina da je Hrvat a ni Srbin, i tada su ljudi bili u zabludi da su Bošnjaci. Danas je on Saudijac, svjestan je da nije Arapin, čovjek čak i zna odakle su mu preci iz Bosne, zna da je Bošnjak, ali što je najvažnije jako je bogat.
E, sad, politički Bošnjaci su bili u nepovoljnom položaju kada su se nacije u modernom smislu formirale - tim političkim poteškoćama su djelimično bili oni sami razlog, a djelimično agresivna politika i sa istoka i zapada; i ovdje ne krivim nikoga, jednostavno tako je bilo.
Mi danas imamo paradoks da imamo bošnjačko prezime Hrvat i Hrvačić, a pretežno hrvatsko (ali i bošnjačko van Bosne i djelimično srpsko u Srbiji) Bošnjak.
Nacija nije etničkog karaktera, nacija je imaginarna kategorija i obično je vezana za zemlju i jezik, rjeđe kroz vjeru za etniju (mislim da smo mi unikatni po tome).
-
VerticalHairFactor
#61 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Slažem se, dobrim dijelom u vladi, a dobrim dijelom i u privatnim kompanijama.. E, sad, PC je zagarantovana itd itd itd... OK, jeste, i šta sada. PC po vama znači onesposobiti i obezvrijediti Bosnu, učiniti život u njoj nemogućim i maltretirati sve one koji nisu iste nacije i vjere kao vi. To nemonovno vodi u radikalizacije svih vrsta i oblika. Super, vi želite da živite samo u PC, meni se PC ne sviđa jer baštini genocid i tako je i nastala; nemoj mi reći da to nije ona ista iz rata, jer jeste, i dalje slavi ratne slave, potire sve što nije srpsko, antiteza je Bosni kao zemlji više naroda i tolerancije. Nije uvijek bilo tolerancije, ali je najbolje bilo kad jeste. S obzirom na to da PC u suštini svojoj negira Bosnu, jer je i nastala kao izraz želje da se Bosna uništi, ja želim PC sretan put. Molim vas odcijepite se! Ja, najiskrenije, ne mislim da je moguće normalno živjeti u Bosni dok god postoji PC, jer ona koči i uništava sve što je Bosna ranije predstavljala. Ja bih bio najsretniji da se PC odcijepi, ako se ne želite odcijepiti, onda recite da ne želite, ali ako želite ostati i kočiti državu, onda je naš interes, i Bošnjaka i Hrvata da se napokon odcijepite. Idite, sretno vam samima, nadam se da nikada više nećete čuti riječ Bosna, Bošnjak, pa i po cijenu da svi Hrvati Bošnjaci moraju promijeniti svoje prezime, pa i ovi Saudijci dolje. Ja vjerujem da PC čeka sretna budućnost kad se odcijepi. Vjerujem da će je svi priznati i uvažavati kao izraz demokratije slobode i čega sve ne, promptno će je svi priznati itd., ali skinite nam se više sa vrata da možemo ljudski nastaviti živjeti i prosperirati, i da više ne strahujemo od toga da ćemo opet morati ratovati kroz kojekakve implozije i unutrašnja rovarenja i belaje.Rade ljudi koji su zaposleni u zajednickim organima BiH,tu moras imati jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda,to je po ustavu BiH,sta je tu neobicno.A i RS je dejtonom zagarantovana i medjunarodno priznata kategorija u okviru BiH.
Sretan vam put želim!
-
Vedoni
#62 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Bosna nikad nije bila Srbija ni Hrvatska, tako da traziti korijene Bosne u srpstvu i hrvatstvu nema smisla.
Mislim da je identifikacija sa susjednim drzavama dosla kao rezultat religijske fragmentacije drustva tijekom Ottomanske vladavine. Srpski i Hrvatski identitet je ovdje autohton koliko i ottomanski.
Medjutim moramo prihvatiti politicku realnost i adaptirati se novonastaloj situaciji. Srednovijekovna Bosna vise ne postoji. Valjda je to svima jasno. Danas imamo drzavu gdje skoro pola stanovnistva nosi identitet susjednih drzava. Ako cemo jacati Bosanstvo, ne treba zadirati u taj identitet vec se fokusirati na one aspekte gdje smo isti i gdje imamo iste interese a razlike ostaviti da budu razlike i specificnost Bosne. Tu lezi kljuc buduceg Bosanskog identiteta.
Mislim da je identifikacija sa susjednim drzavama dosla kao rezultat religijske fragmentacije drustva tijekom Ottomanske vladavine. Srpski i Hrvatski identitet je ovdje autohton koliko i ottomanski.
Medjutim moramo prihvatiti politicku realnost i adaptirati se novonastaloj situaciji. Srednovijekovna Bosna vise ne postoji. Valjda je to svima jasno. Danas imamo drzavu gdje skoro pola stanovnistva nosi identitet susjednih drzava. Ako cemo jacati Bosanstvo, ne treba zadirati u taj identitet vec se fokusirati na one aspekte gdje smo isti i gdje imamo iste interese a razlike ostaviti da budu razlike i specificnost Bosne. Tu lezi kljuc buduceg Bosanskog identiteta.
-
VerticalHairFactor
#63 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Da, i Poljak također, a i Slovak...Hmmm..., zar Bosnjak nije samo turski/turkofonski izraz za Bosanac? Potpuno ozbiljno, njhova rec za Bosanac koja ovde dobija novi smisao, a ja kazem unosi i smutnju.
-
VerticalHairFactor
#64 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Eh, drug, na sljedećoj krsnoj slavi PC iznesi im ovaj svoj prijedlog... Ako te ne upucaju, makar će se ljudi ismijati.Vedoni wrote:Bosna nikad nije bila Srbija ni Hrvatska, tako da traziti korijene Bosne u srpstvu i hrvatstvu nema smisla.
-
Kukuruz
#65 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Tacno, upravo tako. Kod nas naziv divergira, ne kod njih.VerticalHairFactor wrote:Da, i Poljak također, a i Slovak...Hmmm..., zar Bosnjak nije samo turski/turkofonski izraz za Bosanac? Potpuno ozbiljno, njhova rec za Bosanac koja ovde dobija novi smisao, a ja kazem unosi i smutnju.
- nokia6170
#66 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Nisam nikakav profesor, ali imam svoje oci i razum da citam i sagledavam stvari. Ne treba mi ni Islamska zajednica, ni Alija, ni Karadzic ni vladika da mi govori sta i kako.Maestor wrote:nokia6170 wrote: Bosnjaci nisu izmisljena kategorija kako su te ucili, oni su samo zaboravljena kategorijaNeki zele da obnove svoj identitet, a neki zele da ga se ne sjecaju da ne bi zaprljali malo svoje danasnje cistokrvno hrvatstvo i srpstvo.
![]()
![]()
Ovo je previse, i za tebe profesore "novo-bosnjastva".
Postoje pisani zapisi i to je meni dovoljno.
Kao sto rekoh...prije dolaska Austrougara smo imali Bosnjake Krstjane i Bosnjake Mohamedance....pobijaj ako zelis, samo bogati ne mitovima
- softly
#67 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Mozes li mi malo vise potkrijepiti ovu tezu o ISLAMU U BOSNI PRIJE TURAKA ?!nokia6170 wrote:Stvari treba posmatrati iz ugla kada su se desavale, a ne nakon 200 godina kada svako pokusava da uklopi dijelice historije u svoj neki zamisljeni mozaik i svoju istinu.softly wrote: identitet Kotromanjica, ukratko - LJILJAN je najbolji primjer i dokaz bosnjackog lutanja u traganju za svojim identitetom.
A, bogami, dokaz je to i svojevrsne KRADJE identiteta.
pa potom, dokaz i grubog falsifikovanja i manipulacija (ljiljan na zelenoj podlozi)...
i tako dalje.
Bosnjacke pametnice nastoje, zapravo, da dokazu da su stari Bosnjaci "pozvali Turke da im donesu njihovu vjeru"!
(ovo u navodnicima je doslovno preneseno tumacenje jednog ucitelja!)
Prije Turaka i u vrijeme Turaka postojali su Bosnjaci...i to Bosnjaci Mohamedanci i Bosnjaci Krscani/Hriscani.
To sto su Bosnjaci Mohamedanci dali prednost Islamu (koji ne poznaje naciju), a Bosnjaci Krscani/Hriscani pod uticajem Beograda i Zagreba krajem 19 vijeka i pocetkom 20. vijeka u vecini prevrnuli na Hrvatstvo i Srpstvo...apsolutno ne znaci da se historija moze promijeniti samo da bi nekome bila ljepsa za oci i usi.
Meni se cini da su poprilicno svi na ovim balkanskim prostorima izgubljeni sa identitetom...jedni u pokusaju da isprave svoje greske iz proslosti i obnove svoj nekadasnji identitet, a drugi da isprave historiju radi zadrzavanja svog sadasnjeg identiteta (koji vala i nije nesto vele star..malo jaci od 100 godina).
-
Vedoni
#68 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Znam ali situacija na terenu se konstantno mijenja. Tako da ono sto je danas, nece biti sutra. Ako se danas smiju, sutra ce malo manje, prekosutra jos manje, a zaksutra nece mozda nikako. Sve zavisi kakav ambijent stvoris buducim generacijama.VerticalHairFactor wrote:Eh, drug, na sljedećoj krsnoj slavi PC iznesi im ovaj svoj prijedlog... Ako te ne upucaju, makar će se ljudi ismijati.Vedoni wrote:Bosna nikad nije bila Srbija ni Hrvatska, tako da traziti korijene Bosne u srpstvu i hrvatstvu nema smisla.
-
Vedoni
#69 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Gdje ti u njegovoj tezi vidis Islam u Bosni prije Turaka?softly wrote:Mozes li mi malo vise potkrijepiti ovu tezu o ISLAMU U BOSNI PRIJE TURAKA ?!nokia6170 wrote:Stvari treba posmatrati iz ugla kada su se desavale, a ne nakon 200 godina kada svako pokusava da uklopi dijelice historije u svoj neki zamisljeni mozaik i svoju istinu.softly wrote: identitet Kotromanjica, ukratko - LJILJAN je najbolji primjer i dokaz bosnjackog lutanja u traganju za svojim identitetom.
A, bogami, dokaz je to i svojevrsne KRADJE identiteta.
pa potom, dokaz i grubog falsifikovanja i manipulacija (ljiljan na zelenoj podlozi)...
i tako dalje.
Bosnjacke pametnice nastoje, zapravo, da dokazu da su stari Bosnjaci "pozvali Turke da im donesu njihovu vjeru"!
(ovo u navodnicima je doslovno preneseno tumacenje jednog ucitelja!)
-
_majevica_
#70 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Kao da je juce napisano....lijepo se sacuvao tekst..kaboom wrote:ево ти на прву један мали, али врло експлицитан примјер како су себе звали ти људи, гдје, а све прије доласка аустроугара (у ставри тачно између двије велике побуне против турака)
"Овај свети храму славу вазнесења Христова подигоше православни Срби из Поцрња, Убоска и Ранковаца уз помоћ остале браће год.1871."
Srbi i Hrvati izrazi za narod na podruciju BiH kao autohtoni stanovnici BiH se spominju samo zadnjih 1-2 st.
Bosnjani,Bosnjaci se na podruciju BiH spominju kao autohton narod bar 10 stoljeca...
-
Arjan_Robben
#71 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Drzite se teme i nemojte nasjedati na provokacije i trollove. Samo tema molim! Da se nebi opet zatvorio topic!
Dobra tema koja je uvijek aktuelna i koja natjerava na razmisljanje.
Dobra tema koja je uvijek aktuelna i koja natjerava na razmisljanje.
- softly
#72 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Ne znam sta se ti petljas, pitanje nije tebi upuceno vec nokiji koji tvrdi upravo to sto ga pitam. Pogledaj jos jedanput taj detalj: "Prije Turaka postojali Muhamedanci u Bosni..."Vedoni wrote:Gdje ti u njegovoj tezi vidis Islam u Bosni prije Turaka?softly wrote:Mozes li mi malo vise potkrijepiti ovu tezu o ISLAMU U BOSNI PRIJE TURAKA ?!nokia6170 wrote:
Prije Turaka i u vrijeme Turaka postojali su Bosnjaci...i to Bosnjaci Mohamedanci i Bosnjaci Krscani/Hriscani...
To mi je bas interesantno i nesta novo sta dosad nisam znao...
- osa
#73 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Davor Marijan
Vojni muzej
Zagreb, Republika Hrvatska
Posljednje desetljeće socijalizma u BiH značajno je i zbog procesa izraženog nacionalnog "osvještavanja" Muslimana. Taj je proces prečesto u humanističkim znanostima poprimao vulgarne značajke. Proces se nastavlja i danas, a njegovi nosioci potječu iz onog malog "elitnog" dijela pučanstva koje se osobno drži intelektualcima. Eini se da je suvremeni kamen temeljac ovog procesa položen u Enciklopediji Jugoslavije rečenicom: Po tome izgleda da se jedno dosta jako pleme Bosna nakon seobe naselilo u centralnoj Bosni, dijelu rimske provincije Dalmacije. Iako je ta rečenicu izazvala manji skandal u akademskim krugovima, ostala je postojano u Enciklopediji i na njoj se danas temelji najranija povijest Muslimana. Bio je to jedan od najdalekosežnijh poteza na ovim područjima pa tako u knjizi Historija Bošnjaka možemo pročitati da u literaturi postoje mišljenja da su Slaveni, koji su se doselili na područje središnje ili matične Bosne, donijeli to ime sa sobom, kao što su učinila i neka druga staroslavenska plemena, u prvom redu Hrvati i Srbi. Po tome je u slavenskoj pradomovini, negdje iza Karpata, živjelo pleme Bosna ili plemenski starješina po imenu Bosna. Iako se ove i slične rečenice smiješne krugovima, kojima je poznata problematika srednjovjekovne Bosne, radi se o iznimno tiražnoj i prodavanoj knjizi, tj. o "kapitalnom intelektualnom proizvodu" koji već stječe status koji kod Hrvata ima Povijest Hrvata Vjekoslava Klaića.
Prevedeno na politički jezik današnjice to znači da je za BiH kao zemlju isključivo Muslimana-Bošnjaka bila potrebna njihova "nazočnost" na području BiH od ranog srednjeg vijeka. Na tom je pravcu iskonstruiran kronološki slijed Bosni (rani srednji vijek) - bogumili (razvijeni srednji vijek) -muslimani (osmanska epoha) - Bošnjaci (od Austro-Ugarske do danas), a sve radi hvatanja koraka s Hrvatima i Srbima, nazočnost kojih je potvrđena u povijesnim izvorima, tj. jedinim južnoslavenskim plemenskim skupinama koje su na ove prostore došle s određenim stupnjem preddržavne organizacije i svijesti o sebi kao zajednici. Tako je srednjovjekovna Bosna postala nužan temeljni kamen u muslimansko-bošnjačkom povijesnom mozaiku koji se brzo slagao. Samo vremensko razdoblje interesa za ovu problematiku u zadnjih petnaestak godina jasno govori o kakvim je motivima riječ. Do tada ova problematika u principu je bila nezanimljiva za Bošnjake-Muslimane, čiji je znanstveni interes za povijest BiH donju granicu imao u 15. stoljeću, a to je vrijeme dolaska osmanskih Turaka i nestanka srednjovjekovne Bosne. Inače je na polju ove problematike u vremenu socijalističke Jugoslavije dominirala historiografija iz pera srpskih povjesničara s obiju strana rijeke Drine, a sve radi produžene ruke državnih interesa koji su stavljali znak jednakosti između Srbije i Bosne. Hrvatska mediavelistika nakon 1945. usmjerila se na vjersku i kulturnu problematiku što je bila izravna posljedica političkih promjena po svršetku Drugog svjetskog rata, nakon kojeg nije bilo zahvalno baviti se političkom problematikom srednjovjekovne Bosne. Rijedak ulaz u ovu problematiku, bilo s crte historiografije ili izvan nje, bio je isključivo na crti avnojevske Jugoslavije, odnosno na jasnoj crti republičkih granica.
Vojni muzej
Zagreb, Republika Hrvatska
Posljednje desetljeće socijalizma u BiH značajno je i zbog procesa izraženog nacionalnog "osvještavanja" Muslimana. Taj je proces prečesto u humanističkim znanostima poprimao vulgarne značajke. Proces se nastavlja i danas, a njegovi nosioci potječu iz onog malog "elitnog" dijela pučanstva koje se osobno drži intelektualcima. Eini se da je suvremeni kamen temeljac ovog procesa položen u Enciklopediji Jugoslavije rečenicom: Po tome izgleda da se jedno dosta jako pleme Bosna nakon seobe naselilo u centralnoj Bosni, dijelu rimske provincije Dalmacije. Iako je ta rečenicu izazvala manji skandal u akademskim krugovima, ostala je postojano u Enciklopediji i na njoj se danas temelji najranija povijest Muslimana. Bio je to jedan od najdalekosežnijh poteza na ovim područjima pa tako u knjizi Historija Bošnjaka možemo pročitati da u literaturi postoje mišljenja da su Slaveni, koji su se doselili na područje središnje ili matične Bosne, donijeli to ime sa sobom, kao što su učinila i neka druga staroslavenska plemena, u prvom redu Hrvati i Srbi. Po tome je u slavenskoj pradomovini, negdje iza Karpata, živjelo pleme Bosna ili plemenski starješina po imenu Bosna. Iako se ove i slične rečenice smiješne krugovima, kojima je poznata problematika srednjovjekovne Bosne, radi se o iznimno tiražnoj i prodavanoj knjizi, tj. o "kapitalnom intelektualnom proizvodu" koji već stječe status koji kod Hrvata ima Povijest Hrvata Vjekoslava Klaića.
Prevedeno na politički jezik današnjice to znači da je za BiH kao zemlju isključivo Muslimana-Bošnjaka bila potrebna njihova "nazočnost" na području BiH od ranog srednjeg vijeka. Na tom je pravcu iskonstruiran kronološki slijed Bosni (rani srednji vijek) - bogumili (razvijeni srednji vijek) -muslimani (osmanska epoha) - Bošnjaci (od Austro-Ugarske do danas), a sve radi hvatanja koraka s Hrvatima i Srbima, nazočnost kojih je potvrđena u povijesnim izvorima, tj. jedinim južnoslavenskim plemenskim skupinama koje su na ove prostore došle s određenim stupnjem preddržavne organizacije i svijesti o sebi kao zajednici. Tako je srednjovjekovna Bosna postala nužan temeljni kamen u muslimansko-bošnjačkom povijesnom mozaiku koji se brzo slagao. Samo vremensko razdoblje interesa za ovu problematiku u zadnjih petnaestak godina jasno govori o kakvim je motivima riječ. Do tada ova problematika u principu je bila nezanimljiva za Bošnjake-Muslimane, čiji je znanstveni interes za povijest BiH donju granicu imao u 15. stoljeću, a to je vrijeme dolaska osmanskih Turaka i nestanka srednjovjekovne Bosne. Inače je na polju ove problematike u vremenu socijalističke Jugoslavije dominirala historiografija iz pera srpskih povjesničara s obiju strana rijeke Drine, a sve radi produžene ruke državnih interesa koji su stavljali znak jednakosti između Srbije i Bosne. Hrvatska mediavelistika nakon 1945. usmjerila se na vjersku i kulturnu problematiku što je bila izravna posljedica političkih promjena po svršetku Drugog svjetskog rata, nakon kojeg nije bilo zahvalno baviti se političkom problematikom srednjovjekovne Bosne. Rijedak ulaz u ovu problematiku, bilo s crte historiografije ili izvan nje, bio je isključivo na crti avnojevske Jugoslavije, odnosno na jasnoj crti republičkih granica.
- Gat'Gor
#74 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
Naravno da je Islam napravio kontakt s Balkanom prije Turaka, ali za Bosnu nema dokaza da je bilo Bosnjana muslimana. Ako ih je bilo, bili su skoro nevidljivi, u vrlo malom broju.
I da mi Bosnjaci smo krivi, jer nikad nismo vodili racuna, i uvijek smo bili previse naivni, pa i danas. Dan danas se pitam zasto nemaju statue i spomenici Kulinu, Tvrtku, Gradascevicu i drugima po cijeloj BiH, ili bar u Federaciji posto oni u RS-u su se uglavnom odrekli svega BosanskoHercegovackog.
I da mi Bosnjaci smo krivi, jer nikad nismo vodili racuna, i uvijek smo bili previse naivni, pa i danas. Dan danas se pitam zasto nemaju statue i spomenici Kulinu, Tvrtku, Gradascevicu i drugima po cijeloj BiH, ili bar u Federaciji posto oni u RS-u su se uglavnom odrekli svega BosanskoHercegovackog.
- nokia6170
#75 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."
E izvini nisam ti stigao matrikse odgovoriti prije. U svakom slucaju izvlacis iz konteksta moje rijeci (zlonamjerno kaomi inacesoftly wrote: Ne znam sta se ti petljas, pitanje nije tebi upuceno vec nokiji koji tvrdi upravo to sto ga pitam. Pogledaj jos jedanput taj detalj: "Prije Turaka postojali Muhamedanci u Bosni..."
To mi je bas interesantno i nesta novo sta dosad nisam znao...
Nego da ti razbijem matriks i pojasnim
Hajd sad nastavi matriksovati