Proizvedeno u Srpskoj

Post Reply
Nekako s proljeća

#51 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by Nekako s proljeća »

Ekonomija ili politika, ili politička ekonomija...

Samo naprijed sa proizvodnjom,više novca i posla. A manje za uvozničke lobije...

A ovo u vezi promotivnog spota , postoji RAK i sve se može tamo pojasniti.

P.S.

Stavite kartu sa ekonomskim regijama.
BSn

#52 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by BSn »

Odlicna kampanja... U RS-u ce sigurno povecati prodaju, a u FBiH sigurno nece znacjanije pasti, bar ne u duzem periodu. Malo ce federalni mediji da dizu prasinu oko toga, pa ce ovi reci da se probalo sa kampanjom na nivou BiH, al' da nije proslo. Ipak, za razliku od federalnih nesposobnjakovica, oni zele da pomognu domace tvrtke. Postavlja se i logicno pitanje: ako vec ne prolazi na nivou BiH i pravis samo na nivou svog entiteta, kako nazvati kampanju? Logicno - Proizvedeno u Srpskoj. Ono Republici ti ispadne radi dozivljaja da je to fakat Republika (a to vec decenijama prolazi na PTPC-u i drugim medijima u RS-u i niko se ne buni) kojoj je ime Srpska. Kad tako stvari pogledas, ljudi su samo ekonomski osvjesteni. Na to dodas i da su izbori u Federaciji i da ce Avaz objaviti ovo kao uspjesan potez srpskih politicara, dok bosnjacki ne rade nista na zastiti i promociji federalnih kompanija.

Sve u svemu, odlicno pogodjen termin za kampanju i mogu samo reci svaka cast.

"Srpski traktor ore srpsku njivu" i prodaja poraste za 10% od cega koristi imaju i RS i BiH, pa tako i FBiH.

Akcija upravo i cilja na "nacionalnu osvjestenost" bh. zivlja (ne zivlja RS, nego cijele BiH). Jedni ce nasjesti na jeftin marketinski trik, drugi kratkorocno biti izrevoltirani, ali kada skontaju da je neki proizvod iz RS kojem su bili odani prije kvalitetniji od onog na kojeg su presli, vratit ce se vrlo brzo. Osim toga, sto drugi budu vise galamili kako su izrevoltirani, prodaja ce rasti.

Teme je postavljena na politiku i samo se tabiri jeftina politika, umjesto ekonomski pogled na ovu zgodu.
Evo nekih reakcija, za neke od vas, iz dalekog RS-a:
Vidio sam cirkularno pismo u kome Privredna komora RS trazi od moje firme da uplati iznos od 500 KM da bi stekli pravo da učestvuju u akciji Naše je bolje.
Osim HARAČA ništa drugo nismo mogli ni očekivati od njih. Je li više dosta nameta i pljačke proizvođača, jer ne znam kako bi drugačije ovo nazvao. Da li sa tih 500 KM znači da dobijamo potvrdu da smo kvalitetni. I JESU LI NAŠI oni koji ne mogu izdvojiti 500 KM ?
Komentar i na reklamni spot: Izgleda da mi trebamo raditi samo da bi penzioneri dobili penziju i da bi djeca naučila igrati šah. Ne naslućuje se u njemu da u ovoj zemlji neko radi i zarađuje platu. Spot je glup i nikog ne motiviše! Mogli su bolje iskopirati Violetin spot.
Od ove akcije nema nista.
U prodajnim centrima su postavili kartice proizvodjaca koji su platili ulaz u iznosu od 500KM i za uzvrat su dobili pravo da im se proizvod nadje na promotivnom standu kraj kojeg stoje djevojcice koje su nam vec svima dosadile. Spot se vrtio na TV-u petnaestak dana i vise ga nema nigdje. Valjda su se pare potrosile. Oglasavanje ne postoji nigdje (plakat, poster, bilbord) a firme koje su se ukljucile, po mom misljenju, bas i nisu do sada vidjele neku korist od akcije.
kiky

#53 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by kiky »

mrtva glupost ...
al i to e jedan od ajdučkih poteza pred izbore ...
možda če više izvozit u srbiju umjesto što nasumice uvoze svakakvo smeče iz srbije ...
:D
BSn

#54 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by BSn »

Nekako s proljeća wrote:Ekonomija ili politika, ili politička ekonomija...

Samo naprijed sa proizvodnjom,više novca i posla. A manje za uvozničke lobije...

P.S.

Nema u ovim postovima ni ekonomije, ni politike, ni ekonomske politike, nego samo politikanstva.
Potez je odlicno zamisljen iz marketinskog ugla gledano, ali to ovdje nikog ni ne interesuje.
kockica_kockica

#55 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by kockica_kockica »

@Bošnjak wrote:
kockica_kockica wrote:RS je sastavni dio Bosne i Hercegovine ... drzave Bosne i Hercegovine.. Ono sto je proizvedeno u RS-u ili Federaciji proizvedeno je u Bosni i Hercegovini.. ne vidim razlog da bojkotujem proizvode koji su proizvedeni u BiH... bilo Federacije ili RS-a... i dok god Vi sami RS ne smatrate dijelom svoje drzave Bosne i Hercegovine do tad ovdje nikad boljitka nece biti...
Upravo ova kampanja aludira da "RS nije sastavni dio BiH" i da je treba, " zbrisati sa lica zemlje." Potpisan je Dayton, to je administrativna jedinica unutar BiH priznata od strane Bošnjaka i Hrvata. Šta misliš da neko osmisli u R.Srbiji da mu na proizvodima piše: “Made in Sandžak" ili "Made in Vojvodina", bili to neko iz Centralne Srbije kupio ???

Drskost i provokacija za većinu građana BiH!!!

Niti je drskost niti provokacija....

Evo jednostavan primjer

U Fojnici se sije krompir.. organski krompir... njihov proizvod je... na trziste ce izbaciti krompir u kojem ce biti made in Fojnica... zar je to pogresno...

Federacija ... recimo proizvodi neki dzem... na proizvodima napise made in FBIH

zasto bi to bilo pogresno... meni nije

zasto nije pogresno... RS moze napisati KUPUJMO DOMACE-NASE i imati svoj znak, kad izvoze, nece pisati zemlja porijekla RS, vec BIH, jer RS nije drzava vec entitet kao sastavni dio Bosne i Hercegovine...

Pa majka mu stara ja mogu vesti goblene, i pisati made by kockica... ko mi to moze zbaraniti da udarim neki svoj znak i prodajem to sa svojim znakom, da imam kampaanju kupovine mojih goblena umjesto goblena koje proizvodi neki tamo XY
Alfons Kauders

#56 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by Alfons Kauders »

primate se ko saucesce...

sta da se sutra npr. tuzlanski privrednici organizuju pa stave naljepnice na so, deterdzent i siporeks... proizvedeno u tuzli... je li to znaci da je tuzla drzava? ili da hercegovci pocnu lijepiti na svoje vino, sir i prsut naljepnicu 'hercegovacka kvaliteta' - btw. slicnu kampanju su vec pokrenuli i imaju moju puno podrsku, pogotovo kad su u pitanju sirevi... :D

nidje veze...

samo... sta oni proizvode u rs? koliko sam ja upratio tamo je osnova privrede trgovina... :D drogom, ljudima i autima ugradenim u seheru... :D
Nekako s proljeća

#57 Re: Proizvedeno u Srpskoj

BSn wrote:
Nekako s proljeća wrote:Ekonomija ili politika, ili politička ekonomija...

P.S.

Nema u ovim postovima ni ekonomije, ni politike, ni ekonomske politike, nego samo politikanstva.
Potez je odlicno zamisljen iz marketinskog ugla gledano, ali to ovdje nikog ni ne interesuje.
Nemam trenutno pravu kartu za temu, ova je trenutni kompromis...
Image

Uploaded with ImageShack.us
Last edited by Nekako s proljeća on 31/05/2010 14:22, edited 1 time in total.
civis

#58 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by civis »

Do sada sam prvenstveno kupovao sve što je proizvedeno u BiH, bez obzira gdje u BiH....pazio sam na to.
Ne pada mi na pamet da kupim išta što nosi oznaku proizvedeno u srpskoj, od sada pazim i na to.
kockica_kockica

#59 Re: Proizvedeno u Srpskoj

darius_maximus wrote:
kockica_kockica wrote:
Meni jeste RS u BiH i to je glavna razlika izmedju mene i tebe... Ja BiH ne vidim samo u granicama Federacije vec sire... meni nije drzava od carsije do M.Dvora i kako god volim Sarajevo, volim i Trebinje, Banja Luku, Gorazde, Mostar ( i jedan i drugi), itd...

Sto se tice KUPUJMO NASE .. tu kampanju moze uraditi svaki Kanton isto kao i entitet, ili neka pojedinacna firma ako ima svojih proizvoda naravno.... i ne vidim frku u tome.. slobodno trziste je takvo da ti mozes javnosti nametati svoje proizvode... neko voli domace iz Sarajeva, neko voli domace iz Bihaca, nekome su drazi njegovi krompiri iz Fojnice nego oni koji dolaze iz XY mjesta... tvoje je da ponudis a na kupcima da otkriju kvalitet ...

Samo smo mi generalno pogan narod, pa samo pljujemo pa drugima, a od tih istih trazimo kao neko postovanje... ako ti ne postujes moje zasto bi ja postovao/la tvoje ... ovo je vrlo jednostavno, a u BiH generalno ne provodivo, jer se svi mrze i sve nesto prebacuju loptice sa jednih na druge... ovo me podsjeca na onu frku oko analognog i digitalnog signala TV-a .... ne podnosimo konkurenciju niti da neko moze imati bolje od nas od vas od ovih ili onih...
Ja ne znam zasto ti meni govoris sta ja mislim? Ako hoces da znas ja Bosnu i Hercegovinu smatram jednom drzavom, cjelovitom i jedinstvenom, ali me nazalost svaki dan pogadja cinjenica da drugi, koje god vjere i nacije, to ne smatraju. Upravo to je bit ove reklame o kojoj ovdje pricamo.
"Kupujmo NASE" upravo znaci: "Nemojmo kupovati proizvode iz cijele BiH"

Daj mi primjer iz jedne drzave u kojoj se reklamiranje proizvoda izradjenih u toj drzavi vrsi po regionima. Znaci npr:

1. Kupujmo proizvode izradjene u Bavarskoj, kupujmo NASE!
2. Kupujmo proizvode izradjene u Tirolu, kupujmo NASE!
3. Kupujmo proizvode izradjene u Texasu, kupujmo NASE!
4. Kupujmo proizvode izradjene na Siciliji, kupujmo NASE!
itd...

Iako je ovaj zadnji primjer najvjerovatnija opcija, sumjam da ces ih naci, nekako i ne zvuce bas normalno kad se sablon prenese na normalnu drzavu, ali posto smo mi daleko od normalne drzave...
JA nista ne kazem ... samo konstatiram tvoje rijeci da RS ne dozivljavas kao dio BiH .. vrati se na svoj post i procitaj...

Oni kazu KUPUJMO NASE nigdje nisu rekli ne kupujte proizvode iz ostatka BiH .. oni promoviraju svoje proizvode... nama niko ali apsolutno niko ne zabranjuje da reklamiramo NASE proizvode iz Federacije ... ovo je vrlo jednostavno...

Ja smatram da smo mi malo razmazeni i da neke ekonomske stvari mijesamo sa politikom... ekonomija nije isto sto i politika.. u ekonomiji ako zelis da ti neko kupi proizvod i da zaradis, onda taj proizvod moras reklamirati.. oni reklamiraju svoje proizvode .... to nije grijeh :lol:
nokia6170

#60 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by nokia6170 »

kockica_kockica wrote:
@Bošnjak wrote:
kockica_kockica wrote:RS je sastavni dio Bosne i Hercegovine ... drzave Bosne i Hercegovine.. Ono sto je proizvedeno u RS-u ili Federaciji proizvedeno je u Bosni i Hercegovini.. ne vidim razlog da bojkotujem proizvode koji su proizvedeni u BiH... bilo Federacije ili RS-a... i dok god Vi sami RS ne smatrate dijelom svoje drzave Bosne i Hercegovine do tad ovdje nikad boljitka nece biti...
Upravo ova kampanja aludira da "RS nije sastavni dio BiH" i da je treba, " zbrisati sa lica zemlje." Potpisan je Dayton, to je administrativna jedinica unutar BiH priznata od strane Bošnjaka i Hrvata. Šta misliš da neko osmisli u R.Srbiji da mu na proizvodima piše: “Made in Sandžak" ili "Made in Vojvodina", bili to neko iz Centralne Srbije kupio ???

Evo jednostavan primjer

U Fojnici se sije krompir.. organski krompir... njihov proizvod je... na trziste ce izbaciti krompir u kojem ce biti made in Fojnica... zar je to pogresno...

zasto nije pogresno... RS moze napisati KUPUJMO DOMACE-NASE i imati svoj znak, kad izvoze, nece pisati zemlja porijekla RS, vec BIH, jer RS nije drzava vec entitet kao sastavni dio Bosne i Hercegovine...

Pa majka mu stara ja mogu vesti goblene, i pisati made by kockica... ko mi to moze zbaraniti da udarim neki svoj znak i prodajem to sa svojim znakom, da imam kampaanju kupovine mojih goblena umjesto goblena koje proizvodi neki tamo XY
cuj Made in Fojnica...de bogati ne budalasaj :-)

Pravi Meho kod mene u haustoru pravo dobar med pa ne pise "Made in Haustor" :D

zna se tacno ko, kad i gdje smije koristiti ono "made in".
@Bošnjak

#61 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by @Bošnjak »

BSn wrote:Odlicna kampanja... U RS-u ce sigurno povecati prodaju, a u FBiH sigurno nece znacjanije pasti, bar ne u duzem periodu. Malo ce federalni mediji da dizu prasinu oko toga, pa ce ovi reci da se probalo sa kampanjom na nivou BiH, al' da nije proslo. Ipak, za razliku od federalnih nesposobnjakovica, oni zele da pomognu domace tvrtke. Postavlja se i logicno pitanje: ako vec ne prolazi na nivou BiH i pravis samo na nivou svog entiteta, kako nazvati kampanju? Logicno - Proizvedeno u Srpskoj. Ono Republici ti ispadne radi dozivljaja da je to fakat Republika (a to vec decenijama prolazi na PTPC-u i drugim medijima u RS-u i niko se ne buni) kojoj je ime Srpska. Kad tako stvari pogledas, ljudi su samo ekonomski osvjesteni. Na to dodas i da su izbori u Federaciji i da ce Avaz objaviti ovo kao uspjesan potez srpskih politicara, dok bosnjacki ne rade nista na zastiti i promociji federalnih kompanija.

"Srpski traktor ore srpsku njivu" i prodaja poraste za 10% od cega koristi imaju i RS i BiH, pa tako i FBiH.

Akcija upravo i cilja na "nacionalnu osvjestenost" bh. zivlja (ne zivlja RS, nego cijele BiH). Jedni ce nasjesti na jeftin marketinski trik, drugi kratkorocno biti izrevoltirani, ali kada skontaju da je neki proizvod iz RS kojem su bili odani prije kvalitetniji od onog na kojeg su presli, vratit ce se vrlo brzo. Osim toga, sto drugi budu vise galamili kako su izrevoltirani, prodaja ce rasti.

Teme je postavljena na politiku i samo se tabiri jeftina politika, umjesto ekonomski pogled na ovu zgodu.
Vidio sam cirkularno pismo u kome Privredna komora RS trazi od moje firme da uplati iznos od 500 KM da bi stekli pravo da učestvuju u akciji Naše je bolje.
Osim HARAČA ništa drugo nismo mogli ni očekivati od njih. Je li više dosta nameta i pljačke proizvođača, jer ne znam kako bi drugačije ovo nazvao. Da li sa tih 500 KM znači da dobijamo potvrdu da smo kvalitetni. I JESU LI NAŠI oni koji ne mogu izdvojiti 500 KM ?
Komentar i na reklamni spot: Izgleda da mi trebamo raditi samo da bi penzioneri dobili penziju i da bi djeca naučila igrati šah. Ne naslućuje se u njemu da u ovoj zemlji neko radi i zarađuje platu. Spot je glup i nikog ne motiviše! Mogli su bolje iskopirati Violetin spot.
U prodajnim centrima su postavili kartice proizvodjaca koji su platili ulaz u iznosu od 500KM i za uzvrat su dobili pravo da im se proizvod nadje na promotivnom standu kraj kojeg stoje djevojcice koje su nam vec svima dosadile. Spot se vrtio na TV-u petnaestak dana i vise ga nema nigdje. Valjda su se pare potrosile. Oglasavanje ne postoji nigdje (plakat, poster, bilbord) a firme koje su se ukljucile, po mom misljenju, bas i nisu do sada vidjele neku korist od akcije.

Upravo suprotno prijatelju. U Republici Srpskoj, neće značajnije porasti prodaja, a u F.BiH i Distriktu, neće večina Bošnjaka i Hrvata, kao ni Ostalih, koji su do sada kupovali proizvode iz cijele BiH , sada namjerno kupiti nešto iz tog dijela Domovine. Konkretno, da ne bude šuplja.Najčešće sam kupovao salatu; krastavci i paprika, npr. "Vegafruit" FBiH ili npr ."Vitaminka R.S., pa ako nema tih ,onda Hrvatske proizvode. Čipseve i slične grickalice iz R.S najčešće, jer vidim da su u BiH proizvedeni. Šta misliš hoću li ih kupovati sa ovim logom? Pa neću 100%, budi siguran !!!
kockica_kockica

#62 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Alfons Kauders wrote:primate se ko saucesce...

sta da se sutra npr. tuzlanski privrednici organizuju pa stave naljepnice na so, deterdzent i siporeks... proizvedeno u tuzli... je li to znaci da je tuzla drzava? ili da hercegovci pocnu lijepiti na svoje vino, sir i prsut naljepnicu 'hercegovacka kvaliteta' - btw. slicnu kampanju su vec pokrenuli i imaju moju puno podrsku, pogotovo kad su u pitanju sirevi... :D

nidje veze...

samo... sta oni proizvode u rs? koliko sam ja upratio tamo je osnova privrede trgovina... :D drogom, ljudima i autima ugradenim u seheru... :D

Pa da je suu pitanju Tuzlanski privrednici sad imali salve aplauza ...

I hate hypocrisy :roll:
Nekako s proljeća

#63 Re: Proizvedeno u Srpskoj

:D
@Bosnjak
Pa i nemoj 100%, kupuj 51 %...dobro i distrikt Brčko je par procenata pa et' :lol:

No sikiriki , neka se trguje bolan...
civis

#64 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by civis »

Ždrepčevu krv (vino) ne kupujem iz razloga što na ambalaži piše razdvojeno uvoznik za rs ...taj i taj, a uvoznik za fbih...taj i taj. Nije mi jasno ko je to dozvolio i kako to uopšte prolazi.
nokia6170

#65 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by nokia6170 »

kockica_kockica wrote:

nidje veze...

jedno najobicnije pitanje:

Da li smatras da vlast RS-a sa ovom akcijom kupujmo nase, proizvedeno u Srpskoj, protezira firme sa sjedistem u RS-u u odnosu na firme sa sjedistem u Federaciji i Brckom?
@Bošnjak

#66 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by @Bošnjak »

:bih:
kockica_kockica wrote:
@Bošnjak wrote:

Evo jednostavan primjer

Možda nije drskost niti provokacija za tebe, ali budi siguran ,barem u mome slučaju ,da će izazvati sljedeće posljedice:
"Upravo suprotno prijatelju. U Republici Srpskoj, neće značajnije porasti prodaja, a u F.BiH i Distriktu, neće večina Bošnjaka i Hrvata, kao ni Ostalih, koji su do sada kupovali proizvode iz cijele BiH , sada namjerno kupiti nešto iz tog dijela Domovine. Konkretno, da ne bude šuplja.Najčešće sam kupovao salatu; krastavci i paprika, npr. "Vegafruit" FBiH ili npr ."Vitaminka R.S., pa ako nema tih ,onda Hrvatske proizvode. Čipseve i slične grickalice iz R.S najčešće, jer vidim da su u BiH proizvedeni. Šta misliš hoću li ih kupovati sa ovim logom? Pa neću 100%, budi siguran !!!"

P.S.
Naravno , ni u snu ne bih kupio proizvod sa ljiljanom na kome bi pisalo proizveli Bošnjaci, a nema BiH loga ili Hercegbosna da piše npr.

:bih:
sumirprimus

#67 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by sumirprimus »

A fakat sta se to sve proizvodi u rs-u?
Eto čipsi...sta dalje?
Nekako s proljeća

#68 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Hibridi za kukuruz :lol:
BSn

#69 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by BSn »

@Bošnjak wrote:
BSn wrote:Odlicna kampanja... U RS-u ce sigurno povecati prodaju, a u FBiH sigurno nece znacjanije pasti, bar ne u duzem periodu. Malo ce federalni mediji da dizu prasinu oko toga, pa ce ovi reci da se probalo sa kampanjom na nivou BiH, al' da nije proslo. Ipak, za razliku od federalnih nesposobnjakovica, oni zele da pomognu domace tvrtke. Postavlja se i logicno pitanje: ako vec ne prolazi na nivou BiH i pravis samo na nivou svog entiteta, kako nazvati kampanju? Logicno - Proizvedeno u Srpskoj. Ono Republici ti ispadne radi dozivljaja da je to fakat Republika (a to vec decenijama prolazi na PTPC-u i drugim medijima u RS-u i niko se ne buni) kojoj je ime Srpska. Kad tako stvari pogledas, ljudi su samo ekonomski osvjesteni. Na to dodas i da su izbori u Federaciji i da ce Avaz objaviti ovo kao uspjesan potez srpskih politicara, dok bosnjacki ne rade nista na zastiti i promociji federalnih kompanija.

Upravo suprotno prijatelju. U Republici Srpskoj, neće značajnije porasti prodaja, a u F.BiH i Distriktu, neće večina Bošnjaka i Hrvata, kao ni Ostalih, koji su do sada kupovali proizvode iz cijele BiH , sada namjerno kupiti nešto iz tog dijela Domovine. Konkretno, da ne bude šuplja.Najčešće sam kupovao salatu; krastavci i paprika, npr. "Vegafruit" FBiH ili npr ."Vitaminka R.S., pa ako nema tih ,onda Hrvatske proizvode. Čipseve i slične grickalice iz R.S najčešće, jer vidim da su u BiH proizvedeni. Šta misliš hoću li ih kupovati sa ovim logom? Pa neću 100%, budi siguran !!!

Po komentarima iz RS-a vidim da tamo i sada paze sta kupuju, ali da obracaju paznju na kvalitet.
Ja se necu odreci kvaliteta zbog mjesta proizvodnje.
Ako si ti u pravu, tj. ako ce potrosaci iz Federacije prestati kupovati robu iz RS-a i zamjeniti je stranom robom, onda ce nanjeti vise stete nego koristi i FBiH i BiH...
kockica_kockica

#70 Re: Proizvedeno u Srpskoj

nokia6170 wrote:
kockica_kockica wrote:

nidje veze...

Da li smatras da vlast RS-a sa ovom akcijom kupujmo nase, proizvedeno u Srpskoj, protezira firme sa sjedistem u RS-u u odnosu na firme sa sjedistem u Federaciji i Brckom?

Sve sto je proizvedeno u BiH ja smatram da je NASE...
Meni je BiH RS, Federacija i Brcko all together...
Zato mi je nevazno koje proizvode reklamiraju kao NASE da li iz Feeracije, RS-a ili Brckog jer su ti proizvodi iz BiH

I hate hypocrisy
nokia6170

#71 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by nokia6170 »

kockica_kockica wrote:

@nokia

Zato mi je nevazno koje proizvode reklamiraju kao NASE da li iz Feeracije, RS-a ili Brckog jer su ti proizvodi iz BiH

I hate hypocrisy
zasto izbjegavas da odgovoris na konkretno postavljeno pitanje?
Građanin

#72 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by Građanin »

greys wrote:Zapitajte se malo,koliko kupujete chipsy cips?

Image

Chipsy se proizvodi u Laktasima od krompira sa Dodikove farme.Marka za ovaj cips je direktno marka Dodiku.
Kupovao sam, kao Bošnjak i čovjek koji voli svoju Domovinu i nije mi bilo bitno je lii z R.S. ili iz nekog drugog dijela BiH. Ubuduće , svaki proizvod na kome vidim lokalni R.S. logo ,umjesto logamoje Domovine neće proći 100%. Kupovao sam do 60% domaće proizvode. Eto ti,@kockica_kockica, živi sam, pa neka ti piše: "Made in R. Srpska!!!"
kockica_kockica

#73 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Građanin wrote:
greys wrote:Zapitajte se malo,koliko kupujete chipsy cips?

Chipsy se proizvodi u Laktasima od krompira sa Dodikove farme.Marka za ovaj cips je direktno marka Dodiku.
Kupovao sam, kao Bošnjak i čovjek koji voli svoju Domovinu i nije mi bilo bitno je lii z R.S. ili iz nekog drugog dijela BiH. Ubuduće , svaki proizvod na kome vidim lokalni R.S. logo ,umjesto logamoje Domovine neće proći 100%. Kupovao sam do 60% domaće proizvode. Eto @kockici, pa neka piše "Made in R. Srpska!!!"

ne pise kockica nista... samo sam iznenadjena koliko zapravo ljudi ne dozivljavaju svojim dijelom citavih 49% domovine... sve patriote... zao mi vas je.. fakat...
BSn

#74 Re: Proizvedeno u Srpskoj

Post by BSn »

civis wrote:Ždrepčevu krv (vino) ne kupujem iz razloga što na ambalaži piše razdvojeno uvoznik za rs ...taj i taj, a uvoznik za fbih...taj i taj. Nije mi jasno ko je to dozvolio i kako to uopšte prolazi.

Izvini, ali pretjerujes. Ovo je vrlo jednostavno. Ti imas tvrtku i zelis da uvozis iz Italije kisele krastavcice. No, posto tvoja tvrtka pokriva samo Kanton Sarajevo i ZDK, ti ne zelis da se bacas u trosak, jer ne smatras isplatljivim, da pokrijes prostor cijele FBiH, ili BiH tim proizvodom. Onda onaj iz Travnika zeli da se to prodaje i u njegovom kantonu kojeg je on pokrio. Posto ti nisi eskluzivni uvoznik za BiH, on ne mora kupovati od tebe ukoliko nadje da mu je jeftinije uvoziti direktno od proizvodjaca. Takodjer, on ne mora biti niti iz SBK, moze biti iz tvoje carsije, a da direktno uvozi nesto i prodaje na tvom trzistu, jer ne postoji eskluzivitet na uvoz te robe.

Tako je i sa Zdrepcevom krvlju. Covjek se fino dogovorio s tvrtkom koja proizvodi da bude eskluzivni uvoznik tog vina za RS, a ovaj drugi je to isto isposlovao za FBiH (vjerovatno je da se malim ne isplati uvoziti manje kolicine vina, a i proizvodjacu odgovara da ima kupca koji ce kupovati konstantno mnogo. Da ima neko dovoljno jak da pokrije cijelu BiH, pristali bi i jedni i drugi - proizvodjac i kupac - na tu varijantu).
Ni ja ne pijem Zdrepca, vise preferiram Vranca. A kad vec patriotiziras, sto ne pijes one Hercegovacke - na njima ti niko nista ne uvozi?

Takodjer, mogu postojati i zakonske prepreke i sl., mada sumnjam.
kockica_kockica

#75 Re: Proizvedeno u Srpskoj

nokia6170 wrote:
kockica_kockica wrote:

@nokia

I hate hypocrisy
zasto izbjegavas da odgovoris na konkretno postavljeno pitanje?

odgovorila sam ti konkretno.... konkretnije ne moze biti... pod NASE ja podrazumjevam sve proizvedeno u Federaciji, RS-u i Brckom... jer je to sve BiH...
kad budem kupovala NASE proizvode meni je svejedno odakle je dok god je iz BiH...

Federaciji niko ne brani da reklamiraju proizvode proizvedene u Federaciji, ali se nadjemo uvrijedjeni jer RS reklamira svoje.. meni je to smijesno...

Koje god proizvode da reklamiraju potjecu iz BiH... a to je ono sto je vazno zar ne????
Post Reply