Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bez_ideje

#51 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by bez_ideje »

Ne pada mi na pamet da kupujem skuplje i losije proizvode koji su domaci ako imam kvalitetniju alternativu.
Sve mljekarske,pekarske i slasticarske proizvode koje kupim su domaci..........sto se ostalog tice-ponudi mi kvalitetno po dobroj cijeni i kupit cu.....
TarikSA

#52 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by TarikSA »

Ma ja sve sto je K-Plus je Konzum i samo u konzumu mozes uzeti, naveo sam nekad u nekom ranijem postu sta sve od njih kupujem i nisam se jos niti jedanput zeznuo, a muhanat sam relativno. Ne zelim da ispadne reklama, al eto imam pravo da kazem da sam zadovoljan sa K-plus proizvodima, posebno sto me odusevljava je to sto se skoro 90% tih proizvoda pravi kod nas. Ako neko zna gdje se prave Mercatorove brendirane stvari nek nam kaze, ja pojma nemam iskreno. Ili Tus recimo, vidio sam da i oni imaju taj fazon brendirani.
statix

#53 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by statix »

bez_ideje wrote:Ne pada mi na pamet da kupujem skuplje i losije proizvode koji su domaci ako imam kvalitetniju alternativu.
Sve mljekarske,pekarske i slasticarske proizvode koje kupim su domaci..........sto se ostalog tice-ponudi mi kvalitetno po dobroj cijeni i kupit cu.....
a suhomesnate :? :D
arzuhal

#54 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by arzuhal »

moderator wrote: Nadji mi u BiH proizvodjaca tjestenine, pa cu prestati uzimati barillu ili zaru ili neke sremske tjestenine.
Image

Neki dan sam čuo za njih i lijepo se frapir'o..nisam probao jer tek dolaze na sarajevsko tržište...
arzuhal

#55 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by arzuhal »

moderator wrote:Arzuhal, javi kad stignu da probam. Do tad, zao mi je, pravac merkator i zara :)
A ne možeš malo osaburit uz k-paštetu, dok ne stigne :D
pshhh

#56 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

moderator wrote: Prijatelju, onda preimenuj temu u
RECIMO NE/STOP INSPEKCIJAMA KOJE NE RADE SVOJ POSAO.
Sta ti je kriv Mercator ili Interex ili Bingo???
Krivi su jer direktno uticu na porast % siromastva u BiH jer kapital koji ovdje zarade nose u svoje maticne zemlje.
Last edited by pshhh on 05/05/2010 14:17, edited 1 time in total.
zlatiborka

#57 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by zlatiborka »

moderator wrote:Arzuhal, javi kad stignu da probam. Do tad, zao mi je, pravac merkator i zara :)
Mi nemamo ni MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE na drzavnom nivou!

Kud cete dalje?

Ili i to treba stranci da nam uvode..... :x

Ali zato imamo kamaru trgovackih lobija.....
pshhh

#58 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

zlatiborka wrote:
Mi nemamo ni MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE na drzavnom nivou!

Kud cete dalje?

Ili i to treba stranci da nam uvode..... :x

Ali zato imamo kamaru trgovackih lobija.....
To je to.

Zato gradjani treba da apeluju i ukazuju na te stvari.
statix

#59 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by statix »

Krivi su jer direktno uticu na porast % siromastva u BiH jer kapital koji ovdje zarade nose u svoje maticne zemlje.
A slobodno trziste?

Nisu oni krivi sve dok rade po zakonu, placaju poreze i doprinose uposlenima. Kriva je drzava sto ne potstice domacu proizvodnju i malim djelom kupci/potrosaci zbog relativno nerazvijene svijesti.
arzuhal

#60 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by arzuhal »

zlatiborka wrote:Mi nemamo ni MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE na drzavnom nivou!

Kud cete dalje?
.
pshhh

#61 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

statix wrote:
A slobodno trziste?

Nisu oni krivi sve dok rade po zakonu, placaju poreze i doprinose uposlenima. Kriva je drzava sto ne potstice domacu proizvodnju i malim djelom kupci/potrosaci zbog relativno nerazvijene svijesti.
Kakvo bolan slobodno trziste? Toga naravno ima ali isto tako ima nesto sto se zove zastita domacih proizvoda.

Pokusaj po Sloveniji i Hrvatskoj da otvaras nase BiH trzne centre koji prodaju bosanske proizvode kao sto to oni rade u nasoj zemlji sa nasim BiH novcem, pa ces vidjeti na sta ces naici.

Zato su nam i dali pridjev ''glupi''.
Last edited by pshhh on 05/05/2010 14:25, edited 1 time in total.
pshhh

#62 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

moderator wrote:
pshhh wrote:
Ostaje plata, ostaju doprinosi, ostaju porezi. Manja je mogucnost trovanja, pa zavod za zdravstveno manje trosi u kurativne, a moze vise u promotivne svrhe. Pa smo zdraviji.

Koje siromastvo? Siromasni smo jer nemamo para za neku nasu domacu fabriku domace tjestenine u Kantonu Sarajevo, ali za druge VITALNE objekte imamo. Ne vuci me za jezik.
Tako je ostaje 17% para od PDV-a, dok ostalih dok 83% novca trajno i nepovratno odlazi iz BiH.

Pa sto oni u svojim zemljama provode kampanju "Kupujmo domace" a ovdje prodaju svoje uvozne proizvode?
Last edited by pshhh on 05/05/2010 14:30, edited 1 time in total.
statix

#63 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by statix »

moderator wrote:
pshhh wrote:
Ostaje plata, ostaju doprinosi, ostaju porezi. Manja je mogucnost trovanja, pa zavod za zdravstveno manje trosi u kurativne, a moze vise u promotivne svrhe. Pa smo zdraviji.

Koje siromastvo? Siromasni smo jer nemamo para za neku nasu domacu fabriku domace tjestenine u Kantonu Sarajevo, ali za druge VITALNE objekte imamo. Ne vuci me za jezik.
:D
ma to su donacije...
TarikSA

#64 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by TarikSA »

pshhh wrote: Tako je ostaje 17% para od PDV-a, dok ostalih dok 83% novca trajno i nepovratno odlazi iz BiH.

Pa sto oni u svojim zemljama provode kampanju "Kupujmo domace" a ovdje prodaju svoje uvozne proizvode?
Jel ti procita ijedan post, da ima velikih giganata koji ulazu u nasu proizvodnju, a pod njihovim samo imenom...ne kontam zasto neces da procitas nista sto drugi pisu, nego si zakero da oni nose pare, pa nose pare, dobro bolan nisi onda trebao ni pokretat temu ako ne zelis cuti nista drugo osim istomisljenike...
pshhh

#65 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

TarikSA wrote:
pshhh wrote: Tako je ostaje 17% para od PDV-a, dok ostalih dok 83% novca trajno i nepovratno odlazi iz BiH.

Jel ti procita ijedan post, da ima velikih giganata koji ulazu u nasu proizvodnju, a pod njihovim samo imenom...ne kontam zasto neces da procitas nista sto drugi pisu, nego si zakero da oni nose pare, pa nose pare, dobro bolan nisi onda trebao ni pokretat temu ako ne zelis cuti nista drugo osim istomisljenike...
Citam ali vi nekontate moje pisanje jer je sve povezano i to je sve tako kao sto kazete jer nema - kontrole.

Da ima kontrole na drzavnom nivou - taj isti veliki gigant koji ulazu u nasu proizvodnju a pod samo njihovim imenom, bi se odmah zatvorio.
Last edited by pshhh on 05/05/2010 14:43, edited 2 times in total.
TarikSA

#66 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by TarikSA »

Jah!
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#67 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by davorf »

pshhh wrote:
TarikSA wrote:

Citam ali vi nekontate moje pisanje jer je sve povezano i to je sve tako kao sto kazete jer nema - kontrole.

Da ima kontrole na drzavnom nivou - taj isti veliki gigant koji ulazu u nasu proizvodnju a pod samo njihovim imenom, bi se odmah zatvorio.
Znaci...rezime tvog monologa...zalazes se da se, i ono malo jada od proizvodnje koje postoji u BiH, zatvori...svaka cast :thumbup:

:-) :-) :-) :run:
pshhh

#68 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

TarikSA wrote:Jah!
Opet ponavljam ...

Zasto strani trzni centri iz Slovenije ili Hrvatske u svojim zemljama provode kampanju "Kupujmo domace" a ovdje prodaju svoje uvozne proizvode?

Znate li zasto?

Zato sto misle o svojoj i buducnosti onih koji dolaze poslije njih.

Mi dok god budemo imali pridjev ''glupi'' kao sto nas zovu bicemo u podredjenom polozaju u vlastitoj zemlji.

Do tada zelim vam svima ugodan shopping ... i uspjesno finansiranje ekonomija susjednih zemalja.
pshhh

#69 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

moderator wrote: AKO IGRAJU ZAKONITO, OSTAJU PIO MIO I POREZ NA DOHODAK (strogi minimalac, al bolje ista nego nista). OSTAJE TIH 17% ODV.
Zar ne bi bilo bolje da nam ostaje 100% umjesto mizernih 17% i da mi otvaramo nase BiH trzne centre po Sloveniji i Hrvatskoj i uvaljujemo im nase proizvode kao sto to oni nama rade???

Dokle cemo biti glupi bosanci i sami sebe ponizavati?
statix

#70 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by statix »

Naravno da bi bilo bolje ali ekonomija u kapitalizmu ne fercera tako. Dok smo mi ratovali Slovenci akumulirali kapital i razvijali proizvodnju. Kad se rat zavrsio, onaj ko je imao kapital dosao i ulozio. Kako smo mi teoretski mogli se razviti vise od slovenaca i jos otvoriti centre kod njih? :?
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#71 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by davorf »

pshhh wrote:
moderator wrote: AKO IGRAJU ZAKONITO, OSTAJU PIO MIO I POREZ NA DOHODAK (strogi minimalac, al bolje ista nego nista). OSTAJE TIH 17% ODV.
Zar ne bi bilo bolje da nam ostaje 100% umjesto mizernih 17% i da mi otvaramo nase BiH trzne centre po Sloveniji i Hrvatskoj i uvaljujemo im nase proizvode kao sto to oni nama rade???

Dokle cemo biti glupi bosanci i sami sebe ponizavati?
I koliko puta ti treba ponoviti (mozda i nacrtati) da to nije 17%...nego 17% PDV + sve plate uposlenika (drzavljana BiH) + svi doprinosi tih istih uposlnika + porez na dohodak. I ovo vjerovatno nije konacna cifra...ima jos nacina na koji drzava uzima pare od stranih proizvoda i trgovackih centara (iznajmljivanje/prodaja lokacije, struja, voda...) Jel' sad dovoljno jasno...ili ces opet da ponovis da je to 17% ? :roll:
TarikSA

#72 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by TarikSA »

Jesi li ti bio u SL ili HR pa znas sve ovo sto pricas ili je to rekla komsinica Zehra da kod komsije noge smrde...ja sam zivio u HR dugo i nalazio sam recimo iste te K-Plus proizvode u Konzumu u HR a koji se proizvode kod nas. Nemoj toliko da mrzis susjede imali smo mi priliku svoju pa i ono sto smo domace otvorili prodali su brzo nekome, jer valja placati toliki aparat, kako sam negdje vec rekao, svaka cast onima koji opet koliko toliko ostavljaju u ovoj drzavi, a nek crknu ovi smradovi koji bi da im radnici rade, al da ne placaju doprinose, plate itd...hebo ti nas, neka treba nam neko sa strane makar ljudi imaju redovne plate i doprinose.
Jedan primjer je recimo Merkur (koji je by the way "Nas", ne pricam o Intermerkuru na stupu) u kojem od onog jada sto radnici dobiju moraju 200KM ostaviti kod njega u centru jer im je dio plate u bonovima. Daj...dosta vise suplje kako smo mi nesto mogli, a nismo jer je dosao stranac i to poceo raditi. Stipu ba suplje, nek rade nasi ljudi, meni je to drago, nek primaju redovno plate, nek se para vrti:)
japo-

#73 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by japo- »

:shock:
pshhh

#74 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by pshhh »

davorf wrote: Znaci...rezime tvog monologa...zalazes se da se, i ono malo jada od proizvodnje koje postoji u BiH, zatvori...svaka cast :thumbup:

:-) :-) :-) :run:
Rezime monologa je da se finansijski krugovi zatvaraju unutar BiH i ne odlijevaju putem raznih Merkatora, Konzuma, Interexa itd.

Da se na nivou drzave vrsi rigorozna zastita domacih proizvoda uz obaveznu kontrole kvaliteta istih, kako bi mogli biti konkurentni na domacem i stranom trzistu.

Na taj nacin novac ostaje u BiH obrce se i investira u dalji razvoj i unapredjenje proizvodnje.

Kupovinom u stranim trznim centrima uticete na povecenja % siromastva u BiH koje ce iz godine u godinu biti sve vece ukoliko se uvozni lobiji ne zaustave.
statix

#75 Re: Recimo NE - Merkatoru, Konzumu, Interexu itd ...

Post by statix »

TarikSA wrote:Jesi li ti bio u SL ili HR pa znas sve ovo sto pricas ili je to rekla komsinica Zehra da kod komsije noge smrde...ja sam zivio u HR dugo i nalazio sam recimo iste te K-Plus proizvode u Konzumu u HR a koji se proizvode kod nas. Nemoj toliko da mrzis susjede imali smo mi priliku svoju pa i ono sto smo domace otvorili prodali su brzo nekome, jer valja placati toliki aparat, kako sam negdje vec rekao, svaka cast onima koji opet koliko toliko ostavljaju u ovoj drzavi, a nek crknu ovi smradovi koji bi da im radnici rade, al da ne placaju doprinose, plate itd...hebo ti nas, neka treba nam neko sa strane makar ljudi imaju redovne plate i doprinose.
Jedan primjer je recimo Merkur (koji je by the way "Nas", ne pricam o Intermerkuru na stupu) u kojem od onog jada sto radnici dobiju moraju 200KM ostaviti kod njega u centru jer im je dio plate u bonovima. Daj...dosta vise suplje kako smo mi nesto mogli, a nismo jer je dosao stranac i to poceo raditi. Stipu ba suplje, nek rade nasi ljudi, meni je to drago, nek primaju redovno plate, nek se para vrti:)
Bravo majstore, pogotovo za Selimovice... :D kako ih nije stid
Post Reply