Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......

Post Reply
Agic Nurija

#51 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Agic Nurija »

osa wrote:podjela bih nije niti izgledan a još manje moguća, ali isto tako ni bih u kojoj će jedan narod odlučivati šta je dobro i optimalno za državu, federalna država sa jedinicama koje će imati dikontinuitet teritorija ( kao praktična kočnica bilo kakvoj secesiji uz naravno i onu ustavnu i zakonodavnu) je optimum za bih, a i kao neko srednje rješnje čini mi se i najprihvatljivijim kompromisom.
Ponudi isto "rješenje" i zagrebačkom "saboru hrvatskoga naroda"! Ili misliš da osim Hrvata u Hrvatskoj nema "drugih i drugačijih"?!
vee-jay

#52 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by vee-jay »

Agic Nurija wrote: (Vidi kolika je razlika među "srednjovijekovnim bosanskim vladarima i ovima koji se nazivaju "savremenim i obrazovanim državnicima" - državu pravi ljudska odvažnost i ponos, a ne molitva puzavaca, ponajmanje kuknjava ulizica, prodanih duša i kriminalaca!)
Nikada i nigdje nije postojala neka "država behacija", več samo i jedino Bosna!
Boriti se za obnovu samostalne bosanske države mogu samo samostalno-razumni, a ne oni koji vjeruju "drugima"!
"Narodi" ili "etničke grupe" u Bosni su izmišljeni kako bi u procesu "podjela" nestalo Bosne, a ne njenih "muslimana!
To što ti nazivaš ratom, bio je pokolj nad golorukim i bosanskim narodom.
Svi Bosanci koji su na talasima "podjele njihove države" trebaju potražiti izlaze iz lavirinta u koji su zapali. (mnogima je izlaz u pravcu beograda, zagreba ili istambula)

Savjet:
Niko ne mora da bude Bosanac (samo) zato što je u Bosni rođen, ali još manje neko mora da bude tamo gdje ne voli da bude!

Kada budemo znali šta je to Bosna i njen, bosanski narod, saznaćemo i to, kome ona, takva kakva jeste, stoji na putu ili u grlu!
:thumbup:
neretvanac

#53 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by neretvanac »

Agic Nurija wrote:
zlatiborka wrote:Povodom zadnjih desavanja oko skupa i "komemoracije" zrtvama u bivsoj Dobrovoljackoj i sve ucestalijih i provokativnijih istupa Dodika uz istovremeno vise nego mlako reagovanje politacira bosnjaka na sve to, ja sticem utisak da se sve "pustilo niz vodu", tj. da se treba desiti ono sto je vec davno dogovoreno (naravno tajno).

Sve se vise pokazuje nemoc da se BiH odrzi stabilnom i jakom, nema politicara koji to mogu sprovesti. Dejtonski Anex 4 o Ustavu BiH je potrosena floskula i da medjunarodna zajednica dize ruke od nase drzave. Oni su je velikim svojim udjelom napravili ovakvom kakva jeste, sada uvidjaju da su napravili monstruma, a monstruma ne mogu ukrotiti pa se lagano izvace.

Dosla su teska vremena, velika nezaposlenost, privreda u kolapsu, kriminal i korupcija cvjetaju, mnogo obespravljenih ljudi (borci, penzioneri, nezaposleni itd.....) pokazuju kako stanje u BiH se priblizava svojoj kulminaciji.

Nema pomaka u napretku, privreda je u kolapsu, ali zato je nacionalna retorika u usponu! Sta to znaci? To znaci da 3 konstitutivna naroda teze da se razgranice i odvoje jedan od drugoga. I da svaki od njih zavlada svojom teritorijom i zadrzi sve sto je imao i opljackao. I da izbjegne odgovornost za kriminal.

Zar nam Dodik nije zivi primjer kako je sjebao gradjane RS, kako ih je opeljusio i sada ih nacionalistickom retorikom pokusava zaglupiti da opet glasaju za njega?

A ovi ovdje u Federaciji nisu nista bolji. Isto rade samo na lukaviji nacin!

Ja sam uvjerena da su Dodik, Tihic i Covic troclana banda koja je spremna na sve da zadrze vlast i poslije izbora. Da nastave da kradu, jer su do sada samo to i radili! Njihovi narodi tu nisu bitni, samo oni i njihovi najblizi ahbabi ce biti zbrinuti.

Pitam se zasto ta podjela na 3 entiteta nije uradjena prije rata? Zasto je trebao rat da toliki ljudi stradaju i da se BiH kao drzava unisti? Puno puta sam se pitala zasto nam je sve ovo trebalo.
Ne nalazim odgovor ali ga na neki nacin nazirem:

1- RBiH je trebala biti podijelena na 3 samostalne drzave: bosnjaka, srba i hrvata, ali MZ to nije dopustila zbog "muslimanske drzave" u srcu Evrope

2- na to je u principu pristalo i Alija Izetbegovic (1- i 2- se odnose na vrijeme prije rata)

- Alija I. nije znao ili nije ocekivao da ce se pravi patrioti RBiH boriti i dati svoje zivote za RBiH. Tako je bilo u pocetku rata, kasnije se Armija BiH islamizirala i sve je otislo u pravcu borbe samo za bosnjake. Poslije sukoba sa hrvatima, kad se smirilo i hrvati su bili nevoljno zajedno sa bosnjacima.

- danasnja situacija nakon Dejtona pokazuje da se radi na razbijanju BiH na 3 eniteta. Koje su i gdje su snage koje bi zaustavile podjelu? Nije valjda da je to Haris 100% BiH?

Ne znam, ne znam sta da mislim, ne znam sta da se uradi da nam se spase jedina nasa domovina BiH, ja sam "ostali" - za sada van Ustava, i evo pitam i molim za odgovor......
(Vidi kolika je razlika među "srednjovijekovnim bosanskim vladarima i ovima koji se nazivaju "savremenim i obrazovanim državnicima" - državu pravi ljudska odvažnost i ponos, a ne molitva puzavaca, ponajmanje kuknjava ulizica, prodanih duša i kriminalaca!)
Nikada i nigdje nije postojala neka "država behacija", več samo i jedino Bosna!
Boriti se za obnovu samostalne bosanske države mogu samo samostalno-razumni, a ne oni koji vjeruju "drugima"!
"Narodi" ili "etničke grupe" u Bosni su izmišljeni kako bi u procesu "podjela" nestalo Bosne, a ne njenih "muslimana!
To što ti nazivaš ratom, bio je pokolj nad golorukim i bosanskim narodom.
Svi Bosanci koji su na talasima "podjele njihove države" trebaju potražiti izlaze iz lavirinta u koji su zapali. (mnogima je izlaz u pravcu beograda, zagreba ili istambula)

Savjet:
Niko ne mora da bude Bosanac (samo) zato što je u Bosni rođen, ali još manje neko mora da bude tamo gdje ne voli da bude!

Kada budemo znali šta je to Bosna i njen, bosanski narod, saznaćemo i to, kome ona, takva kakva jeste, stoji na putu ili u grlu!
Drzava se ne zove Bosna, nego Bosna i Hercegovina :)
bihpatriot

#54 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by bihpatriot »

"Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH ili..." :D - sto rek'o Edo, o podjelama, "sve je to Edo baa u tvojoj glavi...te podjele i to..." :-)

Npr. kad odes do Lukavice, na zuju i disco :D , vidis da su tamo cure i momci isti haman ko i na carsiji... napucano - oci ispadose... :-) :mrgreen:

E sada, to sto smo nauceni da se zovemo Bosnjaci, Srbi, cetnici, balije, ustase, Bosanci, Hercegovci, ostali, 'vaki-'naki, i sl. i sto nas pucaju tim informacijama/propagandom na svakom koraku od tiSka, TV-a, crkve-dzamije, i sl., ne znaci da podjele postoje po prirodi stvari...

Tj. znano je komu podjele odgovaraju...

Sto uraditi protiv toga - druziti se! Rostilj na Jahorinu, a onda rostilj na Bijambare, i sve tako, ukrug... :lol:

P.S. Kad te pitaju "a sto vi muslimani ne jedete svinjetinu, kazes da ces reci zasto, na kraju rostilja"! :thumbup:

:bih:
bihpatriot

#55 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by bihpatriot »

neretvanac wrote: Drzava se ne zove Bosna, nego Bosna i Hercegovina :)
MoRe i HercegBosna! :lol:
neretvanac

#56 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by neretvanac »

bihpatriot wrote:
Ne moze HercegBosna.
Ali opet- drzava se ne zove Bosna, nego Bosna i Hercegovina.I kad mi neko kaze da "kad kazem Bosna, mislim i nas vas Hercegovce" najezim se.
zlatiborka

#57 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by zlatiborka »

TOM SCHOLZ wrote:NIJE.Idi sviraj violinu. :skoljka:
Fino, ne znam svirati na violini ali znam na harmonici i klaviru.

Sto sam pod oni "ostali" niko mi ne moze zabraniti da volim svoju domovinu RBiH!

Jesam ovdje rodjena, odrasla i skolovala se, to nije bio moj izbor! Niko ne bira svoje mjesto rodjenja.

Mnogo puta sam mogla otici da zivim ljudskije nego sto trenutno sto zivim. Mnogo puta sam imala izbor da svoje postojanje popravim, izabrala sam zivot u BiH i u Sarajevu sa skromnim primanjima koje njesecno dobijam.

Imam puno pravo da iznosim svoje misljenje ovdje na forumu, imacu i pravo da se kandidujem kad se Ustav prmijeni!
h_poaro

#58 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by h_poaro »

zlatiborka wrote:Imam puno pravo da iznosim svoje misljenje ovdje na forumu, imacu i pravo da se kandidujem kad se Ustav prmijeni!
Naravno :thumbup:
bihpatriot

#59 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by bihpatriot »

neretvanac wrote:
bihpatriot wrote:
Ne moze HercegBosna.
Ali opet- drzava se ne zove Bosna, nego Bosna i Hercegovina.I kad mi neko kaze da "kad kazem Bosna, mislim i nas vas Hercegovce" najezim se.
Pa Hercegovci su juzni Bosanci.
neretvanac

#60 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by neretvanac »

MoRe i HercegBosna! :lol:[/quote]
Ne moze HercegBosna.
Ali opet- drzava se ne zove Bosna, nego Bosna i Hercegovina.I kad mi neko kaze da "kad kazem Bosna, mislim i nas vas Hercegovce" najezim se.[/quote]

Pa Hercegovci su juzni Bosanci.[/quote]
Aha :-D A ja sam Bill Gates.
Ta ti ideja nikada nece proci, pogotovo ne medju Mostarcima, koji su ponosni Hercegovci. :)
Al da ne skrecemo vise sa teme...
bihpatriot

#61 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by bihpatriot »

neretvanac wrote: Aha :-D A ja sam Bill Gates.
Ta ti ideja nikada nece proci, pogotovo ne medju Mostarcima, koji su ponosni Hercegovci. :)
U skladu je sa temom. Hercegovina je dodato da bi se podijelila Bosna i narod huskao jedni protiv drugih. Koji je bio motiv Austrijancima da Bosni dodaju Hercegovina?
osa

#62 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by osa »

Agic Nurija wrote:
osa wrote:podjela bih nije niti izgledan a još manje moguća, ali isto tako ni bih u kojoj će jedan narod odlučivati šta je dobro i optimalno za državu, federalna država sa jedinicama koje će imati dikontinuitet teritorija ( kao praktična kočnica bilo kakvoj secesiji uz naravno i onu ustavnu i zakonodavnu) je optimum za bih, a i kao neko srednje rješnje čini mi se i najprihvatljivijim kompromisom.
Ponudi isto "rješenje" i zagrebačkom "saboru hrvatskoga naroda"! Ili misliš da osim Hrvata u Hrvatskoj nema "drugih i drugačijih"?!

nema nurija, sve protjerasmo, nitko ne smije ni pisnuti a da mi to ne dozvolimo.....
Hrast

#63 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Hrast »

Ne podrzavam ideju da se hrvatskoj manjini u BiH dodijeli vlastiti entitet, tj. teritorijalna jedinica. Zasto? Razlog je sasvim jednostavan: To NIJE bio dio deal-a u Daytonu - Hrvati su dobili RSK ali zauzvrat ih je Tudjman "sutno" u Federaciju s Bosnjacima! To su fakti, cinjenice, nazovi kako god hoces. A ako bi kojim slucajem ipak doslo do podijele BiH na tri entiteta onda bi granice hrvatskog entiteta trebale da budu ogranicene na ono sto bi danas nazvali zapadnom Hercegovinom, jednostavno: rezultat rata i hrvatske agresije na BiH 93-94.
osa

#64 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by osa »

Hrast wrote:
Ne podrzavam ideju da se hrvatskoj manjini u BiH dodijeli vlastiti entitet, tj. teritorijalna jedinica. Zasto? Razlog je sasvim jednostavan: To NIJE bio dio deal-a u Daytonu - Hrvati su dobili RSK ali zauzvrat ih je Tudjman "sutno" u Federaciju s Bosnjacima! To su fakti, cinjenice, nazovi kako god hoces. A ako bi kojim slucajem ipak doslo do podijele BiH na tri entiteta onda bi granice hrvatskog entiteta trebale da budu ogranicene na ono sto bi danas nazvali zapadnom Hercegovinom, jednostavno: rezultat rata i hrvatske agresije na BiH 93-94.
tvoje pravo da podržavaš nešto ili ne podržavaš, ja izrekoh svoje mišljenje, kako će biti i kada, vidjet ćemo...
Hrast

#65 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Hrast »

osa wrote:
Hrast wrote:
tvoje pravo da podržavaš nešto ili ne podržavaš, ja izrekoh svoje mišljenje, kako će biti i kada, vidjet ćemo...
Tako je osa, demokracija je to, svako ima pravo na vlastito misljenje. :)

Podrzavam trenutnu politiku R.Hrvatske prema BiH i izvinjenje hrvatskog predsjednika - zajedno u Europu!
neretvanac

#66 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by neretvanac »

bihpatriot wrote:
neretvanac wrote: Aha :-D A ja sam Bill Gates.
U skladu je sa temom. Hercegovina je dodato da bi se podijelila Bosna i narod huskao jedni protiv drugih. Koji je bio motiv Austrijancima da Bosni dodaju Hercegovina?
Hercegovina je nastala kao pojam kad i tad, kakva Austrija i crni bakraci.
Jos za vrijeme Turaka, a i prije njih je postojala kao jedinica.
Uostalom, Hercegovina je toliko posebna/razlicita od Bosne da je logicno da bude pojam kao regija/jedinica-klimom,mentalitetom,geografijom...
Hrast

#67 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Hrast »

Neretvanac, a gdje bi bile granice te Hercegovine kao regije sa zasebnim mentalitetom itd.?
neretvanac

#68 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by neretvanac »

Hrast wrote:Neretvanac, a gdje bi bile granice te Hercegovine kao regije sa zasebnim mentalitetom itd.?
Pa zna se sta spada u Hercegovinu... valjda si imao geografiju u skoli...?
Sve od Konjica juzno je Hercegovina.
Besmislena prica, pricamo i prepiremo se o ukidanju/afirmiranju sasvim prirodnih, geografskih pojmova/regija.
Hrast

#69 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Hrast »

neretvanac wrote:
Hrast wrote:Neretvanac, a gdje bi bile granice te Hercegovine kao regije sa zasebnim mentalitetom itd.?
Pa zna se sta spada u Hercegovinu... valjda si imao geografiju u skoli...?
Sve od Konjica juzno je Hercegovina.
Besmislena prica, pricamo i prepiremo se o ukidanju/afirmiranju sasvim prirodnih, geografskih pojmova/regija.
Cajnice, Foca isto Hercegovina?
Abu FEED el-Castro

#70 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Abu FEED el-Castro »

Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH?
Nije doslo. Vec je proslo. Jugoslavija nam je bila draga pa se nismo presvrnuli od nesrece sto je vise nema. I Bosna, ta i takva, nam je bila draga... Cinjenica je da je vise, te i takve, vec neko vrijeme nema. Kao sto je i cinjenica da se mnogi nisu u stanju pomiriti s tim niti suociti s nekim promjenama koje su se desile te nekim koje tek predstoje da se dese. No sto prije to bolje, naricanje nad prosloscu i nekakvim granicama samo nam odnosi dragocjeno vrijeme. A granice su svakako zamisljen pojam. I granice se svakako sve vise i vise brisu. Kome je do naricanja za vladavinom Kulina bana neka samo izvoli i nastavi sa naricanjem, kome je do naricanja za BiH u SFRJ takodjer.
Idemo dalje.
zecko_kupuz

#71 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by zecko_kupuz »

Pa jeste li vi normalni?! :-) Umjesto da budete ponosni što imamo i Bosnu i Hercegovinu (i Krajinu i Semberiju....) kao regije jedne zemlje i gdje je svaka bogata na svoj način, vi se raspravljate gdje je kojoj granica. :shock: :run:

A hipotetički gledano, šta bi se uopšte desilo i kada bi se narodi u BiH međusobno razišli?!? Da li bi svi živjeli sretno do kraja života, samostalni ili priključeni "maticama"?? Svi bi se problemi valjda riješili samo da se raziđemo? Možda politika ima neke unaprijed razvijene strategije ekonomskog i socijalnog razvoja ova tri društva, ali rasparčana.

A i dokle više sa tim "mi, oni", "gornji, donji", "lijevi, desni" pojmovima?! :sad: Moram li ovdje k'o kakva missica stereotipno baljezgati - "sve što želim je mir u svijetu"?! :oops: :D
Hrast

#72 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Hrast »

Mrzim samo to pausalno trpanje i razgranicavanja mentaliteta. Po nekima i Cajnice i Foca su dio Hercegovine pa se ja opet ne osjecam Hercegovcem niti primjetim neku razliku u mentalitetu kada se poredim sa Gorazdanima, Sarajlijama, Visegradjanima, itd..S druge strane, opet, razlikujem se od drugih tkzv. Bosanaca mnogo vise, npr. kad se radi o Krajisnicima svih etnickih grupacija, kako po mentalitetu tako i po govoru, oni i za prsutu koriste tursku rijec pastirma.
sammo

#73 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by sammo »

zlatiborka wrote:
TOM SCHOLZ wrote:NIJE.Idi sviraj violinu. :skoljka:
Fino, ne znam svirati na violini ali znam na harmonici i klaviru.

Sto sam pod oni "ostali" niko mi ne moze zabraniti da volim svoju domovinu RBiH!

Jesam ovdje rodjena, odrasla i skolovala se, to nije bio moj izbor! Niko ne bira svoje mjesto rodjenja.

Mnogo puta sam mogla otici da zivim ljudskije nego sto trenutno sto zivim. Mnogo puta sam imala izbor da svoje postojanje popravim, izabrala sam zivot u BiH i u Sarajevu sa skromnim primanjima koje njesecno dobijam.

Imam puno pravo da iznosim svoje misljenje ovdje na forumu, imacu i pravo da se kandidujem kad se Ustav prmijeni!
:thumbup:
sammo

#74 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by sammo »

Do podjele nece doci, mozda bude BIH kao savez federalnih ili ekonomskih jedinica, ali u svakom slucaju u 1 komadu. Ovu politicku elitu bi se moglo eliminirati na izborima u oktobru. Neka pobjedi onaj kome je stalo do natoa, EU, a ne taj koji prodaje maglu. Nato znaci BIH u 1 komadu, EU ekonomski napredak. Za sve u BIH je vazno u sto vecem broju izaci na izbore i dati glas pravoj stranci. Do oktobra cemo vec znati ko je pravi...mozda se pojave nove face...
xyz101

#75 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by xyz101 »

sammo wrote:Do podjele nece doci, mozda bude BIH kao savez federalnih ili ekonomskih jedinica, ...
pa radije podjelu onda.
do nekakvog "saveza jedinica" moze doci samo poslije krvavog rata.
i to u ishodu da nekim chudom porazite probosanske snage.
sto je ravno fantaziji u ovom momentu.
Post Reply