Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......

Post Reply
zlatiborka

#1 Kuda ide BiH, prema napretku ili podjeli?.......

Post by zlatiborka »

Povodom zadnjih desavanja oko skupa i "komemoracije" zrtvama u bivsoj Dobrovoljackoj i sve ucestalijih i provokativnijih istupa Dodika uz istovremeno vise nego mlako reagovanje politacira bosnjaka na sve to, ja sticem utisak da se sve "pustilo niz vodu", tj. da se treba desiti ono sto je vec davno dogovoreno (naravno tajno).

Sve se vise pokazuje nemoc da se BiH odrzi stabilnom i jakom, nema politicara koji to mogu sprovesti. Dejtonski Anex 4 o Ustavu BiH je potrosena floskula i da medjunarodna zajednica dize ruke od nase drzave. Oni su je velikim svojim udjelom napravili ovakvom kakva jeste, sada uvidjaju da su napravili monstruma, a monstruma ne mogu ukrotiti pa se lagano izvace.

Dosla su teska vremena, velika nezaposlenost, privreda u kolapsu, kriminal i korupcija cvjetaju, mnogo obespravljenih ljudi (borci, penzioneri, nezaposleni itd.....) pokazuju kako stanje u BiH se priblizava svojoj kulminaciji.

Nema pomaka u napretku, privreda je u kolapsu, ali zato je nacionalna retorika u usponu! Sta to znaci? To znaci da 3 konstitutivna naroda teze da se razgranice i odvoje jedan od drugoga. I da svaki od njih zavlada svojom teritorijom i zadrzi sve sto je imao i opljackao. I da izbjegne odgovornost za kriminal.

Zar nam Dodik nije zivi primjer kako je sjebao gradjane RS, kako ih je opeljusio i sada ih nacionalistickom retorikom pokusava zaglupiti da opet glasaju za njega?

A ovi ovdje u Federaciji nisu nista bolji. Isto rade samo na lukaviji nacin!

Ja sam uvjerena da su Dodik, Tihic i Covic troclana banda koja je spremna na sve da zadrze vlast i poslije izbora. Da nastave da kradu, jer su do sada samo to i radili! Njihovi narodi tu nisu bitni, samo oni i njihovi najblizi ahbabi ce biti zbrinuti.

Pitam se zasto ta podjela na 3 entiteta nije uradjena prije rata? Zasto je trebao rat da toliki ljudi stradaju i da se BiH kao drzava unisti? Puno puta sam se pitala zasto nam je sve ovo trebalo.
Ne nalazim odgovor ali ga na neki nacin nazirem:

1- RBiH je trebala biti podijelena na 3 samostalne drzave: bosnjaka, srba i hrvata, ali MZ to nije dopustila zbog "muslimanske drzave" u srcu Evrope

2- na to je u principu pristalo i Alija Izetbegovic (1- i 2- se odnose na vrijeme prije rata)

- Alija I. nije znao ili nije ocekivao da ce se pravi patrioti RBiH boriti i dati svoje zivote za RBiH. Tako je bilo u pocetku rata, kasnije se Armija BiH islamizirala i sve je otislo u pravcu borbe samo za bosnjake. Poslije sukoba sa hrvatima, kad se smirilo i hrvati su bili nevoljno zajedno sa bosnjacima.

- danasnja situacija nakon Dejtona pokazuje da se radi na razbijanju BiH na 3 eniteta. Koje su i gdje su snage koje bi zaustavile podjelu? Nije valjda da je to Haris 100% BiH?

Ne znam, ne znam sta da mislim, ne znam sta da se uradi da nam se spase jedina nasa domovina BiH, ja sam "ostali" - za sada van Ustava, i evo pitam i molim za odgovor......

P.S.
Promijenila sam naslov teme, nemam dara za politicke i pravne formulacije, napisala sam par mojih razmisljanja i pitanja. Ako je tema FUJ neka se zatvori......
Last edited by zlatiborka on 05/05/2010 20:11, edited 2 times in total.
cyprus

#2 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by cyprus »

Podjele neće i ne može biti, ali je stvarno zabrinjavajuće produbljavanje pukotina između BH naroda
zlatiborka

#3 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by zlatiborka »

cyprus wrote:Podjele neće i ne može biti, ali je stvarno zabrinjavajuće produbljavanje pukotina između BH naroda
Te pukotine se povecavaju, kako da to sprijecimo?

Kada nacionalisti svih boja dizu glave i spremaju nam svasta.....

Ja se iskreno plasim sutrasnjeg dana, neka nam je Bog na pomoci....
Maraschino

#4 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Maraschino »

Bosna i Hercegovina je tesko bolesna ali nije to najgore. Najgore je iza nas. Ovo je samo jedna faza kroz koju prolazi BiH do potpunog ozdravljenja. Dijagnoza je postavljena, uzroci se znaju a za terapiju smo dobili MAP e sada, na nama je hocemo li tu terapiju jednostavno primijeniti ili cemo i dalje trpjeti patnju i bol.
Pacijent je van zivotne opasnosti sto je najbitnije. Ima dovoljno imuniteta da prezivljava ali za potpuno ozdravljenje treba primijeniti odgovarajucu terapiju.
Tesko jeste. Glavu gore i idemo dalje. :bih:
cyprus

#5 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by cyprus »

zlatiborka wrote:
cyprus wrote:Podjele neće i ne može biti, ali je stvarno zabrinjavajuće produbljavanje pukotina između BH naroda
Te pukotine se povecavaju, kako da to sprijecimo?

Kada nacionalisti svih boja dizu glave i spremaju nam svasta.....

Ja se iskreno plasim sutrasnjeg dana, neka nam je Bog na pomoci....
Predstojeći izbori su prekratnica. Ovisno od namjere i mudrosti izabranih, pukotine će se ili povećavati dalje ili smanjivati.

Samo razum i umjerenost stavova naših političara može popraviti situaciju. Svaki radikalizam, ultimativnost i isključivost je korak unazad.

A što se tiče sutrašnjeg dana, i mene je strah. Sarajlije događaj trebaju ignorisat, a ovi koji dolaze ne provocirat. Vidjećemo... :roll:
vee-jay

#6 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by vee-jay »

cuj podjelu, a pravi se nova yuga zvana eu :D
1gorstak

#7 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by 1gorstak »

zlatiborka wrote:Pitam se zasto ta podjela na 3 entiteta nije uradjena prije rata? Zasto je trebao rat da toliki ljudi stradaju i da se BiH kao drzava unisti? Puno puta sam se pitala zasto nam je sve ovo trebalo.
Zato sto Sarajevo uopste nije bilo relevantan faktor u dogovorima Tudjmana i Milosevica o podjeli BiH. Da je pravedna podjela bila na stolu prije rata, do rata ne bi ni doslo. Medjutim, mi danas znamo da Karadzic nije planirao ispostovati ni Lisabonski sporazum, koji je bio nacelan dogovor o podjeli (mada jos nije postojao dogovor oko mapa), tako da danas znamo da se rat nije vodio zbog jednog ili dva grada, nego zato sto je jedan od naroda trebao nestati sa politicke scene.
danasnja situacija nakon Dejtona pokazuje da se radi na razbijanju BiH na 3 eniteta. Koje su i gdje su snage koje bi zaustavile podjelu? Nije valjda da je to Haris 100% BiH?
Ima nas dovoljno koji bi bili u stanju sprijeciti nestanak drzave. To sto se tolerise ove Dodikove ispade nije katastrofa, ovo sto on radi nije dovoljno da se sa njim udje u oruzanu konfrontaciju, ali ako krene u avanturu kroz pokusaj otcjepljenja ili recimo sprecavanja djelovanja SIPA-e ili Oruzanih Snaga na podrucju manjeg entiteta, pokusace ga se privesti, pa makar to i rat znacilo.
Ne znam, ne znam sta da mislim, ne znam sta da se uradi da nam se spase jedina nasa domovina BiH, ja sam "ostali" - za sada van Ustava, i evo pitam i molim za odgovor......
1. Lobiraj, pisi mailove americkim kongresmenima, evropskim parlamentarcima, medijima.

2. Stedi, jer ako velikosrbi krenu u secesiju, ko zna mozemo li racunati na Tihiceve ministre odbrane i bezbjednosti (Cikotica i Ahmetovica), te je moguce da se otpor secesiji mora kanalisati kroz organizovanje povratnickih zajednica kao i pomoc istim. Kvalitetne gojzerice, IC uredjaji, svega bi moglo zatrebati a ti kad imas cim da to kupis nema zime. A ako nam se posreci i velikosrbi ne krenu u secesiju nego prihvate sto im je sudjeno, bar ces imati nesto para na hrpi da ulozis u recimo jedan dobar vocnjak.

3. Posto vidim da si zensko, necu ti preporuciti fizicke pripreme, ali eto, i to treba spomenuti.
Last edited by 1gorstak on 02/05/2010 12:59, edited 1 time in total.
BiH-x

#8 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by BiH-x »

Maraschino wrote:Bosna i Hercegovina je tesko bolesna ali nije to najgore. Najgore je iza nas. Ovo je samo jedna faza kroz koju prolazi BiH do potpunog ozdravljenja. Dijagnoza je postavljena, uzroci se znaju a za terapiju smo dobili MAP e sada, na nama je hocemo li tu terapiju jednostavno primijeniti ili cemo i dalje trpjeti patnju i bol.
Pacijent je van zivotne opasnosti sto je najbitnije. Ima dovoljno imuniteta da prezivljava ali za potpuno ozdravljenje treba primijeniti odgovarajucu terapiju.
Tesko jeste. Glavu gore i idemo dalje. :bih:
:thumbup: :bih:
frombosna

#9 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by frombosna »

Ma podijeljena je prije 15 godina u Dejtonu. Ali na dva dijela. Sada bi bilo bolje govoriti o drugačijem teritorijalnom preustroju nego o podijeli. Kao u Švicarskoj...npr
1gorstak

#10 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by 1gorstak »

frombosna wrote:Ma podijeljena je prije 15 godina u Dejtonu. Ali na dva dijela. Sada bi bilo bolje govoriti o drugačijem teritorijalnom preustroju nego o podijeli. Kao u Švicarskoj...npr
Ako ce se ici na monoetnicke administrativne jedinice, potrebno je predloziti pravedniju podjelu. HDZ recimo cesto spominje diskontinutitet teritorije, pa bi slicno rjesenje moglo posluziti u tom novom obliku decentralizacije, opstine u kojim su Hrvati bili vecina na popisu 1991, bi usle u hrvatsku jedinicu, opstine u kojim su Srbi bili vecina na popisu 1991, bi usle u srpsku jedinicu a opstine u kojim su Bosnjaci bili vecina na popisu 1991, bi usle u bosnjacku jedinicu. Ali traziti da se Bosnjaci pomire sa podjelom kroz koju dobijaju samo opstine iz kojih ih se ionako nije moglo istjerati, nije posteno.

Uostalom, ne znam zasto se uopste govori o ovim stvarima kada je trend sasvim drugaciji, sada se ide na jacanje drzave a ne na slabljenje, evo i MAP predvidja da se vojna imovina uknjizi na drzavu, sto Dodik prije 5 godina nije mogao predvidjeti. Brisel trazi ogranicavanje entitetskog glasanja, manji se entitet identificiralo kao kljucni problem, trend je ocigledan .... kakva podjela, kakvi bakraci....
Hypo-Alpe-Adria

#11 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Hypo-Alpe-Adria »

1gorstak wrote: Uostalom, ne znam zasto se uopste govori o ovim stvarima kada je trend sasvim drugaciji, sada se ide na jacanje drzave a ne na slabljenje, evo i MAP predvidja da se vojna imovina uknjizi na drzavu, sto Dodik prije 5 godina nije mogao predvidjeti. Brisel trazi ogranicavanje entitetskog glasanja, manji se entitet identificiralo kao kljucni problem, trend je ocigledan .... kakva podjela, kakvi bakraci....
Ne djelim taj optimizam.
Mislim da su pukotine sve veće i veće. Pritisak MZ-a je gotovo neprimjetljiv. Odlazi i OHR uskoro. Malo-po malo. Funkcija visokog prestavnika je gotovo svedena na ceremonijalni karakter.
E sada, kako se stvar gleda iz čije perspektive. Desilo se ono što je bilo do prije 3-4 godine nezamislivo. U opticaju su i na ponudi rješenja za koja se nekad hapsilo ili smjenjivalo od strane OHR-a.
Dodik je ne jednom, već više puta izjavio kada bi bili dovedeni u alternativu NATO, pa čak i EU ili smanjivanje određenih državnih atributa RS-a, da se ne bi dugo promišljali. Takav identičan je i stav cjelokupne opozicije u RS-u, tako da s te strane nema većeg pomaka. Tako da MAP neće biti nikakav jači argument u budućim događanjima.
Također i za traženja Brisela. Pa oni već godinama deklarativno apeliraju na smanjivanje entitetskog glasovanja, ali s druge strane opet taj modus prepuštaju domaćim političkim akterima da ga usuglase, a kako, to gledamo već 15 godina.
O identificiranju manjeg entiteta kao ključnog problema sam se naslušao u federanim medijima ili izjavama pojedinih ''slobodnih strelaca'' iz EU (tipa Doris Pak) već godinama. Federacija nije ništa manji ključni problem u BiH od RS-a, u stvari u njoj imamo samo presliku cjelokupne situacije u Državi - preglasavanja i veta.
Mislim da smo bili u zenitu političke situacije u vrijeme aprilskog paketa, kada smo imali i snažnu podršku s vana, i to je bio maksimum koji se trebap iskoristiti - za početak.
Međutim, imamo i Harisa Silajdžića, relikt iz ratnih vremena koji je svojim ogromnim egom, i bolesnim ambicijama uspio to sve pokvariti.
Od tada imamo pad u ukupnoj političkoj sceni ali i atmosferi, koji se protegao sve do današnjih dana.
mO k3

#12 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by mO k3 »

Dodik je ne jednom, već više puta izjavio kada bi bili dovedeni u alternativu NATO, pa čak i EU ili smanjivanje određenih državnih atributa RS-a, da se ne bi dugo promišljali
Ko bre pita sta danas dodika??

za godinu dana nece se on vise ni spominjati vise...
Maraschino

#13 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Maraschino »

Ženski Dr.Med wrote:
Dodik je ne jednom, već više puta izjavio kada bi bili dovedeni u alternativu NATO, pa čak i EU ili smanjivanje određenih državnih atributa RS-a, da se ne bi dugo promišljali

nije li gore pomenuti vec na ignore (kako od domacih tako i od stranih politicara) ili se meni samo cini... :roll: :? :shock:
Hypo-Alpe-Adria

#14 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Maraschino wrote:
Ženski Dr.Med wrote:

nije li gore pomenuti vec na ignore (kako od domacih tako i od stranih politicara) ili se meni samo cini... :roll: :? :shock:
Pa onda ne vidim gdje je problem.
Lijepo ga ignorirajte, i njega, i onoga Radmanovića, Špirića i ostalu kompaniju i uživajte u blagodetima sređene države.
Ne znam čemu tema? Tko je onda problem?
Maraschino

#15 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Maraschino »

Hypo-Alpe-Adria wrote:Pa onda ne vidim gdje je problem.
Lijepo ga ignorirajte, i njega, i onoga Radmanovića, Špirića i ostalu kompaniju i uživajte u blagodetima sređene države.
takvi kao ti... :oops: koji ne vide razliku izmedju ljudi koji se zalazu za napredak DRZAVE i onih kome je entitet svetinja
ViktorLedenica

#16 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by ViktorLedenica »

specijalni rat !!!!!!
Hypo-Alpe-Adria

#17 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Maraschino wrote:
takvi kao ti... :oops: koji ne vide razliku izmedju ljudi koji se zalazu za napredak DRZAVE i onih kome je entitet svetinja
Heh. Lijepo bi bilo živjeti u društvu u kojem svi misle jednako.
A možda su naš problem upravo ljudi koji razmišljaju kao ti. Nikako da se okanu tutorovanja i nametanja svojih rješenja drugima.
Maraschino

#18 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Maraschino »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
Maraschino wrote:
Heh. Lijepo bi bilo živjeti u društvu u kojem svi misle jednako.
A možda su naš problem upravo ljudi koji razmišljaju kao ti. Nikako da se okanu tutorovanja i nametanja svojih rješenja drugima.
cilj mora biti isti a razmisljanja razlicita (napredak drzave, integracije u nato i eu, boljitak za sve njene drzavljane...)...ali vidim da ti to ne razlikujes vec naginjes shovinizmu i fashizmu (ciste teritorije samo za jedne, prikljucivanje savezima kao podijeljena zemlja a ne kao jedinstvena...) a o tutorovanju i nametanju svojih rjesenja, gledaj to i obrnuto da ne bi bili svi taoci jedne shovinisticke politike.
h_poaro

#19 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by h_poaro »

1gorstak wrote:Ima nas dovoljno koji bi bili u stanju sprijeciti nestanak drzave.
osa

#20 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by osa »

podjela bih nije niti izgledan a još manje moguća, ali isto tako ni bih u kojoj će jedan narod odlučivati šta je dobro i optimalno za državu, federalna država sa jedinicama koje će imati dikontinuitet teritorija ( kao praktična kočnica bilo kakvoj secesiji uz naravno i onu ustavnu i zakonodavnu) je optimum za bih, a i kao neko srednje rješnje čini mi se i najprihvatljivijim kompromisom.
Kristijana

#21 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by Kristijana »

zlatiborka wrote: Dosla su teska vremena, velika nezaposlenost, privreda u kolapsu, kriminal i korupcija cvjetaju, mnogo obespravljenih ljudi (borci, penzioneri, nezaposleni itd.....) pokazuju kako stanje u BiH se priblizava svojoj kulminaciji.
Nema pomaka u napretku, privreda je u kolapsu, ali zato je nacionalna retorika u usponu! Sta to znaci? To znaci da 3 konstitutivna naroda teze da se razgranice i odvoje jedan od drugoga. I da svaki od njih zavlada svojom teritorijom i zadrzi sve sto je imao i opljackao. I da izbjegne odgovornost za kriminal.
To je sustina nase gluposti. Pametni ljudi znaju da je nacija - izmisljena tj. zamisljena zajednica. Drzava je aparat za pljacku. Nacija, vjera, patriotizam, drzava, politika su oblici manipulacije neosvijestenim potomcima starih Slavena. Bosnjo,Srbin i Hrvat ne mare za privredu jer oni zive od ciste have/vazduha/zraka bosanske nezavisne drzave i srpske Srpske, a to sto ce ova generacija ( kao i sljedecih par ) da pocrka od neimastine nije vazno, vazno je da sacuvamo naciju i drzavu i entitete - apstraktne i nepostojece tvorevine ali vaznije od nas 3 miliona zive i postojece celjadi. :shock:
Nije doslo vrijeme za podjelu BiH. Doslo je vrijeme kad ce pametni palit odavde makar u Sibir, Albaniju ili Afriku samo da vise ne gledaju i ne slusaju ovaj jad i bijedu ljudske gluposti. A ovi sto ostanu ce se glodjat medju se jos koju godinu ( posto nece imati sta drugo da glodju ) pa ce ponovo zaratit za drzavu i naciju, a dotad ce i globalni smak nastupit i cica mica gotova prica. :cry:
zlatiborka

#22 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by zlatiborka »

1gorstak wrote:
frombosna wrote:Ma podijeljena je prije 15 godina u Dejtonu. Ali na dva dijela. Sada bi bilo bolje govoriti o drugačijem teritorijalnom preustroju nego o podijeli. Kao u Švicarskoj...npr
Ako ce se ici na monoetnicke administrativne jedinice, potrebno je predloziti pravedniju podjelu. HDZ recimo cesto spominje diskontinutitet teritorije, pa bi slicno rjesenje moglo posluziti u tom novom obliku decentralizacije, opstine u kojim su Hrvati bili vecina na popisu 1991, bi usle u hrvatsku jedinicu, opstine u kojim su Srbi bili vecina na popisu 1991, bi usle u srpsku jedinicu a opstine u kojim su Bosnjaci bili vecina na popisu 1991, bi usle u bosnjacku jedinicu. Ali traziti da se Bosnjaci pomire sa podjelom kroz koju dobijaju samo opstine iz kojih ih se ionako nije moglo istjerati, nije posteno.

Uostalom, ne znam zasto se uopste govori o ovim stvarima kada je trend sasvim drugaciji, sada se ide na jacanje drzave a ne na slabljenje, evo i MAP predvidja da se vojna imovina uknjizi na drzavu, sto Dodik prije 5 godina nije mogao predvidjeti. Brisel trazi ogranicavanje entitetskog glasanja, manji se entitet identificiralo kao kljucni problem, trend je ocigledan .... kakva podjela, kakvi bakraci....
Daj Boze da si i pravu.

Medjutim, ono sto se odigrava na terenu mene brine. Ne znam za tebe, ali ja gledam sta se desava i cemu sve to vodi. Mozda sam paranoicna, mozda ne vidim sta EU konkretno radi da se stanje smiri, tj. ne vidim rezultat tih njihovih "smirivanja". Osim ako je rezultat da ne puca i ne padaju granate?! Onda je sve O.K.

Koliko godina treba da prodje od zavstetka rata pa da neko drustvo krene u boljitak? Ima li neka studija o tome?

Da neko drustvo ili zajednica ili drzava se okrenu buducnosti ili prosperitetu. Dosla su velika materijalna i novcana sredstva za obnovu poslijeratne BiH. Gdje su? Gdje su rezulati toga ili je politika tu imala uticaj?

Ja mislim da politika nije presudna, tj. Ustav i zakon. Ja mislim da su bas pojedinci iz 3 naroda zdusno pokrali te pare a narodu dali neke mrvice. Povratak je katastrofalan. Upravo zbog kriminala domacih vlasti.

Jasno i glasno:

Lova je pokradena, napravljena je kriminalna privatizaciija, jako puno sposobnih radnika je otpusteno, borcima su obecane nerealne naknade koje budzet ne moze pokriti, a kad im je obecano racunalo se na njihove glasove.

Sada je kasa prazna, para nema, borci kamenjaju zgradu vlade a u medjuvremenu Mujezinovic provodi svoje ideje (u skladu sa MMF zahjtevima)

Jer priznaces da se desavaju mnoge stvari koje upucuju na zlo. Osim ako ih ti ne vidis kao takve.

Kokuzluk u FBiH + kokuzluk u RS ======> povecanju tenzija medju entitetima u cilju razbijanja BiH i pravljnenja 3 nacionalna tora. To se radi svim sredstvima, pa cak i oruzanim sukobima ako zatreba!

P.S.
Dobro sam upucena u kriminalnu privatizaciju Energoinvestovih fabrika koje su sada na prosjackom stapu a bile su iskljucene iz bilansna stanja prilikom privatizacije. Tome su najzaslusniji Edib Bukvic i Nedzad Brankovic.
1gorstak

#23 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by 1gorstak »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
1gorstak wrote: Uostalom, ne znam zasto se uopste govori o ovim stvarima kada je trend sasvim drugaciji, sada se ide na jacanje drzave a ne na slabljenje, evo i MAP predvidja da se vojna imovina uknjizi na drzavu, sto Dodik prije 5 godina nije mogao predvidjeti. Brisel trazi ogranicavanje entitetskog glasanja, manji se entitet identificiralo kao kljucni problem, trend je ocigledan .... kakva podjela, kakvi bakraci....
Ne djelim taj optimizam .... Desilo se ono što je bilo do prije 3-4 godine nezamislivo. U opticaju su i na ponudi rješenja za koja se nekad hapsilo ili smjenjivalo od strane OHR-a.
Koje su to "opcije" ? To sto Dodik spomene referendum o otcjepljenju ne znaci da je to opcija. Ono sto jeste problematicno jesu ovi direktni izazovi OHR-u, verbalno odbijanje da se neki od dekreta sprovede (mada se na terenu iste ipak sprovodi). Drustvu ne koristi taj privid Dodikove svemoci i to je sva steta. Onog trenutka kada Dodik predje sa rijeci na djela, kada povuce potez kojim ce njegovo hapsenje biti opravdano makar to dovelo i do rata, taj ce se nalog za hapsenje izdati. Za sada uglavnom brblja, a ove blokade u drzavnim institucijama su stara vijest, tako da Dodik u sustini nista novo nije uradio, prica malo otvorenije i to je sve.
Hypo-Alpe-Adria

#24 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

1gorstak wrote: Koje su to "opcije" ? To sto Dodik spomene referendum o otcjepljenju ne znaci da je to opcija. Ono sto jeste problematicno jesu ovi direktni izazovi OHR-u, verbalno odbijanje da se neki od dekreta sprovede (mada se na terenu iste ipak sprovodi). Drustvu ne koristi taj privid Dodikove svemoci i to je sva steta. Onog trenutka kada Dodik predje sa rijeci na djela, kada povuce potez kojim ce njegovo hapsenje biti opravdano makar to dovelo i do rata, taj ce se nalog za hapsenje izdati. Za sada uglavnom brblja, a ove blokade u drzavnim institucijama su stara vijest, tako da Dodik u sustini nista novo nije uradio, prica malo otvorenije i to je sve.
Ne znam kakva je to politička strategija koja ovisi isključivo o Dodikovom hapšenju.
Znači ako ga ne uhapse (a tko bi to trebao raditi?) imamo ''staru vijest'' o blokadama državnih institucija?
Meni se čini da su te blokada postojale i prije Dodika. Čitavo vrijeme od Dytona. I postojala bi i sada, i da nije Dodika. Sve stranke u RS-u imaju zajednički cilj: izbjegavanje ikakvih većih redefiniranja države i Ustava postignutog u Daytonu. Njihov politički cilj je tu ostvaren. Neki to rade bezobraznije, neki u rukavicama (kao današnja opozicija u RS, pa i Dodik je obečavao brda i doline dok je bio u opoziciji).
Ja stvar gledam drugačije. MZ je donekle i pomagala jednu političku opciju, unazad 4 godine, točnije do ''aprilskog paketa''. U prvim godinama nakon Daytona učinjeno je dosta na integriranju države, možda i previše po mišljenju političke opcije iz RS-a, a opet premalo po mišljenju Sarajeva..
Zadnji pokušaj je bio aprilski paket, i nije uspio upravo krivnjom jednog dijela sarajevske oficijalne politike.
I što sad? Netko će uhapsiti Dodika, i sve će se riješiti? Ne. Neće. Nikakvi novi pojedinci neće moći presudno uticati na dugogodišnju strategiju, pa makar se i našao opet neki novi lik, koji će moći akumulirati toliku političku moć u RS-u kao što je Dodik (u što sumnjam da se može više ponoviti).
A sada taj pritisak MZ više i ne postoji, čak mislim da postoji, ali usmjeren na savim suprotnu stranu. Živ bio pa vidio.
palermo

#25 Re: Da li je doslo vrijeme za podjelu BiH, ili......

Post by palermo »

Hypo-Alpe-Adria wrote: A sada taj pritisak MZ više i ne postoji, čak mislim da postoji, ali usmjeren na savim suprotnu stranu. Živ bio pa vidio.
I šta ćemo sad ?
Post Reply