LoL !!!1gorstak wrote:Pa da, hoce da se "bavi kreativnim poslom". Kozu se moze kupiti za 150 KM, 10 koza = 1500. 10 koza = 20 litara mlijeka dnevno koje se prodaje po 2 marke po litri (jer je manje masno i puno zdravije od kravljeg). 20 litara x 2 = 40 maraka dnevno x 30 dana = 1200 KM mjesecno. Ali evo recimo da ne moze prodati 20 litara dnevno, neka proda pola a od onog sto ne proda neka pravi sir i proci ce jos bolje (jer je sir skuplji). Praznih domacinstava ima na periferiji svakog grada sirom BiH (I Sarajeva i Bugojna i Brckog) i lako se moze napraviti ugovor sa vlasnikom o odrzavanju u zamjenu za koristenje. Ali nece pisac da se prlja, on hoce da se "bavi kreativnim poslom". Sve foler do folera, vid' mu poze vid' mu stava. Neka ide u Afganistan, ko ga .ebe kad nece da radi.
Stanje u BiH
-
SoulSeeker
#51 Re: Stanje u BiH
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#52 Re: Stanje u BiH
ahuseino wrote:
Prvo personalno... u potpunosti ispunjavas nas stereotip... vise, mene uvlacis u govna... meni je prva misao citajuci ovaj personalni drek bila da su ti se morebit uvrnule tangare pa ti nema dotoka glavi, ili te zuljaju vikleri a ne mozes dokuciti oko glave da se poceses, neki ti kurac jeste, nako cisto animotetno i antagonisticki... cuj tema o meni, cuj popularnost...!!!
A ti licno-proglaseni strucnjak iz druge branse, sto si podjonio brojeve, iz albanije, ili srbije, ili bugarske pa ti onako procjenio, strucno koliki je to bizniz... i sad kako oni, tako cemo i mi, sto da ne... ta carsijska ekonomija sto zaboravlja da se taj market od kolko god miliona u jebenom medu nece stvoriti iz vazduha, nego (probati) preoteti od tih istih susjeda koje koristis kao primjer, ipak nece donijeti ono sto BIH treba. Oprosti mi duboko sto sam ti pcelarstvo nazvao kucnom radinosti... ocigledno ne mora biti, ali u vremenskom periodu dok ti kao toliki strucnjak sa argumentima i razbacanim milionima po minderu, ne ostvaris 150 M market, svi cemo mi pomrijet.
Znaci kada ti kao STRUCNJAK dodzes investitorima, i das im ove ARGUMENTNO NEOBORIVE brojeve, i tvoje skromne procjene, PRVO PITANJE ti je STA TI ZNAS O PCELARSTVU? ... a ti ces onda opet ponoviti "ja sam strucnjak... u biznisu... imo sam ideju..." doduse iz neke druge sam branse ali imam rejsenje; briljantno sam razradio brojeve susjeda nam, i tako to..."
Sto se vraca na MOJE... a to je ZNANJE, pa i znanje o jebenom pcelarstvu... koje ti evidentno imas, treba donijeti u BIH, a ovu kulturu koju ti prilazes, i iz mene motivises... izbaciti... izbaciti i onu kulturu koja je vodzena onim nasim motom "dze sam tu ja?"
Drugo pitanje ce se ticati EKONOMIJE i marketa, a koje ti onako kako samo nama prilicito ignorises, je: Kako cete stvoriti 150M market? Sto je to tvoj med specijalan, jeli ima nesto u vazduhu kod nas? Kako cete preuzeti market od susjeda nam, da se kupuje od nas ne od njih? ili cemo stvoriti novi market tako sto ce ga Bosanci koristit' mjesto putera... i tako dalje, i tako dalje...
O tvojim neoborivim argumentima, t.j. ciframa miliona... meni nisu nista vise nego kad ja kazem da Global Foundries prave 2 semiconductor fabrike u slijedecih 5 godina. Svaka kosta 5 - 10 MILIJARDI dolara, zaposljava po 10 do 30 hiljada radnika... radnika sa ZNANJEM, od toga kosta 30 posto izgradnja, traje 3 godine, koliko je to radnika uposlenih... Sto ne bi dosli u BIH... pa zbog vako kulturnih i naucenih ko ti... jer nama ne treba znanje, ima vazda kosnica.
@Mostarac, ili ko vec, rece mali do srednji bisnis rece da je kicma zapadnih ekonomija - apsolutno tacno.
Samo 150 M nije MALI biznis... nije kucna radinost, trn u oku kutunja gore... ali nije ni najmanje realsticno u vremenskom periodu dok se biznis ne izgradi... ali zato i imamo strucnjake...
U svakom slucaju u prvih deceniju vjerovatno onda mora biti jedan od stotina/hiljada biznisa da cini ekonomiju jedne zemlje... detalji...
A bi li ti mogao onako seljacki -da te i nekulturni pcelar razumije-i bez ovolike znanstvenosti da kazes sta ti u stvari predlazes.
Evo: jasno nam je da si sposoban da sve oko sebe proglasavas budalastinom. De nam na ovaj forumski market izbaci neki svoj produkt da vidimo je'l ti prvo napravos MARKET, pa ga drzis pod rucnom par godina- dok ti ne napravis produkt ili prvo napravis neki znanstveni uradak pa ga tek onda das znanstevom publikumu na uvid.
- ahuseino
#53 Re: Stanje u BiH
Generalizujes opet. I ne znam sto ti smeta kako pisem (niti sam ti rekao da si nekulturni pcelar). Nisam ja 'po forumima iso i proglasavo sve budalastinom' - k'o sto velis... Samo sam rekao da meni licno pcelarstvo ne predstavlja veliki biznis koji bi drzao ekonomiju iznad povrsine, te sam ga nazvao kucnom djelatnosti, sto je tebe zbog nekog razloga uvrijedilo (pa si krenuo sa licnim ubodima). Dalje sam rekao da moze samo biti jedan od mnogih biznisa.Toto wrote:
A bi li ti mogao onako seljacki -da te i nekulturni pcelar razumije-i bez ovolike znanstvenosti da kazes sta ti u stvari predlazes.
Evo: jasno nam je da si sposoban da sve oko sebe proglasavas budalastinom. De nam na ovaj forumski market izbaci neki svoj produkt da vidimo je'l ti prvo napravos MARKET, pa ga drzis pod rucnom par godina- dok ti ne napravis produkt ili prvo napravis neki znanstveni uradak pa ga tek onda das znanstevom publikumu na uvid.
To je mozda dobra ideja, ali jedna od stotina/hiljada, za koju kao i za ostale, ko zna koliko treba da se razviju u 150M biznis. U biznis zajednici postoji izreka u smislu - dobrih ideja ima na pasja preskakala. Sto ce ti ga reci, nije kumst izmisliti nego ostvariti - EKONOMICNO. Ova polemika ovdje je o tome kakva je koja ideja i koliko dobar bisnis (sto bi bila mozda dobra zasebna tema) ali udaljava od onoga sto ova tema pita - Stanje u BIH, i sto kazes - koji je moj predlog...
Ja sam pricao vise o fundamentalima naseg kobnog trojstva, ne o pojedinim biznisima... I misljenja sam da, da je ekonomija dobra sa pristojnim zivotnim standardom, ljudi bi manje obracali paznju na nacionalne razlicitosti. Bjeda tjera da se kudi komsija zasto njemu ide bolje pod izgovorom nacionalnih razloga, a kod nas plodno tlo po tom pitanju i...
Da bi islo bolje, treba imati pogodno politicko tjelo; da bi islo bolje mora se prmjeniti kultura drustva ("dze sam tu ja", i da se ne kradu BOSH pumpe ispod mantila iz TASa prije rata). Ne znam koje je starije od ovo troje: politika, ekonomija, kultura drustva... ali sve troje mora da zafunkcionise da bi bilo bolje... i sve troje uticu i potiskuju jedno drugo (i trece), i prave vrtlog bez dna.
Moj prijedlog je ZNANJE, EDUKACIJA... dok se to ne podigne na nivo zapada bicemo zemlja treceg svijeta.
Na tvoj izazov - za moj proizvod - to sam JA... JA sam svoj proizvod, nemam jedan koji drzim pod rucnom (imam 30 - ak na licnoj listi koji najvjerovatnije nikad nece ugledati svjetlost dana).
Ja izmisljam / razvijam tehnologije pa zakljucavam u patente i izdajem tehnicke publikacije istrazivackog rada u industrijskim zurnalima... samo to radim za drugoga ko pravi biznis od toga i ubire profit (razradzuje brojeve ko ti gore). Ja sam samo placenik... Ali da je vise ovakvih u BIH, bilo bi dosta drugacije... Mozda sam ja previse biased, i tebi djelujem prepotentan, ali ja duboko vjerujem u ZNANJE i NAUKU.
-
xyz101
#54 Re: Stanje u BiH
dosta je vas dvojica.
tesko je za povjerovati, ali ste obojica u pravu.
samo brojite zube jedni drugom dok u stvari isto pricate.
normalno da nema napretka ni u jednoj zemlji bez obrazovanja.
ahuseino,, klap, klap.
isto tako je krucialno vazno da se razvije privatni (familijski) biznis, prvo u glavama stanovnika, a onda u dijelima.
bez obzira dali su to koze (igore,, klap, klap) ili pcelarstvo (toto,, klap, klap)
ja radim sa investicionim fandovima gdje u srzi financiramo projektne planove od idejnog do produktnog staza.
ako stvarno imas razne ideje kako nesto ostvariti i objavljujes pisana dijela o tome, molim da mi ih par pokazes.
bio bih ti zahvalan.
poz'
normalno da nema napretka ni u jednoj zemlji bez obrazovanja.
ahuseino,, klap, klap.
isto tako je krucialno vazno da se razvije privatni (familijski) biznis, prvo u glavama stanovnika, a onda u dijelima.
bez obzira dali su to koze (igore,, klap, klap) ili pcelarstvo (toto,, klap, klap)
ako si ozbiljan sa tim, javi mi se na pp.ahuseino wrote:
Ja izmisljam / razvijam tehnologije pa zakljucavam u patente i izdajem tehnicke publikacije istrazivackog rada u industrijskim zurnalima... sam to radim za drugoga ko pravi biznis od toga i ubire profit (razradzuje brojeve ko ti gore). Ja sam samo placenik... Ali da je vise ovakvih u BIH, bilo bi dosta drugacije... Mozda sam ja previse biased, i tebi djelujem prepotentan, ali ja duboko vjerujem u ZNANJE i NAUKU.
ja radim sa investicionim fandovima gdje u srzi financiramo projektne planove od idejnog do produktnog staza.
ako stvarno imas razne ideje kako nesto ostvariti i objavljujes pisana dijela o tome, molim da mi ih par pokazes.
bio bih ti zahvalan.
poz'
-
ritam
#55 Re: Stanje u BiH
Mudri bi rekli: Samo se ti javi, ako ti nešto treba.
A stranci bi rekli, da vrijedi država koja van političkoga sektora pokreće ovo i prilažem link...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=74504
A stranci bi rekli, da vrijedi država koja van političkoga sektora pokreće ovo i prilažem link...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=74504
- Toto
#56 Re: Stanje u BiH
Pa moram kad ti banaliziras.ahuseino wrote: Generalizujes opet..
Naveo sam da se porast zaposlenosti moze postici samo ako se svako u svom esnafu pronadje neku komparativnu prednost i pocne udarat u tu tamburu, pa sam nabrojao :
-pcelare iz doline Lasve, jer je prije par dana BH pcelar u francuskoj dobio zlatnu medalju za kvalitet meda,
-magistra nauka, veterinara, koji je vlasnik ribogoijilista na Salakovcu
-proizvodjac eksera na bazi valjanog profjla iz zenicke zeljezare
-itd itd
ti se iz sve te price podufatio pcelarstva i kucne radinosti da bi na kraju ispalo da i ti u kucnoj radinosti stancas patente
Podici pcelarsku industriju u BiH, koja bi radno angazovala 5000 radnika, 20 veterinara, 5 magistara i doktora nauka i godisnje obrnula stotinjak miliona $ je za mene ravno nobelovoj nagradi u BiH, koju bi ja nazvao po prof. dr. Osmanu Piriji, a svakome ko bi je dobio bi spomenik podigao.
sve sam ove nabrojao sa uvazavanjem i bez imalo arogantnog podcjenjivanja bilo kojeg zvanja i znanja. Ja iz postivanje prema svom znanju i zvanju ne prihvatam nicije omalovazavanje, ni sebe niti bilo koga iz bilo kojeg esnafa.
Ja se klanjam: mom jaranu ribaru; rodjaku agronomu, koji ce -ako bog da- uskoro imat fabriku za preradu ljekobilja; kolegama sa fakulteta i sa posla koji su sad u Seattle-u u Boeingu. Onom pcelaru sto dobi zlatnu medalju u Parizu
@xyz1001
primi me, pri- mi-meako si ozbiljan sa tim, javi mi se na pp.
bio bih ti zahvalan.
nemam patenata
al da mogu hamalit ko rudar - mogu
ja se doduse bavim cumurom ili sto bi @ahusaga reko karbonom
tehnologije kompozitnih materijala, kevlari, laminati, sacaste konstrukcije
i ostale ultralaLAHke podjebancije
u sirem smislu:
industrijeki inzenjering
primi me, pri- mi-me
- ahuseino
#57 Re: Stanje u BiH
zagazaga wrote:ISTOČNO SARAJEVO- Generalno vijeće Saveza sindikata Republike Srpske donijeće 26. marta u Banjaluci odluku o datumu održavanja generalnog štrajka upozorenja i programu po kojem će on biti proveden, zaključeno je na sastanku predstavnika opštinskih sindikalnih organizacija i Regionalnog centra Istočno Sarajevo sa predsjednicima granskih sindikata i članovima Predsjedništva Saveza sindikata RS. Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Mile Ribić rekao je danas da se održavanjem sastanaka širom RS šalju jasni signali nadležnima koji imaju veze sa stanjem i položajem radnika, naročito u privredi, da moraju da razmišljaju o njihovom položaju.Kako štrajk u boljem djelu BiH može koristiti bilo kome u FBiHMilorad Dodik: Nema realnog razloga za generalni štrajk u RS
BIJELJINA - Premijer Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik ocijenio je da nema realnog osnova za genaralni štrajk koji najavljuju radnici u Srpskoj.
"Za generalni štrajk ne postoje osnovani razlozi. Mi smo održali status ekonomske krize, i mislim da je to uspjeh u ovom vremenu, u javnom sektoru imamo isti nivo plata kao što je to bilo prošle godine. Isto je stanje i u pogledu radnih uslova kakvo je bilo i ranije", rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.
On je dodao da je Vlada Srpske svjesna da postoje određeni problemi u konkretnoj proizvodnji kod nekih poslodavaca, ali je ocijenio da to svakako nisu razlozi za generalni štrajk.
"To nije dobro i sindikat nije u pravu ovaj put kada to pokušava da organizuje. Najlakše je motivisati ljude na takvu vrstu aktivnosti, ali mislim da Vlada RS apsolutno stoji na činjenici da ima problema u realnom sektoru, nešto je ugroženo zbog svjetske ekonomske krize, nešto zbog spekulacija poslodavaca, ali rješenja su u dijalogu, a nikako ne u generalnom štrajku", rekao je Dodik.
On je dodao da takvo nešto više koristi, kako je naveo, zlonamjernim iz Federacije BiH, nego što bi moglo pomoći onima koji uđu u genaralni štrajk.
scare tactics [plural]
http://www.ldoceonline.com/dictionary/scare-tactics
methods of persuading people to do something by frightening them:
Employers used scare tactics to force a return to work.
Kad ne ide, kriv je onaj...
Da mogu, dobro bi' se ismijao na ovo crveno.
-
bitef
#58 Re: Stanje u BiH
Bit će bolje, kad se implementira dobar sustav za BiH. Ljudi i političari se neće mijenjati ili se mijenjaju vrlo, vrlo sporo. Sustav je bitan.
- 1gorstak
#59 Re: Stanje u BiH
Pa bilo kakav pritisak na Milokrada je dobra stvar, a sada Milokrada pritiscu sa svih strana, od Estonove, preko Reportera Bez Granica do (evo) strajkaca. Koliko on moze izdrzati, vidjecemo, ali da ce da pukne, to je neizbjezno. Zato je ovakav razvoj dogadjaja korisna stvar. A bas ga je bilo dobro krenulo, zaposlio je sedam miliona radnika, industrijska proizvodnja je porasla za 348 % i sada ovakva odluka Sindikata. Sramotazagazaga wrote:Kako štrajk u boljem djelu BiH može koristiti bilo kome u FBiHOn je dodao da takvo nešto više koristi, kako je naveo, zlonamjernim iz Federacije BiH, nego što bi moglo pomoći onima koji uđu u genaralni štrajk.
- ahuseino
#60 Re: Stanje u BiH
Ne banaliziram... ja govorim o FUNDAMENTALNIM uslovima naseg drustva da bi se mogao i jedan tvoj biznis odvijati. Ne pricam o individualnim idejamaToto wrote:Pa moram kad ti banaliziras.ahuseino wrote: Generalizujes opet..
Naveo sam da se porast zaposlenosti moze postici samo ako se svako u svom esnafu pronadje neku komparativnu prednost i pocne udarat u tu tamburu, pa sam nabrojao :
-pcelare iz doline Lasve, jer je prije par dana BH pcelar u francuskoj dobio zlatnu medalju za kvalitet meda,
-itd itd
ti se iz sve te price podufatio pcelarstva i kucne radinosti da bi na kraju ispalo da i ti u kucnoj radinosti stancas patente![]()
Podici pcelarsku industriju u BiH, koja bi radno angazovala 5000 radnika, 20 veterinara, 5 magistara i doktora nauka i godisnje obrnula stotinjak miliona $ je za mene ravno nobelovoj nagradi u BiH, koju bi ja nazvao po prof. dr. Osmanu Piriji, a svakome ko bi je dobio bi spomenik podigao.
sve sam ove nabrojao sa uvazavanjem i bez imalo arogantnog podcjenjivanja bilo kojeg zvanja i znanja. Ja iz postivanje prema svom znanju i zvanju ne prihvatam nicije omalovazavanje, ni sebe niti bilo koga iz bilo kojeg esnafa.
Ja se klanjam: mom jaranu ribaru; rodjaku agronomu, koji ce -ako bog da- uskoro imat fabriku za preradu ljekobilja; kolegama sa fakulteta i sa posla koji su sad u Seattle-u u Boeingu. Onom pcelaru sto dobi zlatnu medalju u Parizu
@xyz1001
bio bih ti zahvalan.![]()
nemam patenata
tehnologije kompozitnih materijala, kevlari, laminati, sacaste konstrukcije![]()
itd
u sirem smislu:
industrijeki inzenjering
primi me, pri- mi-me
Skidam kapu i ja tim istim sto im i ti skidas, i ribaru, i agronomu, i vozacu tramvaja; ne kljanjam se, nisam vjernik... ali vidim ovo ti se pcelarstvo plaho svidja
Svadjas se samo 'nako... da bi se svadjao, da ne razocaras... pokazes odakle si, vidis odakle sam ja itd... itd...
Svi su nasi vrlo vrijedni radnici (vani), mogu povuc'... tovar... jer im postoji motivacija.
Kakva ima motivacija u BIH?
Da su ti sve i jedna zlatne ideje (sto ti i zelim); dokle mislis da bi dogurale, dokle mogu iskrene, vrijedne ideje dogurat', kada ono troje sto sam gore prije pomenuo nije okrenuto u istom smjeru?
Nekad sam se zavaravao, da cu kad pozavrsavam skole, vratiti se u BIH, na nas fakultet, da mozda predajem, organizujem laboratorije, povezem se sa industrijom vani, privucem unutra, iskoristim poznanztva iz vana itd...
Taj je balon pukao postepeno kako sam posmatrao desavanja oko naseg SA-U... polaganja ispita u kafani, izivljavanja na studentima, i protekcionisticke politike profesorskog kadra...
Moj se zet donedavno zavaravo', htjeo da trazi od poslodavaca da ga 'odlete' u SA da odrzi predavanja, nako cisto da pomogne, rek'o - 'moj ti - da znas koliko si dobrodosao tamo da to uradis, probudio bi se odma...'
Prije toga pravio prezentacije i predlago' da organizujemo ispostavu za stimanje RF filtera u SA, uposljavajuci 50-ak ljudi. Argument bu je bio, da je iako malo skuplje od Kine, ipak blize i eto lafo - pouzdanije. Kada se (onako strucno
Drugi prijatelj organizovao SVE na USA STRANI, sve regulacije sa FDA (usput, ovo je ogroman posao sa FDA), nasao kanale u najvecem lancu supermarketa da drze/prodaju u medjunarodnim sirevima - nas TRAVNICKI SIR. "Dze sam tu ja" je bilo odradzeno na vise nivoa, ali nakon promjene par garnitura u BIH, na lokalnom nivou, ka'e covjek 'vako cu ja bankrotirat'... i odustane...
Ova kultura... jebe sve...
Neko rece gore, zakon - mozda tu ima nesto... Drasticno povecati kazne i sta ja znam...
Privatizovati univerzitet (ali po ovoj gore pomenutoj zakonskoj proceduri - strijeljanje za ukradenu jabuku)... pootpustati sav podmiceni kadar...
Moze li se ovo uraditi sa nasom ekonomsko-politickom strukturom?????
... i toliko velikim drzavnim aparatom.
-
bitef
#61 Re: Stanje u BiH
Već godinama sarajevski mediji govore o padu Dodka, a on i sada ima podršku apsolutne većine građana RS-a.
A istina je da je RS ima trenutno veći BDP per capita (recimo sa 31.12.2009.) od Federacije, kad se računa stvarni broj stanovnika.
A istina je da je RS ima trenutno veći BDP per capita (recimo sa 31.12.2009.) od Federacije, kad se računa stvarni broj stanovnika.
- 1gorstak
#62 Re: Stanje u BiH
Pa slazem se, zato i kazem da grijese ovi sto hoce da strajkaju, generalni strajk u manjem entitetu a takvo blagostanje, taj narod stvarno ne zna cijeniti sta Milokrad radi. Bezobrazluk.bitef wrote:Već godinama sarajevski mediji govore o padu Dodka, a on i sada ima podršku apsolutne većine građana RS-a.
-
bitef
#63 Re: Stanje u BiH
Pa u Francuskoj su svako malo štrajkovi i kakve to veze ima sa razvijenošću gospodarstva. U Africi su dosta rijetki štrajkovi i šta oni su razvijeniji od Francuske?1gorstak wrote:Pa slazem se, zato i kazem da grijese ovi sto hoce da strajkaju, generalni strajk u manjem entitetu a takvo blagostanje, taj narod stvarno ne zna cijeniti sta Milokrad radi. Bezobrazluk.bitef wrote:Već godinama sarajevski mediji govore o padu Dodka, a on i sada ima podršku apsolutne većine građana RS-a.
Štrajkovi su vezani za gubitkom stečenih prava, mogu biti povezani sa reformama, ili povezani sa lošom konjukturom u pojedinim branšama, smanjenjem postojećeg standarda (i visokog i niskog) i sl.
Imaju agregirani pokazatelji gospodarstva i oni se stavljaju u usporedbu.
-
SW_Gere
#64 Re: Stanje u BiH
Razumijem te u potpunosti ali samo da dodam drugi primjer gdje je tip iz Svedske krenuo drugim putem i bas uspio u izvozu hrane na podrucje Skandinavije. Lik je prije par godina proglasen i menadzerom godine u Svedskoj! i ja mu skidam kapu jer zahvaljujuci njemu jedem kisele paprike, ajvar i mezim suho meso od ovaca sa Vlasicaahuseino wrote:
Drugi prijatelj organizovao SVE na USA STRANI, sve regulacije sa FDA (usput, ovo je ogroman posao sa FDA), nasao kanale u najvecem lancu supermarketa da drze/prodaju u medjunarodnim sirevima - nas TRAVNICKI SIR. "Dze sam tu ja" je bilo odradzeno na vise nivoa, ali nakon promjene par garnitura u BIH, na lokalnom nivou, ka'e covjek 'vako cu ja bankrotirat'... i odustane...
neznam gdje je tvom prijatelju zapelo, izgleda da je ovaj ovdje bio uporniji i posrecilo mu se, ne j**e lijep nego uporan je upalilo
-
Fuzio
#65 Re: Stanje u BiH
Jedino obrazovanje tj. indoktrinacija naukom može da okrene stvari ovdje. Preduslov skoro pa svih revolucija su bile informacione i obrazovne revolucije. Naravno uz to ide i kapitalistički orijentisan mentalitet koji npr. protestantizam ima, dok katoličanstvo, pravoslavlje i islam nemaju. S tim je upoznat ko se iole zanimao za ekonomiju (Weber, ovo ono). Pogledajte pretežno protestantske zemlje u Evropi (barem historijski, ako izuzmemo kasniju dominaciju ateizma u nekim od njih: Norveška, Švedska, Danska, Velika Britanija, Njemačka, Nizozemska, Švicarska, sve redom industrijske velesile naspram neprotestantskih Irske, Španije, Italije, Grčke, zemalja srednje i istočne Evrope. Mnoge od prvonavedenih zemalja su veoma rano uvele jake sisteme javnog, sekularnog obrazovanja, te u praksi odvojenu crkvu i državu (bez obzira što je npr. engleski monarh ujedno na čelu anglikanske crkve, ta je funkcija prosto ceremonijalna). Da ne odem preduboko u odnos stepena ekonomskog razvoja i vjere, osvrnuću se na osnovu tvrdnju: visok stepen obrazovanosti stanovništva, kombinovan sa kapitalstičkim mentalitetom je preduslov za stvaranje stabilnog društva, te vladavine zakona. Pod ovim ne mislim nasilno nametanje ateizma u stilu komunističkih diktatura. U suštini su sve ljudske radnje vođene "ekonomskim" porivima, pa tako i vjernika (vjerovanje u život poslije smrti gdje će biti trajno materijalno obezbijeđeni ako vaga prevagne u njihovu korist za šta se trebaju potruditi u ovom životu). Htjeli ili ne , to će nas stići. U slučaju da upravljanje brodom prepustimo vjetorvima na volju, kao i do sada, nakon izvjesnog vremena (5, 10, 50 godina), trenutni ekonomski sistem u BiH će doživjeti potpuni kolaps ukoliko ne doživi temeljite promjene koje se opet same nameću. Opet će biti frke s kreditima i sl. pa će krenuti lagana privatizacija Telekoma, izgradnja elektrana koje neće biti u državnom vlasništvu itd. (to će omogućiti nekompetenta vlast u cilju da se što duže održi na vlasti, ali će im se to samo vratiti) te će BiH konačno biti pokorena ekonomski izvana i u potpunosti biti kolonizovana. U teškoj industriji nismo konkurentni na inostranom tržištu niti ćemo ikada moći biti, jedini aduti preostaju turizam, eko-poljoprivreda i ono za šta je potrebno najmanje fizičkih resursa: proizvodnja "pameti", tehnologija i nauka.
- ahuseino
#66 Re: Stanje u BiH
Fuzio wrote:Jedino obrazovanje tj. indoktrinacija naukom može da okrene stvari ovdje. Preduslov skoro pa svih revolucija su bile informacione i obrazovne revolucije. Naravno uz to ide i kapitalistički orijentisan mentalitet koji npr. protestantizam ima, dok katoličanstvo, pravoslavlje i islam nemaju. S tim je upoznat ko se iole zanimao za ekonomiju (Weber, ovo ono). Pogledajte pretežno protestantske zemlje u Evropi (barem historijski, ako izuzmemo kasniju dominaciju ateizma u nekim od njih: Norveška, Švedska, Danska, Velika Britanija, Njemačka, Nizozemska, Švicarska, sve redom industrijske velesile naspram neprotestantskih Irske, Španije, Italije, Grčke, zemalja srednje i istočne Evrope. Mnoge od prvonavedenih zemalja su veoma rano uvele jake sisteme javnog, sekularnog obrazovanja, te u praksi odvojenu crkvu i državu (bez obzira što je npr. engleski monarh ujedno na čelu anglikanske crkve, ta je funkcija prosto ceremonijalna). Da ne odem preduboko u odnos stepena ekonomskog razvoja i vjere, osvrnuću se na osnovu tvrdnju: visok stepen obrazovanosti stanovništva, kombinovan sa kapitalstičkim mentalitetom je preduslov za stvaranje stabilnog društva, te vladavine zakona. Pod ovim ne mislim nasilno nametanje ateizma u stilu komunističkih diktatura. U suštini su sve ljudske radnje vođene "ekonomskim" porivima, pa tako i vjernika (vjerovanje u život poslije smrti gdje će biti trajno materijalno obezbijeđeni ako vaga prevagne u njihovu korist za šta se trebaju potruditi u ovom životu). Htjeli ili ne , to će nas stići. U slučaju da upravljanje brodom prepustimo vjetorvima na volju, kao i do sada, nakon izvjesnog vremena (5, 10, 50 godina), trenutni ekonomski sistem u BiH će doživjeti potpuni kolaps ukoliko ne doživi temeljite promjene koje se opet same nameću. Opet će biti frke s kreditima i sl. pa će krenuti lagana privatizacija Telekoma, izgradnja elektrana koje neće biti u državnom vlasništvu itd. (to će omogućiti nekompetenta vlast u cilju da se što duže održi na vlasti, ali će im se to samo vratiti) te će BiH konačno biti pokorena ekonomski izvana i u potpunosti biti kolonizovana. U teškoj industriji nismo konkurentni na inostranom tržištu niti ćemo ikada moći biti, jedini aduti preostaju turizam, eko-poljoprivreda i ono za šta je potrebno najmanje fizičkih resursa: proizvodnja "pameti", tehnologija i nauka.
Slazem se...
Sto se tice ekonomsko politickog uredjenja, bilo bi dobro ne dopustiti da se razvije najtruliji kapitalizam t.j. market kapitalizam, po modelu USA, GB, SUI (u opadajucem stepenu), nego pogledati modele SweCke, Norveske, Canade etc...
Ali morebit' je vec kasno...
-
mostarac
#67 Re: Stanje u BiH
@ahuseino: svaka cast i ogoljavas istinu do srzi i koske.
Nije problem u Dodiku, problem je u nama, koji se sakrivamo iza Dodika. Problem jeste u Dodiku naravno, ali i u nama.
Odgovorio si na sve ono sto su i mene pitali.
kakav crni dodik. Nije dodik kriv sto krivaja zavidovici ima pravni problem i ne moze da ispunjava poslovne obaveze.
pametni ce odavde pokupit prnje, a ovi ostali nek se uzdaju u patriotizam do smrti, jer ce to toliko dugo da traje pa i duze.
Davno sam ja ovdje postavljao temu "Do kad ce Bosnjaci plakat ko picke", davno.
Nije problem u Dodiku, problem je u nama, koji se sakrivamo iza Dodika. Problem jeste u Dodiku naravno, ali i u nama.
Odgovorio si na sve ono sto su i mene pitali.
kakav crni dodik. Nije dodik kriv sto krivaja zavidovici ima pravni problem i ne moze da ispunjava poslovne obaveze.
pametni ce odavde pokupit prnje, a ovi ostali nek se uzdaju u patriotizam do smrti, jer ce to toliko dugo da traje pa i duze.
Davno sam ja ovdje postavljao temu "Do kad ce Bosnjaci plakat ko picke", davno.
- Toto
#68 Re: Stanje u BiH
xyz101 wrote:dosta je vas dvojica.
poz'
Uvazavam tvoju ambiciju da moderiras polemiku ali nisi nikao u pravu da isto pricamo. Evo i zasto.
U jednom trenutke polemike je bacena standardna parola makroekonmista: ako zelis biti bogatiji i razvijeniji moras vise trositi; ako vise trosis moras vise zaradjivati; ako hoces zaradjivati moras imati vise radnih mjesta i dosli smo do pitanja kako otvorati radna mjesta u BiH.
Ja sam naveo par industrijskih grana za koje BiH ima izuzetne komparativne prednosti, koje mogu -u sadasnjoj bih situaciji-generisati znacajan broj radnih mjesta (apikultura, akvakultura, helicicultura, metalopreradjivacka, drvopreradjivacka industrija itd) a za proizvode ovih industrije je veca potraznja nego ponuda na trzistu EU.
Na to replicira @ahuseino -bez ikakv argumentacije- da su navedene industrijeke grane kucne radinosti, samo zato sto jedna farma pcela ili ribogojilista zaposljava samo jednog stalno zaposlenog.
@ahuseini ne nudi odgovor na postavljeno pitanje o mogucnostima povecanja zaposlenosti u BiH nego 5/6 svog traktata ostavlja na podjebanciju industrijekih grana koje on smatra kucnim radinostima.
U Norveskoj - koja godisnje ulaze milijarde dolara u razvoj indistrije ribarstva- postoje ribogojilista od 50 hektara (500 duluma) na kojem je stalno zaposlena samo jedna zena i nekoliko sezonskih radnika, na sedmicu-dvije, kad traju neke kampanje.
Jedna zena proizvodi stotine tona ribe godisnje i onda se pojavi neki bih "znanstvenik" i "inovator" koji hrakne na sve to i kaze da je to kucna radinost, jer zaposljava samo jednog radnika i nije nista patentirano.
Poznato je da BIH ima velike hidropotencijale i da je to njen biznis stoljeca. Itaj biznsi po @ahuseinu je kucna radinost jer mini protocna hidroelktrana -za koju treba 3-5 miliona Eura -zaposljava samo jednog radnika, na puno radno vrijeme. Dakle: za jedno radno mejsto treba uloziti minimum, 3 miliona Eura u dukatima.
Ako bi BiH zeljela otvoriti 5000 radnih mjesta u minielektranama treba joj 15 milijardi E.
I ovdje dolazimo do kljucnih razloga zasto kao potencijalni izvor radnih mjesta vidim u navedenim primjerima (pcelartsva, ribogojstva, itd).
-Bih nema 15 milijardi eura i mora krenuti od onoga sto ima.
-Strane banke koje posluju u BiH ne kreditiraju razvojne poslove niti biznise. Italijanske banke ti nece dati kredit da u italiji kupis masinu za izradu zupcanika, koje ces izvoziti u italiju, ali ce ti iste sekunde dati kredit da kupis italijanski automobil.
Jasno je i svakom sverceru sa buvljaka zasto se talijanski bankari prave mahniti i ne daju kredite nego samo pljackaju narod. Ako bosnjo otvori obrt za zupcanike bit ce konkurencije onom talijancicu koji je mali dionicar te bake i bankar voli da pljacka bosnju nego svog dionicara.
Sve ovo tjera ljude iz BiH da zaposlenje traze u djelatnostima koje mogu pokrenuti sa par stotona/hiljada E. A takvih ima. Izbor nije tako veliki i nikako se nece postati milioner ni za zivota ali na primjeru modela pcelarstva koji sam naveo je jasno da bi uspjesan pcelar koji bi radio puno radno vrijeme mogao imati primanja veca nego u vecini ostalih djelatnosti.
U Trebinju se iz Britanije vratio nas cojek , sa suprugom britankom i gonja biznis sa medom. Ima godina i godina i nije mu prahnulo da idje u Britaniju jer mu je biznis hairli i u ovakoj bih vukojebini.
Dakle: ako se treba birati izamjedu relnih 5000 radnih mjesta u pcelarstvu koja se mogu pokrenutu sa 50 miliona E za 5 godina ili 5000 u mini elekrtranama, za koja treba 15 milijrdi E i 50 godina onda je sasvim jasno kojim sve putevima treba krenuti BIH mala privreda.
@ahuseino je kao kontra prijdlog ovoj "kucnoj radinosti" naveo edukaciju.
Obrazovanje nikako ne moze generisati toliko radnih mjesta kao vecina industrijskih grana koje sam nabrojao. BiH ima 110 opcina i ne vjerujem da ce se i u najbogatijoj buducnosti desiti da svaka opcina ima bar jedan fakultet sa 50 zaposlenih.
sadasnje obrazovanje -posebno visoko- je predimenzionisano i tu ce biti i bankrota i zatvaranja i drzavnih fakulteta.
Valja istaci jos jedan podatak koji je i mene frapirao nekad davno i koji moze jako puno reci o ovome o cemu govorimo.
Prema statistikama Svedske i USA: petu godinu poslovanja prezivi samo 20% novoformiranih firmi. U najbogatijim najposlovnijim naj ..naj zemljama, gdje u gradu imate vise banaka nego gradskih cenifa propane 80% novoformiranih firmi. A koliko bankrotira onih koje su stare 10, 20 i vise godina se nije ni racunalo.
Samo se u nas u BiH moze deseiti da u Bosnu nahrupe neki inovatori iz amerike i da kazu: "jebo vas u Bosni, kod vas propane 80 % firimi u kucnoj radinosti, a kod nas u ameriku samo 20 % prazivi petu godinu poslovanja" i onda bi jadni bosnjo trebao ostat ko popisana na ovakvu patentiranu inovativnost iz dijaspore.
Last edited by Toto on 22/03/2010 07:58, edited 2 times in total.
-
mostarac
#69 Re: Stanje u BiH
Prvo jedan od osnovnih postulata kapitalizma, ali se moze uzeti i uopste, je da je jedino sigurno poslovno ulaganje koje uvijek vrati ulozeno, ulaganje u obrazovanje.
Problem stanja u BiH za pokretanje male privrede je u tome sto ja ako pokrenem preduzece nemam skoro nikakve sanse da uspijem, a onaj na zapadu te sanse ima i zavisi uglavnom od njega i od kvaliteta ideje i poslovnog plana koji je napravio.
Ovdje ako hoces da uspijes poslovno, eto da ribu prodajes moras uraditi sljedece: potkupiti nekoga da ti izda dozvolu za ono za sta zakonski mora da ti izda dozvolu, potkupiti nekoga za certifikat koji svaka drzava jedva ceka da da svojim proizvodjacima koji izvoze, ako pak prodajes na domacem trzistu moras potkupiti unaprijed nekoga da osiguras prodaju. Nema kvalitet, nema bolja cijena nema nista sto je normalno, a banke daju kredite sa onom stvarnom kamatom od 50%. Uzmes 100, a vratis 150 hiljada i to su kao povoljni poslovni krediti. Banke na zapadu su poslovni partneri i pokretaci privrede, a u nas su obicni i doslovno kamatari i zelenasi.
zatim ovdje se razvojna banka bavi dilanjem kredita na taj nacin da se daju podobnima (afera dzaferovic) i slicno. Nema sansi da uspijes u poslu, ako nisi dobar s politikom, ako hoces da se bavis svojim poslom i da se iskljucis iz politike ma koliko mali bio, jer ti dodju lole s reketom u najboljem slucaju.
Znaci ovdje je nemoguce poslovati, a stanje je ovakvo jer nam je stanovnistvo generalno veoma neobrazovano i nepismeno i to je jedna od najstrasnijih posljedica rata, a to je odlijev mozgova o kojem niko ne govori, jer se ovdje uvijek oko sebe okruzuju glupljima od sebe da ih ne bi ugrozili, a zasto onda govoriti o konkurenciji.
I nije sustina u tome da se otvori univerzitet, nego je sustina kvaliteta rada tog univerziteta. Koliko sam shvatio ti si iz Mostara. Siguran sam da ces se sloziti da sveuciliste i univerzitet u Mostaru na 20 zavrsenih akademski obrazovanih gradjana imaju mozda jednog ili nijednog koji je tu diplomu i zasluzio, ali ti danas u Mostaru imas vise diplomanata nego u Sarajevu. Stancaju ljudi diplome ko veliki. To je pogubno i to jos vise intelektualno sakati jedan narod. Dakle nije svrha u broju skolskih ustanova, nego u kvalitetu istih. Licno mislim da je ovoj drzavi dovoljan samo jedan univerzitet koji bi bio decentralizovan i koji bi proizvodio planirano kvalitetne kadrove sirom zemlje (tipa ekonomija u sarajevu, elektrotehnika u mostaru, rudarstvo u tuzli i sl.), ali ko ce onda uhljebiti profesorske guzice.
Obrazovanje je najvaznije i bez njega nema naprijed, a uz obrazovanje i kultura. Obrazovanje je motoricka snaga, a kultura duhovna snaga jednog naroda i jedne zemlje i bez toga nema naprijed.
Problem stanja u BiH za pokretanje male privrede je u tome sto ja ako pokrenem preduzece nemam skoro nikakve sanse da uspijem, a onaj na zapadu te sanse ima i zavisi uglavnom od njega i od kvaliteta ideje i poslovnog plana koji je napravio.
Ovdje ako hoces da uspijes poslovno, eto da ribu prodajes moras uraditi sljedece: potkupiti nekoga da ti izda dozvolu za ono za sta zakonski mora da ti izda dozvolu, potkupiti nekoga za certifikat koji svaka drzava jedva ceka da da svojim proizvodjacima koji izvoze, ako pak prodajes na domacem trzistu moras potkupiti unaprijed nekoga da osiguras prodaju. Nema kvalitet, nema bolja cijena nema nista sto je normalno, a banke daju kredite sa onom stvarnom kamatom od 50%. Uzmes 100, a vratis 150 hiljada i to su kao povoljni poslovni krediti. Banke na zapadu su poslovni partneri i pokretaci privrede, a u nas su obicni i doslovno kamatari i zelenasi.
zatim ovdje se razvojna banka bavi dilanjem kredita na taj nacin da se daju podobnima (afera dzaferovic) i slicno. Nema sansi da uspijes u poslu, ako nisi dobar s politikom, ako hoces da se bavis svojim poslom i da se iskljucis iz politike ma koliko mali bio, jer ti dodju lole s reketom u najboljem slucaju.
Znaci ovdje je nemoguce poslovati, a stanje je ovakvo jer nam je stanovnistvo generalno veoma neobrazovano i nepismeno i to je jedna od najstrasnijih posljedica rata, a to je odlijev mozgova o kojem niko ne govori, jer se ovdje uvijek oko sebe okruzuju glupljima od sebe da ih ne bi ugrozili, a zasto onda govoriti o konkurenciji.
I nije sustina u tome da se otvori univerzitet, nego je sustina kvaliteta rada tog univerziteta. Koliko sam shvatio ti si iz Mostara. Siguran sam da ces se sloziti da sveuciliste i univerzitet u Mostaru na 20 zavrsenih akademski obrazovanih gradjana imaju mozda jednog ili nijednog koji je tu diplomu i zasluzio, ali ti danas u Mostaru imas vise diplomanata nego u Sarajevu. Stancaju ljudi diplome ko veliki. To je pogubno i to jos vise intelektualno sakati jedan narod. Dakle nije svrha u broju skolskih ustanova, nego u kvalitetu istih. Licno mislim da je ovoj drzavi dovoljan samo jedan univerzitet koji bi bio decentralizovan i koji bi proizvodio planirano kvalitetne kadrove sirom zemlje (tipa ekonomija u sarajevu, elektrotehnika u mostaru, rudarstvo u tuzli i sl.), ali ko ce onda uhljebiti profesorske guzice.
Obrazovanje je najvaznije i bez njega nema naprijed, a uz obrazovanje i kultura. Obrazovanje je motoricka snaga, a kultura duhovna snaga jednog naroda i jedne zemlje i bez toga nema naprijed.
- Toto
#70 Re: Stanje u BiH
ahuseino wrote:
Iz ovoga je jasno zasto se mimoilazmo. Ti si teoreticar i jos usput zivis BiH iz neke satelitske prekobarske perspektive google eartha a ja sam prakticar koji sam prozivljavao sve bosnako na svojoj kozi do prije 5 godina.Ne banaliziram... ja govorim o FUNDAMENTALNIM uslovima naseg drustva da bi se mogao i jedan tvoj biznis odvijati. Ne pricam o individualnim idejama
Najbolja. A zove se opstanak.Kakva ima motivacija u BIH?
Ovo je tvoje stanje koje sa stanjem u BiH i temom nema nikakve veze.Nekad sam se zavaravao, da cu kad pozavrsavam skole, vratiti se u BIH, na nas fakultet, da mozda predajem, organizujem laboratorije, povezem se sa industrijom vani, privucem unutra, iskoristim poznanztva iz vana itd...
Taj je balon pukao postepeno kako sam posmatrao desavanja oko naseg SA-U... polaganja ispita u kafani,
Problem je kako u 5 narednih godina bez kredita zaposliti sto vise ljudi.
ja planiro selit u UK, ali kad sam vidio one desavanja sa UK parlametarcima oko dnevnica, svercovanja sa tariguz papirom, klozetskim soljama, hranom za pudlice, tamponima za zene razocarao sam se u laznjak o britanskom parlamentarizmu
Nedavno mi je jaran doktoriro na UC Davis i eno ga ima katedru na jednom faksu u jednoj bih kasabi.
hiljade ovakvin projekata je propalo i diljem svijeta pa i u zemlji gdje ti zivis..pa znam sto si udario po Bosni i nju opanjkavasMoj se zet donedavno zavaravo', htjeo da trazi od poslodavaca da ga 'odlete' u SA da odrzi predavanja, nako cisto da pomogne, rek'o - 'moj ti - da znas koliko si dobrodosao tamo da to uradis, probudio bi se odma...'
Prije toga pravio prezentacije i predlago' da organizujemo ispostavu za stimanje RF filtera u SA, uposljavajuci 50-ak ljudi. Argument bu je bio, da je iako malo skuplje od Kine, ipak blize i eto lafo - pouzdanije. Kada se (onako strucno) uradila analiza i pokazao se rizik investicije u BIH od nekih 35% (u poredjenju sa CRO i SRB 20% - 25%), a u Kini 10% - propade i to...
Travnickog sira ima kupit u San Joseu, Califiornija, pa je izgleda do tvog jarana a ne zbog stanja u BiHprijatelj organizovao SVE na USA STRANI, sve regulacije sa FDA (usput, ovo je ogroman posao sa FDA), nasao kanale u najvecem lancu supermarketa da drze/prodaju u medjunarodnim sirevima - nas TRAVNICKI SIR. "Dze sam tu ja" je bilo odradzeno na vise nivoa, ali nakon promjene par garnitura u BIH, na lokalnom nivou, ka'e covjek 'vako cu ja bankrotirat'... i odustane...
sto ti jasran ne zna napravit poso ni u americi a kako bi tek na Vlasicu
da je u BiH sranje vece nego u Rundi - jeste, ali se mora zivjeti i ostvarati radna mjesta i zaposljavati i u takvim uslovima
od neke globalisticke teorije sa americkih koledaza u BiH nema nista.... to se prije moze objesiti macku o rep u BiH, nego ona kucna radinost od pcelarstva ..
-
ritam
#71 Re: Stanje u BiH
ahuseino wrote:Ne banaliziram... ja govorim o FUNDAMENTALNIM uslovima naseg drustva da bi se mogao i jedan tvoj biznis odvijati. Ne pricam o individualnim idejamaToto wrote:Pa moram kad ti banaliziras.ahuseino wrote: Generalizujes opet..
-itd itd
ti se iz sve te price podufatio pcelarstva i kucne radinosti da bi na kraju ispalo da i ti u kucnoj radinosti stancas patente![]()
@xyz1001
bio bih ti zahvalan.![]()
nemam patenata
tehnologije kompozitnih materijala, kevlari, laminati, sacaste konstrukcije![]()
itd
u sirem smislu:
industrijeki inzenjering
primi me, pri- mi-me
Skidam kapu i ja tim istim sto im i ti skidas, i ribaru, i agronomu, i vozacu tramvaja; ne kljanjam se, nisam vjernik... ali vidim ovo ti se pcelarstvo plaho svidjaPa sto ne pokrenes nesto? Izgledas mi debelo uvjeren.
Svadjas se samo 'nako... da bi se svadjao, da ne razocaras... pokazes odakle si, vidis odakle sam ja itd... itd...
Svi su nasi vrlo vrijedni radnici (vani), mogu povuc'... tovar... jer im postoji motivacija.
Kakva ima motivacija u BIH?
Da su ti sve i jedna zlatne ideje (sto ti i zelim); dokle mislis da bi dogurale, dokle mogu iskrene, vrijedne ideje dogurat', kada ono troje sto sam gore prije pomenuo nije okrenuto u istom smjeru?
Nekad sam se zavaravao, da cu kad pozavrsavam skole, vratiti se u BIH, na nas fakultet, da mozda predajem, organizujem laboratorije, povezem se sa industrijom vani, privucem unutra, iskoristim poznanztva iz vana itd...
Taj je balon pukao postepeno kako sam posmatrao desavanja oko naseg SA-U... polaganja ispita u kafani, izivljavanja na studentima, i protekcionisticke politike profesorskog kadra...
Moj se zet donedavno zavaravo', htjeo da trazi od poslodavaca da ga 'odlete' u SA da odrzi predavanja, nako cisto da pomogne, rek'o - 'moj ti - da znas koliko si dobrodosao tamo da to uradis, probudio bi se odma...'
Prije toga pravio prezentacije i predlago' da organizujemo ispostavu za stimanje RF filtera u SA, uposljavajuci 50-ak ljudi. Argument bu je bio, da je iako malo skuplje od Kine, ipak blize i eto lafo - pouzdanije. Kada se (onako strucno) uradila analiza i pokazao se rizik investicije u BIH od nekih 35% (u poredjenju sa CRO i SRB 20% - 25%), a u Kini 10% - propade i to...
Ova kultura... jebe sve...
Neko rece gore, zakon - mozda tu ima nesto... Drasticno povecati kazne i sta ja znam...
Privatizovati univerzitet (ali po ovoj gore pomenutoj zakonskoj proceduri - strijeljanje za ukradenu jabuku)... pootpustati sav podmiceni kadar...
Moze li se ovo uraditi sa nasom ekonomsko-politickom strukturom?????
... i toliko velikim drzavnim aparatom.
Ima u nekoliko evropskih zemalja, u prodavnicama pakovanje od po tri flaše vina (iste marke): cijena je otprilike kao jedno vino te marke, u nas.
Stranci-turisti (kod nas je turistička posjeta u padu, pa nisu ni mogli komentirati, ali bi ih sigurno još više zaboljela glava) prošloga ljeta su po povratku u svoje matice komentirali RH kao jednu od najskupljih zemalja u kojima su bili, posebno po cijeni prehrambenih proizvoda, bilo u prodavnicama, bilo u restoranima.
No ta tvoja priča nije neobična: pa zar Đikića Ivana, Bosanca i Hrvata, HAZU nije ni za dopisnoga člana primio: neki proriču da bi ta osoba mogla u budućnosti biti kandidirana i za Nobelovu nagradu.
Ne znači da ti akademici ne znaju, nego da su zaglavili protok informativni, svojim klanovskim krugom.
Samo RH srećom ima malo jače klanove koji guraju naprijed, pa su u plusu, za razliku od nas.
Ali i kod nas će to doći: 2050. il' koju godinu kasnije.
- ahuseino
#72 Re: Stanje u BiH
Haj' ove jeftine statistike iz jeftine stampe...I na stranu ovi gore brojevi sto izvlacis iz guzice, ili djonis pa ljepis ovuda - ali ih previse napuses, kako ti kad odgovara prici… Strucno, ’nako ko pravi biiiznizz strucnjak… mora da vas je puno takvih, sudeci po ‘Stanju u BIH’... Da sta ja obrnem - lafo stvorim poslova. Okrenuo si tezu par puta izmedju dobre zarade/postajanja milioenrom i stvaranja poslova… vidim gdje vodu navodis…Toto wrote:
Uvazavam tvoju ambiciju da moderiras polemiku ali nisi nikao u pravu da isto pricamo. Evo i zasto.
U jednom trenutke polemike je bacena standardna parola makroekonmista: ako zelis biti bogatiji i razvijeniji moras vise trositi; ako vise trosis moras vise zaradjivati; ako hoces zaradjivati moras imati vise radnih mjesta i dosli smo do pitanja kako otvorati radna mjesta u BiH.
Ja sam naveo par industrijskih grana za koje BiH ima izuzetne komparativne prednosti, koje mogu -u sadasnjoj bih situaciji-generisati znacajan broj radnih mjesta (apikultura, akvakultura, helicicultura, metalopreradjivacka, drvopreradjivacka industrija itd) a za proizvode ovih industrije je veca potraznja nego ponuda na trzistu EU.
Na to replicira @ahuseino -bez ikakv argumentacije- da su navedene industrijeke grane kucne radinosti, samo zato sto jedna farma pcela ili ribogojilista zaposljava samo jednog stalno zaposlenog.
@ahuseini ne nudi odgovor na postavljeno pitanje o mogucnostima povecanja zaposlenosti u BiH nego 5/6 svog traktata ostavlja na podjebanciju industrijekih grana koje on smatra kucnim radinostima.
U Norveskoj - koja godisnje ulaze milijarde dolara u razvoj indistrije ribarstva- postoje ribogojilista od 50 hektara (500 duluma) na kojem je stalno zaposlena samo jedna zena i nekoliko sezonskih radnika, na sedmicu-dvije, kad traju neke kampanje.
Jedna zena proizvodi stotine tona ribe godisnje i onda se pojavi neki bih "znanstvenik" i "inovator" koji hrakne na sve to i kaze da je to kucna radinost, jer zaposljava samo jednog radnika i nije nista patentirano.
Poznato je da BIH ima velike hidropotencijale i da je to njen biznis stoljeca. Itaj biznsi po @ahuseinu je kucna radinost jer mini protocna hidroelktrana -za koju treba 3-5 miliona Eura -zaposljava samo jednog radnika, na puno radno vrijeme. Dakle: za jedno radno mejsto treba uloziti minimum, 3 miliona Eura u dukatima.
Ako bi BiH zeljela otvoriti 5000 radnih mjesta u minielektranama treba joj 15 milijardi E.
I ovdje dolazimo do kljucnih razloga zasto kao potencijalni izvor radnih mjesta vidim u navedenim primjerima (pcelartsva, ribogojstva, itd).
-Bih nema 15 milijardi eura i mora krenuti od onoga sto ima.
-Strane banke koje posluju u BiH ne kreditiraju razvojne poslove niti biznise. Italijanske banke ti nece dati kredit da u italiji kupis masinu za izradu zupcanika, koje ces izvoziti u italiju, ali ce ti iste sekunde dati kredit da kupis italijanski automobil.
Jasno je i svakom sverceru sa buvljaka zasto se talijanski bankari prave mahniti i ne daju kredite nego samo pljackaju narod. Ako bosnjo otvori obrt za zupcanike bit ce konkurencije onom talijancicu koji je mali dionicar te bake i bankar voli da pljacka bosnju nego svog dionicara.
Sve ovo tjera ljude iz BiH da zaposlenje traze u djelatnostima koje mogu pokrenuti sa par stotona/hiljada E. A takvih ima. Izbor nije tako veliki i nikako se nece postati milioner ni za zivota ali na primjeru modela pcelarstva koji sam naveo je jasno da bi uspjesan pcelar koji bi radio puno radno vrijeme mogao imati primanja veca nego u vecini ostalih djelatnosti.
U Trebinju se iz Britanije vratio nas cojek, sa suprugom britankom i gonja biznis sa medom. Ima godina i godina i nije mu prahnulo da idje u Britaniju jer mu je biznis hairli i u ovakoj bih vukojebini.
Dakle: ako se treba birati izamjedu relnih 5000 radnih mjesta u pcelarstvu koja se mogu pokrenutu sa 50 miliona E za 5 godina ili 5000 u mini elekrtranama, za koja treba 15 milijrdi E i 50 godina onda je sasvim jasno kojim sve putevima treba krenuti BIH mala privreda.
Obrazovanje nikako ne moze generisati toliko radnih mjesta kao vecina industrijskih grana koje sam nabrojao. BiH ima 110 opcina i ne vjerujem da ce se i u najbogatijoj buducnosti desiti da svaka opcina ima bar jedan fakultet sa 50 zaposlenih.
sadasnje obrazovanje -posebno visoko- je predimenzionisano i tu ce biti i bankrota i zatvaranja i drzavnih fakulteta.
Valja istaci jos jedan podatak koji je i mene frapirao nekad davno i koji moze jako puno reci o ovome o cemu govorimo.
Prema statistikama Svedske i USA: petu godinu poslovanja prezivi samo 20% novoformiranih firmi. U najbogatijim najposlovnijim naj ..naj zemljama, gdje u gradu imate vise banaka nego gradskih cenifa propane 80% novoformiranih firmi. A koliko bankrotira onih koje su stare 10, 20 i vise godina se nije ni racunalo.
Samo se u nas u BiH moze deseiti da u Bosnu nahrupe neki inovatori iz amerike i da kazu: "jebo vas u Bosni, kod vas propane 80 % firimi u kucnoj radinosti, a kod nas u ameriku samo 20 % prazivi petu godinu poslovanja" i onda bi jadni bosnjo trebao ostat ko popisana na ovakvu patentiranu inovativnost iz dijaspore.
Zaboli me neka stvar za tvoju zavist i jad. Tebi cu se ja pravdat’ koja je moja perspetiva. Tvoj cinican, uvredljiv i ponizavajuci ton su jadna prica koja me sigurno nece natjerat’ da se osjecam krivim, samo te mogu zalit… I Bosnu sa takvim strucnjacima. Koristis forum da lijecis komplexe, ali zato ispoljavas briljantne ideje… prakticne… pristupacne… ponosan razradjujuci biizniiiiz brojeve k’o kakav nuklearni fizicar nadohvat definisanja tamne mase.
Ja teoreticar?... Ti prakticar? Kopiranjem tudjih brojeva, ponavljanjem statistika jeftine stampe i naivnom tvrdnjom - more i kod nas… isto tako…? Ni svjestan nisi svog ponizavanja SVOJIH primjere davajuci im tako malo tezine.
Morebit’ ti je baba ribarka iz Norveske sapnula tajnu zlatne pastrmke...
Naravno da nemas patenata pored toliko dobrih ideja, to me ne iznenadjuje - imas zato praksu i dobru volju… ono na ho-ruk… to je sve sto ti treba. Blagostanje u BIH ce posvjedociti tome. Ali nisi ti kriv, kriva je vlada... jelde? Kriva je dijaspora sto mi pametuje ovuda?...
Krivi ti dijasporu za sve sto ti ne ide, lakse je zaspat' po noci.
Nadam se da ti je ovako pisanje razumljivije.
P.S. Ono gore za obrazovanost i poslove!!!??? Sad vidim odakle tvoje nerazumjevanje, a da ne ponizavas ekonomiju kao nauku, mozda bi i razumio the big picture.
- Toto
#73 Re: Stanje u BiH
Bolan sto si nervozan ovako.ahuseino wrote:
Haj' ove jeftine statistike iz jeftine stampe...I na stranu ovi gore brojevi sto izvlacis iz guzice, ili djonis pa ljepis ovuda - ali ih previse napuses, kako ti kad odgovara prici… Strucno, ’nako ko pravi biiiznizz strucnjak… mora da vas je puno takvih, sudeci po ‘Stanju u BIH’... Da sta ja obrnem - lafo stvorim poslova. Okrenuo si tezu par puta izmedju dobre zarade/postajanja milioenrom i stvaranja poslova… vidim gdje vodu navodis…
Zaboli me neka stvar za tvoju zavist i jad. Tebi cu se ja pravdat’ koja je moja perspetiva. Tvoj cinican, uvredljiv i ponizavajuci ton su jadna prica koja me sigurno nece natjerat’ da se osjecam krivim, samo te mogu zalit… I Bosnu sa takvim strucnjacima. Koristis forum da lijecis komplexe, ali zato ispoljavas briljantne ideje… prakticne… pristupacne… ponosan razradjujuci biizniiiiz brojeve k’o kakav nuklearni fizicar nadohvat definisanja tamne mase.
Ja teoreticar?... Ti prakticar? Kopiranjem tudjih brojeva, ponavljanjem statistika jeftine stampe i naivnom tvrdnjom - more i kod nas… isto tako…? Ni svjestan nisi svog ponizavanja SVOJIH primjere davajuci im tako malo tezine.
Morebit’ ti je baba ribarka iz Norveske sapnula tajnu zlatne pastrmke...
Naravno da nemas patenata pored toliko dobrih ideja, to me ne iznenadjuje - imas zato praksu i dobru volju… ono na ho-ruk… to je sve sto ti treba. Blagostanje u BIH ce posvjedociti tome. Ali nisi ti kriv, kriva je vlada... jelde? Kriva je dijaspora sto mi pametuje ovuda?...
Krivi ti dijasporu za sve sto ti ne ide, lakse je zaspat' po noci.
Nadam se da ti je ovako pisanje razumljivije.
P.S. Ono gore za obrazovanost i poslove!!!??? Sad vidim odakle tvoje nerazumjevanje, a da ne ponizavas ekonomiju kao nauku, mozda bi i razumio the big picture.
INformaciju da ti je propao poso u dijaspori sa Travnickim sirom si ti stavio na forum, pa ako si ti pozutio -u dijaspori- onda je informacije iz zute stampe.
Da travnickog sira ima u San Joseu, u ulici onoga kauboja sto je previo vincesterke znam: jer tamo kupujem travnicki sir. Tako sam ti povezo da je tebi propo poso da podvalis patent travnickog sira amerikancima, pa sad krivis travnicane da su ti zajebali familiju.
E da znas da mi je drago da ti je kucna radinost iz lasvanske doline sjebala americki patentni zavod. Tako ti je kad naucnici devre sa seljacima. Uvjek donji.
Baba ribarka iz Norveske je kupila ribogojiliste u Blagaju kod Mostara, napravila riblje farme i fabriku za preradu ribe na jezeru Salakovac. Raja iz kucne radinosti guzila babu norvezanku i ona im dala para pa napravili desetak ribogojilista na Salakovcu, Grabovici, Jablanickom jezeru. Elem neise: diljem bih u kucnoj radinosti imas 40 ribogojilista i mrijestilista. Seljaci patentirali pa dobili nakve ISO standarde i sad prodaju ribu po EU. Ovo ti nije iz zute stampe. Vidi se sa puta M17. Mozes u blagajskom restoranu narucit crvenu pastrmk. Crvenu pastrmku patentirala ona baba norvezanka u sred Hercegovine. Sad ce ispast da te je i baba norvezanka zjebala u dijespori.
Svratis lijepo na ribu u Blagaj: tabla na ribnjaku NORFIS konobari s dijasporom pricaju na norveskom. Neki se vratili iz Norveske a nekima gazdarica platila kurs norveskog.
Niko tebi ne nevlaci suhvu, to ti sam sebe osjecas krivim.
Sto se tice da ne cijenim ekonomiju: tu si u pravu. Sto bi je i cijenio kad najvecu hiperprodukciju ekonomista neradnika, koji cuce na birou, prave ekonomske nucno-obrazovne ustanove po BiH. Najvise ekonomista nekog menaderskog smjera cuci na birou. Pogledas im indeks sve im se nakvi doktori potpisivali po indeksu. Dosli im indeksi ko ljekarski nalazi sa poliklinike.
U toj "tvojoj"
Bankari i ekonomisti sjebali ekomiju ova nase dijaspore i sad ameri mole inzenjere da ih izvlace iz govana. Te solrana energija, te brze zeljeznice kroz ameriku. Onaj sverc sa kucama po americi su sjebali bankari nisu arhitekte.
Odem na "zutu stapu" da vidim sta bi sa silicijumskom dolinom, kad tamo pise da Kalifrnija ima 400 000 amerikanaca zaposleno u mljekarskoj "kucnoj radinosti". Kako je amerika svu proizvodnju kompjutera premjestila u Kinu. Infomaticari otisli u cobane i kravare i ti meni pricas da nesto patentiras po americi a sve uvozite iz Kine jedino mlijeko ne smijete uzoxiti da vam kinezi ne razmute olova u mlijeko pa ste bivse informaticare zaposlili ko cobane.
Ako onaj americki nabildani kauboj moze pomust 100 krava dnevno ispade da samo Kalifornija ima vise krava nego BiH insana.
I sad je tebe pitam, jer mi nikako nije jasno: ako vi u ameriku ne dajete nikakve subvencije za hajvan, nego sve deverate preko trizita, kako se amerima isplati uzgajati hajvan u Kaliforniji a nama u BiH da se ne ispalti ona nasa busa po Livanjskom polju i Nisickoj visoravni. I kako to da u Kaliforniji vise ne kopaku zlato vec 400 000 cobana cuva krave po silicijskoj dolini.
I sto se tice patenata. Nevladina organizacija "Emina" iz Ustikoline koju cine desetak domacica pokrenula kucnu radinost sa slatkom od sljiva. Slatko od sljiva je patentirano na EU trzistu. Domacice imaju neki ISO 9000, Crave sertifikate i sta ti ja znam sve.
Naravno da nisi ti doso iz dijaspore da im patentiras, nego im neka zena donatorka iz italije paltila patent i sad zene domacice rahat iz kucne radinosti salju hiljade teglica slatka iz Ustikoline za EU trziste.
Nemaju u udruzebnju nijednog doktora nauka ni akademika za patente a imaju amricki san. Sjede ispod sljive, tracaju i kahvenisu.
I zar ovo stanje u Ustikolini i u BiH nije americki san kojeg bi ti mogo patentirati. pa da amerikanci ganjaju slatko umjesto milione smrdljivih krava.
- ahuseino
#74 Re: Stanje u BiH
...Zao mi je. Ovdje si ti meni pao k'o...Toto wrote:
...
...
'Vako:

Nista prica, nista teorija i primjeri...Nema dalje, nema bolje...
-
xyz101
#75 Re: Stanje u BiH
toto, ahuseino,
vas dvojica stvarno isto pricate a drugacije govorite.
ocigledno je da ste obojica obrazovani.
i samo se ne slazete o putu kojem bih privreda treba ide do progresa.
a obojica ste u pravu!
jedan veliki covjek jednom rece, 'nema makroekonomije bez mikroekonimije, i obrnuto'
stime je ocigledno da je obrazovanje veoma vazno za razvoj jednog drustva (a.k.a ahuseino).
ali isto je mali biznis kljucan tom razvoju (a.ka. toto)
evo zamislite da se recimo schiller i goethe svadjaju ko je bolji pisac od njih dvojice.
schiller tvrdi kako je njegov '30-godisnji rat' puno bolje pisan od goetheovog 'fausta'.
a goethe se ne slaze s tim.
a u stvari oba dijela su knjizevna remek dijela.
tako vas dvojica.
prc-mrc.. ovo-ono..
a sa obojicom bih se mogao sloziti u svemu..
poz'
vas dvojica stvarno isto pricate a drugacije govorite.
ocigledno je da ste obojica obrazovani.
i samo se ne slazete o putu kojem bih privreda treba ide do progresa.
a obojica ste u pravu!
jedan veliki covjek jednom rece, 'nema makroekonomije bez mikroekonimije, i obrnuto'
stime je ocigledno da je obrazovanje veoma vazno za razvoj jednog drustva (a.k.a ahuseino).
ali isto je mali biznis kljucan tom razvoju (a.ka. toto)
evo zamislite da se recimo schiller i goethe svadjaju ko je bolji pisac od njih dvojice.
schiller tvrdi kako je njegov '30-godisnji rat' puno bolje pisan od goetheovog 'fausta'.
a goethe se ne slaze s tim.
a u stvari oba dijela su knjizevna remek dijela.
tako vas dvojica.
prc-mrc.. ovo-ono..
a sa obojicom bih se mogao sloziti u svemu..
poz'