odlazak mladih iz BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
xyz101

#51 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by xyz101 »

Šeha wrote:
Vjerovao ili ne vjerovao. Nije moje da te ubjedjujem. Ali poznata je cinjenica da americkim diplomatama hronicno fali poznavaoca Arapskog. Bilo je to i na vecernjim vijestima.

Rodjak mi sada radi u americkoj ambasadi u Jordanu a do ove godine je bio u S. Arabiji. Bez stele i bez problema.
mozda je i moguce?
znas kako se kaze, i corava kokos nekad pronadje zrno.
ali ne vjerujem da je bas tvom rodjaku moguce.
jel vecinom kada ljudi govore iz prve ruke///// ... lazu :mrgreen:
alibaba_i_30_godina

#52 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by alibaba_i_30_godina »

Vi ste meni ljudi smijesni. Umjesto da se svi dignemo i skinemo sa vlasti ovu stoku, izvinjavam se sto vrijedjam zivotinje poredjujuci ih sa nasim politicarima, vi biste najradije da pobjegnete negdje drugo, negdje gdje ce vas gledati sa visine 10-og sprata.

Zasto tu energiju koju imate za selidbu ne iskoristite za neke promjene, za neke sastanke gdje cemo isplanirati kako i sta uraditi, za razne mitinge i slicno ... ljudi su prije zivjeli u vecoj slogi nego danas i imali su bolje uvjete nego danas, pa su se opet nalazili, pokusali na odredjeni nacin da uvedu neke promjene a danas su svi pasivni, niko nista ne radi a hoce da ima sve.

I ljudi koji su otisli iz svoje zemlje su se dosta napatili, nisu sve dobili na poklon, a vi koji zelite da odete odavde kad niste ovdje spremni, kako cete onda biti tamo?!
xyz101

#53 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by xyz101 »

seha,,

i sve da je istina, to ne pobija pravilo.
drzavne poslove u americi ne mozes dobiti bez stele.
to je pravilo.

znas li faustov zakon?
svaka iznimka samo potvrdjuje pravilo. ;-)

ps.
i da je istina, sasvim je moguce da je tvoj 'rodjak' imao neku stelu koju tebi nije rekao.,
kako ti da znas koliko je on guzice dao (figurativno) da dobije taj posao ?? :mrgreen:
saniisani

#54 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by saniisani »

JOJ AL' SERU OVI STO HOCE DA ODU IZ BOSNE!!!

Ma sta vi mislite ko ste vi...???

Da ce vas cekati med i mlijeko.

Zivim u Americi od 97, bio sam citav zivot i rat u Sarajevu, linije, puske i ostale P. M .

kad sam dosao u Ameriku, prve 3 sedmice sam plakao ko malo dijete jer sam sam sebi sve yebo po spisku sto me djavo natjera da ikad odem.

BICETE NULE NAJOBICNIJE - u koju god zemlju otisli.... 10000%

Ne znam kako je u ostatku svijeta ali u Americi ti ljudi zavide kad ima kazes da imas "backup" ili drzavu u koju mozes da se "vratis".
U Americi je takva depresiva da ja ne znam covjeka (osim onih koji su sa planine sishli, tipa "nebo iznad krajolika") da kad je dosao nije oplakao.

i cak nakon 14 godina boravka ovdje vidim (jer recimo znam 99% raje iz BH komune ovdje u Chicagu) da je mozda 0.3% imigranata se snaslo pravo dobro i da im je dobro (a to koliko im je - i da li im je dobro to samo oni znaju), a 99.7% ih je u srednjoj (citaj donjoj) "klasi" gdje BUKVALNO zivotare!!!!!

Chicago je svjetski grad gdje se ima sta vidjeti ali opet DOMOVINA JE DOMOVINA. Mozete srat sta i koliko hocete.

Ovdje ces biti stranac i gradjanin 2, 3 reda ZAUVIJEK.

A o politickoj situaciji, kradji (ne lopatom nego shleperima), korupciji, vezama i vezicama, mafiji, shtelama za bolje poslove (znam, jer takav radim posao), birokratiji, doktorima (imao sam tumor na mozgu, 3 operacije, radijacije, kemoterapije, te stoga na zalost znam) koji te uzimaju "kamionom" na racune, totalno haoticno i 110% nerijeseno zdravstvo, porezi koji kidaju komade mesa s tijela ... itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd.....

SVI ONI KOJI NE ZIVE ili NIKAD NISU ZIVJELI vani, nek ne kenjaju i ne pricaju gluposti kada POJMA NEMAJU.

Tol'ko od mene.... :sax:

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#55 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by ladyblue18 »

@ Saniisani - prvo, ugasi caps lock!
Drugo, kulturnije se ophodi prema sugovornicima!
Šeha

#56 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Šeha »

saniisani wrote:JOJ AL' SERU OVI STO HOCE DA ODU IZ BOSNE!!!

Ma sta vi mislite ko ste vi...???

Da ce vas cekati med i mlijeko.

Zivim u Americi od 97, bio sam citav zivot i rat u Sarajevu, linije, puske i ostale P. M .

kad sam dosao u Ameriku, prve 3 sedmice sam plakao ko malo dijete jer sam sam sebi sve yebo po spisku sto me djavo natjera da ikad odem.

BICETE NULE NAJOBICNIJE - u koju god zemlju otisli.... 10000%

Ne znam kako je u ostatku svijeta ali u Americi ti ljudi zavide kad ima kazes da imas "backup" ili drzavu u koju mozes da se "vratis".
U Americi je takva depresiva da ja ne znam covjeka (osim onih koji su sa planine sishli, tipa "nebo iznad krajolika") da kad je dosao nije oplakao.

i cak nakon 14 godina boravka ovdje vidim (jer recimo znam 99% raje iz BH komune ovdje u Chicagu) da je mozda 0.3% imigranata se snaslo pravo dobro i da im je dobro (a to koliko im je - i da li im je dobro to samo oni znaju), a 99.7% ih je u srednjoj (citaj donjoj) "klasi" gdje BUKVALNO zivotare!!!!!

Chicago je svjetski grad gdje se ima sta vidjeti ali opet DOMOVINA JE DOMOVINA. Mozete srat sta i koliko hocete.

Ovdje ces biti stranac i gradjanin 2, 3 reda ZAUVIJEK.

A o politickoj situaciji, kradji (ne lopatom nego shleperima), korupciji, vezama i vezicama, mafiji, shtelama za bolje poslove (znam, jer takav radim posao), birokratiji, doktorima (imao sam tumor na mozgu, 3 operacije, radijacije, kemoterapije, te stoga na zalost znam) koji te uzimaju "kamionom" na racune, totalno haoticno i 110% nerijeseno zdravstvo, porezi koji kidaju komade mesa s tijela ... itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd itd.....

SVI ONI KOJI NE ZIVE ili NIKAD NISU ZIVJELI vani, nek ne kenjaju i ne pricaju gluposti kada POJMA NEMAJU.

Tol'ko od mene.... :sax:

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:

Pomozi mi da razumijem molim te.

Sta ti radis vise u Chicagu?!? Sto ne ides nazad u Bosnu. Iz tvojih rjeci je vise nego ocigledno da ti tamo ne odgovara i da ti je grozno. Da li ti neko brani da se vratis u Bosnu? Fali li ti para za kartu?

U cemu je problem, sto ne ides tamo gdje mislis da ti je bolje?
vox-populi

#57 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by vox-populi »

xyz101 wrote:1.) dali ti je plata na vrijeme u americi ako radis za privatnika koji ne zna hoce li moci preziviti sljedeci mjesec ?
sumnjam.

2.) prica o ratu ?
irak, afganistan.. i ostali bullshiti.

3.) mediji ne prosipaju crnjake ??
jesi li zivio u njemackoj, francuskoj, svedskoj ?
pa tamo mediji pricaju kao da se svi nalaze u africi i ljudi se hrane bacajuci djecu na vatru.
manjeg crnjaka sigurno neces tamo chuti.
Ne znam gdje si ti zivio ili zivis ali meni je plata uredno izmedju 12. i 14. u mjesecu za tekuci mjesec na racunu, dakle unaprijed. A vidi, radim kod privatnika. I zivim u Njemackoj i pratim medije i puno je manje crnjaka nego sto sam slusao dok sam zivio dole. Tako da ako nisi uspio vani, ne mora znaciti da niko nece.
dr.Gonzo

#58 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by dr.Gonzo »

Ja sam se ispalio kad mi se ukazala prilika. U BiH me je sve nerviralo, sta god da pogledas sve je naopako. Jedino sto mi nedostaje su ljudi - porodica i prijatelji.

Ja bih svima preporucio da probaju malo putovati dok su mladi, uvijek se lako vratiti u rodnu zemlju.
Klodovik

#59 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Klodovik »

Siva ekonomija u Njemačkoj i Austriji bilježi dvostruko brži rast od službenog gospodarstva, objavio je danas dnevni list Die Presse.

Kako piše taj list, pozivajući se na knjigu analitičara iz Linza Friedricha Schneidera, ukupna godišnja zarada od ilegalnog rada u Njemačkoj dosegnula je iznos od 364 milijardi eura, što je u visini 16,7 posto ukupne vrijednosti službenog bruto domaćeg proizvoda (BDP). U Austriji se veličina neslužbenog gospodarstva procjenjuje u visini 23,1 milijarde eura, odnosno 11 posto vrijednosti BDP-a.

------------------

Ali u BiH je najgore...
muha_sa

#60 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by muha_sa »

ladyblue18 wrote:Hajd po 100ti put. Odakle vam predstava da ce se moci seliti kada nam ukinu vize?
Muhaaa gdje si, dodji da objasnis nesto. :-)
:lol: :lol:
ladyblue :thumbup:
masta moze svasta--pusti djecu nek mastaju. :lol:
vox-populi

#61 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by vox-populi »

@saniisani
@kyz101

Sta ste po struci ako nije tajna?

Ja jos nisam cuo za slucaj da se na losu situaciju vani zale inzinjeri, doktori, informaticari i sl. Obicno se zale nekvalifikovani radnici koji ne zele da se doskoluju i nauce jezik pa im je onda drzava kriva sto se ne mogu zaposliti u drzavnoj sluzbi bez stele.
alibaba_i_30_godina

#62 Re: odlazak mladih iz BIH

muha_sa wrote:
ladyblue18 wrote:Hajd po 100ti put. Odakle vam predstava da ce se moci seliti kada nam ukinu vize?
Koliko znam u neku drzavu bez vize se moze otici na 3 mjeseca a onda se mora vratiti u svoju zemlju ... znaci ne moze se tek tako otici i za stalno ostati.

Ako se to ima u planu, onda se mora za za 3 mjeseca dobro snaci, naci posao, imati smjestaj, osiguranje i slicno ... tako je barem bilo prije nekoliko godina u Njemackoj ...
xyz101

#63 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by xyz101 »

vox-populi wrote:
Ne znam gdje si ti zivio ili zivis ali meni je plata uredno izmedju 12. i 14. u mjesecu za tekuci mjesec na racunu, dakle unaprijed. A vidi, radim kod privatnika. I zivim u Njemackoj i pratim medije i puno je manje crnjaka nego sto sam slusao dok sam zivio dole. Tako da ako nisi uspio vani, ne mora znaciti da niko nece.
smijesan si.
dali ti se ja dojmim kao neko ko se zali na svoj zivot ?
ja ti spadam u tu grupu 0.03% koji su nesto ostvarili u inostranstvu.
u bih cu se vratiti, jednog dana, ali samo sa novcem da pokrenem investiciju.
ja vec radim sa investicionim portfoliom od 100k do 1 milju.

ali ne pomaze da sve ruzicastom bojom prestavljam.
ko misli da ce mu odmah biti puno bolje u inostranstvu onda se grdno vara.
prve tricetiri godine ce mu biti gore nego u domovini.
dok ne usavrsi jezik, dok se ne uklopi u taj strani sistem.
poslije ce biti onako kako se snadje.
nekima ce uvijek biti losije nego u domovini, a neki ce isplivati na povrsinu.
ne trebamo nikoga lagati, nego samo reci onako kako je.
ako ne mislite raditi vise od prosjecnog amerikanca, uciti vise od prosjecnog nijemca. boriti se vise od prosjecnog svedjana, onda molim da ne razmisljate na selidbu.
sjedite kod kuce i ispijajte kafe.
muha_sa

#64 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by muha_sa »

NeyDan wrote:
muha_sa wrote:
Koliko znam u neku drzavu bez vize se moze otici na 3 mjeseca a onda se mora vratiti u svoju zemlju ... znaci ne moze se tek tako otici i za stalno ostati.

Ako se to ima u planu, onda se mora za za 3 mjeseca dobro snaci, naci posao, imati smjestaj, osiguranje i slicno ... tako je barem bilo prije nekoliko godina u Njemackoj ...
bez vize mozes u Hrvatsku,Srbiju.C.Goru,Tursku avionom-u Tunis avionom.
Za sve zemlje Evrope su potrebne vize--ako ti odobre godinu dana onda mozes ostat maksimalno 3.mjeseca pa rikverc-sacekas kuci tri mjeseca pa opet 3.vani i gotovo--ako ostanes vani i jedan dan preko 3.mjeseca ostajes na svoju odgovornost- to se zove boravak na crno--moze bit bidne da te uhvate a moze bit bidne i jok :D
janje_

#65 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by janje_ »

ima evo dvije godine kako sam se nakon 12-godisnjeg izbivajna po "Ojropi" vrno u BiH, i to u malo mjesto u poredjenju s onim gdje sam bio (omjer negdje 10.000 stanovnika prema milion i po)..

mjesec dana nakon sto sam doso, vidio sam da ovdje bez "akcije" necu biti zadovoljan.. ne govorim sad o poslu, nego o zivotu uopste.. znaci, s bratom i jos hrpom prijatelja (koji su jedva cekali da se pojavi neko da to malo pokrene na akciju) smo organizovali jedinstvenu svirku na vrh planine, koja se ove godine odrzava cetvrti put zaredom.. nako, bas skoro pa mini-festival..

s obzirom na politicku ucmalost mahale (30 istih ljudi se vrti u krug i tako od 1990.. samo poneka smrt iznenadi, pa se zamijeni kadar) skonto da mi treba "alibi" kad za 20-25 godina kcerka bude pitala babo kako si to mogo trpiti da nista ne poduzmes, tako da sam se i politicki angazovo u mladoj stranci, bez kojekakvih ljigavaca i oportunista.

iako nikad niko od akutelnih struktura lokalne uprave nije ni pomislio da bi im mogo zatrebati neko ko umije da radi taj neki poso koji ja radim, ja sam pomago i nudio se onima kojima je pomoc zbilja trebala (kojekakvih sportski klubovi, udruzenja gradjana i slicno)..

da ne bude da se hvalim ovim ili onim.. zelim reci kako zivot svugdje nudi onoliko koliko si spreman da uzmes, ali i da se pri tome angazujes.. neki dan na temi "studiranje u Becu" veli jedan covo kojem se bec nikako nije svidio, da je njemu draze kupiti stan u sarajevu, pa dobijati mjesecno kiriju, a ne raditi nista, nego tamo neka inzinjerska platica.. e pa meni nije draze.. sve i da je ista kirija ko i plata, kad radim, mozda i napredujem, mozda upoznam ljude kojima treba taj inzinjercic, pa krene plate da raste.. a kirija je ko i penzija.. dolazi svaki mjesec, al nit raste, nit se od nje moze zivjeti..

svi koji zele i odu vani, vjerovatno ce cesto puta pomisliti: sto mi je ovo trebalo.. opet, oni koji bi isli, a ostanu ovdje, kamaru puta ce pomislit: jebem li ga, svi odose, samo ja ostah. tesko je tu biti pametan i reci nekom sta da radi..

bitna je perspektiva. ako je nemas u BiH, a kontas da bi je u Njemackoj, Americi i Australiji ili drugdje imo, onda zanji.. jedno je sigurno, bez angazmana nema perspektive garant. najlakse je ruke niz sebe i ponavljati ko papagaj: nema ovdje, ne moze se i sl.. pa onda vidim naseg lokalnog kospara kako kroz grad nosi korpu i vice "kospe, kospe", a sav zadovoljan u prici.. on bi uspio i meksiku.. naso bi vec kospe nekog kokosa koje se mogu zobati.. ne zato sto mu to meksiko nudi, nego sto zna da bez akcije nema nista.. ;)
samo malo

#66 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by samo malo »

Ali najjaci su mi ovi sto se javljaju iz dijaspore i osudjuju raju koja zeli ici u dijasporu :-)

dzon obraz
janje_

#67 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by janje_ »

samo malo wrote:Ali najjaci su mi ovi sto se javljaju iz dijaspore i osudjuju raju koja zeli ici u dijasporu :-)

dzon obraz
to ti je majstore cista realnost.. svi oni znaju kakav su trnovit put presli i sta je sve iza njih.. i vjeruj mi da bi veliki dio njih, kad bi opet bio u sitauciji da bira, a da zna sta ga ceka u tih prvih par godina, odlucio da nigdje ne ide i da pokusa nesto napraviti od zivota tu gdje je..

ja ne bih.. ;)
bilo je tesko, ali se mnogo isplatilo.. i na kraju sam mogo raditi sta sam htio, a ja sam izabro da se vrnemu BiH i pokusam tu nesto napraviti od zivota..
Šaner

#68 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by Šaner »

samo malo wrote:Ali najjaci su mi ovi sto se javljaju iz dijaspore i osudjuju raju koja zeli ici u dijasporu :-)

dzon obraz
nije bitno gdje si nego je vazno koliko si obrazovan..dingospo ostaje dingospo, bio on u dijaspori ili domovini..nego djeco knjigu u ruku i zavrsite nesto da nebi vukli za druge.
alibaba_i_30_godina

#69 Re: odlazak mladih iz BIH

muha_sa wrote:
NeyDan wrote: :lol: :lol:

bez vize mozes u Hrvatsku,Srbiju.C.Goru,Tursku avionom-u Tunis avionom.
Za sve zemlje Evrope su potrebne vize--ako ti odobre godinu dana onda mozes ostat maksimalno 3.mjeseca pa rikverc-sacekas kuci tri mjeseca pa opet 3.vani i gotovo--ako ostanes vani i jedan dan preko 3.mjeseca ostajes na svoju odgovornost- to se zove boravak na crno--moze bit bidne da te uhvate a moze bit bidne i jok :D[/quote]
:lol: Ne moras mi nista govoriti da trebaju vize sa nasim pasosima jer to vrlo dobro znam ... kazem za one kojima ne trebaju ... tako je isto i sa americkim passportom, znam jer su clanovi moje porodice pokusali da se vrate :D
vox-populi

#70 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by vox-populi »

@xyz101

opet ti kazem, sve zavisi na koji si nacin otisao. Ako si otisao kao nekvalifikovani radnik bez zananja jezika, velike su sanse da nikada neces isplivati i da ce ti uvijek biti lose. Posebno ako se jos ne zelis doskolovati ili nauciti jezik. Takva je nazalost vecina nase dijaspore i zato i kukaju. Ovdje sam dvije godine i upoznao sam dosta nasih, razlicitih profila. Obicno je obrazovanim dobro a neobrazovani se zale.

Dalje, nikome nikada necu reci da je otici vani lako i jednostavno jer nije. Medjutim itekako je moguce i svakoga ko ima predispozicije cu ohrabriti.

I nemoj me pogresno shvatiti, drago mi je ako si uspio vani. Samo ti je moja preporuka, umjesto da pises sa puno gorcine i predstavljas samo losu stranu zivota vani (koja postoji ali nije ista za sve), da malo napises kako si to ti uspio i das par savjeta onima koji bi htjeli ici vani. Mozda se neki prepoznaju u tvojoj prici.
muha_sa

#71 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by muha_sa »

NeyDan wrote: :lol: Ne moras mi nista govoriti da trebaju vize sa nasim pasosima jer to vrlo dobro znam ... kazem za one kojima ne trebaju ... tako je isto i sa americkim passportom, znam jer su clanovi moje porodice pokusali da se vrate :D

pa ne diskutujemo o Svicarcima neg o nasoj omladini--omladini Bosne i Hercegovine koji imaju samo pasos Bosne i Hercegovine.
janje_

#72 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by janje_ »

vox-populi wrote:Ja jos nisam cuo za slucaj da se na losu situaciju vani zale inzinjeri, doktori, informaticari i sl. Obicno se zale nekvalifikovani radnici koji ne zele da se doskoluju i nauce jezik pa im je onda drzava kriva sto se ne mogu zaposliti u drzavnoj sluzbi bez stele.
gola istina..

vjerovatno to i jeste srz problema.. ne zelim biti grub, ali sta moze ocekivati npr. automehanicar koji ode iz BiH? da ce ga mozda neko docekati objerucke pored silnih "domacih" koji vise na biro za nezaposlene i dati mu posao avio-modelara??!

u najbolju ruku moze poceti ko pomocnih automehanicara, pa se dokazivati i pokazati da umije da radi, dok mu ne daju da bude sam svoj majstor..
vox-populi

#73 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by vox-populi »

janje_ wrote:
vox-populi wrote:Ja jos nisam cuo za slucaj da se na losu situaciju vani zale inzinjeri, doktori, informaticari i sl. Obicno se zale nekvalifikovani radnici koji ne zele da se doskoluju i nauce jezik pa im je onda drzava kriva sto se ne mogu zaposliti u drzavnoj sluzbi bez stele.
gola istina..

vjerovatno to i jeste srz problema.. ne zelim biti grub, ali sta moze ocekivati npr. automehanicar koji ode iz BiH? da ce ga mozda neko docekati objerucke pored silnih "domacih" koji vise na biro za nezaposlene i dati mu posao avio-modelara??!

u najbolju ruku moze poceti ko pomocnih automehanicara, pa se dokazivati i pokazati da umije da radi, dok mu ne daju da bude sam svoj majstor..
Da bi bio svoj majstor, bar u DE mora poloziti Meisterprüfung, ili ispit za majstora i to je jedna od najvecih prepreka nasih zanatlija ovdje. Znaju raditi ali im je eto mrsko uzeti malo knjigu i poloziti koji ispit. Moj frizer npr, covjek iz Sarajeva, bio frizer dole, dosao ovdje u ratu, fakat dobro radi ali je radnju otvorio na ime jedne Turkinje koja mu tu radi jer on nije mogao na svoje ime. Kad sam ga pitao sto nije polizio ispit, kaze valja citati.
alibaba_i_30_godina

#74 Re: odlazak mladih iz BIH

muha_sa wrote:
pa ne diskutujemo o Svicarcima neg o nasoj omladini--omladini Bosne i Hercegovine koji imaju samo pasos Bosne i Hercegovine.
Al' kad dobijemo taj bezvizni rezim onda ce vrijediti za nas ... znaci nema toga sto mnogi misle da kad budemo mogli putovati bez vize da cemo odmah moci i odseliti odavde ... :oops:

Druga prica je ilegalno, al' toga i sad svakako ima
SoulSeeker

#75 Re: odlazak mladih iz BIH

Post by SoulSeeker »

abd wrote:danas sve vise mladih odlazi iz BIH radi posla ,skolovanja... sta bi trebali uraditi po tom pitanju?
da li mladi trebaju ici iz BIH i sta bi vlada trebala uraditi po tom pitanju?
Šta bi vlada trebala raditi? Ne znam jer ne znaju ni oni, ali znam da oni ne rade ama baš ništa.

Ono što mogu ukratko navesti je uvođenje besplatnih i strožijih studija, stipendija za studente, ponovno otvaranje "studentskih servisa" u kojima su najmanje radili studenti ali jesu svi ostali, trebalo bi malo poraditi i na nematerijalizmu i okrenuti se čovjeku i prirodi kroz besplatna ljetovanja za određene kategorije ljudi odnosno omladine, zajedničkoj brizi o zelenim površinama, o potrebama besplatnih obrazovnih ustanova nemam šta ni pisati (primjera radi, ja još ne znam niti jednu jedinu besplatnu ustanovu koja se bavi recimo informatičkom edukacijom omladine), treba se povezati sa stranim organizacijama zahvaljujući kojima omladina može raditi barem sezonske poslove u inostranstvu i napraviti još puno toga da mladim ljudima ovdje ne bude dosadno jer su koliko vidim prepušteni sami sebi i ulici, i o njima uglavnom niko i ne brine.

Meni je jako glupa već davno izrečena rečenica "ne pitaj se šta država može uraditi za tebe, nego se pitaj šta ti možeš uraditi za nju", jer u ovom kontekstu doslovce možemo reći "ne pitajte se što su vam za jedenje graha potrebne ruke jer imate mozak". Država i narod(i) moraju funkcionirati kao uvezani sistemi, i ako toga ne bude, onda nikoga ne treba čuditi "pad sistema" i ovakvo haotično stanje.
Locked