Kur'ansko obavjestavanje o buducim dogadjajima

Rasprave o vjerskim temama.
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

TIFA29 wrote:Jao, jao. Jedan prijevod je najniza, drugi prijevod iste rijeci je pobliznja/bliska itd. I, posto se moze oboje tvrditi onda je to dokaz da Kur`an spominje najniza zemlja... ali ne i mjesto. Na koliko nacina se ta rijec (zemlja) moze prevesti? :)

P.S: Prorocanstva, naucni dokazi i sl. u Kur`anu ne postoje. I, ne samo u njemu... ni u jednoj navodnoj Bozijoj knjizi. To su obicne varke, proizvoljna tumacenja par rijeci, gdje se pri istima spominju desetine drugih koje u tim navodnim Bozijim knjigama ne nalazimo. Sve ti je to u stilu: Kur`an spominje lunarne godine! Kako to? :lol:

P.P.S: Hoces da ti ja citiram par ajeta iz Kur`ana pa da ih obrazlozim? :) Eh da, da ne zaboravimo: Jesi ti bio tada tu, pa da znas da su svi vjerovali da ce Bizantinci/Rimljani i slijedece bitke izgubiti, ali eto... Kur`an rece drugo? Na koju se bitku spomenuti ajeti u Kur`anu odnose? Jel`to definisano u Kur`anu? :)
tifa, slijep si pred cinjenicama. ali mi je drago sto si sam utrcao u primjer koji pokazuje zasto je kur'an samo arapski tekst. u prevodu bi se izgubilo puno znacenja koje mogu shvatiti samo arapi.
za rimljane i perzijance, slobodno mozes vidjeti istorijske izvore koji ce ti reci o situaciji u tadasnje vrijeme, velicini poraza koji su pretrpjeli i kakve su sanse da se jedna vojska i carstvo pred unistenjem oporave za nekoliko godina. ne moras biti tu. ili time hoces reci da se treba baciti sumnja na sve istorijske cinjenice samo zato sto ti nisi bio tu?
hajmo korak dalje, pa pretpostavimo da nije bila tako ocigledna uzdrmanost rimskog carstva.
pretpostavimo da su sanse u narednom sukobu sa rimljanima bile bare-bare.
onda stoje cinjenice koje su nedvosmislene, a to je da je muhamed a.s. predvidio sljedece stvari:

1. samo odigravanje sukoba
2. predvidio je njegovo vrijeme (arapska rijec "nekoliko" znaci 3-9 godina)
3. predvidio je njegov ishod

ono sto je najbitnije jeste to da bi citavo muhamedovo ucenje propalo da nije pogodio ovaj dogadjaj. svi bi ga mogli nazvati lazovom. a on uopste, da je bio lazni poslanik, nije ni morao predvidjati stvari na kojima je njegov kredibilitet mogao pasti. nije imao potrebe da rizikuje, a rizik je bio ogroman. medjutim, sve se obistinilo. slucajno? ti vjerujes da je tako, ja vjerujem da nije.
Panasonic

Post by Panasonic »

1.Arapski jezik je jezik sa najbogatijim mogucnostima izraza na svijetu.
Rijec koja se nalazila u ovom kontekstu odnosila se na "najnize".
Pitaj nekoga ko aktivno prica arapski pa ces cuti i vidjeti.

2.Ovaj tekst ispod je 100% tacan, a naravno arheolozi su sve fino ispitivali godinama (a ne kao ti) i dosli do zakljucka da je Bizantija bila VEOMA, VEOMA slaba poslije poraza, i nije teoretski mogla pobijediti tada punooo jacu Perziju za samo (samo) 6 godina.

"Ovi ajeti su objavljeni otprilike sedam godina nakon što su kršćani Bizantinci pretrpjeli žestoki poraz od idolopokloničkih Perzijanaca, oko 620. godine. I u ajetima se saopćava da će Bizantinci veoma brzo izvojevati pobjedu. Međutim, u to vrijeme Bizantija je pretrpjela tako veliki poraz da je čak izgledalo nemoguće da se održi na nogama, a nekamoli da izvojuje ponovnu pobjedu. Ne samo Perzijanci nego su i Avari, Slaveni i Lombardi predstavljali veliku opasnost po bizantijsku državu.
Ukratko, očekivao se totalni nestanak Bizantije. Tačno u ovom periodu, međutim, dolazi do objave prvih ajeta poglavlja Ar-Rum, u kojima se saopćava da će, nakon ne više od devet godina, Bizantinci ponovo pobijediti. Ova pobjeda je toliko izgledala nemoguća da su mušrici Arapi išli toliko daleko da su ove ajete uzimali kao predmet sprdnje. Mislili su da se nikada neće dogoditi ova pobjeda koju Kur'an najavljuje.
Međutim, kao i sve druge kur'anske informacije i saopćenja, i ova je nesumnjivo bila istinita. Otprilike sedam godina nakon objave prvih ajeta poglavlja Ar-Rum, decembra 624., u blizini ruševina Ninova, dogodio se još jedan veliki rat između Bizantije i Perzijske imperije. Ovaj put je bizantinska vojska porazila perzijsku. Nekoliko mjeseci nakon ovog rata, Perzija je bila primorana da potpiše sporazum o povratu Bizantiji teritorija koje je okupirala.21 "
faaka

Post by faaka »

LudoALudjiJA wrote:
hananah wrote:znaci livado frigidne zene samo musku djecu radjaju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ispade livada expert za frigidne...mozda je do njegovog uticaja na njih :?

razlika je izmedju imena teme (kur'anska predvidjanja, a kur'an je nepogresiv) i toga sto navodite, jer je to hadis, neki su hadisi (najcesce pravni) za zivota poslanika derogirani drugima.
Bog najbolje zna, ali taj hadis je sasvim u skladu sa medicinskim genetskim saznanjima ako glasi:
kad muskarac prvi svrsi, njegovi geni ce biti izrazeniji kod tog djeteta (i obratno vazi za zenu).
vrlo je moguce da je u lancu prenosilaca takav tekst tog hadisa pojednostavljen, jer oni koji su prenosili nisu mogli imati imati znanje o genetici i njima je sigurno "ce imati dominantni genetski materijal od oca..." bilo isto kao "ce biti musko", a nije isto pol i genetske osobine jednog od roditelja
Bog najbolje zna
Ja nikad nisam cuo za ovaj hadis... Mogu li negdje da ga procitam ako neko ima u kojoj je knjizi napisan?
TIFA29

Post by TIFA29 »

LudoALudjiJA wrote: onda stoje cinjenice koje su nedvosmislene, a to je da je muhamed a.s. predvidio sljedece stvari:

1. samo odigravanje sukoba
2. predvidio je njegovo vrijeme (arapska rijec "nekoliko" znaci 3-9 godina)
3. predvidio je njegov ishod

ono sto je najbitnije jeste to da bi citavo muhamedovo ucenje propalo da nije pogodio ovaj dogadjaj. svi bi ga mogli nazvati lazovom. a on uopste, da je bio lazni poslanik, nije ni morao predvidjati stvari na kojima je njegov kredibilitet mogao pasti. nije imao potrebe da rizikuje, a rizik je bio ogroman. medjutim, sve se obistinilo. slucajno? ti vjerujes da je tako, ja vjerujem da nije.
Glupost. Kur`an je "sastavljen" 30-tak godina nakon Muhamedove smrti. Mnogo je sura "nestalo", a mnogo ih je i "podeseno". Kako onda znati sta je originalno, a sta obradjeno? Ti ces reci, nista nije dodano, nista nije izmjenjeno. Shiiti tvrde drugacije. :)

Sta cemo sa citatima iz Kur`ana koja se nisu desila, ili koja se protive nauci? Sta cemo sa danima, koja samo danas prevodimo sa "vremenskim razdobljima"? Hocemo li tu onda reci, to se ne smije shvatiti doslovno... vec kao metafora?

I naposlijetku: Nisi mi odgovorio da li mogu i ja da tumacim citate iz Kur`ana? Da vidimo kako ces onda te intepretacije da porazis i odbranis? :)
Panasonic

Post by Panasonic »

TIFA29 wrote:...Sta cemo sa danima, koja samo danas prevodimo sa "vremenskim razdobljima"? ...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=7495

link broj dva
Panasonic

Post by Panasonic »

TIFA29 wrote:...Sta cemo sa danima, koja samo danas prevodimo sa "vremenskim razdobljima"? ...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=7495

link broj dva
TIFA29

Post by TIFA29 »

faaka: Ja nikad nisam cuo za ovaj hadis... Mogu li negdje da ga procitam ako neko ima u kojoj je knjizi napisan?
Sahih hadis od Bukhari-a:

"...As for the resemblance of the child to its parents: If a man has sexual intercourse with his wife and gets discharge first, the child will resemble the father, and if the woman gets discharge first, the child will resemble her..."

Prijevod:
"...kada muskarac ima seksualni odnos sa svojom zenom i prvi ima ejakulaciju, tada ce dijete liciti njemu. Ako zena prva ima njenu ejakulaciju, tada ce dijete da lici na nju..."
Link do hadisa: http://www.usc.edu/dept/MSA/fundamental ... 04.055.546

Homepage: http://www.usc.edu/dept/MSA/
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

TIFA29 wrote: Glupost. Kur`an je "sastavljen" 30-tak godina nakon Muhamedove smrti. Mnogo je sura "nestalo", a mnogo ih je i "podeseno". Kako onda znati sta je originalno, a sta obradjeno? Ti ces reci, nista nije dodano, nista nije izmjenjeno. Shiiti tvrde drugacije. :)

Sta cemo sa citatima iz Kur`ana koja se nisu desila, ili koja se protive nauci? Sta cemo sa danima, koja samo danas prevodimo sa "vremenskim razdobljima"? Hocemo li tu onda reci, to se ne smije shvatiti doslovno... vec kao metafora?

I naposlijetku: Nisi mi odgovorio da li mogu i ja da tumacim citate iz Kur`ana? Da vidimo kako ces onda te intepretacije da porazis i odbranis? :)
jao, tifa, jesi jadan :-?

prvo tvrdis jedno (najniza-bliska tacka). onda ti objasnim zasto nisi u pravu.
onda tvrdis (sto je jednako jadno koliko i smijesno) da niko ko nije zivio u tom dobu ne moze znati da je rimsko carstvo bilo jako uzdrmano.
onda ja hipotetski prihvatim da to nije bilo tako ocigledno i objasnim ti da, sve i da je tako, postoji niz stvari koje je u tom slucaju muhamed a.s. pogodio i da je jako puno rizikovao, ako je bio lazni poslanik, sa upustanjem u pogadjanjem.
nakon svih tih cinjenica ti najednom lakonski tvrdis kako tekst kur'ana i nije pravi tekst i kako je on naknadno dopunjavan. nisam jos vidio da ni najveci kriticari islama tvrde tako nesto. svako moze tvrditi sta hoce, ali pogledaj koliko je tvoja tvrdnja prvo ocajna, a drugo-besmislena, ako se konsultujes sa mainstream istorijskim izvorima o jednoci teksta kur'ana. kad si porazen argumentima, onda se hvatas slamke, ali ona te ne izvlaci, samo i nju povlacis sa sobom u zivo blato. :-?
i bjezis sa rasprave o konkretnoj stvari u neke svoje primjere tipa "ma dobro to, nego vidi ti ovo" :zzzz:

tvrdnja da tekst kur'ana nije autentican je kraj svake smislene rasprave s tobom, jer ona nece voditi nicemu
Panasonic

Post by Panasonic »

Tako je,
Trenutno je Kur’an u rukama muslimana kao jako efikasno oruzje u rukama neznalica, potpuno neiskoristeno oruzje od koga nema koristi sve dok se ne upotrijebi
TIFA29

Post by TIFA29 »

LudoALudjiJA wrote:
jao, tifa, jesi jadan :-?
Hvala. Opet nastavljas po starom? :)

Podjimo opet redom:

Gdje u spomenutom ajetu pise na koju se bitku misli pri napisanom? Nigdje. Dakle, svako asociranje je proizvoljno.

A ne, spominje se bliska zemlja/najnize mjesto. To bi znacilo da je jasno koja je bitka, jel`de? Da li je zaista? Recimo da jeste, no ostaje i dalje problem vjerodostojnosti Kur`ana. Kako to mislim? Pojasnit` cu ponovo (sa manjim izmjenama starog komentara):

Uzmimo kao primjer tu bitku. Osoba A (tj. TIFA29) tvrdi da ce Bizantinci izgubiti bitku. Osoba B (tj. Muhamed) tvrdi da Bizantinci nece izgubiti bitku. On se poziva na Boga, ja se pozivam na Boga. Obojica tvrdimo da govorimo Bozije rijeci, odnosno da smo ishod bitke saznali od Njega. Prema tvojem, jedan od nas ce imati pravo, zar ne? Dakle, nakon te bitke ce biti dokazano tko od nas dvojice zaista govori rijeci Bozije. Ako se moje pretkazanje (Bizantinci gube bitku) ispuni, ja govorim rijeci Bozije. Ako se Muhamedovo pretkazanje (Bizantinci dobivaju bitku) ispuni, on govori rijeci Bozije. Znaci, onaj cije se pretkazanje ispuni je "pravi poslanik", a onaj cije se ne ispuni je "lazni poslanik".

Vidis li gdje je greska?

Problem je slijedeci: Prije obznanjenja (konacnog dokaza) mi ne mozemo razlikovati tko od nas dvojice kazuje istinu, a tko laze. Mozemo vam sugerirati ovo ili ono, ali mi to zaista znati ne mozemo unaprijed. Tek nakon obznanjenja (konacnog dokaza) mi mozemo reci da osoba A (TIFA29) je "pravi poslanik", a osoba B (Muhamed) "lazni poslanik" (ili obrnuto).

Znaci, "pravog poslanika" prepoznajemo po tome sto ce se obistinuti njegovo kazivanje. Iz toga onda zakljucujemo da zaista pripovjeda Bozije rijeci. "Laznog poslanika" prepoznajemo po tome sto se njegovo kazivanje nece obistinuti. Iz toga onda zakljucujemo da on ne pripovjeda Bozije rijeci. Ili krace:

Pripovjedanje "pravog poslanika" se obistinuje, a od "laznog poslanika" ne obistinuje.

Hmm. Ova recenica je svakako tacna. No, ona ne sadrzi nista novo, ili neki ukaz koji bi mogao dokazati da neko od nas dvojice ima pravo, dok se konacno ne dokaze pripovjedanje jednog od nas. Ovakvoj recenici mozemo dodati i druge atribute, ali ona ne postaje bolja:

Pripovjedanje pravog poslanika, od Boga inspirisanog/produhljevnog (kazuje Bozije rijeci) se obistinuje, a od laznog poslanika, od Boga neispirisanog/neproduhljevnog (ne kazuje Bozije rijeci), se ne obistinuje.

Ova recenica, ili navod je sada samo djelimicno tacna. Naime, ona sada sadrzi navod vise. Lakse prepoznati to mozemo ako uzmemo u obzir cetiri slucaja koja su moguca pri takvom navodu:

1) Osoba A je inspirisana/produhljevljena od Boga (ili Bog mu je pripovjedao), i njegovo pretkazanje se obistinuje. Osoba B je neinspirisana/ne produhljevljena od Boga(ili Bog mu nije pripovjedao), ali njegovo pretkazanje se neobistinuje.
2) Kao pod 1, ali obrnuto.
3) Osoba A je inspirisana od Boga (ili Bog mu je pripovjedao), ali njegovo pretkazanje se ne obistinuje. Osoba B je neispirisana (ili Bog mu nije pripovjedao), a njegovo pretkazanje se obistinuje.
4) Kao pod 2, ali obrnuto.

Slucaj 3 i 4 ne dolaze u obzir, jer se odmah navodi da se pretkazanje "pravog poslanika" i obistinuje. Neovisno da li je to osoba A ili B. Znaci, u obzir dolaze samo slucaj 1 ili 2. Ako se obistini pretkazanje osobe A ili B, tada je to dokaz da pripovjedaju Boziju rijec. Jel` de?

E pa, nije. Sramota je da ljudi jos uvijek nasjedaju na takve trikove. Pretkazanje koje ucini ova ili ona osoba jos uvijek ne dokazuje da je ta osoba inspirisana/produhljevljena (ili da joj je Bog pripovjedao) od Boga. Jednostavan primjer sa drugacijim atributom: harfljan (Atribut je izmisljen, nadam se da ne postoji takva rijec.) Znaci:

Kod "pravog poslanika" koji je harfljan se obistinuje njegovo pretkazanje, kod "laznog poslanika" koji nije harfljan se ne obistinuje. njegovo pretkazanje.

Jesmo li s time dokazali da postoji atribut "hafrljan"? Nismo, to je cista glupost. Toj recenici smo dodali ocitu glupost (izmisljen navod). Upravo takvo sto cine oni sto pripovjedaju navodno Boziju rijec. Kod vjernika takvo sto nije odmah shvatljivo, jer oni vjeruju u postojanje Boga. Tacnije receno: Samo sa pretpostavkom da Bog ne postoji, takva ocita glupost se moze prepoznati.

Takve primjere stalno slusam u javi, i citam ovdje na Net-u. Sve u stilu: U Kur`anu je napisano prije 1400 godina da kisa se spusta, a ne pada. Danas je dokazano da kada bi kisa padala, da bi sve unistila na sta bi pala. Kako je to Muhamed mogao znati, a da nije mu to receno od Boga?

Pretpostavimo da je svako navodno "pretkazanje" u Kur`anu (ugrusak i slicni navodi u ili iz Kur`ana) tacno, dali to tada dokazuje da je Kur`an od Boga, da je Muhamed pripovjedao Boziju rijec? NIJE! Naravno da nije. Tada bi vrijedio i izmisljeni atribut harfljan, kao i navod, da samo ako se obistini pretkazanje ove ili one osobe onda je on zaista harfljan.

Glupost je ocita, zar ne? A zasto teistima isto to nije ocito i kada se spominje "inspirisan od Boga", "pripovjedac Bozijih rijeci" itd.? Kod harfljana znate da ne postoji (tj. ne vjerujete da postoji), sam sam i rekao da je izmisljeno, stoga vam je i jasno da pretkazanje koje se obistini ne dokazuje i taj atribut (prosireni navod). Kod atributa "inspirisan od Boga", "pripovjedac bozijih rijeci" vi niste sigurni da ne postoji Bog, stavise, vi vjerujete ili ste cak ubjedjeni ste da postoji i stoga NE ZELITE da priznate sebi, da pretkazanje koje se obistini od ove ili one osobe ne dokazuje i taj atribut (prosireni navod).

Na kraju, kraci rezime:

I da postoji nesto, sto u Kur`anu je navedeno, a da se tada to nije moglo znati, to nije dokaz da je Kur`an od Boga. Umjesto rijeci "od Boga" stavi rijeci "od smrfljoguda" i ponovimo to opet: I da postoji nesto, sto u Kur`anu je navedeno, a da se tada to nije moglo znati, to nije dokaz da je Kur`an od smrfljoguda. Ili jeste?

Dakle: I da ima 1000 tacnih (detaljnih) navoda u Kur`anu o ovom ili ono sto smo tek sada otkrili, to jos uvijek ne dokazuje da je Kur`an od Boga. Umjesto rijeci "od Boga" stavi rijeci "od smrfljoguda" i ponovimo to opet: I da postoji nesto, sto u Kur`anu je navedeno, a da se tada to nije moglo znati, to nije dokaz da je Kur`an od smrfljoguda. Ili jeste?

Sta mozemo zakljuciti, i da je Kur`an jasan pri datumu, te bitke? Nista sem da je Muhahmed ucinio dobru procjenu. Nista vise. Iz te procjene mi ne mozemo zakljuciti da je ona dosla od Boga. Glupost takvo sto tvrditi. Tada bi za svako pretkazanje koje ucini ovaj ili onaj covjek, a ono se obistini, mogli reci da On pripovjeda rijeci Bozije (ili od smrfljoguda svejedno je.) I da je 1000 tacnih (detaljnih) navoda/pretkazanja i sl. u Kur`nu, to jos uvijek nije dokaz da je on (Kur`an) od Boga. Takvo sto bi moglo biti samo dokaz da je Muhamed dobro procjenjivao, pretkazivao. Nista vise. Ali ni to, on cinio nije. Jer, nigdje Kur`an nije precizan. A, tumacenjem ovog ili onog se svasta moze naknadno sugerirati ili dokazati.

Sada jasnije?
CiCiban

Post by CiCiban »

TIFA29 wrote:A, tumacenjem ovog ili onog se svasta moze naknadno sugerirati ili dokazati.
ovo podsjeca na tvoj proces tumacenja
ne mogu da odolim pomisli.. kako bi ti reagovao na ajete koji bi se sastojali od opisa konstrukcije dizel motora, sijalice, CNS-a, opisa operacije na kucajucem srcu, najnovijeg modela kucnog kina i all time rezultata predizborne utrke za mr. presidenta
mozda bi trebalo neko prevozno sredstvo za citanje, na relaciji polica - kauc recimo.. ali to je sad manje vazno u odnosu na Sugestije i dokaze koji bi ti se vrzmali po glavi..
Last edited by CiCiban on 21/11/2004 02:01, edited 1 time in total.
hananah

Post by hananah »

Sve je to moja Cici neko iz Biblije prepisao :sad:
CiCiban

Post by CiCiban »

hanic, nista se ti ne sekiraj :-D i fino pajki..
bojim se jedino da te ne nazuljaju vikleri po glavi :sad:
a ako ih ne stavljas, to je jedna briga manje :)
hananah

Post by hananah »

Ne stavljam viklere, u modi je ravna kosa, a ja svoju raspustim i ravna je i lijepa, nek je svi gledaju jer je zaista posebna i njegovana :)
Nego, salu na stranu. Ja zaista ne mogu shvatiti da su ta prorocanstva zaista prorocanstva a ne nesto sto je nakon sto se nesto desi protumaceno kao prorocanstvo, jer Arapski je jezik bogat pa je lako naci neku rijec koja u isto vrijeme odgovara i nekoj rijeci na Arapskom a i jasno nam stavlja do znanja da je nesto vec proreceno.
Jer, ako je nesto proreceno, zasto se to nije prije inoviralo nego tek sad. Zasto se ta inovacija recimo nije desila nekih stotinjak godina nakon objave Kurana.
A to da je prepisano iz Biblije, nije to suplja Cici, pa procitala sam i Bibliju u Kuran, i zaista je dosta toga prepisano, zato je glupo reci da su to Kuranska prorocanstva (ako su uopce prorocanstva, drzim da nisu nego prije tumacenja), dakle glupo je reci da su Kuranska prorocanstva, prije bih rekla Bozja jer je i u Bibliji napisano isto.
CiCiban

Post by CiCiban »

:shock: :shock: :shock: mamaaaaaaa
hananah

Post by hananah »

Ja sve cekam da mi odgovoris na post. Fino i argumentovano. Kad ono samo par slova. Pa nije valjda cici da samo to imas reci :sad:
kekec

Post by kekec »

Neko jednom davno rece:
"Religija je opijum za narod". :)

Danas vidimo da je bio u pravu. :-D

Koliko ih , samo na ovom forumu,
ima, koji su dobro "drmnuti" istom. :D
hananah

Post by hananah »

Cuj opijum za narod, otkud ti to Kekec ;)
Ma nije ba, bar u Bosni nije, jer kako ce u Bosni biti, eto, neki se pomole/prouce da imaju hljeba naci sutra u kontejneru, a drugi sklone te kontejnere jer pobogu tu su nekakve kosti bile i dok si rekao 'keks" na tom mjestu sagrade kakvu bogomoljku :sad:
Koji crni opijum, ma to je neko pogresno rekao :sad:
CiCiban

Post by CiCiban »

a tebi nekako. . ehh :) puno SRRce, jelde :-D
prosto ti dode da sam sebe persiras :D
he kekec
hananah

Post by hananah »

Ja se pikam u njegov post cici pa to cini mnozinu :)
nego haj ti raspleti te kose da se malo odmore pa na spavanje :)
kekec

Post by kekec »

CiCiban wrote:a tebi nekako. . ehh :) puno SRRce, jelde :-D
prosto ti dode da sam sebe persiras :D
he kekec
Koga svrbi, taj se cese ! :D
CiCiban

Post by CiCiban »

vidim :)
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

TIFA29 wrote: Pretpostavimo da je svako navodno "pretkazanje" u Kur`anu (ugrusak i slicni navodi u ili iz Kur`ana) tacno, dali to tada dokazuje da je Kur`an od Boga, da je Muhamed pripovjedao Boziju rijec? NIJE! Naravno da nije. Tada bi vrijedio i izmisljeni atribut harfljan, kao i navod, da samo ako se obistini pretkazanje ove ili one osobe onda je on zaista harfljan.
....
Dakle: I da ima 1000 tacnih (detaljnih) navoda u Kur`anu o ovom ili ono sto smo tek sada otkrili, to jos uvijek ne dokazuje da je Kur`an od Boga. Umjesto rijeci "od Boga" stavi rijeci "od smrfljoguda" i ponovimo to opet: I da postoji nesto, sto u Kur`anu je navedeno, a da se tada to nije moglo znati, to nije dokaz da je Kur`an od smrfljoguda. Ili jeste?
....
Sta mozemo zakljuciti, i da je Kur`an jasan pri datumu, te bitke? Nista sem da je Muhahmed ucinio dobru procjenu. Nista vise. Iz te procjene mi ne mozemo zakljuciti da je ona dosla od Boga. Glupost takvo sto tvrditi. Tada bi za svako pretkazanje koje ucini ovaj ili onaj covjek, a ono se obistini, mogli reci da On pripovjeda rijeci Bozije (ili od smrfljoguda svejedno je.) I da je 1000 tacnih (detaljnih) navoda/pretkazanja i sl. u Kur`nu, to jos uvijek nije dokaz da je on (Kur`an) od Boga. Takvo sto bi moglo biti samo dokaz da je Muhamed dobro procjenjivao, pretkazivao. Nista vise. Ali ni to, on cinio nije. Jer, nigdje Kur`an nije precizan. A, tumacenjem ovog ili onog se svasta moze naknadno sugerirati ili dokazati.

Sada jasnije?
:D
tifa, ti se opet vrtis ukrug i ponavljas iste tvrdnje, nista novo ne govoris, a ponasas se kao da govoris.
na tvojoj temi eksperiment 2 sam ti razjasnio zasto se formalnom deduktivnom logikom ne moze doci do nepobitnog dokaza da Bog postoji. zato sto ta logika polazi od vec poznatih stvari, od opsteg ka pojedinacnom, ono sto vazi uopsteno, vazi i za pojedinca.
dakle: svi ljudi disu (a to vec znamo), edin je covjek, neoboriv zakljucak je da edin dise.
ponavljam se zato sto se ti ponavljas: da imamo 1000 bogova i znamo kako izgledaju, ponasaju se, kakvi su im zajednicki atributi, mogli bismo reci: svih 1000 bogova imaju pet ruku, ovaj 1001-i je bog, zakljucak je da i on ima pet ruku.
medjutim, mi nemamo znanje o tim bogovima, te ne mozemo od opsteg zakljucivati ka pojedinacnom.
a takvi zakljucni nikad nisu obavezni, jer uvijek nude vise mogucnosti. a nude ih zato sto mi ne pozanajemo sve moguce alternative, kojih je teorijski bezbroj.
zato ih zovemo teorijama. kako ti rece, imamo Teoriju Stvoritelja i Teoriju evolucije, a ima ih jos dosta. zajednicko im je da su obje moguce, ali nisu obavezne, jer je zakljucak do kojeg dolaze van polja naseg osjetilnog iskustva (niko ne pije kafu s Bogom).
eh, sad mi reci, kad sam te vec podsjetio na sve ovo sto sam ranije napisao, jesi li ti to sve zaboravio? :?

tifa, tvoj dio u kojem tvrdis da onaj ko pogadja buduce dogadjaje na koje ne moze uticati, da onaj koji govori cinjenice koje nikako sam nije mogao znati, a istinite su, pa sve da je takvih cinjenica 1000, je zanimljiv.

kazes da to nije dokaz da ta znanja dolaze od Boga, jer ona mozda dolaze od nekog smrfljoguda. :-)

svejedno kako ces ga nazvati, Bog ili smrfoljogud, ali, po opisu njegovog znanja, on je svakako sila koja je sveznajuca, svemocna, zna sta je bilo i sta ce biti, zna tajne koje covjek ne zna. :)

upravo tu silu, nezavisno od njenog imena, vec samo zavisno od njenih atributa, ljudi zovu Bogom ;)

i, zbog koristenja induktivnog, a ne deduktivnog zakljucivanja, postoji teorijska sumnja koju premoscuje VJEROVANJE. ni ja ni ti ne znamo kako izgleda ta sila, jer je ona van moci nasih osjetila, i ti o njoj vjerujes da ne postoji, a ja vjerujem da postoji.

zasto to vjerujem? pa zato je taj koji je pogodio 1000 stvari koje nije mogao znati rekao da svo znanje dolazi od te sile, rekao da je ta sila sveznajuca i svemocna i jos dosta stvari o njoj.

a to su (skoro) isto govorili i drugi ljudi inspirisani tom silom kroz hiljade godina (stari i novi zavjet). i u njihovom opisu te sile se isto kaze da je ona van onoga sto covjek moze zamisliti, van je njegovih cula.
ja zato ni ne ocekujem da vidim, pomirisem, dotaknem...Boga. lijepo mi je receno da to ne mogu.
a ti bi u njeg vjerovao samo kad bi ga vidio/takao.
ali, tada ti vjera nije potrebna, jer bi imao cinjenicu i ta cinjenica ne bi bila vjera, nego znanje, iskustvo. za ono sto znamo nam nije potrebno vjerovanje.

i na kraju se sve svede da ti, iako kur'an nosi mnogo cudesnih istina koje su se saznale naknadno, a koje muhamed a.s. nije mogao znati, tvrdis da on mozda nije inspirisan Bogom, nego smrfljogudom.

posto mi ne znamo ni kako izgleda ni postoji li smrfoljgud, a ni Bog, bice dovoljno da kazemo da je muhamed a.s. inspirisan silom koja posjeduje apsolutno znanje, koje nije dostupno ljudima ;)
pa ti tu silu nazovi kako hoces i zamisljaj da izgleda kako god hoces. ;)
a ja necu sporiti da ne znam kako ta sila izgleda ;)
TIFA29

Post by TIFA29 »

LudoALudjiJA wrote: medjutim, mi nemamo znanje o tim bogovima, te ne mozemo od opsteg zakljucivati ka pojedinacnom.
a takvi zakljucni nikad nisu obavezni, jer uvijek nude vise mogucnosti. a nude ih zato sto mi ne pozanajemo sve moguce alternative, kojih je teorijski bezbroj.
Ako nisu obavezni, s time nisu ni dokazi. Ako su subjektivni, zasto se onda predstavljaju dokazima? Zasto bih morao da vjerujem ili povjerujem da je citirano bas takvo kakvim se predstavlja (cinjenicom dokazanom, Kur`an (Rijec Bozija) pretkazuje ono sto niko ne zna, niti je mogao znati)? :)
zato ih zovemo teorijama. kako ti rece, imamo Teoriju Stvoritelja i Teoriju evolucije, a ima ih jos dosta. zajednicko im je da su obje moguce, ali nisu obavezne, jer je zakljucak do kojeg dolaze van polja naseg osjetilnog iskustva (niko ne pije kafu s Bogom).
eh, sad mi reci, kad sam te vec podsjetio na sve ovo sto sam ranije napisao, jesi li ti to sve zaboravio? :?
Moguce je samo ovo: Da Bog, koji nije definisan, postoji ili ne postoji. Nemoguce je da monoteisticki Bog (dakle, definisan prema monoteistickom pripovjedanju) postoji. A to, to je deduktivno dokazivo!

Na pomenutoj temi sam postavljao komentare iz ugla teiste, a ne ateiste. :)
tifa, tvoj dio u kojem tvrdis da onaj ko pogadja buduce dogadjaje na koje ne moze uticati, da onaj koji govori cinjenice koje nikako sam nije mogao znati, a istinite su, pa sve da je takvih cinjenica 1000, je zanimljiv.

kazes da to nije dokaz da ta znanja dolaze od Boga, jer ona mozda dolaze od nekog smrfljoguda. :-)

svejedno kako ces ga nazvati, Bog ili smrfoljogud, ali, po opisu njegovog znanja, on je svakako sila koja je sveznajuca, svemocna, zna sta je bilo i sta ce biti, zna tajne koje covjek ne zna. :)

upravo tu silu, nezavisno od njenog imena, vec samo zavisno od njenih atributa, ljudi zovu Bogom ;)
Glupost. Ocito je da ne razumijes postavljeni komentar. Pretkazanje ne dokazuje izvor (Kur`an je Rijec Bozija) pretkazanja. Pretkazanje ne dokazuje atribut Kur`ana (da je od Boga). Kuzis? Svejedno je sta se prisiva ili sugerira uz pretkazanja, bio to smrfljogud (osoba), ili harfljan (atribut), ni jedno od toga nije dokazano tim pretkazanjem. Za tebe jeste, a razlog je nesto sto nije logicno valjano: logicni sestar ili vrtenje u krug. (Primjer: Kur`an je pripovjedan od Boga, i stoga je on istina. To znamo, jer u Kur`anu pise da je on (Kur`an) od Boga. Ili jednostavnije: Svjedok A je povjerljiva osoba. To je potvrdila osoba B. A, da je osoba B povjerljiva osoba, to znamo od osobe A. Stoga znamo, bez sumnje, da je osoba A povjerljiva osoba. ) :)
i, zbog koristenja induktivnog, a ne deduktivnog zakljucivanja, postoji teorijska sumnja koju premoscuje VJEROVANJE. ni ja ni ti ne znamo kako izgleda ta sila, jer je ona van moci nasih osjetila, i ti o njoj vjerujes da ne postoji, a ja vjerujem da postoji.
Mi, prema monoteisickom pripovjedanju, navodno znamo kakav je Bog. Boga u panteizmu ne poznajemo, tu mozemo samo biti agnostici.
zasto to vjerujem? pa zato je taj koji je pogodio 1000 stvari koje nije mogao znati rekao da svo znanje dolazi od te sile, rekao da je ta sila sveznajuca i svemocna i jos dosta stvari o njoj.
O tome sam ti gore vec napisao. Evo, dodat cu jos malo:

Postoji knjiga, koja je stara preko 3000 godina, i doslovno opisuje krvotok covjeka. Krvotok covjeka je "otkriven" tek prije nekih 300 godina. Jeli ta knjiga od Boga? Naime, po tvojem, takvo sto (doslovno) niko nije mogao znati ranije. Ta knjiga je otkrivena u Kini. Ponavljam pitanje: Je li ona (ta knjiga) od Boga? Ako jeste, zasto? Ako nije, zasto?

I jos jednom: I da je milion stvari koje su pretkazane tocno, ili naucno objasnjive, to jos uvijek nije dokaz Njemu. Badava je sto ti zelis da je to dokaz. To je tvoja zelja, nikako dokaz. Induktivno je obicna pretpostavka koja ima identicnu vrijednost suprotnoj pretpostavci. :)

a to su (skoro) isto govorili i drugi ljudi inspirisani tom silom kroz hiljade godina (stari i novi zavjet). i u njihovom opisu te sile se isto kaze da je ona van onoga sto covjek moze zamisliti, van je njegovih cula.
ja zato ni ne ocekujem da vidim, pomirisem, dotaknem...Boga. lijepo mi je receno da to ne mogu.
a ti bi u njeg vjerovao samo kad bi ga vidio/takao.
ali, tada ti vjera nije potrebna, jer bi imao cinjenicu i ta cinjenica ne bi bila vjera, nego znanje, iskustvo. za ono sto znamo nam nije potrebno vjerovanje.
Nije potrebno da ga vidim ili taknem. Dovoljno je da znam da je nemoguce da On postoji. A to, kod monoteistickog Boga, znam. Kada znas da na Veneri nije moguc zivot (dakle, kada je dokazano da to nije logicno moguce) kao na Zemlji, tada nije potrebno da odes na nju da bi se uvjerio (vidom ili osjetom).

i na kraju se sve svede da ti, iako kur'an nosi mnogo cudesnih istina koje su se saznale naknadno, a koje muhamed a.s. nije mogao znati, tvrdis da on mozda nije inspirisan Bogom, nego smrfljogudom.

posto mi ne znamo ni kako izgleda ni postoji li smrfoljgud, a ni Bog, bice dovoljno da kazemo da je muhamed a.s. inspirisan silom koja posjeduje apsolutno znanje, koje nije dostupno ljudima ;)
pa ti tu silu nazovi kako hoces i zamisljaj da izgleda kako god hoces. ;)
a ja necu sporiti da ne znam kako ta sila izgleda ;)
Opet procitaj vec napisano u ovom, kao i u proslom komentaru, i objasni mi zasto pomenuta knjiga iz Kine nije ili jeste od Boga. :)
CiCiban

Post by CiCiban »

od znanja nema veceg bogatstva
niti ima neceg goreg od oholog siromaha
Post Reply