Kur'ansko obavjestavanje o buducim dogadjajima

Rasprave o vjerskim temama.
Panasonic

#1 Kur'ansko obavjestavanje o buducim dogadjajima

Post by Panasonic »

"Elif Lam Mim. Bizantinci su pobijedjeni na najnizem mjestu, ali oni ce, poslije poraza ovoga, sigurno pobijediti za nekoliko (3-9) godina - i prije, i poslije, Allahova je odluka - i tada ce se vjernici radovati. (Ar-Rum, 1-4)"

1. Ovi ajeti su objavljeni otprilike sedam godina nakon što su kršćani Bizantinci pretrpjeli žestoki poraz od idolopokloničkih Perzijanaca, oko 620. godine. I u ajetima se saopćava da će Bizantinci veoma brzo izvojevati pobjedu. Međutim, u to vrijeme Bizantija je pretrpjela tako veliki poraz da je čak izgledalo nemoguće da se održi na nogama, a nekamoli da izvojuje ponovnu pobjedu. Ne samo Perzijanci nego su i Avari, Slaveni i Lombardi predstavljali veliku opasnost po bizantijsku državu.
Ukratko, očekivao se totalni nestanak Bizantije. Tačno u ovom periodu, međutim, dolazi do objave prvih ajeta poglavlja Ar-Rum, u kojima se saopćava da će, nakon ne više od devet godina, Bizantinci ponovo pobijediti. Ova pobjeda je toliko izgledala nemoguća da su mušrici Arapi išli toliko daleko da su ove ajete uzimali kao predmet sprdnje. Mislili su da se nikada neće dogoditi ova pobjeda koju Kur'an najavljuje.
Međutim, kao i sve druge kur'anske informacije i saopćenja, i ova je nesumnjivo bila istinita. Otprilike sedam godina nakon objave prvih ajeta poglavlja Ar-Rum, decembra 624., u blizini ruševina Ninova, dogodio se još jedan veliki rat između Bizantije i Perzijske imperije. Ovaj put je bizantinska vojska porazila perzijsku. Nekoliko mjeseci nakon ovog rata, Perzija je bila primorana da potpiše sporazum o povratu Bizantiji teritorija koje je okupirala.21

2. Zanimljivo, rat između Perzije i Bizantije odigrao se na najnižem mjestu na svijetu! Mjesto odigravanja aktualnog rata je bazen jezera Lut, koje se nalazi na tromeđi sirijske, palestinske i teritorije današnjeg Jordana. I, kao što je danas općepoznato, bazen jezera Lut nalazi se na visini 395 metara ispod nivoa mora i predstavlja mjesto sa najnižom nadmorskom visinom na svijetu.

Dakle, Bizantinci su, kao što je to Kur'an i najavio, poraženi na najnižem mjestu na svijetu.
Ono na što se ovdje mora skrenuti pažnja je činjenica da je nadmorske visine, a time i nadmorsku visinu bazena jezera Lut, bilo moguće ustanoviti jedino mjerenjima provedenim u savremenom dobu. Sasvim je nemoguće da je, u vrijeme objave Kur'ana, neko znao da okolina jezera Lut predstavlja najnižu tačku svijeta. Međutim, ovo područje je u Kur'anu navedeno upravo kao mjesto sa najnižom nadmorskom visinom. To, opet, predstavlja još jedan u nizu dokaza da je Kur'an riječ Svevišnjeg, Allaha, dž. š.
Qwert

Post by Qwert »

Allahova je odluka
Diskutabilno, diskutabilno... :razz:
hananah

Post by hananah »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ma to mi lici na neku comp. stratesku igru, sve fino napravis, izgradis i onda ti dosadi pa sve poubijas i porusis :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hoce li poslije Allah restartovati ili sta ce - na njemu je :-D
meldina

Post by meldina »

Ti blizanci mogli su biti bilo sta ali priznajem da puno lici na World trade center
reaktor

Post by reaktor »

meldina wrote:Ti blizanci mogli su biti bilo sta ali priznajem da puno lici na World trade center
meldina, meldina, kakvi blizanci... :-)
BIZANTINCI, boze, zacuvaj nas povrsnih
reaktor

Post by reaktor »

ova hahahah spodoba je zaista odvratna...
glupost joj je nemjerljiva, a ponasanje fujjj, pa da li to bice ima ikakvoga odgoja????
livadic

Post by livadic »

a sta je sa onim muharkovim biserom ... :D ::

ako muskarac prvi svrsi ... :oops: ... dijete ce biti musko ... :shock:

a ako ona to prva ucini ... :cry: ... bice curica ... 8-) ... !!!

:D

;)
reaktor

Post by reaktor »

livadic wrote:a sta je sa onim muharkovim biserom ... :D ::

;)
livadicu, ko o cemu, ti o nicemu, samo nek se posta, zar ne?
hananah

Post by hananah »

znaci livado frigidne zene samo musku djecu radjaju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

livadic wrote:a sta je sa onim muharkovim biserom ... :D ::

;)
:lol: :lol: :lol: :lol:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

hananah wrote:znaci livado frigidne zene samo musku djecu radjaju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ispade livada expert za frigidne...mozda je do njegovog uticaja na njih :?

razlika je izmedju imena teme (kur'anska predvidjanja, a kur'an je nepogresiv) i toga sto navodite, jer je to hadis, neki su hadisi (najcesce pravni) za zivota poslanika derogirani drugima.
Bog najbolje zna, ali taj hadis je sasvim u skladu sa medicinskim genetskim saznanjima ako glasi:
kad muskarac prvi svrsi, njegovi geni ce biti izrazeniji kod tog djeteta (i obratno vazi za zenu).
vrlo je moguce da je u lancu prenosilaca takav tekst tog hadisa pojednostavljen, jer oni koji su prenosili nisu mogli imati imati znanje o genetici i njima je sigurno "ce imati dominantni genetski materijal od oca..." bilo isto kao "ce biti musko", a nije isto pol i genetske osobine jednog od roditelja
Bog najbolje zna
Vodenjak

Post by Vodenjak »

LudoALudjiJA wrote:
hananah wrote:znaci livado frigidne zene samo musku djecu radjaju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ispade livada expert za frigidne...mozda je do njegovog uticaja na njih :?

razlika je izmedju imena teme (kur'anska predvidjanja, a kur'an je nepogresiv) i toga sto navodite, jer je to hadis, neki su hadisi (najcesce pravni) za zivota poslanika derogirani drugima.
Bog najbolje zna, ali taj hadis je sasvim u skladu sa medicinskim genetskim saznanjima ako glasi:
kad muskarac prvi svrsi, njegovi geni ce biti izrazeniji kod tog djeteta (i obratno vazi za zenu).
vrlo je moguce da je u lancu prenosilaca takav tekst tog hadisa pojednostavljen, jer oni koji su prenosili nisu mogli imati imati znanje o genetici i njima je sigurno "ce imati dominantni genetski materijal od oca..." bilo isto kao "ce biti musko", a nije isto pol i genetske osobine jednog od roditelja
Bog najbolje zna
Izvini, ali moram Jope! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

samo ti, i bio je red da se malo nasmijes, ili si snuzden ili zivcan ;)
CiCiban

Post by CiCiban »

:? o tome je dao svoje misljenje i sam simmel :D
na tifinom forumu ima poduzi post :D
http://www.cyber-mahala.com/forum/threa ... ca78c24add
:skoljka:
Last edited by CiCiban on 18/11/2004 23:57, edited 1 time in total.
kekec

Post by kekec »

LudoALudjiJA wrote:razlika je izmedju imena teme (kur'anska predvidjanja, a kur'an je nepogresiv) i toga sto navodite, jer je to hadis, neki su hadisi (najcesce pravni) za zivota poslanika derogirani drugima.
Bog najbolje zna
De ovo malo vise razradi, pa da te predlozimo kao kandidata za nobelovu nagradu za medicinu. :)
...jer nisu ustanovili istu za glupost. :D
nostalgicar

Post by nostalgicar »

:? nikad mi nece biti jasno zasto se vi uopste ovdje mijesate u bozije stvari,kada niko od vas kao i ja nemam pojma o tome,i sto znam cuvam za sebe....o tome vam je beze bilo sta diskutovati...
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

kekec wrote:
LudoALudjiJA wrote:razlika je izmedju imena teme (kur'anska predvidjanja, a kur'an je nepogresiv) i toga sto navodite, jer je to hadis, neki su hadisi (najcesce pravni) za zivota poslanika derogirani drugima.
Bog najbolje zna
De ovo malo vise razradi, pa da te predlozimo kao kandidata za nobelovu nagradu za medicinu. :)
...jer nisu ustanovili istu za glupost. :D
cekaju kandidaturu djeteta tvojih roditelja :D
btw. i ako se kandidujes za netoleranciju, imas dobre sanse ;)
Qwert

Post by Qwert »

nostalgicar wrote::? nikad mi nece biti jasno zasto se vi uopste ovdje mijesate u bozije stvari,kada niko od vas kao i ja nemam pojma o tome,i sto znam cuvam za sebe....o tome vam je beze bilo sta diskutovati...
Drugo je diskutovati a drugo 'sebe' diskredirati :D Radi se o vrlo logicnom objasnjenju necega davno zapisanom bez da imam 'pik' na autora replike. :roll:
hananah

Post by hananah »

Jest meni sega kad tvrde da Bog sve zna i da je neka bozja knjiga (bilo koja) istina i samo istina, a onda neku repriku iz te knjige tumace na hiljadu nacina i nikad ne ubodu. Jer da ubodu sa predvidjanjem buducnosti pa svijet bi se pripremio na to sto ga ceka. A ovako kad se nesto desi tek onda nadju neku repriku i kazu "eto pisalo je, Kuran (ili Biblija) je to prorekao/la"
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kekec

Post by kekec »

LudoALudjiJA wrote:[cekaju kandidaturu djeteta tvojih roditelja :D
Malo ce se nacekati, a do tada,
sakrij se da te ne primjete, inace
nagrada ti ne gine. :razz:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

kekec wrote:
LudoALudjiJA wrote:[cekaju kandidaturu djeteta tvojih roditelja :D
Malo ce se nacekati, a do tada,
sakrij se da te ne primjete, inace
nagrada ti ne gine. :razz:
pompezna najava dodjele nagrade kekecu:
Image
i inauguracija:
Image
;)
BECHO

Post by BECHO »

A meni je shega kad ismijavate covjeka koji je na kulturan i pristojan nacin obrazlozio svoju interpretaciju teme! Sticem dojam da letite ko muhe na govno kad se pojavi neki topic ciji naziv sadrzi Kur'an, dzamiju, mudzahedice, reisa, Bajram itd., skloni ste kritiziranju ljudi (bar na ovom topicu) a ustvari vjerovatno nemate pojma o cemu se radi! Zar ne? :? LudoAludjiJA, samo naprijed! ;)
Engram::X

Post by Engram::X »

zanimljiv je da se prvi javljaju & najveci nered stvaraju deklarisani ateisti

LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

BECHO wrote:A meni je shega kad ismijavate covjeka koji je na kulturan i pristojan nacin obrazlozio svoju interpretaciju teme! Sticem dojam da letite ko muhe na govno kad se pojavi neki topic ciji naziv sadrzi Kur'an, dzamiju, mudzahedice, reisa, Bajram itd., skloni ste kritiziranju ljudi (bar na ovom topicu) a ustvari vjerovatno nemate pojma o cemu se radi! Zar ne? :? LudoAludjiJA, samo naprijed! ;)
hvala, BECHO
da, zaista je cudno kako je vecina forumasa ateista (barem oni koji postiraju) sklona da kao tvrdi da se vjernici napadno prave boljim, izdignutijim od ostalih, sto je floskula, jer ce ti postovi i jednih drugih sve reci.
jos nisam vidio da se vjernici na ovom forumu ponasaju na tvrdnju ateista da Bog ne postoji, tako da ih nazivaju glupima, ismijavaju ih, bez ulaska u ikakvu diskusiju. ateisti uglavnom na to sve gledaju sa povrsnosti sprdalacke visine koja im ne dopusta da udju u raspravu.
nedostaje im kucnog odgoja, tolerancije, kulture, nazovi kako god hoces.
jer, jednako kao sto ateisti misle da su u pravu i da je vjera u Boga apsurdna, isto tako vjernici misle da je apsurdno misljenje ateista da Boga nema.
ni jedni ni drugi nemaju apsolutne dokaze, vec samo ubjedjenja.
oni koji ne postuju tudja ubjedjenja, makar se ne slagali sa njima, nikako ne mogu biti pozitivni likovi sa moralnog aspekta i ustvari takvim nastupom samo odaju svoju nesigurnost i frustriranost.
konfucije je to divno rekao da je los covjek arogantan, a nesamopouzdan, a covjek siguran u svoja ubjedjenja je samopouzdan i nearogantan. njihova djela ih opisuju.
@kekec, prijatelju, ja svoja ubjedjenja gradim na puno siroj osnovi nego sto je taj jedan hadis, dugo sam ih gradio, manje-vise citav zivot, bio nekad tu gdje si ti sad. kad se osvrnem, u mom zivotu je pomjeranje sa tog mjesta bio korak naprijed, a ne nazad. kad sam bio tu, puno sam manje znao nego sad. to gdje sam sad je rezultat veceg broja informacija i razmisljanja.
ja ne vrijedjam tvoja ubjedjenja, jer prvo nisam tako odgojen, a drugo, bio sam tu, pa te mogu shvatiti. tu sam u prednosti, jer mi je poznato kako ti razmisljas u tom pogledu, a ti ne znas kako ja razmisljam i na osnovu cega.

pozdrav
kekec

Post by kekec »

Engram::X wrote:zanimljiv je da se prvi javljaju & najveci nered stvaraju deklarisani ateisti
A jos zanimljivije je kako ih ti u stopu pratis,
uvijek si im iza straznjice. :)
Post Reply