Vina
Moderator: anex
- terra_incognita
#51 Re: Vina
Ja sam zensko a to mi je drugarica iz djetinjstva
ali ostali mogu upotrijebiti sve navedene savjete
- Priorat
- Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...
#52 Re: Vina
terra_incognita wrote:Ja sam zensko a to mi je drugarica iz djetinjstvaali ostali mogu upotrijebiti sve navedene savjete
ha,ha,ha..pardon.. ipak je tvoja!! kako god okrenes!!
- terra_incognita
#53 Re: Vina
sad nesto kontam sto li mene niko ne munta sa nekim vinom od 150 kunababyline wrote:eto terra dobi i viska savjeta, no od viska glava ne boli
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#54 Re: Vina
Odnosilo se na tvoje trece pitanje i neke polemike koje su kasnje nastale.terra_incognita wrote:Ako je ovo na mene odnosi, ja vino poklanjam osobi koja je nekad zivjela u Toscani (odkle i vino potice) i personalno mi je rekla da joj je to vino omiljeno.Toto wrote:Ako bosanci zele da steknu vinsku kulturu i konzumiraju solidna vina trebali bi da nadju prijetelje u Hercegovini preko kojih bi mogli kupiti domacih vina i da ih piju jedno 2-3 godine, pa nek onda krenu po stranjskoj flasiranoj industriji.
U Hercegovini jos uvjek postoje mali vinari koji prave vino od grozdja.
Sad mi je glupo nju pitati gdje da ga kupim
Mislim da se u svom postu nisam ni osvrno na pitanje o kupovini vina za poklon. Tu si bila nedvosmislena. Pokusao sam ti odgovoriti na pitanje sta pijem i preporucujem. Ako te interesuje da pojasnim izreceno:
Mislim da Hercegovina proizvodi jako dobra domaca vina i da je prava steta sto se to jako malo zna i cijeni u Bosni. Cak ni Heregovina ne pije vina onoliko koliko bi se ocekivalo za jedan vinski kraj.
Koje ce vino neko piti je stvar ukusa a ukus se treba izgraditi- bar kad je vino u pitanju.
Zbog ekonomske situacije u BiH su najpristupacnija -na zalost- najjeftinija flasirana vina; o kojima se ne bih izjasnjavao. Mislim da ona nisu pogodna da se izgradjuje ukus i vinska kultura.
Posto jos uvjek u Hercegovini ima ljudi koji vino ne proizvode na industrijski nacina -a to nece dugo trajati- treba iskoristiti tu rijetku priliku da se kusaju i takva vina te da se zapamte ti okusi koja kasnije mogu posluziti kao mjera za izgradnju vlastitog ukusa.
Treba to iskoristiti i zbog jos jednog razloga. Hercegovina ima dvije vrijedne sorte grozdja koje nikao ne treba zaobici. Zilavka je autoktono grozdje sa zasticenim geografskim porijeklom i u svjetskim vinskim kartama; pa samo sa toga stanovista je ne treba zaobilaziti.
Blatina je opet jedinstvna po necem drugom. Vecina grozdja su dvospolna. Osim sto joj je ima zenskoga roda Blatina je jedno od jedistvenih sorti koja ima samo zenske cvjetove, pa je specificna i po uzgoju i njezi i brizi i po vinu i po mnogo drugih stvari - jer u prirodi nista nije slucajno.
U vecini jezika ono sto mi nazivamo crna vina se zovu crvena; samo u nasem su ta crna vina. Pokusajte uz Blatinu odgonetati zato je to tako -jer ni to nije slucajno.
Ako se zeli nauciti bilo sta o vinima mora se pojesti sto vise boba vinskih sorti grozdja, pa bih maliganski preporucio da ne propustite priliku ove godine da sto vise probate grozdje sorte Zilavaka i Blatine.
Znam da bosanci vole stolne sorte Kardinala i ostale, koje imaju krupne i nekoliko puta vece bobe od Zilavke i Blatine. Razumljivo je to jer ocima jedu grozdje i usput cine nepopravljivu gresku, jer stone sorte mogu da postignu maksimalno 18-19 % secera dok Zilavka moze da postigne i do 25 % grozdjanih secera a 18% je minimum.
Poznato mi je da hercegovci prodju Zilavku i na sarajevskim pijacama, pa ne bi trebali propustiti priliku da uradite sljedeci eksperiment i da tako pokusate izucavati vina.
Na pijaci od prodavca trazite da vam proda i razdvoji sorte Zilavku i Benac. Vecina njih uz Zikavku imaju i Benac. Benac je maliganski pobratim Zilavke i obavezni je pratilac Zilavke u vinu. Dok je Zilavka- ko i svako zensko-sladunjava i opojna, dotle je Benac kiseliji i upravo se zato i dodaje Zilavci, jer on donosi vinu onu potrebnu dozu kiselosti i mineralnosti. Vizuleno ce te ih lako razlikovati i po tome sto je boba Zilavke obavezno okrugla ko kliker sestoperac, a Benac je jajastog oblika i zut ko dukat .
Kad se docepat ove dvije sore grozdja treba vam vino Zilavka.
Ekperiment vam je jednostavan i poznat. Uz Vino -koje ce te ispijati u sto manjim gutlajima- mezetite bobe grozdja. Prvo pojedite nekoliko boba Zilavke, ali tako da joj zapamtite: okuse, mirise, arome i sve sto vam se ucini zanimljivim za pamtiti. Kad to ucinite onda zalijete sa kratkim gutljajem vina, koje ce te sto duze zadrzati na nipcu. I opet pamtite i uporedjujte. ali tako da okuse grozdja potrazite u vinu. Isto ponovite sa bobama Benca. Treca tura je da u usta stavite istovremeno bobu Benca i Zilavke i sve ponovite kao prije toga.
Ima ih koji su ovo radili desetljecima po receptu svoga dede i nisu se nikako pokajali.
Zivjeli
- Toto
#55 Re: Vina
terra_incognita wrote:Ja sam zensko a to mi je drugarica iz djetinjstvaali ostali mogu upotrijebiti sve navedene savjete
Pa ako je jaranica strankinja onda joj pokloni Blatinu uz ono objasnjenje o zenskim cvjetovima i osobenosti Blatine, te da ga takvog nema ni u Toskani. Ljubitelji vina vole osim omiljenih vina da probaju i druga vina.
-
callmethebreeeze
#56 Re: Vina
ili je pustiti totu da je izvede i pokaze joj grad, napije vina, etc, etc, etc...Toto wrote:terra_incognita wrote:Ja sam zensko a to mi je drugarica iz djetinjstvaali ostali mogu upotrijebiti sve navedene savjete
![]()
![]()
Pa ako je jaranica strankinja onda joj pokloni Blatinu uz ono objasnjenje o zenskim cvjetovima i osobenosti Blatine, te da ga takvog nema ni u Toskani. Ljubitelji vina vole osim omiljenih vina da probaju i druga vina.
- terra_incognita
#57 Re: Vina
Nije strankinja, nasa je ali je zivjela tamo tokom rata.callmethebreeeze wrote:ili je pustiti totu da je izvede i pokaze joj grad, napije vina, etc, etc, etc...Toto wrote:terra_incognita wrote:Ja sam zensko a to mi je drugarica iz djetinjstvaali ostali mogu upotrijebiti sve navedene savjete
![]()
![]()
![]()
![]()
Nije los prijedlog, mogli bi njih dvoje skupa na pijaci bobe cuclati
- Toto
#58 Re: Vina
terra_incognita wrote:
Nije strankinja, nasa je ali je zivjela tamo tokom rata.
Nije los prijedlog, mogli bi njih dvoje skupa na pijaci bobe cuclati
kakva pijaca
ima dedinih vinograda
a vino je najbolje iz bukare cuclat
- terra_incognita
#59 Re: Vina
Toto wrote:terra_incognita wrote:
Nije strankinja, nasa je ali je zivjela tamo tokom rata.
Nije los prijedlog, mogli bi njih dvoje skupa na pijaci bobe cuclati![]()
![]()
![]()
kakva pijaca
ima dedinih vinograda
a vino je najbolje iz bukare cuclat
ali kad su vinogradi dedini u pitanju, tu cu vam se i ja privaliti
-
callmethebreeeze
#60 Re: Vina
imal' dedo vinski podrum? jebo vinograde. 
- Toto
#61 Re: Vina
bijasecallmethebreeeze wrote:imal' dedo vinski podrum? jebo vinograde.
osto samo badanj
a jel jaranica kako nogata
za gazanja grozdja
a ima iznajmit kakvu konobu i dokotrljat bacvu
- terra_incognita
#62 Re: Vina
ona gaza, ja kotrljam bacvuToto wrote:bijasecallmethebreeeze wrote:imal' dedo vinski podrum? jebo vinograde.
osto samo badanj
za gazanja grozdja![]()
kad je moba ?
- Toto
#63 Re: Vina
ima do mobeterra_incognita wrote:ona gaza, ja kotrljam bacvuToto wrote:bijasecallmethebreeeze wrote:imal' dedo vinski podrum? jebo vinograde.
osto samo badanj
za gazanja grozdja![]()
kad je moba ?
nego: prosle hefte su se pocela pretakat mlada vina u bacve
valjalo bi napravi vinsku turu po Hercegovini
-
callmethebreeeze
#64 Re: Vina
ja da imam puno para, tacno bih se zadao u pravljenje vina. samo me zanima da li se od tog naseg grozdja moze praviti kvalitetno vino?
ali bas ono da je vrhunsko?
-
No_oNe__
#65 Re: Vina
mene interesuje kako cu (kao totalni laik za vina) naci fino crveno vino koje nije previse suho
cak sta vise ja bih da maaaalo sladi
i napomena da nisam u sa
hvala
cak sta vise ja bih da maaaalo sladi
i napomena da nisam u sa
hvala
- hana_montana
#66 Re: Vina
bas je dobro kad se usta skupe od dobrog suhog crnog vina 
- terra_incognita
#67 Re: Vina
callmethebreeeze wrote:ja da imam puno para, tacno bih se zadao u pravljenje vina. samo me zanima da li se od tog naseg grozdja moze praviti kvalitetno vino?
- vox-populi
#68 Re: Vina
@Priorat
ne razumijem se u vina a imam pitanje. Da li se Reserva i Grand Reserva odnosi samo na grozdje od kojeg se priprema vino ili se odnosi i na obavezno stajanje vina u bacvama/flasama? Moguce da je i jedno i drugo pa tako imas Grand Reservu iz 2009 (pravljena od jako kvalitetnog grozdja) i Reservu koja je staja u bacvama i flasama.
ne razumijem se u vina a imam pitanje. Da li se Reserva i Grand Reserva odnosi samo na grozdje od kojeg se priprema vino ili se odnosi i na obavezno stajanje vina u bacvama/flasama? Moguce da je i jedno i drugo pa tako imas Grand Reservu iz 2009 (pravljena od jako kvalitetnog grozdja) i Reservu koja je staja u bacvama i flasama.
- Toto
#69 Re: Vina
Blatian i Zilavka imaju potnecijal za vrhunska vina...sve ostalo je stvar tehnologije kojom se vina rade.callmethebreeeze wrote:ja da imam puno para, tacno bih se zadao u pravljenje vina. samo me zanima da li se od tog naseg grozdja moze praviti kvalitetno vino?
-
callmethebreeeze
#70 Re: Vina
Toto wrote:Blatian i Zilavka imaju potnecijal za vrhunska vina...sve ostalo je stvar tehnologije kojom se vina rade.callmethebreeeze wrote:ja da imam puno para, tacno bih se zadao u pravljenje vina. samo me zanima da li se od tog naseg grozdja moze praviti kvalitetno vino?
koliko bi love trebalo da se pokrene ozbiljna produkcija ? u ovo ukljucujem zemlju, vodu, radnu snagu, i da se moze praviti dovoljno vina da bi se od toga moglo zivjeti citave godine... ako znas napisi. ovdje neko sivilo, taman da mastam malo o hercegovini.
- Priorat
#71 Re: Vina
da,da.. u proslom postu sam napisao da u spaniji prakticiraju da se vino grand reserva isto moze zvati vino koje je minimum 12 mjeseci bilo u bacvama ali je zato grozdje iz najboljeg (najsuncanijeg, najtoplijeg itd) dijela vinograda koje je selektirano ili nagradjivano njihovim (regionalno) udruzenjima. tako da nije obaveza da su grand reserve/riserve obavezno toliko dugo u buretu bile.vox-populi wrote:@Priorat
- Toto
#72 Re: Vina
2-3 tovaracallmethebreeeze wrote:Toto wrote:Blatian i Zilavka imaju potnecijal za vrhunska vina...sve ostalo je stvar tehnologije kojom se vina rade.callmethebreeeze wrote:ja da imam puno para, tacno bih se zadao u pravljenje vina. samo me zanima da li se od tog naseg grozdja moze praviti kvalitetno vino?
koliko bi love trebalo da se pokrene ozbiljna produkcija ? u ovo ukljucujem zemlju, vodu, radnu snagu, i da se moze praviti dovoljno vina da bi se od toga moglo zivjeti citave godine... ako znas napisi. ovdje neko sivilo, taman da mastam malo o hercegovini.
-
callmethebreeeze
#73 Re: Vina
2-3 tovara da li to znaci 200 000 - 300 000 km?
- Toto
#74 Re: Vina
e to vidi sa hercegovicimacallmethebreeeze wrote:2-3 tovara da li to znaci 200 000 - 300 000 km?
al pazi sa koje strane Neretve ce ti biti vinogradi
- Priorat
#75 Re: Vina
radimo u "tale"..callmethebreeeze wrote:2-3 tovara da li to znaci 200 000 - 300 000 km?