"Možda je otišla da piša."

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
buzzer

#51 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by buzzer »

svojevremeno sam iz protesta sto je na salteru jedne javne institucije osoba u trenerci zaobisla red, nazvala selam i bila promptno usluzena otisao direktno u kancelariju opstinskog odbora jedne politicke patije za koju sam vjerovao da se bori protiv takvih stvari i uclanio se. ne prodje malo, kad ja progledah...

ako mi neko ne odgovori na dobar dan ili vece (mada mi nije mrsko nazvati selam ili pozdraviti bilo kojim drugim pozdravom koji poznajem, a gdje mislim da treba), ja lijepo upitam da nisam nedajboze koga uvrijedio, i onda se najcesce osoba postidjeno koriguje i odgovori kako treba.
BSn

#52 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by BSn »

derion wrote:
Šalu na stranu, pravo, ali baš pravo me nerviraju ovi novopečeni muslići kojima "dobar dan" nije bosanski pozdrav.
Stvarno ne kontam! Evo ja sam Bosanac, a na bosanskom jeziku razumijem oba pojma "dobar k'o suza" i "ide kući svaki dan". Ne kontam gdje je problem!
Sa druge strane, arapski nikako ne razumijem, to nije moj jezik, i kada me neko pozdravi sa "selam alejkum", ja to poštujem, cijenim vjerska svačija ubjeđenja, ali ja taj pozdrav ne razumijem, baš kao što ne kontam ni "ni hao" na mandarinskom.

Ama kriza, i to identiteta, i nikako da čovjek počne misliti svojom glavom...

Vala, da ja zivim u sredini u kojoj nije neobicno da me neko pozdravlja sa "ni hao", potrudio bih se da saznam sta isto znaci, te da mogu adekvatno odgovoriti.

Sta fali "postovanju"? Pozdrav kojim izrazavas postovanje prema sugovorniku. Ako mislite da je besmislen, onda je jednako besmislen i "dobar dan", jer sta ti znas da li je nekome taj dan dobar, il' ne voli kad pada kisa, al' nikako?! Svi smo nekada dozivjeli "guravi" dan, pa neko naidje i kaze "Dobar dan". Sta treba, da ga napadnes jer si ti to shvatio nekako drugacije, a ne kao pozdrav?!

- S'a ima?
- Ev', pomalo!

Normalno da se ovaj tip pozdrava nece koristiti u formalnoj konverzaciji, ali nigdje ne pise da se mora koristiti "Dobar dan", ili da je to oficijelni pozdrav u drzavnim institucijama.

Ovoj sto je pisala clanak, bi islo na nerve i da je neko sabahile pozdravi sa "Dobar dan", jer jos nije dan, nego je jutro. Zene je napravila citavu filzofiju od skoro nebitne stvari.

Haj' zdra'o.
softly

#53 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by softly »

Tema je odlicna, ali mislim da nece dugo trajati jer zadire u...
I ne odnosi se samo na pozdrave vec, kako sam ja shvatio postavljacicu teme, odnosi se na OPCU KULTURU U JAVNIM INSTITUCIJAMA.

A to je jedan veoma, veoma, vema...zayeban problem koji nazalost vecina niti ne vidi kao problem, jer smo se na to navikli.
Ali na to se nisu navikli oni koji nas posjecuju, a najcesce su njihovi prvi susreti upravo u javnim institucijama.

I da skratim, konkretnim primjerom - mozete li, naprimjer, zamisliti kako se osjeca neki stranac koji udje u ovakav WC:
Image

A rijec je o WC-u u MINISTARSTVU VANJSKE TRGOVINE !

(slika nije novijeg datuma, u medjuvremenu je, pretpostavljam, promijenjena boca!)
radostan dan

#54 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by radostan dan »

jedna

#55 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by jedna »

Gospoda Ministarka wrote:
jedna wrote:zašto bi nekome smetalo pitanje "kako ste"? ili "jestel se naspavali"? mislim da je ovo pomalo pretjerano. jeste mi pretjerano (i glupo) izbjegavanje tog dobar dan, ali meni kada neko kaže "dobar dan" ja odgovorim sa "dobar dan", ako me neko pozdravi sa "merhaba/selam alejk" ja odgovorim istim. zašto da se grozim toga? (obično su u pitanju starije osobe ili vjerska lica, pa naravno da ću nekog efendiju pozdraviti selamom).
komšijama obično kažem: "dobar dan. kako ste?" pa da mi neko od njih kaže: "boli me k*" kako vi predlažete, mislim da to u najmanju ruku ne bi bilo lijepo. (ali eto, ispade da je groznije pitati nekoga kako je, nego na to odgovoriti vulgarnošću)
kolege - obično nakon "dobro jutro", "zdravo" (šta sad fali "zdravu", ja se "zdrava" sjećam i prije rata?), "ćao"... (većinom smo mlađi, a ja kako znam nema među nama nekih većih vjernika, pa nema ni selama) slijedi "propitivanje" - kako si? jesi se naspavala? ima li zime?... ono, stvarno, grozno, šta oni mene pitaju...
:thumbup:
Moram li reci kako je ovo za mene kompleksas zena koja nema pametnijih stvari u zivotu osim tog pozdrava, iskreno jebe mi se kako ce me ko pozdraviti, bitno mi je da na kraju dobijem taj hljeb i uslugu po koju sam dosla.
Pozdravljam po nahodenju, u koliko je nesto poslovno onda je uvijek "postovanje" i "dobar dan" "merhaba" u kuci muslimana te takoder "alahimanet", "kako ste" komsijama.
Jebo ti tog covjeka kojem je vrhunac njegove ljudskosti i kulture "Dobar dan"
čuj "kako ste komšija"? koja nekultura :shock:
Zlata M.

#56 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Zlata M. »

jedna wrote:zašto bi nekome smetalo pitanje "kako ste"? ili "jestel se naspavali"? mislim da je ovo pomalo pretjerano. jeste mi pretjerano (i glupo) izbjegavanje tog dobar dan, ali meni kada neko kaže "dobar dan" ja odgovorim sa "dobar dan", ako me neko pozdravi sa "merhaba/selam alejk" ja odgovorim istim. zašto da se grozim toga? (obično su u pitanju starije osobe ili vjerska lica, pa naravno da ću nekog efendiju pozdraviti selamom).
komšijama obično kažem: "dobar dan. kako ste?" pa da mi neko od njih kaže: "boli me k*" kako vi predlažete, mislim da to u najmanju ruku ne bi bilo lijepo. (ali eto, ispade da je groznije pitati nekoga kako je, nego na to odgovoriti vulgarnošću)
kolege - obično nakon "dobro jutro", "zdravo" (šta sad fali "zdravu", ja se "zdrava" sjećam i prije rata?), "ćao"... (većinom smo mlađi, a ja kako znam nema među nama nekih većih vjernika, pa nema ni selama) slijedi "propitivanje" - kako si? jesi se naspavala? ima li zime?... ono, stvarno, grozno, šta oni mene pitaju...
:thumbup:
Moram li reci kako je ovo za mene kompleksas zena koja nema pametnijih stvari u zivotu osim tog pozdrava, iskreno jebe mi se kako ce me ko pozdraviti, bitno mi je da na kraju dobijem taj hljeb i uslugu po koju sam dosla.
Pozdravljam po nahodenju, u koliko je nesto poslovno onda je uvijek "postovanje" i "dobar dan" "merhaba" u kuci muslimana te takoder "alahimanet", "kako ste" komsijama.
Jebo ti tog covjeka kojem je vrhunac njegove ljudskosti i kulture "Dobar dan"
:thumbup: :thumbup: (jedan za @jednu, jedan za tebe :) :) )

a inace...da sam juce umrla, otisla bih bila a da ne znam u kojoj mjeri je narod iskomleksiran :run:
(...."zastidio se majke..., tetke, strine, daleke rodjake, komsinice :-) " )
Gospoda Ministarka

#57 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Gospoda Ministarka »

softly wrote:Tema je odlicna, ali mislim da nece dugo trajati jer zadire u...
I ne odnosi se samo na pozdrave vec, kako sam ja shvatio postavljacicu teme, odnosi se na OPCU KULTURU U JAVNIM INSTITUCIJAMA.

A to je jedan veoma, veoma, vema...zayeban problem koji nazalost vecina niti ne vidi kao problem, jer smo se na to navikli.
Ali na to se nisu navikli oni koji nas posjecuju, a najcesce su njihovi prvi susreti upravo u javnim institucijama.

I da skratim, konkretnim primjerom - mozete li, naprimjer, zamisliti kako se osjeca neki stranac koji udje u ovakav WC:
Image

(slika nije novijeg datuma, u medjuvremenu je, pretpostavljam, promijenjena boca!)
Taj natpis gdje da se pusti voda je pretpostavljam za onog cija je i flasa?
Jao "muslica" sto su nekulturni, zar ne...
Nego posto ovdje nema toalet papira kako ostali nemuslimani izadu nakon velike nuzde, nuzde u opste???
pirmin

#58 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by pirmin »

statix

#59 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by statix »

@ministarka
Cuj kako, pa ko ih jebe, necemo se BA mi njima prilagodjavati... :lol: :mrgreen:
Fajcak

#60 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Fajcak »

duša mi je s otima,takima,neodgovoračima na pozdrav tjerat inat..od lifta i trafike pa do zgrade vlade..
djani s

#61 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by djani s »

uvijek dobar post wrote:a da malo citamo između redova ovog teksta!

Nadrndana klimaktericna zenturaca, koja nema pametnijeg posla.

:thumbup: Tako je Ministarko, jos da dodam da iz doticne gospode kipti snobizam i to onaj sirovi dinaroidski.
felipe kajetano

#62 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by felipe kajetano »

Ova moRe uvijek :D

bingov buraz

#63 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by bingov buraz »

Jedan intergalakticki pozdrav koji bi trebao biti svakom po mjeri

Image

Image

Dokaz da je ovaj pozdrav vec zazivjeo kod najmladje raje

Image

Zli jezici bi navedeni pozdrav mogli poistovjetiti sa ovim
Image

ali i povrsnom posmatracu je jasno da se ne radi o istoj stvari a i ne postoji niu jedna validna studija o povezanosti Srba i Vulkanaca
Gospoda Ministarka

#64 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Gospoda Ministarka »

djani s wrote:
uvijek dobar post wrote:a da malo citamo između redova ovog teksta!

Nadrndana klimaktericna zenturaca, koja nema pametnijeg posla.

:thumbup: Tako je Ministarko, jos da dodam da iz doticne gospode kipti snobizam i to onaj sirovi dinaroidski.

Nada Zdravič nam je svima na tako suptilan nacin kroz usi provukla da je ona jedna ugladena dama, fakultetski obrazovana, zaposlena u drzavnoj instutuciji (gdzo. Nado, da Vam je plata manja, pa da udete u tu pekaru gledali biste koliko je hljeb poskupio a ne kako vas je ko pozdravio),a svi ostali kolega iz SDA, portiti, recepcioneri, djevojka iz pekare svi su oni nekulturni i ne pismeni.
bingov buraz

#65 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by bingov buraz »

felipe kajetano wrote:Ova moRe uvijek :D

Debeljuskasti meksikance to ti zaglumio sto ja ne znam linkovati ovaj prozor :x

Hajd napisi kako? :mrgreen:
felipe kajetano

#66 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by felipe kajetano »

bingov buraz wrote:
felipe kajetano wrote:Ova moRe uvijek :D

Debeljuskasti meksikance to ti zaglumio sto ja ne znam linkovati ovaj prozor :x

Hajd napisi kako? :mrgreen:
Aj doN't koNt :?

EDIT. aj sta ima veze..mrzi me sad brisati :twisted: ...moRe ba i dva puta :D
Last edited by felipe kajetano on 20/02/2010 11:26, edited 1 time in total.
samo malo

#67 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by samo malo »

Image

Mislim da oni nazalost nisu ni ovako shvatili, trebalo je napisati "prEtisni ovdje".
GaRGa

#68 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by GaRGa »

"Dobar dan, kako ste?" mi je uobicanjeno pitanje u komsiluku, mozda moj komsiluk papi....

a i danas svako misli da je u pravu...
General_Jackson

#69 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by General_Jackson »

@Gospoda Ministarka
[quote= Nada Zdravič nam je svima na tako suptilan nacin kroz usi provukla da je ona jedna ugladena dama, fakultetski obrazovana, zaposlena u drzavnoj instutuciji (gdzo. Nado, da Vam je plata manja, pa da udete u tu pekaru gledali biste koliko je hljeb poskupio a ne kako vas je ko pozdravio),a svi ostali kolega iz SDA, portiti, recepcioneri, djevojka iz pekare svi su oni nekulturni i ne pismeni.[/quote]

Očito te je Nada negdje dobro načepila, pa se sada virtualno obračunavaš sa njom, što me ne čudi pošto i sam poznajem dotičnu.
taxi_driver

#70 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by taxi_driver »

Image

skontat ce da je voda tu da ako ozedni prilikom sranja :D :D :D
callmethebreeeze

#71 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by callmethebreeeze »

super je ovaj clanak. fino pokazuje krizu identite medju dijelom bosnjacke populacije. :oops: i u dijaspori je bilo slicnih preseravanja, pogotovo pocetkom rata. nekada sam imao osjecaj da bi se ljudi manje ljutili da sam im mater opsovao, nego sto sam i nazvao dobar dan. a tek kako je antibosnjacki bilo govoriti tata.
:-) :-)
a sto se selamanja i merhabanja tice, ja vjerujem da mnogi medju dezurnim socijalistima nisu znali da je selam pozdrav koji koriste i arapi koji nisu muslimani, a da je merhaba zdravo na turskom.
:-) :-) :-)
callmethebreeeze

#72 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by callmethebreeeze »

taxi_driver wrote:

Image

skontat ce da je voda tu da ako ozedni prilikom sranja :D :D :D
ova flesa bi mogla posluziti kao simbol baliluka. simbol ljenosti, uhljupljuka, konzervatizma. pored tuseva, vlaznih maramica, koriste se flase.
bingov buraz

#73 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by bingov buraz »

softly wrote: Image

Mane tariguza :shock: to je skandalozno
yaha

#74 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by yaha »

A sta kazete na "Bistro, omladino!" :) :skoljka:
samo malo

#75 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by samo malo »

callmethebreeeze wrote:super je ovaj clanak. fino pokazuje krizu identite medju dijelom bosnjacke populacije. :oops: i u dijaspori je bilo slicnih preseravanja, pogotovo pocetkom rata. nekada sam imao osjecaj da bi se ljudi manje ljutili da sam im mater opsovao, nego sto sam i nazvao dobar dan. a tek kako je antibosnjacki bilo govoriti tata.
a sto se selamanja i merhabanja tice, ja vjerujem da mnogi medju dezurnim socijalistima nisu znali da je selam pozdrav koji koriste i arapi koji nisu muslimani, a da je merhaba zdravo na turskom.
:-) :-) :-)
:lol: da da, kazes tata, ko da si rek`o "Seselj moj idol, ja sam njegov cetnik" :lol:

ali flasa je najjaca :lol: prica mi jaran, on bio izbjeglica u Austriji, pa u izbjeglickom centru ono kad dobiju humanitarnu, dodje i toaletni papir... i ovi novopeceni patriJote razglasili da je onaj ko koristi toaletni papir, da on nije dobar musliman... pa je sav toaletni papoir stajao u skladistu, a raja nosala flase u wc, i to da svi vide :lol:
Locked