Loše strane bijelog šećera
Moderator: anex
- bez_ideje
#51 Re: Loše strane bijelog šećera
Ja secer ne jedem nikako nekih mjesec i po' dana .....i ranije sam redukovala,sada sam ga potpuno eliminisala ......Sve zasladjujem medom .......i masne naslage su nestale u rekordnom roku ( i ugljikohidrate sam smanjila),mada je to doslo samo kao usputna stvar
- bez_ideje
#53 Re: Loše strane bijelog šećera
ama na bijeli secer sam mislila
-
zemo_online
#54 Re: Loše strane bijelog šećera
ljubav_aha wrote:procesriani secer,a bioloski > smece
med je zakon,ne konzumiram secer
zdravo.kako znas koji med ne sadrzi bijeli secer? eno neko napisa da med u konzumu ima samo 20% meda,a ostalo secer.
pitam se odakle mu takav podatak? znaci da bagremov ili kaduljin med u konzumu je u stvari 80% bijeli secer!! dali je to tacno jer ja koristim TAJ med?
inace sam nedavno vadio krv i imam mali manjak glukoze u krvi,tacnije 4,2 imam, a granica donja je 4,4
-
zemo_online
#55 Re: Loše strane bijelog šećera
znate li vi koja su tri bijela zla?? izbjegavajte to i bicete zdraviji.
-
zemo_online
#56 Re: Loše strane bijelog šećera
bez_ideje wrote:Ja secer ne jedem nikako nekih mjesec i po' dana .....i ranije sam redukovala,sada sam ga potpuno eliminisala ......Sve zasladjujem medom .......i masne naslage su nestale u rekordnom roku ( i ugljikohidrate sam smanjila),mada je to doslo samo kao usputna stvar
pa kako ispijas kafe u drustvu? BEZsecera????? kakva si ti onda bosanka?
-
dnaxy
#57 Re: Loše strane bijelog šećera
nakon sam procito 3 stranice postova... da vas pitam!
i sta sad da koristim umjesto bijelog secera??
kako sam skonto nista ne valja..
ne
zgadiste mi secer 
i sta sad da koristim umjesto bijelog secera??
-
zemo_online
#58 Re: Loše strane bijelog šećera
ja se najedem mnogo voca i secera iz voca. npr. pojedem cijeli ananas ili kilu banana ili 4 kile bresaka dnevno.
sam se pitam koliko je i to zdravo u velikim kolicinama?
sam se pitam koliko je i to zdravo u velikim kolicinama?
-
zemo_online
#59 Re: Loše strane bijelog šećera
dnaxy wrote:nakon sam procito 3 stranice postova... da vas pitam!
i sta sad da koristim umjesto bijelog secera??kako sam skonto nista ne valja..
ne
zgadiste mi secer
med. kad pijes kafu doma stavi med, a vani nemas izbora.
- ljubav_aha
#60 Re: Loše strane bijelog šećera
high corn fructose syrup se uopste ne moze porediti sa medomjOFLA wrote:Sirup koji se dobija od kukuruza, u kojem dominira fruktoza kao i u medu. Što se same vrste šećera tiče, isti klinac med ili fruktozom zasićeni kukuruzni sirup.melb26sa wrote:Mogao si nam reci sta i za High Fructose Corn Syrup koji se ovdje masovno koristi u skoro svemu - od hljeba, kole do jela i slicno...
- ljubav_aha
#61 Re: Loše strane bijelog šećera
test01 wrote:ljubav_aha wrote:procesriani secer,a bioloski > smece
med je zakon,ne konzumiram secer
zdravo.kako znas koji med ne sadrzi bijeli secer? eno neko napisa da med u konzumu ima samo 20% meda,a ostalo secer.
pitam se odakle mu takav podatak? znaci da bagremov ili kaduljin med u konzumu je u stvari 80% bijeli secer!! dali je to tacno jer ja koristim TAJ med?
inace sam nedavno vadio krv i imam mali manjak glukoze u krvi,tacnije 4,2 imam, a granica donja je 4,4
kod nas postije grade/s , najbolji je grade A
odlicna link o medu
http://www.honeylocator.com/
inace,nisma razumejla tvoje pitanje o sadrzaju bijelog secera u medu
isto tako licno volim maple syrup,ali iskljucivo organski
- ljubav_aha
#62 Re: Loše strane bijelog šećera
PDD , link za tvoju stevia-dusuPipiDugaDevetka wrote:Bh. med je nešto najotrovnije jer pčelari liječe pčele hloramfenikolom, a prihranjuju ih šećerom iz Brazila, zatim pčele lete sa cvijeta na cvijet i ne znaju da je cvijet prepun teških metala, pesticida, čađi,...Zavisno gdje se pčelinjaci nalaze,...Ja kupujem Herceg - med, firme iz Trebinja-najskuplji.ljubav_aha wrote:zasto je steiva zakonPipiDugaDevetka wrote:Stevia je zakon, ali šta ćemo sa poljoprivrednicima proizvodjačima šeć. repe, trske,... i fabrikama šećera?
U Brazilu, krče džungle da bi sadili GM biljke iz kojih se dobija šećer. Skoro sav šećer u BiH je brazilski GM šećer=smeće otrovno!![]()
med je zakon
Steviu, zaslađivač-biljku mogu jesti i šećeraši,...Samo zbog ekonomskih razloga (manje posla za farmere i postojeće tvornice za preradu šeć. repe i trske) USA su zabranile tu biljku steviu. Zabrana nema nikakvo medicinsko utemeljenje.
Stevia je 25 puta slađa od šećera.
http://www.sweetleaf.com/stevia-time-line
- ljubav_aha
#65 Re: Loše strane bijelog šećera
jOFLA wrote: Vrsta šećera koja dominira zasićenim kukuruznim sirupom i medom je ista; fruktoza.
da,ali niko nikad nije pisao o problemu debljanja konzumiranja meda ,vec HCFS
- ljubav_aha
#67 Re: Loše strane bijelog šećera
jOFLA wrote:Pa normalno, nema meda dovoljno za potrebe industrije, i skup je, mala se količina dobije od pčela i treba platiti pčelarov trud, i sve dugo traje. Kukuruz se u Americi i Kanadi uzgaja na nepreglednim poljima, i iz njega izdvajaju fruktozu i prave sirup za industrijska zaslađivanja. Neće valjda iz meda kojeg nema ni približno toliko kao kukuruza.ljubav_aha wrote:da,ali niko nikad nije pisao o problemu debljanja konzumiranja meda ,vec HCFS
Kad bi industrija umjesto zasićenog kukuruznog sirupa koristila med javili bi se isti problemi. Jedi godinama svaki dan 150g meda - udebljaćeš se ko slon, fasovaćeš dijabetes i sebi začepiti krvne sudove. Šećer fruktoza, svejedno odakle je u medu ili sirupu, učinak šećera je isti.
fazon je u proizvodnji kukurznog secera , jer posotji corn syrup i HCFS
- bez_ideje
#68 Re: Loše strane bijelog šećera
Nikakvatest01 wrote:bez_ideje wrote:Ja secer ne jedem nikako nekih mjesec i po' dana .....i ranije sam redukovala,sada sam ga potpuno eliminisala ......Sve zasladjujem medom .......i masne naslage su nestale u rekordnom roku ( i ugljikohidrate sam smanjila),mada je to doslo samo kao usputna stvar
pa kako ispijas kafe u drustvu? BEZsecera????? kakva si ti onda bosanka?
Ni kafu u drustvu ne pijem,haman nikad...
Kuci popijem jednu,po svom cejifu-crnu ko noc-BREZ secera
I dok sam jela secer......kafu nisam secerila,volim gorko
- ljubav_aha
#70 Re: Loše strane bijelog šećera
jOFLA nasla sam interesantu tabelujOFLA wrote:Jest to je fruktozom zasićen kukuruzi sirup, o njemu i govorim. Cijeli fazon je u količini, a u medu je 80% šećera.ljubav_aha wrote:fazon je u proizvodnji kukurznog secera , jer posotji corn syrup i HCFS

naravno,kao sto si napisao,ne treba dnevno konzurmirati velike kolicine secera u bilo kojem obliku
-
zemo_online
#71 Re: Loše strane bijelog šećera
jOFLA wrote:Pa normalno, nema meda dovoljno za potrebe industrije, i skup je, mala se količina dobije od pčela i treba platiti pčelarov trud, i sve dugo traje. Kukuruz se u Americi i Kanadi uzgaja na nepreglednim poljima, i iz njega izdvajaju fruktozu i prave sirup za industrijska zaslađivanja. Neće valjda iz meda kojeg nema ni približno toliko kao kukuruza.ljubav_aha wrote:jOFLA wrote: Vrsta šećera koja dominira zasićenim kukuruznim sirupom i medom je ista; fruktoza.
da,ali niko nikad nije pisao o problemu debljanja konzumiranja meda ,vec HCFS
Kad bi industrija umjesto zasićenog kukuruznog sirupa koristila med javili bi se isti problemi. Jedi godinama svaki dan 150g meda - udebljaćeš se ko slon, fasovaćeš dijabetes i sebi začepiti krvne sudove. Šećer fruktoza, svejedno odakle je u medu ili sirupu, učinak šećera je isti.
zar med nije zdrav za razliku od secera?
- ljubav_aha
#72 Re: Loše strane bijelog šećera
med je zdravji jer posjeduje druge elementa koje nema secer,npr,med je prirodni anitbiotik 
- fatamorgana
#73 Re: Loše strane bijelog šećera
Ja uglavnom koristim kocku, neko rece da je manje stetna?
- ljubav_aha
#74 Re: Loše strane bijelog šećera
mozgaj malo ,nece ti nist' bit'fatamorgana wrote:Ja uglavnom koristim kocku, neko rece da je manje stetna?
-
zemo_online
#75 Re: Loše strane bijelog šećera
ljubav_aha wrote:med je zdravji jer posjeduje druge elementa koje nema secer,npr,med je prirodni anitbiotik
ajd da neko napise i da je i med nezdrav. nisam to nidje procito osim ovdje.