Loše strane bijelog šećera

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
hihi

#1 Loše strane bijelog šećera

Post by hihi »

Image

Izbacivanje bijelog šećera iz ishrane definitivno znači okretanje nove stranice u životu. Stabilnije raspoloženje, kvalitetnija koža, smanjenje simptoma PMS-a samo su neke od prednosti kada se prestane jesti bijeli šećer. Svi znaju da bijeli šećer nije dobar za zube, ali postoje i puno ozbiljniji problemi koji dolaze sa njegovim konzumiranjem. Činjenica je da šećer donosi samo prazne kalorije s obzirom da ne sadrži ni vitamine ni minerale koji bi pomogli tijelu da ga iskoristi.
Bijeli šećer ne samo da ih ne sadrži, nego uzrokuje i gubitak kroma iz organizma, pa tijelo taj mineral mora izvlačiti iz svojih rezervi. Isto se događa i sa kalcijem, fosforom i željezom. Konzumiranjem bijelog šećera slabi i kontrola nivoa šećera (glukoze) u krvi. U ekstremnim slučajevima to može dovesti do dijabetesa, koji je danas u sve većem porastu.

Šećer se nalazi u gaziranim napicima, sokovima, keksima i drugim slatkišima, konzervisanoj hrani, hljebu, pivi, cigaretama, majonezi i različitim preljevima, kečapu, dimljenoj šunki, suhomesnatim proizvodima, gotovim supama, čipsu od krompira, instant čajevima i instant kafi.

Rješenje nije ni smeđi šećer jer, iako sadrži nešto minerala, i dalje se u organizmu probavlja isto kao i bijeli šećer. Koristite ga zaista samo povremeno ili u prelaznom vremenu kada mijenjate svoju ishranu nabolje. Smeđi šećer vas neće rješiti ovisnosti o šećeru.

Stalno konzumiranje šećera glavni je uzrok pretjerane tjelesne težine, osteoporoze, slabijeg funkcionisanja odbrambenog sistema i oboljenja krvnožilnog sistema. Gubitak koncentracije, depresija, uznemirenost, hiperaktivnost (pogotovo u male djece), pa čak i agresivnost i nasilno ponašanje su poremećaji koji se povezuju sa višegodišnjim konzumiranjem šećera.

Šta može povećati želju za šećerom:

1. Konzumiranje namirnica koje sadrže šećer pravi stalnu želju, pri čemu se količina povećava (osjećaj da se ne možemo zaustaviti).
2. Haotična i neredovita ishrana.
3. Nemogućnost da se nosimo sa vanjskim stresom.
4. Rješavanje frustracija i problema jedenjem.
5. Nedovoljno bjelančevina u ishrani (kada ljudi misle da je vegetarijanstvo samo izbacivanje namirnica životinjskog porijekla pa im se ishrana sastoji uglavnom od rafinisanih namirnica i variva od povrća).
6. Previše soli u ishrani i namirnica životinjskog porijekla.

Skriveni šećer često dolazi i pod drugim nazivima, kao što su glukoza, saharoza, dekstroza, laktoza, galaktoza, fruktoza... S obzirom da se industrija vrlo brzo prilagođava, danas se na tržištu može naći mnoštvo proizvoda na kojima je istaknuto da su bez šećera. Nažalost, to vrlo često znači da ti proizvodi sadrže umjetne zaslađivače koji su hemijskog porijekla te ih naš organizam ne prepoznaje kao hranu. Zato izbjegavajte saharin, aspartam, sorbitol...

Prestati konzumirati šećer ne znači odreći se slatkog! I u nas se mogu naći kvalitetni deserti i slatkiši sa zaslađivačima od žitarica. Ječmeni, rižin, kukuruzni, proseni slad samo su neke vrste. Ovi zaslađivači izgledom podsjećaju na med, ali su blažeg okusa i za razliku od meda sadrže složene šećere (polisaharide). Prave se od isklijalih žitarica i sadrže maltozu (šećer iz žitarica), ali i vitamin B. Primjena im je zaista široka, a danas se mogu lako nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Glavni izvor kvalitetnog šećera trebale bi biti žitarice, korjenasto povrće i voće te njihovi proizvodi. Kvalitetna i raznolika ishrana cjelovitim namirnicama, različite tehnike pripreme i načini začinjavanja te puno zelenog lisnatog povrća svakako može pomoći smanjenju želje za šećerom.
hihi

#2 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by hihi »

Nemojte reći da vam nisam prenio hihi

sorry ako je dupla tema
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by PipiDugaDevetka »

Pa i logično je.

Zamišljam ljude u Bosni od prije, recimo 300 godina. Čime su oni zaslađivali jela i napitke?
Medom i ja ne znam ništa drugo.

Mnoogooo manje su ljudi jeli šećer. Ljudski organizam nije ''projektovan'' za ovoliko šećera. Nije normalno koliko današnji ljudi konzumiraju šećer.

Posebna priča su ovi vještački, genetskim modifikovanjem nastali zaslađivači, aspartami i šta ti ja znam kako se zovu ti poboljšivači/pojačivači okusa, zasladjivači,...

Bojim se za sadašnje generacije omladine, pa kada dođu u neke srednje ili kasne srednje godine, raspadaće se od boleština, a sve zbog naopake ishrane u sadašnje vrijeme.
*mima*

#4 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by *mima* »

Ja i ne znam sta je bijeli secer.
SanskiBiser

#5 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by SanskiBiser »

Ja ga izbacio iz ishrane prije 4 mjeseca potpuno, osim onog sto dodje u cokoladama, kolacima, bombonama to ne racunam :D , al ovaj bijeli kristal i kocka potpuno van, i sad fino nakon 4 mjeseca imam oko 10 kg manje sto mi je i bio cilj :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Loše strane bijelog šećera

mima wrote:Ja i ne znam sta je bijeli secer.
Bijeli šećer je sitnozrnasta materija bijele boje napravljena od biljaka (Šećerne repe, šećerne trske,...),raznim tehnološkim postupcima toliko rafinirana da je bijela kao snijeg, a slatka kao med ili možda čak i slađa od meda.
Kada kupiš med u Konzumu, recimo, to ti je 20% meda, ostalo je ovaj šećer, ali u obliku meda. Vidi na pdforumu Priroda, @pčelarevu temu. Za razliku od smeđeg šećera, bijeli šećer je bijele boje. Šećer je turska riječ jer su nam ga na ove prostore donijeli mrski okupatori sa Bosfora. Nekada se šećer prodavao u ''glavama'', grudvama šećera. Kada bi hanuma htjela zasladiti kaHvu, ona bi krunila, strugala tu glavu šećera. Bijeli šećer se topi u vodi. Kada neko kaže nekoj ''šećeru moj'', ne misli na svoj šećer u krvi, nego na ''ono''. Ranije, šećer se čuvao na posebnom mjestu, daleko od dohvata djece ili pod ključem u kakvoj drvenoj kutiji, pa zakatančenoj.
*mima*

#7 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by *mima* »

PipiDugaDevetka wrote:
Bijeli šećer je sitnozrnasta materija bijele boje napravljena od biljaka (Šećerne repe, šećerne trske,...),raznim tehnološkim postupcima toliko rafinirana da je bijela kao snijeg, a slatka kao med ili možda čak i slađa od meda.
Kada kupiš med u Konzumu, recimo, to ti je 20% meda, ostalo je ovaj šećer, ali u obliku meda. Vidi na pdforumu Priroda, @pčelarevu temu. Za razliku od smeđeg šećera, bijeli šećer je bijele boje. Šećer je turska riječ jer su nam ga na ove prostore donijeli mrski okupatori sa Bosfora. Nekada se šećer prodavao u ''glavama'', grudvama šećera. Kada bi hanuma htjela zasladiti kaHvu, ona bi krunila, strugala tu glavu šećera. Bijeli šećer se topi u vodi. Kada neko kaže nekoj ''šećeru moj'', ne misli na svoj šećer u krvi, nego na ''ono''. Ranije, šećer se čuvao na posebnom mjestu, daleko od dohvata djece ili pod ključem u kakvoj drvenoj kutiji, pa zakatančenoj.

:-D super si.....nisam mislila bukvalno da ne znam....ali ga ne koristim gooodinama.....ali nije na odmet znat...hvala
Sarayman

#8 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by Sarayman »

Ideja ti nije losa, cak sta vise odlicna. Medjutim, bijeli/smedji secer je toliko zastupljen u svemu oko nas da ga je nemoguce totalno izbaciti iz upotrebe. Jedino sto se moze, to je smanjenje upotrebe, i nista vise.
SanskiBiser

#9 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by SanskiBiser »

PipiDugaDevetka wrote:
Ranije, šećer se čuvao na posebnom mjestu, daleko od dohvata djece ili pod ključem u kakvoj drvenoj kutiji, pa zakatančenoj.
Moja nena rahmetli, tako sakrije i zakljuca u seharu, mi ko djeca okupimo se oko nje, "Maajkaa, daj nam po kocku secera." a ona "Nema djeco, pregorila fabrika secera!" :lol: , krajem 1970tih bilo je nestasica secera, ulja i kafe u Jugi, sjecam se stajalo se u redovima da se kupi kad dodje... :roll:
PipiDugaDevetka

#10 Re: Loše strane bijelog šećera

mima wrote: :-D super si.....nisam mislila bukvalno da ne znam....ali ga ne koristim gooodinama.....ali nije na odmet znat...hvala
Pohvala za dugogodišnje suzdržavanje od konzumiranja šećera, ali nisamni ja pomislio da ti stvarno ne znaš šta je to bijeli šećer. Samo sam iskoristio pitanje da priložim svoja saznanja o šećeru.

Bijeli šećer se služi uz ''EKSPRESO'' kafu u današnjim kafićima i to u pakovanjima veličine pakovanja praška za pecivo ili vanilije šećera. Na tim papirno-pvc pakovanjima su ispisane reklame dotičnog kafića ili nešto slično. Kafićki hit je poruka na pakovanju šećera ''ŠEĆERU MOJ EVO TI TELEFONA MOGA BROJ:___________'', pa tako momci prave ulete prisutnim djevojkama.

Prodju pored njihovog stola i stave ovo pakovanje šećera pred nju. Ona ga značajno pogleda, zatrepće produženim trepavicama, otvori pakovanje, saspe onaj šećer u praznu šoljicu EKSPRESO kafe, teatralno zgužva papirić i odloži ga u pepeljaru (Kada pođe iz kafića, ipak uzme onaj zgužvani papirić).
clav

#12 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by clav »

ovo je pretjerivanje, ko zna ko je uopste pisao, evo vam normalniji clanak o secerima u ishrani:
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/912/

sto se tice bijelog secera i izbjegavanja pomenutog, to je nemoguca misija, jer mozete ga izbaciti iz ishrane ako se preselis negdje gdje civilizacija ne dopire ili posvetis bas 100% svog vremena ishrani . mozete ga izbaciti sa stolova, ali cete ga jesti u skrivenom obliku, jer ga bukvalno ima svugdje. i ovo oko smedjeg secera, u vecini slucajeva na policama zdrave hrane supermarketa se radi o vjestacki obojenom bijelom seceru, pa dobro procitajte ono sitnim slovima na deklaraciji. glavni je fazon da ga ne unosite previse.

takodje bez uzvrede procitajte i sledece, : http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12615&
http://www.coolinarika.com/clanak/ortoreksija
hihi

#13 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by hihi »

ovo je pretjerivanje, ko zna ko je uopste pisao, evo vam normalniji clanak o secerima u ishrani:
http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/912/
Hvala na ovom linku. Mada ne vidim da je pretjerivanje sa uvodnim postom u odnosu na tekst sa linka.

sto se tice bijelog secera i izbjegavanja pomenutog, to je nemoguca misija, jer mozete ga izbaciti iz ishrane ako se preselis negdje gdje civilizacija ne dopire ili posvetis bas 100% svog vremena ishrani .
Pa beli djeluje nemoguća misija, u potpunosti ne koristiti bijeli šećer. Ali i dalje treba upozoravati
na negativne poslijedice ukoliko se koristi na način, gdje može ozbiljno narušiti zdravlje.

mozete ga izbaciti sa stolova, ali cete ga jesti u skrivenom obliku, jer ga bukvalno ima svugdje.
Pa ako sam te razumio dobro, šta se htio reći, mislim da je ovo pretjerano (podvučeno).
Jer, jedno je prirodni šećer iz prirodnih sirovina, koji se unosi u organizam. Sasvim drugo je
bijeli šećer koji se dobija industrijskim putem.
Dakle, ovdje je došlo do neke igre riječi.
Postoji prirodni šećer i industrijski.

i ovo oko smedjeg secera, u vecini slucajeva na policama zdrave hrane supermarketa se radi o vjestacki obojenom bijelom seceru, pa dobro procitajte ono sitnim slovima na deklaraciji.
Bravo. Samo bi još skrenuo na pažnju na mogućnost kopiranja originala. Kod nas u BiH je, više manje
poznato na koji način i pod kojim uslovima rade inspekcijske službe. Kao i kontrola na granicama,
prilikom uvoza stranih proizvoda.

glavni je fazon da ga ne unosite previse.
Možda je bolje kazati za bijeli šećer, što manje unositi - to bolje.

Hvala na linku.
Naravno da se treba voditi računa na neke kriterije pri odrastanju, što se tiče ishrane i odnosa čovjeka
prema okolini.

U ovom slučaju bijeli šećer, u mnogim slučajevima na našim trpezama itekako ima alternative.
Postoji mnogo namirnica koje, ne samo da mogu zamijeniti potrebe našeg tijela za (tim) šećerom,
nego značajno poboljšati naše zdravlje.
Dakle, svodi se na to, da prednost damo onome što nam neće naškoditi,
kada već imamo mogućnost izbora.
melb26sa

#14 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by melb26sa »

Mogao si nam reci sta i za High Fructose Corn Syrup koji se ovdje masovno koristi u skoro svemu - od hljeba, kole do jela i slicno...
Op3r4t0r

#15 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by Op3r4t0r »

Ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, u secer i slatko mi ne diraj :)
clav

#16 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by clav »

@hihi to da ces se razboljeti i dobiti sve ove bolesti koje su navedene u clanku, ako konzumiras bijeli secer(saharoza pa bila ona u sastavu plodova ili industrijski izolovana) u granicama koje podrazumjevaju normalnu ishranu jednostavno nije istina, a tvoje je da odlucis hoces li poslusati sve sto makrobioticari i alt. medicine kazu.
hihi

#17 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by hihi »

@clav

Ne, nisam mislio da sad treba otići u jednu krajnost pri čemu čovjek gubi realnu sliku svijeta.
Evo npr.:

Kada bi makar jedna osoba pročitala ovaj tekst. Koji joj bude uzrok, da svoj sljedeći obrok šampite zamijeni sa
kašikom meda, smatram da mi se isplatio uloženi trud na postanje ovog teksta.
SanskiBiser

#18 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by SanskiBiser »

Sad skontah da sam ortoreksican :shock:

...

ali nisam "neurozan" mozda sam ipak hipohondar :lol:
ljubav_aha

#19 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by ljubav_aha »

secer organskog porijekla/tamno braon boje/ u minimalnim kolocinama je potreban nasem organizmu

licno koristim med
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#20 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by corolla02 »

najbolji secer je onaj koji konzumiramo preko voca, grozdje npr, zatim ovaj ne obradjeni brown secer.....dok industrijski bijeli je negdje ma dnu kace! Licno ga ne koristim odavno osim kroz deserte i snackove
PipiDugaDevetka

#21 Re: Loše strane bijelog šećera

melb26sa wrote:Mogao si nam reci sta i za High Fructose Corn Syrup koji se ovdje masovno koristi u skoro svemu - od hljeba, kole do jela i slicno...
High Fructose Corn Syrup = Napravljen od kukuruza sorti MON810 i MON863 (MON=Monsanto)? :D
ljubav_aha

#22 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by ljubav_aha »

PipiDugaDevetka wrote:
melb26sa wrote:Mogao si nam reci sta i za High Fructose Corn Syrup koji se ovdje masovno koristi u skoro svemu - od hljeba, kole do jela i slicno...
High Fructose Corn Syrup = Napravljen od kukuruza sorti MON810 i MON863 (MON=Monsanto)? :D

prevod objasnjenja :arrow: smece :mrgreen:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#23 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by corolla02 »

OK, a koje je objasnjenje za Alcohor Sugar kod sugarfree zvaka, ako neko zna i da li vjerujete u to :?:
zambaklija

#24 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by zambaklija »

A šta kažete za Steviu?Ima sve karekteristike šećera sem onih negativnih,skoro sam gledao na TVu dužu reportažu o ovoj biljci i sve naj,naj,međutim u EZ nežele da je stave na listu namirnica i zato se može isključivo u Apotekama kupiti,u toj reportaži su prikazali isto tako da CocaCola odkupljuje gdje stigne i da te zalihe skladišti u Kini. :-)
corolla02

#25 Re: Loše strane bijelog šećera

Post by corolla02 »

ne znam za tu Sev?? ali postoji aroma Xylitol http://en.wikipedia.org/wiki/Xylitol koja je pronadjena i koristi se u zvakama a poslje i drugdje vjerujem ce doseci siru upotrebu
Post Reply