The Silent Man wrote:Tumaciti mladomuslimane i njihove „naputke“ kao politicki islam je – greska u koracima. Bosnjaci su dugo dugo vremena svoj identitet cuvali – putem islama ... Nakon (tihe) pobjede Bosnjacke (dakle nacionalne) struje , Islam je inkorporiran u nacionalni identitet , a ne kao do tog momenta – jedina karakterna odlika tog identieta... pa tako se mladomuslimanski pokret istopio u necemu sto se zove nacionalna stranka (ili stranke) – tog pokreta danas vise nema iz pukog razloga jer za tim vise nema potrebe... Ako pak i dalje insistiras na mladomuslimanima kao politickom islamu ,onda morat cu ti reci – nemas pojma sta je politicki islam

mladomuslimanski pokret je sa ove distance zapravo imao nacionalni karakter (karakter nacionalnog budjenja kroz sta – kroz najocitiju diferencijalnu karakteristiku),a ne religiozni ,jer je religiozni pokret nesto sasvim drugo religiozni pokret je :
Vehabizam – ideologija na kojoj se bazira vladajuca kuca Sauda i koja je nastala kao reakcionastvo na „turski islam“ i generalno Tursku drzavu,(primjetiti cete i tu vjera vs. nacija) koju su Saudi protjerali i ustolicili svoju drzavu.Kao i svaki reakcionizam bazira se na funadamentalizmu,intoleranciji i agresivnosti... sa jednim „arapskim smekom“ – a taj arapski smek koji znaju ljudi koji poznaju same arape je – manipulacija. Pod opasnoscu da zvucim rasisticki – arapi su zestoki manipulatori,pogotovo Saudijci ... oni su detaljno razradjenom tehnikom manipulacija ( i ocitim aminom njihovog prijatelja/neprijatelja Emrike) uspjeli tu svoju ideologiju ugurati u svaki kutak planete! – cak i u one djelove kojima je to apsolutno strano tjelo – npr.Bosna, Malezija ... No kada pogledas islamski svijet (pri tom mislim na prostore gdje zive muslimani), u Bosni oni i nisu nasli plodno tlo (apsolutno suprotno njihovim ocekivanjima – jer smo knjiski primjer plodnog tla - razorena zemlja,diskriminiran narod,koji je pretrpio genocid zbog islama,mnostvo arapskih dobrovoljaca u ratu). I pored svih novinskih prenapuhanosti i bradatih grupica,zena u ferecama , cinjenica je – da oni ovdje nisu ostvarili masivniji uspjeh i da su stali na prikupljanju jedinki pripadnika neceg sto ces bolje razumjeti ako iskoristim izraz – lumpenproleterijata. A njih se i ne moras bojati - tajna je u tome sto su ti (nakon prihvatanja vehabijskog sistema zivljenja) zadovoljni sobom,svojim zivotom i nikada nisu usamljeni – a takvi ne nose bombe,bombe nose otudjeni ljudi koji mrze sebe,svoj zivot i cjeli svijet (a ti zive – pogodi – u evropskim metropolama) Vidim da svima za oko zapinje ponajvise dzamija kralja Fahda - ta dzamije sada (pored obavljanja vjerskih duznosti i kojekakvih kurseva kompijutera) sluzi i kao spomenik neuspjelog pokusaja infiltracije ideologije njenih graditelja (prepoznat cete i stratesku pozicioniranost iste – na sumornom i otudjenom alipasinom polju) ,jer ako jedan dzemat vehabija vi nazivate uspjehom i masovnoscu onda – alal vera!
Kako i u samom clanku stoji (da ga citiram jer vjerujete u svako njegovo slovo) – nakon „teroratacke“ 11.9. u Bosni su „sumnjiva lica i organizacije“ pociscenje,tu je bila i visprena vlast koja je poslala i nevine ljude u konc-logor Guantamo ... pa su tako pojave kao Bocinja , Pogorelica, Aktivna islamska omladina stvar proslosti (osim ako niste Damir Kaletovic pa vam je to uvjek aktuelno,ili jedan od „eksperata za islamski terorizam“ ili jednostavno ne mozete da oplacete trenutak kada su vas osunetili i mrzite svoj zivot i sebe od tog momenta) i s time su opasnosti od radikalizacije i organizovanog djelovanja – svedene na minimum! Pojedince nikada ne mozes predvidjeti,zaustaviti ,ali zbog spomenutih psiholoskih preduslova i opasnost od njih je na minimumu (tj. hoce se pojavit na qvirfestu i prepasti vas,al se nece raznijet)
Osnova straha je u tome da se njihov broj nece povecati , da „oni“ nece omasoviti ... No cinjenica je,da se njihov broj smanjuje,da su predpostavke za sirenje smanjene pa i nestale i osim „asimiliranja“ ponekih „lupenproletara“ oni vise ne mogu nista postici... Druga stvar je sama promjena njihove uloge – oni u principu medju Bosnjacima i ne prestavljaju vjerske fundamentaliste (iako to jesu) – stvar je smjesna i jos jedan od specifikuma bosanskih muslimana – stvar promjene njihove funkcije - njihova uloga je sada vise uloga krajnje desnice unutar Bosnjackog korpusa,nego ona vjerskih reformatora i agitatora...
Dakle tu temu sumnjvih radikala sklonih teroru koji sluze kao posteri za podgrijavanje straha i njihovog dometa smo apsolvirali (kao i onu „islamizaciji“ putem mladomuslimana)
Slažem se u potpunosti, vrlo dobra analiza i više-manje realno stanje stvari, trenutno. Doduše, budućnost i šta će se desiti je teško predvidjeti. Ipak, realno je napisano.
The Silent Man wrote:
Sve preko je,morat cu sada reci – vasa islamofobija!
Jah. Zaista ne znam ko forsira ovu glupu, da ne kažem nešto teže, frazu. Kakva bolan islamofobija u Sarajevu, FBiH gdje smo mi većina ? To niko normalan ne bi smio pomisliti a kamoli kazati. Pričaš o specifičnosti BiH a onda sam sebi skačeš u usta i spominješ islamfobiju jer se dio ljudi ne slaže sa nekim stvarima koje se dešavaju. Ne slažu se sa uvođenjem vjeronauka u obdaništu, ne slažu se sa gradnjom džamija umjesto fabrika, ne slažu se da treba ukinuti djed mraza, ne slažu se da se vjera ne bi trebala petljati u politiku u ovakvom obimu kao što se danas petlja itd. Po tebi, to je islamofobija ?
Znači, ako ja mislim da je vrlo glupo uvoditi vjeronauk maksumima u obdanište a drugoj djeci haman ne ostavljati drugi izbor. Ako mislim da je to gubljenje one multietničnosti kojom se ponosim i duhom koji smo imali u ratu pa je moja zgrada odhranila dijete hrvatice usred rata bez da je iko "a" rekao. S tim sam se ponosio i uvijek okolo pričao kada sam išao van BiH. Odgoj djeteta bi trebalo biti nešto privatno a ne javno. Ne bi trebali odmah dijeliti djecu u obadništu jer je to dijeljenje, možda ne odmah,ali na duge staze, jeste.
Znači, ako mislim da džamija, pričam o Sarajevu, ima dovoljno i da je logičnije izgraditi privredu, nahraniti one što kopaju po katnama i prose po ulicama pa onda napraviti šta hoćemo umjesto obratno.
Znači, ako mislim da treba ostaviti djed mraza i dodjelu paketića jer veseli djecu.
Znači, ako mislim da se efendija Cerić previše petlja u politiku a premalo u činjenicu da mu narod vrlo loše živi i da podržava lopove, kriminalce u vidu pojedinih političara i medijskih tajkuna.
Onda sam ja islamofob ? Vi ste ispravni a ja sam islamofob ? Zajebi onda tu priču o specifičnosti. Lažeš sam sebe bezveze i imaš dvostruke standarde što bi mogli nazvati licemjerstvom.
PS vjera se posebno prima u siromašnim i "neukim" državama. Lakše je narodu objasniti da je gladan jer ga neko iskušava i da će bolje biti u narednom životu nego mu objašnjavati i tjerati ga da prihvati mirno i bez pobune da je prevaren bez previše šanse u budućnosti . Bojim se da je ovdje taj slučaj u pitanju a ne neki cilj produhovljenja nas samih i pravljenja boljih osoba nego što jesmo. Stanje dijela u kojem smo većina to potvrđuje. Ko hoće da vidi, vidjeće, ko neće, ne zanima ga, (pre)dobro mu je, evoluirao je nakon rata ili mu je jednostavno ispran mozak pričama o islamofobiji.
Naravno, islamofobija postoji ali ne u FBiH gdje smo mi većina. To su priče za malu djecu onih kojima to odgovara nebil prikrili moralnu bijedu u koju smo zapali a da se niko nije ni počešao. Jebiga, valja se boriti sa islamofobijom. Kako moćno i strašno to zvuči. Kao i ova nova gripa.