Shto se sve kroz vijekove nakupilo u tim ljudima! Osjechanje vlastite neodredjenosti, tudje krivice, teshke historije, neizvjesne buduchnosti, straha od promjene,zhelje za dobrotom i humanoscu koja bi se odnosila na sve ljude bez ikakvih ogranichenja i chestih razocharenja koja su radjala mrzhnju. To su veoma slozheni i zamrsheni ljudi i teshko ih je razrjeshavati po prvom vidjenju i po vanjskim utiscima.Drugi nam chine chast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odsluzhimo. Nesrecha je shto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje, a sve se placha pa i ova ljubav. Svako misli da ce nadmudriti sve ostale i u tome je nasha nesrecha.
Koje osobine naseg naroda volim ?
- Ljuska_u_BaklaFi
#51 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Cudan su Bosanci svijet! Ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, zivi inatom i sevapom i ne znas shta nadjaca i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni, i sve izmedju toga. A povrh svega , moji su i ja sam njihova, kao rijeka i kaplja, i sve ovo shto govorim kao da o sebi govorim.
Shto se sve kroz vijekove nakupilo u tim ljudima! Osjechanje vlastite neodredjenosti, tudje krivice, teshke historije, neizvjesne buduchnosti, straha od promjene,zhelje za dobrotom i humanoscu koja bi se odnosila na sve ljude bez ikakvih ogranichenja i chestih razocharenja koja su radjala mrzhnju. To su veoma slozheni i zamrsheni ljudi i teshko ih je razrjeshavati po prvom vidjenju i po vanjskim utiscima.Drugi nam chine chast da idemo pod njihovom zastavom jer svoju nemamo. Mame nas kad smo potrebni a odbacuju kad odsluzhimo. Nesrecha je shto smo zavoljeli ovu svoju mrtvaju i necemo iz nje, a sve se placha pa i ova ljubav. Svako misli da ce nadmudriti sve ostale i u tome je nasha nesrecha.
- nevenkagaragic
#52 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Upravo TO je prvo sto sam primetila kad sam dosla u Bosnu (udajom 1975.god.)!Toto wrote:ja obozavan nas talenata za rahatluk i aksamluk
Mesa Selimovic, kojeg izuzetno cenim, je najbolje opisao Bosnu i Bosance, gotovo fotografski.
Nesto slicno, jako interesantno, procitah na ovom portalu. Kao skenirano. Sve osobine Bosanca koje sam procitala (i ne samo procitala) su plemenite, ljudske, pozitivne, ali...previse plemenite sto nije dobro za same Bosance. Treba znati lupiti sakom i reci odlucno : DOSTA! To je moje misljenje.
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091215086
-
Vertigo
#53 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Kada se zbog jednog "obicnog" ubistva blokiraju glavne saobracajnice polumilionskog grada na nekoliko dana.
sredina koja ne da na se.....
- milenko
#54 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
???? ovo citam, kao nesto sto ti volis, jel' tako??? ako je tako, onda je to ono sto JA najvise NE volim ovde, ko nesto bi promjenili, a nema se mu.a da ide do kraja...Vertigo wrote:Kada se zbog jednog "obicnog" ubistva blokiraju glavne saobracajnice polumilionskog grada na nekoliko dana.
-
Kopenhagen
#55 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Omiljena osobina....??? Da podjebava 
-
Vertigo
#56 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
da, volim, i to se ponovilo u dva slucaja....i ne bih da ovo bude rasprava o politicimilenko wrote:???? ovo citam, kao nesto sto ti volis, jel' tako??? ako je tako, onda je to ono sto JA najvise NE volim ovde, ko nesto bi promjenili, a nema se mu.a da ide do kraja...Vertigo wrote:Kada se zbog jednog "obicnog" ubistva blokiraju glavne saobracajnice polumilionskog grada na nekoliko dana.
- Zlata M.
#57 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
...ni ja,ako ikako mozeVertigo wrote:da, volim, i to se ponovilo u dva slucaja....i ne bih da ovo bude rasprava o politicimilenko wrote:???? ovo citam, kao nesto sto ti volis, jel' tako??? ako je tako, onda je to ono sto JA najvise NE volim ovde, ko nesto bi promjenili, a nema se mu.a da ide do kraja...Vertigo wrote:Kada se zbog jednog "obicnog" ubistva blokiraju glavne saobracajnice polumilionskog grada na nekoliko dana.
-
lamarab
#58 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
samo ovdje te prijatelj moze saslusati ko mater tvoja,
mada ce svi sto iz daljine gledaju-reci-to ti je raja/ ko' , mjenjas je ko gace/
e nije, ovdje kad kafenises ko sa sobom da kafenises,
pa eto ko umije nek uziva, ko ne umije...
mada ce svi sto iz daljine gledaju-reci-to ti je raja/ ko' , mjenjas je ko gace/
e nije, ovdje kad kafenises ko sa sobom da kafenises,
pa eto ko umije nek uziva, ko ne umije...
- Banksy
- velikibrnjo
#60 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Neke nase osobine bile lose ili dobre sigurno su jedinstvene na dunjaluku (ne znam da jos ko nosi potkosulju i ljeti i zimi
)
plaho smo ti merhametli i to bas onako volim kod nas
plahovite naravi
HUMOR - moze pricati ko sta zeli ali u ovom dijelu svijeta nema nam niko ravan
Kod komsije uvijek mozes pokucati na vrata i pitati za jednu kilu secera soli ili litru ulja, ako u kakvoj akciji slucajno nestane navedenih namjernica
I znam da nam se cesto stranci ibrete, kako to mi janjad okrecemo i kako umijemo tefericiti

plaho smo ti merhametli i to bas onako volim kod nas
plahovite naravi
HUMOR - moze pricati ko sta zeli ali u ovom dijelu svijeta nema nam niko ravan
Kod komsije uvijek mozes pokucati na vrata i pitati za jednu kilu secera soli ili litru ulja, ako u kakvoj akciji slucajno nestane navedenih namjernica
I znam da nam se cesto stranci ibrete, kako to mi janjad okrecemo i kako umijemo tefericiti
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#61 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
kuda wrote:Volim Je zato sto je samo kod nas potkosulja obavezan dio odjece-bez toga garantirana prehlada!
potkošulja je dio moga tijela
-
BajrinNajmladji
#63 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Kod našeg naroda volim što je krava i to komšijska, krucijalna stvar. Smisao života. 
- milenko
#64 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
hahahahahaBajrinNajmladji wrote:Kod našeg naroda volim što je krava i to komšijska, krucijalna stvar. Smisao života.
svaka cast
-
samo malo
#65 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Ne kontam kako neko nakon svih onih medjukomsijskih pokolja, pljacke imovine prvog komsije, istemanih prozora i istemanih vodovodnih cijevi prvog komsije, moze govoriti o dobrodusnom narodu
Volim sto volimo sami sebe da lazemo
Volim sto volimo sami sebe da lazemo
- ljubav_aha
#66 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
nevenkagaragic wrote:Upravo TO je prvo sto sam primetila kad sam dosla u Bosnu (udajom 1975.god.)!Toto wrote:ja obozavan nas talenata za rahatluk i aksamluk
Mesa Selimovic, kojeg izuzetno cenim, je najbolje opisao Bosnu i Bosance, gotovo fotografski.
Nesto slicno, jako interesantno, procitah na ovom portalu. Kao skenirano. Sve osobine Bosanca koje sam procitala (i ne samo procitala) su plemenite, ljudske, pozitivne, ali...previse plemenite sto nije dobro za same Bosance. Treba znati lupiti sakom i reci odlucno : DOSTA! To je moje misljenje.
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091215086
bosanci se nekad lupali sakomna stol,ali smao zeni,a kome ce drugom
- ljubav_aha
#67 Re: Koje osobine naseg naroda volim ?
Ljuska_u_BaklaFi wrote:Cudan su Bosanci svijet! Ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, zivi inatom i sevapom
pih,sto je tu uopste lijepo