Jeff wrote:Po samom nazivu od Svjetske banke trebali bi pisati zakone u svjetskoj ekonomiji, medjutim po znanju i publikacijama oni su karina, iskreno receno.
Nakon ovog naslova malo sam surfao po tim njihovim podatcima da bi pronasao gdje oni to BiH stavljaju uz Albaniju i iskreno receno nisam nigdje mogao pronaci clanak gdje su rijeci Bosna i Herzegovina i Albanija povezane osim o nekom forumu u Austriji ali u paketu sa drugim drzavama kao recimo, pazite sad ovo, Yugoslavijom FR.
Medjutim malo sam se dao u isptivanje na brzaka i iskreno receno podatci su suplji barem na stetu BiH i u korist nekih drugi zemalja recimo visoko zaduzenih zemalja u regiji, sto znaci da je svjetskoj banci nekad u interesu da prikaze bolje stanje u nekoj zemlji nego jeste da bi ta visoko zaduzena zemlja mogla vracati kredite. Inace ovakvi podatci su davno postali besplatna reklama tako da bez obzira da li je onaj clanak u Jutarnjim pisao neki clan KOS-a ili recimo crveni petokolonas nije bitno i koje su mu namjere bile, nije bitno glavno je da su podatci Svjetske banke supljak i to koji sto cu naravno dokazati sad dolje.
Zanci otprilike sam izgubio manje vremena za istrazivanje nego sto cu izgubiti da napisem ovaj post.
Idemo redom.
Broj stanovnika BiH prema Svjetskoj Banci za 2003 je tacno 4,1 milion, dok je u CIA WFB to 4,007,608 (July 2004 est.) sto znaci Svjetska banka je uracunala za BiH vise cca. 100 000 nego BiH hmmm ima i sto znaci u startu se moze sasvim jasno i glasno reci da su ovi podatci supljak i da je naslov u Jutarnjim supljak jer ako u SB ne znaju koliko tacno BiH ima stanovnika onda su im svi ostali podatci netacni na stetu BiH. Inace podatci SB su toliko suplji i netacni i sami sebe demantiraju da jednostavno mogu reci, ti ljudi su idioti.
Recimo po njima Srbija je na jednom mjestu:
A) Serbia and Montenegro YUG Upper middle income Severely indebted (tabela u Excelu)
B) Lower-middle-income economies (56)
Albania Georgia Philippines
Algeria Guatemala Romania
Armenia Guyana Russian Federation
Azerbaijan Honduras Samoa
Belarus Indonesia Serbia and Montenegro
Bolivia Iran, Islamic Rep. South Africa
Bosnia and Herzegovina Iraq Sri Lanka
Brazil Jamaica Suriname
Bulgaria Jordan Swaziland
Cape Verde Kazakhstan Syrian Arab Republic
China Kiribati Thailand
Colombia Macedonia, FYR Tonga
Cuba Maldives Tunisia
Djibouti Marshall Islands Turkey
Dominican Republic Micronesia, Fed. Sts. Turkmenistan
Ecuador Morocco Ukraine
Egypt, Arab Rep. Namibia Vanuatu
El Salvador Paraguay West Bank and Gaza
Fiji Peru
I inace imaju toliko supljih podataka i toliko je to netacno da se u opste ne trebaju uzimati ozbiljno. zar treba raspravljati o podatcima nekakve instituticije za koje jos se na ovim prostorima govori "srpsko-hrvatskim" jezikom i za koje jos postoji "Yugoslavija FR"?
Znaci ostaju nam drugovi iz US da se prema njima ravnamo i prema njima BiH nije najgora na Balkanu i nije najgora cak ni u bivsoj Jugoslaviji.
Inace svjetska banka je napisala da BiH duguje 1,8 milijardi Dolara sto je netacna brojka, kao sto je napisala da hmmmm Jugoslavija FR (Srbija i Crna Gora) duguju 12,7 milijardi dolara, sto je takodjer netacna brojka jer Srbija i Crna Gora duguju zakljucno sa Aprilom ove godine tacno 14,1 milijardu dolara. Za Hrvatsku u opste nemaju podatak koliki im je internacionalni dug? Sta da vam kazem za ostalo?CIA World Fact Book
BOSNA I HERCEGOVINA
Population:
4,007,608 (July 2004 est.)
GDP:
purchasing power parity - $24.31 billion (2003 est.)
GDP - real growth rate:
3.5% (2003 est.)
GDP - per capita:
purchasing power parity - $6,100 (2003 est.)
SRBIJA I CRNA GORA
GDP:
purchasing power parity - $23.89 billion (2003 est.)
GDP - real growth rate:
1.5% (2003 est.)
GDP - per capita:
purchasing power parity - $2,200 (2003 est.)
Jedino sto su napisali tacno za BiH i Srbiju koje sam poredio je o primitku pomoci po glavi stanovnika, tako da je BiH primila oko 150 dolara po stanovniku dok je Srbija primila nesto vise tj. oko 250 dolara po stanovniku.
jeff, halal vjera. nisam ja ni mislio da smo mi gori od srbije. oni su nravno u kurcu sa svim problemima politickim, nacionalnim, starom populacijom (desetine hiljda ex-yu oficira i civila sa radom u jna), mortalitetom, zasluzenim dugogodísnjim ekonomskim sankcijama itd. ali znas sta ?! jebe se meni za njih, meni je dusa u bih. necu ni da nas porede sa njima. i zato samo pravite ISSUE od kupovine domce robe. i znajte u austriji nema ni slovanskog iglena-konca.