Izgradnja objekata - sve o tome
- Prolaznik
#51 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:12, edited 1 time in total.
- PticaTrkachica
#52 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Samo jedno brzinsko pitanje: da li je ovu skicu radio arhitekta-profesionalac, odnosno da li taj komad papira platila?ernasa wrote:http://i50.klix.com/e8opww.jpg
- Prolaznik
#53 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 21:12, edited 1 time in total.
-
ernasa
#55 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
PticaTrkachica wrote:Samo jedno brzinsko pitanje: da li je ovu skicu radio arhitekta-profesionalac, odnosno da li taj komad papira platila?ernasa wrote:http://i50.klix.com/e8opww.jpg
Ma jok, mi crtali naravno...projekat tek treba da se radi na osnovu ovoga.
- skahu
#56 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
http://www.promo.ba/index.php?page=promo-86-2
http://www.dominvestbih.com/
http://www.files.com.ba/montaznekuce.html
Da se ne mucis sa sabiranjem cijena, ako imas pare narucis gotovu kucu.
- semmy
#57 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
skahu wrote:http://www.promo.ba/index.php?page=promo-86-2
ne isplati se , jeftinije je graditi od cvrstog materijala jer pored ovoga sto oni nude za ovu cijenu imas jos dosta za dodati
-
Broj 1
#58 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Nadam se da ces raditi projekat i specifikaciju radova kako ti je vec ranije savjetovano.
Ukoliko imas imalo gradjevinskog- strucnog znanja mozes dosta ustediti novca ukoliko pogadjas poslove sa majstorima po kvadrat ili kubnom metru ovisno od vrste radova. Uglavnom potrebno je da ti arhitekta uradi valjan predmjer radova a ne da ti uvali kopiju od ranijih projekata sto se zna cesto desiti.
U Bosni se mogu naci dobri majstori ali moras biti tehnicki potkovan kada se pogadjas sa njima. Nemoj dopustiti da te hvataju na galamu kako su naucili itd. Niposto djuture pogadjati nego po vrstama radova i specifikaciji.
Ukoliko imas imalo gradjevinskog- strucnog znanja mozes dosta ustediti novca ukoliko pogadjas poslove sa majstorima po kvadrat ili kubnom metru ovisno od vrste radova. Uglavnom potrebno je da ti arhitekta uradi valjan predmjer radova a ne da ti uvali kopiju od ranijih projekata sto se zna cesto desiti.
U Bosni se mogu naci dobri majstori ali moras biti tehnicki potkovan kada se pogadjas sa njima. Nemoj dopustiti da te hvataju na galamu kako su naucili itd. Niposto djuture pogadjati nego po vrstama radova i specifikaciji.
-
Broj 1
#59 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Kao prvo da vas pohvalim i da kazem da imate talenta. Nadam se da ce arhitekta udovoljiti vasim zeljama i ovu osnovu uklopiti u situaciju terena ovisno o prilazu i osuncanju prostorija.
Mislim da se ovi hodnici trebaju smanjiti a sobe povecati jer je previse izgubljenog prostora .
Pazite da dimnjak bude u sredini kuce tako da toplota dimnjaka zraci u kuci a ne vani ako se postavi uz fasadni zid. Recimo mogao bise postaviti u ugao izmedju dnevne sobe i dodatne sobe.
Mislim da se ovi hodnici trebaju smanjiti a sobe povecati jer je previse izgubljenog prostora .
Pazite da dimnjak bude u sredini kuce tako da toplota dimnjaka zraci u kuci a ne vani ako se postavi uz fasadni zid. Recimo mogao bise postaviti u ugao izmedju dnevne sobe i dodatne sobe.
ernasa wrote:PticaTrkachica wrote:Samo jedno brzinsko pitanje: da li je ovu skicu radio arhitekta-profesionalac, odnosno da li taj komad papira platila?ernasa wrote:http://i50.klix.com/e8opww.jpg
Ma jok, mi crtali naravno...projekat tek treba da se radi na osnovu ovoga.
-
tufahija1
#60 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Eh evo i mene sa par pitanja:
Planiram gradit kucu na placu oblika kocka i terenu uzbrdice, oko 1 dulum dimenzija
pa me interesuju neki projekti kuca na uzbrdicama ako imate...jer sve sto sam na netu gledala namjenjeno je ravnom terenu, i koje arhitekte mi preporucujete...kuca bi trebala biti u bosanskom stilu sa modernim nekim detaljima i ako neko ima neke fotografije(novih) bosanskih kuca da ih postavi pa nebil kakvu ideju dobila...btw. iz tuzle sam
unaprijed zahvalna
Planiram gradit kucu na placu oblika kocka i terenu uzbrdice, oko 1 dulum dimenzija
pa me interesuju neki projekti kuca na uzbrdicama ako imate...jer sve sto sam na netu gledala namjenjeno je ravnom terenu, i koje arhitekte mi preporucujete...kuca bi trebala biti u bosanskom stilu sa modernim nekim detaljima i ako neko ima neke fotografije(novih) bosanskih kuca da ih postavi pa nebil kakvu ideju dobila...btw. iz tuzle sam
unaprijed zahvalna
-
Broj 1
#61 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Predlazem da za materijale koristis cigla blokove od IGM Visoko kao i stropnu polumontaznu plocu sa fert gredicama. Ipak je cigla najzdraviji materijal.
Siporex jeste dobar izolator ali onda ako ne zelis da postavljas termoizolaciju sa vanjske strane moras vanjske zidove raditi min. 30 cm debljine.
Ali ipak preporucujem cigla blokove izolirane tervolom od 8-10 cm debljine i fasdnom ciglom a moze i fasdna zbuka preko tvrdo presovano terwola.
Ta termo izolacija ce da se isplati na ustedi goriva u roku od dvije godine, a imaces kucu za uzivanje i ljeti i zimi.
Siporex jeste dobar izolator ali onda ako ne zelis da postavljas termoizolaciju sa vanjske strane moras vanjske zidove raditi min. 30 cm debljine.
Ali ipak preporucujem cigla blokove izolirane tervolom od 8-10 cm debljine i fasdnom ciglom a moze i fasdna zbuka preko tvrdo presovano terwola.
Ta termo izolacija ce da se isplati na ustedi goriva u roku od dvije godine, a imaces kucu za uzivanje i ljeti i zimi.
-
Broj 1
#62 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Pogledaj slovenacke site-ove oni imaju dobrih projekata.
-
tufahija1
#63 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
broj1: imas li neke fotografije kuca na neravnim terenima ovdje kod nas?? kuca ce bit oko 150 kvadrata i da li moram na sprat gradit ili moze stat sve na jedan sprat..tj dal ide to tako i dal je lijepo?
-
Broj 1
#64 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Nemam fotografija, ali mozes to naci na internetu
Prvo moras odluciti sta zelis, prizemno ili na sprat jer moze oboje a sve zavisi od parcele- terena, okoline itd.
Kao drugo moras napraviti tkz. projektni program, koliko soba zelis pored dnevnog boravka itd.
Ja projektujem kuce takodje, a mogu ti preporuciti i druge arhitekte.
Recimo onaj Faruk iz Gracanice mi je drug sa faxa a inace je jako dobar arhitekta.
Znam da nasi ljudi izbjegavaju arhitekte zbog troskova ali sve zavisi sta zelis i koliko je jorgan dug- sto bi rekli nasi ljudi.
Prvo moras odluciti sta zelis, prizemno ili na sprat jer moze oboje a sve zavisi od parcele- terena, okoline itd.
Kao drugo moras napraviti tkz. projektni program, koliko soba zelis pored dnevnog boravka itd.
Ja projektujem kuce takodje, a mogu ti preporuciti i druge arhitekte.
Recimo onaj Faruk iz Gracanice mi je drug sa faxa a inace je jako dobar arhitekta.
Znam da nasi ljudi izbjegavaju arhitekte zbog troskova ali sve zavisi sta zelis i koliko je jorgan dug- sto bi rekli nasi ljudi.
- -Romeo-
#65 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
e ovo mi nikako nije jasno, zašto stavljati kancerogeni tervol a ne stiropol? jel ima neko naučno uporište za ovo?Broj 1 wrote:Predlazem da za materijale koristis cigla blokove od IGM Visoko kao i stropnu polumontaznu plocu sa fert gredicama. Ipak je cigla najzdraviji materijal.
-
Broj 1
#66 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Terwol ili kamena vuna nije kancerogena, ranije su ga proizvodili Slovenci. Staklena vuna je kancerogena samo ukoliko se radi bez zastitnih maski jer vlakna koja se zabiju u zdrijelo mogu da prouzrokuju stvaranje raka. Sto znaci i kamena i staklena vuna nisu radioaktivni nego se moraju prilikom postavljanja imati zastitne maske i rukavice.
Siporeks nije preporucljiv zbog isparenja mada ga koriste u Evropi i dalje za izgradbju. Navodno su promijenili sastav tako da su isparenja minimalna.
Mozda je to sve marketinski rat proizvodjaca gradjevinskih materijala, recimo u Srbiji ne koriste Vegetu jer je po njiohovim strucnjacima i ona kancerogena, a koriste njihove zamjene koje su takodje pune konzervansa.
Medjutim diljem Evrope Vegeta je glavni zacin pa i kod mene u kuci.
Siporeks nije preporucljiv zbog isparenja mada ga koriste u Evropi i dalje za izgradbju. Navodno su promijenili sastav tako da su isparenja minimalna.
Mozda je to sve marketinski rat proizvodjaca gradjevinskih materijala, recimo u Srbiji ne koriste Vegetu jer je po njiohovim strucnjacima i ona kancerogena, a koriste njihove zamjene koje su takodje pune konzervansa.
-Romeo- wrote:e ovo mi nikako nije jasno, zašto stavljati kancerogeni tervol a ne stiropol? jel ima neko naučno uporište za ovo?Broj 1 wrote:Predlazem da za materijale koristis cigla blokove od IGM Visoko kao i stropnu polumontaznu plocu sa fert gredicama. Ipak je cigla najzdraviji materijal.
-
Broj 1
#67 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Ako cemo o zdravim materijalima onda je to sasvim druga prica!
Ja sam recimo vodio izgradnju eko kuce koja se zidala od cerpica punjenog slamom, po meni jedan od najzdravijih materijala. Takodje je i stropna konstrukcija izolirana slamom mjesanom sa glinom.
Poznato je da slama stiti od kosmickih zracenja i uticaja podzemnih voda ali to je posebna tema pa da ne pametujem.
samo kod ovakvih materijala je potrebno voditi racuna o hidroizolaciji i kontaktu sa temeljima itd.
Ja sam recimo vodio izgradnju eko kuce koja se zidala od cerpica punjenog slamom, po meni jedan od najzdravijih materijala. Takodje je i stropna konstrukcija izolirana slamom mjesanom sa glinom.
Poznato je da slama stiti od kosmickih zracenja i uticaja podzemnih voda ali to je posebna tema pa da ne pametujem.
samo kod ovakvih materijala je potrebno voditi racuna o hidroizolaciji i kontaktu sa temeljima itd.
- -Romeo-
#68 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
da, ali kad ga jednom ugradiš to nikako ne znači da nećeš više imati doticaja sa istom. nekada se nešto ošteti, treba postaviti utičnicu, adaptacija, renoviranje i sl............... a zašto jednostavno ne staviti stiropor?Broj 1 wrote:Terwol ili kamena vuna nije kancerogena, ranije su ga proizvodili Slovenci. Staklena vuna je kancerogena samo ukoliko se radi bez zastitnih maski jer vlakna koja se zabiju u zdrijelo mogu da prouzrokuju stvaranje raka. Sto znaci i kamena i staklena vuna nisu radioaktivni nego se moraju prilikom postavljanja imati zastitne maske i rukavice.
-Romeo- wrote:e ovo mi nikako nije jasno, zašto stavljati kancerogeni tervol a ne stiropol? jel ima neko naučno uporište za ovo?Broj 1 wrote:Predlazem da za materijale koristis cigla blokove od IGM Visoko kao i stropnu polumontaznu plocu sa fert gredicama. Ipak je cigla najzdraviji materijal.
i ako ti nije mrsko da mi jos i ovo odgovoris. planiram izgradnju vikendice (prizemlje i potkrovlje). u stubove kontam staviti 12-ku armaturu (5-6 kom), šta ti misliš o tome.
- PticaTrkachica
#69 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!

Zanemarimo stavove prema Twillight-maniji, kuća Cullenovih je fenomenalna, a pride ima i nagiba i uzbrdice. Još fotografija na linku:
http://www.archdaily.com/12088/m1-resid ... ovie-hous/
-
Broj 1
#70 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
Terwol dolazi sa vanjske strane nosivog fasadnog zida i zastiti se fasadnom ciglom ili sa fasadnom zbukom kao sto se rade termo fasade sa stiroporom.
Nisam pobornik stiropor termo fasada jer je stiropor je elektorstatican i ne propusta paru kao terwol tako da u kuci ostaje vise vlage. To se moze osjetiti kada udjes u kuce izolirane stiroporom!
Sto se tice tvojih serklaza dovoljno je da koristis 4x 14 mm., barem je takav bio propis za trusna podrucja kao sto SA.
Nisam pobornik stiropor termo fasada jer je stiropor je elektorstatican i ne propusta paru kao terwol tako da u kuci ostaje vise vlage. To se moze osjetiti kada udjes u kuce izolirane stiroporom!
Sto se tice tvojih serklaza dovoljno je da koristis 4x 14 mm., barem je takav bio propis za trusna podrucja kao sto SA.
-
Hasharijast
#71 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
iz licnog iskustva!
1. Izbjegavaj balkone. Radi shalovanja, ograde i keramike su veoma skupi a u BiH ne koriste se gotovo nikako.
2. kod narucivanja stolarije obavezno traziti LOW-E stakla koja su neznatno skuplja a nude puno bolju termoizolaciju. Takodjer, radi neadekvatnih sušara iskustva sa drvenom stolarijom mogu biti veoma frustrirajuca jer se vec nakon jedne zime i prozori i vrata izvitopere, tako da je po mom misljenju u BiH bolje uzeti PVC stolariju. Ne nasijedati na pricu da je drvo prirodno i da bolje "dise".
3. Za vodoinstalacije koristiti plasticne cijevi
4. Za gipsane ploce insitirati na alu nosacima. Nikako ne pristati na drvene. Takodjer, na spojevima gipsanih ploca traziti bandaziranje plastificiranim zavojima (nikako ne papirnim) jer ce se pojaviti baloni poslije prvog krecenja.
5. Pripremiti sacmaricu za pregovore sa izvodjacima
1. Izbjegavaj balkone. Radi shalovanja, ograde i keramike su veoma skupi a u BiH ne koriste se gotovo nikako.
2. kod narucivanja stolarije obavezno traziti LOW-E stakla koja su neznatno skuplja a nude puno bolju termoizolaciju. Takodjer, radi neadekvatnih sušara iskustva sa drvenom stolarijom mogu biti veoma frustrirajuca jer se vec nakon jedne zime i prozori i vrata izvitopere, tako da je po mom misljenju u BiH bolje uzeti PVC stolariju. Ne nasijedati na pricu da je drvo prirodno i da bolje "dise".
4. Za gipsane ploce insitirati na alu nosacima. Nikako ne pristati na drvene. Takodjer, na spojevima gipsanih ploca traziti bandaziranje plastificiranim zavojima (nikako ne papirnim) jer ce se pojaviti baloni poslije prvog krecenja.
-
Broj 1
#72 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
dOBRO TI OVO SA SACMARICOM.
Ovo oko balkona se ne slazem, sve zvaisi kako se rijese detalji, ovo sto ti pricas je vjerovatno standardni majstorski nacin gradnje koji se radi decenijama na isti nacin pa zbog toga i nastaju problemi.
Za stolariju ipak savjetujem drvo ali zna se gdje se treba naruciti, npr. U Semizovcu na raskrscu i li kod Kaljanac Fude na Stupu u Sarajevu, radi najbolju stolariju za sada.
Ovo oko balkona se ne slazem, sve zvaisi kako se rijese detalji, ovo sto ti pricas je vjerovatno standardni majstorski nacin gradnje koji se radi decenijama na isti nacin pa zbog toga i nastaju problemi.
Za stolariju ipak savjetujem drvo ali zna se gdje se treba naruciti, npr. U Semizovcu na raskrscu i li kod Kaljanac Fude na Stupu u Sarajevu, radi najbolju stolariju za sada.
Hasharijast wrote:iz licnog iskustva!
- -Romeo-
#73 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
zahvaljujem, onda ću vjerovatno staviti 5-6 14mm, nije zgoreg.Broj 1 wrote:Terwol dolazi sa vanjske strane nosivog fasadnog zida i zastiti se fasadnom ciglom ili sa fasadnom zbukom kao sto se rade termo fasade sa stiroporom.
- -Romeo-
#74 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
kad smo kod drvene stolarije, ja sam uzimao na palama i dobro se pokazala, ugrađena je prije 4 godine, nije se rasusila, a nije skupo ni placena.Broj 1 wrote:dOBRO TI OVO SA SACMARICOM.![]()
![]()
Hasharijast wrote:iz licnog iskustva!
- semmy
#75 Re: GRADIM KUCU, POMOC!!!!
mi smo uzeli stolariju cini mi se u mokrom i prezadovoljni smo...rade nasi ljudi iz hadzica kod njih u fabrici i oni i postavljaju