Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Dozer

#51 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Dozer »

Ovo su klasicni primjeri neshvatanja tematike i pojmova, ali i formalno-pravnih definicija.

Povezivanje drzave sa nacijom nije ni najmanje pogresno, jer sve definicija nacije kao zajednicki elemenat imaju - teritoriju, i to u smislu drzave.
BiH je nacionalna država Bošnjaka a to što je i nacionalna država Srba i Hrvata ne smeta. Jedini razlika je što se nacije moraju dogovarati oko pitanja koje su bitne za nacionalni interes.
Ciji nacionalni interes? Svojih gradjana, dakle gradjana BiH, ili...

Dajte ljudi, pa nemojte da se ponovo sada moramo vracati na definisanje ovih stvari kada su vec bar 100 puta samo ovdje izdefinisane.

U BiH postoje samo narodi kao Ustavne kategorije, a nacije iskljucivo u smislu nacionalnih manjina, a u to definitivno ne spadaju Srbi, Hrvati i Bosnjaci jer su oni konstitutivni, a ko je konstitutivan kao narod, onda ne moze biti nacionalna manjina.
Nacionalne manjine su Njemci, Madjari, Bugari, Rumuni, Albanci, itd., a ukupno ih ima 17 registrovanih.
Cak je i Sulejman Tihic ovo skontao, pa u javnim nastupima sada govori samo "narod" i "etnicki", a ono "nacionalni" je pojela maca.
Silkwood

#52 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Silkwood »

Dozer wrote:Ovo su klasicni primjeri neshvatanja tematike i pojmova, ali i formalno-pravnih definicija.

Povezivanje drzave sa nacijom nije ni najmanje pogresno, jer sve definicija nacije kao zajednicki elemenat imaju - teritoriju, i to u smislu drzave.
BiH je nacionalna država Bošnjaka a to što je i nacionalna država Srba i Hrvata ne smeta. Jedini razlika je što se nacije moraju dogovarati oko pitanja koje su bitne za nacionalni interes.
Ciji nacionalni interes? Svojih gradjana, dakle gradjana BiH, ili...

Dajte ljudi, pa nemojte da se ponovo sada moramo vracati na definisanje ovih stvari kada su vec bar 100 puta samo ovdje izdefinisane.

U BiH postoje samo narodi kao Ustavne kategorije, a nacije iskljucivo u smislu nacionalnih manjina, a u to definitivno ne spadaju Srbi, Hrvati i Bosnjaci jer su oni konstitutivni, a ko je konstitutivan kao narod, onda ne moze biti nacionalna manjina.
Nacionalne manjine su Njemci, Madjari, ugari, Rumuni, Albanci, itd., a ukupno ih ima 17 registrovanih.
Cak je i Sulejman Tihic ovo skontao, pa u javnim nastupima sada govori samo "narod" i "etnicki", a ono "nacionalni" je pojela maca.

NE. :D

UUstavu Federacije se oko 50 puta pojavljuje riječ "nacionalnosti":

Vladu kantona imenuje predsjednik kantona i odobrava kantonalno zakonodavno tijelo vecinom glasova. O organizaciji kantonalne vlade odlucuje se u skladu s kantonalnim ustavom, time da ce vlada odrzavati nacionalni sastav pucanstva kao cjeline, ali u svakom slucaju osiguravati zastupljenost svakog konstitutivnog naroda.

Postoje tri ombudsmana: jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan druge nacionalnosti...
Last edited by Silkwood on 04/09/2009 17:06, edited 1 time in total.
blackepeace

#53 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by blackepeace »

Dozer wrote:Ciji nacionalni interes? Svojih gradjana, dakle gradjana BiH, ili...
Nacija.
Dozer wrote:Dajte ljudi, pa nemojte da se ponovo sada moramo vracati na definisanje ovih stvari kada su vec bar 100 puta samo ovdje izdefinisane.
Ti definišeš jedno a stvarnost te demantuje. Da, BiH ima tri nacije ako ne vjeruješ meni gledaj dnevnik pa ćeš se uvjeriti da si samo pojedinac koji to benigno negira.
Dozer wrote:U BiH postoje samo narodi kao Ustavne kategorije, a nacije iskljucivo u smislu nacionalnih manjina, a u to definitivno ne spadaju Srbi, Hrvati i Bosnjaci jer su oni konstitutivni, a ko je konstitutivan kao narod, onda ne moze biti nacionalna manjina.
Nacionalne manjine su Njemci, Madjari, ugari, Rumuni, Albanci, itd., a ukupno ih ima 17 registrovanih.
BiH nema nacionalne manjine. Sve pogrešno pišeš.
_majevica_

#54 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by _majevica_ »

Mozda je prikladniji naslov teme.Treba ukinuti nacisticku vlast.
Fasizam koji se ogleda u cetnicko velikosrbskom pucanstvu u BiH il u genocidnoj tvorevini manjeg BiH entiteta :D
Kupalo

#55 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Kupalo »

Nacija socioloska kategorija.
Mozes izmisliti koliko hoces nacija i historijki ih utemeljit (dokaz: Njemci=Arijevci)
I historija i sociologija drštvene znanosti podložne proizvoljnom i selektivnom tumacenju.

Ovdje je vise pitanje da li mi je bitnije kako se neko zove ili da li ce moje dijete imati sutra sta da jede?
keep it real

#56 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by keep it real »

[quote="popajic"][

"Ne znam sto sam/a sebe vrijedjas ? Ja to nisam rekao."

" zahvaljujuci kratkovidim ljudima (biracima)...kao sto si izgleda i sam"

sta je ovo popajicu ?

"E,sad ne kontam bas sta me uopste pitas...valjda, smatram li demokratiju bitnim temeljem drzavnog uredjenja?!
NARAVNO !"

pitam te opet , sta je tvoja defincija demokratije ?

"Ovakvu drzavu su nam upravo "demokratski" NAMETNULI nacionalisti sve tri "boje", jer NJIMA u stvarnoj demokratiji ne bi bilo mjesta."

NAMETNULI ? sjecas li se izbora ? meni se cini da nisu glasali egipcani za sds , sda i hdz . . .

"A sad tvrdnje da ih je narod demokratski birao preskacu cinjenicu da je : masa nerazvijenih, polupismenih drzava ,drzava jos totalno neizgradjene gradjanske svijesti ,najplodnije tlo za manipulisanje istorijom, religijom, etnijom."

jesi li ikad bio u americi ?
otidji u neko srednje klasno naselje (znaces kad vidis americku zastavu na svakoj ili svakoj drugoj kuci , pred istim luksuzna auta a crnca ni za lijeka) i prestavi se kao musliman . ako hoces da bude bas veselo spomeni koji minaret i dzamiju .
vidi ces kako reaguju najrazvijenji , najpismeniji sa totalno izgradjenom gradjanskom svijesti .
popajic

#57 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by popajic »

@keep it real
pitam te opet , sta je tvoja defincija demokratije ?
Najkrace receno: jednaka prava za SVE,postovanje ljudskog dostojanstva...silne su studije o demokratiji i njenim oblicima.
Kod nas je na djelu otprilike ovo:
Opunomoćenici koji u ime naroda imaju vlast i koji su neophodni moraju biti kontrolisani i u svojoj funkciji vremenski ograničeni. Ovde postoji opasnost da opunomoćenici birača, dakle, poslanici i partije izgube vezu sa biračima. Onda može doći do vladavine elite narodom...
A kakva je ovo elita sto nas vec 20 god. handri,valjda ti je poznato ?
NAMETNULI ? sjecas li se izbora ? meni se cini da nisu glasali egipcani za sds , sda i hdz . . .
Tjeras me da se ponavljam.Postoji i indirektno nametanje, tesko manipulisanje religijom i etnosom kao sto je kod nas bio slucaj.Razni su ciljevi bili u opticaju kod tih prvih tzv. demokratskih izbora, a mi (glasaci) smo bili sredstvo da se do njih dodje.
jesi li ikad bio u americi ?
otidji u neko srednje klasno naselje (znaces kad vidis americku zastavu na svakoj ili svakoj drugoj kuci , pred istim luksuzna auta a crnca ni za lijeka) i prestavi se kao musliman . ako hoces da bude bas veselo spomeni koji minaret i dzamiju .
vidi ces kako reaguju najrazvijenji , najpismeniji sa totalno izgradjenom gradjanskom svijesti .
Bio.Vise puta.Nikad me niko nije upitao za moju vjeroispovijest. Ni tamo ni u Evropi.
A ja nisam osjecao potrebu da sa necim sto je moja privatnost mlataram oko sebe.Nisam zaljubljen u Amere, ali porediti njihovu gradjansku svijest sa nasom je sekundicu prepotentno...zar ne mislis ?
Bottom line : siguran sam da mrdnuti necemo ( bar ne unaprijed ) dok je ova stoka na vlasti.
Demokratski dopustam da ti mislis drugacije ;-)
Klodovik

#58 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Klodovik »

U Ustavu se spominju KONSTITUENTNI, a ne KONSTITUTIVNI narodi.
keep it real

#59 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by keep it real »

"Najkrace receno: jednaka prava za SVE,postovanje ljudskog dostojanstva...silne su studije o demokratiji i njenim oblicima."

sta bi sa pravom izbora ? to nije demokratija ?

"Tjeras me da se ponavljam.Postoji i indirektno nametanje, tesko manipulisanje religijom i etnosom kao sto je kod nas bio slucaj.Razni su ciljevi bili u opticaju kod tih prvih tzv. demokratskih izbora, a mi (glasaci) smo bili sredstvo da se do njih dodje."

par stranica prije ovoga :

"MORA se uputiti na detoksikaciju."
"Zacarani krug se MORA probiti. Kako ? Reispiranjem mozgova"

jeli ovo indirektno ili direktno nametanje (citaj ispiranje mozga)?
ko je tebi da pravo da odlucujes sta se mora a sta ne i ciji je mozak ispran a ciji ne ?

"Nisam zaljubljen u Amere, ali porediti njihovu gradjansku svijest sa nasom je sekundicu prepotentno...zar ne mislis ?"

ne mislim , ja koliko znam oni su okupirali tudju zemlju i skoro istrjebili domicilno stanovnistvo . sigurno si cuo za americki tank "sherman" , proguglaj po kome je dobio ime i sta je taj fini amerikanac radio da bi zasluzio slavu . obrati paznju na "indian wars" .
drugo oni su izgradili drzavu na ledjima africkih robova , o tome sigurno znas .
trece proguglaj "racial segregation in usa". cetvrto ko je pobio milione civila u zadnjih 100 godina , koji nikad nisu ugrozili ameriku (vijetnam, kambodza , panama , irak ,afganistan itd) . peto proguglaj koliko ljudi u americi zivi na granici bijede ili ispod (hint ima vise nego bh stanovnika) . pogledaj koliko ljudi nema zdravstvenu zastitu u najbogatijoj zemlji na planeti ? znas li koliki im je vojni budzet (veci nego svih ostalih zajedno) a koliko je sirotinje ? (to sigurno znas ako si bio tamo)

"americka gradjanska svejst" hahahaha . to je prica za malu djecu

"Bottom line : siguran sam da mrdnuti necemo ( bar ne unaprijed ) dok je ova stoka na vlasti."

kad sam ja tvrdio suprotno ?

"Ne znam sto sam/a sebe vrijedjas ? Ja to nisam rekao."

" zahvaljujuci kratkovidim ljudima (biracima)...kao sto si izgleda i sam"

sta je ovo popajicu ? po drugi put .
zenicanin 1979

#60 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by zenicanin 1979 »

Mislim da ljudi ne trebaju glasati za stranke vec za bolja rijesenja pitanja koja smatraju vaznim.
primjer:grupa ljudi koji se bave donosenjem zakona za smanjivanje uticaja narkomafije i grupa ljudi koji se bave donosenjem zakona poboljsanja skolstva ne moraju pripadati istoj stranci i definitivno ne trebaju biti isti ljudi zbog svojih razlika u kompetencijama pojedinih pitanja ali mogu istovremeno biti na vlasti.Stoga ne glasati za stranke koje ce preuzeti cjelokupnu vlast na entitetima nego glasati za grupu ljudi u stranki koje ce preuzeti vlast nad pojedinim entitetima po pitanju nekog specificnoga problema koji se rijesava. Dok za neka druga pitanja mogu se na vlast birati sasvim drugi ljudi iz sasvim druge stranke.
Last edited by zenicanin 1979 on 05/09/2009 15:22, edited 1 time in total.
domi

#61 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by domi »

Kad politika prestane biti jedan od najunosnijih biznisa u nasoj zemlji, onda mozemo ocekivati da ce na liderske funkcije doci oni kojima je zaista stalo do boljeg sutra i zemlje i naroda u njoj. Dotad ce nas ova stoka sto nas godinama manipulise drzati u drugoj. Znam da to svi vec znamo i da ispada k'o da sam otkrio toplu vodu, ali stvarno je problem iskljucivo u tome. Smanjiti stoci plate za 70%-90%, pa mi onda bar nece biti krivo sto nista ne rjesavaju po onim svojim sjelima, pardon sjednicama.
I ne zaboraviti je.avati im i mater i macehu na svakom koraku, kad moram da se grijesim u ovim mubarek danima.
popajic

#62 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by popajic »

@keep it real,
Nismo tema nas dvojica nego nacionalisticka vlast koja nas je zavila u crno i gura nas u sve veci ponor.
Ja to vidim,osjecam...nadam se i ti ?
O Amerima - ja sam i kao dijete bio na strani indijanaca u kaubojskim filmovima :) ...pa kakve sad to veze ima sa nasim belajom ?
Demokratija jeste pravo na izbor, pa i biras izmedju ponudjenog. Kad si gladan, a na tacni tri jela koja ne podnosis, posegnes ipak za jednim kojim te najvise nutkaju.Pa jos kad ti kazu: ovo je NAS kuhar specijalno za vas napravio, umislis da si neko i nesto i jedes li jedes...zaboravis da ti se to do juce gadilo.
Karikiram...ali tako je i u nasoj demokratskoj kuhinji.
Nas narod JESTE zatrovan . Da nije, ne bi trpio ovo sto trpi.Na muci ovog naroda i pred njegovim ocima se sljam preko noci enormno obogatio. I nikakvih reakcija !Idem na to da su im mozgovi isprani, jer bi mi teze bilo pomisliti da su retardirani !
A ovo za kratkovide birace !
Pa tvoja prva reakcija je bila paljba po Amerima, kritika...te SDS,SDA,HDZ legalno izabrani...Nalaziti opravdanja za one koji nas gurnuse u haos i zbog kojih postadosmo zadnja rupa u evropskoj svirali je...unajmanju ruku kratkovido.
andrija2007

#63 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by andrija2007 »

Apsurdno je da ovdje vladaju isti nacionalisti koji su nas i UVUKLI u rat!
vivaldi

#64 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by vivaldi »

andrija2007 wrote:Apsurdno je da ovdje vladaju isti nacionalisti koji su nas i UVUKLI u rat!
Apsurdno je andrija sto ti na taj nacin iz brisela pametujes. Zar zaboravljas iz kakve si zemlje/regiona pobjegao???
Ti ne glasas na izborima, vec glasa onaj iz Han Pijeska sa dva zuba u glavi i sto vec pola zivota jedva kraj s krajem sastavlja.
Mislis da on zna nesto o Ilirima, Julijanskom i Greogrijanskom kalendaru, stand by aranzmanu, grace periodu, leasingu, recesiji, ekonomskim platformama, ustavu iz 74, broadband internetu, forumima..Posljednji put je iz svog kraja mrdnuo 95 kad su ga demobilisali. Jedino sredstvo informisanja mu je entitetska tv i neki lokalni uticajni kabadahija koji mu dodje s vremena na vrijeme na kafu i ispira mozak. Ovaj primjer se moze primjeniti na veci dio ne smao BiH vec Balkana.

Medjutim, cak i ja koji imam zavrsen fakultet, imam sarajevsko porijeklo vec 4-5 generacija unazad, dosta visok IQ nikada nisam glasao niti cu vjerovatno uskoro. Zasto?
Pa zato sto nemam za koga. Sva sadasnja politicka lica su vec nekada bila u vlasti, a rezultati - nula bodova.
S vremena na vrijeme i kad se neko novi "vrijedan paznje" pojavi, vrlo brzo sam sebe nekim postupcima i izjavama devalvira.
Druga stvar nisam vjernik i ne vjerujem u bolji zivot. Godine prolaze, a zbog svega navedenog nemam namjeru da mi najplodnije godine zivota prolaze u nekim izbornim ili ulicnim revolucijama vec se pokusavam maximalno adaptirati datim okolnostima.
Treca stvar, upravo zbog svog znanja i iskustva ja znam da u ovoj zemlji ekonomskog napretka (a to me jedino zanima) nema za jos najmanje 20 godina taman da nam je vec od danas zemlja ujedinjena kao nijedna druga, a da njome vladaju japanci jer se u ekonomiji opipljivi rezultati mogu mjeriti samo decenijom/ma kao najmanjom mjernom/vremenskom jedinicom. Ja licno toliko nemam namjeru cekati. Djece nemam pa se trenutno borim za svoju buducnost jer bez moje kvalitetne sadasnjosti i blize buducnosti nemam namjeru reprodukovati se.
Ukoliko to ne uspijem u naredne 2 max 3 godine, mozda srecu potrazim negdje drugo.
zenicanin 1979

#65 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by zenicanin 1979 »

vivaldi wrote:
andrija2007 wrote:Apsurdno je da ovdje vladaju isti nacionalisti koji su nas i UVUKLI u rat!
Apsurdno je andrija sto ti na taj nacin iz brisela pametujes. Zar zaboravljas iz kakve si zemlje/regiona pobjegao???
Ti ne glasas na izborima, vec glasa onaj iz Han Pijeska sa dva zuba u glavi i sto vec pola zivota jedva kraj s krajem sastavlja.
Mislis da on zna nesto o Ilirima, Julijanskom i Greogrijanskom kalendaru, stand by aranzmanu, grace periodu, leasingu, recesiji, ekonomskim platformama, ustavu iz 74, broadband internetu, forumima..Posljednji put je iz svog kraja mrdnuo 95 kad su ga demobilisali. Jedino sredstvo informisanja mu je entitetska tv i neki lokalni uticajni kabadahija koji mu dodje s vremena na vrijeme na kafu i ispira mozak. Ovaj primjer se moze primjeniti na veci dio ne smao BiH vec Balkana.

Medjutim, cak i ja koji imam zavrsen fakultet, imam sarajevsko porijeklo vec 4-5 generacija unazad, dosta visok IQ nikada nisam glasao niti cu vjerovatno uskoro. Zasto?
Pa zato sto nemam za koga. Sva sadasnja politicka lica su vec nekada bila u vlasti, a rezultati - nula bodova.
S vremena na vrijeme i kad se neko novi "vrijedan paznje" pojavi, vrlo brzo sam sebe nekim postupcima i izjavama devalvira.
Druga stvar nisam vjernik i ne vjerujem u bolji zivot. Godine prolaze, a zbog svega navedenog nemam namjeru da mi najplodnije godine zivota prolaze u nekim izbornim ili ulicnim revolucijama vec se pokusavam maximalno adaptirati datim okolnostima.
Treca stvar, upravo zbog svog znanja i iskustva ja znam da u ovoj zemlji ekonomskog napretka (a to me jedino zanima) nema za jos najmanje 20 godina taman da nam je vec od danas zemlja ujedinjena kao nijedna druga, a da njome vladaju japanci jer se u ekonomiji opipljivi rezultati mogu mjeriti samo decenijom/ma kao najmanjom mjernom/vremenskom jedinicom. Ja licno toliko nemam namjeru cekati. Djece nemam pa se trenutno borim za svoju buducnost jer bez moje kvalitetne sadasnjosti i blize buducnosti nemam namjeru reprodukovati se.
Ukoliko to ne uspijem u naredne 2 max 3 godine, mozda srecu potrazim negdje drugo.
Prilicno realno glediste koje u najboljem svjetlu iznosi na vidjelo izbornu smijuriju, upucenost ljudi u BiH i glavno pitanje finansijskoga razvoja BiH
andrija2007

#66 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by andrija2007 »

vivaldi wrote:

Dobrodošao u Brisel!
torcida

#67 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by torcida »

Dozer wrote:
torcida wrote:ma suština problema je neriješeno nacionalno pitanje...i sve dok je takva situacija i dok je pojedinici /prije podobra većina al eto../ guraju pod tepih i pokušavaju zamijeniti kojekakvim bajkovitim idealima bez realnog osnova, nema nam mira....tek kad se ovaj problem riješi, nacionalisti i njihovi sateliti će biti eliminirani sa političke scene, sve do tada....kolo sreće se okreće! :-)
Ovo boldirano je vrlo interesantno, ali i nesto sto nas uvijek vraca na pocetak i pricu o nacionalnostima, narodnostima, vjerama...
Vjerovali ili ne (ko ne vjeruje neka procita), nacionalo pitanje u BiH nije nerijeseno. Iako to nije decidno navedeno, u Ustavu BiH stoji da je BiH drzava konstitutivnih naroda, a ne konstitutivnih nacija.

gledaj, nacionalnost i narodnost nisu sinonimi i moja priča nije imala u vidu pravno polemiziranje i izjednačavanje ova dva pojma..kad sam rekao da je nac.pitanje neriješeno a to opet tvrdim jer 'narodno' pitanje nije nikad bilo problematično uprkos negiranju određenog naroda da prihvati identitet ostala dva koja su usput i ovjekovječena ustavnim odredbama, već sam mislio na pokušaj stvaranja bosanske 'nacije' /u maniru američke koja svoj supstrat ne izvodi iz naroda već je povezala pojmove i stvorila univerzalnu naciju-narod/ i taj scenarij sam preslikao na naše društvo jer se upravo to pokušava napraviti i tu jeste suština problema,,, eliminirati identitet srba i hrvata, stopiti ih u bosanski kolektiv i stvoriti nadnaciju bez oznake ''narodnosti'..bosanac pravoslavac i bosanac katolik zorno očitavaju takav naum određene ideologije i vraćaju nas na neriješeno pitanje koje se već 20 god.povlači na sve strane

Iz nekih daljnjih detalja je jasno da ti konstitutivni narodi, u stvari, tvore jednu naciju - bosanskohercegovacku. I ovo je, formalno i pravo, jedino validno.

pravno i teorijski se slažem,,,stanje na terenu je sv.godinama daleko od te pravne formulacije

E sad, drugi par rukava jeste sto su danasnji "nacionalni" (a ispravno je - etnicki ili narodni) politicari skontali na koji nacin je najlakse manipulisati neukim narodom, pa ovo maximalno koriste stalno unoseci konfuziju ocito namjernim mixanjem ovih termina.

problem je u tome što nisu toliko educirani da neke stvari povežu na način kako treba.. a da im ovakva situacija ide na ruku..to nije potrebno spominjati,,kad se već dotičemo ustava bh i njegove aljkavosti, još jedna kardinalna greška koja pravi dodatnu konfuziju po tom pitanju jste da institucija ujedinjenih naroda ne postoji kako je navedeno u ustavu i kako se već konstantno povlači u javnosti već je riječ o ujedinjenim nacijama,, zatim ne može se govoriti onda o strankama sa 'nac.' predznakom i x drugih stvari koje se uporno forsiraju...stvari su u potpunosti izmiksane i nemamo školovanog kadra da krivu drinu ispravi i sastavi mozaik na pravilan način.

Uzmite ljudi Ustav BiH (imate ga originalnog na stranici OSCE-a ili OHR-a), pa cete vidjeti da se tamo nigdje ne spominju nikakve nacionalnosti, pogotovo ne u smislu u kojem s njima manipulisu nasi politicari.

Obrazovanje (i citanje) je majka uspjeha...nije to djaba.
slažem se..još kad se ne bi priča sugovornika doslovno shvatala i kad bi se pokušao sagledati čitav njen kontext, bilo bi puno manje nesuglasica.. :wink:
Dozer

#68 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Dozer »

Ma nisam ni mislio da si ti to izjednacio, ali kao sto i sam vidis iz nekih naknadnih postova je jasno da sam bio u pravu. Cak su ljudi toliko zaludjeni ovom tematikom i toliko im je sve smiksano u glavi da sami sebe pobijaju u istoj recenici, i u z to cak i citiraju neke tekstove kao potvrdu svojih navoda, a i tim citiranim samo pokazu da ne razumiju stvar.

Evo i primjer:

U Ustavu Federacije se oko 50 puta pojavljuje riječ "nacionalnosti":

Vladu kantona imenuje predsjednik kantona i odobrava kantonalno zakonodavno tijelo vecinom glasova. O organizaciji kantonalne vlade odlucuje se u skladu s kantonalnim ustavom, time da ce vlada odrzavati nacionalni sastav pucanstva kao cjeline, ali u svakom slucaju osiguravati zastupljenost svakog konstitutivnog naroda.
Vrlom piscu preporucujem da ovo markirano iscita bar 30 puta, onda isto toliko puta to ponovi u sebi, pa onda jos 40 puta da to izgovori na glas (ukupno 100 puta). Mozda tada bude jasnije sta ovo gore znaci :D
Mada, meni je jasno zasto je ovo ovako tesko za preizno razumijevanje - namjerno je i vrlo ciljano napisano tako da totalno zbuni citaoca, i naravno da ostavi dovoljno prostora upravo za ovakve nebulozne rasprave koje nemaju ni kraja, a ni svrhe. Pisac gornjih redova (u ustavu) je jasno znao sta je sta, ali je to vrlo ciljano ispreturao da bi ispalo nerazumljivo. CIlj je odrzati narod u konfuziji, i time onda manipulirati do beskonacnosti.
Silkwood

#69 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Silkwood »

Dobro ako te taj članak zbunjuje jel ti barem ovaj jasan:

Postoje tri ombudsmana: jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan druge nacionalnosti...

:D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#70 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Dozer wrote:Ma nisam ni mislio da si ti to izjednacio, ali kao sto i sam vidis iz nekih naknadnih postova je jasno da sam bio u pravu. Cak su ljudi toliko zaludjeni ovom tematikom i toliko im je sve smiksano u glavi da sami sebe pobijaju u istoj recenici, i u z to cak i citiraju neke tekstove kao potvrdu svojih navoda, a i tim citiranim samo pokazu da ne razumiju stvar.

Evo i primjer:

U Ustavu Federacije se oko 50 puta pojavljuje riječ "nacionalnosti":

Vrlom piscu preporucujem da ovo markirano iscita bar 30 puta, onda isto toliko puta to ponovi u sebi, pa onda jos 40 puta da to izgovori na glas (ukupno 100 puta). Mozda tada bude jasnije sta ovo gore znaci :D
Mada, meni je jasno zasto je ovo ovako tesko za preizno razumijevanje - namjerno je i vrlo ciljano napisano tako da totalno zbuni citaoca, i naravno da ostavi dovoljno prostora upravo za ovakve nebulozne rasprave koje nemaju ni kraja, a ni svrhe. Pisac gornjih redova (u ustavu) je jasno znao sta je sta, ali je to vrlo ciljano ispreturao da bi ispalo nerazumljivo. CIlj je odrzati narod u konfuziji, i time onda manipulirati do beskonacnosti.

Logican slijed iz gore citiranog pasusa federalnog ustava bi bio:

-pucanstvo kao cijelina = nacion (nacija)

-sastav pucanstva kao cijeline tj naciona(nacije) = tri konstitutivana naroda + ostali

-nacion(nacija,nacionalni) stoji ispred pucanstvo/stanovnistvo i odredjuje ga kao takvog, a iza konstitutivni stoji "narod" i odredjuje ga kao takvog.

Ovo zbunjuje samo one koji nisu vicni birokratskom nacinu izrazavanja (vjerovarno vise od 90% bosanaca i hercegovaca), jer su im oni koji nece da priznaju istinu da pucanstvo/stanovnistvo kao cijelina formira nacion(naciju), jer se onda podrazumjeva da BiH kao drzava ima JEDNU NACIJU- bosanskohercegovacku - izmiksanu od tri kon. naroda i ostalih.

E, ova bosanskohercegovacka nacija je ono sto hebe naconaliste, naciste, soviniste, VS, VH, VB, i sva ostala hovna, pa zbog toga i pisu tako nerazumno da to sakriju.

Kad neko koristi izraz "nacionalni interes" to bi MORALO podrazumjevati "interes pucanstva/stanovnistva kao cijeline", dakle svih nas, a ne samo jednog naroda. U drugom slucaju bi se MORAO koristiti izraz "inters x naroda", x grupe, i sl.
:bih:
popajic

#71 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by popajic »

Elem, hocemo li sta poduzimati po pitanju ove evidentno nacionalisticke vlasti ?
Jer dok mi po 1000-ti put presaberemo jesmo li nacija, etnos, konstitutivni, ini...ovi ce nas "zive sahraniti "!Bolje obratno - dok jos mozemo 8)
oldplague

#72 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by oldplague »

Nacionalne stranke na vlast dolaze sasvim legitimno, putem demokratskih izbora i velikom većinom. Dakle, u njihovom vladanju nema ničega nedemokratskog ni nelegitimnog. Također, broj aktivnih glasača nema nikakve veze s njihovim izbornim uspjehom, jer su oni odnosili plebiscitarnu pobjedu i kada su na izbore izlazili umalo svi registrirani glasači (tako je sve i počelo). Tlapnja o neglasačima kao onima koji bi mogli, al' eto neće, donijeti promjene u najmanju je ruku smiješna: među neglasačima također većinu čine potencijalni glasači nacionalnih stranaka. Oni ne izlaze na izbore jer znaju da ne moraju, njihove opcije imaju zagarantirani prolaz sve i da glasa svega 15% biračkog tijela. Stvar nije u brojnosti, već u proporcionalnosti. Međunarodna zajednica se nije usprotivila dolasku nacionalista na vlast onda kad je to bilo moguće, na samom početku. Tada su izbori u bivšoj YU proglašeni uspješnim, demokratskim i propisnim, pružena je ruka legitimno izabranim nacionalistima i stvar je okončana. Podsjetila bih forumaše da je upravo istaknuti predstavnik MZ Ashdown pozdravio ponovni uspon nacionalista nakon kratke i na silu konstruirane vladavine Alijanse. Ili je demokratija ili nije. Ako je demokratija, vlast uzima onaj koji dobije najviše glasova, sve ostalo je intervencionizam bez opravdanja.
Ovdje će ljudi uvijek glasati za nacionaliste jer se uzajamno mrze i plaše, jer nisu imali ni dana uspješnog suživota, uzajamnog poštovanja, produktivne državotvornosti u svojoj historiji: samo mržnju, ugnjetavanje i ubijanje, nekad za svoj, a nekad za tuđi groš. Ljudi su spremni jesti govna i glasati za svoje nacionaliste, jer više mrze druge nego što vole sebe. Ovdje narodi ne mogu sebi priuštiti luksuz da stvari sagledaju iz ugla onih drugih jer bi ih takva otvorenost mogla koštati glave. Sada je kasno pričati o "ukidanju" nacionalističke vlasti.
Dozer

#73 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by Dozer »

Ma to jeste tako oldpalgue, ali ima jedan sitni problem - na izbore izadje jedva 50% ukupnog birackog tijela, a od toga oko 50% dobiju nacionalisti koji su u raznim dresovima (u F su to SDA i SBiH), i onda se oni "koaliraju" i tako dobiju vlast. E sad, po ovome ispada da nacionalisti, a preciznije - etnicari, u stvari vladaju sa svega oko 25% ukupnog birackog tijela. Ostatak od 75% se dijeli na 25% onih koji su izasli na izbore i glasali protiv etnicara, i oko 50% onih koji su nezadovoljni situacijom, ali nisu ni izasli na izbore sto pravdaju vec ofucanom frazom - "nemam za koga glasati".

Ja ne znam da li se krecem u tom nekakvom drustvu koje je apsolutno protiv nacionalista, ali u zadnjih mjesec-dva na sve strane samo slusam kako je ljudima vise zlo od njih, ali sve vise i od SDPa kao najjace dosadasnje opozicije, i kako ce izaci na izbore i glasati iskljucivo PROTIV nacionalista. Velikom vecinom ljudi govore da ce glasati za NS, i to mahom iz razloga koje navedoh i ranije - nemaju politicko-kriminalnih hipoteka, vecinom su to mladja raja, dovoljno obrazovana, da su oni konacno gradjanska opcija, da nemaju uopste puno prelivoda koje su im se prikacile iz drugih stranaka (par pojedinaca tipa Sere, ali je to u kompletu irelevantno), i sl.

E sad...da li ce se i zaista nesto promijeniti sljedece godine, ostaje da vidimo.
popajic

#74 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by popajic »

@oldplaque
Ovdje će ljudi uvijek glasati za nacionaliste jer se uzajamno mrze i plaše, jer nisu imali ni dana uspješnog suživota, uzajamnog poštovanja, produktivne državotvornosti u svojoj historiji: samo mržnju, ugnjetavanje i ubijanje, nekad za svoj, a nekad za tuđi groš. Ljudi su spremni jesti govna i glasati za svoje nacionaliste, jer više mrze druge nego što vole sebe. Ovdje narodi ne mogu sebi priuštiti luksuz da stvari sagledaju iz ugla onih drugih jer bi ih takva otvorenost mogla koštati glave. Sada je kasno pričati o "ukidanju" nacionalističke vlasti.
Ne znam...ja ( i ne samo ja) sam godine , a ne samo dane ,provodio u sasvim drugacijoj atmosferi. bez ikakve mrznje, ugnjetavanja i nepostivanja onog drugacijeg.
U stvari, zivjeli smo zivot uopste ne razmisljajuci i ne osjecajuci tu razlicitost krvnih zrnaca.U BIH je uvijek sklapan najveci broj "mjesannih" brakova.Raja su bila raja...na pamet nam nije padalo da tabirimo ko ima kakvu krvnu grupu.
Kad je velikosrpski nacionalizam grunuo u BIH ,docekali smo ga nespremni.Mentalno,ali i u svakom drugom obliku (mirno smo spavali !)
Onda smo jasno i glasno osudjivali tu vrstu fasizma...danas mu pariramo vlastitim. Potop !
Sada je kasno pričati o "ukidanju" nacionalističke vlasti.
Nije !Urusit ce se ona sama. Mi cemo to urusavanje samo pospajcat :D
oldplague

#75 Re: Mora se ukinuti nacionalistička vlast

Post by oldplague »

popajic wrote:
@oldplaque
Ne znam...ja ( i ne samo ja) sam godine , a ne samo dane ,provodio u sasvim drugacijoj atmosferi. bez ikakve mrznje, ugnjetavanja i nepostivanja onog drugacijeg.
U stvari, zivjeli smo zivot uopste ne razmisljajuci i ne osjecajuci tu razlicitost krvnih zrnaca.U BIH je uvijek sklapan najveci broj "mjesannih" brakova.Raja su bila raja...na pamet nam nije padalo da tabirimo ko ima kakvu krvnu grupu.
Kad je velikosrpski nacionalizam grunuo u BIH ,docekali smo ga nespremni.Mentalno,ali i u svakom drugom obliku (mirno smo spavali !)
Onda smo jasno i glasno osudjivali tu vrstu fasizma...danas mu pariramo vlastitim. Potop !
Sada je kasno pričati o "ukidanju" nacionalističke vlasti.
Nije !Urusit ce se ona sama. Mi cemo to urusavanje samo pospajcat :D
Neće se urušiti sama, nema ništa od toga. Čak i u onaj vakat, svega dva kilometra od Sarajeva, nije bilo te "raje".
Post Reply