Benzinske pumpe u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ELA_BIH

#51 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by ELA_BIH »

Kako se vi provaljujete i pisete gluposti... pa u svihu je isto gorivo ... Gorivo uvoze HIFA , INA , ENERGOPETROL , ZOVKO , i PETROL.... A posto 80% malih privatnih pumpi kupuje od Hife , tj. tipa El tarik oil , Selec one su redovni kupac Hife to vam je isto gorivo tako da je to samo u vasim glavama da ima razlike... Ima razlike izmedju EP i INE ili Hife i Ine i ostale kombinacije a ove sitne male pumpe to gorivo uzimaju od njih ... jer nemoze svaku naftu na veliko uvoziti... tako da... :lol: :lol: :lol: :lol:
drndalo

#52 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by drndalo »

ELA_BIH wrote:Kako se vi provaljujete i pisete gluposti... pa u svihu je isto gorivo ...
tako da... :lol: :lol: :lol: :lol:
Pa nije ti bas ovo za osmijeha...
motorola01

#53 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by motorola01 »

ELA_BIH wrote:Kako se vi provaljujete i pisete gluposti... pa u svihu je isto gorivo ... Gorivo uvoze HIFA , INA , ENERGOPETROL , ZOVKO , i PETROL.... A posto 80% malih privatnih pumpi kupuje od Hife , tj. tipa El tarik oil , Selec one su redovni kupac Hife to vam je isto gorivo tako da je to samo u vasim glavama da ima razlike... Ima razlike izmedju EP i INE ili Hife i Ine i ostale kombinacije a ove sitne male pumpe to gorivo uzimaju od njih ... jer nemoze svaku naftu na veliko uvoziti... tako da... :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne valjaj gluposti.Ja sam licno vidio da je na pumpu Energopetrola jedan privatnik dovukao gorivo i sta sad?
drndalo

#54 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by drndalo »

To opet nista ne znaci, "privatnik" moze biti i samo auto-prevoznik tog goriva od tacke A -> B...
motorola01

#55 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by motorola01 »

drndalo wrote:To opet nista ne znaci, "privatnik" moze biti i samo auto-prevoznik tog goriva od tacke A -> B...
Moguce,ali sam vidio da Almy dovlaci gorivo Energopetrolu i da li je Almy jedan od uvoznika?Zna li neko ovo i tako bi rijesili ovu "misteriju":..
530i

#56 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by 530i »

Prošle sedmice naspem pun na Hifi i napravim jednu solidnu turu...oko 500km otvorene, bosanske vožnje. I moram reći da sam zadovoljan potrošnjom. Nisam pazio na potrošnju i na gas, ali sam onako ugrubo očekivao litar veću potrošnju nego što je ispala. Euro 95 benzin.
duspi

#57 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by duspi »

Ja sipam na OMV-u i / ili Energopetrolu, zavisno gdje se zadesim..

OMV istina obično u prosjeku bude 5 feninga po litri skuplji, ali se osjeti razlika u odnosu na neke druge pumpe s kojim sam eksperimentisao

zadnjih oko 4000 kilometara (otvorena cesta cca 2300, gradska 1700) prosjek potrošnje 5.4 / 100 km, a bilo je tu i autoputa (visokih obrtaja) i težeg opterećenja auta, a tu je uključena i ova suluda zima i trneutna rekonstrukcija šina u sarajevu, zbog čega su sulude gužve

tako da sam za sada zadovoljan njihovim gorivom, nisam imao nikakvih problema
Libyano

#58 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by Libyano »

Istina je da uvoz ne može svako vršiti i tu se vrti par velikih firmi tipa INA, Hifa, Petrol, OMV.
To što na benzinskim pumpama Energopetrola vidite Almy-jeve cisterne, to znači da Almy vrši prevoz za njih.
Isto tako Kopex radi prevoz za OMV. Jedino Hifa ima sve svoje kamione i cisterne i na tom terenu ubija konkurenciju.
emko1234

#59 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by emko1234 »

u januaru ove godine, poznaniku Q7 3.0tdi s cr motorom stao u hrvatskoj. auto nasuto do vrha na omvu u barama. nisam siguran jel sipao obicni ili premium dizel. uglavnom bilo je do goriva.
ja sipam i dalje na omvu, sipam premium dizel al bi rado promjenio pumpu jer znam jos par primjera u kojim nije bilo velikih kvarova, al je bilo zezanja s autima i s gorivom s omv-a.
sto se tice najboljeg goriva po kvalitetu, s mnogo strana sam cuo da je to gorivo na el tariku. i cuo sam da americka ambasada kupuje od njih goriva za svoja auta. par puta sam vidio kako auto s diplomatskim tablama dole sipaju gorivo, i to ne direktno na pumpi nego malo nize od mjesta gdje mi sipamo, znaci ne ispod natkrivenog dijela nego malo nize, ima jos jedan aparat za sipanje. kod kompresora za pumpanje guma.
Karabaja

#60 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by Karabaja »

Ja vozim Megane 1.5 dCi 2007. godište (to su oni common-rail dizeli, veoma osjetljivi na kvalitet goriva.. bla.. bla..) i sipam u RS-u gdje naletim da je jeftinije.

Ide Megane k'o lud. :D
L@BuD

#61 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by L@BuD »

Meni trza auto kad natočim na HIFI i INA mi se pokazala loše. Sad redovno idem na Energopetrol i prezadovoljan sam.Možda natočim i u Petrolu vidim agresivno reklamiraju gorivo pa ću vidjeti valjal šta čuo sam neke pohvale.Inače sipam euro 5 dizel to naravno pod navodnim znacima jer ko će znati kakvi standardi sve kod nas mogu proći kad nemamo državu.
poznanik

#62 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by poznanik »

emko1234 wrote:u januaru ove godine, poznaniku Q7 3.0tdi s cr motorom stao u hrvatskoj. auto nasuto do vrha na omvu u barama. nisam siguran jel sipao obicni ili premium dizel. uglavnom bilo je do goriva...
Da je "do OMV goriva", stao bi još na semizovačkoj raskrsnici :-) Prije će biti da mu je rezervoar muljav, da je vožnjom iscrpio gorivo do dna... :D
johntra

#63 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by johntra »

Nije ovo prvi slučaj da je OMV kritičan zbog goriva, masu prodavača novih auta u posljednje vrijeme ne preporučuje OMV gorivo, pogotovo što se još ne zna ko će ih preuzeti...
poznanik

#64 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by poznanik »

johntra wrote:Nije ovo prvi slučaj da je OMV kritičan zbog goriva, masu prodavača novih auta u posljednje vrijeme ne preporučuje OMV gorivo, pogotovo što se još ne zna ko će ih preuzeti...

Ko su prodavači novih auta, lokalni trgovci vozilima, obrazovani za marketing i prodaju, koji često nisu ni poznavaoci rada motora, već kupcima pričaju "napamet" naučeno iz priručne literature :-) :?

Ne može i ne smije trgovac automobilima kupcima "preporučivati" benzinske stanice na kojima će kupovati gorivo, pogotovo u BiH, to je besmisleno. :-)
johntra

#65 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by johntra »

Gdje piše da ne može i ne smije? Zar i nije u njihovom interesu da imaju manje automobila na servisu i vraćanja auta da se popravljaju u garantnom roku? Sve zavisi od toga kako je neki proizvođač ozbiljan, te na koji način se radi ta analiza...Znam da je Toyota u BiH ranije često radila te analize, i to jako stručne, pa je nekad i OMV bio na prvom mjestu, ali to je bilo prije nekoliko godina...Japanci nisu htjeli na tržište uvesti najjači dizelaš u ponudu, dok se kvalitet dizela kod nas nije popravio...ista stvar je i sa ostalim proizvođačima...neće ljude da bezze boli glava...
Libyano

#66 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by Libyano »

Našem tržištu treba ozbiljna analiza goriva, da bi se ustanovilo kakva je relan situacija. Do sada
možemo pričati iz have.
Što se OMV tiče, znam pouzdano da po deset cisterni zna ispred rafinerije brod biti, a koje uzimaju gorivo za OMV.
poznanik

#67 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by poznanik »

Libyano wrote:Našem tržištu treba ozbiljna analiza goriva, da bi se ustanovilo kakva je relan situacija. Do sada
možemo pričati iz have.
Što se OMV tiče, znam pouzdano da po deset cisterni zna ispred rafinerije brod biti, a koje uzimaju gorivo za OMV.
Pa naravno. Gorivo u BiH doprema se iz Broda, Siska i Rijeke; nekad prije Selimović je uvozio iz Mađarske, davno prije Energopetrol iz Rusije i Rumunije. Kvalitet goriva bitno zavisi i od čistoće podzemnih spremnika, kao i od čistoće cisterni na kamionima, a mnogi trgovci ih ne čiste, jer je ta radnja preskupa.

Ovo su elementarna znanja o gorivu u BiH, koji bi svaki trgovac automobilima morao znati, a ne hvaliti ili kuditi distributere iz samo njima znanih razloga :-) :(
Henry Chinaski

#68 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by Henry Chinaski »

Ja sam od par izuzetno relevantnih ljudi čuo preporuku za El Tarik. Možda zvuči kao da ih reklamiram iz nekog svog interesa ali nisam nikako povezan s tim. Pa eto, ko hoće da vjeruje...
poznanik

#69 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by poznanik »

Henry Chinaski wrote:Ja sam od par izuzetno relevantnih ljudi čuo preporuku za El Tarik. Možda zvuči kao da ih reklamiram iz nekog svog interesa ali nisam nikako povezan s tim. Pa eto, ko hoće da vjeruje...

Tačno! A to je zato što Selimović čisti svoje cisterne i podzemne spremnike goriva.
chelo

#70 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by chelo »

poznanik wrote:...Kvalitet goriva bitno zavisi i od čistoće podzemnih spremnika, kao i od čistoće cisterni na kamionima, a mnogi trgovci ih ne čiste, jer je ta radnja preskupa.
poznanik wrote: ...Tačno! A to je zato što Selimović čisti svoje cisterne i podzemne spremnike goriva...
Kako se njemu isplati?
motorola01

#71 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by motorola01 »

chelo wrote:
poznanik wrote:...Kvalitet goriva bitno zavisi i od čistoće podzemnih spremnika, kao i od čistoće cisterni na kamionima, a mnogi trgovci ih ne čiste, jer je ta radnja preskupa.
poznanik wrote: ...Tačno! A to je zato što Selimović čisti svoje cisterne i podzemne spremnike goriva...
Kako se njemu isplati?
Vjerovatno covjek korektno radi i ne ostavlja extra extra profit u svoj dzep dok ostali ostavljaju.Njemu samo ostane extra profit :D .Misli li taj Selimovic otvarati benzinske pumpe u drugim gradovima?
chelo

#72 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by chelo »

Henry Chinaski wrote:Ja sam od par izuzetno relevantnih ljudi čuo preporuku za El Tarik. Možda zvuči kao da ih reklamiram iz nekog svog interesa ali nisam nikako povezan s tim. Pa eto, ko hoće da vjeruje...
Ja sam o tom el-tariku naslusao koliko o ajvatovici i medjugorju.
Alternative se kod nas nikad ne osporavaju, jer sta preostaje...
Henry Chinaski

#73 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by Henry Chinaski »

chelo wrote:
Ja sam o tom el-tariku naslusao koliko o ajvatovici i medjugorju.
Alternative se kod nas nikad ne osporavaju, jer sta preostaje...
Barem tu imaš more alternativa hadžija. Izbor je, definitivno, tvoj.
johntra

#74 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by johntra »

poznanik wrote:
Ovo su elementarna znanja o gorivu u BiH, koji bi svaki trgovac automobilima morao znati, a ne hvaliti ili kuditi distributere iz samo njima znanih razloga :-) :(
ljudi su kudili ili hvalili na osnovu sprovedenih analiza stručnjaka iz te oblasti...šta je nekome proizvođaču platiti ovu analizu, kad će na osnovu toga uštediti milione...ništa...
emko1234

#75 Re: Benzinske pumpe u Sarajevu

Post by emko1234 »

poznanik wrote:
emko1234 wrote:u januaru ove godine, poznaniku Q7 3.0tdi s cr motorom stao u hrvatskoj. auto nasuto do vrha na omvu u barama. nisam siguran jel sipao obicni ili premium dizel. uglavnom bilo je do goriva...
Da je "do OMV goriva", stao bi još na semizovačkoj raskrsnici :-) Prije će biti da mu je rezervoar muljav, da je vožnjom iscrpio gorivo do dna... :D
sasvim lose razmisljanje. ne mora znacit da u autu nije bilo goriva nikako pa je trebao stat u semizovcu. moze li biti da je covjek nasuo 3/4 rezervara, i da je s onom cetvrtinom dosao do hrvatske, kad je u autu ostalo samo gorivo s omva, dizne se zacepile i auto stalo?
i ovo sto johtnra kaze, to sam i sam cuo. jer je ista prica bila i s audijem. mislim da 2.2 d cat ima neke keramicke dizne koje su bas osjetljive na prljavo gorivo. cak sam i bio prisutan jednom kad je lik nekome objasnjavao u salonu.
Post Reply