Bosna u stranim medijima

Post Reply
Orbini

#51 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by Orbini »

blackepeace wrote:
Real Khan wrote:Prije svega, Bošnjaci nikada ne bi morali "napadati" RS nego pokrenuti legitimnu akciju "zaštite Bošnjaka - povratnika u RS" (Annex 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma)...
Ta akcija bi bila legitimna kada bi u annexu 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma pisalo da su za zaštitu Bošnjaka povratnika u RS zaduženi Bošnjaci iz FBiH. :-)
Tacno.
Nema nikakvog "legitimiteta" da oruzane bosnjacke snahe napadnu RS, nema ni da udju i teferice na Kozari.
A tek ako bi vojna akcija uspjela, pa se pokrene milion ljudi u izbjeglistvo,... imali bi NATO strike u rekordnom vremenu.
Znaci ne mozes ih ni napasti, a ne mozes ni pobijediti jer ovo nije rat vojski vec rat naroda gdje se gubitnik kolektivno iseljava.
Poprilicno teska situacija. A teska je i definitivna legalna getoizacija najbrojnijeg naroda u BiH na 20 i kusur % teritorije gdje se vec ujedamo izmedju sebe.

Sukob je jedino moguc ako Bosnjaci napadnu RS na osnovu nekog incidenta, kao napr. divljanje na platou Ferhadije, ubistva pokojeg povratnika, odredjena desavanja u Brcko disttriktu,... I to samo ogranicenog karaktera bez osvajanja gradova - napr. da Bosnjaci jame koridor do Bihaca i jos pokoji strateski dio u Posavini pa nezavisnost RS bude defakto nemoguca.

Lako je opet biti vojni strateg preko interneta, to je samo puko nagadjanje. Mislim da previse ozbiljno uzimamo pisanje nekih svjetskih listova koji poznaju situaciju u Bih samo na osnovu statistike a nemaju pojma koliko su stvari ovdje zamrsene. Nije li se i Times znao provaliti u svojim procjenama? Situacija je takva da RS a pogotovo hrvatski djelovi nisu u mogucnosti geografski, infrastrukturno, novcano,... izvesti nezavisnost, a Bosnjaci su u jos manjoj mogucnosti da silom osvoje predjele i bezbolno otjeraju stotine hiljada ljudi.
Opet je za Bosnjake najteze - u miru si getoiziran i diskriminisan, u ratu si prinudjen da imas ulogu negativca sto ima svoju cjenu.
Kladim se da cemo za par sedmica zaboraviti ovo pisanje Independenta.
osa

#52 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by osa »

quote="osa"]
Novi_Nick wrote:
sarajevsko_pivo wrote:INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

"Indipendent": Sarajevo je ekonomski i politički izgubilo svoj put, dok je Republika Srpska stala na svoje noge i stekla samopouzdanje.

Bosna i Hercegovina se raspada, jer se Srbi sve više udaljavaju od slabog centra i kreću u pravcu potpune autonomije, dok je pristrasnost koju su međunarodni administratori u toj zemlji pokazali prema muslimanima samo...

... pogoršala situaciju, piše londonski "Indipendent".

List navodi da Evropa nema strategiju za BiH, uz ocjenu da je jedan od problema i "loše osmišljen okvir koji je nametnut Bosni na mirovnim pregovorima 1995. godine u Dejtonu, uglavnom na zahtjev izaslanika Bila Klintona, Ričarda Holbruka", prenosi Blic.

"Bosanski muslimani su ljuti i kažu da Srbi iz Bosne nikada ne smiju biti nagrađeni za masakre koje su počinili devedesetih godina, dok Srbi na to odgovaraju da imaju pravo na samoopredjeljenje.

Evropa kaže da nemaju i da je Kosovo bilo izuzetak", ističe Indipendent. Prema ocjeni lista, Sarajevo je ekonomski i politički izgubilo svoj put, dok je Republika Srpska stala na svoje noge i stekla samopouzdanje.

"Pristrasnost koju su međunarodni administratori u Bosni pokazali prema muslimanima samo je pogoršala situaciju muslimana", navodi se u tekstu i dodaje da bi u slučaju da se ponovi takva situacija Bosna tada izgubila čak i privid državnosti i postala zvanični protektorat.

"Njene nade da će ući u EU, koliko god slabašne bile, potpuno bi se raspršile. Brisel nije zainteresovan da na sebe preuzme jedan međunarodni protektorat u tako lošem stanju", zaključuje londonski list, prenosi Blic.

Biznis.ba
Mislim kad bi se i desio ovakav scenario sto je vrlo moguce ako Bosnjaci i Bosanci pod hitno ne uzmu stvari u svoje ruke i ne pocnu voditi profesionalnu politiku i ekonomiju da ce EU podijeliti BiH na dva (2) dijela te jedan dio staviti pod anexiju Srbije a drugi dio Hrvatske. R. Srpsku pod anexiju Srbije a Federaciju BiH pod anexiju Hrvatske. Znaci umjesto da se EU zeza sa protektoratom nad Bosnom i Hercegovinom i Bosnajcima i Bosancima prepustice to Srbiji i Hrvatskoj da oni urade za EU interese. U toj varijanti bi Bosnjaci i Bosanci zauvjek izgubili drzavu.
teško provedivo, hrvatska se uz velike žrtve riješila svog remetilačkog faktora, pa sad joj baš treba isti takav.[/quote]

upravo tako - racun za to je podnesen hrvatima u bih[/quote]

e da su išli s alijom i bošnjacima prošli bi kao ravno.
dallton

#53 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by dallton »

blackepeace wrote:
Real Khan wrote:Prije svega, Bošnjaci nikada ne bi morali "napadati" RS nego pokrenuti legitimnu akciju "zaštite Bošnjaka - povratnika u RS" (Annex 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma)...
Ta akcija bi bila legitimna kada bi u annexu 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma pisalo da su za zaštitu Bošnjaka povratnika u RS zaduženi Bošnjaci iz FBiH. :-)
pogresan odgovor kao i obicno..tacan odgovor je dejton i konstitutivnost naroda u bih...za secesiju treba vojna sila snage rusije iza ledja ili eventualno nato i/ili podrska mz kao u slucaju kosova ..nijedno nije prisutno, i dalja rasprava je suvisna...
Real Khan

#54 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by Real Khan »

Kome sad' vjerovati? Da li čovjeku koji je raspravljao pred British House of Commons...iliti pred Predstavničkim domom Parlamenta UK?
...Hague also raised the issue during a June debate on European affairs in the Commons.

He said Bosnia appeared to be "stuck" and that "important conditions go unfulfilled, few laws are passed, the central institutions are undermined and movement towards the EU is barely discernible".

During the debate, Hauge raised concerns that that the framework that helped Bosnia make remarkable progress since the end of the war in 1995 was being gradually dismantled.

"The lack of progress in Bosnia in the past three years has been accompanied by the downsizing of EUFOR's deterrent capacity.

"The international executive powers in Bosnia need to be retained for some time, along with a credible enforcement capability, as well as external guarantees for security and the rule of law," he said.

He also told the Commons that high-level US involvement was necessary to prevent "backsliding" in Bosnia.
ili "mišljenju" novinara The Independent-a...?
INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA [/b]

Brisel nije zainteresovan da na sebe preuzme jedan međunarodni protektorat u tako lošem stanju", zaključuje londonski list
Moje skromno mišljenje je da je novinar ovdje malo dao previše maha svojoj mašti (ili je pokleknuo pred nemoralnom ponudom iskazanom u funtama). Vidi mu samo naslova i sve ti se samo kaže...
dallton

#55 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by dallton »

osa wrote:quote="osa"]
Novi_Nick wrote:
sarajevsko_pivo wrote:INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

"Indipendent": Sarajevo je ekonomski i politički izgubilo svoj put, dok je Republika Srpska stala na svoje noge i stekla samopouzdanje.

Bosna i Hercegovina se raspada, jer se Srbi sve više udaljavaju od slabog centra i kreću u pravcu potpune autonomije, dok je pristrasnost koju su međunarodni administratori u toj zemlji pokazali prema muslimanima samo...

... pogoršala situaciju, piše londonski "Indipendent".

List navodi da Evropa nema strategiju za BiH, uz ocjenu da je jedan od problema i "loše osmišljen okvir koji je nametnut Bosni na mirovnim pregovorima 1995. godine u Dejtonu, uglavnom na zahtjev izaslanika Bila Klintona, Ričarda Holbruka", prenosi Blic.

"Bosanski muslimani su ljuti i kažu da Srbi iz Bosne nikada ne smiju biti nagrađeni za masakre koje su počinili devedesetih godina, dok Srbi na to odgovaraju da imaju pravo na samoopredjeljenje.

Evropa kaže da nemaju i da je Kosovo bilo izuzetak", ističe Indipendent. Prema ocjeni lista, Sarajevo je ekonomski i politički izgubilo svoj put, dok je Republika Srpska stala na svoje noge i stekla samopouzdanje.

"Pristrasnost koju su međunarodni administratori u Bosni pokazali prema muslimanima samo je pogoršala situaciju muslimana", navodi se u tekstu i dodaje da bi u slučaju da se ponovi takva situacija Bosna tada izgubila čak i privid državnosti i postala zvanični protektorat.

"Njene nade da će ući u EU, koliko god slabašne bile, potpuno bi se raspršile. Brisel nije zainteresovan da na sebe preuzme jedan međunarodni protektorat u tako lošem stanju", zaključuje londonski list, prenosi Blic.

Biznis.ba
Mislim kad bi se i desio ovakav scenario sto je vrlo moguce ako Bosnjaci i Bosanci pod hitno ne uzmu stvari u svoje ruke i ne pocnu voditi profesionalnu politiku i ekonomiju da ce EU podijeliti BiH na dva (2) dijela te jedan dio staviti pod anexiju Srbije a drugi dio Hrvatske. R. Srpsku pod anexiju Srbije a Federaciju BiH pod anexiju Hrvatske. Znaci umjesto da se EU zeza sa protektoratom nad Bosnom i Hercegovinom i Bosnajcima i Bosancima prepustice to Srbiji i Hrvatskoj da oni urade za EU interese. U toj varijanti bi Bosnjaci i Bosanci zauvjek izgubili drzavu.
teško provedivo, hrvatska se uz velike žrtve riješila svog remetilačkog faktora, pa sad joj baš treba isti takav.
upravo tako - racun za to je podnesen hrvatima u bih[/quote]

e da su išli s alijom i bošnjacima prošli bi kao ravno.[/quote]

hrvati u bih su tako svakako prosli...bosanci ne vole tudjmana al na neki ruzan nacin ucinio im je uslugu
osa

#56 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by osa »

pa baš i nisu, jer znamo kako je prošlo ravno, a isto tako znamo da su postojali ljudi koji to nisu gledali skrštenih ruku, a sad tko je lošije prošao u ovom ratu, ne bih komentirao.
dallton

#57 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by dallton »

Real Khan wrote:Kome sad' vjerovati? Da li čovjeku koji je raspravljao pred British House of Commons...iliti pred Predstavničkim domom Parlamenta UK?
...Hague also raised the issue during a June debate on European affairs in the Commons.

He said Bosnia appeared to be "stuck" and that "important conditions go unfulfilled, few laws are passed, the central institutions are undermined and movement towards the EU is barely discernible".

During the debate, Hauge raised concerns that that the framework that helped Bosnia make remarkable progress since the end of the war in 1995 was being gradually dismantled.

"The lack of progress in Bosnia in the past three years has been accompanied by the downsizing of EUFOR's deterrent capacity.

"The international executive powers in Bosnia need to be retained for some time, along with a credible enforcement capability, as well as external guarantees for security and the rule of law," he said.

He also told the Commons that high-level US involvement was necessary to prevent "backsliding" in Bosnia.
ili "mišljenju" novinara The Independent-a...?
INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA [/b]

Brisel nije zainteresovan da na sebe preuzme jedan međunarodni protektorat u tako lošem stanju", zaključuje londonski list
Moje skromno mišljenje je da je novinar ovdje malo dao previše maha svojoj mašti (ili je pokleknuo pred nemoralnom ponudom iskazanom u funtama). Vidi mu samo naslova i sve ti se samo kaže...
svuda se sve svodi na lobiranje i interese...i za tannera je neko lobirao, a i za izjavu hague se lobiralo, a ja znam i ko je to ucinio :D s obzirom na nivo do kojeg se doguralo (neki su dogurali do novinara, drugi do konzervativne partije i njihovih predstavnika) jedna strana je u ovoj rundi bila uspjesnija :-D
dallton

#58 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by dallton »

osa wrote:pa baš i nisu, jer znamo kako je prošlo ravno, a isto tako znamo da su postojali ljudi koji to nisu gledali skrštenih ruku, a sad tko je lošije prošao u ovom ratu, ne bih komentirao.
bosanci naravno su losije prosli...al u toj istoj bih bosnjaci nikad u historiji nisu stvorili vecinu, a kamoli vanjsku podrsku za bilo sta - dok je to uradjeno sad, cemu je tudjman doprinjeo, naravno ne zato sto je htjeo - da ne bude da je ovo moje misljenje ovo je jedna od recenica janka bobetka,
blackepeace

#59 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by blackepeace »

Orbini wrote:... I to samo ogranicenog karaktera bez osvajanja gradova - napr. da Bosnjaci jame koridor do Bihaca i jos pokoji strateski dio u Posavini pa nezavisnost RS bude defakto nemoguca.
Ne može se jamiti ništa trajno bez potpisa. Može se jamiti ali tad postaješ pobunjenik u sopstvenoj državi i kad tad ćeš pod pritiskom vratiti.
Orbini wrote:Kladim se da cemo za par sedmica zaboraviti ovo pisanje Independenta.
:thumbup:
dallton

#60 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by dallton »

evo prevedena verzija za lakse razumjevanje
Vojno-politički analitičar iz Banjaluke Gostimir Popović smatra da je za Republiku Srpsku /RS/ neprihvatljiv stav bivšeg britanskog ambasadora u BiH i Srbiji Čarlsa Kraforda o potrebi usvajanja novog Ustava BiH zarad ubrzanog prijema BiH u EU i viznih olakšica.

"Kraford je na ovaj način bacio `najvrijedniji mamac` koji se odnosi na ukidanje viza, čime se pokušava prekomponovati BiH, a osnovni cilj te prekompozicije je ukidanje RS", rekao je Popović Srni.

On smatra da bi bivšem britanskom diplomati bilo mnogo korisnije da se pozabavi funkcionisanjem Federacije BiH, a da RS ostavi na miru i da se u ustavnim promjenama već jednom prestane dirati RS.

Bivši britanski ambasador u BiH i Srbiji Čarls Kraford smatra da bi Evropska unija trebalo da ubrza prijem BiH u svoje redove i ukine vize za njene državljane, dok bi zauzvrat trebalo tražiti usvajanje novog Ustava.
sva ova pisanija su samo probni baloni
osa

#61 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by osa »

dallton wrote:
osa wrote:pa baš i nisu, jer znamo kako je prošlo ravno, a isto tako znamo da su postojali ljudi koji to nisu gledali skrštenih ruku, a sad tko je lošije prošao u ovom ratu, ne bih komentirao.
bosanci naravno su losije prosli...al u toj istoj bih bosnjaci nikad u historiji nisu stvorili vecinu, a kamoli vanjsku podrsku za bilo sta - dok je to uradjeno sad, cemu je tudjman doprinjeo, naravno ne zato sto je htjeo - da ne bude da je ovo moje misljenje ovo je jedna od recenica janka bobetka,
ne bosanci jer to su i hrvati i srbi, nego bošnjaci, većinu čega i na čemu.
Real Khan

#62 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by Real Khan »

osa wrote: ne bosanci jer to su i hrvati i srbi, nego bošnjaci, većinu čega i na čemu.
:D Pssst @osa! Nemoj da te čuju oni iz RS-a i zapadne Hercegovine kako im "na silu namećeš bosanski identitet"...oni su brate mili Hrvati i Srbi a ne nekakvi Bosanci... zar ne? Evo da ti citiram Dodika: "Mi ne damo nikome da nam bilo šta nameće, pogotovo ne nekakav "bosanski" identitet... jer mi Srbi imamo pravo na samoopredjeljenje i mi smo se davno izjasnili ko smo i šta smo..." (Laktaši, 2008) :D
BSn

#63 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by BSn »

INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA
So what?!
osa

#64 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by osa »

Real Khan wrote:
osa wrote: ne bosanci jer to su i hrvati i srbi, nego bošnjaci, većinu čega i na čemu.
:D Pssst @osa! Nemoj da te čuju oni iz RS-a i zapadne Hercegovine kako im "na silu namećeš bosanski identitet"...oni su brate mili Hrvati i Srbi a ne nekakvi Bosanci... zar ne? Evo da ti citiram Dodika: "Mi ne damo nikome da nam bilo šta nameće, pogotovo ne nekakav "bosanski" identitet... jer mi Srbi imamo pravo na samoopredjeljenje i mi smo se davno izjasnili ko smo i šta smo..." (Laktaši, 2008) :D
čuj što netko drugi misli, to je njegov problem a i njegovo pravo, ja govorim ono što je mislim, evo dijelom sam bosanac, a ni promilom bošnjak, da li je sada jasnije, i oni u zap. hercegovini bi se s pravom bunili, kakve oni imaju veze s nazivom bosanac.
dallton

#65 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by dallton »

Real Khan wrote:
da hoce i srbija ovaj zakon o dijaspori donijeti po ugledu na hrvatsku, da i srbi i zvanicno (kao sto su vec de fakto) budu srbijanska dijaspora u bosni, to bi umnogome doprinjelo rascicavanju situacije...
BHCluster

#66 Re: Bosna u stranim medijima

Post by BHCluster »

Ovaj Markus je izgleda neka zesca sirovina cuj da se Bosanci i Hercegovci dogovore medusobno, to znaci rat nista drugo kada gledas na nase politicke lidere, a sto se tice naroda samo nek nepuca mi znamo kako cemo zajedno.
osa

#67 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by osa »

dallton wrote:
Real Khan wrote:
da hoce i srbija ovaj zakon o dijaspori donijeti po ugledu na hrvatsku, da i srbi i zvanicno (kao sto su vec de fakto) budu srbijanska dijaspora u bosni, to bi umnogome doprinjelo rascicavanju situacije...
vašu situaciju morate raščistiti sami, a za to izgleda nemate ni volje, ni snage a ni sposobnosti čini mi se, jer da imate već bi je raščistili.
Novi_Nick

#68 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by Novi_Nick »

osa wrote:
dallton wrote:
ne bosanci jer to su i hrvati i srbi, nego bošnjaci, većinu čega i na čemu.
Bosanci su i Bosnjaci i oni gradjani iz reda "Ostalih naroda" a to je sve skupa vecina u odnosu na Srbe i Hrvate koji bi zeljeli teritorijalnu podijelu drzave Bosne i Hercegovine :D
dallton

#69 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote: da hoce i srbija ovaj zakon o dijaspori donijeti po ugledu na hrvatsku, da i srbi i zvanicno (kao sto su vec de fakto) budu srbijanska dijaspora u bosni, to bi umnogome doprinjelo rascicavanju situacije...
vašu situaciju morate raščistiti sami, a za to izgleda nemate ni volje, ni snage a ni sposobnosti čini mi se, jer da imate već bi je raščistili.
sto sami, evo hrvatska ima zakon o dijaspori uskoro i srbija, i to doprinosi, zasto odbijati susjedsku pomoc, pa vrijeme je integracija i saradnje
osa

#70 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by osa »

quote="osa"]
dallton wrote:
ne bosanci jer to su i hrvati i srbi, nego bošnjaci, većinu čega i na čemu.[/quote]

Bosanci su i Bosnjaci i oni gradjani iz reda "Ostalih naroda" a to je sve skupa vecina u odnosu na Srbe i Hrvate koji bi zeljeli teritorijalnu podijelu drzave Bosne i Hercegovine :D[/quote]

kako znaš da je mnogi bošnjaci ne bi željeli, pogotovo kad bi teritorijalni omjeri bili nešto dukčiji, pa zar na pasja kola ne iznapadaše predsjednika najače bošnjačke stranke tihića, kao izdajnika koji hoće podjelu bih.
and

#71 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by and »

osa
tako se i vama moglo reći 1994,vrijeme je pred nama.vidjećemo
osa

#72 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by osa »

and wrote:
osa
moglo se reći ali mi pokazašmo da hoćemo i možemo, nego mislim da vrijeme baš i ne radi za vas, ali kao kažeš, vidjet ćemo.
dallton

#73 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by dallton »

osa wrote:
and wrote:
osa
moglo se reći ali mi pokazašmo da hoćemo i možemo, nego mislim da vrijeme baš i ne radi za vas, ali kao kažeš, vidjet ćemo.
posto si ti vec u penziji, sumnjam da ces ti to vidjeti
osa

#74 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by osa »

quote="osa"]
and wrote:
osa
moglo se reći ali mi pokazašmo da hoćemo i možemo, nego mislim da vrijeme baš i ne radi za vas, ali kao kažeš, vidjet ćemo.[/quote]

posto si ti vec u penziji, sumnjam da ces ti to vidjeti[/quote]

samo sumnjaj i to je neki vid aktivnosti.
and

#75 Re: INDIPENDENT: BiH SE RASPADA, SRBIMA AUTONOMIJA

Post by and »

osa wrote:
and wrote:
osa
možda smo i mi mogli,al eto nismo imali sreće i znanja.ubijediše amerikance da njihov plan da obuče i opreme armiju bih i daju vazdušnu podršku za okončanje rata neće uspjeti,za razliku od vas koji ste to dobili.
Post Reply