Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
rey

#51 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

bijelo_dugme wrote:
rey wrote:sta vi mislite?? da li je bolje kupiti polovnog golfa 5, 1.9 tdi, oko 150 000 km, full oprema za negdje oko 18.000 KM ili novog renault clia (model 2009 facelift) 1.2 benzin 75 KS, oprema expression (klima, abs, el. podizaci stakala, daljensko zakljucavanje, cd mp3 player sa komandama na volanu, putni racunar, maglenke, metalik boja itd..) za oko 20.000 KM...
Da dodam jos da auto mislim voziti na duzi period, vjerovatno narednih 6-7 godina, pa eto i to treba uzeti u obzir..
eto, da cujem vasa misljenja.. :skoljka:
A sto ne polovnog Clia? Auto je dobro i sve ali samo budale (i bogatasi) kupuju nova auta.
ma nije ni to losa ideja, uzeti polovnog clia, ali je ovaj sto ja gledam tek izasao (model 2009) ne moze se naci polovan..
rey

#52 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

corolla02 wrote:jaaa majke ti gdje ode ova tema, @rey: po zemlji hoda i gleda neki model u sub ili kompakt klasi, tj. nesto sto ce mu u garazu stati, spoj para i kvaliteta, a sad se ovdje pojavljuju prijedlozi tipa S klase, za koga kad se odlucis odmah i benzinsku crpku moras da mu prikacis otpozadi, a da ne govorimo o stanju cesta i parkinga Bosni za ovu tzv. premijer klasu, da se rollaa..
hahahaha :D jos malo ce doci neko sa prijedlogom, a zasto ne Cadilac Escalade ili hummer za te pare :lol:
Gile Šampion

#53 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by Gile Šampion »

Ja sam prije otprilike godinu dana sticajem okolnosti uzeo 2 auta.Jedno novo iz salona,koje nije predmet ove rasprave,a drugo je polovno i to Golf 5 ,2006 godina,TDI 105 KS...
Isto tako sam bio u nedoumici kao ti šta uzeti,da li polovnog Golfa ili nekog novog Renaulta...Tada je Clio bio na nekoj akciji 21 hiljadu otprilike,Megan neke 24 hiljade itd...Golf me tada izašao 27 hiljada.Za ovu godinu dana sam sa njim presao BRUKU kilometara i sad mi na satu stoji 150 hiljada km. I samo ti jedno mogu reći: nisam se jedne ,jedine sekunde pokajao što sam uzeo Golfa umjesto nekog drugog auta...

U firmi gdje radim,svaki dan sam u prilici da vozim X nekakvih raznih marki vozila tipa Ford 2008 god,Renault 2007 god,SsangYong 2007 god,Volvo S40 2000g,i mogu ti reći da nijedno od navedenih po pitanju kvalitete nije ni blizu VW-u.

Tako da odluka ostaje na tebi...
rey

#54 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

Bosnohercegovac wrote:
rey wrote:
znam da se moze uvesti povoljnije iz inostranstva, ali ovo su sve straija auta, i po 10 godina stara.. ja gledam da uzmem nesto novije, a ovaj clio je tek izasao, znaci redizajniran 2009, jos ga niko u gradu nema. bar ja nisam vidio. A o golfu 5, sta reci, nije vise najnoviji model, tu je sad sestica, ali su razlike skroz male, bar koliko sam ja mogao vidjeti...
Nismo se razumuli.

Ja sam mislio da kupis novog Clio-a ili Golfa starog 4 godine. A linkovima sam samo pokazao kako se kreču cijene takvih vozila u NJemaćkoj nakon 5 odnosno 7 godina. Tj. koja je cijena "tvog" novog Cli0-a nakon 5 i 7 godina, i "tvog" polovnog 4'godišnjeg golfa nakon 5 i 7 godina. Tj. htio sam ti pokazati da kupovina novog Clio-a nije mnogo lošija opcija na period od 5-7 godina, u odnosu na 4'godisnjeg golfa, tj. nije neka drastićna razlika u padu cijene.
sorry, do mene je onda bilo :)
Dobro si ovu uporedio..
a kad bi uzeo ovaj novi clio, vozio bi ga dok se ne raspadne, mozda i 10-ak godina, ipak ne kupuje se novo auto svaki dan.. tako da se ne bih bas previse zamarao da li ce mu cijena puno opasti..
Ali kad covjek malo skonta, vw dobro drzi cijenu, ali zato ti taj isti vw platis puno vise nego konkurenciju, ali ga na kraju bolje prodas.. tako da na kraju skoro pa isto ispadne ..
Sto vise citam ove postove, sve sam vise neodlucniji :D
ado-šampion

#55 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by ado-šampion »

rey wrote:
bijelo_dugme wrote:
rey wrote:sta vi mislite?? da li je bolje kupiti polovnog golfa 5, 1.9 tdi, oko 150 000 km, full oprema za negdje oko 18.000 KM ili novog renault clia (model 2009 facelift) 1.2 benzin 75 KS, oprema expression (klima, abs, el. podizaci stakala, daljensko zakljucavanje, cd mp3 player sa komandama na volanu, putni racunar, maglenke, metalik boja itd..) za oko 20.000 KM...
Da dodam jos da auto mislim voziti na duzi period, vjerovatno narednih 6-7 godina, pa eto i to treba uzeti u obzir..
eto, da cujem vasa misljenja.. :skoljka:
A sto ne polovnog Clia? Auto je dobro i sve ali samo budale (i bogatasi) kupuju nova auta.
ma nije ni to losa ideja, uzeti polovnog clia, ali je ovaj sto ja gledam tek izasao (model 2009) ne moze se naci polovan..
Kralju, to je isti Clio koji je izašao 2005., samo što je sad redizajniran i malo dotjeran. Možda polovan Clio i nije loša ideja. Ako nađeš da je prešao 40-50 hiljada naravno sa svim pečatima u servisnoj knjižici, možeš dosta uštediti. Naravno, onaj od 100 konja, nemoj onog od 75. :) Ova ideja posebno dolazi do izražaja ako si mlađi, jer ti može pasti na pamet nakon 2-3 godina da mijenjaš auto, a u prve 3 godine auto najviše izgubi na cijeni, u prosjeku 40%. Ako uzmeš Clia polovnog, starog 3-4 godine, pa se za nekoliko godina odlučiš da mijenjaš, izgubićeš puno manje. Ja mislim da se novo auto isplati samo onom koji ga misli vozit 10 godina, naravno osim onih koji su spremni svakih 3-5 godina izdvojit 10-ak i više hiljada kerma za novo auto. Još nešto što ide u korist polovnog Clia je to što ih ima puno, znači ima izbora.

A vidim da ti nude S-klase, joooj :lol: E svašta. Kad je treba registrovat - daj platu, kad treba gume promijenit - digni kradit, kad je udariš - prodaj kuću. :-)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#56 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by corolla02 »

A vidim da ti nude S-klase, joooj :lol: E svašta. Kad je treba registrovat - daj platu, kad treba gume promijenit - digni kradit, kad je udariš - prodaj kuću. :-)[
Ma moze, ako si ratni profiterr..
;-)
_Astra_

#57 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by _Astra_ »

Definitivno Clio, jeste klasa "ispod", ali ne razmisljas 4godine, jeftiniji servisi, a auto ti se sigurno nece kvariti... i NOVO je NOVO...

Ja imam TCE i ide BLESAVO...Gledaj, ako mozes da doplatis nesto MALO (cjenkaj se) i uzmi obavezno TCE...

To je zesce izj..ana petica... idu VELIKI servisi, i u ASA-i jedva cekaju takva auta :D...
whow

#58 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by whow »

Najveci gubitak vrijednosti auto dozivi za prvih 100 metara kada izade iz salona na cestu . Tu ces odmah izgubiti 25% vrijednosti. samo zbog toga sto ces imati taj miris novoga auta za nekih mjesec poslije toga imas polovno auto kao i sto je taj Golf . Budi pametan ne slusaj ove price tipa novo je novo . Polovan Golf ce pojesti novoga klia 3 puta.
frngla

#59 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by frngla »

kad su henry-a ford-a pitali koje je najbolje auto odgovor je bio novo auto, tako nema price clio bez dileme (da se razumijemo golf NOV je bolji od NOVOG clia, a ovako clio :D )
_Astra_

#60 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by _Astra_ »

@whow..
Tvoje misljenje.... ali ja se NIKAKO ne bih slozio s tim...
Imam i Clio-a i Golfa 6, i te bajke Golf je Golf ( a to sto je presao milijardu kilometara - nikom' nista) treba ostaviti braci Grim...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#61 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by corolla02 »

_Astra_ wrote:@whow..
Tvoje misljenje.... ali ja se NIKAKO ne bih slozio s tim...
Imam i Clio-a i Golfa 6, i te bajke Golf je Golf ( a to sto je presao milijardu kilometara - nikom' nista) treba ostaviti braci Grim...
Najbolja fora dosad!
:lol:
rey

#62 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

DoradO wrote:
howyesno wrote:Henry Ford je na to pitanje vec davno dao odgovor

najbolji auto je nov auto :)
Jeste, slazem se ...ali AUTO u punom smislu te rijeci ;-)

ma jest to rekao, znam :) to je vise marketinski potez. Normalno da ce tako govoriti kad je zivio od prodaje novih auta :D hehe
a ima tu istine..
howyesno

#63 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by howyesno »

dottore wrote:

da nov, ali German made :mrgreen:
VW Audi BMW Mercedes zar je potrebno vise?

jeste.... Jap made:

Mazda, Honda, Mitsubishi, Subaru, Toyota, Nissan...

licno ne vozim japanca ali su im proizvodjaci uvijek u samom vrhu po pouzdanosti automobila

slijedeca vozilica ce biti kosooka :)
Haris.ba

#64 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by Haris.ba »

rey wrote:
Haris.ba wrote:A da pogledas staru fiestu koja je na akciji. Kad sam prodavaca pitao koja je razlika u odnosu na novu, nekako mi skromno rece - samo u dizajnu :)
Mislim da je motor 1.4 (75 konja? valjda) ful oprema(sta to znaci ne znam, samo prenosim) -> 17.700
znam i za to, auto je dobro, ponuda je ok.. ali mi je ona fiesta pravo ruzna, pogotovo mi se ne svidja ono zeleno osvjetljenje unutra. Da je ova najnovija fisesta bilo bi super, bez imalo razmisljanja bih je uzeo :P
Pade mi na pamet. Jer mislim da ako malo zaboravis dizajn (koji nije los, samo zastario) mislim da je najbolja kupovina. Svi moji jarani su uzeli za klasu vece auto od mene polovno, a ja uzeo novo. Meni se smijali kad mi auto pocelo trzati (zaboravio svjecice zamijeniti). Eno ih sada, usvojili automehanicare. Poceli i da se kunu njima.
Ne prelazis bas puno. Ne treba ti toliko dizel. Golf je haman dvije klase iznad tog renola. Ali ne vrijedi sikiracije. Ako ti je cilj da se upoznas sa radom motora, gdje sta stoji, kako se popravlja, gdje se popravlja, gdje naci jeftino dijelova, koji majstor valja za sta i slicno, onda uzmi golfa. Racunaj na zeder, dobar alarm i ulazak u povlasteni krug vozaca golfa 5(zajedno sa policajcima :) ). Ako planiras vozati auto 10-ak godina, onda uzimaj novo. Samo uzmi opremu koja ce te zadovoljiti tvoje potrebe da se ne nerviras sto ti nesta fali. Auto ne uzimas radi komsija, lokalnih auto-akademika. Samo radi sebe i malo radi treba :).
dottore

#65 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by dottore »

howyesno wrote:
dottore wrote:

jeste.... Jap made:

licno ne vozim japanca ali su im proizvodjaci uvijek u samom vrhu po pouzdanosti automobila

moze i japanac, samo kad Honda i mitsu otvore salone u BiH :mrgreen:
addem

#66 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by addem »

Nemoj Golfa ziv bio. Sta ce ti? Da te stalno zeludac boli hoce li ga ko maznuti. Pogledaj statistike i vidjeces da se u ovoj nenormalnoj zemlji haman samo golf krade. Jos ako uzmes dizela, kao da si porucio lopovima porucio dodjite i uzimite me. Sta ti to treba u zivotu. Golf je dobro auto, al zbog lopova se fakat ne isplati riskirati uzimati takvo nesto. Pogotovo kada u klasi golfa imas jako puno auta koja nit se kradu, a jeftinija su od golfa.
corolla02

#67 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by corolla02 »

frngla wrote:kad su henry-a ford-a pitali koje je najbolje auto odgovor je bio novo auto, tako nema price clio bez dileme (da se razumijemo golf NOV je bolji od NOVOG clia, a ovako clio :D )
Da to je cuvena recenica/izjava Mr. Forda, iz vremena famoznog T modela, medjutim to je stvar proslosti, i vremena se mijenjaju te vjerujem da je danas ziv imao bi potpuno drugu teoriju :) . Vidis tad je to bilo logicno, auta su se kupovala jedno u 20-30 godina, jedno po familiji, nisu puno prelazila, nije bilo cesta danasnjih, nisu ni mogla Bog zna koliko dugo trajati/prelaziti, itd itd.
Danas, ako imas tri auta na jedno domacinstvo i to po ovoj teoriji nova - onda provedes svoj radni vijek/mladost robujuci im, daj otplatiti ih, daj osiguraj, zamjena djelova, i kad sve to zavrsis, nakon nekih 5 godina, opet si na 0, tj. sve iz pocetka :-). Sad, auta su stara, nemaju garancije, opala vrijednost, itd, itd.
Ovo je pogotovo izrazeno na Zapadu pa i vrijednost istih opada znatno brze nego u BiH. Ko ovo radi, licno poznajem ovakve koji svaki novi model moraju imati, bolje onda da se vrate u Bosnu pa tamo nek se prse i dokazivaju svojoj mahali!
Sad u Bosni, kad kupis novo i hoces da ti predje nekih 200,000 km za to ti treba preko 10 godina, govorim o prosjecnom gradjaninu BIH jer nema infrastrukture kao na Zapadu, dok na Zapadu to prosjecni gradjanin predje za nekih 5-6 godina. U BIH ukoliko se to predje ranije onda najvjerovatnije ta osoba je spavala u vozilici, tj. nije izlazila iz nje, dok je to na Zapadu normala, tj. niko se nece okrenuti za tobom.
Ukoliko se neko odluci na novo, onda je najbolje voziti istog do kraja!
Mada licno mislim, po meni, da je najbolje voziti i u BiH i na Zapadu kakvo dobro polovno vozilo, i mijenjati ga nekih 7 godina, radi njihovog brzog pada vrijednosti, manje su takse za registraciju/osiguranje, kad naletis na rupu vozilicom i ne zalis toliko, ogrebotine na istom lakse prebolis, i promjenis vise vozilica u svom zivotu tj. postajes ekspert poznavajuci veci broj modela i mehanike/tehnologije na istim; i naravno nakon sveg tog, ne tovaris druge oko tebe misljenjima tvog tipa o tome, ko, sta, kako, i kakav je to autic najbolji za ovog ili onog clana Sarajevo-X forumaa..
:D
bijelo_dugme

#68 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by bijelo_dugme »

frngla wrote:kad su henry-a ford-a pitali koje je najbolje auto odgovor je bio novo auto, tako nema price clio bez dileme (da se razumijemo golf NOV je bolji od NOVOG clia, a ovako clio :D )
Henry Ford je bio vlasnik Forda. To je isto da pitas prodavaca...
rey

#69 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

Haris.ba wrote:
rey wrote:
Haris.ba wrote:A da pogledas staru fiestu koja je na akciji. Kad sam prodavaca pitao koja je razlika u odnosu na novu, nekako mi skromno rece - samo u dizajnu :)
Mislim da je motor 1.4 (75 konja? valjda) ful oprema(sta to znaci ne znam, samo prenosim) -> 17.700
znam i za to, auto je dobro, ponuda je ok.. ali mi je ona fiesta pravo ruzna, pogotovo mi se ne svidja ono zeleno osvjetljenje unutra. Da je ova najnovija fisesta bilo bi super, bez imalo razmisljanja bih je uzeo :P
Pade mi na pamet. Jer mislim da ako malo zaboravis dizajn (koji nije los, samo zastario) mislim da je najbolja kupovina. Svi moji jarani su uzeli za klasu vece auto od mene polovno, a ja uzeo novo. Meni se smijali kad mi auto pocelo trzati (zaboravio svjecice zamijeniti). Eno ih sada, usvojili automehanicare. Poceli i da se kunu njima.
Ne prelazis bas puno. Ne treba ti toliko dizel. Golf je haman dvije klase iznad tog renola. Ali ne vrijedi sikiracije. Ako ti je cilj da se upoznas sa radom motora, gdje sta stoji, kako se popravlja, gdje se popravlja, gdje naci jeftino dijelova, koji majstor valja za sta i slicno, onda uzmi golfa. Racunaj na zeder, dobar alarm i ulazak u povlasteni krug vozaca golfa 5(zajedno sa policajcima :) ). Ako planiras vozati auto 10-ak godina, onda uzimaj novo. Samo uzmi opremu koja ce te zadovoljiti tvoje potrebe da se ne nerviras sto ti nesta fali. Auto ne uzimas radi komsija, lokalnih auto-akademika. Samo radi sebe i malo radi treba :).

hahahaha :D najjaci post dosad...
fkt radi sebe i malo radi treba :D
rey

#70 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

howyesno wrote:
dottore wrote:

jeste.... Jap made:

sto li nema honde kod nas.. znam da se kod vogosce bio otvorio kao neki manji salon, ali su ga ubrzo zatvorili....
malizeleni

#71 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by malizeleni »

rey wrote: Sto li nema honde kod nas.. znam da se kod vogosce bio otvorio kao neki manji salon, ali su ga ubrzo zatvorili....
Kako vjerovati ljudima koji su ispusili dvije atomske :P

Shalu na stranu, japanci prave jako dobra auta, samo sto se u nashem podruciju nikada nisu prodavala, sto radi jake konkurencije njemacke, sto radi cijene.
Ja sam na primjer ganjao mitsubishija, i rado bih da mi ovaj zadnji lancer bude sljedece auto, ali slabe su im ponude dizelskih motora skroz.
Mr.Fundamental

#72 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by Mr.Fundamental »

Evo moje mišljenje :-D Sve ti jarane zavisi od tvojih potreba.Ako imaš porodicu,djecu,puno putuješ i slično onda ti je bolji izbor Golf.Veći je,ima više mjesta pozadi,ima veći prtljažnik.1.9TDI mu je prava mjera-nije sportaš,ali vuče dobro i malo troši+pouzdan je.Jedino što je glasan, jer koristi tehnologiju pumpa-mlaznica.Ali ako kupuješ auto koje je prešlo 150.000km,obavezno moraš provjeriti je li redovno održavan,da li su mu dijelovi koji se moraju zamijeniti nakon određene kilometraže-mijenjani...Ako je to ok,onda ne bi trebao imati problema.Čitao sam u nekim auto časopisima maraton testove Golfova na 200.000km,i mogu ti reći da su napisali samo pohvale.Ali obavezno ga u servis na pregled,da se vidi u kakvom je stanju.
Što se tiče klia,ima manje prostora,manji prtljažnik,oprema mu je OK(ali ne reče kakva je oprema u tog golfa).Uporedi opremu između ta dva auta.Najveći nedostatak mu je taj motor od 75KS,koji je jako lijen.On je preporučljiv ako voziš isključivo po gradu,inače razmisli da uzmeš malo jači motor.Inače postoji i karavan izvedba Clia koja se zove Grandtour i koja nudi više prostora i veći prtljažnik.Doduše,karavan je i skuplji.
Ako ti ne smeta manje prostora kod njega i njegov motor,i ako ima jednako ili više opreme od Golfa,onda uzmi Clia.
rey

#73 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

e ljudi imam opciju da uzmem polovnog clia 2007 godiste, presao 18.000 km, s dobrom opremom (klima, el.paket, cd itd..) za nekih 14.500 KM jos registrovan..
Sta mislite??? jel se ovo vise ispalti???
ado-šampion

#74 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by ado-šampion »

rey wrote:e ljudi imam opciju da uzmem polovnog clia 2007 godiste, presao 18.000 km, s dobrom opremom (klima, el.paket, cd itd..) za nekih 14.500 KM jos registrovan..
Koji motor? Ako je TCE 100 konja isplati se, ako je dobro očuvan. Uglavnom uzmi današnje cijene, odbi 30-ak % i to je otprilike realna cijena. Pazi samo da ga nije razrađivao neki tatin sin. :-)
rey

#75 Re: Polovan Golf 5 ili nov Renault Clio???

Post by rey »

ado-šampion wrote:
rey wrote:e ljudi imam opciju da uzmem polovnog clia 2007 godiste, presao 18.000 km, s dobrom opremom (klima, el.paket, cd itd..) za nekih 14.500 KM jos registrovan..
Koji motor? Ako je TCE 100 konja isplati se, ako je dobro očuvan. Uglavnom uzmi današnje cijene, odbi 30-ak % i to je otprilike realna cijena. Pazi samo da ga nije razrađivao neki tatin sin. :-)
nije TCE, 1.2, 75 KS.. 4 vrata, metalik boja, i od opreme sve sto mi treba... klima, el. paket, metalik boja, maglenke, cd...
Nisam ga jos pogledao, ali je vjerovatno ocuvan, dok je malo presao a i dvije godine je star..
Nov bi me izasao 19500 KM s ovim motorom i ovom opremom, doduse i noviji model..
Ja imam 21 godinu, ovo bi mi bio prvi put da uzimam auto, polovno ili novo.. Sad kad bi isao da pogledam ovaj, da li treba da ga vozim do Bunje da ga oni pregledaju?? tj, da ga prikopcaju na kompjuter i da vide jel sve regularno, i koliko to kosta??
Post Reply