Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post Reply
zonbirile

#51 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by zonbirile »

Socijalista wrote:Opet mi niko ne rece u cemu je fazon, imamo pare, imamo ljude- sta je Problem?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pare nemamo,operativa je uništena,a samozvani konzorciji imaju predratne mašine.Najveći je problem nedovoljnog saobraćaja,koji je snimljen još prije rata.Uslov rentabilnosti je zadovoljen kada imaš 35000 vozila na dan i sada je i zorno prikazano na putu Visoko-Sarajevo maximum je cca 15.000 vozila.To je i tada ,do Zenice,označena kao najprometnija dionica,elem Bosni autoput treba,ali nema elemente isplativosti,jer da ima bilo bi i kocesionara.Ljude nemaš,jer bi sline smislile drugi koncept,kao C.Gora sa Hrvatskom,koja daje 40% sredstava,inžinjering i koncesiju na 30g uz održavanje ceste.I Dalmatina da nema sezone da pegla prihod bila bi u minusu.
don vito

#52 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by don vito »

zonbirile wrote:
Socijalista wrote:Opet mi niko ne rece u cemu je fazon, imamo pare, imamo ljude- sta je Problem?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pare nemamo,operativa je uništena,a samozvani konzorciji imaju predratne mašine.Najveći je problem nedovoljnog saobraćaja,koji je snimljen još prije rata.Uslov rentabilnosti je zadovoljen kada imaš 35000 vozila na dan i sada je i zorno prikazano na putu Visoko-Sarajevo maximum je cca 15.000 vozila.To je i tada ,do Zenice,označena kao najprometnija dionica,elem Bosni autoput treba,ali nema elemente isplativosti,jer da ima bilo bi i kocesionara.Ljude nemaš,jer bi sline smislile drugi koncept,kao C.Gora sa Hrvatskom,koja daje 40% sredstava,inžinjering i koncesiju na 30g uz održavanje ceste.I Dalmatina da nema sezone da pegla prihod bila bi u minusu.
Ja sam sirom Evrope prosao mnogim autoputevima i mislim da najmanje 30 posto nije rentabilno. Ma, sta nerentabilno, ima ih gdje po 5-10 minuta ne naidjes ni na auto ni na insana. Ali ih je neko napravio u cilju olaksanja protoka ljudi i roba, racunajuci da ce jednom biti rentabilni. A i ako ne budu rentabilni, ne mogu nigdje otici, napravljeni su da sluze buducim generacijama. Od uvodjenja PDV-a budzet je bogatiji za najmanje milijardu maraka kojima je mogla biti zavrsena dionica Sarajevo-Bosanski Brod. Time bi glavni grad i industrijski region u dolini Bosne jednom za sva vremena bili saobracajno povezani sa Evropom. Medjutim, pare su otisle u plate politicara, administracije, drotova, prosvjete, zdravstva...

Danas su posljedice:
1. Nemamo autoput
2. Drzava je pred bankrotom jer ne moze servisirati toliku javnu potrosnju
3. Budzetski korisnici pokrecu "revoluciju" jer ih je snasla kletva "da Bog da imao pa nemao"
Mx

#53 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Mx »

samo malo wrote:Ja ne znam koliko je moguce igrati na kartu brojnih istocnoevropskih turista koji pohode Jadran u ljetnim mjesecima, mislim vezano za to koncesionarstvo. Poljacima, Cesima, Slovacima (da ne govorim o Rusima, baltickim narodima, Bjelorusima, Ukrajincima, dakle o jednoj ogromnoj kvantitativnoj masi koju jos uvijek niko nije privukao na Jadran, to je jaka baza) bi bilo itekako pogodnije doci na JAdran ako bi preko BiH putovali modernim autoputem.

U tome interes ima Hrvatska, prije svega, pa onako laicki receno, zar se ne moze nesto uraditi na tu kartu. Ako vec nismo tranzitna zemlja, mogao bi se iskoristiti dalmatinski turizam. Usput i vjerski domaci, mislim na Medjugorje, svaki onaj Poljak ce stati u Medjugorju sto posto. I ostaviti nesto novaca, moteli, benzinske stanice, restorani, prodavnice, redovni inventar na autocestama.

Medjutim, kad o tome razmislim, sjetim se promptno vijesti od prije par godina, da su vajne BiH vlasti zatvorile ambasadu (ili konzulat bjese) u Warsavi i samim tim onemogucile Poljake da zatraze tranzitnu vizu kroz BiH. Umjesto da privlace strance, oni ih tako odbijaju. I logicno, Poljaci skrenuli prema A1 autocesti. Je malo duze, ali...
A dok su isli kroz BiH, Poljaci su ostavljali nesto novca u Medjugorju i usputno po benzinskim stanicama i restoranima.
Bravo, odlicna ideja da se Hrvatskoj dadne koncesija izgradnje autoputeva kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Hrvatska bi imala velike koristi od ovoga jer bi im se povecao broj turista koji bi dolazili iz istocnih zemalja preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Zatim Hrvatska se pokazala veoma kompetentnom i serioznom sa izgradnjom svojih autoputeva da moze izgraditi u veoma kratkom roku brzo i kvalitetno autoputeve. Hrvatska sada ima i dobre referense kod medjunarodnih faktora za dobijanje kredita za finansiranje izgradnje autoputa kroz Federaciju BiH. Mislim da bi se ovaj projekat odmah trebao dati Hrvatskoj i Bosanci bi u kratkom roku dobili zavrsen autoput kroz Federaciju.

Srbi u RS bi mogli dati svoj dio izgradnje pod koncesiju Srbiji i tako bi svi bili zadovoljni a Bosna i Hercegovina i njeni gradjani dobili zavrsene autoputeve u veoma kratkom roku.
zonbirile

#54 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by zonbirile »

don vito wrote:
zonbirile wrote:
Ja sam sirom Evrope prosao mnogim autoputevima i mislim da najmanje 30 posto nije rentabilno. Ma, sta nerentabilno, ima ih gdje po 5-10 minuta ne naidjes ni na auto ni na insana. Ali ih je neko napravio u cilju olaksanja protoka ljudi i roba, racunajuci da ce jednom biti rentabilni. A i ako ne budu rentabilni, ne mogu nigdje otici, napravljeni su da sluze buducim generacijama. Od uvodjenja PDV-a budzet je bogatiji za najmanje milijardu maraka kojima je mogla biti zavrsena dionica Sarajevo-Bosanski Brod. Time bi glavni grad i industrijski region u dolini Bosne jednom za sva vremena bili saobracajno povezani sa Evropom. Medjutim, pare su otisle u plate politicara, administracije, drotova, prosvjete, zdravstva...

Danas su posljedice:
1. Nemamo autoput
2. Drzava je pred bankrotom jer ne moze servisirati toliku javnu potrosnju
3. Budzetski korisnici pokrecu "revoluciju" jer ih je snasla kletva "da Bog da imao pa nemao"
------------------------------------------------------------
pa i napisao sam da se treba otkloniti od koncepta koncesije,jer su stalno lagali da je put isplativ.U vremenu prije krize i viška novca,lako bi se našao koncesionar.Postoje i drugi modusu,koji oni ne koriste,evo tek sada su stavili 10pf po litru goriva.Problem ove zemlje je u nekompetentnim ljudima,lopovluku i lažima,u stvari jedno s drugim i ide.
Bistra_boza

#55 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Bistra_boza »

Ne razumijem cemu cudjenje? jos malo u Bosni ce podijeliti letece cilime........autoput ne potreban i samo troskovi. Ova malo sto se gradi, kad se isplaniraju
kojekakve vikendice i ostalo uz kapitalan projekat i 10%............gradi se put na mjesec. Imal mene tu? sta ba metar..........?
zonbirile

#56 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by zonbirile »

Bistra_boza wrote:Ne razumijem cemu cudjenje? jos malo u Bosni ce podijeliti letece cilime........autoput ne potreban i samo troskovi. Ova malo sto se gradi, kad se isplaniraju
kojekakve vikendice i ostalo uz kapitalan projekat i 10%............gradi se put na mjesec. Imal mene tu? sta ba metar..........?
-----------------------------------------
MuCe radi na tome,čovjek konačno otkriva paranoidne simptome,eto piše Obami i nudi se za posrednika između Irana i SAD,valjda će i čilim uzdurisati.
Bistra_boza

#57 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Bistra_boza »

zonbirile wrote:
Bistra_boza wrote:Ne razumijem cemu cudjenje? jos malo u Bosni ce podijeliti letece cilime........autoput ne potreban i samo troskovi. Ova malo sto se gradi, kad se isplaniraju
-----------------------------------------
MuCe radi na tome,čovjek konačno otkriva paranoidne simptome,eto piše Obami i nudi se za posrednika između Irana i SAD,valjda će i čilim uzdurisati.
To je i normalno..........Izaslanik je Izaslanik......MuCe ima direktnu vezu sa Allahom i tumaci njegove zelje..........a ne nece (pogresno je to tumacenje) on da bude novi Izaslanik...........on hoce da bude najnoviji Poslanik?
zonbirile

#58 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by zonbirile »

a autoput,čilime,može i Ef.Spahić da dijeli,a naplata upola jeftinija,75pf do Visokog i kahva u Podlugovima gratis.
Frankyee

#59 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Frankyee »

Gradnja autoputa Banja Luka - Doboj počinje krajem godine
Vlasnicima je kvadratni metar zemljišta plaćan po cijeni od 3,5 do pet maraka...
27.06.2009. 15:15

Premijer RS Milorad Dodik i predstavnici austrijske kompanije "Strabag" u oktobru će u Banjoj Luci potpisati ugovor o izvođenju radova na dionici autoputa Banja Luka - Doboj, u dužini od 72 kilometra i predračunske vrijednosti 499 miliona eura, potvrđeno je "Dnevnom avazu" u Vladi.

Direktor Uprave za geodetsko-imovinskopravne poslove RS Tihomir Gligorić kazao nam je da su imovinskopravni odnosi riješeni u rekordnom roku. Najavio je da bi izgradnja trebala početi do kraja godine.

Prema njegovim riječima, eksproprijacija zemljišta privedena je kraju, sklopljeno je 1.649 ugovora, od čega je bilo 26 žalbi. U prvostepenom postupku riješeni su skoro svi zahtjevi u Laktašima, Prnjavoru i Derventi, a većina žalbi odnosi se na zemljišta i prateće objekte u Doboju.

Vlasnicima je kvadratni metar zemljišta plaćan po cijeni od 3,5 do pet maraka. Vlada je za ukupnu eksproprijaciju izdvojila 70 miliona KM.

- Iznenađen sam odličnom saradnjom s građanima i njihovom spremnošću da svoju zemlju daju za put - rekao je Gligorić.

ako ne zna Sarajevo evo bar kod Dodika se nesto izgleda radi. Ako ovo zaista prodje BiH ce imati jos 72 km autoputa. Ovaj put se nastavlja prema Srbiji i kako stvari stoje prije ce Banjaluka se spojiti sa Beogradom ( ne racunam stari put preko Hrvatske) nego Sarajevo sa Zenicom. Al vazno je da je nase seher Sarajevo puno nekih longitudinala, transferzala, vertikala, diferencijala i ostalih podvala.
paral0c0

#60 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by paral0c0 »

Pa prija ce RS napraviti nego FBIH :roll:
BaileyS

#61 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by BaileyS »

Mx wrote:
Bravo, odlicna ideja da se Hrvatskoj dadne koncesija izgradnje autoputeva kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Hrvatska bi imala velike koristi od ovoga jer bi im se povecao broj turista koji bi dolazili iz istocnih zemalja preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Zatim Hrvatska se pokazala veoma kompetentnom i serioznom sa izgradnjom svojih autoputeva da moze izgraditi u veoma kratkom roku brzo i kvalitetno autoputeve. Hrvatska sada ima i dobre referense kod medjunarodnih faktora za dobijanje kredita za finansiranje izgradnje autoputa kroz Federaciju BiH. Mislim da bi se ovaj projekat odmah trebao dati Hrvatskoj i Bosanci bi u kratkom roku dobili zavrsen autoput kroz Federaciju.

Srbi u RS bi mogli dati svoj dio izgradnje pod koncesiju Srbiji i tako bi svi bili zadovoljni a Bosna i Hercegovina i njeni gradjani dobili zavrsene autoputeve u veoma kratkom roku.
Hrvatska je bila zainteresovana za koncesiju u vrijeme dok je SDP tamo bio na vlasti. Mi smo odbili tu mogucnost.
Socijalista

#62 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Socijalista »

paral0c0 wrote:Pa prija ce RS napraviti nego FBIH :roll:
A znas da hoce, prave neznam koliko vec po onoj ravnici onaj autoput prema Bos. Gradisci, koliko rs ima autoputa? gotovog.
Socijalista

#63 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Socijalista »

zagazaga wrote:
Socijalista wrote:
paral0c0 wrote:Pa prija ce RS napraviti nego FBIH :roll:
A znas da hoce, prave neznam koliko vec po onoj ravnici onaj autoput prema Bos. Gradisci, koliko rs ima autoputa? gotovog.
imaju tunel u Lijevče polju :roll:
A koliko to u kilometrazi ima gotovog spremljenog autoputa u RS?
cyprus

#64 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by cyprus »

Ma ja se plaho bojim da mi od tog autoputa nećemo imati neke prevelike koristi ni kad se izgradi. Ko bi putovo njim osim nas i tih eventualnih fiktivnih istočnoevropskih turista... :roll:
Fozgen

#65 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Fozgen »

jefferson wrote:Gospodo izbori su sljedece godine, pa eto, kaznite ih!
Ko vas jebe!
Hebe nas ko stigne, a haman i ti.
Kako ti da znas ko je za koga glasao? :x :x
palermo

#66 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by palermo »

cyprus wrote:Ma ja se plaho bojim da mi od tog autoputa nećemo imati neke prevelike koristi ni kad se izgradi. Ko bi putovo njim osim nas i tih eventualnih fiktivnih istočnoevropskih turista... :roll:
Pa zar je malo to što bi mi njime mogli putovati?? :D
cyprus

#67 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by cyprus »

palermo wrote:
cyprus wrote:Ma ja se plaho bojim da mi od tog autoputa nećemo imati neke prevelike koristi ni kad se izgradi. Ko bi putovo njim osim nas i tih eventualnih fiktivnih istočnoevropskih turista... :roll:
Pa zar je malo to što bi mi njime mogli putovati?? :D
Ma jedino to :) . Al valja od nekih para i održavati taj put :-D
Thirra

#68 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Thirra »

Socijalista wrote:Ja samo neznam otkud podatak da od Draca do Kosovske granice ima 100km? Od Draca do Tirane ima samo 60km :? ili mozda dobro nisam skontao???
-----------------------

Od Draca do Tirane ima 39 km. Od Durresa do Morine (granice sa Kosovom) ima 170km.
Socijalista

#69 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Socijalista »

Thirra wrote:
Socijalista wrote:Ja samo neznam otkud podatak da od Draca do Kosovske granice ima 100km? Od Draca do Tirane ima samo 60km :? ili mozda dobro nisam skontao???
-----------------------

Od Draca do Tirane ima 39 km. Od Durresa do Morine (granice sa Kosovom) ima 170km.
hvala na podacima, ja znam ono sto sam procitao ocito nije tacno.
bihpatriot

#70 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by bihpatriot »

Ej, zaboravili smo da bi Poljaci stali i da vide piramide... :lol:

Sta ce nam autoput, vi biste da unistavate zelenilo, zagadjujete vazduh izduvnim gasovima, itd. jel?

Nasa strategija je ocuvanje okolisa, razvoj seoskog turizma, Perucica kao posljednja prasuma u Europi...

Mi cemo u buducnosti da postanemo najveca turisticka atrakcija - ovi autoputevi u okolnim zemljama ce da sluze samo kao tranzitne rute da se dodje do nas! :bih:

(bitno je samo smislit pricu, "enjoy lazy, enjoy kreizi", i tako to...) :wink:
Liberalism

#71 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Liberalism »

Nikad mi necemo nista napraviti sa ovim nasim pristupom.

Evo rade zaobilaznicu oko Sarajeva, nece je napraviti jos za 3 godine, al vec su poceli stavljati ukrasni kamen i saditi cvijece na nekim segmentima puta.

Pa to granici sa ludilom.

Umjesto da urade ceste i pocinju pustati u promet, pa onda uljepsavaj. Ovako, ljudi se voze makadamom i gledaju kako radnici stavljaju fasadni kamen oko buduce saobracajnice
paral0c0

#72 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by paral0c0 »

Normala da hocemo! Brze ce se putovati, ali isto ce privreda imati korist!
paral0c0

#73 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by paral0c0 »

Jos malo do Zenici, ali to malo ce sigurno dugo trajati :(

Image
Socijalista

#74 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by Socijalista »

paral0c0 wrote:Jos malo do Zenici, ali to malo ce sigurno dugo trajati :(

Image
jel ovaj dio AP iznad Hadzica gotov?
zonbirile

#75 Re: Albanija napravila veliki dio autoputa, kad ce BiH????

Post by zonbirile »

samo leteći ćilimi mogu spasiti promašaj
Post Reply