samo malo wrote:Ja ne znam koliko je moguce igrati na kartu brojnih istocnoevropskih turista koji pohode Jadran u ljetnim mjesecima, mislim vezano za to koncesionarstvo. Poljacima, Cesima, Slovacima (da ne govorim o Rusima, baltickim narodima, Bjelorusima, Ukrajincima, dakle o jednoj ogromnoj kvantitativnoj masi koju jos uvijek niko nije privukao na Jadran, to je jaka baza) bi bilo itekako pogodnije doci na JAdran ako bi preko BiH putovali modernim autoputem.
U tome interes ima Hrvatska, prije svega, pa onako laicki receno, zar se ne moze nesto uraditi na tu kartu. Ako vec nismo tranzitna zemlja, mogao bi se iskoristiti dalmatinski turizam. Usput i vjerski domaci, mislim na Medjugorje, svaki onaj Poljak ce stati u Medjugorju sto posto. I ostaviti nesto novaca, moteli, benzinske stanice, restorani, prodavnice, redovni inventar na autocestama.
Medjutim, kad o tome razmislim, sjetim se promptno vijesti od prije par godina, da su vajne BiH vlasti zatvorile ambasadu (ili konzulat bjese) u Warsavi i samim tim onemogucile Poljake da zatraze tranzitnu vizu kroz BiH. Umjesto da privlace strance, oni ih tako odbijaju. I logicno, Poljaci skrenuli prema A1 autocesti. Je malo duze, ali...
A dok su isli kroz BiH, Poljaci su ostavljali nesto novca u Medjugorju i usputno po benzinskim stanicama i restoranima.
Bravo, odlicna ideja da se Hrvatskoj dadne koncesija izgradnje autoputeva kroz Federaciju Bosne i Hercegovine. Hrvatska bi imala velike koristi od ovoga jer bi im se povecao broj turista koji bi dolazili iz istocnih zemalja preko Bosne i Hercegovine u Hrvatsku. Zatim Hrvatska se pokazala veoma kompetentnom i serioznom sa izgradnjom svojih autoputeva da moze izgraditi u veoma kratkom roku brzo i kvalitetno autoputeve. Hrvatska sada ima i dobre referense kod medjunarodnih faktora za dobijanje kredita za finansiranje izgradnje autoputa kroz Federaciju BiH. Mislim da bi se ovaj projekat odmah trebao dati Hrvatskoj i Bosanci bi u kratkom roku dobili zavrsen autoput kroz Federaciju.
Srbi u RS bi mogli dati svoj dio izgradnje pod koncesiju Srbiji i tako bi svi bili zadovoljni a Bosna i Hercegovina i njeni gradjani dobili zavrsene autoputeve u veoma kratkom roku.