Nikad čaršija i padinski dijelovi (Stari Grad) nisu koristili te izraze. Nikad. Premlad si ti da bi toga se sjećao. To i jeste problem-mlađi ljudi misle da je govor od kraja 80-tih, kad su se te promjene počele dešavati, postojao i ranije. Nije toga bilo ranije...sistem wrote:govorio se satrovacki. kermefa, dajgle, rekbu, mazi / mazija, capi, batre, vopra..... pa citava recenica tako. samo sto je uvijek koristen kao humoristican element, niko ozbiljno nije to koristio.Bernard_Prince wrote:Opet, satrovacki niko nikada nije pricao. Tu i tamo po koja rijec, recenica (sidje, vajsecu i sl.). Ocam-ocat su novopridosle rijeci u Sa.
njiha, hin - koristila je to vazda carsija i padinska naselja. kao i gonjati, nohat, dolaaaazio, dolaaazila, mammma. to nije zargon, to je samo neispravan govor.Lesli Eldridž wrote:To oca mi (ocam) se nije ranije koristilo. Novopridošli u grad su to donijeli. Imamo i još novih riječi: famelija, njiha, hin, itd. To je sve od novijih stanovnika
Sarajevski žargon
-
Lesli Eldridž
#51 Re: Sarajevski žargon
-
Rambo-Amadeus
#52 Re: Sarajevski žargon
čestitam na prvom postu!enesovac wrote:Dobra tema. Ne znam definiciju žargona,onako književno, ali mislim da ga svako područje ima. I meni se čini da je sarajevski žargon donekle poprimio i neke druge karakteristike nakon rata, ali se još uvijek mogu čuti one stare : siđe, vozdra, šta mai, kakav si... ja sam kao dječak za riječ vozdra mislio da je to neka posebna riječ koja nema veze sa riječju zdravo, smiješno al je tako.To samo govori koliko su neki termini bili u upotrebi, podrazumijevali su se i mi smo rasli sa njima. Naravno, da bi neka od mnogobrojnih riječi sarajevskog žargona bila autentična potrebno je i meko ššš, ili žžž ha ha! Ne znam kako se to slovo nauči izgovarati, ali ga je nemoguće korigovati i uvijek se osjeti u govoru, bilo žargonskom, bilo službenom, postane dio ličnosti.
Drago mi je kad na ulici, u kafiću, bilo gdje, čujem takav govor, jer to potvrđuje da je grad ima jedno od svojih prepoznatljivih lica.
Inače, ša mai, šta se dira? čime se baviš?
-
opet ja
#53 Re: Sarajevski žargon
da ovo je tipicno...sto je najgore niko ne slusa odgovore...niti ga interesujeVitamin C wrote:Ko bi se ovoga odrekao.Beg_Babic wrote:O1: Sta ima
O2: Beezee , kod tebe
O1:Dobar ti..
O1:Inace?
O2: Ma ev dobar
![]()
- enesovac
#54 Re: Sarajevski žargon
hvala na čestitkama. Evo pomalo 
- BSn
#55 Re: Sarajevski žargon
Presjek teme. 
- Edin H.
#56 Re: Sarajevski žargon
Vitamin C wrote:Ko bi se ovoga odrekao.Beg_Babic wrote:O1: Sta ima
![]()
Prejako
Sve receno u par rijeci
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#57 Re: Sarajevski žargon
ima ovaj novi "sarajevski zargon"

-
leo karan
#58 Re: Sarajevski žargon
u nadrealistima, kad nele ugosti "profesora miljenka popovica"Bernard_Prince wrote:Sarajevski zargon, cak i naglasak, jako se promijenio poslije 1995. Ono sto ja cujem u Sarajevu, nije isti govor kakav je bio u gradu prije 1995. Opet, satrovacki niko nikada nije pricao. Tu i tamo po koja rijec, recenica (sidje, vajsecu i sl.). Ocam-ocat su novopridosle rijeci u Sa.
u jednom trenutku vadi poster gole trebe i govori
profsore, vid'te ovo, 17 godina ocam mog
tako da,
mislim da nisi u pravu
istina je da ovo ocam ocat govore u zivinicama, al dosta drugacije nego mi u Sa
Last edited by leo karan on 05/06/2009 00:01, edited 1 time in total.
-
leo karan
-
drama
#60 Re: Sarajevski žargon
sjetih se onog vica kad je mujo otis'o u restoran
pa ga pita konobar:' hecete l' sirce u salatu? ',
ka'e mu mujo: ' sh'a ti je sirce? '
konobar: ' ma ocat! '
mujo: ' ocam' '

pa ga pita konobar:' hecete l' sirce u salatu? ',
ka'e mu mujo: ' sh'a ti je sirce? '
konobar: ' ma ocat! '
mujo: ' ocam' '
- Bernard_Prince
#61 Re: Sarajevski žargon
Neletov stari je dosao iz Kladova, Srbija. Nele nije sarajlija cije su generacije rodjene u ovom gradu, Nele se samo slucajno rodio i bio "sarajlija" nekih tridesetak godina, a onda se vratio tamo gdje pripada srcem, dusom i mentalnom sklopu. Uzimati Neleta za primjer i njegov zargon je apsolutno irevelantno. Zenit je iz Bugojna i nakon skoro 30 godina zivota u Sarajevu, jos nije stekao toliko zeljeni slif. To se ne stjece, niti se nauci, sa time se radja.leo karan wrote:u nadrealistima, kad nele ugosti "profesora miljenka popovica"Bernard_Prince wrote:Sarajevski zargon, cak i naglasak, jako se promijenio poslije 1995. Ono sto ja cujem u Sarajevu, nije isti govor kakav je bio u gradu prije 1995. Opet, satrovacki niko nikada nije pricao. Tu i tamo po koja rijec, recenica (sidje, vajsecu i sl.). Ocam-ocat su novopridosle rijeci u Sa.
tako da,
mislim da nisi u pravu
- sistem
#62 Re: Sarajevski žargon
hehe, cuj ja mladLesli Eldridž wrote:Nikad čaršija i padinski dijelovi (Stari Grad) nisu koristili te izraze. Nikad. Premlad si ti da bi toga se sjećao. To i jeste problem-mlađi ljudi misle da je govor od kraja 80-tih, kad su se te promjene počele dešavati, postojao i ranije. Nije toga bilo ranije...sistem wrote:njiha, hin - koristila je to vazda carsija i padinska naselja. kao i gonjati, nohat, dolaaaazio, dolaaazila, mammma. to nije zargon, to je samo neispravan govor.
nisam kolega, nisam. a ovo su meni rekli roditelji, i baka koja je bila hodajuca enciklopedija - to je bio govor jednog dijela sarajeva sve do ranih pedesetih, kad je grad preplavljen studentima pridoslim iz cijele bih, kad su masovno otvarani fakulteti u gradu. do tada je bio gospodski govor - malo arhaican, bez onog sto sada znamo kao sarajevski akcent, pun turcizama, govoren bez obzira na etnos i religiju; i bio je govor 'sitne raje', taj sa u njiha, hin. taj lijepi govor i sad cujes kod mnogo starih ljudi, uzivanje slusati. kasnije su ta oba govora potisnuta i dobio se govor kakav znamo iz sedamdesetih i osamdesetih.
- johnnykola
#63 Re: Sarajevski žargon
koja nebuloza! nije bitno odakle si vec je bitno ono sto nosis u sebi, ona zicu da kontas odnose i suodnose.Bernard_Prince wrote:Neletov stari je dosao iz Kladova, Srbija. Nele nije sarajlija cije su generacije rodjene u ovom gradu, Nele se samo slucajno rodio i bio "sarajlija" nekih tridesetak godina, a onda se vratio tamo gdje pripada srcem, dusom i mentalnom sklopu. Uzimati Neleta za primjer i njegov zargon je apsolutno irevelantno. Zenit je iz Bugojna i nakon skoro 30 godina zivota u Sarajevu, jos nije stekao toliko zeljeni slif. To se ne stjece, niti se nauci, sa time se radja.leo karan wrote:u nadrealistima, kad nele ugosti "profesora miljenka popovica"Bernard_Prince wrote:Sarajevski zargon, cak i naglasak, jako se promijenio poslije 1995. Ono sto ja cujem u Sarajevu, nije isti govor kakav je bio u gradu prije 1995. Opet, satrovacki niko nikada nije pricao. Tu i tamo po koja rijec, recenica (sidje, vajsecu i sl.). Ocam-ocat su novopridosle rijeci u Sa.
tako da,
mislim da nisi u pravu
imam frenda koji je iz gracanice i koji je u 8 godina koliko je u sarajevu veci sarajlija od vecine onih
koji su u njemu vec 100 generacija (ovdje pretjerujem s generacijama, naravno:). uvijek se tacno vidi, osjeti i zna
kad bi neko nesto na silu i kad mu nesto "lezi". u vremenu tln-a neletu je definitivno "lezalo" sarajevo.
sta je kasnije s njim bilo zabole me. kao i svugdje na svijetu seljak je seljak, a seljacina seljacina - postoji jasna razlika, pa bilo to
u ny, parizu ili u sarajevu. sarajlijom te ne cine generacije tvoje familije u njem vec razmisljanje i ponasanje
koje razlikuje gradjanina od seljacine, a ne od seljaka, da ponovno naglasim.
- vitamini
#64 Re: Sarajevski žargon
Prije rata u Sarajevu se mogao često čuti izraz "eki" ili "ekši", što je po meni neki tipični sarajevski lokalizam, i to ono sa "mekim" š... inače, pravi sarajevski izgovor je bio uvijek sa mekim š i ć...."šooo?".
Sada sve rjeđe čujem "eki to"....
- Bernard_Prince
#65 Re: Sarajevski žargon
Ja ne mislim tako. Mi svi u sebi nosimo imprint, otisak onoga odakle dolazimo, koji nas definise. Ako ja sada odem u Zagreb, tesko da se mogu definisati purgerom nakon deset godina provedenih tamo, jer nije moj inprint (koji je Bosna i bosanski i sarajevski). Opet, ako neko nije iz Sarajeva generacijama, ne znaci da je los, primitivan, papak, neobrazovan i sl.johnnykola wrote: koja nebuloza! nije bitno odakle si vec je bitno ono sto nosis u sebi, ona zicu da kontas odnose i suodnose.
imam frenda koji je iz gracanice i koji je u 8 godina koliko je u sarajevu veci sarajlija od vecine onih
koji su u njemu vec 100 generacija (ovdje pretjerujem s generacijama, naravno:). uvijek se tacno vidi, osjeti i zna
kad bi neko nesto na silu i kad mu nesto "lezi". u vremenu tln-a neletu je definitivno "lezalo" sarajevo.
sta je kasnije s njim bilo zabole me. kao i svugdje na svijetu seljak je seljak, a seljacina seljacina - postoji jasna razlika, pa bilo to
u ny, parizu ili u sarajevu. sarajlijom te ne cine generacije tvoje familije u njem vec razmisljanje i ponasanje
Jeste, eki i eksi su nestali. Danas zato imamo izraze kao cool, wow, itd. na jednoj strani, a arapske izraze na drugoj (sve je manje i turcizama).Prije rata u Sarajevu se mogao često čuti izraz "eki" ili "ekši", što je po meni neki tipični sarajevski lokalizam, i to ono sa "mekim" š... inače, pravi sarajevski izgovor je bio uvijek sa mekim š i ć...."šooo?".Sada sve rjeđe čujem "eki to"....
Ovo je potpuno tacno.hehe, cuj ja mlad
nisam kolega, nisam. a ovo su meni rekli roditelji, i baka koja je bila hodajuca enciklopedija - to je bio govor jednog dijela sarajeva sve do ranih pedesetih, kad je grad preplavljen studentima pridoslim iz cijele bih, kad su masovno otvarani fakulteti u gradu. do tada je bio gospodski govor - malo arhaican, bez onog sto sada znamo kao sarajevski akcent, pun turcizama, govoren bez obzira na etnos i religiju; i bio je govor 'sitne raje', taj sa u njiha, hin. taj lijepi govor i sad cujes kod mnogo starih ljudi, uzivanje slusati. kasnije su ta oba govora potisnuta i dobio se govor kakav znamo iz sedamdesetih i osamdesetih.
- Ateista
#66 Re: Sarajevski žargon
U pravu si, ni porijeklo ni mjesto rodjenja ne mora da definise pravog SARAJLIJU, bar ne ono sto se nekada smatralo sarajlijom.johnnykola wrote:
koja nebuloza! nije bitno odakle si vec je bitno ono sto nosis u sebi, ona zicu da kontas odnose i suodnose.
Danas toliko papaka sebi daje za pravo da se tako zove, mozda i jesu rodjeni u Sarajevu, ali nemaju ono po cemu su Sarajlije uvijek bile poznate.
Ja jesam rodjen u sarajevu, ali se slazem da ima ljudi koji nisu rodjeni ovdje, ali su vece Sarajlije od pola ovih koji su tu rodjeni.
Sto se tice Neleta, on je bio jedan od tipicnih predstavnika pravog sarajlije, samo je steta sto je puko.
- Ateista
#67 Re: Sarajevski žargon
Steta je sto se rijec VOZDRA sve manje koristi, nekako e to pravo 'nako za raju, a sve manje i manje to cujem.
Haj', vozdra svima!
Haj', vozdra svima!
-
vratnik
#69 Re: Sarajevski žargon
mogao je samo reci: kako je, kako je.Edin H. wrote:Vitamin C wrote:Ko bi se ovoga odrekao.Beg_Babic wrote:O1: Sta ima
![]()
Prejako![]()
Sve receno u par rijeci![]()
- BlooQ.
#70 Re: Sarajevski žargon
Ateista wrote:U pravu si, ni porijeklo ni mjesto rodjenja ne mora da definise pravog SARAJLIJU, bar ne ono sto se nekada smatralo sarajlijom.johnnykola wrote:
koja nebuloza! nije bitno odakle si vec je bitno ono sto nosis u sebi, ona zicu da kontas odnose i suodnose.
Danas toliko papaka sebi daje za pravo da se tako zove, mozda i jesu rodjeni u Sarajevu, ali nemaju ono po cemu su Sarajlije uvijek bile poznate.
Ja jesam rodjen u sarajevu, ali se slazem da ima ljudi koji nisu rodjeni ovdje, ali su vece Sarajlije od pola ovih koji su tu rodjeni.
Sto se tice Neleta, on je bio jedan od tipicnih predstavnika pravog sarajlije, samo je steta sto je puko.
Pročitah u Oslobođenju divan članak o razlici između građana Sarajeva i Sarajlija...građanin Sarajeva može da bude bilo ko...Sarajlija je ono posebno osjećanje ljubavi koje dobijete kad šetate niz ulicu kralja Tomislava, i sunca vas kupa...i zatvorite oči i jednostavno osjećate ljubav prema gradu ...moja definicija
- uvjek dobar gost
#71 Re: Sarajevski žargon
Interesantno mi je da kad se maknem iz ove kotline još pojačam žargon i ubacim neke riječi koje inače ne koristim....
Da ja koristim sarajevski žargon....
Da ja koristim sarajevski žargon....
Last edited by uvjek dobar gost on 05/06/2009 12:40, edited 1 time in total.
-
silm
#72 Re: Sarajevski žargon
Ima i ono : jooj divi ga, glava mu ko gurabija a nas Fako ko trafika, matere mi Semse.
- Michun
#73 Re: Sarajevski žargon
Nikakve veze sa izbjeglicama - jezik je ziva stvar i mijenja se u zavisnosti od trenutne "mode". Pa tako se extra koristi u svakodnevnom jeziku a strana je rijec. Predobro, prestrashno i sl. Izmislili hrvati, dakle opet strana rijec. itd, itdchuchumbamayumbe wrote:Ja ipak mislim da "ocam - ocat" nema nikakve veze sa izbjeglicama, a vi shvatite kako hocete.exliberal wrote:ja htjedoh da to napisem al kontam...tisu nek se neko drugi javi....i on sjoooo..nekontam...to je nesto novoBernard_Prince wrote:ocat je usao u zargon sa dolaskom izbjeglica u Sarajevo poslije rata. Prije rata se nije koristio.
- BlooQ.
#74 Re: Sarajevski žargon
Da li korištenje izraza tipa traNvaj itd. spada u sarajevski žargon? Odnosno riječi koje pridošlice pogrešno izgovaraju , a Sarajlije koriste namjerno u svakodnevnom govoru?
- Cholina_Lokica
#75 Re: Sarajevski žargon
cuj koristim li, djesh me to pitat