Ma efendija Spahic je masAllahBHF_Manijak wrote:Citam konstantno temu a nisam dosad nista htio pisati jer je polje osjetljivo...ima tacno je ucaca koji uzimaju pare za to,ali ima isto tako onih koji to odbijaju,proce ali pare ne uzimaju vc ih daju za sergiju,pogledatjte primjer ef Spahica,koji 100 puta kaze,ljudi dragi ne dajite meni,kad i sami znate da ja to ne mogu od srca procuiti kao vi,bolje je vase kul huvallahu nego moja cijela hatma,jer je vase iz srca....nisu sve efendije nakaradne,ima i dobrih ljudi,slucaj Bugarija itd...plaho drugima mahane nalazimo,nikako da ispred svojih vrata pogledamo....
PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
-
bosna123
#51 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
- Compact
#52 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Lično sam gledao na dženazi svoje punice prije sedam mjeseci kao šura daje kovertu sa 100 KM! Na dženazi mog tetka priđe mi lik koji kupa mrtvace, kaže daj hodži petobanku, njega stid da traži! Itd, itd..... Helem, mogu ja mlatiti do mile volje, čak i izmišljati, ali hajde dokaži!arzuhal wrote: Veoma si hrabar, kad ostavljaš stvari za Dan suda. Nemoj uzimat taj časni hadis kao opravdanje za vic. Fenomenu plaćanja učenja hatmi i jasina treba drugi pristup, čestit i argumentovan, e da bi se izbjeglo izrugivanje sa onima koji to ne čine.
Hrabar nisam, dovoljno poznajem Islam da bih se izrugivao sa svetostima, a sam taj čin izvodi iz vjere! Brate plemeniti, cijenim tvoju brigu, kao i tvoje ukusne šale na temi o sladoledu (Compact sa zoljom i kratkim pantolicama jede sladoled), ali je očigledno da su prisutne predrasude, ali nisi jedini.
Bile one opravdane ili ne, u svakom slučaju treba slijediti argumentaciju, a mi smo svakako ummet dokaza!
Ne bih hodže svrstavao u građane "Svetog reda" ipak su oni ljudska bića sklona griješenju, a nerijetko ta ista griješenja izađu na vidjelo! Naravno ne mislim na zadnja dešavanja, jer i dalje smatram da se radi o klasičnim podmetanjima, a i dok sud pravomoćno ne presudi, nego mislim na dešavanja od strane istih tih "hodžusija" koje su ubile Ahmeda Smajlovića, koje su svojim iskrivljenim učenjima dokinuli zar ili ferdžu 50ih godina, koji su glavni akteri zelene knjige u čiju istinitost uopće ne sumnjam! Možda bi i ti sa nekim hodžama zbijao šalu kao ja, da ti se desi da nađeš prijatelja u zelenoj knjizi sa kodnim imenom "Dugi" koji je bio među "Najiskrenijima" i koji je imao zadatak da prati sva dešavanja na GazihusrefBegovoj medresi, piše izvještaje, a na žalost mnogo njegovih izvještaja je urodilo "plodom" što znači da je nečija majka zaplakala! Na pitanje što to bolan uradi, kaže ef. šta ću mor'o sam, istukli bi me!
Žalosno je što taj isti danas obnaša funkciju zamjenika glavnog imama, a na pitanje našem uvaženom Reisu što ga ne smijeniš, odgovara: oni su se pokajali!
Zar, pa između robova Silni Gospodar se neće miješati, jel tako?
Nedugo zatim, izađe na vidjelo ko je Car, i zašto su se oni pokajali!
Eto toliko moj plemeniti brate! Da te ne cijenim, bilo bi ignore, ovako sam posvetio mao vremena da ti odgovorim!
Selam!
Last edited by Compact on 08/06/2009 20:30, edited 1 time in total.
- BHF_Manijak
#53 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Znamo mi compacte moj dragi kakvo je stanje u IZ,ne moras se truditi da pises tolike postove,ali krvio je svrstavati sve u isti kos,vjera ne bi trebala biti materijalizirana ali ona nazalost jeste,danas je posao hodze kao i svaki drugi,pa stoga ima i platu ima bonuse,dzenaze itd,a eto ti se trudi da ukinemo IZ i efendije,pa nek svak kopa svoje najmilije kako zna i umije i nek im uci besplatno,ha ya
kad treba napasti u prvim smo redovima...i bezze ti je sve efendije svrstavati u isti kos,ima tu sjajnih ljudi,da ne nabrajam sad...znam ja dobro isto tako da ima i bivsih komunjara,oni koji prije rata nisu smjeli reci ko su i sta su,pod ahmedijom krili KP knjizice itd,ali na kraju krajeva moj ahbabu,nismo mi ti koji cemo kadijati,innemel e`amalu binnijat!!
razumijemo se,jel de?!Allah ne gleda u likove vase vec u srca vas,prepustimo Jednom Jedinom nek im presudi,a mi cemo sa svima lijepo postupati,onako kako od nas Allah i Resulullah zathjevaju! zivito ti meni pasa moj....
-
HomeArt
#54 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
@Commpact jesi mislio na Ahmeda Smajlovica?
@Bosna123 otkud ti na hutbi
Meni je legendarna Spahiceva recenica na TV ima i 10 godina kad ga je pitao gledalac neto kao sto se mi u Bosni ne preispitamo i okanimo mevluda, zikra, tespiha i sl. Spahic kaze momak ne moze se hurma na sljivu kalemiti
@Bosna123 otkud ti na hutbi
Meni je legendarna Spahiceva recenica na TV ima i 10 godina kad ga je pitao gledalac neto kao sto se mi u Bosni ne preispitamo i okanimo mevluda, zikra, tespiha i sl. Spahic kaze momak ne moze se hurma na sljivu kalemiti
- arzuhal
#55 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Potpuno razumijem jed i ljutnju zbog takvih situacija. I sjećam se, davno nekad brate, al poslije rata namah, reis Mustafa veli narodu:"Vi davali, mi uzimali. I svima k'o bilo dobro, a jedni druge smo iskvarili. To valja sad ispravljat.''Compact wrote:Lično sam gledao na dženazi svoje punice prije sedam mjeseci kao šura daje kovertu sa 100 KM! Na dženazi mog tetka priđe mi lik koji kupa mrtvace, kaže daj hodži petobanku, njega stid da traži! Itd, itd..... Helem, mogu ja mlatiti do mile volje, čak i izmišljati, ali hajde dokaži!arzuhal wrote: Veoma si hrabar, kad ostavljaš stvari za Dan suda. Nemoj uzimat taj časni hadis kao opravdanje za vic. Fenomenu plaćanja učenja hatmi i jasina treba drugi pristup, čestit i argumentovan, e da bi se izbjeglo izrugivanje sa onima koji to ne čine.
A za to ispravljanje će trebati vremena, proces je to. Ali sad kad vidim koliko djece uče sufaru, ne sekiram se za uspjeh.
Obzirom da si musliman, ne treba ti cinizam sa mnom. Ako sam te uvrijedio, odoh da brišem. Ja ne generaliziram stvari nit podvodim muslimane pod vehabije, sufije, vake-nake...Važno mi je da vidim i minimum vjere, makar bio i pjano nakav. Tako ni tebe smatram talibanom niti tako nešto (a tamam i da jesi - imo bi razloga bit). Naletim na onu sličicu i stavim tvoj nick, samo zbog asocijacije na tvoj temperament u forumskim raspravama i nepopustljivost Paštuna u borbi sa daleko većim od sebe.Hrabar nisam, dovoljno poznajem Islam da bih se izrugivao sa svetostima, a sam taj čin izvodi iz vjere! Brate plemeniti, cijenim tvoju brigu, kao i tvoje ukusne šale na temi o sladoledu (Compact sa zoljom i kratkim pantolicama jede sladoled), ali je očigledno da su prisutne predrasude, ali nisi jedini.
Bile one opravdane ili ne, u svakom slučaju treba slijediti argumentaciju, a mi smo svakako ummet dokaza!
Ne kažem. Ali te hodžusije su špijunirali svoje kolege, prijatelje, braću. Šta ćemo sa špijuniranim? I, pravo da ti kažem, ha je ta knjiga izašla ja sam se pitao o današnjoj situaciji: koliko muslimana (ne hodža već općenito) danas oko nas, u našim džematima, radi honorarno za CIA-u, MI5,6, Iransku obavještajnu, itd?Ne bih hodže svrstavao u građane "Svetog reda" ipak su oni ljudska bića sklona griješenju, a nerijetko ta ista griješenja izađu na vidjelo! Naravno ne mislim na zadnja dešavanja, jer i dalje smatram da se radi o klasičnim podmetanjima, a i dok sud pravomoćno ne presudi, nego mislim na dešavanja od strane istih tih "hodžusija" koje su ubile Ahmeda Smajića, koje su svojim iskrivljenim učenjima dokinuli zar ili ferdžu 50ih godina, koji su glavni akteri zelene knjige u čiju istinitost uopće ne sumnjam! Možda bi i ti sa nekim hodžama zbijao šalu kao ja, da ti se desi da nađeš prijatelja u zelenoj knjizi sa kodnim imenom "Dugi" koji je bio među "Najiskrenijima" i koji je imao zadatak da prati sva dešavanja na GazihusrefBegovoj medresi, piše izvještaje, a na žalost mnogo njegovih izvještaja je urodilo "plodom" što znači da je nečija majka zaplakala! Na pitanje što to bolan uradi, kaže ef. šta ću mor'o sam, istukli bi me!
Žalosno je što taj isti danas obnaša funkciju zamjenika glavnog imama, a na pitanje našem uvaženom Reisu što ga ne smijeniš, odgovara: oni su se pokajali!
Brate lijepi, znam svakakvih muslimana. Znam takvih hodža koje spominješ, a znam ih i takvih pod čiju se komandu odmah stavljam sutra kad opet četnici skontaju da su ugroženi. A tako i selefija i sufija. A znam i onih koji, kad popiju, na sav glas viču kako je Allah Jedan i kako sumnje u to nema. Sve smo to mi.Eto toliko moj plemeniti brate! Da te ne cijenim, bilo bi ignore, ovako sam posvetio mao vremena da ti odgovorim!
Selam!
We alejkumu selam we rahmetullah!
- Compact
#56 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Ispravljeno, malo me ponijelo!sahan wrote:@Commpact jesi mislio na Ahmeda Smajlovica?
@arzuhal nisam se naljutio kada sam vidio ahija kako liže sladoled, naprotiv slatko sam se nasmijao!
Međutim iako je to smiješno, duhovito, simpatično oslikava jedan stav nekoga o nekome, u ovom slučaju tvoj stav o meni!
Pogledaj SA-X parlament, i u čoškiću malog bradatog, neurednog, nepočešljanog, neobrazovanog, pećinskog smajlića, i nik ispod njega! Postavio pape!
Sjeti diskusije između mene i shana, a sve na bazi predrasuda! Helem, da se Allah smiluje, pomogne i oprosti!
@BH Fanatikos brate, pratim tvoje postove i skontao sam da smo mi tu negdje istu u par kreka sa džokerom, i ne kontam kako si shvatio da ja efendije trpam sve u isti koš!
Pa imam više prijatelja efendija, i to ih smatram muslimančinama, nego zamjenik glavnog imama u Medžlisu Sarajevo!
- Ahmmed
#57 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Braćo i sestre
Da ne budemo odveć strogi prema našim hodžama ( i muškim i ženskim
), jer Boga mi, više je do nas, nego do njih
Moja amidžinica, umalo ne dobi slom živaca, jerbo joj muallima nije htjela uzeti pare nakon proučenog tevhida. Žena fino objašnjava da je njena usluga " u paketu" ( tevhid na dan dženaze i tevhid na sedminu ), ali jok.... amidžinica ne popušta i gotovo i još gunđa: " Nisam ja fukara da ne mogu dati 50 maraka , za svog rahmetli muža"...
Slično je i sa efendijama.....Vjerujte,ništa se ne bi desilo da se nakon otklanjane dženaze i ukopa, efendiji ne da koverta....Opet bi taj isti efendija i sutra klanjao dženaze.....E sad, što efendije nisu rezolutne u odbijanju dodatnog "honorara", i o tome se može....
Za učenje Jasina.....ista priča.....Efendija u mahali ubjeđuje komšinicu da je njena fatiha rahmetliji sasvim dovoljna....Čak joj ponudio asistenciju u savladavanju ispravnog izgovora latinične transkripcije Jasina, pojašnjavajući da će to sigurno biti više od srca, negoli njegov Jasin.....Ma, jok.....Ona se, kaže,plaši da ne maši koji harf, pri tome kaže da nije u beš-vaktu, za razliku od efendije, te da će se njegovo sigurno prije "primiti"....e, u ovakvim situacijama, ja bih, da sam na mjestu efendije, udario troduplu tarifu
Dakle, odnos prema ovoj pojavi treba mijenjati iz temelja.....Ali, poznajući nas.....Čini mi se, da na taj način, ispravljamo greške prema našim rahmetlijama, koje smo činili dok su bili živi....Pa, umjesto jednog hodže, šestorica klanjaju dženazu...Umjesto jedne bule, po tri uče tevhid ( koji je, pri tome, potpuno neobavezna stvar i isključivo pitanje tradicije ).....
Ne branim ulemu u ovoj situaciji, ne sporim da se dešavaju neugodne situacije ( i sam jesam prisustvovao nekima od njih ), ali znam i one efendije koji znaju dobro procijeniti od koga se pare mogu uzeti, a od koga ne
A Bogu hvala, znam i one, koji te iste pare, proslijede dalje....Onima, kojima su najpotrebnije.....
Da ne budemo odveć strogi prema našim hodžama ( i muškim i ženskim
Moja amidžinica, umalo ne dobi slom živaca, jerbo joj muallima nije htjela uzeti pare nakon proučenog tevhida. Žena fino objašnjava da je njena usluga " u paketu" ( tevhid na dan dženaze i tevhid na sedminu ), ali jok.... amidžinica ne popušta i gotovo i još gunđa: " Nisam ja fukara da ne mogu dati 50 maraka , za svog rahmetli muža"...
Slično je i sa efendijama.....Vjerujte,ništa se ne bi desilo da se nakon otklanjane dženaze i ukopa, efendiji ne da koverta....Opet bi taj isti efendija i sutra klanjao dženaze.....E sad, što efendije nisu rezolutne u odbijanju dodatnog "honorara", i o tome se može....
Za učenje Jasina.....ista priča.....Efendija u mahali ubjeđuje komšinicu da je njena fatiha rahmetliji sasvim dovoljna....Čak joj ponudio asistenciju u savladavanju ispravnog izgovora latinične transkripcije Jasina, pojašnjavajući da će to sigurno biti više od srca, negoli njegov Jasin.....Ma, jok.....Ona se, kaže,plaši da ne maši koji harf, pri tome kaže da nije u beš-vaktu, za razliku od efendije, te da će se njegovo sigurno prije "primiti"....e, u ovakvim situacijama, ja bih, da sam na mjestu efendije, udario troduplu tarifu
Dakle, odnos prema ovoj pojavi treba mijenjati iz temelja.....Ali, poznajući nas.....Čini mi se, da na taj način, ispravljamo greške prema našim rahmetlijama, koje smo činili dok su bili živi....Pa, umjesto jednog hodže, šestorica klanjaju dženazu...Umjesto jedne bule, po tri uče tevhid ( koji je, pri tome, potpuno neobavezna stvar i isključivo pitanje tradicije ).....
Ne branim ulemu u ovoj situaciji, ne sporim da se dešavaju neugodne situacije ( i sam jesam prisustvovao nekima od njih ), ali znam i one efendije koji znaju dobro procijeniti od koga se pare mogu uzeti, a od koga ne
A Bogu hvala, znam i one, koji te iste pare, proslijede dalje....Onima, kojima su najpotrebnije.....
-
bosna123
#58 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Potpisujem ovo @Ahmmedovo
Znam efendiju koji prije rata nije htio uciti tevhide, pa je dzemat trazio njegovu smjenu... Jedva je covjek na kraju uspio ukinuti ono kuhanje za vrijeme dzenaze (tuzlanski kraj), vec da se to svede na neko manje posluzivanje... Oni su u jako nezavidnom polozaju, ako hoce biti posteni, osigurani na neki minimalac, a ostalo znalazi se sam koliko dzemat da, a onda dzemat postavlja uslove...
@sahan
Pa nekada drzi hutbe u Carevoj za vrijeme dzume (tamo zene mogu prisustvovati), a nekada se potrefim slusati hutbu iz Begove... Eto...
@compact
Ja te razumijem i svi mi gledamo te nepravilnosti i ne mozemo doci sebi zasto se rade, hajde u komunizmu,ali danas... No, sa ovim vicevima se stvaraju stereotipi (kao i Mujo i Fata - od kojih imena su ovo skracenice, danas nazalost izvrgnuta ruglu).
I na kraju ce se stvoriti, kao sto vec jeste, javno mnijenje da su sve hodze lopovi i paraziti... Nece se ti koji svjesno krivo rade uvrijediti, nego neka nasa braca koja su zaista postena, iskrena i trude se... Njih ce zaboljeti ili njihovo dijete kada cuje ovako nesto... bila sam prisutna kada je malom hodzinom sinu dijete iz komsiluka reklo... tvoj babo zivi od mrtvaca... ruzno je to, malom je bilo tesko, a ovaj koji mu je to rekao to je u kuci cuo...
I jos nesto bih dodala, Islamska zajednica ima svojih mana, ali ne daj Boze da je nemamo... Pa mi bi se podijelili u 10 frakcija i svaka bi zauzela svoje dzamije... ne daj Boze... Ipak, u vecini sarajevskih dzamija, kada covjek dodje cisto je, lijepo, namirisano, haremi uredjeni, milina pogledati, efendije uglavnom ljubazne, niko te ni ne pita za clanarinu, a to odrzavanje kosta... Imaju oni i dosta pozitivnih i hairli ljudi masAllah...
Znam efendiju koji prije rata nije htio uciti tevhide, pa je dzemat trazio njegovu smjenu... Jedva je covjek na kraju uspio ukinuti ono kuhanje za vrijeme dzenaze (tuzlanski kraj), vec da se to svede na neko manje posluzivanje... Oni su u jako nezavidnom polozaju, ako hoce biti posteni, osigurani na neki minimalac, a ostalo znalazi se sam koliko dzemat da, a onda dzemat postavlja uslove...
@sahan
Pa nekada drzi hutbe u Carevoj za vrijeme dzume (tamo zene mogu prisustvovati), a nekada se potrefim slusati hutbu iz Begove... Eto...
@compact
Ja te razumijem i svi mi gledamo te nepravilnosti i ne mozemo doci sebi zasto se rade, hajde u komunizmu,ali danas... No, sa ovim vicevima se stvaraju stereotipi (kao i Mujo i Fata - od kojih imena su ovo skracenice, danas nazalost izvrgnuta ruglu).
I na kraju ce se stvoriti, kao sto vec jeste, javno mnijenje da su sve hodze lopovi i paraziti... Nece se ti koji svjesno krivo rade uvrijediti, nego neka nasa braca koja su zaista postena, iskrena i trude se... Njih ce zaboljeti ili njihovo dijete kada cuje ovako nesto... bila sam prisutna kada je malom hodzinom sinu dijete iz komsiluka reklo... tvoj babo zivi od mrtvaca... ruzno je to, malom je bilo tesko, a ovaj koji mu je to rekao to je u kuci cuo...
I jos nesto bih dodala, Islamska zajednica ima svojih mana, ali ne daj Boze da je nemamo... Pa mi bi se podijelili u 10 frakcija i svaka bi zauzela svoje dzamije... ne daj Boze... Ipak, u vecini sarajevskih dzamija, kada covjek dodje cisto je, lijepo, namirisano, haremi uredjeni, milina pogledati, efendije uglavnom ljubazne, niko te ni ne pita za clanarinu, a to odrzavanje kosta... Imaju oni i dosta pozitivnih i hairli ljudi masAllah...
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#59 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
U zivotu sam upoznala 1 ( slovima jednog ) efendiju, i upravo ovako se ponasao.Compact wrote:Uhvatio hodža zlatnu ribicu, i kaže mu ribica pusti me ispuniću ti dvije želje!
Kaže hodža eki dvije, zar nije tri? Kaže ribica ja ispunjavam samo dvije!
Ok, kaže hodža, i reče: De me molim te riješi ove ahmedije i džubbeta više mi je dosadilio!
Puhnu lagan vjetar i odnese i ahmediju i džubbe!
Kaže hoža: Hajde mi daj neki posao lahak ali parali!
Puhnu lagan vjetar i opet donese ahmediju i džubbe!![]()
p.s. vic mi je ispričao jedan hodža!![]()
kaže kada ga neko upita šta ćeš pojesti i popiti, ako je sit, kaže ne mogu ništa hvala, ali de ti meni zamotaj da ja ponesem!
Je li to znaci da sam peh, ili je ovakvih mnogo ?
Ma to je bilo duhovito.Brate plemeniti, cijenim tvoju brigu, kao i tvoje ukusne šale na temi o sladoledu (Compact sa zoljom i kratkim pantolicama jede sladoled), ali je očigledno da su prisutne predrasude, ali nisi jedini.
Sto nisi izbrisao kad sam te upozorila na to ( isti dan kad kad si postavio tu fotografiju ) ?Obzirom da si musliman, ne treba ti cinizam sa mnom. Ako sam te uvrijedio, odoh da brišem.
- Latina
#60 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Ako ti nesto znaci, ja te postujem.Compact wrote:Pogledaj SA-X parlament, i u čoškiću malog bradatog, neurednog, nepočešljanog, neobrazovanog, pećinskog smajlića, i nik ispod njega! Postavio pape!
- Compact
#61 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Vala i ti znaš uletiti kada se svađam sa partizanima, i zabiti mi nož u đale, ali nejse.... nije ni moje maslo za ramazana!Latina wrote:Ako ti nesto znaci, ja te postujem.Pogledaj SA-X parlament, i u čoškiću malog bradatog, neurednog, nepočešljanog, neobrazovanog, pećinskog smajlića, i nik ispod njega! Postavio pape!
Ovo što sam napisao Boga mi nije u svrhu poštovanja ili nepoštovanja!
Ispod nikova, sakrivajući svoj pravi identitet, po meni svi nekako pripadamo istom licemjernom miljeu, tako da nas nije briga poštuje li nas na forumu ko ili ne poštuje! Ja hvala Bogu u životu nikada nisam imao takve neugodne situacije da se neko ismijava samnom, i nadam se da neću ni imati, a najbitnije mi je da moja porodica u meni ima sigurnost.
Problem što je nik, u ovom slučaju Compact, stekao imidž muslimana vjernika, i zbog svojih stavova biva nagrađen raznim predrasudama, potvorama, što ipak nešto govori! Nije mi čudo kada me takvim smatraju nevjernici, (koji se hvale svojim nevjerovanjem). Helam...
Ako si protiv pedera, naplaćivanja hatmi, koncerta Brene, ako braniš Reisa i čitaš SAFF - posebno hutbe Abdusameda Bušatlića, ako ne učestvuješ u podforumu bez cenzure, ako se javno deklarišeš da glasaš za SDA, navijaš za Sarajevo, na kraju dobiješ smajlića i sladoled!
Truba da Allah sačuva.
-
bosna123
#62 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Narocito radi ovoga sto navijas za Sarajevo
Ne fakat, posto sam ja prva odreagirala i da objasnim, nemam nikakve predrasude prema tebi, cak sta vise stavovi nam se jako poklapaju, ali ne i metodologija i rjecnik... Ja volim laganini pricu... Ali organski ne podnosim viceve, ali zaista... Eto...
Ne fakat, posto sam ja prva odreagirala i da objasnim, nemam nikakve predrasude prema tebi, cak sta vise stavovi nam se jako poklapaju, ali ne i metodologija i rjecnik... Ja volim laganini pricu... Ali organski ne podnosim viceve, ali zaista... Eto...
- Latina
#63 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Ne zabijam noz u djale nikome, nemam taj gen u DNK.Vala i ti znaš uletiti kada se svađam sa partizanima, i zabiti mi nož u đale
Svoje misljenje kazem svakome, ukljucujuci i mog oca, tako da se ne ufuravas previse. S druge strane ako ne cijenis kad ti neko kaze da te postuje, to je vec tvoja greska.
-
HomeArt
#64 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Cuj ne podnosis viceve ma daj pa nisu svi o hodzama mada po tvom pisanju mi se cini da foliras malo al hajde bit cemo ozbiljni, pet minutabosna123 wrote:Narocito radi ovoga sto navijas za Sarajevo![]()
Ono za dzamiju sam pretpostavio gdje si slusala hutbu samo mislim da bi se bas radi toga mogli mijenjati hatibi, pof. Hamdo ef. Begic bi ti se svidio npr. jes' malo ters ali su mu hutbe k'o dinastija, prekine u po recenice samo da mu ponovo dodjes
- Compact
#65 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Nećemo više pričati viceve o hodžama!bosna123 wrote:Narocito radi ovoga sto navijas za Sarajevo![]()
To za metodologiju i rječnik me malo zabrinulo! Moram izgleda na jedan tehnički pregled!
-
HomeArt
#66 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Mogao bih ti svasta nesto napisati na ovu temu ali necu. Jedino sto se meni cini ispravnim jeste gledati te ljude bas tako kao ljude da njhovim karakterima a ne kao "svete" nadljude ili nesto slicno.Ahmmed wrote:Braćo i sestre![]()
Da ne budemo odveć strogi prema našim hodžama ( i muškim i ženskim), jer Boga mi, više je do nas, nego do njih
![]()
Moja amidžinica, umalo ne dobi slom živaca, jerbo joj muallima nije htjela uzeti pare nakon proučenog tevhida. Žena fino objašnjava da je njena usluga " u paketu" ( tevhid na dan dženaze i tevhid na sedminu ), ali jok.... amidžinica ne popušta i gotovo i još gunđa: " Nisam ja fukara da ne mogu dati 50 maraka , za svog rahmetli muža"...![]()
![]()
Slično je i sa efendijama.....Vjerujte,ništa se ne bi desilo da se nakon otklanjane dženaze i ukopa, efendiji ne da koverta....Opet bi taj isti efendija i sutra klanjao dženaze.....E sad, što efendije nisu rezolutne u odbijanju dodatnog "honorara", i o tome se može....![]()
Za učenje Jasina.....ista priča.....Efendija u mahali ubjeđuje komšinicu da je njena fatiha rahmetliji sasvim dovoljna....Čak joj ponudio asistenciju u savladavanju ispravnog izgovora latinične transkripcije Jasina, pojašnjavajući da će to sigurno biti više od srca, negoli njegov Jasin.....Ma, jok.....Ona se, kaže,plaši da ne maši koji harf, pri tome kaže da nije u beš-vaktu, za razliku od efendije, te da će se njegovo sigurno prije "primiti"....e, u ovakvim situacijama, ja bih, da sam na mjestu efendije, udario troduplu tarifu![]()
Ne branim ulemu u ovoj situaciji, ne sporim da se dešavaju neugodne situacije ( i sam jesam prisustvovao nekima od njih ), ali znam i one efendije koji znaju dobro procijeniti od koga se pare mogu uzeti, a od koga ne![]()
- BHF_Manijak
#67 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Ako hocete brate dobre,bujrum Bjela Dzamija kod hafiza Bugarija i to je to!
sto se tice ukidanja mevluda,sedmica,para za hatme itd itd,to je vise postalo tradicijski da se efendiji da koverta,pa hajd ti to sad ukini,zamislite 27. noc bez mevluda,pa imam osjecaj da bi narod proteste napravio!
tesko je ukinuti odjednom tradiciju,mozda bi moglo postepeno ali odjednom jok...
@Compact,drag si mi bolan, al sto si Pitar?!
i mislim da bezze Latinu napade,nije nista lose mislila sa onim "imas moje postovnje" il kako vec rece,narod u svemu vidi ironiju,aman ja rabbi! 
sto se tice ukidanja mevluda,sedmica,para za hatme itd itd,to je vise postalo tradicijski da se efendiji da koverta,pa hajd ti to sad ukini,zamislite 27. noc bez mevluda,pa imam osjecaj da bi narod proteste napravio!
@Compact,drag si mi bolan, al sto si Pitar?!
-
bosna123
#68 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Slobodno ti nastavi, samo nije npr. moj stil (mislim konkretno na temu o homicima)...Compact wrote:Nećemo više pričati viceve o hodžama!bosna123 wrote:Narocito radi ovoga sto navijas za Sarajevo![]()
Ne fakat, posto sam ja prva odreagirala i da objasnim, nemam nikakve predrasude prema tebi, cak sta vise stavovi nam se jako poklapaju, ali ne i metodologija i rjecnik... Ja volim laganini pricu... Ali organski ne podnosim viceve, ali zaista... Eto...![]()
To za metodologiju i rječnik me malo zabrinulo! Moram izgleda na jedan tehnički pregled!
-
bosna123
#69 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
sahan wrote:Cuj ne podnosis viceve ma daj pa nisu svi o hodzama mada po tvom pisanju mi se cini da foliras malo al hajde bit cemo ozbiljni, pet minutabosna123 wrote:Narocito radi ovoga sto navijas za Sarajevo![]()
Ne fakat, posto sam ja prva odreagirala i da objasnim, nemam nikakve predrasude prema tebi, cak sta vise stavovi nam se jako poklapaju, ali ne i metodologija i rjecnik... Ja volim laganini pricu... Ali organski ne podnosim viceve, ali zaista... Eto...![]()
Ono za dzamiju sam pretpostavio gdje si slusala hutbu samo mislim da bi se bas radi toga mogli mijenjati hatibi, pof. Hamdo ef. Begic bi ti se svidio npr. jes' malo ters ali su mu hutbe k'o dinastija, prekine u po recenice samo da mu ponovo dodjes
- Compact
#70 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Nisam je napao, nego to su bili neki naši stari računi, al nejse! Zaboravio sam joj se zahvaliti što mi je rekla da me poštuje, ali nikada nije kasno!BHF_Manijak wrote: @Compact,drag si mi bolan, al sto si Pitar?!![]()
i mislim da bezze Latinu napade,nije nista lose mislila sa onim "imas moje postovnje" il kako vec rece,narod u svemu vidi ironiju,aman ja rabbi!
Ona je jedna od najplemenitijih osoba na ovom forumu.
Napisao bih mnogo više, ali se bojim da me pogrešno ne shvatite! Svakako sam zbog neshvaćanja u stalno u belaju!
Tako ti je kada si umjetnik, i kada tražiš iz budžeta, a oni ti ne daju i kažu: ako vrijediš, zaradi! Kad nešto malo bolje skontam, pa i u pravu su!
Nego dokle smo stigli sa ovim likovima što žive od mrtvaca!
Joj tišu, ne možeš o homosima lijepo pisati, jer i kada bi htio bilo bi nemoguće. Iznošenje argumenata protiv njih je tako vulgarno da mi se uvijek gadi!bosna123 wrote: Slobodno ti nastavi, samo nije npr. moj stil (mislim konkretno na temu o homicima)...
- Latina
#71 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Samo da se utefteri - i ja sam Pitarka & proud of it !BHF_Manijak wrote:
@Compact,drag si mi bolan, al sto si Pitar?!![]()
![]()

A to za @Compacta, ma pusti ga, on je Umjetnik !
- BHF_Manijak
#72 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Kako vas boni Boga nije strah,pu pu,gdje ce vam dusa?!
da me Allah sacuva i zakloni....pa zar i ti Latina bona?!
-
HomeArt
#73 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Imas pravo reci im ima ovaj grad jos jedan klub, OlimpikBHF_Manijak wrote:Kako vas boni Boga nije strah,pu pu,gdje ce vam dusa?!![]()
![]()
- Latina
#74 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
Vazdada me Allah sacuva i zakloni....pa zar i ti Latina bona?!![]()
- Ahmmed
#75 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA
sahan wrote:Imas pravo reci im ima ovaj grad jos jedan klub, OlimpikBHF_Manijak wrote:Kako vas boni Boga nije strah,pu pu,gdje ce vam dusa?!![]()
![]()
Uffff, jest da sam pitar, ali ne smijemo zaboraviti ni FK Vrbanjušu i legendarnog Bracu