PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Rasprave o vjerskim temama.
Borg-Resistence is FUTILE

#1 PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

PITANJE:

Kakav je stav islama o iznajmljivanju (placanju) ucaca Kur'ana, koji uce Kur'an mrtvim osobama?

ODGOVOR:

Ovo je novotarija od koje nema nagradu niti ucac, niti mrtva osoba. Onaj koji uci Kur'an za novac, uci radi ovosvjetske koristi, a svako dobro djelo koje se cini u ime dunjalucke koristi ne priblizava Allahu i za takvo djelo nema nagrade.
Shodno ovome, pomenuto djelo (tj. placanje ucaca radi ucenja Kur'ana mrtvima) je beskorisno i ukazuje na upopastavanje imetka nasljednicima mrtve osobe. Zato se treba kloniti ove ruzne pojave, tj. novotarije.

Odgovorio: šejh ibn Usejmin
http://--- NO LINKS ---.php?option=co ... &Itemid=55

O ovome sam sada tek pročitao, može li mi neko malo objasniti istorijat ovoga i od kada je ovo i kada se počelo praktikovati?
Na osnovu kojih tekstova i tradicije?
Ako može da se postavi neki izvor za i protiv, jer mi se čini da postoje obije struje u Islamu.
Hvala unaprijed.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#2 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by Latina »

Sta sad ocekujes - da ti ljudi odgovore otvaranjem tema o svakoj potencijalnoj neregularnosti crkvenih autoriteta ?

Ohladi malo covjece. Popij sok, pojedi neko voce, razgovaraj sa dragom, ucini nesto korisno.

R e l a x.

p.s. Odgovor na temu: Ljudi to rade jer su lijeni da sami nauce odgovarajuce molitve. Ne kazem da je to u redu, ali tesko da ce neko izmijeniti tu i slicnu praksu koja je uobicajena u svim religijama.
yildiza_stl

#3 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by yildiza_stl »

Latina wrote:Sta sad ocekujes - da ti ljudi odgovore otvaranjem tema o svakoj potencijalnoj neregularnosti crkvenih autoriteta ?

Ohladi malo covjece. Popij sok, pojedi neko voce, razgovaraj sa dragom, ucini nesto korisno.

R e l a x.

p.s. Odgovor na temu: Ljudi to rade jer su lijeni da sami nauce odgovarajuce molitve. Ne kazem da je to u redu, ali tesko da ce neko izmijeniti tu i slicnu praksu koja je uobicajena u svim religijama.
:thumbup:
arzuhal

#4 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by arzuhal »

Latina wrote:Sta sad ocekujes - da ti ljudi odgovore otvaranjem tema o svakoj potencijalnoj neregularnosti crkvenih autoriteta ?

R e l a x.

Tztztztz....polako...

1:1 ;-)

Odgovor je tačan: zbog lijenosti a i zbog nekih drugih opravdavajućih okolnosti, ljudi nisu naučili arapsko pismo da bi mogli sami učiti Kur'an. Naime, prema predaji Iskrenog, neka je najbolji salavat i najpotpuniji selam na njega i njegovog brata Isa sina Merjemina, za svaki harf (slovo) proučeno/pročitano iz Kur'ana slijedi 10 sevapa. Postoji predaja koja upućuje da se prouči cijeli Kur'an ili neka sura te da se onda dovom/molitvom zatraži da se ti sevapi poklone nekome ko je već preselio na ahiret ili svijet kojeg Allah, osim kojeg drugog boga nema, još u Svojoj Knjizi, u koju sumnje nema, naziva mjestom gdje će se razriješiti sve ovozemaljske nesuglasice između mnogobožaca, Jevreja, kršćana i muslimana.
Naravno, budući da ima dosta vjernika neupućenih dovoljno u slatkoću vjere i koji ne znaju da je bolje da daju sadaku u ime nekoga koji je preselio, oni vjeruju da je ipak bolje da se Kur'an uči sa tom namjerom. Tu se nađe neko ko voli pare i prouči im to. I svi zadovoljni. Pa nisu baš svi, al et. Uglavnom, kada bi mi neko došao sa molbom da mu za pare proučim nešto iz Kur'ana a za nekog njegovog umrlog - JA BIH GA ODERAO KO MRTVOG ZECA! Uzeo bih što više para i onda to razdjelio potrebitim, jer ako taj nije smogao volje i ljubavi da nauči 28 slova arapskog pisma onda ga i treba oderat! :x

Naravno da se ne smije Kur'an prodavat za novac, tj. njegovo učenje.
ružmarin-a

#5 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by ružmarin-a »

joj @Borg pretjerao si stvarno

dokolica ti je middle name, šta pokušavaš postavljanjem ovoliko tema, zahmetiš se puno, ne?

da, plaćali su da se prouči hatma i jasin jer nisu znali sami, jer im Tito i partija nisu baš davali podtrek za mekteb, i onda su posezali tako, prebacivši svoju obavezu na drugoga, kako bi si olakšali misleći da su na taj način pomenuli svoje mrtve...

ali, dobra većina tih tadašnjih su sjeli i "postare" dane naučili harfove, i uživaju što sami sada znaju proučit i raduju se u slasti imana koju ti nikada nećeš osjetiti

i dan danas se naručuju hatme, nije moje da sudim zaista...

hoćeš izvor?

e nema :skoljka: mrsko mi googl prizivat upomoć, ovo ti je haman pa lično iskustvo, tj. iz blizine
Latina

#6 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by Latina »

Angry, Very angry indeed wrote:Uglavnom, kada bi mi neko došao sa molbom da mu za pare proučim nešto iz Kur'ana a za nekog njegovog umrlog - JA BIH GA ODERAO KO MRTVOG ZECA!
Joj sto volim cyber warriors.

2:1 ;-)

p.s Ostatak si lijepo srocio. :)

#7 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

R e l a x.
Izvini ali šta je tebi?
Ako imam neka interesovanja i zamolim neke informacije o njima, treba da "ohladim malo"?
A več si me okaraterizirala kao nekog ..... ne znam ni ja šta. (prvi dio posta)
Ako ti se ne posta zaobiđi, molim te.

Izvini na oštrom stavu ali malo si ........ čudna.
Zar svaki čovjek koji postavi temu i želi znati nešto o tome ima skrivene namjere?
arzuhal

#8 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by arzuhal »

Latina wrote:
Angry, Very angry indeed wrote:Uglavnom, kada bi mi neko došao sa molbom da mu za pare proučim nešto iz Kur'ana a za nekog njegovog umrlog - JA BIH GA ODERAO KO MRTVOG ZECA!
Joj sto volim cyber warriors.

2:1 ;-)
Valja zasvirat pa sa pas zadit, veli Narod :D . Požurila si za upisivanjem boda, ratnice. Obojeni dio se odnosio na uzimanje para naivnim ;-) . Kad tako već vole. Ništa se ratničko ne konotira :)
p.s Ostatak si lijepo srocio. :)
Ma to ja malo...ostalo mi cyber papira...a ide mi srok od ruke :evil:

#9 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

De ba ljudi šta vam je?
Koja dokolikca, u čitavom Sarajevu cijeli dan pada kiša, pola grada spava i odmara, kao i ja.
Nakon skoro čitave hevte ne javljana, te nakon svega 7-8 tema od kako sam se prijavio na Forum 2007e, postavim dvije teme za jedan dan i ja sad neki bespoličar i šta sve več ne.
A samo zato što sam šaltao neki porta koji je Frla postavio na jednu od podtema, i reko da pogledam šta još ima, pa tamo nađem nekiliko pitanja i pomislim da bi bilo interesanata za razgovor.
Kad tamo samo što postavih temu osuše po meni, i to niko drugi do vi.

Latina

ružmarin-a

Naspram -
arzuhal

#10 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by arzuhal »

Mojne plaho sa ženama raspravljat, Borg. Donji si, kako god okreneš :D
Nego, ako imaš plaho pitanja, hajmo to riješit nekako :oops: :D . Liberalni način (drag mnogim):
1. Osnujemo nakav ekumenski klub, neko okupljalište ljubitelja sophie perennis, pa uz čaj eglenišemo o teološkim pitanjima. Padne i koja partija šaha, bilijara i to...
2. Ako nisi za to, onda postupimo ko Muhammed, alejhi-selam, kada mu je došla delegacija kršćana da raspravlja sa njim o vjeri, Bogu, Objavi: izađemo negdje (i svako povede svoju rodbinu) na poljanu i usrdno prizovemo Božije prokletstvo na onog ko nije u pravu i govori neistine o Bogu.
Šta veliš?
Latina

#11 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by Latina »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
Latina

Mozes li kriviti pticu zato sto pjeva ? :oops:

:lol: :lol: :lol:

#12 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Ja jeste vas dvije ko prave mahaluše :D kud vas ne skontah ranije .....
Napadoste ni kriva ni dužna, a ja sad otkrijem temu o kuhanju, i vidim da setamo i sa posla javljaju te trče kuči da se vidi ko im je šta pisao. :-) :-)
A ja hudnik mislio stvarno da sam pretjerao.
Ma znate šta vas dvije......
Uh samo vas čekam na zicer :D :-D
ružmarin-a

#13 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by ružmarin-a »

:D :D :D e đemenađe

baš si me fino opomenuo

hvala ti, užasno si dosadan ali više nego koristan :lol: :lol: :lol: (ovo k'o ona reklama, za švepEs akose sjećaš, a šalim sepomalo, nako fifty tam' vam' ) :lol: :lol: :lol:

P.S. utefteri mi još jedan :zoka:

e haj' sad nastavi s pobratimom ti @Arzom
Latina

#14 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by Latina »

Ma znate šta vas dvije......
Uh samo vas čekam na zicer
Pa ti si se SAM odmakao od teme kad si nam poceo prebrojavati postove. :D

A sto znamo kuhati - pa to ti je drevna bosanska vjestina koja se uredno prenosi s koHljena na koHljeno, i ne znam u cemu je problem ? :D

Inace tema je 0 bambija. ;-) Ubilo se za zachata :D ( pitaj zenu ima li kakav dobar recept za kolace, da bude barem neke koristi od teme ). :kravata:
Latina

#15 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by Latina »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
Izvini ali šta je tebi?
Ako imam neka interesovanja i zamolim neke informacije o njima, treba da "ohladim malo"?
A več si me okaraterizirala kao nekog ..... ne znam ni ja šta. (prvi dio posta)
Ako ti se ne posta zaobiđi, molim te.

Izvini na oštrom stavu ali malo si ........ čudna.
Ovaj post mi je promakao.

Licne kvalifikacije i utiske o nekome ostavi za one koje pri tome gledas u oci. To ne samo da je vjerski, nego i ljudski. Da ne kazem koliko je muski :D ( sve sto nije na ovaj nacin se obracati nekome pod plastom anonimnosti :D ).

Nema potrebe da mi odgovaras. :D I jos nesto : to sto sam ti "cudna", za mene je kompliment ( nemoj ni pokusavati ovo shvatiti, jer sigurno neces uspjeti :D ).
HomeArt

#16 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by HomeArt »

E jeste uhvatile momka na trehu :D

A to za ucenje umrlima ima nekoliko hadisa sa jacim i slabijim prenosiocima mediutim jedan od najispravnijih je ovaj: Poslanik a.s. rekao: "Učite umrlima suru Jasin!" hadis je opcenit i moze se pronaci i svim znacajnijim zbirkama. Sto se tice ucenja za pare i "novotarije" u nasem slucaju se radi o cistoj ljenosti da se nauci citati arapsko pismo i pravila tedzvida (ispravnog ucenja Kur'ana) pa se ide linijom manjeg otpora pa je lakse hodzi ili buli platiti da nesto prouci za nase najmilije.

Eto sad vas dvije nastavite :D
ružmarin-a

#17 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by ružmarin-a »

nemo' tako, ozbiljno smo i mipisale pomal' :lol:
Latina

#18 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by Latina »

u nasem slucaju se radi o cistoj ljenosti da se nauci citati arapsko pismo
Sto sam i ja rekla u pocetnom postu zar ne ? Ma gora sam ja sto uopste ulazim u diskusiju s pojedinima. Treba to samo pustiti i svoj posao. Ha ja.
HomeArt

#19 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by HomeArt »

Latina wrote:
u nasem slucaju se radi o cistoj ljenosti da se nauci citati arapsko pismo
Sto sam i ja rekla u pocetnom postu zar ne ? Ma gora sam ja sto uopste ulazim u diskusiju s pojedinima. Treba to samo pustiti i svoj posao. Ha ja.
Izvini molim te nisam naveo da si prva isprano napisala samo mi se cini da nisi bila ozbiljno shvacena. Moras se malo uozbiljiti na ovakvim temama i naocale stavi obavezno :D
HomeArt

#20 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by HomeArt »

ružmarin-a wrote:nemo' tako, ozbiljno smo i mipisale pomal' :lol:
Mozda momak ne uzima argument od zeMske :D
Latina

#21 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by Latina »

sahan wrote:
Izvini molim te nisam naveo da si prva isprano napisala samo mi se cini da nisi bila ozbiljno shvacena. Moras se malo uozbiljiti na ovakvim temama i naocale stavi obavezno :D
Moj prvi post je bio sasvim ozbiljan iako tema to ne zavrijedjuje. Naocale ne nosim, osim ove konspirativne. 8-)
bosniak.m

#22 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by bosniak.m »

Kur'an kao sredstvo i izvor prihoda za život

http://kiraet.net/index.php?view=articl ... &Itemid=65

Upozorenje učačima Kur'ana i onima koji njemu podučavaju
http://kiraet.net/index.php?view=articl ... &Itemid=65
HomeArt

#23 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by HomeArt »

Latina wrote:
sahan wrote:
Moj prvi post je bio sasvim ozbiljan iako tema to ne zavrijedjuje. Naocale ne nosim, osim ove konspirativne. 8-)
Jeste ozbiljan samo sam ja zaboravio to napomenuti sorry. Vidis naocale pomazu a tema, pa tema bi mogla biti ozbiljna samo zavsit ce kao mnoge druge al et ko sto kazes sta ja radim ovdje ;-)
shalaedin

#24 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

Post by shalaedin »

Znate li šta je trajna sadaka spomenuta u Islamu?

Trajna sadaka je djelo ili zbir djela koja koriste čovjeku i nakon njegove smrti. Trajnom sadakom se računaju tri stvari:
- kada čovjek zasadi drvo,
- napiše knjigu
- i odgoji dobro dijete pa dijete za njega moli svoga Gospodara da mu olakša životu u Berzahu i pomogne ga svojom milošču na Ahiretu.

Svako dijelo koje čovjek ostavi ljudima kao ostavštinu koja im dobro koristi tj. određeni vakuf(vrt, biblioteka, dzamija, česma, put... svaka marka ulozena u neku dobru svrhu, izgradnju neceg korisnog za ljude je trajna sadaka), to koristi covjeku i nakon njegove smrti. Svako pomaganje vjere nekom pisanom rijecju ili izgradnjom bogomolje je takodje trajna sadaka. Vas dobar odgoj i svaka dova za vase roditelje koji su preselili na ahiret je trajna sadaka. Kur`an pomaze zivima, a ne mrtvima. Dove su te koje pomazu i jednim i drugima.

U Bosni ima mnogo stvari koje nisu utemeljene u vjeri a ljudi ih praktikuju kao sami dio iste. Tako je i plačanje hatmi . Od kojih korist imaju samo imami, a malo oni koji su preselili na Ahiret jer treba ispitati ispravnost samog postupka jer Kur`an pomaze zivima , a ne mrtvima, isto tako treba ispitati i namjeru zbog koje to hodza cini, a budite sigurni da mnogi upravo ljude posticu na takvo sto radi svoje dunjalucke koristi.

#25 Re: PLAĆANJE UČAČA RADI UČENJA KUR'ANA MRTVIMA

sahan wrote:
ružmarin-a wrote:nemo' tako, ozbiljno smo i mipisale pomal' :lol:
Mozda momak ne uzima argument od zeMske :D
Iskreno i ozbiljno sam tražio malo više informacija jer sam prvi put naletio na to, pa me zakopkalo.
Nije u pitanju ko mi da informacije, nego sam stav i način šprdanja jer misle da je neko ovdije samo radi pogrešnog predstavljanja Muslimana.
Ne pada mi napamet, mati, nana, otac, čitava familija su mi Muslimani, pitam svoga interesovanja i informisanja radi. Sutra kada sjednem sa nekim da i o tome mogu pričati.

A šta se desi......
Pretvoriše me u nekog klero-anti-islamistu.
Hvala najljepša.
Post Reply