Ti očigledno ne znaš da si sigurniji u rovu nego u gradu pod opsadom - moj amidža je geler u nogu dobio kad se vratio sa linije (oh da, tada mi je i rođak dobio jedan u rame, imao je cijelih 13 godina, ali neka, za svaki slučaj, da ne naraste..).karanana wrote:znaci u sarajevu je poginulo 6 hiljada pripadnika armije BiH i oko 5.000 civila? jeli ovo popraceno imenom i prezimenom i vojnom iskaznicom? meni broj od 6.000 vojnika zvuci previse. onda brate i mi sarajlije lazemo i kukamo svijetu. da budem iskren ovaj omjer poginulih vojnika i civila je dokaz da cetnici i nisu selektivno ubijali civile nego su oni bili kolateralne zrtve. pa jebote ovakav omjer nemaju ni amerikanci ni izraelci sa najmodernijim oruzjem.
nakon ove cifre i ako je ona dokazana, zakljucujem da smo mi veci lazovi od cetnika i riste djoge.
SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
- mark II
#51 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#52 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Ono sto je meni najodvratnije jeste cinjenica da su sve ove zrtve samo statistika kojom se poigravaju svi politicari.mark II wrote:
Ma ne mora Mirci, samo mi, koji jesmo žrtve, na to pristajemo, ma to treba sve na "odhebaus". Nije svijet došao na to, nego smo mi luzeri kad sebi dopuštamo da špekulacije budu činjenice, pa čak i u razgovoru. To je ogavno, kao što je ogavno špekulisati je li bilo 6 miliona Jevreja mrtvih, ili malo manje - pa fuj. Zločin se dokazuje, a ne nevinost. I onaj sotona Karadžić je još uvijek "nevin"!!
Cim nesto zapne (a to vidis i na forumu) odmah se poteze Srebrenica, Kazani, Ahmici, ugrozenost nacio.vitalnih interesa.
Znam ja da IDC prica da radi na tome, ali to sto ce oni objaviti spisak koji ce biti proglasen ISTINITIM ne znaci nista dokle god se dozvoljava iznosenje neistina kao na onom spisku ciji link postavih.
Svi smo mi tu negdje sa razmisljanjem, samo se drugacije izrazavamo mark.
Ono od cega ja strahujem jeste ona poslovica "sto puta izgovorena laz postaje istina".
I da, Karadzic se jos uvijek vodi kao NEVIN DOK SE NE DOKAZE SUPROTNO. NEkad davno se tesko dokazivala krivica ratnog zlocina, sve je bilo ili na papiru ili rijec zrtve. Sad imaju video snimci, i opet se mora proci proces dokazivanja. A fino ga vidis na osmicama kako artiljercima prstom pokazuje sta gadjat, fino cujes radio snimak "gadjaj velusice" i ratka, ali dzaba, MORAS DOKAZIVAT OPET.
Poenta svega jeste da NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE OSLANJAMO SAMO NA EMOCIJE i "zna svijet sta su nam radili"...
- karanana
#53 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
nije bitno sta ja znam i sta ne znam, bitno je ono sto se sa nase strane govori i protura u svijet. 11 hiljada civila, 2 hiljade djece....znaci te cifre nisu tacne. zasto onda srbe krivimo sto oni preuvelicavaju?mark II wrote:Ti očigledno ne znaš da si sigurniji u rovu nego u gradu pod opsadom - moj amidža je geler u nogu dobio kad se vratio sa linije (oh da, tada mi je i rođak dobio jedan u rame, imao je cijelih 13 godina, ali neka, za svaki slučaj, da ne naraste..).karanana wrote:znaci u sarajevu je poginulo 6 hiljada pripadnika armije BiH i oko 5.000 civila? jeli ovo popraceno imenom i prezimenom i vojnom iskaznicom? meni broj od 6.000 vojnika zvuci previse. onda brate i mi sarajlije lazemo i kukamo svijetu. da budem iskren ovaj omjer poginulih vojnika i civila je dokaz da cetnici i nisu selektivno ubijali civile nego su oni bili kolateralne zrtve. pa jebote ovakav omjer nemaju ni amerikanci ni izraelci sa najmodernijim oruzjem.
nakon ove cifre i ako je ona dokazana, zakljucujem da smo mi veci lazovi od cetnika i riste djoge.
da li je vojnik legitimna meta bio on u rovu ili se setao ulicom?
-
VjecitiStudent
#54 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Od 14011 prebrojanih zrtava, cak 7808 se odnosi na 1992. Samo je u mjesecu junu poginulo 1706.nineinchnails wrote:Ne lupaj. Najvise vojnika je izginulo bas onda kada nisu bili na linijama. Znam ih i previse koji su tako poginuli.karanana wrote:znaci u sarajevu je poginulo 6 hiljada pripadnika armije BiH i oko 5.000 civila? jeli ovo popraceno imenom i prezimenom i vojnom iskaznicom? meni broj od 6.000 vojnika zvuci previse. onda brate i mi sarajlije lazemo i kukamo svijetu. da budem iskren ovaj omjer poginulih vojnika i civila je dokaz da cetnici i nisu selektivno ubijali civile nego su oni bili kolateralne zrtve. pa jebote ovakav omjer nemaju ni amerikanci ni izraelci sa najmodernijim oruzjem.
Ja sam bio najsigurniji kada sam bio na liniji. Pucali su do besvijesti, ali bunkeri i rovovi su to "stoicki" podnosili, i ja sam znao kako da se pricuvam. Ali, kad te granata krhne na sred ulice ili u stanu, gotovo je.
Sta se ono desavalo u junu 1992.?
- nineinchnails
#55 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Ipak je razlika: Pojedinci su cinili zlocine (Caco je "pojedinac"), a oni su cinili GENOCID (planski i kolektivno).mark II wrote:Najcrnje je što zaista ima i Bošnjaka - frajer je krimos klasični bio, i zaplatio glavom (Karadžić će biti u luksuznom prebivalištu do kraja života).. ali to ti je odmah ono: "i Armija je činila zločine."nineinchnails wrote:Ma, mogu izmisljati do sutra....
Ne znam kako im se moze ukinuti ona profashisticka web stranica?
Sto se tice "Kazana", pravda je zadovoljena. Zlocinac je "mrtav", a mije mu se sudilo do besvijesti i nije dobio tek par godina zatvora.
I to su mu "nasi" sudili, a ne Srbija.
S druge strane, ono sto je pobijeno, pobijeno je zbog licnih Cacinih interesa. Ima tu i regularnih vojnika ARBIH, a ima i nekoliko rusa, rumuna ili ukrajinaca (cini mi se) koji su "zalutali" 1992-ge na Carsiju umjesto u Srpsku Vojsku.
Razlika je to itekakva. Oni nisu zlocinci, oni su masovne ubice!
- karanana
#56 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Poljine. oko 250 poginulih pripadnika armije bih za jednu noc.VjecitiStudent wrote:Od 14011 prebrojanih zrtava, cak 7808 se odnosi na 1992. Samo je u mjesecu junu poginulo 1706.nineinchnails wrote:Ne lupaj. Najvise vojnika je izginulo bas onda kada nisu bili na linijama. Znam ih i previse koji su tako poginuli.karanana wrote:znaci u sarajevu je poginulo 6 hiljada pripadnika armije BiH i oko 5.000 civila? jeli ovo popraceno imenom i prezimenom i vojnom iskaznicom? meni broj od 6.000 vojnika zvuci previse. onda brate i mi sarajlije lazemo i kukamo svijetu. da budem iskren ovaj omjer poginulih vojnika i civila je dokaz da cetnici i nisu selektivno ubijali civile nego su oni bili kolateralne zrtve. pa jebote ovakav omjer nemaju ni amerikanci ni izraelci sa najmodernijim oruzjem.
Ja sam bio najsigurniji kada sam bio na liniji. Pucali su do besvijesti, ali bunkeri i rovovi su to "stoicki" podnosili, i ja sam znao kako da se pricuvam. Ali, kad te granata krhne na sred ulice ili u stanu, gotovo je.
- mark II
#57 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
E da, slika... Pa imali smo liječenje u Sarajevu 92-95, bilo je sjajno, ne treba više. A tebi smeta što nam se u Sarajevu sve to dogodilo pa nas ima koji smo svjedoci raznovrsnih podvala, ti bi malo o nečemu drugom.... Ne kontaš ti vezu između avatara i lika na slici, ali hajde u hladovinu, blago majcihladovina wrote:mark, jel ovo tvoja slika na avataru... ako jeste, onda ne cude ovakvi postovi... mozda da na lijecenje kakvo odes...
-
mIRCerka
#58 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Izvini ima jedno pitanje:mark II wrote:E da, slika... Pa imali smo liječenje u Sarajevu 92-95, bilo je sjajno, ne treba više. A tebi smeta što nam se u Sarajevu sve to dogodilo pa nas ima koji smo svjedoci raznovrsnih podvala, ti bi malo o nečemu drugom.... Ne kontaš ti vezu između avatara i lika na slici, ali hajde u hladovinu, blago majcihladovina wrote:mark, jel ovo tvoja slika na avataru... ako jeste, onda ne cude ovakvi postovi... mozda da na lijecenje kakvo odes...
Zasto pricas kao da si samo ti bio pod opsadom u Sarajevu? Svakome spocitavas misljenje...
- nineinchnails
#59 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Znam da sam u Junu 1992 najvise vremena provodio na liniji........u tom periodu je najvise granata krhalo po metru kvadratnom. Napadali su na Zuc, Pofalice, Otes, Nedjarice, Dobrinju........VjecitiStudent wrote:Od 14011 prebrojanih zrtava, cak 7808 se odnosi na 1992. Samo je u mjesecu junu poginulo 1706.nineinchnails wrote:Ne lupaj. Najvise vojnika je izginulo bas onda kada nisu bili na linijama. Znam ih i previse koji su tako poginuli.karanana wrote:znaci u sarajevu je poginulo 6 hiljada pripadnika armije BiH i oko 5.000 civila? jeli ovo popraceno imenom i prezimenom i vojnom iskaznicom? meni broj od 6.000 vojnika zvuci previse. onda brate i mi sarajlije lazemo i kukamo svijetu. da budem iskren ovaj omjer poginulih vojnika i civila je dokaz da cetnici i nisu selektivno ubijali civile nego su oni bili kolateralne zrtve. pa jebote ovakav omjer nemaju ni amerikanci ni izraelci sa najmodernijim oruzjem.
-
VjecitiStudent
#60 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
I Trebevic, Mrkovici, ... i mnoga druga mjesta gdje su danas hvaljeni stratezi i veterani zalozili djecu.karanana wrote:Poljine. oko 250 poginulih pripadnika armije bih za jednu noc.VjecitiStudent wrote: Od 14011 prebrojanih zrtava, cak 7808 se odnosi na 1992. Samo je u mjesecu junu poginulo 1706.
Da li ce se ikada postaviti odgovornost za nepotrebne gubitke koje je Armija imala tih dana?
- nineinchnails
#61 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
[quote="VjecitiStudent"][quote="karanana"][quote="VjecitiStudent"]
Od 14011 prebrojanih zrtava, cak 7808 se odnosi na 1992. Samo je u mjesecu junu poginulo 1706.
Sta se ono desavalo u junu 1992.?[/quote]
Poljine. oko 250 poginulih pripadnika armije bih za jednu noc.[/quote]
I Trebevic, Mrkovici, ... i mnoga druga mjesta gdje su danas hvaljeni stratezi i veterani zalozili djecu.
Da li ce se ikada postaviti odgovornost za nepotrebne gubitke koje je Armija imala tih dana?[/quote]
Nece. Alija je pod zemljom.
Od 14011 prebrojanih zrtava, cak 7808 se odnosi na 1992. Samo je u mjesecu junu poginulo 1706.
Sta se ono desavalo u junu 1992.?[/quote]
Poljine. oko 250 poginulih pripadnika armije bih za jednu noc.[/quote]
I Trebevic, Mrkovici, ... i mnoga druga mjesta gdje su danas hvaljeni stratezi i veterani zalozili djecu.
Da li ce se ikada postaviti odgovornost za nepotrebne gubitke koje je Armija imala tih dana?[/quote]
Nece. Alija je pod zemljom.
- mark II
#62 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Ma slažem se, mirci, ali ne smijemo dozvoliti da se obrću općeprihvaćene teze - zločin se dokazuje a ne nevinost; zato i velim, Radovan je i dalje "nevin", zašto onda uzimati špekulacije kao polaznu osnovu, samo zato što oni koji su sprovodili genocidni program to žele? Zašto žrtvi uskratiti pravo koje ima zločinac? Nešto u tom pristupu smrdi, i nije dobar ni onaj ko ga nameće, a loše će proći onaj koji ga prihvati - jer je princip pogrešan u srži (zato ga zakon i odbacuje). Odatle me užasno nervira kada vidim da ljudi koji su proživjeli "golgotu" počinju sami sebe kriviti za to. Pa nas još uvijek u blokadi drže isti oni koji su planirali i izvršavali genocid, i samo kažu: ".... eeeee, a Kazani?" Sa druge strane i danas dižu džamije u zrak, pardon džamije se samospaljuju, a mi nekome trebamo dokazivati ono što zakon smatra pogrešnim principom i nevaljanim argumentiranjem.mIRCerka wrote:Ono sto je meni najodvratnije jeste cinjenica da su sve ove zrtve samo statistika kojom se poigravaju svi politicari.mark II wrote:
Ma ne mora Mirci, samo mi, koji jesmo žrtve, na to pristajemo, ma to treba sve na "odhebaus". Nije svijet došao na to, nego smo mi luzeri kad sebi dopuštamo da špekulacije budu činjenice, pa čak i u razgovoru. To je ogavno, kao što je ogavno špekulisati je li bilo 6 miliona Jevreja mrtvih, ili malo manje - pa fuj. Zločin se dokazuje, a ne nevinost. I onaj sotona Karadžić je još uvijek "nevin"!!
Cim nesto zapne (a to vidis i na forumu) odmah se poteze Srebrenica, Kazani, Ahmici, ugrozenost nacio.vitalnih interesa.
Znam ja da IDC prica da radi na tome, ali to sto ce oni objaviti spisak koji ce biti proglasen ISTINITIM ne znaci nista dokle god se dozvoljava iznosenje neistina kao na onom spisku ciji link postavih.
Svi smo mi tu negdje sa razmisljanjem, samo se drugacije izrazavamo mark.
Ono od cega ja strahujem jeste ona poslovica "sto puta izgovorena laz postaje istina".
I da, Karadzic se jos uvijek vodi kao NEVIN DOK SE NE DOKAZE SUPROTNO. NEkad davno se tesko dokazivala krivica ratnog zlocina, sve je bilo ili na papiru ili rijec zrtve. Sad imaju video snimci, i opet se mora proci proces dokazivanja. A fino ga vidis na osmicama kako artiljercima prstom pokazuje sta gadjat, fino cujes radio snimak "gadjaj velusice" i ratka, ali dzaba, MORAS DOKAZIVAT OPET.
Poenta svega jeste da NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE OSLANJAMO SAMO NA EMOCIJE i "zna svijet sta su nam radili"...
-
mIRCerka
#63 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
shala nije sam sebe krivio, vec kaze da trebamo i mi pocistiti...sto je uradjeno vec 1993.godine...mark II wrote: Ma slažem se, mirci, ali ne smijemo dozvoliti da se obrću općeprihvaćene teze - zločin se dokazuje a ne nevinost; zato i velim, Radovan je i dalje "nevin", zašto onda uzimati špekulacije kao polaznu osnovu, samo zato što oni koji su sprovodili genocidni program to žele? Zašto žrtvi uskratiti pravo koje ima zločinac? Nešto u tom pristupu smrdi, i nije dobar ni onaj ko ga nameće, a loše će proći onaj koji ga prihvati - jer je princip pogrešan u srži (zato ga zakon i odbacuje). Odatle me užasno nervira kada vidim da ljudi koji su proživjeli "golgotu" počinju sami sebe kriviti za to. Pa nas još uvijek u blokadi drže isti oni koji su planirali i izvršavali genocid, i samo kažu: ".... eeeee, a Kazani?" Sa druge strane i danas dižu džamije u zrak, pardon džamije se samospaljuju, a mi nekome trebamo dokazivati ono što zakon smatra pogrešnim principom i nevaljanim argumentiranjem.
ali meni prvoj nece biti mrsko raditi na ubijanju jos jednog mita...eto toliko od mene...
- mark II
#64 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Nikome ne spočitavam mišljene, samo ga sučeljavam, kome se ne sviđa neka mi odgovori argumentirano - gdje sam rekao da sam samo ja bio pod opsadom, ili gdje se to da naslutiti?? A gdje ti vidiš gore mišljenje, to je bila provokacija, čini mi se.mIRCerka wrote:Izvini ima jedno pitanje:mark II wrote:E da, slika... Pa imali smo liječenje u Sarajevu 92-95, bilo je sjajno, ne treba više. A tebi smeta što nam se u Sarajevu sve to dogodilo pa nas ima koji smo svjedoci raznovrsnih podvala, ti bi malo o nečemu drugom.... Ne kontaš ti vezu između avatara i lika na slici, ali hajde u hladovinu, blago majcihladovina wrote:mark, jel ovo tvoja slika na avataru... ako jeste, onda ne cude ovakvi postovi... mozda da na lijecenje kakvo odes...
Zasto pricas kao da si samo ti bio pod opsadom u Sarajevu? Svakome spocitavas misljenje...
-
mIRCerka
#65 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
sasvim slucajno i na moju zalost (mark II wrote:Nikome ne spočitavam mišljene, samo ga sučeljavam, kome se ne sviđa neka mi odgovori argumentirano - gdje sam rekao da sam samo ja bio pod opsadom, ili gdje se to da naslutiti?? A gdje ti vidiš gore mišljenje, to je bila provokacija, čini mi se.
Ako grijesim nek me ispravi .
- mark II
#66 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Ono što ćeš ti uraditi je tvoja stvar, svako radi što želi. Velim, neispravno je da iko stavlja Armiji na teret po defaultu bilo šta, ljepše bi bilo utrošiti svu tu energiju u razgovor o razlozima i posljedicama stvarnih zločina, a manje o špekulacijama - ne treba pristajati na "dokažite da ste nevini, mora da ste i vi negdje nešto uradili". Mitove treba obarati, slažem se - bilo je zločina, bilo je pljačke, rat je bio, užasno duga opsada, ljudi se mijenjaju itd. Pa mom jaranu, koji je zlatar, Bošnjak, kad se vrati sa linije grupa pripadnika sličnih skupina je pokušala reket utjerivati u ime svog vođe itd....mIRCerka wrote:shala nije sam sebe krivio, vec kaze da trebamo i mi pocistiti...sto je uradjeno vec 1993.godine...mark II wrote: Ma slažem se, mirci, ali ne smijemo dozvoliti da se obrću općeprihvaćene teze - zločin se dokazuje a ne nevinost; zato i velim, Radovan je i dalje "nevin", zašto onda uzimati špekulacije kao polaznu osnovu, samo zato što oni koji su sprovodili genocidni program to žele? Zašto žrtvi uskratiti pravo koje ima zločinac? Nešto u tom pristupu smrdi, i nije dobar ni onaj ko ga nameće, a loše će proći onaj koji ga prihvati - jer je princip pogrešan u srži (zato ga zakon i odbacuje). Odatle me užasno nervira kada vidim da ljudi koji su proživjeli "golgotu" počinju sami sebe kriviti za to. Pa nas još uvijek u blokadi drže isti oni koji su planirali i izvršavali genocid, i samo kažu: ".... eeeee, a Kazani?" Sa druge strane i danas dižu džamije u zrak, pardon džamije se samospaljuju, a mi nekome trebamo dokazivati ono što zakon smatra pogrešnim principom i nevaljanim argumentiranjem.
ali meni prvoj nece biti mrsko raditi na ubijanju jos jednog mita...eto toliko od mene...
- mark II
#67 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
To se onda tako i veli, u suprotnom ja obično okrenem na šalumIRCerka wrote:sasvim slucajno i na moju zalost (mark II wrote:Nikome ne spočitavam mišljene, samo ga sučeljavam, kome se ne sviđa neka mi odgovori argumentirano - gdje sam rekao da sam samo ja bio pod opsadom, ili gdje se to da naslutiti?? A gdje ti vidiš gore mišljenje, to je bila provokacija, čini mi se.) hladovinu znam licno...tako da mozda jedina razumijem njegov post koji bi najvjerovatnije znacio "de mark spusti loptu smiri tenzije pricajmo normalno"...
Ako grijesim nek me ispravi .
-
VjecitiStudent
#68 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Ono sto jeste stvarna mrlja na obrazu ovog grada, jeste Cacina dzenaza.
-
in33sa
#69 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
"Ko ide?"karanana wrote:
Poljine. oko 250 poginulih pripadnika armije bih za jednu noc.
"Zmaj od Bosne"
"Bujrum momci"
Neki od sudionika akcije svjedoce da su Srbi dobro znali pravac kretanja ove jedinice koja se zvala Zmaj od Bosne i popunjena je uglavnom ljudstvom sa podrucja Koseva, K. Brda i okolnih naselja.
Ne vjerujem da je 250 ljudi poginulo, ali pedesetak jeste sigurno. Kazu, Srbi su znali pravac kojim ovi idu, mrkla noc, pustili su ih u obruc, ponudili im i bujrum a onda zatvorili obruc.
Kako su znali, neka svako za sebe donese zakljucak.
Slicno je prosao i Dino Magoda sa svojim ljudima na Trebevicu, moj nekadasnji komsija (u medjuvremenu je umro covjek) spasio se skakanjem sa jedne od stijena na Trebevicu. Da ne padne ziv u ruke srpskim vojnicima. Sav se polomio.
Slican primjer, pusteni u okruzenje, obruc zatvoren, nastala klaonica.
Isti primjer je i sa onim ljudima koji su negdje kod Delijasa poginuli, 50-ak vojnika, upuceni kao u deblokadu Sarajeva, usli preko Delijasa na juzne padine Trebevica, i nikad se nisu vratili. Osim par pojedinaca.
Isti primjer i sa krajisnicima iz Rijeke, koji su u Rijeci opremljeni oruzjem, obuceni, i onda preko RSK poslani ka Bihacu, i pohvatani negdje na Kordunu. Cak se i Arkan slikao sa njima, ima taj snimak, dvojica vojnika sa ljiljanima na ramenu vezani jedan za drugog (ledjima okrenuti jedan drugom) i Arkan ih ispituje pred kamerama. Navodno je tu vise stotina ljudi pohvatano i pobijeno.
Neki su tvrdili da iza svega stoji KOS i njegovi elementi u Armiji BiH, izdaja, ali... Rekic je zbog neceg slicnog uhapsen, pa pusten... neki kazu da iza svega stoji cinjenica da su komadanti Armije BiH cesto bili prijeratni mesari, trgovci, ljudi bez ikakvog vojnickog znanja ali sa dobrim pedigreom (citaj SDA clanska iskaznica)... neke stvari nikada nece biti rasvjetljene.
-
shalaedin
#70 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Paša ti živiš u BiH-a sve nadležnosti suda o zločinima su na državnom nivou, to jest zajedničkom nivou FBIH-a i RS-a. To sto je sud u našem gradu, ne znaci da odluke o zločinima donose isključivo Bošnjaci. Ako tebe svakodnevna hapšenja Srba i Hrvata i Bošnjaka i presude njima nisu uvjerile da je u ovoj drzavi bilo zlocina na svim stranama u vecoj ili manjoj mjeri ne znam sta bi te moglo ubijediti. Koji su to SVI procesuirani?straggler wrote:Niti je 'neko lijen' niti kome 'odgovara'. Tim stvarima se već uveliko i uspješno bavi Istraživačko dokumentacioni centar - IDC i već je na TV-u bilo mnogo emisija o radu tog centra, a ako neko želi detalje može pogledati namIRCerka wrote:Niko ne govori o ljubljenju guzice, vec si i sam napisao KAD SE STVORE USLOVI. Hajde da mi stvorimo pritisak da te uslove RODE i da se povade skeleti svi, identifikuju i zatvore usta svima koji pricaju o hiljadama mucki ubijenih srba u sarajevu.straggler wrote:i na taj način dezavuisati svu čast i dostojanstvo veličanstvene Armije BiH i stavljati je u isti koš sa zločinačkom četničkom. E neće moći mile mi majke.Rekoh, mi smo svoje zločince pohvatali, osudili i sada truhnu po zatvorima (i nek truhnu), dok četnici nisu niti jednog jedinog svog!!! I šta još MI to treba da dokazujemo? Treba još nekoga u guzicu ljubit' ? Šta?????
Pricom E NECE MOCI OVE NOCI ne radimo nista.
Evo ja cu prva sad skrenuti s teme djelomicno, jer nije vezano za Kazane, ali jeste za LAZIRANJE PODATAKA I IGRANJE IMENIMA UBIJENIH.
Unaprijed se izvinjavam mojim dobrinjcima na podsjecanju na ovaj zlocin.
TV FIVA ima snimak kako djevojka pretrcava malo brisanog prostora na Dobrinji 2, kod Dobrinjske Bolnice. Istu je pokosio snajper iz lukavice (ne znam tacno je li sa crkvenog tornja ili ne).
Djevojka se zvala Mirjana Malesevic. Njena slika i dan danas stoji u mojoj skoli na zidu.
A neki necovjek je napisao sljedece, pod SPISAK MASAKRIRANIH SRPSKIH CIVILA
26. Malešević Mirjana (Z)
Ubijena na Dobrinji 2, tijelo prebačeno na groblje "Sveti Marko", sahranjena 27.02.1993. godine
http://slavicnet.com/sarajevo/sarajevski_masakr_m.html
E to se sve treba, jedno po jedno ime, bez obzira sto je ovo neki privatni sajt, dokazati sta je i kako bilo, i ZACEPITI im usta.
Ovo nije 14.vijek gdje postoji samo usmeno predanje, lijepo cinjenicu po cinjenicu i stavljati tacku na svaki pojedinacni slucaj.. Dakle, ne izmišljamo mi ovdje 'toplu vodu', već postoje institucije koje se na veoma temeljit način bave tim stvarima.Code: Select all
http://www.idc.org.ba/o%20nama.html
Ja Cacu ne smatram 'našom stranom' , jer kako rekoh, kako neko može pobiti svoje suborce i ostati 'naša strana'. Na kraju krajeva, zbog svog odmetništva i nepovinovanju naredbama komande Korpusa i Vrhovne komande je poduzeta akcija protiv njega. Ponavljam, SVI koji su učestvovali u tim zločinima s njim su procesuirani a Samir Bejtić je samo jedan od njih. Neki su odrobijali svoje i izašli (A.Alibašić npr.) a neki su još u zatvoru. Na kojoj to ti tv čitaš o ovim hapšenjima od strane srba? Da nije procurio onaj snimak ne bi sudili ni škorpionima, a i to se desilo u Srbiji. Koga je to neki sud iz RS procesuirao i osudio zbog ratnih zločina? Čuj 'tonu primjera', ccc...shalaedin wrote:
To što sam rekao nije filozofija. Ti mi rece da nije bilo zločina na našoj strani "otkud onda Kazani?". Ljudi koji su procesuirani i osudjeni u ovome slucaju su pojedinci koji su bili nerijetko prisiljeni vojnici da čine zločine i oni su dobili po desetak godina zatvora. Gdje su ostale glave? Caco nije mogao sve sam ... pa čak ni da prisili nekoga na zločin. Pročitaj svjedočenja osuđenika. Čuj Srbi nisu nijednog svog uhapsili, primjera imaš tonu od skorpiona kojim se sudilo u BG-u, do hapsenja o kojim svakodnevno cujemo na tv-u, a ticu se pojedinaca iz reda Srpskog i Hrvatskog naroda. Za Kazane se sudilo Samiru Bejtiću i to je bio najzvucniji aspekt sudjenja o Kazanima. Bio je u pritvoru od 2002 do 2008. Dobio je 14 godina i par mjeseci, medjutim u julu 2008 je oslobođen svih optuzbi.
DOKAZ !!! Dokaz za ovo što tvrdiš ???in33sa wrote:Broj zrtava iz Kazana je nemoguce odrediti, jer je veliki broj leseva naknadno odvezen na druge lokacije sa ciljem skrivanja zlocina, mnogi lesevi su pronadjeni na groblju Lav gdje su ukopavani duboko u zemlju, a iznad njih su naknadno pokopani ljudi u grobove sa obiljezljima.
Prije par godina su se radila iskopavanja na lavu, pronadjen je veliki broj leseva na velikim dubinama.
Ocit dokaz da je zlocin ipak sistematski uradjen. I da se ne radi samo o nedjelu "poludjelog Cace".
Uostalom, nije slucajno Cacinoj porodici godinama nakon rata u stan na Bistriku redovno dolazila delegacija iz stanovite stranke (necu navoditi koje da se pojedinci ne uvrijede, recimo samo da je u delegaciji obavezno bio Timur Numic) sa novcanom pomoci i ko zna cime. Ovo ce posvjedociti svi stanari zgrade na Bistriku, jedno svjedocenje cuo svojim usima.Upravo ovako to rade i ovi četnički mediji i kojekakve organizacije, po principu rekla - kazala! Tako smo isto 'bacali srpsku decu lavovima', vješali srbe po Vilsonovom', 'na stadionu Koševo držali srbe u konc - logoru' i slična sranja. Jel' i ovo s Lavom iz sabranih djela Riste Đoge?
- mark II
#71 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
To je posljedica ogorčenosti i muke, ne "mrlja na obrazu grada". Mrlja na obrazu grada je da se grad odrekao svojih branitelja, to je istinska mrlja. Jer, da nije bilo pripadnika Armije BiH, imali bismo malo malkice veću Srebrenicu. Sa druge strane, na dženazi mu nisam bio niti bih to ikad uradio, znam da je bilo dosta raje, ali ne tih mega razmjera da bi bio mrlja na obrazu grada.VjecitiStudent wrote:Ono sto jeste stvarna mrlja na obrazu ovog grada, jeste Cacina dzenaza.
- karanana
#72 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
srbi su znali i minobacacima su pokosili veliki broj ljudi na betaniji. nakon toga su ostali poceli bjezati nazad prema 3 "nove" zgrade u barama u jukicevoj da bi ih odatle kosio nas sijac smrti jer je covjek mislio da su u pitanju srpski vojnici koji su krenuli u kontranapad. ja sam cuo za cifru od 250 i to je najveca cifra poginulih u sarajevu u jednoj bitci.in33sa wrote:"Ko ide?"karanana wrote:
Poljine. oko 250 poginulih pripadnika armije bih za jednu noc.
"Zmaj od Bosne"
"Bujrum momci"
Neki od sudionika akcije svjedoce da su Srbi dobro znali pravac kretanja ove jedinice koja se zvala Zmaj od Bosne i popunjena je uglavnom ljudstvom sa podrucja Koseva, K. Brda i okolnih naselja.
Ne vjerujem da je 250 ljudi poginulo, ali pedesetak jeste sigurno. Kazu, Srbi su znali pravac kojim ovi idu, mrkla noc, pustili su ih u obruc, ponudili im i bujrum a onda zatvorili obruc.
-
VjecitiStudent
#73 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
Joj kad pocnu o KOS-u mitove pricatiin33sa wrote: "Ko ide?"
"Zmaj od Bosne"
"Bujrum momci"
Slicno je prosao i Dino Magoda sa svojim ljudima na Trebevicu, moj nekadasnji komsija (u medjuvremenu je umro covjek) spasio se skakanjem sa jedne od stijena na Trebevicu. Da ne padne ziv u ruke srpskim vojnicima. Sav se polomio.
Slican primjer, pusteni u okruzenje, obruc zatvoren, nastala klaonica.
Isti primjer je i sa onim ljudima koji su negdje kod Delijasa poginuli, 50-ak vojnika, upuceni kao u deblokadu Sarajeva, usli preko Delijasa na juzne padine Trebevica, i nikad se nisu vratili. Osim par pojedinaca.
Isti primjer i sa krajisnicima iz Rijeke, koji su u Rijeci opremljeni oruzjem, obuceni, i onda preko RSK poslani ka Bihacu, i pohvatani negdje na Kordunu. Cak se i Arkan slikao sa njima, ima taj snimak, dvojica vojnika sa ljiljanima na ramenu vezani jedan za drugog (ledjima okrenuti jedan drugom) i Arkan ih ispituje pred kamerama. Navodno je tu vise stotina ljudi pohvatano i pobijeno.
Neki su tvrdili da iza svega stoji KOS i njegovi elementi u Armiji BiH, izdaja, ali... Rekic je zbog neceg slicnog uhapsen, pa pusten... neki kazu da iza svega stoji cinjenica da su komadanti Armije BiH cesto bili prijeratni mesari, trgovci, ljudi bez ikakvog vojnickog znanja ali sa dobrim pedigreom (citaj SDA clanska iskaznica)... neke stvari nikada nece biti rasvjetljene.
O akcijama 1992. su cijele mahale sve unaprijed znale, tako je "pazljivo' to planirano.
Ta akcija na Trebevicu je kretenluk bila totalni, sa Borijama udaljenim svega nekoliko stotina metara vazdusne linije, od mjesta gdje su ovi se "necujno" satima penjali, a ovo ubacivanje 'sa ledja', u podrucje izmedju Igmana, Trebevica i Jahorine, kada su poslali gomilu neobucene vojske da se po noci igra SAS-ovaca, jos i veci.
Iza svega ovoga stoji potpuna nekompetentnost oficira koji su tu vojsku gurnuli u skoro sigurnu smrt i nista vise.
- mark II
#74 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
DOKAZ !!! Dokaz za ovo što tvrdiš ???
Upravo ovako to rade i ovi četnički mediji i kojekakve organizacije, po principu rekla - kazala! Tako smo isto 'bacali srpsku decu lavovima', vješali srbe po Vilsonovom', 'na stadionu Koševo držali srbe u konc - logoru' i slična sranja. Jel' i ovo s Lavom iz sabranih djela Riste Đoge?[/quote]
Paša ti živiš u BiH-a sve nadležnosti suda o zločinima su na državnom nivou, to jest zajedničkom nivou FBIH-a i RS-a. To sto je sud u našem gradu, ne znaci da odluke o zločinima donose isključivo Bošnjaci. Ako tebe svakodnevna hapšenja Srba i Hrvata i Bošnjaka i presude njima nisu uvjerile da je u ovoj drzavi bilo zlocina na svim stranama u vecoj ili manjoj mjeri ne znam sta bi te moglo ubijediti. Koji su to SVI procesuirani?[/quote]
Ekši, "Sarajlije", rodila majka, svugdje manje ili više bilo, i "paša" - ma paša moj solidni
Ma ne da majka. Ovakvim ti do sutra možeš pričati da je razlika između ekscesa i genocida ogromna, on samo ponavlja ono u crvenoj boji - puno ponavljana laž tako postane istina. Ma paša moj solidni, "Sarajlija" naš što je pod opsadom bio
. Jer isto je držati opsadu i biti pod opsadom - manje više, jel' de, paša? Isto je napadati i braniti se, paša, pa ja. Samo "paša" neće da spomene da nisu pohapšeni egzekutori iz Srebrenice - ali manje više isto je to - neće paša da zna za Krajinu jer isto je to manje više. Naravno da je bilo počinitelja zločina u redovima Armije, ako ih još ima da nisu odgovarali, siguran sam da će odgovarati - samo je "paši" eksces, čak ne i odmazda, ne osveta, isto kao programirani sveobuhvatni genocid i najduža opsada grada u historiji ratovanja - sve je to isto manje više, jel' de, "paša"? E, paša, obradovao si nas na dan Armije 
Paša ti živiš u BiH-a sve nadležnosti suda o zločinima su na državnom nivou, to jest zajedničkom nivou FBIH-a i RS-a. To sto je sud u našem gradu, ne znaci da odluke o zločinima donose isključivo Bošnjaci. Ako tebe svakodnevna hapšenja Srba i Hrvata i Bošnjaka i presude njima nisu uvjerile da je u ovoj drzavi bilo zlocina na svim stranama u vecoj ili manjoj mjeri ne znam sta bi te moglo ubijediti. Koji su to SVI procesuirani?[/quote]
Ekši, "Sarajlije", rodila majka, svugdje manje ili više bilo, i "paša" - ma paša moj solidni
-
in33sa
#75 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"
To mislim i ja, nego rekoh koje sve teorije postoje.VjecitiStudent wrote: Joj kad pocnu o KOS-u mitove pricati![]()
O akcijama 1992. su cijele mahale sve unaprijed znale, tako je "pazljivo' to planirano.
Ta akcija na Trebevicu je kretenluk bila totalni, sa Borijama udaljenim svega nekoliko stotina metara vazdusne linije, od mjesta gdje su ovi se "necujno" satima penjali, a ovo ubacivanje 'sa ledja', u podrucje izmedju Igmana, Trebevica i Jahorine, kada su poslali gomilu neobucene vojske da se po noci igra SAS-ovaca, jos i veci.
Iza svega ovoga stoji potpuna nekompetentnost oficira koji su tu vojsku gurnuli u skoro sigurnu smrt i nista vise.
Ne vjerujem da ce se ikada znati prava istina. Najprije da su akcije pripremljene "strucno".
Slicnih primjera ima i na srpskoj strani, bar oni svjedoce tako. Ko kad je oficir mogao biti svako, dovoljno da je politicki podoban.