pojam Herceg-Bosna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

BHCluster

#51 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by BHCluster »

osa wrote:
Fratris wrote:Herceg-Bosna znaci isto sto i Bosna i Hercegovina i isto toliko je star. Na turskom se Bosna zove Bosna-Hersek.

Termin Bosna i Hercegovina je iz 1851. Prije toga je neko vrijeme postojao hercegovacki pasaluk odvojen od bosanskog.

Herceg-Bosna je termin koji su pjesnici cesto koristili jer zvuci ljepse, a i ima manje slogova.

Primjer, Musa Cazim Catic:
Herceg-Bosno, majko moja mila,
Sliko raja, slavo srca moga!
Ponizno se moja klanja vila
Pred podnožjem veličanstvu Tvoga.
čuj musa ćazim ćatić, pa to je hrvatski pjesnik, zato i kaže herceg-bosna.
Image
Rodio se u Odzaku kod Modrice 12. marta 1878. godine gdje je pohadjao mekteb i osnovnu skolu, a nakon oceve smrti i majcine preudaje seli u Tesanj, uci brijacki zanat, upisuje se u medresu i uci kod tesanjskom muftije Mesud ef. Smailbegovica arapski, turski i perzijski jezik. 1898. godine odlazi u Carigrad, gdje se upoznaje s Osmanom Djikicem, a vec slijedece godine vraca se kuci i potom tri godine sluzi vojsku u Tuzli i Budimpesti. 1902. u Carigradu pohadja medresu Mektebi Numunci Terreki, a potom prelazi u gimnaziju. Bez materijalne potpore slijedece godine se vraca i u Sarajevu upisuje Serijatsku sudacku skolu.

Suradjuje u brojnim casopisima i listovima, ponajvise u Beharu. Nakon sto je zbog bohemskog zivota iskljucen iz skolskog internata, 1907. godine preuzima urednistvo Behara, a slijedece godine diplomira uz posebnu dozvolu, jer je u medjuvremenu iskljucen i iz skole.

Odlazi potom u Zagreb, upisuje se na Pravni fakultet, krecuci se u Matosevu i potom Ujevicevu drustvu. 1910. godine opet se vraca u Bosnu, bez ikakve materijalne sigurnosti cesto mijenja mjesta boravka (Bijeljina, Tesanj, Sarajevo, opet Tesanj), a 1912. odlazi u Mostar i postaje urednik i glavni saradnik casopisa Biser. To je vrijeme njegova najintenzivnijeg rada: pise pjesme, eseje i kritike, prevodi brojne studije i knjige za Kalajdzicevu Muslimansku biblioteku.

1914. godine biva mobiliziran i nakon kratkotrajnog boravka u Tuzli prebacen je u Örkeny u Madjarskoj.

Tesko bolestan, obolio od tuberkuloze, nakon lijecenja u Budimpesti vraca se u Tesanj krajem marta 1915. godine.

Umro je 6. aprila iste godine i sahranjen na tesanjskom groblju.

P.S.
Ma cisti Hrvat nema sta; hajd bolan OSA lupi se necim po glavi, i prestani pisati lazi.
osa

#52 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by osa »

čisti autohtoni islamizirani hrvat, kad je to odžak do dolaska turaka bio u bosni.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#53 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by Toto »

Jazz_Junkie wrote:Musa Cazim Catic:

Herceg Bosni

Herceg-Bosno, majko moja mila,
Sliko raja, slavo srca moga!
Ponizno se moja klanja vila
Pred podnožjem veličanstvu Tvoga.

I u žaru beskrajne ljubavi
Pjesmom svaki cjelivam Ti kraj;
Tvome polju, kršu i dubravi
Nuđajući topli zagrljaj.

O, Tvoje je ponosito stijenje:
U njemu se živi krije plam.
Ono naše sveto je znamenje,
Ono naše ljubavi je hram!

Na njemu nam slavna prošlost sniva:
Cilik puške i handžara zvek;
Al' vilinsko još se kolo vije
Uz narodne naše pjesme jek.

S Tvoje grude svaka mila travka
Priča Tvoga veličanstva sjaj;
Krvlju svojih junačkih sinova
Ti si svaki natopila kraj.

Sveta mi je povjesnica Tvoja,
K'o i Tvoga plavog neba krug;
O, ljubim Te, domovino moja,
Ljubim Tvoju livadu i lug!

Ljubi mi Te svaki kucaj srca
I duše mi svaki topli dah,
I pod hladnim ljubit će Te grobom
Moj mrtvački pepeo i prah!

(1905)
Mislim da je ovo samo pjesnicki "izricaj" koji sa Herceg Bosnom kao politickom tvorevinom nema nista. Termin Bosna i Hercegovina je kabahali pa ga mnogi pjesnici tesko saulišu u poetske parabole i hiperbole.
Ponavljaci iz gramatike su cesto pjevali pjemuljak: "Kad od muhe pravis vola to se zove hiperbola!". Tako da mi Herceg Bosna dodje k'o hiperbola. Da ne kazem ko kakva domaca junica pasmine busa.
Binarno receno: Herceg Bosna je taman ko nick od Bosna i Hercegovina. Jos samo traba nicku natarikat kakav vrtiguzav avatar i bila bi dobra forumasica od Hrceg Bosne.
BHCluster

#54 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by BHCluster »

osa wrote:čisti autohtoni islamizirani hrvat, kad je to odžak do dolaska turaka bio u bosni.
Ma da u pravu si Hrvat je svako koji nesto znaici. A ciji je odžak bio prije dolska Hrvata na ove prostore mozda Marsovski :-) Cuj islamizirani Hrvat. Kada su turci dosli na ove prostore Hrvatske kao sada nije bilo Bila je Dalmacija, Slavonija a ono malo izmedu je bila Hrvatska...

Znaci po tom tvome za sadasnje tzv Hrvate u Bosni i Hercegovini se moze samo reci da su pokatolceni Bosanci i Hercegovci a nikako Hrvati; slazem se 100%...
donBeton

#55 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by donBeton »

BHCluster wrote:
osa wrote:čisti autohtoni islamizirani hrvat, kad je to odžak do dolaska turaka bio u bosni.
Ma da u pravu si Hrvat je svako koji nesto znaici. A ciji je odžak bio prije dolska Hrvata na ove prostore mozda Marsovski :-) Cuj islamizirani Hrvat. Kada su turci dosli na ove prostore Hrvatske kao sada nije bilo Bila je Dalmacija, Slavonija a ono malo izmedu je bila Hrvatska...

Znaci po tom tvome za sadasnje tzv Hrvate u Bosni i Hercegovini se moze samo reci da su pokatolceni Bosanci i Hercegovci a nikako Hrvati; slazem se 100%...
Čudno je to sa Musom. Istina jeste da je barem dobar dio života sebe pretstavljao kao Hrvata, a nešto kasnije i Bošnjaka u geografsko-religijskom smislu. Bio je veliki umjetnik, još veći čovjek, ogromna je ta bol koja je prolazila kroz njega u njegovo pero, ali nikada nije dao tu vrstu pažnje na političke odrednice.
Bosni

Ponosna je Bosna zavičaj moj mili
Tu je sunce žića granulo menika
Djedovi su moji za nju krvcu lili
Njojzi bit ću i ja čelenka i dika.

Povrh nje vijenci prohujali burni
Mnogo nas je ljutih sapinjalo jada
Oblaci se i sad nad njom kupe tmurni
Ali Hrvat jošte bori se i nada.
...
Slobodo, slatka i draga
...
I slavni djedovi moji tako su ginuli za te,
Na tvom braniku vazda prsa im bijahu zid;
Ah, ti si grlila nekad moje čelik-Hrvate
I svojom oštrila rukom mačeva njihovih brid.

Na ravnom Duvanjskom polju ti alem-krunu splete
Našemu prvom kralju, oj zlatni sance moj!
Najdraži to mi je listak povijesti nase svete,
Jer tada Hrvat vitez u svom bijaše svoj
...
Musa Ćazim Ćatić je velikan Bosanskohercegovačke književnosti, ali i književnosti Hrvata.
osa

#56 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by osa »

BHCluster wrote:

evo cpopy od don bentona, nadam se da je dovoljno, pogledaj naručito prvu pjesmu.

Bosni

...

Slobodo, slatka i draga
...

...
BHCluster

#57 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:

evo cpopy od don bentona, nadam se da je dovoljno, pogledaj naručito prvu pjesmu.

Bosni

...

Slobodo, slatka i draga
...

...
I sta je sa ostali stvarima sto je napisao? Po vama nista jer je ovo samo vazno, a jete li mozda proucili zasto je ovo napisao pa naravno da niste jer je u pitanju ne neka razmjena historiski cinjenica o topiku ove teme nego nacionlno prepucavanje od onih koji svoje nacionalne komplekse ljece po forumima. Pa i William Shakespeare je pisao o Veneciji i drugim mjestima u svojiom sonetama i pricama... da nije i on mozda Italijan ili nesto drugo mozda, ili je samo Englez :-) :-) :-)

P.S.
Jedino sta ima sa Hrvatskom jeste to sto je upisao u Zagrabu pravni fakultet koji nikada nije zavrsio, ali izgleda da je dovoljno jednom da odes u Hrvatsku i ako necemu valjas odma si Hrvata i ako je musa vise vremena proveo u Madarskoj, Turskoj a da nepricam o svojoj rodnoj Bosni i Hercegovini.

A najbolje to stari Musa kaze:
JA SAM BOSNJAK!...

Ja sam Bosnjak - dican junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bosanskome!

Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da, da se Bosnjak lava boji!...

Majka me je Bosnjakinja
Zaklinjala svojim mlijekom,
Za cast ove casne grude,
Da proljevam krvcu r`jekom;

Da joj sluzim, kosto sluzi
Rob svojega gospodara,
Da je branim od dusmanskih
Bojnih koplja i handzara!

Na tvoj poziv, evo s`macem
Na mejdan ti stupam smjelo:
U poganoj Tvojoj krvi,
Da tfijumfa vezem djelo.

S`Tvojom krvi da sapirem
Crnu ljagu s`roda svoga,
Crnu ljagu - sto j`rodio
Izdajicu prokletoga!

Izdajicu uspomeni
Svojih djela slave stare,
Sto se drzn`o blatnom rukom,
Da svetinje njine tare! - -

Al ` sto rekoh o mejdanu?...
Ne, nikada s`hrgjom takom:
Bosnjak junak bojni mejdan
D`jeli samo sa junakom!

A Ti sakri mrsko lice
Ispred sv`jeta cijeloga:
U podzemlje mracno bjezi,
Izdajico roda svoga!

Jer nad Tobom rodnog neba
Zlatnog sunca placu zrake,
Place jasna mjesecina
I treptanje zvjezde svake,

Place svaki zemni atom,
Na kog Tvoja noga stane;
Svaka travka tebi klice:
Izdajica, nak propane!

Sakri lice izdajico,
Nek ne pljuju ljudi na Te,
A znaj I to: Izdajicu
I pod zemljom klevete prate!...
donBeton

#58 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by donBeton »

Slažem se Cluster, treba malo podrobnije razmotriti neke pojmove. Zato Ćatića u ruke i čitaj, čitaj, čitaj i (i tu si u prvau) ne izlazi iz historijskih okvira.
BHCluster

#59 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by BHCluster »

donBeton wrote:Slažem se Cluster, treba malo podrobnije razmotriti neke pojmove. Zato Ćatića u ruke i čitaj, čitaj, čitaj i (i tu si u prvau) ne izlazi iz historijskih okvira.
Sa ces kad istina boli ali hajde vratimo se temi. Oni Hrvatski Generali HVO-a sto im se sudi u Hagu kazu da Herceg-Bosna znaci isto sto Bosna i Hercegovina.

P.S.
Da je rahmetli Musa bio ziv tokom rata u BiH sigurno imao mjesto spremljeno u logoru od ovih ovkvih velikih Hrvata u Bosni iHercegovini.
sammo

#60 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by sammo »

Ne preferiram BIH Hrvate ali HB nije pojam, vec stvarnost i to preko HZHB, HP, eronet,HR zastave, grb, primaju kune, HR putovnice,...sve legalno...nije to HRHB u Tuđmanovim i Bobanovim okvirima ( granice i to ), ali zivot tamo tece na taj nacin...zna se, ko je glavni...kao sto se to u Sarajevu zna.
zambaklija

#61 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by zambaklija »

a da to nepotiče od Turaka ili ti Osmanlija,jer kada govore o BiH ili je pominju oni BiH izgovaraju herceg-bosna i rjeđe bosna-herceg :-)
atmel

#62 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by atmel »

Osa ti si jedan obični trol. Svaku temu usereš. Otvori temu Musa Ćazim Ćatić, pa tamo otkrivaj njegovo genetsko porijeklo.
Post Reply