pojam Herceg-Bosna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bihmak

#1 pojam Herceg-Bosna

Post by bihmak »

pojam Herceg-Bosna danas se veze za zbivanja 90ih.. no i prije tih desavanja ovo ime je se spominjalo
dali neko zna u kojim predjelima BIH se to upotrebljavalo, od koga i u koje svrhe?
cagi

#2 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by cagi »

Koristilo se u vrijeme NDH, i "hrvatima herceg-bosne" su se nazivali oni hrvati koji su zivjeli u sadasnjim granicama BiH, s tim da je za NDH citava (sadasnja) BiH bila herceg-bosna, dok ovima (HDZ-u) od 1991. herceg-bosna prestavlja samo dijelove BiH sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom...
Pietje_Bel

#3 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by Pietje_Bel »

Koristilo je se to ime za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Pogotovo na pocetku Austro-Ugarske vladavine je Hrvatska zelijela da se podrucije Livna, Duvna, Bihaca, Cazina... pripoji Hrvatskoj. To su oni vise puta trazili od Austro-Ugarske ali Austro-Ugarska je to odbila. Imam knjigu o tome, "Bosanski ustav". Mislim da su Austro-Ugari dozvolili oko 1906. da Bosanci dobiju svoj ustav i da odlucuju o nekim perifernim stvarima. Dobili su i vojsku Bosansku koja jeste bila u sluzbi cara i trebali su taman da odluce "koji ce jezik biti zvanicni u Bosni." Tada je poceo prvi svjetski rat i posle toga su se Srbija i Hrvatska uveliko pocele mijesati u Bosnu.
Bassinak

#4 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by Bassinak »

nije naziv Herceg-Bosna nastao za NDH vec mnogo ranije.
Stjepan Vukcic Kosaca je bio vojvoda BOSANSKI a prijevod njegove titule je Herceg te iz toga slijedi da je dio Bosne u kojem je vlast imao Herceg nazvan Herceg-Bosnom. Herceg-Bosna je isto sto i Hercegovina, ali samo malo u sirim granicama.
Pietje_Bel

#5 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by Pietje_Bel »

Bassinak wrote:nije naziv Herceg-Bosna nastao za NDH vec mnogo ranije.
Stjepan Vukcic Kosaca je bio vojvoda BOSANSKI a prijevod njegove titule je Herceg te iz toga slijedi da je dio Bosne u kojem je vlast imao Herceg nazvan Herceg-Bosnom. Herceg-Bosna je isto sto i Hercegovina, ali samo malo u sirim granicama.
Ja mislim da pokretac teme misli na Herceg Bosnu kao Hrvatsku cjelinu unutar Bosne koja tezi ka pripojenju Hrvatskoj. Ta ideja je nastala u Austro-Ugarskom periodu. A Hercegovina kao regija se prvi put spominje 1456. godine (7 godina prije pada Bosne pod Turke) i bila je 100% Bosanska zemlja. Jedna od mnogih Bosanskih zemalja je bio hum a hum je poducije danasnje Hercegovine.
oldplague

#6 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by oldplague »

Herceg-Bosna je izraz koji označava upravo ono što je rekao Pietje, da se i ja jednom složim s njime. Taj je termin trebao prejudicirati karakter BiH kao jedne od hrvatskih regija, a ne zasebne države.
cagi

#7 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by cagi »

Pa ja sam rekao da se koristio za vrijeme NDH... :D
Pietje_Bel

#8 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by Pietje_Bel »

oldplague wrote:Herceg-Bosna je izraz koji označava upravo ono što je rekao Pietje, da se i ja jednom složim s njime. Taj je termin trebao prejudicirati karakter BiH kao jedne od hrvatskih regija, a ne zasebne države.
Koliko ja znam, tek za vrijeme NDH, kada je Hitler dao Hrvatima ogromnu moc; je nastala ideja o BiH kao Hrvatskoj zemlji u cjelini. Kada je se prvi put u Austro-Ugarskom periodu spomenula Herceg Bosna i kada je se tezilo da se ista pripoji Hrvatskoj, tada je bilo rijec o samo onom podrucija Livno-Duvo- Bihac, Cazin itd.
vjecnobordo

#9 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by vjecnobordo »

Kroz historiju se termin Herceg-Bosne upotrebljavao za različite pojmove. Danas, Hrvati ga koriste za područje Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom.
18.11.1991. su Hrvati proglasili općine sa hrvatskom većinom kao HB, samoproglašeni entitet ;-)

Ovaj pojam se pojavljuje i ranije, u AU doba, kao što je neko već napisao, a ozbiljnije korištenje u banovini Hrvatskoj(naziv za 13 kotara iz BiH pripojenih istoj, na sjeveru zemlje Orašje, Gradačac, Šamac, Brčko, i na jugu zapadno od Neretve do Duvna i sve do Travnika), a Hrvati će u okviru NDH pa i rnaije koristiti za to područje naziv TURSKA HRVATSKA.
Jazz_Junkie

#10 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by Jazz_Junkie »

Herceg-Bosnu spominje vec Safvet-beg Basagic u svojoj knjizi "Kratka uputa u proslost Bosne i Hercegovine" koja je tiskana 1900. godine. No, od kada to ime postoji, ne znam.
in33sa

#11 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by in33sa »

vjecnobordo wrote:Kroz historiju se termin Herceg-Bosne upotrebljavao za različite pojmove. Danas, Hrvati ga koriste za područje Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom.
18.11.1991. su Hrvati proglasili općine sa hrvatskom većinom kao HB, samoproglašeni entitet ;-)

Ovaj pojam se pojavljuje i ranije, u AU doba, kao što je neko već napisao, a ozbiljnije korištenje u banovini Hrvatskoj(naziv za 13 kotara iz BiH pripojenih istoj, na sjeveru zemlje Orašje, Gradačac, Šamac, Brčko, i na jugu zapadno od Neretve do Duvna i sve do Travnika), a Hrvati će u okviru NDH pa i rnaije koristiti za to područje naziv TURSKA HRVATSKA.
Turska Hrvatska je naziv koji je koristila cijela Evropa i to iskljucivo za podrucje Bihaca i danasnje Cazinske Krajine, koji su u sastavu Hrvatske bili do dolaska Turaka na to podrucje.

Nemoj napamet pisati.
Pietje_Bel

#12 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by Pietje_Bel »

vjecnobordo wrote:Kroz historiju se termin Herceg-Bosne upotrebljavao za različite pojmove. Danas, Hrvati ga koriste za područje Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Lupetas zestoko. :thumbup:
osa

#13 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by osa »

in33sa wrote:

Turska Hrvatska je naziv koji je koristila cijela Evropa i to iskljucivo za podrucje Bihaca i danasnje Cazinske Krajine, koji su u sastavu Hrvatske bili do dolaska Turaka na to podrucje.

Nemoj napamet pisati.
mislim da se to odnosilo na područje do vrbasa.
Pietje_Bel

#14 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by Pietje_Bel »

osa wrote:
in33sa wrote:

Nemoj napamet pisati.
mislim da se to odnosilo na područje do vrbasa.
Ne, nije do vrbasa. To je se odnosilo na podrucije Bihacke krajine i Cazinske krajine te Prijedora i jos malo vise prema Banja Luci. Sve ono sto je bilo dio Bosne kada su Turci usli u Bosnu, to nije nikada nazvano Turskom Hvatskom.
meli_ha

#15 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by meli_ha »

Podrucje Turske Hrvatske otprilike je danasnja Bihacka krajina sa gradovima Bihac, Cazin, Kladusa, Krupa, Pecigrad...uostalom znate na koju se tu Krajinu misli.

Osmanlije, kada su usle u Bosnu nisu odjedanput osvojile sav teritorij. Ostala je neosvojena Hercegovina, Jajacka i Srebrenicka banovina, pored Turske Hrvatske. Sva ova podrucja osvojena su zakljucno sa Mohackom bitkom 1526. godine, a Turska Hrvatska tek ¸1592. godine.

Prema tome Pietje, nisi bas najprecizniji.
donBeton

#16 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by donBeton »

Herceg Bosna se često koristilo i kao sinonim za Bosnu i Hercegovinu. Čak mislim da je i rehmetli Predsjednik nekoliko puta tako nazvao BiH u svojem govoru.
A i ako se sjećate one ratne "Hej junaci branitelji" koja počinje: "U Sarajevu gradu Herceg-Bosne ponosne, stala raja da odbrane naše domove..." :-D
oldplague

#17 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by oldplague »

donBeton wrote:Herceg Bosna se često koristilo i kao sinonim za Bosnu i Hercegovinu. Čak mislim da je i rehmetli Predsjednik nekoliko puta tako nazvao BiH u svojem govoru.
A i ako se sjećate one ratne "Hej junaci branitelji" koja počinje: "U Sarajevu gradu Herceg-Bosne ponosne, stala raja da odbrane naše domove..." :-D
To je bilo malo podilaženje Hrvatima, s obzirom da je riječ o prepjevu poznate Thompsonove pjesmice. Avaj, nije upalilo. :mrgreen:
vjecnobordo

#18 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by vjecnobordo »

Pietje_Bel wrote:

Šta je ovdje lupano?
Apsolutno svaka riječ je tačna, osim posljednje rečenice, koju više ne formirah dobro. I koju god knjigu imam, Turska Hrvatska je naziv područja koje već gore opisaše. "zapadno od Vrbasa, južno od Save.

Btw, karta na kojoj su označene sve općine koje su ušle u tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu 1991. godine ;-)

Image
Pietje_Bel

#19 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by Pietje_Bel »

vjecnobordo wrote:
Pietje_Bel wrote:

Šta je ovdje lupano?
Apsolutno svaka riječ je tačna, osim posljednje rečenice, koju više ne formirah dobro. I koju god knjigu imam, Turska Hrvatska je naziv područja koje već gore opisaše. "zapadno od Vrbasa, južno od Save.

Btw, karta na kojoj su označene sve općine koje su ušle u tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu 1991. godine ;-)

Image
Kako moze Gradac biti Turska Hrvatska? Pa on je od Bana Borica u sastavu Bosne.
bihmak

#20 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by bihmak »

Pietje_Bel wrote:
Ja mislim da pokretac teme misli na Herceg Bosnu kao Hrvatsku cjelinu unutar Bosne koja tezi ka pripojenju Hrvatskoj. Ta ideja je nastala u Austro-Ugarskom periodu. A Hercegovina kao regija se prvi put spominje 1456. godine (7 godina prije pada Bosne pod Turke) i bila je 100% Bosanska zemlja. Jedna od mnogih Bosanskih zemalja je bio hum a hum je poducije danasnje Hercegovine.
provbitno sam pokrenuo temu zbog termina Herceg-Bosna , ne osvrcujuci se na njegovu politicku pozadinu-sto je naravno veoma zanimljivo.

u jednoj sevdalinci se spominje , pa me je zanimalo..
evo teksta:

Na teferič pošla nana

Na teferič pošla nana
s unucima i snahama.
"Hajde nano, bona nano
da igramo i pjevamo"
"Nit` me zov`te, nit umijem
nit` vam pjesme razumijem...

Haj, nekada je i nana pjevala
cijela me je Herceg-Bosna znala
jagmiše se momci sa svih strana
na konjima, do mog babe hana.

Vaktile se sijelilo
uz sazove i daire
pjevale se pjesme stare,
a daire zveketale.

Tugo moja, moji dani
čini mi se, sve bi lani.
Aj, pa zar nije poslušati dika,
kršni momci, divna sevdalinka!
Svaka riječ u med se pretvara,
na spomenu duša se odmara.

Da još jednom vidim momke
kako dobre jašu ate
suhom svilom pokrivene,
a kadifom nakićene,
da su vitki kao srne,
a vilene kao vile.

Aj, da im guste grive zaviore
pod nogama kopite da hore
da zavrište i konji i momci
čini mi se - podmladila bih se!
osa

#21 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by osa »

bihmak wrote:
Pietje_Bel wrote:
provbitno sam pokrenuo temu zbog termina Herceg-Bosna , ne osvrcujuci se na njegovu politicku pozadinu-sto je naravno veoma zanimljivo.

u jednoj sevdalinci se spominje , pa me je zanimalo..
evo teksta:

Na teferič pošla nana

Na teferič pošla nana
s unucima i snahama.
"Hajde nano, bona nano
da igramo i pjevamo"
"Nit` me zov`te, nit umijem
nit` vam pjesme razumijem...

Haj, nekada je i nana pjevala
cijela me je Herceg-Bosna znala
jagmiše se momci sa svih strana
na konjima, do mog babe hana.

Vaktile se sijelilo
uz sazove i daire
pjevale se pjesme stare,
a daire zveketale.

Tugo moja, moji dani
čini mi se, sve bi lani.
Aj, pa zar nije poslušati dika,
kršni momci, divna sevdalinka!
Svaka riječ u med se pretvara,
na spomenu duša se odmara.

Da još jednom vidim momke
kako dobre jašu ate
suhom svilom pokrivene,
a kadifom nakićene,
da su vitki kao srne,
a vilene kao vile.

Aj, da im guste grive zaviore
pod nogama kopite da hore
da zavrište i konji i momci
čini mi se - podmladila bih se!
to je garant spjevao neki hrvatski nacionalist početkom 20. stoljeća.
Jazz_Junkie

#22 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by Jazz_Junkie »

Musa Cazim Catic:

Herceg Bosni

Herceg-Bosno, majko moja mila,
Sliko raja, slavo srca moga!
Ponizno se moja klanja vila
Pred podnožjem veličanstvu Tvoga.

I u žaru beskrajne ljubavi
Pjesmom svaki cjelivam Ti kraj;
Tvome polju, kršu i dubravi
Nuđajući topli zagrljaj.

O, Tvoje je ponosito stijenje:
U njemu se živi krije plam.
Ono naše sveto je znamenje,
Ono naše ljubavi je hram!

Na njemu nam slavna prošlost sniva:
Cilik puške i handžara zvek;
Al' vilinsko još se kolo vije
Uz narodne naše pjesme jek.

S Tvoje grude svaka mila travka
Priča Tvoga veličanstva sjaj;
Krvlju svojih junačkih sinova
Ti si svaki natopila kraj.

Sveta mi je povjesnica Tvoja,
K'o i Tvoga plavog neba krug;
O, ljubim Te, domovino moja,
Ljubim Tvoju livadu i lug!

Ljubi mi Te svaki kucaj srca
I duše mi svaki topli dah,
I pod hladnim ljubit će Te grobom
Moj mrtvački pepeo i prah!

(1905)
dobrovoljac

#23 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by dobrovoljac »

Zbog nje su neki danas u Hagu
BHCluster

#24 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by BHCluster »

bihmak wrote:pojam Herceg-Bosna danas se veze za zbivanja 90ih.. no i prije tih desavanja ovo ime je se spominjalo
dali neko zna u kojim predjelima BIH se to upotrebljavalo, od koga i u koje svrhe?
Isto ti je tako bilo sa nacistickim simbolom "Kukasti Krst/Kriz" prije Nacista taj isti simbol je historiski koristen na Istoku medu: Hinduima, Budistima, Jainisima i drugim Aziskim tradicijama, a u Europi je koristen jos prije dolaska Hriscanstva/Kriscanstva kod: Kelta, Finaca, Slavena mogao se naci i na Baltiku pa cak i kod Indijanaca (USA). A taj simbol mozemo vidjeti i na Steccima. Sada se pitas sta ovo ima sa hrceg-Bosnom, ima jer sve dok neko negdje u nasoj historiji nije napravio neko vece zlo koristeci neki simbol ili naziv u javnosti je bilo prihvatljivo a poslije toga ma koliku historisku vrijednost i simboliku taj simbol ili naziv imao postaje neukusan. Nadam se da razumijes sta ti govorim.
nokia6170

#25 Re: pojam Herceg-Bosna

Post by nokia6170 »

termin ko termin objektivno gledajuci i iz semantickog aspekta nicim ne vrijedja i ne bi trebao biti problematican...osim sto bi se postavilo pitanje racionalnosti i logicnosti egzistiranja dva pojma kao sto bosna i hercegovina i herceg-bosna.

medjutim, sve i da je bio najpozitivniji pojam, usran je sa desavanjima u zadnjem ratu...objektivno gledajuci i grb sa ljiljanima je nastao prije ratnih desavanja i hrvati su glasali za njega, i ne sadrzi apsolutno ama bas nista uvrijedljivo ni za koji od tri konstitutivna naroda, ali sve se bojim da bi danas bh hrvati uspjeli da se poistovjete sa tim grbom i da prihvate njegovo vracanje u zvanicnu upotrebu, a pogotovo Srbi, koji ce se uvijek hvaliti i diciti srpskom historijom i dinastijom kotromanica i njenim upitnim "srpskim" porijeklom, ali eto onako usput samo mrze grb sa ljiljanima jer ih on asocira na bh muslimane i stradanja srpskog naroda u bih.

e tako kako hrvati imaju misljenje o grbu sa ljiljanima, imaju jos radikalnije misljenje bosnjaci o herceg-bosni..za koju ih btw niko nije ni pitao da li je zele i slicno, sto se ipak pitalo hrvate u bih po pitanju prvobitnih simbola bosne i hercegovine.

p.s. kreiranje i revitaliziranje herceg-bosne u bilo kojem obliku sustinski predstavlja teznju za realizaciju neostvarenih snova cijepanja bosne i hercegovine kao drzave i pripajanja barem dijela drzave bosne i hercegovine drzavi hrvatskoj, kad se vec nije uspjelo ostvariti da Hrvatska izlazi na Drinu kao istocnu granicu...ili u najboljem slucaju potvrdu-legalizaciju ratnih zapisavanja.
Post Reply