pojam Herceg-Bosna
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
bihmak
#1 pojam Herceg-Bosna
pojam Herceg-Bosna danas se veze za zbivanja 90ih.. no i prije tih desavanja ovo ime je se spominjalo
dali neko zna u kojim predjelima BIH se to upotrebljavalo, od koga i u koje svrhe?
dali neko zna u kojim predjelima BIH se to upotrebljavalo, od koga i u koje svrhe?
-
cagi
#2 Re: pojam Herceg-Bosna
Koristilo se u vrijeme NDH, i "hrvatima herceg-bosne" su se nazivali oni hrvati koji su zivjeli u sadasnjim granicama BiH, s tim da je za NDH citava (sadasnja) BiH bila herceg-bosna, dok ovima (HDZ-u) od 1991. herceg-bosna prestavlja samo dijelove BiH sa vecinskim hrvatskim stanovnistvom...
- Pietje_Bel
#3 Re: pojam Herceg-Bosna
Koristilo je se to ime za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Pogotovo na pocetku Austro-Ugarske vladavine je Hrvatska zelijela da se podrucije Livna, Duvna, Bihaca, Cazina... pripoji Hrvatskoj. To su oni vise puta trazili od Austro-Ugarske ali Austro-Ugarska je to odbila. Imam knjigu o tome, "Bosanski ustav". Mislim da su Austro-Ugari dozvolili oko 1906. da Bosanci dobiju svoj ustav i da odlucuju o nekim perifernim stvarima. Dobili su i vojsku Bosansku koja jeste bila u sluzbi cara i trebali su taman da odluce "koji ce jezik biti zvanicni u Bosni." Tada je poceo prvi svjetski rat i posle toga su se Srbija i Hrvatska uveliko pocele mijesati u Bosnu.
- Bassinak
#4 Re: pojam Herceg-Bosna
nije naziv Herceg-Bosna nastao za NDH vec mnogo ranije.
Stjepan Vukcic Kosaca je bio vojvoda BOSANSKI a prijevod njegove titule je Herceg te iz toga slijedi da je dio Bosne u kojem je vlast imao Herceg nazvan Herceg-Bosnom. Herceg-Bosna je isto sto i Hercegovina, ali samo malo u sirim granicama.
Stjepan Vukcic Kosaca je bio vojvoda BOSANSKI a prijevod njegove titule je Herceg te iz toga slijedi da je dio Bosne u kojem je vlast imao Herceg nazvan Herceg-Bosnom. Herceg-Bosna je isto sto i Hercegovina, ali samo malo u sirim granicama.
- Pietje_Bel
#5 Re: pojam Herceg-Bosna
Ja mislim da pokretac teme misli na Herceg Bosnu kao Hrvatsku cjelinu unutar Bosne koja tezi ka pripojenju Hrvatskoj. Ta ideja je nastala u Austro-Ugarskom periodu. A Hercegovina kao regija se prvi put spominje 1456. godine (7 godina prije pada Bosne pod Turke) i bila je 100% Bosanska zemlja. Jedna od mnogih Bosanskih zemalja je bio hum a hum je poducije danasnje Hercegovine.Bassinak wrote:nije naziv Herceg-Bosna nastao za NDH vec mnogo ranije.
-
oldplague
#6 Re: pojam Herceg-Bosna
Herceg-Bosna je izraz koji označava upravo ono što je rekao Pietje, da se i ja jednom složim s njime. Taj je termin trebao prejudicirati karakter BiH kao jedne od hrvatskih regija, a ne zasebne države.
-
cagi
#7 Re: pojam Herceg-Bosna
Pa ja sam rekao da se koristio za vrijeme NDH...Bassinak wrote:nije naziv Herceg-Bosna nastao za NDH vec mnogo ranije.
- Pietje_Bel
#8 Re: pojam Herceg-Bosna
Koliko ja znam, tek za vrijeme NDH, kada je Hitler dao Hrvatima ogromnu moc; je nastala ideja o BiH kao Hrvatskoj zemlji u cjelini. Kada je se prvi put u Austro-Ugarskom periodu spomenula Herceg Bosna i kada je se tezilo da se ista pripoji Hrvatskoj, tada je bilo rijec o samo onom podrucija Livno-Duvo- Bihac, Cazin itd.oldplague wrote:Herceg-Bosna je izraz koji označava upravo ono što je rekao Pietje, da se i ja jednom složim s njime. Taj je termin trebao prejudicirati karakter BiH kao jedne od hrvatskih regija, a ne zasebne države.
-
vjecnobordo
#9 Re: pojam Herceg-Bosna
Kroz historiju se termin Herceg-Bosne upotrebljavao za različite pojmove. Danas, Hrvati ga koriste za područje Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom.
18.11.1991. su Hrvati proglasili općine sa hrvatskom većinom kao HB, samoproglašeni entitet
Ovaj pojam se pojavljuje i ranije, u AU doba, kao što je neko već napisao, a ozbiljnije korištenje u banovini Hrvatskoj(naziv za 13 kotara iz BiH pripojenih istoj, na sjeveru zemlje Orašje, Gradačac, Šamac, Brčko, i na jugu zapadno od Neretve do Duvna i sve do Travnika), a Hrvati će u okviru NDH pa i rnaije koristiti za to područje naziv TURSKA HRVATSKA.
18.11.1991. su Hrvati proglasili općine sa hrvatskom većinom kao HB, samoproglašeni entitet
Ovaj pojam se pojavljuje i ranije, u AU doba, kao što je neko već napisao, a ozbiljnije korištenje u banovini Hrvatskoj(naziv za 13 kotara iz BiH pripojenih istoj, na sjeveru zemlje Orašje, Gradačac, Šamac, Brčko, i na jugu zapadno od Neretve do Duvna i sve do Travnika), a Hrvati će u okviru NDH pa i rnaije koristiti za to područje naziv TURSKA HRVATSKA.
- Jazz_Junkie
#10 Re: pojam Herceg-Bosna
Herceg-Bosnu spominje vec Safvet-beg Basagic u svojoj knjizi "Kratka uputa u proslost Bosne i Hercegovine" koja je tiskana 1900. godine. No, od kada to ime postoji, ne znam.
-
in33sa
#11 Re: pojam Herceg-Bosna
Turska Hrvatska je naziv koji je koristila cijela Evropa i to iskljucivo za podrucje Bihaca i danasnje Cazinske Krajine, koji su u sastavu Hrvatske bili do dolaska Turaka na to podrucje.vjecnobordo wrote:Kroz historiju se termin Herceg-Bosne upotrebljavao za različite pojmove. Danas, Hrvati ga koriste za područje Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom.
18.11.1991. su Hrvati proglasili općine sa hrvatskom većinom kao HB, samoproglašeni entitet![]()
Nemoj napamet pisati.
- Pietje_Bel
#12 Re: pojam Herceg-Bosna
Lupetas zestoko.vjecnobordo wrote:Kroz historiju se termin Herceg-Bosne upotrebljavao za različite pojmove. Danas, Hrvati ga koriste za područje Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom.
18.11.1991. su Hrvati proglasili općine sa hrvatskom većinom kao HB, samoproglašeni entitet![]()
- osa
#13 Re: pojam Herceg-Bosna
mislim da se to odnosilo na područje do vrbasa.in33sa wrote:Turska Hrvatska je naziv koji je koristila cijela Evropa i to iskljucivo za podrucje Bihaca i danasnje Cazinske Krajine, koji su u sastavu Hrvatske bili do dolaska Turaka na to podrucje.vjecnobordo wrote:Kroz historiju se termin Herceg-Bosne upotrebljavao za različite pojmove. Danas, Hrvati ga koriste za područje Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom.
Nemoj napamet pisati.
- Pietje_Bel
#14 Re: pojam Herceg-Bosna
Ne, nije do vrbasa. To je se odnosilo na podrucije Bihacke krajine i Cazinske krajine te Prijedora i jos malo vise prema Banja Luci. Sve ono sto je bilo dio Bosne kada su Turci usli u Bosnu, to nije nikada nazvano Turskom Hvatskom.osa wrote:mislim da se to odnosilo na područje do vrbasa.in33sa wrote:Turska Hrvatska je naziv koji je koristila cijela Evropa i to iskljucivo za podrucje Bihaca i danasnje Cazinske Krajine, koji su u sastavu Hrvatske bili do dolaska Turaka na to podrucje.vjecnobordo wrote:Kroz historiju se termin Herceg-Bosne upotrebljavao za različite pojmove. Danas, Hrvati ga koriste za područje Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom.
Nemoj napamet pisati.
-
meli_ha
#15 Re: pojam Herceg-Bosna
Podrucje Turske Hrvatske otprilike je danasnja Bihacka krajina sa gradovima Bihac, Cazin, Kladusa, Krupa, Pecigrad...uostalom znate na koju se tu Krajinu misli.
Osmanlije, kada su usle u Bosnu nisu odjedanput osvojile sav teritorij. Ostala je neosvojena Hercegovina, Jajacka i Srebrenicka banovina, pored Turske Hrvatske. Sva ova podrucja osvojena su zakljucno sa Mohackom bitkom 1526. godine, a Turska Hrvatska tek ¸1592. godine.
Prema tome Pietje, nisi bas najprecizniji.
Osmanlije, kada su usle u Bosnu nisu odjedanput osvojile sav teritorij. Ostala je neosvojena Hercegovina, Jajacka i Srebrenicka banovina, pored Turske Hrvatske. Sva ova podrucja osvojena su zakljucno sa Mohackom bitkom 1526. godine, a Turska Hrvatska tek ¸1592. godine.
Prema tome Pietje, nisi bas najprecizniji.
-
donBeton
#16 Re: pojam Herceg-Bosna
Herceg Bosna se često koristilo i kao sinonim za Bosnu i Hercegovinu. Čak mislim da je i rehmetli Predsjednik nekoliko puta tako nazvao BiH u svojem govoru.
A i ako se sjećate one ratne "Hej junaci branitelji" koja počinje: "U Sarajevu gradu Herceg-Bosne ponosne, stala raja da odbrane naše domove..."
A i ako se sjećate one ratne "Hej junaci branitelji" koja počinje: "U Sarajevu gradu Herceg-Bosne ponosne, stala raja da odbrane naše domove..."
-
oldplague
#17 Re: pojam Herceg-Bosna
To je bilo malo podilaženje Hrvatima, s obzirom da je riječ o prepjevu poznate Thompsonove pjesmice. Avaj, nije upalilo.donBeton wrote:Herceg Bosna se često koristilo i kao sinonim za Bosnu i Hercegovinu. Čak mislim da je i rehmetli Predsjednik nekoliko puta tako nazvao BiH u svojem govoru.
-
vjecnobordo
#18 Re: pojam Herceg-Bosna
Šta je ovdje lupano?Pietje_Bel wrote:Lupetas zestoko.vjecnobordo wrote:Kroz historiju se termin Herceg-Bosne upotrebljavao za različite pojmove. Danas, Hrvati ga koriste za područje Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom.
Apsolutno svaka riječ je tačna, osim posljednje rečenice, koju više ne formirah dobro. I koju god knjigu imam, Turska Hrvatska je naziv područja koje već gore opisaše. "zapadno od Vrbasa, južno od Save.
Btw, karta na kojoj su označene sve općine koje su ušle u tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu 1991. godine
- Pietje_Bel
#19 Re: pojam Herceg-Bosna
Kako moze Gradac biti Turska Hrvatska? Pa on je od Bana Borica u sastavu Bosne.vjecnobordo wrote:Šta je ovdje lupano?Pietje_Bel wrote:Lupetas zestoko.vjecnobordo wrote:Kroz historiju se termin Herceg-Bosne upotrebljavao za različite pojmove. Danas, Hrvati ga koriste za područje Bosne i Hercegovine sa većinskim hrvatskim stanovništvom.
Apsolutno svaka riječ je tačna, osim posljednje rečenice, koju više ne formirah dobro. I koju god knjigu imam, Turska Hrvatska je naziv područja koje već gore opisaše. "zapadno od Vrbasa, južno od Save.
Btw, karta na kojoj su označene sve općine koje su ušle u tzv. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu 1991. godine![]()
-
bihmak
#20 Re: pojam Herceg-Bosna
provbitno sam pokrenuo temu zbog termina Herceg-Bosna , ne osvrcujuci se na njegovu politicku pozadinu-sto je naravno veoma zanimljivo.Pietje_Bel wrote:Ja mislim da pokretac teme misli na Herceg Bosnu kao Hrvatsku cjelinu unutar Bosne koja tezi ka pripojenju Hrvatskoj. Ta ideja je nastala u Austro-Ugarskom periodu. A Hercegovina kao regija se prvi put spominje 1456. godine (7 godina prije pada Bosne pod Turke) i bila je 100% Bosanska zemlja. Jedna od mnogih Bosanskih zemalja je bio hum a hum je poducije danasnje Hercegovine.Bassinak wrote:nije naziv Herceg-Bosna nastao za NDH vec mnogo ranije.
u jednoj sevdalinci se spominje , pa me je zanimalo..
evo teksta:
Na teferič pošla nana
Na teferič pošla nana
s unucima i snahama.
"Hajde nano, bona nano
da igramo i pjevamo"
"Nit` me zov`te, nit umijem
nit` vam pjesme razumijem...
Haj, nekada je i nana pjevala
cijela me je Herceg-Bosna znala
jagmiše se momci sa svih strana
na konjima, do mog babe hana.
Vaktile se sijelilo
uz sazove i daire
pjevale se pjesme stare,
a daire zveketale.
Tugo moja, moji dani
čini mi se, sve bi lani.
Aj, pa zar nije poslušati dika,
kršni momci, divna sevdalinka!
Svaka riječ u med se pretvara,
na spomenu duša se odmara.
Da još jednom vidim momke
kako dobre jašu ate
suhom svilom pokrivene,
a kadifom nakićene,
da su vitki kao srne,
a vilene kao vile.
Aj, da im guste grive zaviore
pod nogama kopite da hore
da zavrište i konji i momci
čini mi se - podmladila bih se!
- osa
#21 Re: pojam Herceg-Bosna
to je garant spjevao neki hrvatski nacionalist početkom 20. stoljeća.bihmak wrote:provbitno sam pokrenuo temu zbog termina Herceg-Bosna , ne osvrcujuci se na njegovu politicku pozadinu-sto je naravno veoma zanimljivo.Pietje_Bel wrote:Ja mislim da pokretac teme misli na Herceg Bosnu kao Hrvatsku cjelinu unutar Bosne koja tezi ka pripojenju Hrvatskoj. Ta ideja je nastala u Austro-Ugarskom periodu. A Hercegovina kao regija se prvi put spominje 1456. godine (7 godina prije pada Bosne pod Turke) i bila je 100% Bosanska zemlja. Jedna od mnogih Bosanskih zemalja je bio hum a hum je poducije danasnje Hercegovine.Bassinak wrote:nije naziv Herceg-Bosna nastao za NDH vec mnogo ranije.
u jednoj sevdalinci se spominje , pa me je zanimalo..
evo teksta:
Na teferič pošla nana
Na teferič pošla nana
s unucima i snahama.
"Hajde nano, bona nano
da igramo i pjevamo"
"Nit` me zov`te, nit umijem
nit` vam pjesme razumijem...
Haj, nekada je i nana pjevala
cijela me je Herceg-Bosna znala
jagmiše se momci sa svih strana
na konjima, do mog babe hana.
Vaktile se sijelilo
uz sazove i daire
pjevale se pjesme stare,
a daire zveketale.
Tugo moja, moji dani
čini mi se, sve bi lani.
Aj, pa zar nije poslušati dika,
kršni momci, divna sevdalinka!
Svaka riječ u med se pretvara,
na spomenu duša se odmara.
Da još jednom vidim momke
kako dobre jašu ate
suhom svilom pokrivene,
a kadifom nakićene,
da su vitki kao srne,
a vilene kao vile.
Aj, da im guste grive zaviore
pod nogama kopite da hore
da zavrište i konji i momci
čini mi se - podmladila bih se!
- Jazz_Junkie
#22 Re: pojam Herceg-Bosna
Musa Cazim Catic:
Herceg Bosni
Herceg-Bosno, majko moja mila,
Sliko raja, slavo srca moga!
Ponizno se moja klanja vila
Pred podnožjem veličanstvu Tvoga.
I u žaru beskrajne ljubavi
Pjesmom svaki cjelivam Ti kraj;
Tvome polju, kršu i dubravi
Nuđajući topli zagrljaj.
O, Tvoje je ponosito stijenje:
U njemu se živi krije plam.
Ono naše sveto je znamenje,
Ono naše ljubavi je hram!
Na njemu nam slavna prošlost sniva:
Cilik puške i handžara zvek;
Al' vilinsko još se kolo vije
Uz narodne naše pjesme jek.
S Tvoje grude svaka mila travka
Priča Tvoga veličanstva sjaj;
Krvlju svojih junačkih sinova
Ti si svaki natopila kraj.
Sveta mi je povjesnica Tvoja,
K'o i Tvoga plavog neba krug;
O, ljubim Te, domovino moja,
Ljubim Tvoju livadu i lug!
Ljubi mi Te svaki kucaj srca
I duše mi svaki topli dah,
I pod hladnim ljubit će Te grobom
Moj mrtvački pepeo i prah!
(1905)
Herceg Bosni
Herceg-Bosno, majko moja mila,
Sliko raja, slavo srca moga!
Ponizno se moja klanja vila
Pred podnožjem veličanstvu Tvoga.
I u žaru beskrajne ljubavi
Pjesmom svaki cjelivam Ti kraj;
Tvome polju, kršu i dubravi
Nuđajući topli zagrljaj.
O, Tvoje je ponosito stijenje:
U njemu se živi krije plam.
Ono naše sveto je znamenje,
Ono naše ljubavi je hram!
Na njemu nam slavna prošlost sniva:
Cilik puške i handžara zvek;
Al' vilinsko još se kolo vije
Uz narodne naše pjesme jek.
S Tvoje grude svaka mila travka
Priča Tvoga veličanstva sjaj;
Krvlju svojih junačkih sinova
Ti si svaki natopila kraj.
Sveta mi je povjesnica Tvoja,
K'o i Tvoga plavog neba krug;
O, ljubim Te, domovino moja,
Ljubim Tvoju livadu i lug!
Ljubi mi Te svaki kucaj srca
I duše mi svaki topli dah,
I pod hladnim ljubit će Te grobom
Moj mrtvački pepeo i prah!
(1905)
- dobrovoljac
#23 Re: pojam Herceg-Bosna
Zbog nje su neki danas u Hagu
- BHCluster
#24 Re: pojam Herceg-Bosna
Isto ti je tako bilo sa nacistickim simbolom "Kukasti Krst/Kriz" prije Nacista taj isti simbol je historiski koristen na Istoku medu: Hinduima, Budistima, Jainisima i drugim Aziskim tradicijama, a u Europi je koristen jos prije dolaska Hriscanstva/Kriscanstva kod: Kelta, Finaca, Slavena mogao se naci i na Baltiku pa cak i kod Indijanaca (USA). A taj simbol mozemo vidjeti i na Steccima. Sada se pitas sta ovo ima sa hrceg-Bosnom, ima jer sve dok neko negdje u nasoj historiji nije napravio neko vece zlo koristeci neki simbol ili naziv u javnosti je bilo prihvatljivo a poslije toga ma koliku historisku vrijednost i simboliku taj simbol ili naziv imao postaje neukusan. Nadam se da razumijes sta ti govorim.bihmak wrote:pojam Herceg-Bosna danas se veze za zbivanja 90ih.. no i prije tih desavanja ovo ime je se spominjalo
- nokia6170
#25 Re: pojam Herceg-Bosna
termin ko termin objektivno gledajuci i iz semantickog aspekta nicim ne vrijedja i ne bi trebao biti problematican...osim sto bi se postavilo pitanje racionalnosti i logicnosti egzistiranja dva pojma kao sto bosna i hercegovina i herceg-bosna.
medjutim, sve i da je bio najpozitivniji pojam, usran je sa desavanjima u zadnjem ratu...objektivno gledajuci i grb sa ljiljanima je nastao prije ratnih desavanja i hrvati su glasali za njega, i ne sadrzi apsolutno ama bas nista uvrijedljivo ni za koji od tri konstitutivna naroda, ali sve se bojim da bi danas bh hrvati uspjeli da se poistovjete sa tim grbom i da prihvate njegovo vracanje u zvanicnu upotrebu, a pogotovo Srbi, koji ce se uvijek hvaliti i diciti srpskom historijom i dinastijom kotromanica i njenim upitnim "srpskim" porijeklom, ali eto onako usput samo mrze grb sa ljiljanima jer ih on asocira na bh muslimane i stradanja srpskog naroda u bih.
e tako kako hrvati imaju misljenje o grbu sa ljiljanima, imaju jos radikalnije misljenje bosnjaci o herceg-bosni..za koju ih btw niko nije ni pitao da li je zele i slicno, sto se ipak pitalo hrvate u bih po pitanju prvobitnih simbola bosne i hercegovine.
p.s. kreiranje i revitaliziranje herceg-bosne u bilo kojem obliku sustinski predstavlja teznju za realizaciju neostvarenih snova cijepanja bosne i hercegovine kao drzave i pripajanja barem dijela drzave bosne i hercegovine drzavi hrvatskoj, kad se vec nije uspjelo ostvariti da Hrvatska izlazi na Drinu kao istocnu granicu...ili u najboljem slucaju potvrdu-legalizaciju ratnih zapisavanja.
medjutim, sve i da je bio najpozitivniji pojam, usran je sa desavanjima u zadnjem ratu...objektivno gledajuci i grb sa ljiljanima je nastao prije ratnih desavanja i hrvati su glasali za njega, i ne sadrzi apsolutno ama bas nista uvrijedljivo ni za koji od tri konstitutivna naroda, ali sve se bojim da bi danas bh hrvati uspjeli da se poistovjete sa tim grbom i da prihvate njegovo vracanje u zvanicnu upotrebu, a pogotovo Srbi, koji ce se uvijek hvaliti i diciti srpskom historijom i dinastijom kotromanica i njenim upitnim "srpskim" porijeklom, ali eto onako usput samo mrze grb sa ljiljanima jer ih on asocira na bh muslimane i stradanja srpskog naroda u bih.
e tako kako hrvati imaju misljenje o grbu sa ljiljanima, imaju jos radikalnije misljenje bosnjaci o herceg-bosni..za koju ih btw niko nije ni pitao da li je zele i slicno, sto se ipak pitalo hrvate u bih po pitanju prvobitnih simbola bosne i hercegovine.
p.s. kreiranje i revitaliziranje herceg-bosne u bilo kojem obliku sustinski predstavlja teznju za realizaciju neostvarenih snova cijepanja bosne i hercegovine kao drzave i pripajanja barem dijela drzave bosne i hercegovine drzavi hrvatskoj, kad se vec nije uspjelo ostvariti da Hrvatska izlazi na Drinu kao istocnu granicu...ili u najboljem slucaju potvrdu-legalizaciju ratnih zapisavanja.