Michun wrote:jefferson wrote:Ne razumijem neke ljude stvarno. Mnogi govore kako ih ne prihvataju u BiH, opet neki govore kako im je muka od dijaspore. Ima istine u obe price, ali ne vidim poentu potenciranja ove price.
Nagledao sam se sranja i u BiH i u svijetu. Dok sam zivio u BiH prosao sam skoro cijelu evropu, sad sam u USA, i licno, meni USA odgovara vise MOJIM zahtjevima. I tu je kraj price.
Medjutim, da se malo osvrnem na dijasporu koju sam ja imao prilike sresti.
Obicno ne pokusavaju uopce da se uklope u drustvo, homogeniziraju se sa svojom grupom, obicno iz svog kraja. Dodatna edukacija je misaona imenica, a oni koji to pokusaju i ostvare nesto prakticno su iskljuceni iz grupe! Svaka prica o odlasku u BiH na odmor svodi se da im treba 20,000 dolara. Kada pitam sto toliko, nakon avionskih karata, ostatak se svodi da "nemozes kao papak otici dole." Ne kontam! Kome, sta se to dokazuje?
Onda, prica kako je BiH zaostala (obicno od ljudi koji imaju 8 razreda osnovne i jedva se mogu potpisati, a nakon 11-12 godina jedva engleski govore) i kako nema zakona te je sve puno kriminala! "How yes no" dok im u komsiluku dilaju drogu na kilograme, a policija ne dolazi bez oklopnog vozila oni govore o kriminalu u BiH, ne uzimajuci nikada, ali bas nikad u obzir da je BiH krenula od jebene nule 1996 godine. Pa eto, ima milion stvari u BiH koje se moraju rjesiti, ali da su ti dijasporci htjeli da se malo edukuju skontali bi da je Americi trebalo skoro 100 godina da se rjesi robovlasnistva, nakon toga jos 100 da se rjesi segregacije i "Jim Crow" zakona i na kraju da se zemlja nije ni zvala SAD sve do govora Lincolna prvog Juna 1865 godine u Gettysburgu!
Ono sto me stvarno licno najvise nervira jeste da 99% njih nikad nije iskoristio puni potencijal zemlje u kojoj zive. Ne ocekujem to od starijih generacija, ali njihova djeca se i dalje druze po nacionalnim kafancugama a koncert Seke Aleksic ili Esada Plavog je dogadjaj godine bez obzira sto par blokova dalje svira U2 ili AC/DC, ali koga briga za to.
Ovo je moje zapazanje u SAD, vjerovatno je slicno i u drugim drzavama!
Pametan si brate...nema dalje, vrh (sto bi mahalci rekli)
A sad ozbiljno - sve ovo stoji za 95% dijaspore. Zasto? Zato sto je nekom rat nekom brat...pa su porodice sa sela, koje nikad ne bi vidjele Bograd da je ostala Juga, stigle do Florida, NY, KFC i slicnih simbola koje havu znace za neke.
Onih 5% koji su pametni su slicni tebi ja bi rekla

A nije bolje ni u BiH sto se tice omjera pametnih i zadrtih. Ergo...svi smo mi tu negdje.
Ono sto mene iskreno iritira jeste kad ljeti stanem u red bilo koje vrste...u nas gore se ne ceka u redu, u nas gore je bolji papir, u nas gore je ovo jeftinije, u nas gore mozes zaraditi i komentari slicni tome. Meni je drago da dodju i potrose pare kod nas, al' sto dolaze ako negdje bolje. Imaju Havaji, njemacko more i tome slicno...al' vuce rodna gruda kolko god zaostala bila.
Nije problem brzina papira. Eto ja sam neki dan registrovao auto za 5 min, na istom salteru sam odradio i povrat poreza jer je prodavac auta uplatio vise poreza (19 dolara!!!) i oni ce mi poslati cek ove sedmice. To je super, ali nema potrebe tu pricu potencirati.
Svi znamo kakvo je stanje u BiH. Kada imas 267 ministara na 2 miliona stanovnika stvari ne mogu biti kako treba. Ali sve je to proces. Proci ce i to. Ni planeta zemlja nece trajati vjecno a da ne govorim o ovim kvazi-politicarima koji bi kao dobro trebali donjeti narodu u BiH.
Medjutim, ljudi i u BiH i u dijaspori moraju da shvate da je izgradnja drzave proces koji traje decenijama. Bivsa Juga je postojala 45-46 godina, kako uzmes kada se raspala, pa nije imala izgradjene institucije dovoljno jake da absorbiraju nacionalni udarac. Amerikanci imaju institucije jake ko crna zemlja, ali te institucije stoje tu od 1776 ili 1788 kako uzmes (1788 ratifikacija Ustava), medjutim, neki dan sam na konferenciji cuo americkog pukovnika, strucnjaka za kinu koji kaze: Sta garantuje da ce SAD biti ovdje za 100 godina? Njemu je jedan Kinez rekao: Mi postojimo hiljade godina, duze nego najstarije evropske zemlje, ali za vas jos ne znamo. Slicna prica je i sa evropskim drzavama. Manje vise ove drzave imaju uoblicene institucije od potpisivanja mira u Westphaliji 1648 godine, dok smo mi gazeni od strane Turaka, pa onda od strane Austrije, pa prve jugoslavije, i jedino kad smo imali svoju drzavnost u punom smislu je za vrijeme druge Jugoslavije. Sve to treba razumjeti pa onda donejti sud o necemu. Pa tek krajem 19 vijeka amerikanci su provukli Merit system, ili sistem prema kojem moras zaposliti nekog po kvalifikacijama a ne poznanstvu. Do tada je u SAD bilo normalno da zaposljavas porodicu itd. Problem u BiH je sto ne privlaci mlade ljude koji su skolovani+imaju radnog iskustva vani da ubrzaju proces izgradnje tih institucija. Problem dijaspore je sto kao sto sam vec naveo, to nece da shvati kao problem s kojim se svkak tranzicijska zemlja susrela samo na to dodaj u BiH jos rat, te cinjenicu da rat nije zavrsen sa pobjednikom, nego kompromisom, i eto jednacine za konfuziju!
Niko ne mzoe ocekivati od nekog dijasporca koji je zivio lose, ili na pragu siromastva prije a sad ima kucu, auto, ili auta, i siguran posao da se vrati! To su jebene promjene, i razumljivo je da neki to gledaju kao drasticnu razliku i osjecaju se superiornije.
Medjutim, ono gdje ja zamjerim njima je odgovj njihove djece (fala bogu ne svi) gdje se ne potencira obrazovanje kada zive u drzavama koje ulazu milijarde u nauku. Posebno u SAD, gdje skolovanje kosta, ali eto, ja niti imam drzavljanstvo, a platio sam samo 30% svog fakulteta, a tokom magistarskog i sad doktorata zaradjujem na osnovu toga sto ucim. Stoga, prilika ima, samo ih treba iskopati i krenuti. To je problem, sto ne iskoristavaju puni potencijal zemlje u kojoj zive. Kinezi, Koreanci i Indijci, oni se svi skoluju. Svi su na fakultetima. U SAD se 2007 godine skolovalo 63,000 kineza i 98,000 indijaca, i to samo na visokoskolskim ustanovama. Neka se 5% njih vrati to je ogroman doprinos zemlji u kojoj zive da ubrzaju proces izgradnje modernog drustva.
nasa zemlja nema cak ni ugovor potpisan sa SAD da se olaksa studentima ovdje. Npr. da BiH ima potpisan ugovor sa SAD, kao sto imaju sve evropske zemlje, zemlje istocne evrope, Kina, indija, J.Koreja, i ostali tigrovi, te mnoge africke zemlje, nasi studenti bi bili u potpunosti oslobodjeni placanja poreza!
Ali eto, sta je tu je, nek se gura!