Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
*mima*

#51 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by *mima* »

KatarinaKosaca wrote:
mima wrote:Jel tebi 90 % sarajlija daje za pravo da tako pises?

Gdje sam to rekla?

Dakle, pojam mišljenje je različito od pojma pravo. I ne podmeći sa sms-ovskim upadicama

Dobro je vise.....sta se pravis najpametnija na forumu. Sta ti je?
madner

#52 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by madner »

Pa fakat ne znam otkud ti mandat da pricas za tih 90%.
Legitimno pitanje.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#53 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by KatarinaKosaca »

@sadeta

Vidiš nisam bila posebno iznervirana prvim postom, možda više onim kako mi stojimo i čekamo milostinju od viza, a dijaspora ima, ima i kreditne kartice, taj je post bio fašisoidan i ne vidim da si na njega reagirala. Ja, opet, ponavljam, ako netko misli da ja bilo što lažem, neka dođe ljeti u Ferhadiju....
sadeta

#54 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sadeta »

KatarinaKosaca wrote:@sadeta

Vidiš nisam bila posebno iznervirana prvim postom, možda više onim kako mi stojimo i čekamo milostinju od viza, a dijaspora ima, ima i kreditne kartice, taj je post bio fašisoidan i ne vidim da si na njega reagirala. Ja, opet, ponavljam, ako netko misli da ja bilo što lažem, neka dođe ljeti u Ferhadiju....
pa na sta da reagujem?! covjek nepismen, nema pojma o cemu prica, jadan, ja mu se samo smijati mogu.
jel on kriv sto meni viza treba, a njemu ne? pa nije, i ne mogu sad zbog njega ja napadati cijelu dijasporu i svima im natakarit' kinesku odjecu i sve ih napravit' kafoispijaskim cicijama!
bila si iznervirana, barem se nadam. a ako nisi, i ako ti je ovo nacin razmisljanja u zivotu generalno...jbga onda ..sretno :thumbup:
madner

#55 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by madner »

Moja rodbina iz dijaspore dolazi samo u markiranoj odjeci i u novom mercedesu.
U njihovo ime moram uloziti zalbu. To sto nabijaju komplekse pojedincima nije do njih :D
KatarinaKosaca

#56 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by KatarinaKosaca »

seka wrote:
KatarinaKosaca wrote:@sadeta

imam osjecaj da si dosla na temu da ispraznis svoju dusu :oops: i das misljenje o hebenoj dijaspori
:oops: i koji te klinac tangira viza kad si pisala na temi o vizama...znas i sama...mrsko vise se natezati sa tobom.
Ne tangira me viza, nego nečija prepotencija, mi imamo, vi jadni stojite
Ne tangira me kineska odjeća, nego gledanje sa visine, kako smo mi uspjeeelilll
O tome sam govorila. Ne svodi se sve samo na ličnu zavist. Uostalom, nije pamet emigrirati, pa da nekome zavidim na tome.
MaroonBrigade

#57 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by MaroonBrigade »

madner wrote: Moja rodbina iz dijaspore dolazi samo u markiranoj odjeci i u novom mercedesu.
Tako to rade pravi dijasporci. :thumbup:
madner

#58 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by madner »

seka wrote:
madner wrote:Moja rodbina iz dijaspore dolazi samo u markiranoj odjeci i u novom mercedesu.
U njihovo ime moram uloziti zalbu. To sto nabijaju komplekse pojedincima nije do njih :D
pih...ja cu doci svojim avionom. :D helikopter stize kasnije. :D
Novi Mercedes > helikopter. :D
KatarinaKosaca

#59 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by KatarinaKosaca »

seka wrote:
KatarinaKosaca wrote:Ne tangira me viza, nego nečija prepotencija, mi imamo, vi jadni stojite
Ne tangira me kineska odjeća, nego gledanje sa visine, kako smo mi uspjeeelilll
O tome sam govorila. Ne svodi se sve samo na ličnu zavist. Uostalom, nije pamet emigrirati, pa da nekome zavidim na tome.
:lol: ajmeee...ko o prepotenciji :lol:
Lično im nemam šta zaviditi jer je moj muž iz jedne europske zemlje,ali, vidiš, ja nisam htjela da uzimam pasoš te zemlje i odričem se svog državljanstva. Moj muž živi u BIH i lijepo mu je ovdje, a europljanin je. Zamisli onda koliko ja zavidim nekome ko je vani i sad se ljeti qu...i
jefferson

#60 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by jefferson »

KatarinaKosaca wrote:
Dijasporac wrote:Procitao sam dosta ovog foruma i primjetio sam da Bosanke i Bosanci trose najvise energije pravljeci sebe pametnim u poredujuci sa dijasporcima zbog nekakvog straha da nisu valjda... Ide mi to na zivce vise... zar se u skoli ne uci kulturno ponasanje prema nekom u nepovoljnom polozaju u datoj situaciji???????? gdje je kultura?
Bliži se ljeto, sad če doći dijaspora. Uvijek u kineskoj odjeći, sa jeftinom digitalnom kamerom, na ćevape, kod frizera, kod zubra, ukratko, nastojaće ovdje da učine ono što im je u zemljama gdje žive nedostupno i skupo. Onda će se isćuđavati kako su nama male plate (ali će gledati da im platimo kafu u morića hanu), hvaliće se svojim novim pasošem (kao da je ponos potpisati da se odričeš državljanstva), nabrajaće zemlje u koje mogu bez vize, a onda će nas ispitivati za koje nam sve zemlje trebaju vize, onda će nam pričati izmišljene pomoći koju daju u zemlju, onda će nam reći kako nas izdržavaju... :-) . Gledaće nas kao bića niže vrste, zaboravljjući da su socijalnu pomoć u ratu u novoj zemlji primali na konto naše patnje i krvi, ovdje.
Naravno, radna mjesta u novim zemljama su im uvijek skoro pa ministarska, još nikad u Bosni nisam upoznala dijasporca koji kaže da čisti i pere, a vani upoznam samo takve. Soliće nam pamet šta i kako treba da uradimo, koga da izaberemo na izborima, koga da tužimo, sa obaveznom upaskom.... Kod nas u... Americi, Švedskoj, Holandiji itd. Samo se razlikuje kraj rečenice. Uvijek sam se pitala, što se bar tamo ne nauče obući lijepo, jer ljeti u Ferhadiji, mi jadni i sa malim platama smo kao gospoda obučeni u odnosu na dijasporce koji se razmeću europejizmom i lažnim blagostanjem.

Ne želim ovim postom nikoga da uvrijedim, nego samo da netko razumije zašto i često averzija prema dijaspori, jer sami ste to zaiskali.
Ovako katarina.
Ti isto nosas kinesku odjecu ili iz neke druge azijske zemlje. Ako na njoj pise Made in Italy, garant je na Kosovu sasivena!
Druga stvar koja vise pokazuje tvoje godine i inteligenciju jeste da se dijaspora sepuri na osnovu tvoje i moje krvi (ja sam iz BiH otisao 2005).
Ja sam neki dan usao u bosansku prodavnicu u Atlanti u koju uvijek svratim kada sam u tom gradu da uzmem neke nase proizvode (prvenstveno sarajevski kiseljak :) ) i malo sam zastao u prici sa vlasnikom i nekim ljudima. Njih je bilo 6! Od tih 6, 5 ih je bilo u logorima! Stoga, malo manje kaki!
Trece, konkretno, u americi se nemoras odreci drzavljanstva. SAD su imigrantska zemlja, i njihovo pravo poznaje visestruko drzavljanstvo. Medjutim, hajde da sad malo prebacimo loptu na teren BiH, sta je to BiH uradila da te ljude vrati nazad?
Pored toga sto mnogi nece da se vrate jer sada imaju kakvu takvu ekonomsku stabilnost (to je ljudska psiha) sta je BiH uradila evo da mlade privuce?
Koliko je potrebno vremena u BiH da se nostrificira diploma i koliko to uopce kosta? I na kraju, sto bi se mladi vratili kada se u BiH hoce-nece suditi profesorima za podvodjenje na prostituciju. Za to nema nikakvog opravdanja, jer postoje dokazi, i tu je na djelu korupcija najgore vrste.
Ja evo da ti kazem, cuvam cuke i mace, cuvam kuce. Radim ljeti na plus 45 nvani na betonu, ali radim i doktorat. U BiH kada dodjem naci cu sacicu studenata koji bilo sta rade! Ne govori o sebi da sam nesto, jer sam i sam bio student u BiH i znam kako to hoda, ali kod nas je upravo mentalitet gdje ljudi misle kada dobiju diplomu da ga sljeduje po dafaultu fotelja.
Katarina ima svakakvih dijasporaca ima svakakvih ljudi sto su u BiH. Neki dijasporci ce se sepuriti, i sta sad. Meni to ne predstavlja problem. Ja kad dojdjem otvorim ormar u stanu od roditelja i izvucem svoje stare farmerke, ja se ne trebam na taj nacin nikom dokazivati, za to postoji CV. Medjutim, tvoj post odrazava prosjecnog isfrustriranog bosanca koji trazi ispusni ventil bilo gdje. Bolje ti je se okreni ovim nacionalistima koje zorno branis i pitas sto su u talu s ljudima koji ne omogu'avaju mnogobrojnoj dijaspori da se vrati na svoja ognjista!
I da, to sto ces se ti obuci lijepo ne cini te ni manje ni vise vrijednom osobom!
Michun

#61 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Michun »

jefferson wrote:Ne razumijem neke ljude stvarno. Mnogi govore kako ih ne prihvataju u BiH, opet neki govore kako im je muka od dijaspore. Ima istine u obe price, ali ne vidim poentu potenciranja ove price.
Nagledao sam se sranja i u BiH i u svijetu. Dok sam zivio u BiH prosao sam skoro cijelu evropu, sad sam u USA, i licno, meni USA odgovara vise MOJIM zahtjevima. I tu je kraj price.
Medjutim, da se malo osvrnem na dijasporu koju sam ja imao prilike sresti.
Obicno ne pokusavaju uopce da se uklope u drustvo, homogeniziraju se sa svojom grupom, obicno iz svog kraja. Dodatna edukacija je misaona imenica, a oni koji to pokusaju i ostvare nesto prakticno su iskljuceni iz grupe! Svaka prica o odlasku u BiH na odmor svodi se da im treba 20,000 dolara. Kada pitam sto toliko, nakon avionskih karata, ostatak se svodi da "nemozes kao papak otici dole." Ne kontam! Kome, sta se to dokazuje?
Onda, prica kako je BiH zaostala (obicno od ljudi koji imaju 8 razreda osnovne i jedva se mogu potpisati, a nakon 11-12 godina jedva engleski govore) i kako nema zakona te je sve puno kriminala! "How yes no" dok im u komsiluku dilaju drogu na kilograme, a policija ne dolazi bez oklopnog vozila oni govore o kriminalu u BiH, ne uzimajuci nikada, ali bas nikad u obzir da je BiH krenula od jebene nule 1996 godine. Pa eto, ima milion stvari u BiH koje se moraju rjesiti, ali da su ti dijasporci htjeli da se malo edukuju skontali bi da je Americi trebalo skoro 100 godina da se rjesi robovlasnistva, nakon toga jos 100 da se rjesi segregacije i "Jim Crow" zakona i na kraju da se zemlja nije ni zvala SAD sve do govora Lincolna prvog Juna 1865 godine u Gettysburgu!
Ono sto me stvarno licno najvise nervira jeste da 99% njih nikad nije iskoristio puni potencijal zemlje u kojoj zive. Ne ocekujem to od starijih generacija, ali njihova djeca se i dalje druze po nacionalnim kafancugama a koncert Seke Aleksic ili Esada Plavog je dogadjaj godine bez obzira sto par blokova dalje svira U2 ili AC/DC, ali koga briga za to.
Ovo je moje zapazanje u SAD, vjerovatno je slicno i u drugim drzavama!
Pametan si brate...nema dalje, vrh (sto bi mahalci rekli) :D
A sad ozbiljno - sve ovo stoji za 95% dijaspore. Zasto? Zato sto je nekom rat nekom brat...pa su porodice sa sela, koje nikad ne bi vidjele Bograd da je ostala Juga, stigle do Florida, NY, KFC i slicnih simbola koje havu znace za neke.
Onih 5% koji su pametni su slicni tebi ja bi rekla :)
A nije bolje ni u BiH sto se tice omjera pametnih i zadrtih. Ergo...svi smo mi tu negdje.
Ono sto mene iskreno iritira jeste kad ljeti stanem u red bilo koje vrste...u nas gore se ne ceka u redu, u nas gore je bolji papir, u nas gore je ovo jeftinije, u nas gore mozes zaraditi i komentari slicni tome. Meni je drago da dodju i potrose pare kod nas, al' sto dolaze ako negdje bolje. Imaju Havaji, njemacko more i tome slicno...al' vuce rodna gruda kolko god zaostala bila.
Dijasporac

#62 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Dijasporac »

ja kad sam putovao kroz Francusku, i kad sam se trudio da pricam Francuski sa mojom katastrofalnom gramatikom, svak me je haman zagrlio sto uopste pokusavam i ne vjerujem da mi je iko rekao da sam glup/inferioran jer mi je pravopis los. Ja kad bi otisao na selo negde u Bosni bogu iza ledja, normalno ocekivao bi hrakcanje po podu uz razgovor i dodatno, ismijavanje o mome neznanju jezika doduse to najvise potice od djece u blizini, bio sam u toj situaciji hahaha. I u Engleskoj i Njemackoj isto tako narod pomaze kad nesto neznam reci na njihovom jeziku.

Haman svak mi je dosad zamjerio vezano za moju gramatiku na ovoj topici, pa promislite malo kakvi ste u stvari. Ako nesto nije jasno, to se pita kulturno, sta ovo znaci, kako si ovo mislio, i tako dalje.. kako je moguce znati da sam ja u situaciji gdje MORAM znati dobar pravopis i gramatiku Bosansku, a citavo vrijeme diskutujete kao da tacno znate sta sam mislio sa onim sto sam napisao. Dakle nije samo ekonomija problem vec i kultura i ponasanje, u istoj mjeri.
Chalenge

#63 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Chalenge »

Dijasporac wrote:ja kad sam putovao kroz Francusku, i kad sam se trudio da pricam Francuski sa mojom katastrofalnom gramatikom, svak me je haman zagrlio sto uopste pokusavam i ne vjerujem da mi je iko rekao da sam glup/inferioran jer mi je pravopis los. Ja kad bi otisao na selo negde u Bosni bogu iza ledja, normalno ocekivao bi hrakcanje po podu uz razgovor i dodatno, ismijavanje o mome neznanju jezika doduse to najvise potice od djece u blizini, bio sam u toj situaciji hahaha

Haman svak mi je dosad zamjerio vezano za moju gramatiku na ovoj topici, pa promislite malo kakvi ste u stvari. Ako nesto nije jasno, to se pita kulturno, sta ovo znaci, kako si ovo mislio, i tako dalje.. kako je moguce znati da sam ja u situaciji gdje MORAM znati dobar pravopis i gramatiku, dok citavo vrijeme diskutujete kao da tacno znate sta sam mislio sa onim sto sam napisao. Dakle nije samo ekonomija problem vec i kultura i ponasanje, u istoj mjeri.
Nista ti ne brini,sve ce doci na svoje .Sa gramatickim greskama ili ne, vazno je da se insan moze sporazumjeti tj.da shvati sta je sagovornik htjeo reci. :thumbup:
Dijasporac

#64 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Dijasporac »

debela wrote:ma pustite covjeka, zbunio se, ne zna ni on sta je posao reci. stao mu neko od domacih na zulj isto ko sto nama cesto dijaspora pici po zivcima. sto se manje mijesamo to bolje :D
tebe treba stvarno likvidirati, heheheheh zezam se ali bar jagomir :D
KatarinaKosaca

#65 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by KatarinaKosaca »

jefferson wrote: Ovako katarina.
Ti isto nosas kinesku odjecu ili iz neke druge azijske zemlje. Ako na njoj pise Made in Italy, garant je na Kosovu sasivena!
Druga stvar koja vise pokazuje tvoje godine i inteligenciju jeste da se dijaspora sepuri na osnovu tvoje i moje krvi (ja sam iz BiH otisao 2005)
Zašto je stvar u odjeći? Ne znam više ne kojem jeziku da napišem. Dostojanstven i velik može biti čovjek i u dronjcima, stvar je puhanja ni na šta. Kao ja sam cufa i bogat, a ovamo... :-)
jefferson wrote: Ja sam neki dan usao u bosansku prodavnicu u Atlanti u koju uvijek svratim kada sam u tom gradu da uzmem neke nase proizvode (prvenstveno sarajevski kiseljak :) ) i malo sam zastao u prici sa vlasnikom i nekim ljudima. Njih je bilo 6! Od tih 6, 5 ih je bilo u logorima! Stoga, malo manje kaki!

Izvini, to što su bili u logoru nema nikakve, ali baš nikakve veze sa ovim o čemu smo pisali.
jefferson wrote:Trece, konkretno, u americi se nemoras odreci drzavljanstva. SAD su imigrantska zemlja, i njihovo pravo poznaje visestruko drzavljanstvo. Medjutim, hajde da sad malo prebacimo loptu na teren BiH, sta je to BiH uradila da te ljude vrati nazad?
Pored toga sto mnogi nece da se vrate jer sada imaju kakvu takvu ekonomsku stabilnost (to je ljudska psiha) sta je BiH uradila evo da mlade privuce?

Takođe, tema nije ni povratak.
jefferson wrote:Koliko je potrebno vremena u BiH da se nostrificira diploma i koliko to uopce kosta? I na kraju, sto bi se mladi vratili kada se u BiH hoce-nece suditi profesorima za podvodjenje na prostituciju. Za to nema nikakvog opravdanja, jer postoje dokazi, i tu je na djelu korupcija najgore vrste.

Izvini, ali ne može se diploma po automatizmu nostrificirati samo zato što je iz SAD. Znam i ti to znaš, da postoje fakulteti koji su dobri i oni koji su manje dobri i oni koji su loši. Ne može se nostrificiari diploma, samo zato što je američka. Uostalom, Ameri ne priznaju niti jedan naš fax, a ako si ovjde studirao znaš da nisu loši što se tiče sticanja znanja.
I ja sam se školovala i ovdje i vani, meni je naše obrazovanje jače, obuhvatnije i teže.Ali, ni to nije bila tema...
Ja evo da ti kazem, cuvam cuke i mace, cuvam kuce. Radim ljeti na plus 45 nvani na betonu, ali radim i doktorat. U BiH kada dodjem naci cu sacicu studenata koji bilo sta rade! Ne govori o sebi da sam nesto, jer sam i sam bio student u BiH i znam kako to hoda, ali kod nas je upravo mentalitet gdje ljudi misle kada dobiju diplomu da ga sljeduje po dafaultu fotelja.
jefferson wrote:Katarina ima svakakvih dijasporaca ima svakakvih ljudi sto su u BiH. Neki dijasporci ce se sepuriti, i sta sad. Meni to ne predstavlja problem. Ja kad dojdjem otvorim ormar u stanu od roditelja i izvucem svoje stare farmerke, ja se ne trebam na taj nacin nikom dokazivati, za to postoji CV.

Svaka čast
jefferson wrote:K Medjutim, tvoj post odrazava prosjecnog isfrustriranog bosanca koji trazi ispusni ventil bilo gdje. Bolje ti je se okreni ovim nacionalistima koje zorno branis i pitas sto su u talu s ljudima koji ne omogu'avaju mnogobrojnoj dijaspori da se vrati na svoja ognjista!
I da, to sto ces se ti obuci lijepo ne cini te ni manje ni vise vrijednom osobom!
Ne mislim da sam isfrustrirana, ali imaš pravo da nosiš taj utisak, pa neću ...

Podvučeno je jedno drsko podmetanje. Imam preko 1000 postova, budi ljubazan i linkaj jedan koji to dokazuje. Zato ti za ovo zadnje kažem... Lažeš. A ti , izvoli, dokaži da nije tako. Samo postom, nemoj mi sad, znaš kad ne voliš Zlaju, znači implikacija. Post, gdje ja podržavam nacionaliste i lopovluk....
jefferson

#66 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by jefferson »

Michun wrote:
jefferson wrote:Ne razumijem neke ljude stvarno. Mnogi govore kako ih ne prihvataju u BiH, opet neki govore kako im je muka od dijaspore. Ima istine u obe price, ali ne vidim poentu potenciranja ove price.
Nagledao sam se sranja i u BiH i u svijetu. Dok sam zivio u BiH prosao sam skoro cijelu evropu, sad sam u USA, i licno, meni USA odgovara vise MOJIM zahtjevima. I tu je kraj price.
Medjutim, da se malo osvrnem na dijasporu koju sam ja imao prilike sresti.
Obicno ne pokusavaju uopce da se uklope u drustvo, homogeniziraju se sa svojom grupom, obicno iz svog kraja. Dodatna edukacija je misaona imenica, a oni koji to pokusaju i ostvare nesto prakticno su iskljuceni iz grupe! Svaka prica o odlasku u BiH na odmor svodi se da im treba 20,000 dolara. Kada pitam sto toliko, nakon avionskih karata, ostatak se svodi da "nemozes kao papak otici dole." Ne kontam! Kome, sta se to dokazuje?
Onda, prica kako je BiH zaostala (obicno od ljudi koji imaju 8 razreda osnovne i jedva se mogu potpisati, a nakon 11-12 godina jedva engleski govore) i kako nema zakona te je sve puno kriminala! "How yes no" dok im u komsiluku dilaju drogu na kilograme, a policija ne dolazi bez oklopnog vozila oni govore o kriminalu u BiH, ne uzimajuci nikada, ali bas nikad u obzir da je BiH krenula od jebene nule 1996 godine. Pa eto, ima milion stvari u BiH koje se moraju rjesiti, ali da su ti dijasporci htjeli da se malo edukuju skontali bi da je Americi trebalo skoro 100 godina da se rjesi robovlasnistva, nakon toga jos 100 da se rjesi segregacije i "Jim Crow" zakona i na kraju da se zemlja nije ni zvala SAD sve do govora Lincolna prvog Juna 1865 godine u Gettysburgu!
Ono sto me stvarno licno najvise nervira jeste da 99% njih nikad nije iskoristio puni potencijal zemlje u kojoj zive. Ne ocekujem to od starijih generacija, ali njihova djeca se i dalje druze po nacionalnim kafancugama a koncert Seke Aleksic ili Esada Plavog je dogadjaj godine bez obzira sto par blokova dalje svira U2 ili AC/DC, ali koga briga za to.
Ovo je moje zapazanje u SAD, vjerovatno je slicno i u drugim drzavama!
Pametan si brate...nema dalje, vrh (sto bi mahalci rekli) :D
A sad ozbiljno - sve ovo stoji za 95% dijaspore. Zasto? Zato sto je nekom rat nekom brat...pa su porodice sa sela, koje nikad ne bi vidjele Bograd da je ostala Juga, stigle do Florida, NY, KFC i slicnih simbola koje havu znace za neke.
Onih 5% koji su pametni su slicni tebi ja bi rekla :)
A nije bolje ni u BiH sto se tice omjera pametnih i zadrtih. Ergo...svi smo mi tu negdje.
Ono sto mene iskreno iritira jeste kad ljeti stanem u red bilo koje vrste...u nas gore se ne ceka u redu, u nas gore je bolji papir, u nas gore je ovo jeftinije, u nas gore mozes zaraditi i komentari slicni tome. Meni je drago da dodju i potrose pare kod nas, al' sto dolaze ako negdje bolje. Imaju Havaji, njemacko more i tome slicno...al' vuce rodna gruda kolko god zaostala bila.
Nije problem brzina papira. Eto ja sam neki dan registrovao auto za 5 min, na istom salteru sam odradio i povrat poreza jer je prodavac auta uplatio vise poreza (19 dolara!!!) i oni ce mi poslati cek ove sedmice. To je super, ali nema potrebe tu pricu potencirati.
Svi znamo kakvo je stanje u BiH. Kada imas 267 ministara na 2 miliona stanovnika stvari ne mogu biti kako treba. Ali sve je to proces. Proci ce i to. Ni planeta zemlja nece trajati vjecno a da ne govorim o ovim kvazi-politicarima koji bi kao dobro trebali donjeti narodu u BiH.
Medjutim, ljudi i u BiH i u dijaspori moraju da shvate da je izgradnja drzave proces koji traje decenijama. Bivsa Juga je postojala 45-46 godina, kako uzmes kada se raspala, pa nije imala izgradjene institucije dovoljno jake da absorbiraju nacionalni udarac. Amerikanci imaju institucije jake ko crna zemlja, ali te institucije stoje tu od 1776 ili 1788 kako uzmes (1788 ratifikacija Ustava), medjutim, neki dan sam na konferenciji cuo americkog pukovnika, strucnjaka za kinu koji kaze: Sta garantuje da ce SAD biti ovdje za 100 godina? Njemu je jedan Kinez rekao: Mi postojimo hiljade godina, duze nego najstarije evropske zemlje, ali za vas jos ne znamo. Slicna prica je i sa evropskim drzavama. Manje vise ove drzave imaju uoblicene institucije od potpisivanja mira u Westphaliji 1648 godine, dok smo mi gazeni od strane Turaka, pa onda od strane Austrije, pa prve jugoslavije, i jedino kad smo imali svoju drzavnost u punom smislu je za vrijeme druge Jugoslavije. Sve to treba razumjeti pa onda donejti sud o necemu. Pa tek krajem 19 vijeka amerikanci su provukli Merit system, ili sistem prema kojem moras zaposliti nekog po kvalifikacijama a ne poznanstvu. Do tada je u SAD bilo normalno da zaposljavas porodicu itd. Problem u BiH je sto ne privlaci mlade ljude koji su skolovani+imaju radnog iskustva vani da ubrzaju proces izgradnje tih institucija. Problem dijaspore je sto kao sto sam vec naveo, to nece da shvati kao problem s kojim se svkak tranzicijska zemlja susrela samo na to dodaj u BiH jos rat, te cinjenicu da rat nije zavrsen sa pobjednikom, nego kompromisom, i eto jednacine za konfuziju!
Niko ne mzoe ocekivati od nekog dijasporca koji je zivio lose, ili na pragu siromastva prije a sad ima kucu, auto, ili auta, i siguran posao da se vrati! To su jebene promjene, i razumljivo je da neki to gledaju kao drasticnu razliku i osjecaju se superiornije.
Medjutim, ono gdje ja zamjerim njima je odgovj njihove djece (fala bogu ne svi) gdje se ne potencira obrazovanje kada zive u drzavama koje ulazu milijarde u nauku. Posebno u SAD, gdje skolovanje kosta, ali eto, ja niti imam drzavljanstvo, a platio sam samo 30% svog fakulteta, a tokom magistarskog i sad doktorata zaradjujem na osnovu toga sto ucim. Stoga, prilika ima, samo ih treba iskopati i krenuti. To je problem, sto ne iskoristavaju puni potencijal zemlje u kojoj zive. Kinezi, Koreanci i Indijci, oni se svi skoluju. Svi su na fakultetima. U SAD se 2007 godine skolovalo 63,000 kineza i 98,000 indijaca, i to samo na visokoskolskim ustanovama. Neka se 5% njih vrati to je ogroman doprinos zemlji u kojoj zive da ubrzaju proces izgradnje modernog drustva.
nasa zemlja nema cak ni ugovor potpisan sa SAD da se olaksa studentima ovdje. Npr. da BiH ima potpisan ugovor sa SAD, kao sto imaju sve evropske zemlje, zemlje istocne evrope, Kina, indija, J.Koreja, i ostali tigrovi, te mnoge africke zemlje, nasi studenti bi bili u potpunosti oslobodjeni placanja poreza!
Ali eto, sta je tu je, nek se gura!
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#67 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by corolla02 »

Jao teme majke ti!
:D
PS.
ba sad fino za puske pa se pobijte
jefferson

#68 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by jefferson »

Bliži se ljeto, sad če doći dijaspora. Uvijek u kineskoj odjeći, sa jeftinom digitalnom kamerom, na ćevape, kod frizera, kod zubra, ukratko, nastojaće ovdje da učine ono što im je u zemljama gdje žive nedostupno i skupo. Onda će se isćuđavati kako su nama male plate (ali će gledati da im platimo kafu u morića hanu), hvaliće se svojim novim pasošem (kao da je ponos potpisati da se odričeš državljanstva), nabrajaće zemlje u koje mogu bez vize, a onda će nas ispitivati za koje nam sve zemlje trebaju vize, onda će nam pričati izmišljene pomoći koju daju u zemlju, onda će nam reći kako nas izdržavaju... . Gledaće nas kao bića niže vrste, zaboravljjući da su socijalnu pomoć u ratu u novoj zemlji primali na konto naše patnje i krvi, ovdje.
Naravno, radna mjesta u novim zemljama su im uvijek skoro pa ministarska, još nikad u Bosni nisam upoznala dijasporca koji kaže da čisti i pere, a vani upoznam samo takve. Soliće nam pamet šta i kako treba da uradimo, koga da izaberemo na izborima, koga da tužimo, sa obaveznom upaskom.... Kod nas u... Americi, Švedskoj, Holandiji itd. Samo se razlikuje kraj rečenice. Uvijek sam se pitala, što se bar tamo ne nauče obući lijepo, jer ljeti u Ferhadiji, mi jadni i sa malim platama smo kao gospoda obučeni u odnosu na dijasporce koji se razmeću europejizmom i lažnim blagostanjem.

Ne želim ovim postom nikoga da uvrijedim, nego samo da netko razumije zašto i često averzija prema dijaspori, jer sami ste to zaiskali

Ipak sam editovao post i boldirao ono sto si navela, pa onda sama sebe demantirala i negirala.
Navela si da se oblace lose u ferhadiji! Mislim nigdje veze s vezom!
Naravno da zavrsetak faxa u SAD ne znaci automatski priznavanje diplome. Ja sam se prebacio sa prava u BiH u SAD i gle cuda, meni priznali 70% ispita!
Ali, isto tako znam slucaj gdje je djevojka magistrirala na Sorboni pa vec godinu ima problema sa nostrifikacijom u BiH itd, itd.
Problem je brzina (jer ti ljudi koji se odmah vrate su obicno u dugovima i bankrot su) i cijena!
Last edited by jefferson on 28/04/2009 17:22, edited 1 time in total.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#69 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by ladyblue18 »

meni je mrsko citati vasi prepirku :mrgreen: ali nesto mi je zapalo za oko, i to moram reci.

Zasto svi govorite u Sa, Sarajlije, Sarajke mrze dijasporu itd...
Nije BiH samo Sarajevo bez obzira sto je ovo "sarajevski" portal.
Eto, jedna zamjerka :)

@jefferson-70%? odlicno, posto kazu da se nase pravo tamo ne priznaje. Pretpostavljam da si otisao sa zavrsenim fakultetom?

Helem, ljudi, nemojte generalizovati i nemojte uporno govoriti samo Sarajevo, Sarajevo, Sarajevo
*mima*

#70 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by *mima* »

Molim vas da te napadate katarinu.....ipak ona ovdje pise u ime 90% sarajlija........eeeeeeej.....90%
jefferson

#71 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by jefferson »

ladyblue18 wrote:meni je mrsko citati vasi prepirku :mrgreen: ali nesto mi je zapalo za oko, i to moram reci.

Zasto svi govorite u Sa, Sarajlije, Sarajke mrze dijasporu itd...
Nije BiH samo Sarajevo bez obzira sto je ovo "sarajevski" portal.
Eto, jedna zamjerka :)

@jefferson-70%? odlicno, posto kazu da se nase pravo tamo ne priznaje. Pretpostavljam da si otisao sa zavrsenim fakultetom?

Helem, ljudi, nemojte generalizovati i nemojte uporno govoriti samo Sarajevo, Sarajevo, Sarajevo
Nisam, bio sam treca godina. Medjutim dosta predmeta su priznali kao electives, neke kao core a neke kao requirements (Rimsko, istorija drzave i prava, politicka ekonomija).
jutarnji

#72 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by jutarnji »

KatarinaKosaca wrote:
(ali će gledati da im platimo kafu u morića hanu),
...sto si ti neka fina :-) :-)
Tema je jos jedna u nizu nebuloza kojima se nas bosanski svijet bavi. Sto cu ja razmisljati kako da se ukloni ono smece sa ulica kad mi je lakse
da kontam jel` neki levat nosi Guess farmerke made in China or...Jupiter :D
medda

#73 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by medda »

Slazem se sa jeffersonom i mislim da je pogodio srz problema dijaspore pomenuci Bosansku politiku prema dijasporcima.
Ja mislim da je krajnje vrijeme Bih da shvati da slika koju imaju o dijaspori kao o nekadasnjim gastarbeiterima vise ne pije vode. Ne radi se o misljenjima nekih kvazi urbanih tipova koji na svoj nacin karakterisu dijasporu u kojoj ima i nesto istine nego o strukturama kako da dijasporu okrenu na svoj mlin. Pa bilo to da se ljudi vracaju ili da ih koriste u zemlji u kojoj sada zive. Moja generacija je ja mislim najmladja generacija koja ima solidne uspomene na Bosnu i veze je djetinjstvo za tu zemlju. Mladje generacije se sve vise odstranjuju i roditelji koliko god da se trude i trube o Bosni oni imaju nove interese i nova odredista. Sa tim BiH gubi drzavljane, mozda ce na papiru biti Bosanci ali ne veze ih za sebe, ne trudi se da te mlade ljude uplete sa Bosnom a i izmedju njih samih. Sad ce neki reci, dosta nam je nasih problema, jos se trebamo sa dijasporom baviti. U tom i jeste problem. Ti ljudi nisu tudji ljudi, to su drzavljani Bosne i tako ih treba i tretirati! Oni jesu zbrinuti i BiH ima vecih problema od njih i ne bavi se sa njima, ali sa tom politikom oni ostaju po strani i sto je najgore tako ce i ostati. A sta je gore za jednu drzavu nego da izgubi toliki broj drzavljana koji ce se istopiti u masi kao da nije ni postojao?
Pa dok Kosovo nije bilo nezavisno, Kosovska dijaspora je 3% primanja davala za Kosovo i uredjenje te drzave i ti doprinosi su bili neovisni od srpskih autoriteta. I to je jedan vid doprinosa i vezanja ljudi za drzavu. Znaci ne treba to ici samo od BiH za dijasporu vec u oba smjera. Samo treba malo mucnuti glavom za sta nasi nemaju vremena i inicijative. Ja nemam nista protiv ovakvog vida poreza, ako mogu ovima ovdje dati skoro 50%, mogu i svojoj matici da ide dalje. Ali nek ta Bosna ratificira moju diplomu, nek mi olaksa da ulazem, stvaram u toj zemlji, nek me informira, nek me uveze sa ljudima bitnim za moj posao i nesto ce se roditi...ovako samo trla baba dlan.
Savez napolje

#74 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Savez napolje »

Moje misljenje o dijasporcima je da su to nafurani Bosanci koji da nije bilo rata nebi vidjeli Bihac,a ne da odu u neku Evropsku zemlju.Sad mi taj isti ljakse dode ovdje sa BMW-om i kurci mi se po nasim putevima koji su nekad bili i njihovi,samo su to zaboravili.Dodu mi ovdje sa parama i sto je najgore kukaju kao da se nema hljeba jesti pa sta bi rekli za nas,npr moj rodak dosao iz Austrije plata 4000 .a kuka ko da marke nema pa bjedo oces da ti paket posaljem hej ba on meni tu kuka ,a meni plata 500km.Onda krajnji bezobrazluk saobracaj sam spomenuo ,ciganluk sam spomenuo sve u svemu smatram da su to obicni nafurani Bosanci koji su zaboravili odakle dolaze SLJAM ...
sistem

#75 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sistem »

Michun wrote: Ono sto mene iskreno iritira jeste kad ljeti stanem u red bilo koje vrste...u nas gore se ne ceka u redu, u nas gore je bolji papir, u nas gore je ovo jeftinije, u nas gore mozes zaraditi i komentari slicni tome. Meni je drago da dodju i potrose pare kod nas, al' sto dolaze ako negdje bolje. Imaju Havaji, njemacko more i tome slicno...al' vuce rodna gruda kolko god zaostala bila.
ali onog koji je obucen normalno, govori normalno, stoji u redu normalno, ne komentarise i ne pametuje - ne primijetis :wink: i ne znas da je dijasporac. pa mozda zato ne znas koliko nas je koji se kod svoje kuce ponasamo normalno i neupadno.

a ovoj sto sa malom platom hoda ko gospodja po ferhadiji, a dijaspora u kineskoj robi - samo se mogu slatko nasmijati :lol:
Post Reply