Droga na sarajevskim ulicama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
darkpitar

#51 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by darkpitar »

zapali se neka sprava al nas nos ne svrbi :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :run:
bierkof

#52 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by bierkof »

darkpitar wrote: ko prvo svaka cast tebi na svemu sto si ucinio za sebe..
a pod drugo da te ja nesto pitam?
sta ti mislis koliko ima ljudi koji su posli slicnim putem kao ti a koliko ima ljudi koji su poslu ovim drugim putem?
Vjerovatno je vise ovih koji su posli losim putem, ali to ne znaci nista... Svakome treba suditi pojedinacno. Kada bi svi poceli da kradu to nebi bilo ni malo 'manje pogresno' nego kada samo 1 krade. Prema tome treba se ostro obracunati sa svim drustvenim parazitima, jer sve ostalo je borba protiv vjetrenjaca.. sanacija posljedica... Imamo mi vecih i vaznijih problema. Suhe grane neke biljke se odsjecaju na vrijeme.

ja NISAM produk ovog i ovakvog drusta!!! Svak ima glavu i mozak, neka misli ili neka trpi posljedice vlastitog izbora.
darkpitar

#53 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by darkpitar »

bierkof wrote:
darkpitar wrote: ko prvo svaka cast tebi na svemu sto si ucinio za sebe..
a pod drugo da te ja nesto pitam?
sta ti mislis koliko ima ljudi koji su posli slicnim putem kao ti a koliko ima ljudi koji su poslu ovim drugim putem?
Vjerovatno je vise ovih koji su posli losim putem, ali to ne znaci nista... Svakome treba suditi pojedinacno. Kada bi svi poceli da kradu to nebi bilo ni malo 'manje pogresno' nego kada samo 1 krade. Prema tome treba se ostro obracunati sa svim drustvenim parazitima, jer sve ostalo je borba protiv vjetrenjaca.. sanacija posljedica... Imamo mi vecih i vaznijih problema. Suhe grane neke biljke se odsjecaju na vrijeme.

ja NISAM produk ovog i ovakvog drusta!!! Svak ima glavu i mozak, neka misli ili neka trpi posljedice vlastitog izbora.
drug dosta tvojih stvari podpisujem al ima stvari koje ti tesko mozes razumiti pa se necu ni truditi da ti pojednostavim...
ponovo ponavljam "mene proslo a danasnju djecu tesko da fuli"
Ripicipi

#54 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Ripicipi »

Meni samo nije jasno zasto ljudi prave razliku izmedju alkohola i trave :?
To rade oni koji vjerovatno i ne znaju dejstvo marihuane...

Alkohol je po drustvo gora stvar nego neka "obicna" trava, kako toga niste svjesni :?
Ljudi se PUNO, PUNO bolje kontrolisu napuseni nego pijani, u svakom smislu i trenutku ;-)

Napuseni ljudi ne petljaju jezikom, ne gegaju se dok hodaju, ne padaju po ulici, ne povracaju jer su napuseni, ne umiru od unistene jetre, nisu agresivni itd, itd...
A nisu ni "debili" koji se uvijek smiju svemu i svacemu, sto ljudi stalno misle :-? :?

Hoces li ici dalje ili ne odlucujes iskljucivo TI, a ne joint koji si ispusio ;-)
darkpitar

#55 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by darkpitar »

potres_mozga wrote:Meni samo nije jasno zasto ljudi prave razliku izmedju alkohola i trave :?

Alkohol je po drustvo gora stvar nego neka "obicna" trava, kako toga niste svjesni :?
Ljudi se PUNO, PUNO bolje kontrolisu napuseni nego pijani, u svakom smislu i trenutku ;-)

Napuseni ljudi ne petljaju jezikom, ne gegaju se dok hodaju, ne padaju po ulici, ne povracaju jer su napuseni, ne umiru od unistene jetre, nisu agresivni itd, itd...
A nisu ni "debili" koji se uvijek smiju svemu i svacemu, sto ljudi stalno misle :-? :?

Hoces li ici dalje ili ne odlucujes iskljucivo TI, a ne joint koji si ispusio ;-)
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :run:
shalaedin

#56 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by shalaedin »

[quote="darkpitar"][quote="uvjek dobar gost"]... Ja nekako premotavam cijelo jutro film oko ove gudre... odrastao sam na Alipašinom u B fazi.. nisu svi imali iste karte u rukama.. nismo svi imali istu sreću.. nekako u glavama nam se nije ni smirila opsada, nismo ni prežvakali sve crnjake koje smo vidjeli ili koje smo doživjeli...
Društvo ništa nije učinilo za tu generaciju koja je prošla štošta, nije bio prioritet poslije opsade grada da se osposobi bazen, da se obnovi žičara za Trebević ili da se da neka participacija za ski kartu.. nije bilo tada u cilju da se generacije spase, da im se ponudi slamka da se za nju uhvate.. sve frustracije sve crnjake i šta sve ne trebali su sami da prežvakaju..
Niko nije amnestiran odgovornosti za današnju sliku naših kvartova... meni su pred očima neki momci i djevojke koji su sebi presudili kad se se zboli u venu malo većom količinom no inače ili malo kvalitetnijim šutom no inače... to su bili sve ljudi kao Vi i ja ... imali su snove, vizije.. imali su stavove, određen nivo obrazovanja... jedino što je bilo drugačije je prag tolerancije , to je ona linija ispod koje se ne može dalje ići ovim putem... i na ovaj način...

Meni je danas 31. godina...nekoliko meni dragih ljudi je otišlo drugim puitem, nisu se zadovoljili vuvijom, nije im dosta bilo par piva i joint trave...
Društvo ni dan nanas ne priča o tome, ne pokreće nikakvu ozbiljnu akciju dok se linija starosna pomijera prema dole... dok su uzori mladima dileri koji voze velika tamna auta, dileri koji imaju para, lijepu garderobu, nov mobitel i tri manekenke.. ili četri čak !
Šta radi društvo... stavlja na bilbode lucidne parole... i eventualno pravi koncerte protiv gudre....

Generacje su otišle ... što je najgore idu i nove.. a situacija samo je gora.. ko se sjeća Kuka još...?!?!?! Policijskog sata na našim ulicama... ?
Danas se bijelo uzima po narodnjačkim dernecima, za njega se dobiva snošaj, bijelo je pokazatelj neke nadri moći i tužno je koliko je u stvari prisutno među mladima... i na koji način sve !

država a u stvari političari su prodali generacije i generacije, oni su dužni da osmisle alternativu da je ponude, da urade nešto da bi se mladima ponudila perspektiva... da bi se mladi sklonili iz prolaza i iz tamnih ulaza... a mladi su dužni da izvrše pritisak da traže i zahtjevaju bolje uslove života i rada !

Ovaj post sam napisao da se izbjegne karakterisanje ljudi koji su se navukli kao ekskluzivnih krivaca i da ih se ne naziva glupanima i mazlumima... jer nemojmo zaboraviti da nismo svi dobili iste karte !

A ko mene pita koliko ja trave puišim da ostao bi koliko toliko normalan--- ili koliko ti koji ovo čitaš popiješ piva kako bi ostao u normali... ?!?!?![/quote]
eee pasha moj slazem se s tobom u dosta stvari al ima i gdje se neslazem kao npr.mislim na tozu(heroin)naravno da mislim za te ljude koji to uzimaju da su debili,kreteni a po najvise paraziti koji svoje najblize zavijaju polako u crno..pa zar moze covjek biti toliko glup da da proba nesto za sta je 100% cuo sve najgore i za sta zna da ga vodi na dno.
a volim sto sam odrastao u mahali mislim da je najmanje zahvacena tim problemom(mislim na heroin)jer takva gamad nije smjela da se pojavljuje a i sad ne smije u nasu mahalu jer su znali polituku koja je u mahali...
cisto za primjer navescu momka koji mi je bio prijatelj 21god. i taj momak je poceo da izlazi sa nekim drugovima sa faxa u drugu mahalu i tamo sa tim narkomanima pocne da vuce zuto i malo prodze neko ga izofira u nasoj mahali da se nakacio..
pa kunem vam se za tog momka sam bio spreman a i isao sam u svakakve belaje.....al kad sam cuo da se navukao automatcki je postao meni dusman....jer nemoze ta osoba valjati meni ako on ne valja sebi a po najvise svojim roditeljima kojima je poceo da krade pare,zlato da bi sebi zavrsio cvaju..
da neduzim sa pricom sad kad tog momka vidim ili bilo ko od nase raje kunem vam se maltretiramo ga,sutiramo,pucamo mu petace u glavnom stavljamo ga na mjesto gdje i za sluzuje...
P.S.svi oni sto rade sa zutim daBOGda im se djeca navukla...a ovi sto ga uzimaju nek pocrkaju od srca im zelim jer i onako samo unistavalju svoje najblize pa tek ovu ostalu omladinu :run:[/quote]

Jbg lako je to reci onome ko se nije nakacio na nesto zesce ... najbolje bi o ovome rekli bivsi ovisnici jakih droga...
Meni se komsija skinuo sa heroina, sjecam ga se dok smo mi pili kafe on se udarao u venagu u WC-u kafica. Poslje je otisao u zatvor jer je klepio par boca viskija. Pa je djelio celiju sa Celom 6 mjeseci. Poslje par mjeseci otisao je u komunu u Medjugorje. I skinuo se na povratku je buraza povalio policiji jer je dilao gudru za Bombu. Zadnji spomenutu je poznat na Dobrinji ko Faćo na Alipašinu ili Šok na vojničkom.
Drug iz srednje je pokusavao na hiljadu nacina da se skine, nije mu polazilo za rukom. Vise je negativnih primjera nego pozitivnih. Jbg onaj ko je probo gudru i onu koju s razlogom lakom i nije se navuko, taj je pokazao da je karakter oni nisu uspjeli da to pokazu i to je crnjak.
Nekad bi ih i ja pobio zajedno sa njihovim dilerima, al nekada s razlogom pomislim jbg zasluzuju i drugu sansu.
shalaedin

#57 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by shalaedin »

[quote="potres_mozga"]Meni samo nije jasno zasto ljudi prave razliku izmedju alkohola i trave :?

Hoces li ici dalje ili ne odlucujes iskljucivo TI, a ne joint koji si ispusio ;-)[/quote]

Pa to stoji da je alholol gori od trave...

ali vala kako ko neko od nje povraca, neko od nje i plete jezikom i smije se, a neko vala bude i agresivan... isto kao i sa alkoholom nekoga opali ili crnjak ili dobrila...
simonese

#58 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by simonese »

potres_mozga wrote:Meni samo nije jasno zasto ljudi prave razliku izmedju alkohola i trave :?

:thumbup: :thumbup: iste misli
pemanapemani

#59 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by pemanapemani »

Mozda je rjesenje primarna prevencija. Ekipa educiranih, nekompromitovanih ljudi obilazi konstantno skole i izvodi radionice sa djecom.
Imamo komunu u Rakovici, koja nije striktno religijskog karaktera, i u kojoj rade kuhari, ekonomisti...koji su zavrsili sestomjesecni kurs za psihotarapeute. Sad se oni trebaju uhvatiti u kostac sa osobama koje su vec 20 godina na horsu.
Na odsjeku za socijalni rad i psihologiju (FPN, Filozofski) studenti uce iz knjiga koje su napisane prije 20 g.
Npr.profesorica Jasna Barjaktarevic, nakon sto je pocela raditi na sarajevsakom univerzitetu, se ibretila kako niko od profesora, cija je materija izucavanja ovisnost, nije prisustvovala predavanjima koja su organizovali eminentni strucnjaci sa podrucja primarne prevencije. Jebo te, pa studentima ovisnost tumace profesori koji su THC vidjeli u slikovnicama. Stil predavanja im je ibret na sve sto asocira na konzumiranje opojnih sredstava.
NVO sektor je preseravanje. Koliko je samo bilo prilika da se uspijesno provede primarna prevencija na podrucju Kantona Sarajevo, ali jok. Nije tim nekim "projektantima" bilo dovoljno para, mada su imali i po dvatesetak volontera na raspolaganju u svakom trenutku.
Jebo te, pa njima je vazno kukati pred kamerama kako ih sistem ne podrzava, proglasiti narkomanima sve koji zapale, izopstiti iz vlastitih redova sve one koji se ne podvrgnu njihovom sistemu preseravanja i malverzacija itd. Kada sistem pokaze spremnost za saradnju, oni kao po pravilu useru uhljupskim pristupom i onome sto bi mogli uraditi. Jadno skroz, a djeca umiru.
HAVANA

#60 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by HAVANA »

pemanapemani wrote:Mozda je rjesenje primarna prevencija. Ekipa educiranih, nekompromitovanih ljudi obilazi konstantno skole i izvodi radionice sa djecom.
Imamo komunu u Rakovici, koja nije striktno religijskog karaktera, i u kojoj rade kuhari, ekonomisti...koji su zavrsili sestomjesecni kurs za psihotarapeute. Sad se oni trebaju uhvatiti u kostac sa osobama koje su vec 20 godina na horsu.
Na odsjeku za socijalni rad i psihologiju (FPN, Filozofski) studenti uce iz knjiga koje su napisane prije 20 g.
Npr.profesorica Jasna Barjaktarevic, nakon sto je pocela raditi na sarajevsakom univerzitetu, se ibretila kako niko od profesora, cija je materija izucavanja ovisnost, nije prisustvovala predavanjima koja su organizovali eminentni strucnjaci sa podrucja primarne prevencije. Jebo te, pa studentima ovisnost tumace profesori koji su THC vidjeli u slikovnicama. Stil predavanja im je ibret na sve sto asocira na konzumiranje opojnih sredstava.
NVO sektor je preseravanje. Koliko je samo bilo prilika da se uspijesno provede primarna prevencija na podrucju Kantona Sarajevo, ali jok. Nije tim nekim "projektantima" bilo dovoljno para, mada su imali i po dvatesetak volontera na raspolaganju u svakom trenutku.
Jebo te, pa njima je vazno kukati pred kamerama kako ih sistem ne podrzava, proglasiti narkomanima sve koji zapale, izopstiti iz vlastitih redova sve one koji se ne podvrgnu njihovom sistemu preseravanja i malverzacija itd. Kada sistem pokaze spremnost za saradnju, oni kao po pravilu useru uhljupskim pristupom i onome sto bi mogli uraditi. Jadno skroz, a djeca umiru.

Ljudi koji znaju nešto o tome su degradirani i na ta mjesta su takođe došli novokomponovani i nestručni.
Šta radi Boro Đukanović,izvrstan doktor,čovjek i stručnjak za ovu oblast.Ništa u vezi toga,nije podoban.
Ripicipi

#61 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by Ripicipi »

shalaedin wrote:

Pa to stoji da je alholol gori od trave...

ali vala kako ko neko od nje povraca, neko od nje i plete jezikom i smije se, a neko vala bude i agresivan... isto kao i sa alkoholom nekoga opali ili crnjak ili dobrila...
Sve je toga procentualno puno manje nego od alkohola...
Naravno da na svakoga razlicito djeluje, ali marihuana nije poznata po agresivi, bas suprotno ;-) , a alkohol jeste. Ja barem nikada nisam cuo da je neko umro(overdose) od marihuane, a od alkohola se masovno umire itd...
Meni samo smeta prica da je trava 1 stepenica do heroina, onda mozemo isto tako reci da je i cigara stepenica do heroina, jer se ona u 99%(100%) slucajeva prva zapali :-?
Znas li nekog narkomana koji ne pusi cigare?? :?

Stvar je u tome koliko je co'ek "bistar" da zna sta, kako i koliko :D
Last edited by Ripicipi on 23/02/2009 18:01, edited 2 times in total.
pemanapemani

#62 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by pemanapemani »

HAVANA, mislio sam na primarnu prevenciju. Boro Djukanovic je koliko znam strucnjak za one koji su vec zaglavili.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#63 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by horns&drums »

I ja se slazem s ovim - Alkohol je puno veca posast od trave.

No razlika je sto se sa alkohola lakse "skida" tj. fizicka i psihicka ovisnost se puno lakse prebrodi. Dok je s travom stvar...u 50% slucajeva se prelazi na nesto jace. A hajd´ se onda skini...

Da se razumijemo, ja cugam, ne toliko kao prije ali znam se rastaviti ponekad. Travu sam pusio malo prije rata, u ratu malo vise - poslije nikako. DaBogda ova sva omladina ostane na travi, ja bih je prvi legalizirao.

Karakter je u biti najvazniji od svega. Znati kad ces stati, sta neces nikada. Ja sam sebi rekao da prvi put kad postanem agresivan dok cugam ja prestajem sa svime. I matere mi, evo 36-ta mi je godina, do sada nikada ne bih agresivan. Jednostavno, kad samo i malo osjetim da se osjecam nelagodno ili da mi drustvo ne odgovara ja napustam brod. Pa ako mi se toliko cuga cugacu sam kod kuce.

A sa travom (i sitom) sam prestao iz jednostavnog razloga - pocelo me uspavljivati. Svaka moguca vrsta,a probao sam ih dosta, ja mislim sve vrste na svijetu.

Jos nesto, bio sam u raznoraznim drustvima, gledao kako se ljudi pucaju svacime. Ma nema tog BOGA OCA koji bi me nagovorio da ja uzmem nesto od toga (iako te sa 17 godina sve vuce da isprobas). Jednostavno rekao sebi Necu i vozdra. Puno puta nisam htio ni joint zapaliti u drustvu iako mi se pusilo. Ljudi mi nisu odgovarali ili klima ili vibra neka u zraku ili sam taj dan ili mjesec rekao da necu nista - imam ispite.

Evo vam djeco jedan savjet. Nemojte jesti cijeli dan nesto i narucite navecer ogromnu pizzu. Stavite je na stol ili pored kreveta i gledajte u nju. Ako ne okusite nista do sutra u vrijeme rucka - slobodno zapalite joint ponekad i popijte pivu ili rakiju. Vi niste ugrozena grupa :-D
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#64 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by anjusha »

@ bierkof
Sasvim se slazem sa tvojim postom. Vidjela sam i ja u svom neposrednom komsiluku takvih primjera, ljudi kome je zivot podijelio takve karte da bi mnogi na samom pocetku odustali i otisli linijom manjeg otpora i "zaborava". Međutim, bez roditelja, bez novaca, bez potpore grada iz kojeg dolazi, moj najdrazi primjer zavrsava mašinstvo u roku i već ima neke ponude za prilično dobre poslove. Voli da popije sa drustvom, nekad i da se bas oleši - kad ima razloga za to (očisti semestar u roku ili sl.) nekad nešto i ispuši i tako sam ponosna na njega. Jos kako je u Sarajevo dosao sam, bez igdje ikoga, bez para bez icega, lako je mogao popustiti pred tim "losim kartama" i bogtepito sta bi bilo od njega. Ali nije. Stoga, manite mi se te price...
saga

#65 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by saga »

eh... trava NE izaziva fizicku ovisnost... to je cinjenica
znaci ne moze, kao s npr. heroinom, doci do toga da ti je potrebna...

jedini razlog prelaska s trave na nesto jace, je po meni dostupnost
jer se ovako mal upoznas sa dilerima, imas neke sheme i samim tim ti je lakse doci do ostalih tvari

inace, i ja mislim da je alkohol daleko vece zlo od trave i naravno mnogo dostupnije...
da mi je znati odnos saobracajnih nesreca uzrokovanih gudrom i onih uzrokovanih alkoholom, hah
HAVANA

#66 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by HAVANA »

pemanapemani wrote:HAVANA, mislio sam na primarnu prevenciju. Boro Djukanovic je koliko znam strucnjak za one koji su vec zaglavili.

Znam ja šta si ti mislio.Ja navodim samo primjer stručnog lica koje je sklonjeno sa radnog mjesta a može biti od velike koristi.
Naravno da je primarna prevencija najvažnija ali i poslije se može pomoći tim ljudima.Primjera je jako puno,sve njegovi bivši pacijenti.
darkpitar

#67 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by darkpitar »

saga wrote:eh... trava NE izaziva fizicku ovisnost... to je cinjenica
znaci ne moze, kao s npr. heroinom, doci do toga da ti je potrebna...

jedini razlog prelaska s trave na nesto jace, je po meni dostupnost
jer se ovako mal upoznas sa dilerima, imas neke sheme i samim tim ti je lakse doci do ostalih tvari

inace, i ja mislim da je alkohol daleko vece zlo od trave i naravno mnogo dostupnije...
da mi je znati odnos saobracajnih nesreca uzrokovanih gudrom i onih uzrokovanih alkoholom, hah
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
pemanapemani

#68 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by pemanapemani »

Trava uzrokuje samo psihicku ovisnost. Alkohol nakon svakodnevnog dugogodisnjeg konzumiranja uzrokuje psihicku i fizicku ovisnost. Sad, ako nabavljas travu lakse su ti dostupni "tezi" opijati. Zbog toga je trava stavljena na "stup srama".
Da se skines sa trave potrebna je ista kolicina volje kao za prestanak konzumiranja cigareta, dok ces se za prestanak cuganja morati malo oznojiti.
Po shvatanjima nasih "eminentnih" strucnjaka, svako ko popije pet piva za vikend je alkoholicar, i ko je zapalio vise od jednog jointa u zivotu je narkoman.
darkpitar

#69 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by darkpitar »

pemanapemani wrote:Trava uzrokuje samo psihicku ovisnost. Alkohol nakon svakodnevnog dugogodisnjeg konzumiranja uzrokuje psihicku i fizicku ovisnost. Sad, ako nabavljas travu lakse su ti dostupni "tezi" opijati. Zbog toga je trava stavljena na "stup srama".
Da se skines sa trave potrebna je ista kolicina volje kao za prestanak konzumiranja cigareta, dok ces se za prestanak cuganja morati malo oznojiti.
Po shvatanjima nasih "eminentnih" strucnjaka, svako ko popije pet piva za vikend je alkoholicar, i ko je zapalio vise od jednog jointa u zivotu je narkoman.
zapali se neka sprava al nas nos ne svrbi :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :run:
shalaedin

#70 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by shalaedin »

horns&drums wrote:I ja se slazem s ovim - Alkohol je puno veca posast od trave.

No razlika je sto se sa alkohola lakse "skida" tj. fizicka i psihicka ovisnost se puno lakse prebrodi. Dok je s travom stvar...u 50% slucajeva se prelazi na nesto jace. A hajd´ se onda skini...

Da se razumijemo, ja cugam, ne toliko kao prije ali znam se rastaviti ponekad. Travu sam pusio malo prije rata, u ratu malo vise - poslije nikako. DaBogda ova sva omladina ostane na travi, ja bih je prvi legalizirao.

Karakter je u biti najvazniji od svega. Znati kad ces stati, sta neces nikada. Ja sam sebi rekao da prvi put kad postanem agresivan dok cugam ja prestajem sa svime. I matere mi, evo 36-ta mi je godina, do sada nikada ne bih agresivan. Jednostavno, kad samo i malo osjetim da se osjecam nelagodno ili da mi drustvo ne odgovara ja napustam brod. Pa ako mi se toliko cuga cugacu sam kod kuce.

A sa travom (i sitom) sam prestao iz jednostavnog razloga - pocelo me uspavljivati. Svaka moguca vrsta,a probao sam ih dosta, ja mislim sve vrste na svijetu.

Jos nesto, bio sam u raznoraznim drustvima, gledao kako se ljudi pucaju svacime. Ma nema tog BOGA OCA koji bi me nagovorio da ja uzmem nesto od toga (iako te sa 17 godina sve vuce da isprobas). Jednostavno rekao sebi Necu i vozdra. Puno puta nisam htio ni joint zapaliti u drustvu iako mi se pusilo. Ljudi mi nisu odgovarali ili klima ili vibra neka u zraku ili sam taj dan ili mjesec rekao da necu nista - imam ispite.

Evo vam djeco jedan savjet. Nemojte jesti cijeli dan nesto i narucite navecer ogromnu pizzu. Stavite je na stol ili pored kreveta i gledajte u nju. Ako ne okusite nista do sutra u vrijeme rucka - slobodno zapalite joint ponekad i popijte pivu ili rakiju. Vi niste ugrozena grupa :-D

Jbg iso sam u razred od kojih samo dvoje nije pusilo travu ili koristilo neku drugu drogu, a bilo nas je 17 ... svakakvih sam se furki nagledao i dobrih i losih. Medjutim sto jes jes stoji da je trava puno laksa od alkohola, ali jbg nijedno ni drugo nije bezazleno kad se dobro napusis ili napijes. od insana do insana to se razlikuje... procentualno ipak je daleko vise alkoholicara na agresivi nego travara. Ali nijedno ni drugo nije bezazleno... samo ljudi sa karakterom mogu da ostanu samo na travi a da nepredju na vecu drogu. Isto je tako i sa alkoholom uvijek je bilo onih koji su znali piti i onih koji nisu, tj. onih koji su uvijek imali kapak znali stati kada treba i onih koji su se oletvili da si ih moro do hitne voditi.
:D

karakter je cudo...
melbaa

#71 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by melbaa »

Uh, ne mogu da vas stignem :sad:
O ovim stvarima moze se, nazalost pricati i pricati,....
Stoji da je ovo problem drustva ali ja bih rekal na prvom mjestu poridice. Jer, kad bolje razmislite slozit cete se samnom, da se sve nosi iz kuce.
Opet licni primjer: isla sam u Umjetnicku skolu, ovdje u Sarajevu. Dolazim u prvi razred a do mene sjedi zenska duge crne kose, obucena u crno (dzemper i sametarice crne) a besprijekorno cista i uredna. Na malom odmoru, u razredu, mota cigaretu, a ja gledam nekakav zeleni duhan :-) (Sama sam sebi smijesna kad se sjetim tih momentata).
Ponekad bih izasla i u Kaktus a tamo mirise li mirise ... Ali nikada, ali bas nikada nisam probala. Mozda bih i probala da sam smjela od roditelja!
Znaci - kuca i porodica!
Prije par godina, na TV gledam jedan bracni par (doborstojeci) kako otvoreno pricaju o svom sinu koji se tada nalazio u komuni. Njihova prica se svela na priznanje svoje krivice za sinovo stanje jer nikada ga nisu kontrolisali gdje ide i s kim se druzi i ko mu dolazi od raje. Redovno su mu davali fin dzeparac i sl. ali su istovremeno imali veliko povjerenje u njega i bili sretni i veseli, sve dok sincic nije dosao do tacke da vise nije mogao....
Opet - porodica.

Ne prihvatam ni ispriku kad ljudi vele da je situacija u zemlji tj. drustvu jako losa, nema se, bijeda, borba za golu egzistenciju... .... Poslije onog rata situacija je bila jos gora sto se tice siromastva i bijede, sirocadi, .... .... ali izrasta fina generacija, postenih ljudi, sklovanih ...

Pa onda, kad mi neko kaze da ne mogu roditelji da uticu na svoju djecu pogotovo kad su u pubertetu. Ja se pitam kako ne mogu a kad pogledam oko sebe poznajem i vidim ljude koji imaju fino vaspitane djece - za pozeliti.
Da ne duzim - na prvom mjestu stoji porodica!!!

Istina, velika odgovornost je i na drustvu. Ali ovaj dio je malo kompleksniji nazalost.
Drustvo bi trebalo da uradi svoj dio posla odmah poslije roditelja ili paralelno sa njima. Treba zainteresovati djecu i pruziti im mogucnost da se bave necim pametnijim da ih sklone sa ulice, sto se ono kaze.
Praviti pametne projekte, uvlaciti medju mlade vise sporta, umjetnosti, kulture.... ....

Zaustavite me .... :P
chuchumbamayumbe

#72 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by chuchumbamayumbe »

Gledam ih svaki dan sa balkona, okupljaju se iza zgrada tamo u B Fazi, kod one "pijace" a glavni su u "kaficima" na trgu, iznad Drvoprometa.
Policija sve to zna, ali svaki dan sa njima piju kafe i na dobar dan su.
Zato sto su svi u talu.
I sta ja da radim, kome da prijavim "eno dilera i narkomana" pored ljuljacki i tobogana?
Pa da dobijem po pichci!
darkpitar

#73 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by darkpitar »

chuchumbamayumbe wrote:Gledam ih svaki dan sa balkona, okupljaju se iza zgrada tamo u B Fazi, kod one "pijace" a glavni su u "kaficima" na trgu, iznad Drvoprometa.
Zato sto su svi u talu.
I sta ja da radim, kome da prijavim "eno dilera i narkomana" pored ljuljacki i tobogana?
Pa da dobijem po pichci!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :run:
chuchumbamayumbe

#74 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by chuchumbamayumbe »

Ma nije smijesno jarane...U mojoj su zgradi morali da postave celicna vrata i glendere iznad zadnjeg sprata, gore prema izlazu na krov, jer su se tu stalno okupljali narkomani i dnevno smo pronalazili igle i sprice po stepenicama i u liftu.
Onda se doselio jedan drot i jebo im majku, rekao je da ce slomiti prvog koga vidi da udje u zgradu, sada su promijenili lokaciju.
A sada im je lokacija, vjerovali ili ne, na pravoslavnom groblju u naselju.
Otvorili su jednu plocu i zashtekaju se u grobu i tu se ubiVaju gudrom.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#75 Re: Droga na sarajevskim ulicama

Post by mIRCerka »

chuchumbamayumbe wrote:Gledam ih svaki dan sa balkona, okupljaju se iza zgrada tamo u B Fazi, kod one "pijace" a glavni su u "kaficima" na trgu, iznad Drvoprometa.
Zato sto su svi u talu.
Pa da dobijem po pichci!
:lol: :lol: :lol: :lol:

ama javis krimolovcima (valjda tamo nisu sve taldzije) da se tu okupljaju pederi, i da vidis s balkona vehabije kako se krecu prema njima, eto drame, dok se svi snadju da si slagao, valjda ce neko biti uhapsen.
Post Reply