BH Referendum - Bosanci Narodni i Nacionalni identitet

Post Reply

Da li ste za da se putem referenduma upise u BiH Ustav konstitutivni Bosanskohercegovacki (ili Bosanski) narodni i nacionalni identitet?

Da - obavezno
128
60%
Ne
45
21%
Mozda
5
2%
Nemam pojma
5
2%
A, sta bi se dobilo s´ tim identitetom?
30
14%

Total votes: 213

Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Pilsner wrote:Novi Nick, hvala za vrlo zanimljiv i precizan opis stanja. Podrzavam uvodjenje bosanskog nacionalnog identiteta u Ustav, prava je sramota i paradoks da Bosanci ne postoje u bosanskom ustavu. Kada razmisljam o stvarima koje uticu na buducnosti nase Bosne, namece mi se nekoliko pitanja koje sada postavljam tebi jer mi se cini da imas politickog sluha:

1) Zasto ne postoje BH stranke i politicari koje u svom programu imaju jacanje bosanske drzave kroz uvodjenje bosanskog identiteta, transfer konstitutivnosti samo na Bosance i sl.

2) Zasto ni jedan BH intelektualac ne progovora o ovim temama i temama koje si ti spomenuo, a koje imaju perfektan smisao?

3) Zasto televizija, novine i opcenito svi mediji sute o ovoj temi?

4) Kada bi se uveo bosanski narodni identitet, mislis li da bi to navelo vecinu lokalnih Srba, Hrvata, i neke Bosnjake da prestanu raditi na podjeli Bosne u korist njihovih "matica". Meni se cini da oni dobiju kozni osip cim se spomene bosanstvo. :sad:

5) Sta bi trebalo uciniti da BH Srbi i Hrvati prihvate ideju bosanstva i pocnu se osjecati kao gradjani svoje drzave Bosne? Svjestan sam procesa srpske i hrvatske indoktrinacije s kraja proslog vijeka koji je i doveo do njihove mrznje prema vlastitoj drzavi. Sta bi bio reverzibilan proces?

6) Na kraju, Bosna je vjekovima postojala kao Bosna, a naziv Bosna i Hercegovina je Austro Ugarska ujdurma, kao i ukidanje bosanskog jezika. Cini li ti se da bi se, u skladu sa istorijom a i cilju obeshrabrivanja odredjenih secesionistickih tendencija, nasa drzava trebala zvati Bosna umjesto BiH? Samo ime "BiH" sugerira da je nasa drzava zajednica dviju drzava sto je netacno. Salu na stranu, ime je predugacko i neprakticno - pojma nemam kako se zove stanovnik Bosne i Herecegovine, je li bosnohercegovac, bosanskohercegovac itd. Slicno je kad bi pitali kako se zove stanovnik drzave Trinidad i Tobago :-)

Pozdrav
Pilsner,
odlican prilog, perfektna i jasna pitanja a sto je najvaznije visoko prioritetna za rjesavnje Bh politicke i svake druge situacije.

Spremam odgovor,

Lijep pozdrav :)
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Za Pilsner-a! :)
Pilsner wrote:Novi Nick, hvala za vrlo zanimljiv i precizan opis stanja. Podrzavam uvodjenje bosanskog nacionalnog identiteta u Ustav, prava je sramota i paradoks da Bosanci ne postoje u bosanskom ustavu. Kada razmisljam o stvarima koje uticu na buducnosti nase Bosne, namece mi se nekoliko pitanja koje sada postavljam tebi jer mi se cini da imas politickog sluha:
1) Zasto ne postoje BH stranke i politicari koje u svom programu imaju jacanje bosanske drzave kroz uvodjenje bosanskog identiteta, transfer konstitutivnosti samo na Bosance i sl.
Mislim da ne postoje BH stranke i politicari iz pozicije i opozicije koji se bave ovim najvaznijim pitanjem iz vise razloga:
1. Polazim od platforme da su svi ili sve strane negdje dogovorili prije rata podijelu BiH (cisto spekulacija ali vrijedno analizirati da li je to tacno). Zasto onda rat? Zato sto je trebalo podijeliti teritorije, premjestiti stanovnistvo, svako u svoje dijelove a zatim pokusati od ilegalnog u legalno podijeliti BiH sa aminovanjem BH gradjana putem glasanja na izborima (ozvaniciti podijelu).

2. Ako su ove pretpostavke tacne onda svim ovim danasnjim politicarima iz naroda Srba, Hrvata i Bosnjaka kao i politickim strankama je u interesu teritorijalno podijeljena BiH na tri dijela. Zato sute i ne otvaraju ova najvaznija pitanja o kojima smo ranije pisali u prethodnim postovima. Ako bi ih otvorili znaju da nebi moglo doci do podijele BiH i da bi se provalila istina o svim njihovim zajednickim projektima i dogovorima.
2) Zasto ni jedan BH intelektualac ne progovora o ovim temama i temama koje si ti spomenuo, a koje imaju perfektan smisao?
Iz istog razloga koji sam naveo u tacki 1. a dobar dio i ne zna pravu istoriju, poznavanje identiteta i kako naci rjesenje. Zive i rade u svom laznom svijetu.
3) Zasto televizija, novine i opcenito svi mediji sute o ovoj temi?
Iz istog razloga kao u tackama 1 i 2. Mnogi iz tih medija rade za te politicke partije i politicare. Imaju dobra radna mjesta i plate i ne zele sabotirati sami sebe sa otvaranjem ovako vaznih i vrucih tema. Ponasaju se kao suncokreti. Kako kada dodju na vlast odredjene politicke strukture oni se automatski zbog samih sebe stavljaju na njihovu stranu.
4) Kada bi se uveo bosanski narodni identitet, mislis li da bi to navelo vecinu lokalnih Srba, Hrvata, i neke Bosnjake da prestanu raditi na podjeli Bosne u korist njihovih "matica". Meni se cini da oni dobiju kozni osip cim se spomene bosanstvo. :sad:
Ne mislim. Politicki predstavnici Srba, Hrvata i Bosnjaka ce i dalje raditi na podijeli BiH kao sto su to i do sada radili i rade. Oni ne mogu odustati od svog projekta koji su nam servirali jer bi im propao cilj podijele. Zbog nas pripadnika ili patriota iz Bosanskohercegovackog narodnog i nacionalnog identiteta ili identiteta Bosanci….. Srbi, Hrvati i Bosnjaci ne trebaju dobijati ”kozni osip” jer mi i ne trazimo da se oni izjasnjavaju kao Bosanci ili kako ti kazes da prihvate Bosanstvo (boze sacuvaj). Neka se oni i dalje izjasnjavaju kao Srbi, Hrvati i Bosnjaci jer oni su se odlucili za svoj identitet a mi Bosanci za svoj. Kada se u BiH Ustav upise nas Narodni i Nacionalni identitet Bosanci to je za nas dovoljno, bicemo tada ravnopravni sa njima u borbi gdje ce oni dijeliti BiH a mi je braniti. Danas ovako posto mi nismo upisani u Ustav a oni jesu to je nefer borba u kojoj oni dijele BiH a nema niko da je brani pravno od te podijele.
5) Sta bi trebalo uciniti da BH Srbi i Hrvati prihvate ideju bosanstva i pocnu se osjecati kao gradjani svoje drzave Bosne? Svjestan sam procesa srpske i hrvatske indoktrinacije s kraja proslog vijeka koji je i doveo do njihove mrznje prema vlastitoj drzavi. Sta bi bio reverzibilan proces?
Kako sam vec naveo u tacki 4. Srbi, Hrvati i Bosnjaci ne trebaju sto se nas Bosanaca tice da prihvataju Bosanstvo kako ti kazes neka ostanu to sto jesu ili zele da budu. Kada mi Bosanci budemo upisani u BH Ustav tada ce mnogi Bosanci iz raznih etnickih grupa i religija zaokruziti svoj Bosanski identitet. Proces selekcije ce tada doci sam po sebi. Znaci Srbima, Hrvatma i Bosnjacima apsolutno uopste ne treba nuditi da se oni osjecaju Bosanci jer oni to i nisu. To je samo kontraproduktivno. Oni su pripadnici identiteta Srbije i Hrvatske i nek to i ostanu.
6) Na kraju, Bosna je vjekovima postojala kao Bosna, a naziv Bosna i Hercegovina je Austro Ugarska ujdurma, kao i ukidanje bosanskog jezika. Cini li ti se da bi se, u skladu sa istorijom a i cilju obeshrabrivanja odredjenih secesionistickih tendencija, nasa drzava trebala zvati Bosna umjesto BiH? Samo ime "BiH" sugerira da je nasa drzava zajednica dviju drzava sto je netacno. Salu na stranu, ime je predugacko i neprakticno - pojma nemam kako se zove stanovnik Bosne i Herecegovine, je li bosnohercegovac, bosanskohercegovac itd. Slicno je kad bi pitali kako se zove stanovnik drzave Trinidad i Tobago :-)

Pozdrav
Dobro bi bilo da je kraci naziv drzave zbog lakseg izgovora ili pisanja ali to za moj pojam nije relevantno. BiH je Svijet poslije referenduna priznao u onim granicama u kojim je bila u SFRJ i sa njenim tadasnjim imenom BiH. To ustvari samo tako pise na dokumentima dok se mi svi u obicnom svakodnevnom zivotu nazivamo kako hocemo i zelimo. Pa tako npr u svakodnevnom zivotu neko kaze da je Bosanac kao ja, neko Hercegovac, neko Bosnjak neko Hrvat, neko Srbin i tako dalje.

Pilsner, ovaj post koji sam napisao je ”strogo” vezan za ona prethodna ranije dva (2). Ako budes analizirao ovo sve o cemu pisemo i ako budes trazio rjesenja kako se rjesiti okupacije Srba, Hrvata i Bosnjaka i spasiti BiH od podijele.

Za tebe Pilsner,

Lijep pozdrav :)
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

Ja sam fala Bogu preskočio sve ove kilometarske postove..u kojima je većina citiranih postova..i želio bih da se vratim na temu.

Ja sam glasao za NE..iako sam Bošnjak. Razloga je mnogo a svi oni ukratko imaju istu bazu..zato što je to nemoguće i zato što je to nerealno i zato što samo mi Bošnjaci osjećamo tu pripadnost..a ona nama ne treba kad smo se već dogovorili da se zovemo Bošnjaci.
Jednini način da se takvo nešto ikad dogodi je varijanta u kojoj bismo bili naoružani i podržavani na međunarodnoj sceni kao što je to država Izrael..i da nam to bude faktor nametanja ustava i uzimanja sebi za pravo da mi nekome drugome određujemo kako će se zvati. Mislim da je vrijeme da se kao narod prestanemo baviti iluzijama i presipanjem iz šupljeg u prazno jer jedna je stvar šta je pravedno ili bolje reći, šta MI mislimo da je pravedno a realnost na terenu je nešto sasvim drugo. Po logici koju neki od vas zastupaju mi Bošnjaci bi trebali sebi da kažemo pa mi smo prije par stotina godina svi bili hrišćani i sad bi bilo fer i korektno od nas da prestanemo da budemo muslimani i da se svi pokrstimo i vratimo korijenima. To su sve nebuloze. Današnja Bosna na međunarodnoj sceni svoje priznanje duguje tekovinama AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a na kojima su dogovorene i ucrtane današnje granice. Na tim skupovima je uveden pojam konstitutivnih naroda. Dakle napad na termin konstitutivnog naroda u Bosni je napad na samu Bosnu i njen integritet i suverenost.
gavrilo

Post by gavrilo »

ahmede a ja pomisli ti nacionalista? :)

primjetio sam da mnogo vas uzima druge drzave za primjer kako bi bosna mogla da funkcionise. genenralno sam protiv bilo kakve adapcije politckog modela jedne drzave na drugu.

svajcarska, na primer, ima totalno drugaciji istorijski razvoj nego bih.

bilo kako bilo...

sto sam htjeo da kazem jeste sledece. zivim u svajcarskoj i kada treba da ispunjavam bilo kakve formulare, stoji i pitanje nacionalnosti. ja kao srbin nemam drugi izbor nego da napisem "Bosnien und Herzegowina", sto vodi dalje do zakljucka da sam "Bosnier", odgovaralo to meni ili ne :)

zato se slazem sa vodenjakom, da treba u ustavu da postoji definicija nacionalnosti i naroda.

inace kada me neko pita sta sam, kazem srbin iz bosne, jer kada bih rekao da sam bosanac permanentno dolazi i pitanje da li sam musliman...

pitanje za vas bosnjake (vidim da ste vecina na ovom forumu :D ). sta sam ja srpski bosanac ili bosanski srbin???
JBL

Post by JBL »

gavrilo wrote:ahmede a ja pomisli ti nacionalista? :)

primjetio sam da mnogo vas uzima druge drzave za primjer kako bi bosna mogla da funkcionise. genenralno sam protiv bilo kakve adapcije politckog modela jedne drzave na drugu.

svajcarska, na primer, ima totalno drugaciji istorijski razvoj nego bih.

bilo kako bilo...

sto sam htjeo da kazem jeste sledece. zivim u svajcarskoj i kada treba da ispunjavam bilo kakve formulare, stoji i pitanje nacionalnosti. ja kao srbin nemam drugi izbor nego da napisem "Bosnien und Herzegowina", sto vodi dalje do zakljucka da sam "Bosnier", odgovaralo to meni ili ne :)

zato se slazem sa vodenjakom, da treba u ustavu da postoji definicija nacionalnosti i naroda.

inace kada me neko pita sta sam, kazem srbin iz bosne, jer kada bih rekao da sam bosanac permanentno dolazi i pitanje da li sam musliman...

pitanje za vas bosnjake (vidim da ste vecina na ovom forumu :D ). sta sam ja srpski bosanac ili bosanski srbin???
Nije ti bas jasno sta je drzavljanstvo a sta nacionalnost? Bosanac (ili bosanski drzavljanin) jer imas (ako imas) bosansko drzavljanstvo.

p.s.: srpski Bosanac sigurno jer to nema bas nekog smisla zar ne?
gavrilo

Post by gavrilo »

jasno mi je ne brini se. nego htjedoh da kazem da smo svi cim predjemo granice bosanci...

a sto se tice srpskog bosanca... sandzaklije ti dodje od prilike srpski bosnjak ili sta? :D
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Autor priloga Gavrilo
Gavrilo,
ti si se izjasnio za narodni i nacionalni identitet Srbi, znaci identitet tvoje maticne drzave Srbije. Ako si rodjen u BiH ti si Srbin iz BiH i kada putujes u inostranstvo nosis BH pasos.

Za razliku od tebe ja sam se opredjelio za narodni i nacionalni identitet Bosanci koji je identitet moje maticne drzave BiH i putujem u inostranstvo kao Bosanac iz BiH.

Ja nisam ni Bosnjak ni Srbin ni Hrvat ni Jugoslaven. Ja sam Bosanac iz svoje maticne drzave BiH.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Ahmed.ibn.Fahalan wrote:Ja sam fala Bogu preskočio sve ove kilometarske postove..u kojima je većina citiranih postova..i želio bih da se vratim na temu.

Ja sam glasao za NE..iako sam Bošnjak. Razloga je mnogo a svi oni ukratko imaju istu bazu..zato što je to nemoguće i zato što je to nerealno i zato što samo mi Bošnjaci osjećamo tu pripadnost..a ona nama ne treba kad smo se već dogovorili da se zovemo Bošnjaci.
Jednini način da se takvo nešto ikad dogodi je varijanta u kojoj bismo bili naoružani i podržavani na međunarodnoj sceni kao što je to država Izrael..i da nam to bude faktor nametanja ustava i uzimanja sebi za pravo da mi nekome drugome određujemo kako će se zvati. Mislim da je vrijeme da se kao narod prestanemo baviti iluzijama i presipanjem iz šupljeg u prazno jer jedna je stvar šta je pravedno ili bolje reći, šta MI mislimo da je pravedno a realnost na terenu je nešto sasvim drugo. Po logici koju neki od vas zastupaju mi Bošnjaci bi trebali sebi da kažemo pa mi smo prije par stotina godina svi bili hrišćani i sad bi bilo fer i korektno od nas da prestanemo da budemo muslimani i da se svi pokrstimo i vratimo korijenima. To su sve nebuloze. Današnja Bosna na međunarodnoj sceni svoje priznanje duguje tekovinama AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a na kojima su dogovorene i ucrtane današnje granice. Na tim skupovima je uveden pojam konstitutivnih naroda. Dakle napad na termin konstitutivnog naroda u Bosni je napad na samu Bosnu i njen integritet i suverenost.
Ahmed.ibn.Fahalan,
vidim da si namjerno preskocio kako ti kazes "kilometetarske postove". Citajuci tvoj post sasvim mi je jasno da tebi kao Bosnjaku odgovara podijela BiH na tri dijela kao i Srbima i Hrvatima. Tvoj post odlicno pokazuje tvoje ciljeve.
gavrilo

Post by gavrilo »

novi da ti objasnim kako to srbi gledaju...

srbin iz srbije je srbijanac, is bosne bosanac, iz vojvodine vojvodjanin itd
znaci za srbe rijec bosanac je vise regionalnog nego nacionalnog znacaja.
Bumerang

Post by Bumerang »

:) Nepravedno zapostavljena tema :oops:
denaja

Post by denaja »

zoka wrote:vidi ja prvi klikno NE
vidi,ja prva ču glasati da se ukine rep. krmska :D
gavrilo

Post by gavrilo »

denaja wrote:
zoka wrote:vidi ja prvi klikno NE
vidi,ja prva ču glasati da se ukine rep. krmska :D
zasto krmska? :?
Bumerang

Post by Bumerang »

:oops:? Ima li nekih konstruktivnijih odgovora i prijedloga :( :oops: ?
Mx

Post by Mx »

:D Uh, Dobra Ova Tema pravo :D
Zadig

Post by Zadig »

Bumerang wrote::oops:? Ima li nekih konstruktivnijih odgovora i prijedloga :( :oops: ?
Ima, izglasajte slanje koje marke dijaspori za cigara i pive, porasli nam troskovi zivota ovdje
:D
Smrt fasizmu

#66 BH Referendum

Post by Smrt fasizmu »

PRVO NE MOZE SE RECI BH-REFERENDUM NEGO BiH-REFERENDUM, A DRUGO ZAR SMIJETE I POMISLITI DA BI HERCEGOVCI PRISTALI NA OVO I TIME IZBRISALI I SVOJE IME I SVOJU VISEVIJEKOVNU TRADICIJU???
AKO TREBA PRIZNATI SAMU BOSNU KAO SAMOSTALNU DRZAVU, ONDA HERCEGOVINA IMA ISTO TAKO PRAVO JER JE TRADICIONALNO POSTOJANA KAO I BOSNA.
:x UPITAJTE HERCEGOVCE STA O OVOME MISLE!!!
Smrt fasizmu

#67 BH Referendum

Post by Smrt fasizmu »

Sta mislite o tome da se putem referenduma "Ustavno konstituse" pojam Hercegovackobosanski identitet ili samo HERCEGOVACKI IDENTITET???
nendertalac

Post by nendertalac »

iskreno da ti kazem ja bih najvise voljela kad bih mogla jednostavno da budem drzavljanin Bosne i Hercegovine i da me za "narodnost" niko ne pita.
zlata

Post by zlata »

I am Krainian, k'o Ukrainian. Pa i jesu nam rod. I kod njih je dido, mliko...Ima: Bosna, Hercegovina, Krajina.
Bumerang

#70 Re: BH Referendum

Post by Bumerang »

Smrt fasizmu wrote:PRVO NE MOZE SE RECI BH-REFERENDUM NEGO BiH-REFERENDUM, A DRUGO ZAR SMIJETE I POMISLITI DA BI HERCEGOVCI PRISTALI NA OVO I TIME IZBRISALI I SVOJE IME I SVOJU VISEVIJEKOVNU TRADICIJU???
AKO TREBA PRIZNATI SAMU BOSNU KAO SAMOSTALNU DRZAVU, ONDA HERCEGOVINA IMA ISTO TAKO PRAVO JER JE TRADICIONALNO POSTOJANA KAO I BOSNA.
:x UPITAJTE HERCEGOVCE STA O OVOME MISLE!!!
"Smrt fasizmu" mi pripadnici Bosanskog ili Bosanskohercegovackog Narodnog i Nacionalnog identiteta trazimo jedino da se nas BH identiet upise u novi Ustav BiH. Nas ne interesuje kako ce se neki drugi identiteti izjasnjavati, neka se izjasnjavaju kako im odgovara i kao Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Hercegovci, Krajisnici, Ukrajinci i sl. To je njihovo demokratsko pravo i njihova licna odluka. Ponavljam ponovo.... nas Bosance i Bosanke jedino interesuje i mi se borimo da se u Ustav upise nas Bosanski ili Bosanskohercegovacki Narodni i Nacionalni identitet. :)
BECHO

Post by BECHO »

Bosanac na prvom mjestu, Bosnjak na drugom, Islam na trecem! Ne vidim, u cemu je problem?! :roll:
nendertalac

Post by nendertalac »

BECHO wrote:Bosanac na prvom mjestu, Bosnjak na drugom, Islam na trecem! Ne vidim, u cemu je problem?! :roll:
Problem je u sljedecem - kao sto su ti vec i drugi naglasili - ima i Bosna a ima i Hercegovina. Kad Bosanci budu sretni da ih nazivaju Hercegovcima - tada ce (a vjerovatno ni tada) Hercegovci biti sretni da ih nazivaju Bosancima.

Drugo - Bosnjak se svojata od strane SDA. Po njima i njihovim istupima - Muslimani su Bosnjaci odnosno - Bosnjaci su Muslimani. E - ja nisam Muslimanka pa prema tome nemam namjeru ni pomagati SDA i njihovim pobornicima da sakupe sto vise Bosansko Hercegovackih patriota na stranu Islama.
Bumerang

Post by Bumerang »

:shock: Nepravedno zapostavljena tema :D

Pozdrav,
Bumerang
Zrinski

Post by Zrinski »

NE

Sve što se silom nameće nema šanse na uspjeh.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ja sam za to da se uise samo jedan glavni narod a to je Bosnjaci i da toj naciji moze pripadati neko koje je god vjere ali da je Bosnjak.
Bosna i Hercegovina je drzava Bosnjaka isto kao sto je Srbija drzava Srba i svako ko se izjasnjava kao Bosnjak smatra da mu je zemlja BiH i tako bi Bosna bila i domovina Bosnjaka izvan nje koji ne zive u njoj ali je smatraju domovinom a sebe Bosnjacima i jezik Bosnjaka je bosanski tako to bi i bio jezik u BiH. Bosanci je regionani naziv Bosnjaka(ne Sandzaklija) i drugih u Bosni.
Drugi narodi u BiH tu mogu zivjet isto kao i drugi narodi u Srbiji i mogu se izjasnjavat kako hoce ali nemogu imati kroz agresiju stvorene entitete.
Ja mislim da je ovako najbolje.
Post Reply